MojPasSigmund...filozofsko psihološki pristup problemu pasa i njihovih vlasnika
Potaknut nagonom da pokušam iznjeti svoja razmišljanja i osjećaje koji mi se javljaju u svakodnevnom životu i druženju sa dlakavim stvorenjem vlažnih očiju koje smatram svojim psom i tamagočijem, otvorih ovaj blog...nadam se da ću ovdje susresti ljude koji isto kao i ja uživaju u svojim psećim ljubimcima odnosno nadam se da ću se susresti s njihovim raznolikošarenim razmišljanjima i poimanjima imanja psa za druga...

Javljajte se na...
mojpassigmund@gmail.com





Autor tekstova polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne i vizualne materijale). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika autorskih prava ili bez navođenja izvora i priznavanja autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i bezobraznom krađom.
Prebrojavanje
Ma...ti brojači niš ne valjaju...
Sad me stvarno više neće nitko nagovoriti da vas brojim...

Photobucket

21.08.2007., utorak

Pitam daj mi, daj mi, daj...

Tužno bi bilo kada bi u štenetovom životu postojale samo zabrane. Došlo je polako vrijeme da štene nauči malo delikatnije stvari...nekako prva koja se nameće je naučiti štene da na fin i pristojan način od vas zatraži igru, maženje i izlazak u bilo kratku bilo dugu šetnju.
Prije nego krenete usklađivati valne duljine misli sa onima vašeg psića, potrebno je štene naučiti neke od osnovnih naredbi koje ćete kroz suživot sa štenetom, a kasnije psom, svakodnevno koristiti. Radi se o odazivanju šteneta na vlastito ime i o naredbi sjedi...e pa kako dozvati štene imenom i kako mu objasniti da vi od njega želite da guzu prisloni uz parkete ili zelenu travicu. Slučaj je vrlo jednostavan...pomislite vi...a što na to kaže mali dlakavac...nutnutnut
Smiještate se negdje u blizini šteneta i razgovjetno ponavljate njegovo ime sve dok vas ono ne pogleda...kada vas pogleda ponudite mu nagradicu u obliku slasnog zalogajčića (malenu kockicu sira ili salame). Ponovite radnju više puta i svaki puta kada vas štene pogleda nagradite ga. Kada štene shvati da želite da vas pogleda odnosno da se odazove pri izgovaranju njegovog imena možete krenuti u daljnje naukovanje.
Iduća naredba koja će vam apsolutno trebati je naredba sjedi. Eeee kako sad to...pozovite štene imenom (to smo naučili, zar ne???thumbupthumbupthumbup) i kada se štene gegajući guzovima dovuče ispred vas ponudite mu slasnu nagradicu...kada štene shvati da je nagradica u vašim prstima fiksirat će ju pogledom kao da je to jedina stvar koja ga u životu zanima...na vama je da se u tom trenutku uspravite (čitavo vrijeme držeći komadić sira ispred štenetovih očiju) iskoristite štenetovu opčinjenost komadićem sira i pomičući taj komadić sira od štenetove njuške prema guzi natjerate štene da, pokušavajući ne maknuti pogled sa komadića sira, jednostavno padne na guzu i tako proizvede sjedeći položaj. Istoga trena kada štene guzovima poljubi parket vi izgovarate naredbu sjedi i date štenetu da svojim vlažnim jezičkom uzme komadić sira koji ga je hipnotizirao svo vrijeme izvođenja ove vježbe. Jeeeeee...vaše štene je sjelo kada ste mu vi to rekli (iako to štene još nezna rofl)...sada morate svakoga dana ponavljati ovu vježbu sve dok ju ne dovedete do savršenstva.
Nakon što ste nekoliko puta uspješno izveli vježbu naredbe sjedi, psiću je pomalo dosadno i na vaše mahanje komadićem sira počinje reagirati skakutanjem, okretanjem na leđa i lizanjem vaših nogu...očito je da je vrijeme za igru jel štene nije u stanju ostati skoncentrirano duže od desetak minuta pa je kontraproduktivno inzistirati na učenju i školi dulje od desetak minuta. Pravo je vrijeme da date štenetu igračke iz šarene kutije, ali ne da mu ih samo date nego da ih štene pristojno zatraži.
Svakako učenje pojedine vježbe završite tako da se potrudite da štene posljednju vježbu ili naredbu koju zadajete obavi uspješno, ako ništa drugo zadajte mu naredbu ili vježbu koju je štene dobro naučilo i koju će sigurno uspješno napraviti...tako će štene svaki puta zadovoljno otići iz škole i zadovoljno će se njoj vraćati zbog toga što će biti sretno zbog svog napredovanja.
Veselo pozivate štene do šarene kutije s igračkama i ono oko nje veselo skakuće, gurka ju njuškom i čini vam se kao da trenutno nema sretnijeg šteneta na svijetu. E sada štene mora zaraditi igračke i igru...pokretom ruke odglumite da imate komadić sira u prstima i već naučenom metodom (samo bez sira u prstima i bez izgovaranja naredbe sjedi) natjerate štene da sjedne kraj kutije s igračkama, kada sjedne, izvadite neku štenetu zanimljivu i dragu igračku iz kutije i date mu ju kao nagradu zato što je sjelo kraj kutije. Ovo je potrebno ponavljati svaki puta kada se odlučite igrati sa štenetom...budite sigurni, nakon nekoliko dana štene će samo sjesti kraj kutije s igračkama kada se poželi igrati, na vama je da u početku svaki takav potez šteneta nagradite tako da izvadite igračke iz kutije i date mu ih. Kada ste sigurni da je štene shvatilo koji je smisao toga da ono lijepo sjedne kraj kutije s igračkama počnite ponekad i ignorirati traženje igračaka...ma jednostavno da štene ne bi razmazili, ono nesmije svaki puta dobiti što želi pa makar to tražilo na pristojan i vama prihvatljiv način.
Dok štene zadovoljno spava nakon što ste ga izveli na piš i kak i trzanjem šape oponaša iste pokrete kao da se igra s lopticom, vi pomišljate...ah kako li je ovaj moj pas pametan, nije što je moj, al je pametan...sigurni ste da će nakon skorog vremena štene samo početi tražiti i ostale stvari koje želi, a najbitnije da samo počne tražiti da ga izvedete van kada ima potrebu za pišom i kakom. Uh da...i vaši parketi vape za trenutkom kada će štene početi od vas tražiti da ga izvedete van.
wavewavewave

- 07:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (17)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (23)
Lipanj 2008 (20)
Svibanj 2008 (21)
Travanj 2008 (22)
Ožujak 2008 (21)
Veljača 2008 (21)
Siječanj 2008 (25)
Prosinac 2007 (17)
Studeni 2007 (19)
Listopad 2007 (23)
Rujan 2007 (27)
Kolovoz 2007 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Reklame...moraš malo!
Moje ludo pseto voli papati...
Photobucket





Fora DVDići