28.02.2009.
BRISTIVICA

SV. IVAN KRSTITELJ
Sibenska biskupija

Zupni ured Bristivica
21228 BLIZNA DONJA


Zupnik:
Fra Ante Silovic

Bristivica se pod nazivom Bristica spominje jos u XIII. stoljecu. Zbog sela vodile su se borbe izmedju Trogirana i Sibencana. Pod turskim udarcima kraj je opustosio. Poznato je da su i muslimani htjeli 1578. podici u Bristivici tvrdjavu ali su odustali i selo ustupili Trogiru. Seobom naroda pod ramskim franjevcima od 1687. do 1723. kraj je ponovno ozivio. Danas zupa pripada opcini Seget.

Zupu su posluzivali franjevci sinjskog sanostana kojemu je pripadala a 1968. je prikljucena splitskom samostanu. Do 1830. zupa je pripadala trogirskoj a od tada Sibenskoj biskupiji.

Stara zupna crkva Sv. Ivana Krstitelja iz 1372. bila je u upotrebi jos u XVIII. stoljecu. Imala je zvonik s jednim zvonom a biskup je u prigodi vizitacije posvetio kalez sto ga je nabavio Josip Brzak kao izvrsitelj majcine oporuke (1755). Crkva je s vremenom srusena i 1802. sagradjena veca. Medjutim, ona je 1901. izgorjela i 1911. od temelja podignuta. Crkva je jednobrodna gradjevina s istaknutom nadvratnikom, okruglim prozorom na procelju, a na vrhu je zvonik na preslicu s tri zvona. Glavni oltar je od drveta i na njemu je slika sv. Ivana Krstitelja. Ladja je prosirena s dvije kapele: Sv. Jurja i Bezgrjesnog zaceca Blazene Djevice Marije u kojima su kipovi (tirolski rad). Crkva je obnavljana 1978. i temeljito 1994., a glavni oltar i kipovi 2000. godine.

Oko crkve je groblje. U njemu ima starih grobnih ploca. Uza nj je 1995. izgradjena mrtvacnica.

U zupi je kapelica Sv. Ante uz glavnu cestu. Na brdu Gradina podignut je veliki kriz od 4,5 m visine. Na raskrscu koje sa glavne ceste Blizna-Bristivica vodi prema zupnoj kuci podignut je 1995. kriz u spomen palim braniteljima u kip BDM.

Zupna kuca je sagradjena 1888. i uz nju kapela sv. Roka, a stara zupna kuca kod crkve Sv. Ivana pretvorena je u mrtvacnicu. God. 1961-62. popravljena je kuca a godinu dana kasnije i kapela, 1995/96 i kuca i kapela temeljito su obnovljene.

Crkvene matice iz 1722. nestale su tijekom ili nakon II. svjetskog rata.

Na podrucju zupe djeluje osnovna skola u Bristivici sa 20 ucenika u kojoj zupnik predaje vjeronauk. Uz to zupnik predaje vjeronauk i u skoli u Prapatnici (v. Prgomet-Labin) u kojoj uci 10 ucenika.

2000 godina 510 stanovnika

Misno slavlje nedjeljom:

U crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Bristivici u 11 sati.

Svetkovine u zupi:

* 24. lipnja: Rodjenje sv. Ivana Krstitelja
Misa u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Bristivici u 11 i 18 sati
* 16. kolovoza: sv. Roko
Misa u kapelici Sv. Roka u Bristivici 11 i 18 sati.

Misno slavlje radnim danom:

U kapelici Sv. Roka u Bristivici ujutro ili prema dogovoru.


evo vam jedan slide da vidite malo kako izgleda bristivica :)
pozdrav

1 komm uz post :)
14:07 - Komentiraj ( 24 ) Print - On/Off

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se