Moje carstvo mitova

17.06.2010., četvrtak

Orfej i Euridika

Valjda sam ja jedina koju je dojmila ova priča. starogrčki mit o nesretnoj ljubavi. Imam veliku potrebu ispričat tu priču.
Orfej je bio sin boga sunca Apolona i boginje mjeseca selene. svirao je liru koju je dobio od apolona. ii lijepo je pjevao. svi su uživali u njegovoj glazbi. Zaljubio se u najlijepšu nimfu među svim drugim, koja je imala dugu plavu kosu i oči boje narcisa. Čim ju je ugledao znao je da je ona izabranica njegovog srca. Njihova sreća nije dugo trajala..
Jednog dana nimfa je bježala od jednog pohotnog boga koji ju je htio silovati. kako je trčala nagazila je na otrovnu zmiju i umrla je. Orfej je jako tugovao za njom te se odlučio spustiti u carstvo mrtvih. Pokraj troglavog psa, koji čuva ulaz u Had, prošao je tako što je zasvirao svoju liru i uspavao ga. Kad je došao pred kralja i kraljicu podzemlja, odnosno Hada i Perzofonu, pjevao je dugo što ih je dirnula njegova bol te odlučili Euridiku vratiti u carstvo živih. Ali pod jednim uvjetom. On će izaći u svijet živih a ona će ga pratiti u stopu a on se pri tom izlasku ne smije okretati skroz dok ne dođu među žive. On je krenuo van ali ga je mučilo što ne čuje njene stope i imao je jak poriv da ju vidi...te se i okrenuo. Ali u tom trenu ona je zauvijek ostala u tom svijetu mrtvih,razdvojena od njega. on je 7 dana i 7 noći proveo tugujući i plačući ali više kralja i kraljicu nije mogao udobrovoljiti te su ostali zauvijek razdvojeni... nikad ju nije prestao voljeti i nikad ju nije zamjenio drugom. posvetio je život glazbi i čineći dobra djela. I da preobratio se u gaya al to sad manje bitno =).

Inače ova priča jako djeluje na mene jer pokazuje kolika je moć ljubavi da si spreman do podzemlja ići za nju. kolika to neizdrživa bol mora biti razdvojen. znam tu bol. i njegova nestrpljivost također je razumljiva iako ga je dovela do tog da ju zauvijek izgubi. nije baš ono "ljubav pobjeđuje sve", ali definitivno opisuje snagu ljubavi. ovo je jedna od mojih najdražih priča.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

design:dark and dirty