Moja mreža

petak, 23.02.2018.

NEISTRAŽENI FENOMEN Odsutna prisutnost


Autor: S.M.
Foto: Pixabay/Shutterstock.comČesto nailazimo na situaciju kada je nekome u društvu važnije "kopati" po mobitelu nego se posvetiti društvu i druženju. Na takve situacije nailazimo i na obiteljskim okupljanjima, u Crkvi, za ručkom ili večerom.

Osoba koja se više fokusira na mobitel nego li na sugovornike šalje poruku da oni ne mogu zadržati njezinu pozornost i da bi radije sada bila na nekom posve drugom mjestu.
Takvim ponašanjem osoba otkriva nedostatak bontona, pokazuje da nema moć samosavladavanja i obezvrjeđuje sugovornike.Na kavi smo s prijateljem i odjednom, usred našeg međusobnog razgovora, zazvoni prijateljev mobitel. Bez trunke razmišljanja, on prekida naš razgovor kako bi se posvetio nekome drugome, nekoj odsutnoj osobi.

Koliko smo se puta zatekli u takvoj situaciji ?U današnje vrijeme, kada su mobilni uređaji doživjeli svoj "boom" i kada se na svakom koraku možemo spojiti na internetsku mrežu, te pretraživati društvene mreže, sve češće zateknemo bar jednu osobu u društvu kako "prčka" po Facebooku, Instagramu, Twitteru...

Ovu pojavu je Kenneth J. Gergen definirao kao - odsutnu prisutnost.

Pod tim pojmom Gergen podrazumijeva svojstvo osobe da bude odsutna iz fizičkog svijeta. Tijelom prisutna, ali duhom u virtualnom svijetu.

Znanost se još uvijek nije pozabavila ovim fenomenom, tako da je nepoznato da li je to neka nova vrsta bolesti ili ne.

Stoga, možemo samo zaključiti kako je riječ o antisocijalnom ponašanju osobe koja takvim ponašanjem obezvrjeđuje kulturu i kvalitetu komuniciranja.

Nažalost, ovaj fenomen odsutne prisutnosti se danas rasprostranio u cijelom društvu, te remeti sveopći mir u obitelji, na svečanostima, u kinima...

Također je dopro do Crkve, remeteći misna slavlja.
Bog je govorio mnogo puta i na mnogo načina, ali nikada nije koristio mobitel.
Stoga, za odlazak u Crkvu nam nije potreban mobitel.
Ipak, mobitel je postao stvar bez koje ne možemo, stvar bez koje se osjećamo kao crno pače.Odreći se čistog zraka i zdravog života ne možemo, ali možemo se, i moramo, svladati sami sebe i odreći se od korištenja mobitela u određenim situacijama, te više vremena posvetiti svojim bližnjima.


Oznake: odsutna prisutnost, bonton, bezobrazno korištenje mobitela, Kultura, komunikacija

- 01:31 - Komentiraj (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.02.2018.

JUKEBOX Djevojka od milijun dolara

Foto: Screenshot YouTube

U današnjem Jukeboxu poslušajte 'Prljavce'...
Oznake: jukebox, djevojka od milijun dolara

- 17:14 - Komentiraj (1) - Isprintaj - #

utorak, 20.02.2018.

OPASNOST NA INTERNETU Kako se zaštititi od opasnosti hakerskog napada i iznude preko interneta ?


Autor: S.M.
Foto: Pixabay/Facebook I.H.Pojava prvog televizora bila je veliki boom za čovječanstvo. U ono vrijeme, u malim selima, nije ga imao svatko u kući. Tako da je onaj koji ga je imao, bio kralj u cijelom selu.

S vremenom je tehnologija napredovala i uznapredovala do te razine da nam danas, u bilokoje doba dana ili noći, neka nepoznata osoba s drugog kraja svijeta može "upasti" u kuću i u privatni život, a da se nimalo ne oznoji.Sjajna informatička oprema i posjedovanje vrhunskih informatičkih vještina su dovoljne hakerima da vam upadnu u računalo. Budući je većini ljudi računalo neizbježno u svakodnevnom životu i u njega trpaju sve i svašta, ne mareći za kvalitetnom zaštitom, hakerima se kutija s blagom daje na pladnju.Čim haker upadne u računalo, može raditi što god poželi. Od širenja "zaraze" do korištenja Vaših osobnih podataka, dokumenata i fotografija u nezakonite svrhe.Nezamisliv je virtualan svijet bez društvenih mreža. Danas ako nemaš profil na Facebooku ili Instagramu...ti si mrtvac koji hoda.

Na svojim profilima objavljujemo razne fotografije sa svečanih i nama posebnih događaja, s putovanja i obiteljskih okupljanja. Neki se čak usuđuju pod opcijom javno objaviti fotografiju svog maloljetnog djeteta ili fotografije s porođaja, ne znajući da su upravo te fotografije zlata vrijedne za "mračne internetske prostore" u kojima obitavaju najokorjeli i bezdušni zločinci.

Iz tih razloga vrlo često u TV emisijama čujemo upozorenja i savjete informatičkih stručnjaka da ne objavljujemo takav sadržaj na društvenim mrežama, ali sva ta upozorenja i savjete zanemarujemo. Mislimo da neće baš taj neki zlikovac naći fotografiju našeg djeteta i koristiti je u nedopustive svrhe.

Varamo se!

Varamo se jer nitko na svijetu nam ne može jamčiti da tu fotografiju netko neće upotrijebiti u nezakonite i kažnjive radnje.

Stoga je najbolje takve fotografije i ne objavljivati na društvenim mrežama, a ako već imamo neutaživu žeđ za time da je naše 5-godišnje zlato na Facebooku, onda njegovu fotografiju ne objavljujmo pod opcijom "javno", nego joj ograničimo pristup.

I tada znajte, stručnjaci kažu, nije sigurno da netko neće doći do te fotografije.Osim ovakvih načina opasnosti, imamo i opasnosti od hakerskih napada i novčanih iznuda putem elektroničke pošte.

Ne tako davno sam i ja bio žrtva jedne takve iznude, ali me sreća pomazila pa nisam gore nastradao.

Naime, na samom početku dobijete e-mail sa sadržajem koji vam nije nimalo sumnjiv i upadnete u prevarantsko klupko. Ako niste dovoljno bistri, na koncu nastradate.

(Foto: I.H.)

Ovako otprilike izgleda taj prvi e-mail kojeg zaprimite.
Priča je stručno složena da vas zavara i ako niste vješti sa stranim jezikom, jao vama.

Vjerojatnost da ćete krenuti u dublju analizu sadržaja i propitkivanje svojih predaka (vezano za ovaj slučaj, op.a.) je toliko mala da ju možemo zanemariti.

U većini ovakvih slučajeva primatelji ovakvih mailova bivaju uhvaćeni u prevarantsko kolo i rijetki se na vrijeme izvuku.

Dobijete mamac i udicu, a na kraju ostanete praznog džepa. Stoga se čuvajte u ovakvim situacijama i primitak ovakvih mailova vam je najbolje zanemariti na način da ga odmah klikom pošaljete na "uništavanje".


Oznake: internet, hakerski napadi, novčane iznude, opasnost na internetu

- 00:33 - Komentiraj (7) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se