Moja mreža

četvrtak, 18.01.2018.

STARE TRADICIONALNE IGRE "Tovar gre"


Autor: S.M.
Foto: narodni.NETPomalo se zaboravljaju tradicionalni običaji i igre naših predaka. Kako bih se malo podsjetio tih davnih vremena i doznao koji su sve to zaboravljeni običaji i igre, malo sam se bacio na istraživanje po internetu i otkrio sam jednu tradicionalnu igru sa Korčule koja je, mogli bismo tako reći, poveznica otoka Korčule i Dalmatinske Zagore.

Riječ je o igri Tovar gre koja se obično igrala na kominu (ognjištu).


Kako se igralo na Korčuli ?

Mlađarija bi se okupila oko komina (ognjišta) i jedan od njih bi uzeo popečak (komad mesa pržen na ulju), te bi u pepelu nacrtao onoliko crta koliko ih se okupilo oko ognjišta. Tada bi se jednom od njih vezao povez oko očiju, a ovaj što je držao popečak u ruci, pokazivao bi na crte u pepelu i pritom govorio:

"Tovar gre, tovar gre..."

Tako bi ponavljao sve dok onaj sa povezom na očima ne bi rekao:

"Rasprti ga tun !"

Na to bi ga ovaj s popečkom upitao:

"Koju mu osudu daješ ?"

Tada bi se izrekla osuda onome na čijoj se crti tovar "rasprtio".

Davale su se razne osude, a najviše je bilo ljubljenja. Naime, izrečene osude bi bile da Mate poljubi Katu, Franko Žuvu, Mara Jureta, Luca Marina, itd., itd.
Tako su se okusili prvi poljupci i događale prve ljubavi. Kada bi igrač s povezom izrekao kaznu, zamijenio bi se sa igračem s popečkom i tako ukrug dok im ne bi dosadilo.


Kako se igralo u Dalmatinskoj Zagori ?

Također se igralo na ognjištu, crtajući štapom ili ožegom crte u pepelu kao na Korčuli.
Igrač sa štapom ili ožegom bi pokazivao na crte i govorio "Tovar gre", dok bi igrač s povezom odgovarao "Nek ide", a kad bi rekao "Rastovaraj", prvi igrač bi ga pitao:

"Ukoliko ?"

Tada igrač s povezom određuje koliko će udaraca "turom" dati onome na čijoj se crti rastovario tovar.
Znalo bi se događati da ovaj koji određuje broj udaraca "turom" rastovari tovara na svojoj crti i ne znajući to, odredi sam sebi broj udaraca.
Igrač koji je dobio udarce "turom" preuzima ožeg i pokazuje crte, a onaj koji je pokazivao stavlja povez na oči i tako ukrug.

Oznake: Tovar gre, tradicionalne igre, Korčula, Dalmatinska Zagora

- 23:55 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 17.01.2018.

PROSTORNO UREĐENJE SPLITA 3


Autor: S.M.
Foto: S.M./Screenshot Google MapsVeć nekoliko dana portali bruje o izgradnji nove Crkve u splitskom kvartu Split 3, a kao i obično, podijelile su se strane i počela su prepucavanja oko svega. Naravno, uslijedio je napad na Crkvu i oni koji uvijek imaju nešto kontra Crkve došli su na svoje. Da li je planirana lokacija gdje će se Crkva graditi prava ili nije, sada je posve nebitno.

Ja, osobno, nemam ništa protiv Crkve, niti izgradnje nove na Splitu 3, neka struka donese odluku, pa ako će graditi - neka gradi.

Ipak, problem nije u samoj Crkvi i lokaciji izgradnje. Problem je u cijelom prostornom uređenju kvarta jer ovaj kvart se mora hitno urediti.

Prisutni su svi potrebiti sadržaji, ali kao da ih i nema. U cijelom kvartu je čak 16 ugostiteljskih objekata. Na svakom koraku, na svakom uglu po jedan, a gdje su sportski sadržaji i općenito sadržaji za mlađe uzraste ?

Nadalje, problem parkirališta je izražen već sada, a izgradnjom Crkve na predviđenoj lokaciji, uklonit će se parkiralište koje "kolko-tolko" spašava kaos parkinga.

Recimo da se izgradi Crkva na planiranoj lokaciji. U tom slučaju, gdje će se osigurati parkirna mjesta za stanare obližnjih stambenih zgrada koje nemaju podzemnu
garažu ?

U fotogaleriji je prikazano sadašnje stanje na lokaciji na kojoj se planira izgradnja sakralnog objekta, te je vidljivo koliko se brine o samo tom prostoru, a poluodlomljena šahta je samo jedan od niza primjera potencijalne opasnosti za ozljeđivanje usputnih prolaznika i samih stanara, dok je zemljani parking primjer "divljeg parkiranja".

O sadržajima za mlade ne treba ni govoriti jer njih i nema, ako nećemo uzimati u obzir gomilu kafića od dna do vrha ulice i mali park koji pak i nije uređen u dovoljnoj mjeri.

U krugu 500 metara nalaze se dvije Crkve, ali neka bude i još jedna koja će biti najbliža najstarijim stanovnicima kvarta. Tako barem neće morati prelaziti preko jedne od najprometnijih cesta u Splitu i riskirati da ih neki nesavjesni vozač udari na pješačkom prijelazu, a i Crkva će lijepo izgledati ako ju struka uklopi u prostor.

Ipak, neka se na vrijeme isplanira i uredi prostor oko Crkve, osiguraju parkirna mjesta stanarima i korisnicima poslovnih prostora, urede devastirana područja i sadržaji za mlade. Tek tada će ovaj kvart postati još ljepši i ugodniji za život, kao i okolni kvartovi.
Oznake: Split 3, Crkva, prostorno uređenje

- 23:41 - Komentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 16.01.2018.

HOBOTNICA

Hobotnica pod peku (autorska fotografija)

Oznake: fotografija, hobotnica

- 13:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se