myspace

Apokalipsa sutra... - Moja konoba - Blog.hr

Moja konoba

četvrtak, 04.02.2010.

Apokalipsa sutra...

Tako me dobro krenulo s postovima u lanjskom Decembru, ali izgleda da je to ipak samo trenutak inspiracije bio. Opet se polako vraćam ustaljenoj dinamici gdje postanje postaje postiranje. Ali dobro, marljivi blogeri, naspram nas kampanjaca, znaju da kod čestog postavljanja postova svaka druga tema je isforsirana i biva mlaćenje prazne slame. Da ne govorim da je to klasični primjer kvantitete nauštrb kvalitete.
Ne bi ni sada vjerojatno ništa išao pisat, da mi se već nekoliko dana ne mota po glavi autofilozofiranje o apokalipsi. Neki dan sam bio u kinu i kad malo pogledaš trendovi u sedmoj umjetnosti u zadnjih godinu i pol jesu proročanstva i egzistencija u postapokaliptičnom svijetu ili kombinacija obojega. Od “I am Legend” sa Smithom, preko “Knowing” sa Cageom do 2012., Elijeve knjige i spasenja u (nadam se) posljednjem nastavku kvadrilogije o Terminatoru. Ovdje sam spomenuo samo blokbastere bez iznošenja i nekih ostvarenja koja nisu doživjela projekcije na “velikom platnu”, ali smo ih imali prilike vidjeti mi P2P networking korisnici.
E sad, svi ti uratci čovjeka potaknu na razmišljanje. Bilo bi naivno gore opisani trend protumačiti ikako drugačije osim komercijalno iskorištavanje filmmejkera običnog čovjeka kao roba intrige, osobito ako se u nju vješto ukomponira sudnji dan. Ali… Iako je duža kazaljka Doomsday Clock-a odmaknuta na “sigurnih” 6 minuta do 12, događanja u zadnje vrijeme izaivaju barem malu skepsu kod svakog čovjeka koji s rezoniranjem zagrebe malo dublje po dnu plićaka svakodnevnih verbalnih interakcija. Prve dvije stvari koje su iz stanja apsolutnog mirovanja pokrenule moje rezoniranje su učestali potresi i Mayanski kalendar koji je navodno izrađen do 21.12.2012. Moram priznati da, ponajprije zbog lijenosti, nisam išao u nekakva istraživanja o detaljima tog kalendara, već spajam mozaik iz medijskih naslova. Opća percepcija je kako su Maye došle do zaključka da će toga spornog 21.12.2012. nastupiti Armaggedon, pa čemu onda izrađivati kalendar za vrijeme nakon njega? Učestali potresi u zadnje vrijeme koje seizmolozi bilježe i u netrusnim područjima možda su tek početak trogodišnjeg procesa potpune dezintegracije našeg planeta.
Ako pitate Haićane, Sudnji dan je već nastupio, ako pitate vjernika, vjerojatno će sa strahopoštovanjem eskivirati odgovor, ako pitate znastvenika, poreći će, ako pitate mene – ajmo malo filozofirat, ali i obavezno pripremit bocu za posebne prilike i staviti je na led, kako to sugerira Mladen iz TBF-a. Mogao bih započeti to filozofiranje činjenicom da se na cjelokupnoj površini Zemlje, već stoljećima paralelno razvijaju različite civilizacije na koje se također može primjeniti Darwinova teorija evolucije, jer one jednakim intenzitetom nestaju i nastaju. Mnogi će reći da je najnaprednija takozvana “zapadna” civilizacija u kojoj i mi tražimo “mjesto pod Suncem” i priznanje da smo, iako još poludivljaci koji preživljavaju više na instinct nego na uređenu regulu, prihvaćeni od strane civiliziranih. S tom se komparacijom o naj-civilizaciji apsolutno ne mogu složiti.
Kažu da čovjek koristi manje od 10% kapaciteta svoga mozga i tu se naravno misli na prosječnog zapadnjaka. Vjerojatno jedan Aboridžin koji je sposoban s kamenčićem u ustima pronaći vodu na metar dubine ispod zemlje ili Tarzan koji je komunicirao sa životinjama ili telekinetičar koriste i do 15% kapaciteta. Dakle ispred nas je jedan veliki potencijal i manevarski prostor za napredovanje, za koje ne možemo tvrditi da ih kroz tisućljetnu vremensku lentu već neka od civilizacija nije dotakla. Ustvari se samohvalospjevna zapadnjačka civilizacija od svih ostalih razlikuje za lik i djelo Nikole Tesle. Da je on kojim slučajem bio Indijanac, vjerojatno bi mi bili ti koji bi komunicirali dimnim signalima, a lula mira bi se palila preko videokonferencijske veze. Manje bi bilo nogometa, a više lova i poljoprivrede. Kako je onda jedna civilizacija koja ubire plodove tek jednog iznimnog pojedinca superiorna nad drugom? No da se vratim na ishodište. Tko može jamčiti da baš Maye nisu razvile sofisticiran seizmološki uređaj ili postavile aksiom o hlađenju Zemljine jezgre ili teorem o utjecaju Sunčevih baklji na podrhtavanje tla na Zemlji, koji su totalno izvan domene spoznaje modernog znastvenika 21. stoljeća, a koji su omogućili složen izračun točne vremenske distance od smaka svijeta? Vjerojatno je šansa za ostvarenje ove hipoteze manja od šanse da izvučena kombinacija Super sedmice bude baš ona koju sam ja uplatio, pa iako zanemarivo mala ona ipak postoji.
Prebahati smo doklegod uz svu svoju tehnologiju i savladavanje druge svemirske brzine ne možemo izvuć Titanic na površinu, doklegod hladnoća uzima ljudske živote i doklegod priroda jednim potezom može cijelu “najrazvijeniju” civilizaciju vratiti u špilju. Jeli Perpetuum Mobile druge vrste uistinu nemoguće konstruirati ili smo samo mi previše glupi?

- 12:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28