petak, 16.03.2018.

PORUKA


11:26 | Komentari 5 | Print | ^ | On/Off |

srijeda, 07.03.2018.

"S LJUBAVLJU ŽENAMA" - POPIS PJESNIKA

15. ožujka u 18:00h

Evo, draga gđa. Ljiljana Pasarićek je napisala obavijest pa vidimo:

''Dragi moji " Kutkoljupci" s posebnim ponosom i zadovoljstvom objavljujem imena sudionika koji su potvrdili sudjelovati na

1. MEĐUNARODNOM PJESNIČKOM SUSRETU POD NAZIVOM "S LJUBAVLJU ŽENAMA"

Predsjednica izborne komisije bila je MAJA GREGL, dramaturgija i kao organizator i autorica projekta Ljiljana Pasariček,

Susret će se održati 15.3.2018. s početkom u 18:00h u NARODNOM SVEUČILIŠTU DUBRAVA 51A

Svi ste dobrodošli, radujem se vašem dolasku sretan

POPIS IMENA PJESNIKA KOJI SU SUDIONICI PROGRAMA
(zadržavam pravo izmjene redoslijeda pjesnika u programu)


1. Barica Pahić
2. Mira Marković Mikoć
3. Refika Dedic
4. Dzehva Havić Alagić
5. Bunić Bogdan
6. Dragica Šimić
7. Antun Tudić
8. Zvonimir Friganović
9. Denis Kožljan
10. Marijana Kunjas
11. Maja Gregl
12. Đurđica Beštak
13. Melita Žeželić
14. Nevenka Vlašić
15. Miroslav Ankica Betlehem
16. Dragutin Ljiljana Kušan Sudac
17. Julijana Plenča
18. Marija Hegedušić
19. Ivan Picer
20. Berka Nezić
21. Snežana Liber
22. Manda Kadić
23. Branka Grakalić
24. Zdenka Čavić
25. Nenad Mihaljević
26. Branko Dolenc
27. Marijan Lončarić
28. Ljiljana Grgić
29. Zdravka Meštrović Zdravka Med
30. Milena Zlateska
31. Mirjana Majić
32. Amalija Ljubica Sedlaček
33. Neven Duzevic
34. Andelka Korculanic
35. Jasenka Medvedec
36. Biserka Margareta Vuković
37. Sreto Stojakovic Luzanski
38. Bodruzic Jasna
39. Ivica Drljača
40. Branko Pratengrazer
41. Davorka Črnčec
42. Ružica Kišur Črlenec
43. Jadranka Varga
44. Suad Alagić
45. Nena Crnčević
46. Darko Klarić
47. Anica Bukovski
48. Dragica Mišćević
49. Dean Mikac
50. Ljiljana Hidić Pasarićek"


17:11 | Komentari 10 | Print | ^ | On/Off |

ponedjeljak, 26.02.2018.

28.2.2018. IZLAZI MOJA 13. ZBIRKA POEZIJE


slika: digital art


ZA SADA JE NASLOV - T A J N A ...

knjiga je pisana od 31.10.2017. do 25.2.2018., izdala sam je preko portala Amazon, a za moj rođendan 5.5.2018. knjiga (najvjerojatnije) uz pomoć anđelaizlazi preko portala http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php kod Nenada.

U srijedu ću sve napisati o ovoj knjizi koja je posebna u odnosu na svih do sada izdanih 12 samostalnih zbirki i 2 zajedničke zbirke.


https://www.magicus.info/vijesti/vasa-pisma/28-2-2018-za-magicusov-rodjendan-jeknjiga je pisana u posebnoj formi i sve je to za mene bilo novoa uz pomoć anđela, nadam se da će knjiga izaći i kod Nenada na portalu http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php20:14 | Komentari 1 | Print | ^ | On/Off |

ANESTEZIJA


slika:
https://www.facebook.com/udruga.hubol/?hc_ref=ARSt5_KK9GYV6fKdJ-qtSHMvNdyshtHYHYkYD_Vx825Ej41doOqCo1bdHB-JJNHGqd0&fref=nf


10:22 | Komentari 1 | Print | ^ | On/Off |

utorak, 20.02.2018.

PREGRIJAVANJE

Ono, kad se pregriješ pa napraviš pauzu pa se temperatura spusti i opet se može funkcionirati

welcome, my computer sretansretansretansretansretansretansretan11:12 | Komentari 1 | Print | ^ | On/Off |

subota, 17.02.2018.

PJESNIKINJA U BIG BROTHERU????sinoć sam slučajno zaustavila TV na RTL-ovom "Big Brotheru" i vidim poznato lice - pjesnikinja ušla u Big Brother (gđa. sasvim desno), ostala sam zapanjena, jer sam gđu. upoznala na jednoj pjesničkoj večeri kao izvrsnu voditeljicu programa

gđa me iznenadila ovim potezom, ali evo što piše:


"Big Brother kuću večeras su ušle dvije nove stanarke. Nakon dnevnog pregleda, Antonija Blaće uvela ih je u kuću. Radi se o dvije gospođe srednjih godina - Lidiji Barić i Ljiljani Lipovac.

Lidija je za sebe kazala kako je domaćica, te ima dvoje odrasle djece, dok Ljiljana piše poeziju.

Zanimljivo je da Lidija uopće nije gledala show, dok je Ljiljana rekla kako su kandidati užasni. Ljiljana, koja je u studio došla pješke, budući da živi u zagrebačkoj Dubravi, je stanarima nakon upoznavanja rekla da ima 61-u godinu, te je tako postala najstarija stanarka u svim dosadašnjim sezonama!"


https://www.vecernji.hr/showbiz/big-brother-nove-stanarke-antonija-blace-1226954''Ljiljana Lipovac Lili dolazi iz susjedstva Big Brothera, iz zagrebačke Dubrave. Piše poeziju, glumila je u Krv nije voda, a čini se da će unijeti nemir u kuću.

"Kandidati si užasni", rekla je Antoniji prilikom ulaska u kuću.

Ipak prije uvođenja reda prvo mora sve stanare upoznati, ali puno tog joj se ne sviđa.''


http://www.index.hr/black/clanak/u-bb-kucu-usle-dvije-nove-stanarke-stanari-su-uzasni-uvest-cemo-reda/1026528.aspx''Voditeljica Antonija Blaće (38) večeras je u Big Brother kuću dovela dvije nove stanarke i time šokirala ostale ukućane.

Lidija Marić (46) konobarica je iz Virovitice i odlučila je, kako kaže, doći u reality kako bi upoznala nove ljude. Nadimak 'Ribica' dobila je konobareći 20 godina jer su je tako zvali gosti. Ima dvije kćeri i supruga koji trenutno radi u Njemačkoj.

- Muž ne zna da sam u Big Brotheru. Valjda će sada saznati - rekla je Lidija. Time je nasmijala ukućane koji se nisu mogli načuditi tome.

Frizerka Ljiljana Lipovac Lili (61) bavi se pisanjem poezije i živi u Zagrebu. Najviše joj se u kući sviđa Matijina osobnost. Drugi su je zgrozili 'rigoletom i prdežima', rekla je voditeljici Antoniji.

- Kandidati su užasni, moramo uvesti reda. Puno toga mi se ne sviđa - kaže Ljiljana. Dodaje kako je ona susjeda jer živi u Dubravi.''
https://www.24sata.hr/show/nikola-stao-pred-stanare-ovo-su-lazi-koje-smo-vam-govorili-561126


10:18 | Komentari 3 | Print | ^ | On/Off |

nedjelja, 11.02.2018.

NADA

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic


18:12 | Komentari 5 | Print | ^ | On/Off |

subota, 10.02.2018.

SVJEDOČANSTVO VJERNOSTI BOGU I NARODU - Oporuka kardinala Stepinca


slika: www.bitno.net

''Mojim dragim vjernicima!

Božja providnost u svojim nedokučivim planovima prije mnogo godina htjela mi je povjeriti dužnost pastira vaših duša. Uvjeren sam, da je u ono doba u našoj nadbiskupiji bilo mnogo svećenika, koji su bili učeniji, kreposniji i zaslužniji nego ja, budući da sam ja onda imao samo 3 i pol godine svećeničkog života i rada i jer sam bio svima nepoznat.

Da se sada, poslije svega, što se je dogodilo, upitam: Zašto je Gospodin upravo mene za ovu službu odabrao? — morao bih se poslužiti riječima sv. Pavla, koje je upravio vjernicima u Korintu: ‘Što je ludo pred svijetom, odabra Bog, da posrami mudre. I što je slabo pred svijetom, izabra Bog, da posrami što je jako. I što je neplemenito pred svijetom i prezreno, izabra Bog. I ono, što nije, da uništi ono, što jest, da se nitko ne hvali pred Bogom’.Od dana, kad sam bio izabran za duhovnog natpastira, prođoše mnoge godine, a sve burne i teške, i na koncu moj je tjelesni život uslijed toga stradao i zdravlje mi je narušeno. Osjećam, da s vama neću dugo biti.

Svjestan sam u dubini svoje duše, da nijesam bio bez pogrješaka, a još sam čvršće u to uvjeren, kad imam pred očima riječ sv. Ivana: ‘Ako kažemo, da smo bez grijeha, varamo sami sebe i nema istine u nama’. Ako sam bilo kome učinio kakvo zlo, iskreno ga molim, da mi to oprosti, a svima, koji su meni zlo načinili, opraštam iz sveg srca. Inače ne bih bio dostojan stupiti pred Krista Otkupitelja, koji je na križu molio za one, koji su ga razapeli: ‘Oče, oprosti im, jer ne znaju, što čine!’.Opraštajući se od vas, moji dragi vjernici, smatram potrebnim upraviti vam nekoliko riječi, koje da budu kao moja duhovna oporuka. Želim, naime, i poslije svoje smrti činiti sve, što mogu, da otklonim od vas opasnosti, koje vam prijete i da povećam vašu sreću, koliko je to moguće u ovoj suznoj dolini.

Smatram to tim nužnijim, što vi, dragi moji biskupljani, sačinjavate dobar dio Hrvatskog Naroda, u kojem mi je Božja providnost dodijelila natpastirsko djelovanje. Što vama namjenjujem, bit će korisno i za sve ostale. Među vas su nadrli i ušuljali se bezbožnici, ljudi, koji premda su u manjini, dok ovo pišem, dosižu jedva 2% svega pučanstva, ipak su sve učinili, da iz vaših duša iščupaju Ime Božje i da vas — kažu oni — učine sretnima i bez Boga. Ali, predragi vjernici, u času kad napuštam ovaj svijet o svakom takvu pokušaju ja vam moram kazati, što je rekao prorok Izaija: ‘O moj narode, oni koji te nazivlju blaženim, varaju te i uništavaju put, kojim ćeš ti morati ići’. Zar niste možda čuli što je kazao od Gospodina nadahnuti pjesnik prorok: Ako Gospodin ne zida kuće, uzalud se trude, koji je grade. Ako Gospodin ne čuva grada, uzalud straža bdije nad gradom.

Htjeti postići sreću bez Boga znači: zidati babilonsku kulu, koja je svojim graditeljima donijela pomutnju jezika i uzrokovala, da su se raspršili po svijetu. Tako će se dogoditi i u buduće. To je sigurno. Svaki pokušaj, da se stvori kultura, civilizacija, blagostanje kojeg naroda bez Boga, znači zapečatiti njegovu vremenitu i vječnu propast. Stoga i ja, dragi sinovi, opraštajući se od vas, upravljam vam riječi sv. Pavla Filipljanima: ‘Ustrajte čvrsto u Gospodinu, predragi!’. Samo je u Gospodinu zasnovana naša vremenita i vječna sreća.

Daleko od Gospodina samo je propast i uništenje.

Zar nije istina, da je i rasipni sin, o kojem piše sv. Evanđelje, mislio naći sreću, ako napusti očinsku kuću? Otišao je od nje bogat, ali kasnije, u kakvu se jadu našao! Rado bi bio utišao glad svoju žirom, što svinje jedu, ali mu ga nitko nije davao. Ljudi, koji preziru Boga, žele vas, dakle, udaljiti od njega i tako vas sniziti na veoma žalosno stanje. Njihovo je djelo i nastojanje prokleto od Boga, a to je lako razumjeti, jer ‘Bog se ne da izrugivati’, kako piše sv. Pavao. Na koncu mjesto sreće, koju obećavaju, neće vam moći pružiti ni ono, što je čovjeku najnužnije.

Vazda će biti tako, jer je Božja riječ istinita. A i ne može se prevariti. Kaže prorok: ‘Gospodine, ti si nada Izraelova. Svi, koji te napuštaju, bit će posramljeni, a koji se udaljuju od tebe, bit će zapisani u prah, jer su napustili izvor žive vode, a to jest Gospodina’. Veliki, dobri Bog nije zapustio čovjeka poslije pada u zemaljskom raju, premda je to čovjek zaslužio. Naprotiv, Bog je tako ljubio svijet, da je poslao svoga Sina, da ga spasi, kako veli Apostol: ‘lzbavi nas iz vlasti tame i premjesti u kraljevstvo svoga ljubljenoga Sina’. To je kraljevstvo Kristova Crkva, katolička Crkva, koja je tako stara kao i sama kršćanska vjera. Katolička Crkva nije ni za slovce izmijenila svoje nauke, nego uči i danas sve ono, što je primila od apostola. Ona, kako sami znate, ima svoje vrhovno sjedište u Rimu i imat će do svršetka svijeta. Ondje je imao svoje sijelo prvi Kristov namjesnik u upravi Crkve, sv. Petar. Ondje stoluju i njegovi nasljednici, pape. Vi znate, što je Isus rekao Petru: ‘Ti si Petar i na toj stijeni sazidat ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati’.

Ovo je, dakle, vrhovno pravilo: Gdje je Petar, tu je i Kristova Crkva!

Dragi moji vjernici, pod svaku cijenu, pa i uz cijenu istoga života svoga, ako bude potrebno, ostajte vjerni Kristovoj Crkvi, koja ima svoga vrhovnoga pastira Petrova nasljednika! Vi znate, da su naši oci i pređi kroz tolika stoljeća prolili tolike potoke i rijeke krvi, da očuvaju sveto blago katoličke vjere i da ostanu vjerni Kristovoj Crkvi. Vi nećete biti dostojni imena otaca vaših, ako budete dopustili, da vas tko otrgne od pećine, na kojoj je Krist sazidao Crkvu svoju. Godine 1941 mi smo se spremali svečano proslaviti 1300-godišnjicu prvih veza Hrvatskog katoličkog Naroda sa Sv. stolicom. Svjetski rat je omeo tu svečanu jubilarnu proslavu, ali ni rat, ni mir, ni sreća, ni nesreća ne smiju nas uzdrmati u našoj odlučnosti, da ostanemo vjerni Kristovoj Crkvi sve do smrti. Moramo ponavljati poput Izraelaca na obalama babilonskih rijeka: ‘Ako te zaboravimo, Jeruzaleme, neka usahne naša desnica!’.

Da među vama bude tko, bilo svjetovnjak, bilo svećenik, koji bi ma samo na časak pokolebao u ovoj točki, neka mu bude kuća daleko od vaše! Možda ćete reći, da odveć strogo sudim? Bio bih vaš najgori neprijatelj, ako bih vam zatajio istinu. Ako govorim ovako, činim to za vaše bolje dobro. Zar Isus nije ostavio opomenu: ‘Pazite, da vas nitko ne zavede!’.

Zaista, biti rastavljen od Krista znači: biti kao mladica odsječena od čokota loze. Sudbina takva pojedinca bit će onakva, kako je opisuje Isus za vrijeme svoje posljednje večere: ‘Tko ne ostane u meni, izbacit će se napolje kao neplodna mladica i osušit će se. I skupit će je i baciti u oganj, da sagori’. Budite, dakle, vazda vjerni katoličkoj Crkvi, vjerni do groba!

Težak bi bio život u obitelji, kad ne bi bilo majke. Crkva je velika Božja obitelj. Bog je toj svojoj obitelji dao majku, tj. bl. Djevicu Mariju, Majku Božju, i Majku svih nas. Dragi moji vjernici, naši su oci i pradjedovi posvuda po našoj domovini gradili crkve posvećene presvetoj Djevici. Njezina je sveta prilika časno stajala kao ures na zastavama naših pređa, kad su oni polazili vojevati ‘za krst časni i slobodu zlatnu’. Pred njezinim oltarima na koljenima su padali pokornici i raskajani grješnici moleći od Gospodina oproštenje grijeha po zagovoru one, koja je Utočište grješnika. U nju su polagali svoje pouzdanje naši pređi u svim teškim časovima svoga osobnoga i narodnoga života. Nastavljajte svijetlu predaju vaših otaca!

Na to vas, uostalom, potiču vrhovni pastiri sv. Crkve. Ako iskrenom i trajnom ljubavlju budete štovali i ljubili Majku Božju i na vama će se obistiniti što prorokuje nadahnuti mudrac: ‘Tko časti svoju majku, sličan je onomu, tko sakuplja blago’.

Samo je bezbožni komunizam bio kadar uvrstiti, dapače u školske priručnike, svetogrdne hule protiv Majke Božje. Te sam svetogrdne hule ja g. 1946 za vriijeme poznatog tzv. procesa osudio i žigosao, a oni su se tim sudskim procesom nadali katoličku Crkvu jednim potezom pera izbrisati iz naše hrvatske Domovine. Ne dao Bog, da itko između vas pođe tragom onih zločestih ljudi, i napada Majku Božju. Za takva će jadnika vrijediti riječ mudračeva: ‘Tko ogorčava život svoje majke, proklet je od Gospodina’.

Na koncu, predragi sinci, jer je ‘Bog ljubav’, kako veli Apostol, ljubite se međusobno! Vazda se bratski ljubite! Budite samo jedno srce i jedna duša, ali ljubite i svoje neprijatelje, jer je Božja zapovijed. Tada ćete biti djeca svog Oca nebeskoga, ‘koji daje, da njegovo sunce izlazi na zle i na dobre i šalje svoju kišu pravednima i grješnima’. Neka vas od ljubavi prema neprijateljima ne odvraća njihova zloća, jer je jedno čovjek, a drugo je njegova zloća. Kaže sv. Augustin: ‘Čovjek je Božje stvorenje, a zloća je ljudsko djelo. Ljubi ono, što je Bog stvorio, a ne ono, što je čovjek uradio’.

Sjetite se kojom zgodom u svojim molitvama i mene, svoga pastira u teškim vremenima, da mi Gospodin bude milostiv! Nadam se, da će mi milosrdni Isus udijeliti milost, te ću moći vazda u nebu moliti i za sve vas dok bude svijeta i vaše nadbiskupije, da postignete cilj, za koji vas je Bog stvorio.''

Krašić, 28. svibnja 1957.

Alojzije kardinal Stepinac, nadbiskup


https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/oporuka-kardinala-stepinca/


14:57 | Komentari 2 | Print | ^ | On/Off |

petak, 09.02.2018.

MENE JE STRAH

da, mene je strah komentirati novim blogerima, jer pola "novih" su stari blogeri ili oni koji su blokirani ili oni koji su već neki koji jesu

stvarno me strah!20:10 | Komentari 4 | Print | ^ | On/Off |

četvrtak, 08.02.2018.

KAKO NAPISATI KVALITETAN ROMAN?


slika: Nenad Grbac, portal "digitalne knjige"

Nađite računovođu, apstinirajte od seksa, kratite, ponovno pišite, onda ponovno kratite i, ako sve ostalo propadne - pomolite se.

Slavni autori Ian Rankin, Elmore Leonard, Zadie Smith, Hilary Mantel, Will Self, Jonathan Franzen, Neil Gaiman, Margaret Atwood, P.D. James, Annie Proulx i Philip Pullman donose svoje savjete za pisanje kvalitetne fikcije.

Elmore Leonard tvrdi da je upotreba priloga 'smrtni grijeh', a u nastavku pročitajte što je velikan izbjegavao i čemu je težio u pisanju. Provjerite kako su ostali pisci postigli statuse književnih zvijezda.

Elmore Leonard

1. Nikad nemojte otvoriti knjigu opisom vremena. Ako je samo zbog stvaranja atmosfere, a nije reakcija lika na vrijeme, ne želite odugovlačiti. Postoje očekivanja. Ako ste, kojim slučajem Barry Lopez, koji ima više načina od Eskima da opiše led i snijeg u svojoj knjizi 'Arctic Dreams', možete se baviti vremenom koliko želite.

2. Izbjegavajte prologe: mogu biti dosadni, posebno prolog koji dolazi nakon uvoda koji dolazi nakon uvodne riječi autora. Ali to je uobičajenije u publicistici. Prolog u romanu je pozadinska priča i možete je ubaciti u bilo kojem dijelu. Postoji prolog u romanu 'Sweet Thursday' Johna Steinbecka, ali to je OK jer lik u knjizi objašnjava poantu mojih pravila. Kaže: 'Volim puno priče u knjizi i ne volim kad mi netko opisuje kako lik koji priča izgleda. Želim iz načina na koji priča i što govori sam dokučiti kako izgleda.'

3. Nikad nemojte koristiti nijedan glagol osim 'rekao je' kako biste razvili dijalog. Linija dijaloga pripada liku, a glagol je piščevo zabijanje nosa u taj dijalog. Ali 'rekao je' puno manje intruzivno zvuči od 'uzdahnuo je', 'upozorio je', 'lagao je'…

4. Nikad nemojte koristiti prilog kako biste modificirali glagol. Upotreba priloga na taj način je smrtni grijeh. Autor se time bespotrebno izlaže, koristeći riječ koja ometa i narušava ritam razmjene. Imam lik u jednoj od svojih knjiga koji objašnjava 'kako je pisala povijesne romanse pune silovanja i priloga'.

5. Držite uskličnike pod kontrolom. Nije vam dopušteno više od dva ili tri na 100.000 riječi proznog teksta. Ako imate fetiš na uskličnike poput Toma Wolfa, ali i uz njegovu umješnost u korištenju, možete ih nabacati na gomilu.

6. Nikad ne koristite riječ 'iznenada' ili frazu 'all hell broke loose'. Ovo ne zahtijeva objašnjenje. Primijetio sam da pisci koji koriste 'iznenada' imaju tendenciju gubiti kontrolu kad je riječ o uskličnicima.
7. Koristite regionalni dijalekt štedljivo. Jednom kad počnete sricati riječi u dijalogu fonetski i nakrcavati stranicu apostrofima, teško ćete se zaustaviti. Primijetite način na koji Annie Proulx koristi dijalekt iz predjela Wyominga u zbirci kratkih priča 'Close Range'.

8. Izbjegavajte detaljne opise karaktera, već ih je sve upotrijebio Steinbeck.

9. Nemojte ulaziti u najsitnije detalje u opisima mjesta i stvari, osim ako niste Margaret Atwood i imate sposobnost oslikati scene jezikom. Ne želite da opisi uspore radnju i tijek priče.

10. Nastojite izbaciti dijelove koje čitatelji imaju tendenciju preskakati. Razmislite o tome što vi preskačete tijekom čitanja romana: guste paragrafe za koje odmah uočavate da imaju previše riječi.


Moje najvažnije pravilo koje sumira prethodnih deset je: 'Ako vam zvuči kao pisanje, napišite ponovno.'


Margaret Atwood

1. Ponesite sa sobom olovku za vožnju avionom. Penkale se kvare i cure. Ako špica olovke pukne, ne možete je naoštriti tijekom leta jer ne smijete imati oštre predmete. Stoga uzmite dvije olovke.

2. Ako se obje olovke slome, možete noktom popravljati rečenice na metalu ili staklu.

3. Uzmite nešto na čemu ćete pisati. Papir je dobra opcija. U stisci, možete iskoristiti i komad drva ili vlastitu nadlakticu.

4. Ako pišete na računalu, uvijek osigurajte tekst dodatno ga spremajući na memorijski stick.

5. Radite redovito vježbe za leđa. Bol ometa u rasuđivanju i razmišljanju.

6. Nastojite zadržati čitateljevu pažnju (što će funkcionirati bolje ako možete zadržati svoju). Nažalost, ne poznajete čitatelje unaprijed, tako da je taj pokušaj u maniri lovljenja ribe praćkom po mraku. Ono što fascinira čitatelja A, čitatelju B bit će dosadno do nepodnošljivosti.

7. Trebate dobar rječnik, gramatiku i snažan osjećaj za realnost. Pisanje je posao, a također nalikuje i kockanju. Neće vam osigurati penziju, drugi vam mogu malo pomoći, ali uglavnom ste sami u tom pothvatu. Nitko vas nije natjerao da se time bavite, sami ste izabrali, stoga prestanite jadikovati.

8. Nikad nećete moći pročitati vlastitu knjigu s nevinim iščekivanjem koje dolazi s prvom opojnom stranicom nove knjige, koju niste sami napisali. Već ste bili iza kulisa. Vidjeli ste kako je radila magija i znate trikove kako su zečevi prokrijumčareni u šešir. Stoga zamolite prijatelja ili dvojicu da pročitaju tekst prije nego što ga pošaljete nekome u izdavačkoj industriji. Taj prijatelj ne bi trebao biti netko s kim ste u romantičnoj vezi, osim ako ne planirate prekinuti.

9. Nemojte sjediti sami, dugo izgubljeni u sredini šume. Ako ste promašili u radnji ili proživljavate blokadu, vratite se istim koracima da uočite gdje je sve pošlo po krivu. Onda krenite drugim putem. Ili promijenite glavnog junaka ili junakinju. Promijenite stranicu kojom otvarate priču.

10. Molitva bi mogla upaliti. Možda čitanje neke druge knjige ili konstantna vizualizacija vašeg 'Svetog Grala' - objavljene, završene verzije knjige.


Jonathan Franzen

1. Čitatelj je prijatelj, a ne protivnik ili promatrač.

2. Fikcija koja nije autorovo osobno putovanje u nešto zastrašujuće ili nepoznato nije vrijedna pisanja, osim ako nije isključivo za honorar.

3. Nikad ne koristite 'onda' kao veznik, imamo 'i' za tu funkciju. Supstitucija s 'onda' lijeno je rješenje za previše upotrebe veznika 'i' na stranici.

4. Pišite u trećem licu, osim ako se vrlo snažno i inspirativno prvo lice ne obznani kao neodoljivo i nezamjenjivo.

5. Kad informacija postane besplatna i univerzalno dostupna, opsežno istraživanje za roman obezvrijeđeno je tom činjenicom.

6. Najčišća autobiografska fikcija zahtjeva inventivnost. Nitko nikad nije napisao veću autobiografsku priču od Kafkine 'Preobrazbe'.

7. Vidjet ćete više akcije dok mirujete nego dok ste u potjeri.

8. Sumnjivo je da bi itko s internetskom vezom na radnom mjestu mogao dobro pisati fikciju.

9. Zanimljivi glagoli su rijetko vrlo zanimljivi.

10. Morate voljeti prije nego što postanete nemilosrdni.


Neil Gaiman

1. Pišite.

2. Stavite jednu riječ ispred druge. Nađite pravu riječ i zapišite je.

3. Dovršite što ste pisali. Što god trebate napraviti da dovršite priču, napravite.

4. Sklonite bilješke sa strane. Pročitajte praveći se da ih prvi put vidite. Pokažite ih prijateljima čije mišljenje cijenite i koji imaju afinitet za temu vašeg pisanja.

5. Upamtite: kad vam ljudi kažu da je nešto loše ili ne funkcionira za njih, uglavnom su uvijek u pravu. Kad vam kažu što je točno loše i kako da to popravite, uglavnom su uvijek u krivu.

6. Popravite tekst. Zapamtite, prije ili kasnije, prije nego što dosegne savršenstvo, bit ćete prisiljeni ostaviti sve što ste radili i krenuti dalje na pisanje druge stvari. Savršenstvo je kao lov na horizont. Morate se nastaviti kretati.

7. Smijte se vlastitim šalama.

8. Glavno pravilo pisanja je: ako radite s dovoljno samopouzdanja i uvjerenja, smijete si dopustiti bilo što (to bi moglo biti pravilo za život kao i za pisanje, ali definitivno stoji za pisanje). Stoga pišite priče onako kako trebaju biti napisane, po vama. Pišite iskreno i ispričajte ih najbolje što znate. Nisam siguran da postoje druga pravila. Barem ne ona koja vrijede.


P.D. James

1. Povećajte fond riječi. Riječi su sirov materijal za vašu vještinu. Što je veći vaš vokabular, efektivnija je moć pisanja. Mi koji pišemo na engleskom dovoljno smo sretni da pišemo na najbogatijem i raznovrsnijem jeziku na svijetu. Poštujte tu činjenicu.

2. Čitajte raznovrsno i bez predrasuda. Loše pisanje je zarazno.

3. Nemojte samo planirati da ćete početi pisati – pišite. Samo uz pisanje, a ne fantaziranje o tome, razvijamo osobni stil.

4. Pišite ono što trebate napisati, a ne ono što je trenutačno popularno ili ono za što mislite da će se dobro prodavati.

5. Otvorite um za nova iskustva, posebno zbog proučavanja drugih ljudi. Ništa što se dogodi piscu, koliko god bilo sretno ili tragično, nije bačeno.


Hilary Mantel

1. Jeste li sigurni u odluku da želite pisati? Onda unajmite računovođu.

2. Pročitajte 'Becoming a Writer' Dorothee Brande. Onda učinite ono što ona nalaže, iako mislite da je nemoguće. Posebno ćete mrziti savjet da pišete ujutro, ali ako uspijete, to će biti najbolja stvar koju ste učinili za sebe. To je knjiga o tome kako se postaje autor iznutra.

3. Napišite knjigu koju biste voljeli i sami pročitati. nemojte pisati za određeno tržište ili publiku. To će najvjerojatnije iščeznuti do vremena objavljivanja vaše knjige.

4. Ako imate dobru ideju za priču, nemojte pretpostavljati da mora formirati proznu naraciju. Možda će bolje funkcionirati kao drama, scenarij ili pjesma. Budite fleksibilni.

5. Budite svjesni da sve što se pojavi prije prvog poglavlja možete i preskočiti. Nemojte tamo stavljati ključne tragove.

6. Prvi paragrafi često mogu biti isključeni.

7. Koncentrirajte svoju negativnu energiju na točku promjene. Ovo je posebno važno za povijesnu fikciju. Kad je vaš lik nov u nekoj situaciji ili se stvari mijenjaju oko njega, to je dio kad trebate zastati i popuniti detalje njihova svijeta. Ljudi obično ne uočavaju svoje svakodnevno okružje ili dnevnu rutinu, pa kad je pisci krenu opisivati, može djelovati kao da se previše trude instruirati čitatelja.

8. Opisi moraju djelovati u skladu s određenim mjestom, ne smiju biti samo 'ukrasni'. Obično djeluje bolje ako unutar njih postoji i ljudski element, obično je efektivnije ako dolazi iz impliciranog stajališta nego iz Božje perspektive. Ako je opis obojen gledištem lika koji opaža, postaje dio njegove definicije i akcije.

9. Ako zaglavite, maknite se od stola. Prošećite, okupajte se, odspavajte, napravite pitu, crtajte, slušajte glazbu, meditirajte, vježbajte, što god radili, nemojte ostati zaglavljeni u problemu. Ali nemojte telefonirati ili ići na zabave, ako to učinite, tuđe riječi i misli, zamijenit će mjesto vaših. Otvorite mjesto za njih, stvorite prostor. Budite strpljivi.

10. Budite spremni na sve. Svaka nova priča ima drugačije zahtjeve i može vam ponuditi priliku da razbijete sva pravila. Osim pravila broj jedan: ne možete ponuditi svoju dušu književnosti ako razmišljate o plaćanju poreza.


Annie Proulx

1. Radite polako i pažljivo.

2. Kako biste osigurali da radite polako, pišite na papiru.

3. Pišite polako i na papiru, samo o stvarima koje vas zanimaju.

4. Razvijajte vještinu kroz godine predanog čitanja.

5. Nadopisujte i uređujte sve do ne ostvarite najprikladniju frazu, rečenicu, odjeljak, priču, poglavlje.


Philip Pullman

Moje glavno pravilo je da ne sudjelujem u ovakvim anketama koje me udaljuju od pravog posla.


Ian Rankin

1. Puno čitajte.

2. Puno pišite.

3. Naučite biti samokritični.

4. Saznajte koje je kritike dobro uvažiti.

5. Budite uporni.

6. Nađite priču vrijednu pisanja.

7. Nemojte odustati.

8. Upoznajte tržište.

9. Nađite način da vam se posreći.

10. Ostanite sretni.


Will Self

1. Nemojte se osvrtati na tekst dok niste napravili cijeli okvir, samo započnite pisanje od zadnje rečenice prošlog dana. To sprečava loše emocije i omogućava vam da ostvarite supstancijalno djelo prije nego što pređete na pravi posao, a to je…

2. Uređivanje teksta.

3. Uvijek nosite blok za pisanje. Informacije se u kratkoročnom pamćenju zadržavaju tri minute, pa ako nije na papiru, prijeti vam opasnost da izgubite misao ili ideju zauvijek.

4. Prestanite čitati fikciju, to su ionako laži i tamo nećete pronaći ionako ništa što već ionako ne znate (uz pretpostavku da ste već u prošlosti pročitali znatno velik broj fikcijskih djela, ako niste, onda ionako nećete postati autor dobre beletristike).

5. Znate li za ona tjeskoban osjećaj neadekvatnosti i prevelike izloženosti dok čitate vlastitu prozu? Opustite se uz svijest da vas ta senzacija nikad neće napustiti, bez obzira na to koliko uspješni ili razvikani postanete. To je intrinzični osjećaj koji prati pravo pisanje i treba ga cijeniti.

6. Volite život i pišite o njemu. Postoji i više nego dovoljno knjiga o knjigama.

7. Ako pišete roman smješten u suvremeno okruženje, trebate pisati dugačke odlomke u kojima se ne događa ništa osim opisa gledanja TV-a.

8. Život pisca je osuda na samoću, ako niste spremni na to, nemojte se 'prijavljivati'.

9. Pripremite se na povremena mučenja koja su organizirali sadistički čuvari vaše imaginacije.

10. Promatrajte sebe kao malu korporaciju. Odvedite se na team building vježbe (duge šetnje). Priredite si božićnu zabavu na kojoj ćete stajati u kutu vaše sobe za pisanje, vikati glasno sami na sebe dok ispijate bocu bijelog vina. Onda masturbirajte pod stolom. Sljedeći dan osjećat ćete dubok osjećaj nelagode i srama.


Zadie Smith

1. Čitajte puno knjiga u djetinjstvu. Trošite više vremena na to nego na bilo koju drugu aktivnost.

2. Kad odrastete, probajte čitati svoja djela kao što bi ih čitao stranac ili, još bolje, neprijatelj.

3. Nemojte romantizirati svoju vokaciju. Možete pisati dobre rečenice ili ne možete. Ne postoji stil života spisateljice. Sve što vrijedi ono je što ostavite na stranici.

4. Izbjegavajte svoje slabosti. Ali to činite bez da uvjeravate sebe da stvari koje ne možete napraviti nisu ni vrijedne toga da se naprave. Nemojte maskirati nesigurnosti i propitivanja s prezirom.

5. Ostavite pristojnu količinu vremena između pisanja, uređivanja i objavljivanja.

6. Izbjegavajte klišeje, grupe i velike tulume. Prisutnost grupa neće vam poboljšati pisanje.

7. Radite na računalu koje je isključeno s interneta.

8. Štitite vrijeme i prostor u kojem pišete. Držite ga podalje od svih, čak i od ljudi koji su vam najvažniji.

9. Nemojte brkati nagrade s postignućima.

10. Govorite istinu kroz koji god filtar je ispričali. Pomirite se sa životnom tugom koja dolazi iz konstantne nemogućnosti postizanja zadovoljstva.

------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


http://digitalne-knjige.com/oxwall/blogs/post/1668


10:28 | Komentari 2 | Print | ^ | On/Off |

srijeda, 07.02.2018.

ISPIT"Često zaboravljamo da smo mi sami - priroda. Priroda nije odvojena od nas. Dakle, kada kažemo da smo izgubili kontakt sa prirodom, izgubili smo kontakt sa sobom."

-Andy Goldsworthy.19:59 | Komentari 1 | Print | ^ | On/Off |

ponedjeljak, 05.02.2018.

FAVORITIBlogovi i web-stranice:

''Evo nekoliko besplatnih servisa gdje možete otvoriti blog:

www.blog.hr (domaći)

Image and video hosting by TinyPic

Alen Jakovina

Diadema

KRAJOLICI-sjećanje na Miru Mihajlović

S A F I R I S

Z L A T A N

DIGITALNE KNJIGE

ANGELIJA - Anđa Jotanović

KAP JEDINSTVENA

ZAJEDNO PROTIV PLAGIJATA

ZAHIRA

Opaki45

Potok 42

MIRJAM

blueperlaa

Tanja Repinac

auroraisa

Mekon

Bocaccio

lanterna duše wendy.tanja

ASTROLOGIJA wendy.tanja

Peki

Sandra Vulin

croassroadoflife

Isabel ručni rad

katakombe poezije

dnevnik jedne razvedenice

Lion Queen

stara teta

tajanad

Just me


bezimena92

blue dolphin

smooking-songs

big blue

nedovršeni snovi-helly

opinian

između

Viviana - sve ostalo su priče


19:03 | Komentari 8 | Print | ^ | On/Off |

srijeda, 31.01.2018.

VIRTUALNO SAMOUBOJSTVO

''Samoubojstvo (iz lat. sui caedere — ubiti se) — čin svjesnog i namjernog oduzimanja vlastitog života.''

Već sam tijekom 2003. par puta „ubijala“ neke nickove na jednoj web-stranici na kojoj sam počela pisati poeziju i tad sam pronašla moj nick, shadow-of-soul i taj nick nosim na sve web-stranice gdje se logiram.

Moj drugi blog, ovaj gdje pišem ovaj tekst, nastao je --- piše u boxu sa strane i tu je sve, osim poezije sretan

Tako sam 9.6.2009. zalutala i na jedan plavi portal i registrirala se mojim nickom, ShadowOfSoul, a kako je to počelo, priča moja povijest, ali nije počelo slavno, već kako je jednom napisala jedna urednica tog portala:

"...kao 4 godišnja doba!"

Interesantno, kako tad nisam poželjela „ubiti“ moje postojanje natom portalu? To mi je ovih dana palo na pamet, a vrijeme 4 godišnja doba je iza mene, sad sam na tom portalu mirna, iako sam u zadnje vrijeme pomišljala tiho nestati sa plavog portala, ali ne „ubijati“ nick niti najavljivati odlazak niti bilo što od gore navedenog.

To sam samo spomenula mojim prijateljicama, koje su kategorično obje rekle: „NE“ i danas malo surfam internetom, otkucam u Google riječ „samoubojstvo“ i pročitam ovo:

„Kod osobe koja je sklona počiniti samoubojstvo otkriveno je da u mozgu ima manje neurona u dijelu mozga koji se nalazi iznad očiju, a i pokazuje se manjak transportera za serotonin.“

Pitam se, je li kod mene u zadnje vrijeme došlo do pomanjkanja virtualnog serotonina i jesu li mi virtualni neuroni bili u velikom manjku u virtualnom mozgu pa sam poželjela napraviti „tiho samoubojstvo“ a modo mio ili je nešto drugo u pitanju?

Prije bih to učinila bez puno razmišljanja, vrlo impulzivno, naglom odlukom i bez težeg suočavanja sa problematičnom situacijom, ali kod mene su se dogodile neke promjene, mogu reći čak i drastične promjene u odnosu na ona moja 4 godišnja doba kakva sam bila do tog razdoblja, tako da mi je nestanak sa tog plavog portala postao čak i smiješan i deplasiran pa sam tako razmišljala, neke stvari su se počele događati same od sebe, to stanje koje me motiviralo na tihi nestanak sa plavog portala je polako nestajalo i počelo se stvarati novo stanje u meni kad sam shvatila da ništa od toga (što me tad „mučilo“), u stvari, nije problem, već dar i taj „problem“ je postao oblak sapunice koju sam lako mogla otpuhati jednim dahom, bez puno napora.

Kako se to dogodilo?

Ne znam, samo znam da su u meni neke iznenadne promjene u virtualnom ponašanju postale vrlo minorne, skoro ih i nema, vidim da sam postala strpljivija u odnosu na neke stvari i vidim kako imam kontrolu nad mnogim svojim mislima kojima bih nekad pojurila odmah, bez puno razmišljanja je li dobro odmah reagirati ili ne i vidim, da su moja 4 godišnja doba polako prošla i da je sad nastupilo vrijeme petog godišnjeg doba, a to je vječno ljeto (ili jesen ili proljeće, ali nije zima).

Moja latentna odluka da odem tiho u samoizolaciju je isparila kao voda na Suncu, tako da su se neke „suicidalne virtualne misli“ jednostavno same od sebe dijagnosticirale i nestale.

To stanje nije bilo dugoročno zato što sam prepoznala uzrok i detektirala situaciju, pronašla lijek i ostavila ovaj nick, ShadowOfSoul, a samim time i moju nazočnost na plavom portalu aktivnom i postojanom, ali u drugoj energetsko-emotivnoj formi.

Sada, nakon svega, mogu reći da je to čak bila i „virtualna depresija“, koja me obuzela na neko vrijeme, ali me isto tako i pustila, tako da sad nema one tjeskobe, tuge i nelagode svaki puta kad bih se logirala na plavi portal i sada je sve drugačije.

„Virtualna depresija“ i „virtualno samoubojstvo“ idu rukom pod ruku, zato je potrebno primijeniti na sebi kao lijek mali odmak od tog problema, sanirati uzrok i vratiti se u virtualni svijet kao što se svatko vraća u svoj normalan život.


tekst je napisan 12.11.2011. za Temu mjeseca XI/2011. - dakle, davno
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=71426


16:11 | Komentari 9 | Print | ^ | On/Off |

utorak, 30.01.2018.

ODGOJ

''Dobar odgoj je sposobnost da se nosite sa lošim odgojem drugih.''
(izvor: nepoznat)

16:03 | Komentari 3 | Print | ^ | On/Off |

ponedjeljak, 29.01.2018.

BLOGO-"PRIJATELJICA"''isto privlači isto'',

stara rečenica, istinita rečenica

prišla mi je tiho, postavila pitanje, odgovorila sam joj onako kako je istina, nastavila sam komunikaciju, skoro 2 godine smo pisale, čule se povremeno mobitelom itd. itd. i onda je sve palo u vodu, iako su meni postala naporna neka bezvezna pitanja, održavala sam odnos, ali sve teže i teže, jer je osoba postajala jako naporna.

prikazala se ''dobra, nježna, empatična'', tako sam o njoj i mislila, ali nisu mi se sviđala stalna pitanja o ljudima sa kojima nemam nikakve veze itd. itd. i znala sam, da prosljeđuje moje mailove drugima kao što je i meni prosljeđivala njihove mailove.

znači, kako meni njihovo - tako i drugima moje, nemam tih problema, jer može sve staviti na javno, ono što imam reći nekome, reći ću i u facu i ovako, ali eto - bilo je sve tako naporno, da sam jednostavno u sebi počela osjećati otpor na sve te trivijalne stvari i postalo mi je jasno, da je žena opsjednuta blogom, internetom, ljudima, itd. itd.

i ja sam njoj povjerila neke stvari, a onda znam da je sve to lijepo prebacila toj osobi i znam sve, a kap koja je prelila čašu je ova:

poslala je BEZ MOG ZNANJA I ODOBRAVANJA e-mail jednoj osobi, da neka se pomiri sa mnom!!!!!

ja to nisam znala da je poslala e-mail u moje ime, a nije me ni pitala može li poslati, može li se umiješati u moj odnos sa tom osobom????


koji bezobrazluk! pa nisam retardirana da ne znam uspostaviti kontakt sa nekim i kad sam joj rekla, da to nije trebala učiniti, već me trebala pitati, obrecnula se na mene, da što se toliko uzrujavam, da ona više neće ovo neće ono ... itd. itd.

da sad ne duljim sve, okolo su moji blogo-prijatelji dobivali njene mailove da mi ne idu na post, jer sam ovakva onakva, onda je tražila neke da ne dolaze kod nje, jer su dobri sa mnom! :) ne mogu vjerovati, koje gluposti!!!!!

i onda dobijem od nje nedavno e-mail u kojem me traži oproštenje za sve što je napravila - rekla sam joj da je davno oprošteno (ali nisam zaboravila) i rekla je da mi neće dolaziti na blogove (pazi ovo!, nisam te ni tražila da mi dolaziš!) i na kraju pozdrav kao da ništa nije bilo (mislim si, tko je tu normalan), a onda opet dobijem prije par dana od nje e-mail, da što sam mislila nekom rečenicom koju sam napisala????

haloooo, zar moram objašnjavati sve što sam napisala, pa ne tiče se sve tebe što piše - ali svatko se češe gdje ga svrbi pa tako ni nečista savjest nema mira

eto, opet sam nasjela na "blagost, dobrotu, slatkoću" i nasanjkala se ...

"isto privlači isto"


10:47 | Komentari 8 | Print | ^ | On/Off |

nedjelja, 28.01.2018.

KOMENTARI - PITANJE!!!!!!

Pitanje: kako netko može komentirati, ako mu je zabranjeno komentiranje??????????????


10:56 | Komentari 4 | Print | ^ | On/Off |

srijeda, 24.01.2018.

SANJARENJE


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

slike: digital artists

"Nebo napaja uljem moju svjetiljku i ja je stavljam na svoj prozor, kako bih osvijetlio put strancu u noći."

Kahlil Gibran


20:23 | Komentari 9 | Print | ^ | On/Off |

utorak, 23.01.2018.

ZAŠTO BLOGATI?moja pravila bloga:

1. napišem post
2. ostavim 1. komentar
3. posjetim svoj zadnji post
4. odgovorim svima redom i to u jednom komentarogramiću, a ne svakom posebno pa imam onda 23 moja odgovora, presmiješno mi to
5. odem svima koji su bili kod mene na tom postu, znači uljudno uzvratim posjetu i komentiram post
6. na kraju zadnjeg posta zahvalim se jednom pozdravnom porukom za posjetu

zašto blogati? naučiti pravopis i gramatiku besplatno?

eto, to piše gore na vrhu ovog portala gdje već 12 godina pišem svoju poeziju tamo na poetskom blogu, a ovdje par godina manje pišem o svemu

i kažu: "ne garantiramo uspjeh"

uspjeh blogarenja, pisanja, slikanja ... e, postoji i uspjeh svađanja, smijanja pa i blogerskog samoubijanja, ali i blogerske reinkarnacije

to sam nekad radila na jednom portalu, tek sam došla na internet, friška "mlada" neiskusna, ali sa vremenom se naučiš ne nasjedati na raznorazne provokacije, na raznorazne smicalice, pričice, gluparije - ideš svojim putem (putom) - gramatikoooooo, što je ispravno? :) i ... naučiš bar besplatno bez garantiranog uspjeha pravopis i gramatiku :)

naučimo li?


10:20 | Komentari 9 | Print | ^ | On/Off |

ponedjeljak, 22.01.2018.

BLOGERSKA PREPUCAVANJAKisić pusić smajlić cmokić slavujčić cvrkutić hugić mugić lungić krmenatlek salatica papica papagajčica labudica micica zagrljajčić osmjehić

pa kome smetaju ovakve riječi? i onda prozivanje, da zašto netko nekog oslovljava tako i tako, zašto netko nekome šalje cmokić pusić itd?

nekoga takva izrugivanja povrijede, nekoga natjeraju da se povuče, da više nije spontan, a nekoga natjeraju da ode sa bloga

meni je to grozno kad čitam takva izrugivanja, jer tko je baš tako mjerodavan pa da mi nameće svoj način što ću kome reći, kako ću nekog oslovljavati ili kako ću nekoga pozdravljati????

hallllllooooo!

ma, neeeee ... ne bih sad elaborirala sve, ali suludo je prozivati nekog zašto baš tako oslovljava drugog i zašto baš tako pozdravlja nekog!

15:33 | Komentari 15 | Print | ^ | On/Off |

nedjelja, 21.01.2018.

JUŽNI POL, OTVORENE KNJIGE, LJUDI I SVAŠTA PO MALONaš čovjek je otišao na Južni pol, prvi Hrvat i 21. čovjek i pitam se, gdje je čovjeku granica?

Čovjek, ta izuzetno opasna i dominantna vrsta na ovoj planeti, možda će dovesti do kraja ove planete, a možda će se i trgnuti. To ne znam, jer moj vijek trajanja je puno kraći od kraja ove planete pa će o tome pričati i to će (ne daj Bože) doživjeti druge generacije.

Što sam htjela reći ovim postom? pa ništa ... sve piše, a došla mi je i ova slikovna objava čije riječi su duboko istinite.17:39 | Komentari 4 | Print | ^ | On/Off |

subota, 20.01.2018.

"INTELIGENCIJA UMIRE U OPONAŠANJU DRUGIH"

''Inteligencija umire u oponašanju drugih, ako želite ostati inteligentni trebate odbaciti oponašanje, za inteligenciju je samoubojstvo ako kopira, ako postane kopija.

Onog trenutka kada pomislite kako biti nalik nekoj osobi, vi gubite svoju inteligenciju, postajte zaglupljeni, onog trenutka kada usporedite sebe sa nekim drugim, gubite svoj prirodni potencijal i tako nikada nećete biti sretni i nikada nećete biti čisti, jasni, otvoreni, izgubit ćete svoju jasnoću, izgubit ćete svoju viziju, vi ćete tako imati tuđe oči, ali kako možete vidjeti kroz nečije oči?

Vi trebate svoje oči, vi trebate svoje noge da biste mogli hodati, svoje srce koje kuca.

Ljudi žive u tuđem životu, zato je njihov život paraliziran, a ta paraliza čini da izgledaju veoma glupo.''


Osho


Image and video hosting by TinyPic


15:57 | Komentari 6 | Print | ^ | On/Off |

petak, 19.01.2018.

ZVRRRRR ZVRRRR ....

neki dan objavim 1 komentar kod 2 blogera o nečem blogerskom, ljudskom, međusobnom već što je bilo i doleti mi e-mail: na što sam mislila, tiče li se to te osobe, neka pojasnim bla bla bla bla bla

pa zar ja ne smijem ništa komentirati, a da se netko ne nađe prozvan???

valjda se svatko češe gdje ga svrbi17:20 | Komentari 8 | Print | ^ | On/Off |

četvrtak, 18.01.2018.

STRIJELA

Image and video hosting by TinyPic

nikad nisam voljela strijele, strelice... one uvijek gađaju negdje ili nekoga, oduzimaju ili život ili rane nekoga...

''Ljudi su previše živjeli u ratu. Izvan, u sukobu sa drugima, a unutra sa samim sobom, zato što priznaju samo jedan način života, a taj način je borba.

U ime politike se bore sa drugima, a u ime religije sa samim sobom. Zato smo stvorili jad i bijedu. Borba ne može donijeti mir. Ljudi moraju naučiti način kako da odbace te stare obrasce neprekidne borbe.

Neka vam ovo budu osnovna uvjerenja: budite u prijateljstvu sa egzistencijom izvan, a unutra budite u prijateljstvu sa svima i sa samim sobom – što je najteže da se postigne…

Ljudi ne vole same sebe, to im ne pada na pamet. Lako je voljeti neprijatelja, ali je vrlo teško voljeti samoga sebe. Predobro se poznajete – kako biste mogli da se volite?

Međutim, osoba koja može voljeti samu sebe, može voljetii i druge ljude. Ako zavolite sami sebe, onda ćete biti dužni voljeti svoje neprijatelje i sve druge ljude. Ako možete voljeti sami sebe, onda ispunjavate osnovni uvjet ljubavi, iz takve ljubavi izranja mir.

To je ulaz kroz koji započinjemo da primamo Božje poruke.''

Osho


Image and video hosting by TinyPic


15:27 | Komentari 8 | Print | ^ | On/Off |

subota, 13.01.2018.

BLOG, KAVA, POEZIJA, RAZGOVOR - HVALA TI NA LIJEPOM POSLIJEPODNEVU JEDNOG PETKA


U jednom komentaru mi je napisala, da bismo mogle na koficu, ostavila sam joj e-mail da se dogovorimo i dogovoreno je za 12.1.2018. u 15h.

Došle smo, sjele... razmijenile poklončiće, riječ jedna pa druga, moja voda, njena slatka tajanstvena tekućina, riječ jedna pa druga, dragost iz nje izbija u svakoj riječi, oči su joj tople i prijateljske, razumjele smo se odmah, kratko i jasno i taj sat i 15-tak minuta mi je prošlo brzo baš kao 15 minuta.
hvala ti, draga http://blog.dnevnik.hr/krizar/ na prelijepoj poruci u knjizi "Glasovi poezije", grupa autora izdane od Facebook-grupe "Pisci i književnost" gdje si zastupljena svojim prelijepim pjesmamaGlasovi poezije (osma knjiga Pisci i Književnost)

''Svi autori su imali slobodan izbor za pisanje pjesama; s tematikom i formom kakvu žele Posebno želim istaknuti da je ovo jedinstvena zajednička zbirka jer su autori mogli priložiti dvadeset pet pjesama. To je omogućilo da se svaki pjesnik izrazi na jedinstven i šaroliki način. Stil svakog pjesnika je različiti i izvoran. Kao urednik zbirke, jako sam ponosan na autore, pokazali su da vještinom stvaranja stihova, prostiru čitatelju pjesničku notu i priču. Stih je autorov prijatelj, oni ne poznaju granice i jezičke barijere, isprepliću se i spajaju u jednu divnu zbirku koja je pred vama. Zbirku Glasovi poezije možemo usporediti sa najljepšim sonatama, stoga najljepše pjesme pronalaze svoju plemenitost i ljepotu u čulima tonova koje stvara pritisak tipke glasovira, a stih pretvoren u zvuk je predivna melodija što ispunjava dušu i srce velikih dvorana. - preporuka Kruno Šafranić

Autori pjesama su iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Bernarda Ćurić, Dragana Latinović, Đurđica Blažinović-Zoričić, Lucia Aurora, Jasna Šemiga-Pintarić, Pejak Mirjana Peki, Vera Bosazzi

Nakladnik Redak
Ilustracija naslovnice: Marina Kasalo
https://www.webknjizara.hr/…/glasovi-poezije-pisci-i-knjize…''


- preuzeto sa Facebook-a

18:58 | Komentari 9 | Print | ^ | On/Off |

petak, 12.01.2018.

BITI "POPULARN-A"“Mislite da sve one djevojke koje gledate s mješavinom zavisti i divljenja imaju supermoći? Ma dajte, širenje prave kemije oko sebe (zbog koje svi žele biti u vašem društvu) lakše je nego što mislite.”

http://www.cosmopolitan.hr/search/tag/popularna-djevojka

Što znači biti “popularna”?

U školi je to jasno: osnovna, srednja, faks.. postoji neka curica-djevojka, koja svojim ponašanjem, djelovanjem, možda čak i aurom, a mnogi smatraju “malim spretnim trikovima” dobivaju – popularnost.

U školi je to vidljivo iz aviona: najbolje obučena, našminkana, sa par “prijateljica” oko sebe, a ona kao kraljica na tronu, njena riječ je glavna, što ona odredi – tako se radi, što ona misli i druge tako razmišljaju, što ona kaže da će se napraviti – tako se i napravi itd. itd. i još veliki niz onog “što ona odredi”.
Gledala sam takve cure u školi/faksu, gledala sam ih na poslu, gledam ih u američkim i drugim filmovima, a sve više čujem o tome i ovdje, kod nas, u Hrvatskoj.

Curica i njena grupica u školi neće razgovarati sa drugom curicom, jer ova nema touch screen android mobitel!, neće razgovarati sa njom, jer nije obučena u poznate marke, ne nosi poznate marke cipela, ne znam što bih rekla na te “poznate marke”, ali takvo maltretiranje djece dovodi i roditelje u nezavidan položaj, da moraju svom djetetu kupiti hlače “poznate marke” ili touch screen mobitel android pa se onda androidno zadužuju, a možda nemaju doma ni za benzin.
Uvijek mi je bilo neshvatljivo to ponašanje, takav stil života i razmišljanja, jer ljude nikad nisam gledala kroz prizmu novca, bogatstva, onog što imaju, ljude uvijek gledam kroz prizmu duše, iskrenosti, karaktera, poštenja, prijateljstva, pozitivne komunikacije i njihove pozitivnosti.

Image and video hosting by TinyPic

Imala sam svoje frendice, koje nisu bile tako popularne, ali su bile prave frendice...

Popularna djevojka – koliko li ih je bilo nesretno, vidjela sam u gimnaziji te “popularne djevojke” kako u wc-u škole/gimnazije plaču, vidjela sam tugu u njihovim očima, a vidjela sam i isforsiranost toga – biti popularna.

Sve to ima cijenu – biti svačija, a ne svoja, jer popularna djevojka je svačija, svatko želi biti u njenoj blizini, time će “dobiti na cijeni”, biti “vrijednija osoba”, biti “poželjniji sugovornik”, a znači li to da će biti pametnija, iskrenija, karakternija osoba?


Te osobe uz "popularku" u stvari nemaju svoj život, žele živjeti neke tuđe živote, imati nešto tuđe, a ne svoje, čista "imitacija života" (naslov izvanrednog c/b filma, gl.uloga: Lana Turner) gdje povjeruju u tu neku svoju imitaciju života i žive je, dok stvarnost ima drugačije dane, drugačije noći, ogledalo stvarnosti im je zamagljeno i vide ono što žele vidjeti, a ne ono što je - stvarno.

Što nam je važno u životu?

Trenutak popularnosti ili ono – be yourself=budi svoj/a pa makar i sama bila/bio, budi svoj/a, jer nikad nisi sam/a, uvijek ćeš naći nekog tko ti je kompatibilan, a na silu biti nešto što nisi – to ima cijenu, a cijena je često potpisana na bianco pa kad dođe vrijeme naplate – skupo se plaća svaka popularnost.


Image and video hosting by TinyPic


17:43 | Komentari 12 | Print | ^ | On/Off |

ponedjeljak, 08.01.2018.

NADZORNE BLOGOVSKE KAMERE i GASTARBAJTERSKI RJEČNIKkoja je koja blogerica, to sami odaberite :)i Standardni gastarbajterski "rječnik" roflroflroflroflroflrofl


17:50 | Komentari 12 | Print | ^ | On/Off |

subota, 06.01.2018.

3 KRALJA

18:22 | Komentari 2 | Print | ^ | On/Off |

petak, 05.01.2018.

DANTE, RODEZIJSKI GONIČ LAVOVA, RIDGEBACK - NESTAO

ovo mi je najljepša Danteova slika, iako je napisana tužna poruka na slici, ta poruka može biti i jedan svjetlucavi glas u tami misterije Danteovog nestanka; nadam se da će se Dante ubrzo naći sa svojim najmilijima - u svojoj obitelji gdje pripada po svim ljudskim i životinjskim i prirodnim zakonima

Dante je nestao 17.9.2017. u šetnji sa svojim prijateljem (vlasnikom) Boris Tesko, u Krapinskim Toplicama i od tad mu se gubi svaki trag

osnovana je i Facebook grupa za Danteov pronalazak


https://www.facebook.com/groups/871793526333883/nitko od nas, koji dijelimo njegove slike, nije odustao od nade da će Dante biti vraćen svojoj obitelji!


Dante, gdje god da jesi, nadam se da će onaj, koji te uzeo, vratiti tebe tvojoj pravoj obitelji!!!

obitelji moli za bilo kakvu informaciju, najbolje onu pravu na ovaj broj mobitela:

098 624 299
https://www.magicus.info/sadrzaj/naslovnica/dante-gdje-god-jesi-nedostajes-svojoj-obitelji


18:37 | Komentari 5 | Print | ^ | On/Off |

ponedjeljak, 01.01.2018.

ZA POČETAK TJEDNA

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
slike: digital artists

čista fantazija...

"Postoji trenutak u životu kad čovjek shvati tko je važan, tko više nije važan, tko nikad nije bio važan i tko će uvjek biti važan.

Zato se ne treba brinuti za one, koji su ostali u prošlosti, jer ima razloga zašto oni nikada neće biti u našoj budućnosti!'

Kant


10:57 | Komentari 6 | Print | ^ | On/Off |

nedjelja, 31.12.2017.

UZ SVE BLAGOSLOVE I ŽELJE, NEKA DOĐE I OVA

Image and video hosting by TinyPic


14:48 | Komentari 5 | Print | ^ | On/Off |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se