Modni zamorac

15.04.2012., nedjelja

Moda 1910.ih - Titanik era

Modu 1910.ih karakteriziraju dva pravca. U prvim godinama dekade vlada raskoš i orijentalni utjecajem, dok se u kasnijim godinama moda mijenja i postaje praktičnija zbog Velikog rata, skraćuju se suknje i pozornica se priprema za radikalnu modu koju povezujemo sa 1920.ima .

Tijekom prvih godina 1910.ih silueta je postala puno okretnija i blaža nego u 1900.ima. Kada je Ballets Russes 1910. izveo Šeherezadu u Parizu uslijedila je pomama za orijentalizmom. Couturier Paul Poiret bio je jedan od prvih dizajnera koji je orijentalnost prenio u svijet mode. Poiret je volio vedre boje i uveo ih je u modu, dok su nježne boje Edwardijanskog doba još uvijek bile popularne. On je pod orijentalnim utjecajem proizveo egzotične dizajne na temelju dimija. Njegova tunika u obliku slova A i turban bili su u jarkim svetlucavim bojama, a kao dodatak dizajnirao je i istočnjačke papuče sa perlicama i ukrasima. Art Nouvea pokret počeo se pojavljivati u ovom trenutku i njegov utjecaj bio je vidljiv u dizajnima gotovo svih tadašnjih couturiera. Jednostavne kape, turbani i oblaci tila zamijenili su popularne stilove pokrivala za glavu 1900.ih. Važno je napomenuti da su i prve modne revije održane u ovo doba, i to od prve žene couturiera, Jeanne Paquin.


Orijentalni dizajni






Ekstravagancija Pariških kreatora dolazila je u svim oblicima, a najpopularnija je bila tunika preko duge suknje. U početku 1910.ih struk je bio visok kao i u početku 19. stoljeća.Široke tunike bile su nošene preko uskih drapiranih suknji. Do 1914. suknje su bile najšire u bokovima a vrlo uske kod gležnja, takve suknje su se zvale hobble suknje i onemogućavale su velike korake.



Struk je bio nedefiniran, a takav je ostao i u ratnim godinama. Do 1916. žene su nosile haljinu do pola lista s podsuknjom do gležnja.





Modni časopisi također su prikazivali modele modernih haljina: Vogue i Harper's Bazaar







Promjene u modi za vrijeme I. Svjetskog rata bile su diktirane potrebom a ne modom. Sve više žena bilo je prisiljeno raditi, pa su zahtijevale udobniju odjeću. Društvena događanja i sve veći broj mrtvih označilo je tamne boje i jednostavne krojeve kao normu. Žene su izbacile podsuknje, pojednostavile haljine i skratile suknje u jednom koraku. Do 1915. novine Gazette du Bon Ton pokazivale su pune suknje s rubom iznad gležnja. Modni tisak ih je zvao ''ratne krinoline'' i opravdavao stil kao praktičan i patriotski. Nadalje, ljudi su se oblačili manje ekstravagantno jer se sve više sredstava ulagalo u rat. Coco Chanel je to primjetila i dizajnirala je jeftiniji i praktičniji nakit koji je odgovarao uz njene dizajne.





Sportska odjeća također je došla do izražaja :



Kostimi za kupanje :



Kada su se pariške modne kuće ponovno otvorile nakon rata, stilovi za 1919. pokazivali su niži i još nedefiniraniji struk.



Oglas za svilu '' Rogers & Thomson '' , 1910.



Donje rublje

Žene su ispod haljine nosile korzet koji je počinjao ispod prsa i protezao se do preko bokova. Budući da je cilj bila duga, stupolika silueta korzet se manje usmjerio na smanjivanje struka a više na izglađivanje kukova. Ispod toga nosile su platnene gaće i košuljac. Prsluk za poprsje je podržavao grudi.






Kućna haljina ili spavaćica i ogrtač :




Kosa

Od 1911. frizure su počele slijediti prirodan oblik glave, uši su pokrivene kosom. Novi stilovi slijedili su trend Mediterana i istoka. Bob frizura se također probijala kroz svijet mode, ali još nije bila prihvačena.



Dodaci

Modno osvještene žene nosile su krznene stole ili šalove i velike mufove.

Kaputi su bili u kimono stilu, široki u ramenima, a uski prema rubu. Krzneni kaputi bili su popularni.

Slika prikazuje opera kaputić, večernji mantil i večernji ogrtač.






Šeširi

Veliki šeširi širokih oboda koji su prekrivali lice bili su moderni u početku desetljeća, ali su se postupno smanjivali. Ovi manji šeširići karakteriziraju razdoblje, oni su se ukrašavali nojevim perjem.
Poiret je osmislio i turban, koji je odmah bio objeručke prihvačen i često nošen uz večernju odjeću.
Mali šeširić bez oboda, tonque, bio je popularan od 1914. Postupno je postajao sve viši i odgovarao je uz visoke ovratnike koji su tada bili popularni. Ženstveniji stilovi uključuju šire tonque šešire s dubljom krunom koji su se nosili nisko na glavi da sakriju svu kosu.
Pred kraja rata šeširi s crnim velom postali su popularni, a sofisticirane žene su ih prihvatile i ne samo kao izraz tugovanja, što im je bila prvotna namjena.




Torbice






Cipele

Zbog orijentalne groznice kreirane su cipele u istočnjačkom stilu, čak se i boja čarapa promijenila;od dosadne crne, popularne u Viktorijansko doba,počele su se nositi crvene i zlatne čarape.
Louis XV. cipele bile su popularne. Nazvane su po tipu cipela koju je nosio Louis XV. u 18. stoljeću.Takve cipele imale su lagano zakrivljenu petu i bile su visoke oko 5 centimetara. Često su nošene ukrašene mašnama ili kopčama za cipele.



Popularne cipele bile su i Tango cipele sa kriš-kraš vezanjem.








Titanik

Modu 1910.ih često nazivaju i Titanik era. Titanik je očito bio toliko popularan i nezaboravan da je unatoč svome kratkom putovanje od četiri dana upio obilježiti i modu. Brod titanik potonuo je 15. travnje 1912., prije točno 100 godina.

Kada je Titanik isplovio u travnju 1912., putnici prve klase ukrcali su se sa kovčezima punim prekrasne, skupe odjeće. Većina je odjeće vjerojatno bila napravljena na mjeru u Londonu ili Parizu. Ožujak i travanj bili su prijelazni mjeseci, s zime na proljeće, a modni časopisi tek su počeli najavljivati modu za proljeće.

Večera na Titaniku bila je jedna od najelegantnijih događaja na tom luksuznom brodu, stoga su putnici prve klase nosili najformalnije moguće večernje ruho. Za žene je to uključivalo večernju haljinu, duge bijele rukavice, cipele od satena u odgovarajućoj boji, opera torbicu, lepezu i šal, ali šešir se nije nosio.

Večernje haljine izrađivane su od delikatnih, prozračnih tkanina ukrašenih perlama, čipkom ili drugim ukrasima koji su ''plutali'' po svilenoj podlozi. Opća kroj haljine bila je tunika i podsuknja (s odgovarajućom suknjom i prslukom ).
Prsluci su imali kratke rukave; a V izrez postao je uobičajen, iako su se okrugli i kockasti izrezi još uvijek nosili. Struk je mogao biti postavljen bilo gdje od taman ispod grudi do prirodnog struka; visoki struk bio je popularan od 1908. do 1912. dok je prirodni struk tek dolazio u modu. Struk sam po sebi bio je labav i meko definiran pojasom ili remenom.
Većina haljina uključivala je dvije suknje; jednu ''tuniku'' koja je odgovaral s prslukom i obično je sezala do koljena, i jednu podsuknju koja je završavala kod gležnja. Podsuknje su bile tanke, dok su tunike bile očigledno punije.



Iako haljine iz tog razdoblja djeluju prozračne i drapirane, one su namještene na uski pamučni prsluk koji je često koji je često stegnut i čvrst da podržava svu tu tkaninu. Večernje haljine zatvaraju se u Z :prsluk se zatvara nasred leđa,
zatim na stražnjoj strani struka s lijeva, a potom prema dolje prema lijevoj strani kukova.

Večernje haljine izrađivane su u svjetlim bojama i finim, prozračnim tkaninama, sa podsuknjom od srednjeteškog materijala. Popularne tkanine bile su : organdi, charmeuse, chiffon, krep, Kineski krep, til i lagane verzije baršuna, satena i brokata. Popularne boje večernjih haljine bile su blijede pastelne boje; svijetlo plava, boja limuna, ružičasta, bijela i krem boje. Međutim, novi orijentalni uveo je i jače boje poput crne, kraljevsko plave i smaragdne. Ljubičasta je generalno bila izbjegavana jer je na svijetlu petroleja djelovala smeđe. Haljine su bile u stilu i ukrasima koje je časopis Vogue za Orijentalizam smatrao najočiglednijim. Večernje haljine su općenito imale neki žarišni vizualni element kao što je plisiranje, asimetrično drapiranje, nizanje perli, vez ili brokatna tkanina. Osim toga, čipkasti umeci, čipkasti porub i čipkaste resice bili su korišteni kao obrub. Dekoracije su često smještene asimetrično.

Večernje haljine za 1912. :





Modni trendovi za zimu / proljeće 1912., objavio ih je časopis Vogue.

Siječanj

- bogati brokat, starinska čipka, raskošni vezovi - Bizantski utjecaj
- resice, duboke boje, mnoštvo gumbi
- klasični stil frizura - Grčki stil
- podsuknje od chiffona ( šifon )
- duboke suknje s pojasom su staromodne
- podsuknje od kontrastnih tkanina
- snježno bijela boja je prošlost, prljavo bijela je in
- kontrastni rukavi

Veljača

- krivulje umjesto kockastog ( na rubu suknje npr.)
- Indijski utjecaj - crni i zeleni obrub ukrašen perlama
- labavi kružni šlep
- teški brokat, teški i ozbiljan vez
- obrub : uske trake ukrašene umjetnim dijamantima
- reference na Francusku revoluciju ( visok struk ), i 1850.te ( punije suknje )
- pojas u kontrastnim bojama
- suknje od tankih materijala ; šire u bokovima, sužavaju se prema gležnju
- kimono rukavi gube popularnost

Ožujak

- volani
- bijela ; s uzorcima ili bez
- asimetrični dodaci - oštir kutovi
- briljantan vez
- crno - bijelo kombinacija
- nabori
- draperija, skupljena i prikačena draguljem ili oblikovana u cvijet

Travanj

- utjecaj Louisa XV.
- suknja do koljena ili niže ; usmjerenost na kukove, podijeljena na pola
- bijela boja
- chiffon
- Grčki stil frizure : centralno podijeljena, kovrčana, traka za kosu
- ravno drapiranje koje otkriva prirodnu liniju ramena


Gazette du Bon Ton - Modne novine

Gazette du Bon Ton bile su unikatne modne novine koje je 1912. u Parizu započeo Lucien Vogel. On je htio naglasiti povezanost mode i umjetnosti. Novine su prikazivale dizajne poznatih pariških modnih kuća. Svaka slika, to jest dizajn su bili ručno oslikani životopisnim bojama na ručno izrađenom papiru.

JACQUES DOUCET

Jacques Doucet je zablistao u dizajniranju haljina pastelnih boja. Njegovi istaknuti kupci nikad nisu izgubili želju za njegovim fluidnim linijama i tankim prozračnim materijalima. Doucet je bio dizajner golemog ukusa i mašte, i igrao je važnu ulogu u stvaranju mode 1910.ih, ulogu koju su mnogi pokušali, ali rijetko sa njegovom razinom uspjeha.






PAUL POIRET (1879-1944)

Bio je jedan od najinovativnijih dizajnera 20. stoljeća. 1896. Poiret se pridružio Kući Doucet kao asistent, gdje je njegov prvi dizajn crvena kapa, bio iznimno popularan. Počeo je prodavati dizajne Madame Cheruit, Redfern i Maggy Rouff. Njegov žar za bogate i egzotične boje uskoro je potisnuo trend pastelnih boja koji su postavile Callot sestre. Dizajnirao je u jarko zelenoj, kraljevsko plavoj i briljantno crvenoj i uskoro je Pariz poludio za njim. 1904. otvorio je svoj modni salon pod pokroviteljstvom Rejané, popularne glumice. Promovirao je turbane, dimije i hopple suknje.








CALLOT SOEURS

Callot sestre bila je jedna od najistaknutijih francuskih modnih kuća, otvorena 1895. u Parizu. Kuću su vodile sestre :
Regina, Marie, Marthe i Joséphine. Callot sestre dizajnirale su linije poznate po egzotičnim detaljima, svakodnevnu odjeću, donje rublje, egzotične haljine s orijentalnim temama i večernje haljine od antiknih materijala i čipke. One su bile među prvima koji su koristili srebrne i zlatne ukrase na večernjim haljinama.



JEANNE PAQUIN

Jeanne Paquin je učila u francuskoj modnoj kući Maison Rouff. 1890. Jeanne i njen muž Isidore Paquin otvorili su svoju Couture kuću na Rue de la Paix, odmah do kuće Worth. Jeanne je viktorijansku crninu, namijenjenju tugovanju transformirala u modernu boju. Dizajnirala je crne kaputiće sa čipkom i crvenom svilom za dekoraciju. Ona je bila i prvi pariški couturier koji je otvorio svoje podružnice u inozemstvu, u Londonu, Madridu, Buenos Airesu. Iako je primarno obilježena kao Edvardijanski dizajner, ona je razvila i moderniji stil koji se mogao vidjeti u Gazette du Bon Tonu.




WORTH

Modnau kuću Worth osnovao je Charles Frederick Worth 1858. a nastavila je i u 20. stoljeće pod vodstvom njegova dva sina Gaston-Luciena i Jean-Philippea. Gaston je bio poslovni administrator, dok je Jean-Philippe bio kreator koji je modernizirao kuću i ostao upamćen po dramatičnom korištenju tkanina i neodoljivim obrubima.Kuća je nastavila djelovati pod vodstvom slijedećih generacija sve dok je nije u 1950.ima pod sebe preuzela kuća Paquin.




GEORGES DOEUILLET

Modna kuća Doeuillet bila je jedna od najprominentijih i najuspješnijih kuća u Parizu ranih godina 20. stoljeća. Njegovi dizajni bili su haljine s puno detalja i razrađenog dizajna. Kuća Doeuillet i kuća Doucet spojile su se 1929.



Usput možete vidjeti večernje haljine koje je nosila Princess Maud of Wales :




Glumice i slavne ličnosti 1910.ih

Lilian Gish, glumica



Dorothy Gish, glumica, Lillianina sestra



Theda Bara, vamp žena nijemog filma



Pola Negri, glumica



Louise Lovely, glumica



Lottie Pickford, glumica



Norma Talmadge, glumica



Maria Nikolajeva Romanov 1915. , nosi haljinu u kimono stilu



Olga Nikolajeva Romanov i Tatjana Nikolajeva Romanov 1913. u dvorskim haljinama



Anastazia Nikolajeva Romanov



Tatjana Nikolajeva Romanov, 1914.

Oznake: Povijest mode, Titanik moda


- 19:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (10)
Studeni 2013 (11)
Listopad 2013 (11)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (14)
Lipanj 2013 (11)
Svibanj 2013 (9)
Travanj 2013 (8)
Ožujak 2013 (8)
Veljača 2013 (9)
Siječanj 2013 (10)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (4)
Srpanj 2012 (6)
Lipanj 2012 (2)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (20)

Opis bloga