Modni zamorac

15.02.2012., srijeda

Paris Haute Couture Fashion Week



Čeka Vas dugačak post, ali kome je tema zanimljiva neće biti dosadno.

Tjedan Visoke Mode u Parizu počeo je 24.siječnja, pa ja eto malo kasnim.
Haute Couture ili visoka moda je uobičajeno unikatna, ručno izrađena i napravljena za posebnu narudžbu od
skupocjenih materijala i s naglaskom na detalje. U modernoj Francuskoj ''haute couture ''je zaštićen izraz i može se koristiti samo u tvrtkama koje ispunjavaju određene standarde. Međutim izraz je usko povezan s opisivanjem sve odjeće izrađene na mjeru, bilo da je izrađena u Parizu ili ostalim modnim metropolama kao što su Milano, London, New York i Tokyo.

Položaj Francuske kao vodeće države u Europskoj modi potječe još iz 18. stoljeća kad su slikarstvo, arhitekturu,glazbu
i modu francuskog dvora Versaillesa imitirali na dvorovima diljem Europe. Posjetitelji Pariza donijeli su kući odjeću koju su potom lokalni krojači kopirali. Izumom parne lokomotive putovanje Europom postalo je lakše i jednostavnije pa je postao običaj bogatih žena da putuju u Pariz u kupnju odjeće i nakita.

Couturier Charles Frederick Worth (Listopad 13, 1826–Ožujak 10, 1895) smatra se ocem visoke mode, kako ju zovemo danas.Iako se rodio u Engleskoj, svoj je trag ostavio u Francuskoj modnoj industriji. Dok je radio unikatne dizajne, bio je najpoznatiji po izradi portfolia dizajna koji su prikazani na živim modelima u modnoj kući Worth.Klijenti su odabrali model, specificirali boju i tkaninu i dobili duplicirani odjevni predmet izrađen u Worthovoj radionici.

Callot Sestre, Patou, Poiret, Vionnet, Fortuny, Lanvin, Chanel, Mainbocher, Schiaparelli, Balenciaga i Dior slijedili su Worthove stope. Neke od ovih modnih kuća postoje i danas ali pod vodstvom modernih dizajnera.

1960-ih skupina mladih dizajnera koji su bili trenirani od Diora i Balenciaga napustili su ove uspješne modne kuće i osnovali svoje. Najuspješniji od ovih mladih dizajnera bili su Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, André Courrges, Ted Lapidus i Emanuel Ungaro.

Lacroix je jedna od modnih kuća otvorena u kasnom 20. stoljeću. Ostale nove kuće otvorene su Jean-Paul Gaultier i i Thierry Mugler. Zbog visokih troškova proizvodnje kolekcija visoke mode, Lacroix i Mugler prestali su je proizvoditi.

Tjedan Visoke Mode u Parize 2012. počeo je kao i obično 24. siječnja i mogli smo vidjeti kreacije Diora, Gaultniera, Balmaina, Prade, Chanela ...

DIOR je prezentirao ozbiljnu,ali elegantnu kolekciju u kojoj prevladava ljubičasta, crna, siva i bijela boja. Krojevi su uglavnom lepršavi , ali pojedine kreacije odišu stilom 1960.-ih sa pravilnim oblicima i strogim krojevima. Sve u svemu mislim da je Dior dao sve od sebe i vrlo mi se sviđa što je ove godine prezentirao, najradije bi da se sve to može naći u mojem ormaru. Haljine su tako elegantne,otmjene, prozirnih i svjetlucavih materijala. Veoma podsjećaju na početke Diorovog kreiranja.

Evo nekoliko modela :




























Jean Paul Gaultier nam je predstavio veselu i raznobojnu kolekciju, u kojoj je odao počast preminuloj Amy Winehouse pa se na modelima uočava prepoznatljiv eye-make up i frizura kakvu je uvijek nosila Amy. Na nekim modelima vidi se orijentalni utjecaj a neki su pomalo bizarni.





















Balmainova kolekcija je po mom mišljenju varijacija na istu temu i nemaštovita. Stalno se ponavljaju koža ( kožne hlače), uzorak cvjetića i svjetli denim. Mislim da bi bila prikladnija za pręt-ŕ-porter, zato što takve komade vidimo u svakodnevnoj odjeći.













Chanelova kolekcija mi se baš ne sviđa, ali vjerujem da su dali sve od sebe. Ne sviđaju mi se krojevi haljina i naglasak na ramena koji imaju. Prevladava plava i zagasite boje. Cipele koje možemo primjetiti uz većinu kreacija se balerinke s vezanjem kod gležnja.

















Armani Privé je predstavio vrlo zabavnu kolekciju. Prevladava zelena i srebrna boja. Većina kreacija djeluju poslovno, ali ujedno i cool i otkačeno zbog prekrasnih zelenih nijansi i svjetlucavih tkanina. Meni se baš sviđaju, osobito majica sa četvrte slike zato što podsjeća na proljeće i ima zanimljive detalje, zeleno lišće.














Alexis Mabille je osmislila stvarno super kolekciju, veselu, proljetnu i šarenu. Originalno i kreativno i vrlo mi se sviđa, posebno ova dva komada : 1. komplet mi se sviđa zbog kroja, koji podsjeća na 1900.-te, a u cjelosti me podsjeća na Mccallov mornarski kostim.
2. komplet mi se sviđa zbog kroja, ali mi se ne sviđa tako svjetla boja.





A evo i ostalih :


















Valentinove kombinacije su romantične i ženstvene i stvarno bi mogle služiti za svakodnevno nošenje zbog jednostavnih krojeva i nježnih, neutralnih boja. U komadima se osjeća romantični duh Jane Austen ere, a i Viktorijanski utjecaj se može prepoznati u ovratnicima i nježnim cvjetnim detaljima. Prevladava svijetlo ružičasta, bijela, plava i kremaste nijanse. Haljine iz ove kolekcije sigurno će se naći na damama crvenog tepiha koje vole bezvremensku eleganciju.






















Elie Saab kolekcija je vrlo romantična i prikladna za svaku princezu. Prevladavaju ružićasta, krem i nijanse plave boje. Haljine su od svjetlucavih prozirnih tkanina i lepršavo padaju. Većina su zatvorenog dekoltea i bez rukava. Vrlo mi se sviđaju.





















Versace Ova kolekcija mi se baš ne sviđa, po ničemu mi nije posebna i ne liči na visoku modu. Prevladavaju srebrna, zlatna i upečatljive boje poput žute i jarko zelene. Haljine su većinom bez rukava i u kombinaciji s visokim čizmama ili '' svemirskim'' štiklama.

















Givenchy- Svi komadi su na isti kalup : dugačka haljina nenaglašenog struka koja slobodno pada. Prevladavaju tamne boje crna i smeđa, ali i bijela.















Naravno da ima još dizajnera koji su predstavili svoje kreacije na Tjednu visoke mode, ali ovi su najistaknutiji i poznatiji.

Od svih kolekcija osvojile su me Diorova i Elie Saaba. Sviđaju mi se krojevi, boje, materijali, a Diorovi modeli su mi također bili najljepši.
- 14:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (10)
Studeni 2013 (11)
Listopad 2013 (11)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (14)
Lipanj 2013 (11)
Svibanj 2013 (9)
Travanj 2013 (8)
Ožujak 2013 (8)
Veljača 2013 (9)
Siječanj 2013 (10)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (4)
Srpanj 2012 (6)
Lipanj 2012 (2)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (20)

Opis bloga