Linkovi


Blog.hr
Blog servis

www.hrvatskipravasi.hr
MAGLA
BEČ
BUDIMPEŠTA
BEOGRAD
BRISEL
???????????????
Guske u magli ??????
Ma neeee !!!!!!
To Hrvati traže novi
JARAM

Mladen Jose Barbina ( Šepić)

31.01.2012., utorak

Itaka

Sretan u svom podrumu
mjestu ngdje radim,ležim il“mislima bježim
uz moj radio
dovoljno daleko za biti sam
dovoljno blizu za ne biti usamljen
osjećam toplinu
čujem korake
moje je pleme iznad mene
i kad poletim svijetom ne ćutim izgubljenost
znam gdje pripadam........znam gdje je Itaka


Refleksije ;
nekad je bilo popularno reći kako mladi trebaju „potražiti sami sebe“ , naročito je to bilo izraženo u hipy-vrijeme u U.S.A. te su mladi ne bi li se „pronašli“ godinama bezciljno lutali a oni što su imali sreće vratili bi se doma nakon što su „pošteno ogladnjeli“. Mnogi su se, tražeći se, zauvijek izgubili .
Također je u to vrijeme , naslanjajući se na Huxleya, bilo popularno reći, pa i opravdati mladež za „eksperimentiranje“ s narkoticima . To je nekako bilo „in“ . Doors of Perception. Danas , u doba kad se svi kunu u znanost (a znanost počiva na eksperimentu) nekako....... nema razumijevanja za „eksperimentiranje“.
Kako mi, Hrvati, (srećom) uvijek pomalo kaskamo za „svijetom“ to sam se i ja dao na put kad se u Americi i posljednji hipy već vratio kući ne našavši , naravno nikog , a kamoli sebe . Shodno tome – nisam ni ja ništa našao .Pa sam se vratio.
Ipak , vrijedilo je .
Naime . Jednog sam zimskog sunčanog popodneva , u dvorištu , leđima naslonjen na suncem ugrijana drvena vrata svoje radionice u podrumu kuće, spoznao uzrok svoj onoj nelagodi koju sam godinama ćutio izbivajući iz doma.
Riječ je o tome što sam boraveći izvan zavičaja živio u nekim gradovima u iznajmljenim sobicama ili stanovima koji svi imaju zajednički nazivnik . A to je; da onog časa kad zatvorite vrata koja ionako nisu vaša, ali i da jesu , ništa ne mijenja na stvari , istog tog časa ulazite u neki „zajednički prostor“ odnosno na stubište ili hodnik ili slično a koje dijelite s nekim , uglavnom , ne poznatim ljudima kraj kojih najčešće prolazite tek nešto promrmljajući u bradu. Ako i to !
A ja doma imam sedam tisuća „kvadrata“ ! MOJIH „kvadrata“ . Usred kojih je MOJA kuća. Leđa naslanjam na MOJA topla vrata . U MOM dvorištu .
Ne. Nije tu rijeć o opsesivnoj posesivnosti . Ne umišljam da je to „moja“ zemlja . Ne , nemam ja tu zemlju . Ona , zapravo, ima mene . Ja ju samo koristim i čuvam i ljubim za svoju djecu. Znam da je to već rekao jedan Indijanac. Ali to kažem i ja ne zato što mi se sviđa što je on rekao ( a sviđa mi se ) nego zato što su mi to rekla moja leđa naslonjena tog Božjeg dana na raspucana vrata koja vape za novom bojom ali svejedno griju bolje od Zagrebačkih toplana.

Barba- 09:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.01.2012., utorak

EUreferendumski haiku

Nedavno sam vidio jednog psa koji je bezciljno lutao a oko vrata mu je visio komad remena, znak bivšeg gazde, i vidio sam da jedva čeka da ga netko opet priveže.
Tako je to.
Tko se rodi na vezu tome je sloboda “bez vez(a)e”.
.............................

Barba
.............................
Refleksije;
....često mi je odbojan moj narod, koji put mi se i gadi.
No, činjenicu pripadnosti ne mogu izmijeniti.
Prokleti lakomi glupani bez ponosa !!!

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.01.2012., nedjelja

Demografsko-poticajni haiku :Muškarci bez žena !
Koji vam je Vrag ?
Zar ne želite ostaviti trag ?


Refleksije ;
u mome selu, a koje nije selo jer su njive zarasle u korov i u travu a nije ni grad iako se moji sumještani diče titulom grada a koji nema nikakve atribute grada , naroćito ne one uljudbene i kojeg titula ; „grad“ uglavnom služi ne bi li se u poglavarstvu uhljebili oni „vazda podobni“ a koji to ne bi mogli kad bi „grad“ bio „opčina“ ili „mjesto“ kako mu po svemu priliči , dakle u mom je „gradu-selu-mjestu“ ne malen broj „starih dečki“ . Ovako kad to promišljam , to je kao neka pošast , kuga , što li? Onako , kolokvijalno , ja ih nazivam „slijepim ulicama“ jer me nekako najviše podsjećaju upravo na to – slijepe ulice . Nekako mi je prihvatljivo, zapravo – shvatljivo, kad sami ostanu oni nesretnici obilježeni kakvom opakom bolešću ili neugledna pa i ružna izgleda ali ovi „moji“ su mahom zgodni, stasiti, pa i situirani , iz „dobrih“obitelji . Paće , da bi paradoks bio veći , znam ih nekoliko koji su zarana stekli obitelj i izrodili nejač iako su daleko od Apolona . Iz toga sam uvidio kako „fasada“ ne znaći baš puno a svakako ne sve .Bitan je onaj „muški žar“ iznutra a čija će toplina privući „ženku“ dovoljno blizu da joj „nema povratka“. Većina onih s kojima sam rastao a koji su sad Robinzoni kad bi se o tome poveo razgovor povlačili su se iza besmislica poput onih izlizanih ; „ima vremena“ , „treba se muškarac iztutnjat, proći život“ ( nikad nisam dobio iole suvisao odgovor na pitanje ; što zapravo znači - proći život , istutnjat se ....itd) , također je omiljena doskočica ; ja sam probao i vidio da znam (misli se na seks) i to su uglavnom zborili oni za koje sam siguran da im je žuljevita desnica .
Kasnije , kako je vrijeme odmicalo spoznao sam „kvaku 22“ .
Riječ je o – smislu života .
Smisao života osim u onom Payton-ovskom smislu možemo tražiti i svjedočiti na različite pa i oprečne načine ovisno o svjetonazoru ili religijskom uvjerenju .
Opčenito , mislim kako je problem u – oholosti. Problem je u odgoju .Problem je u od suvremene civilizacije poticanoj – sebičnosti . Egocentričnosti . Samodostatnosti .
Iako demokraciju držim „šarenom lažom“ nuždno je prihvatiti postojanje razlićitih stavova proizašlih iz različitih uvjerenja ili vjerovanja . Kako iz te kakofonije nije moguće izvući išta melodiozno i nadasve – harmonično , to je nuždan zajednički nazivnik . Nešto svima prihvatljivo u istoj mjeri .
Dakle ; zajednička svetinja .
Postoji li takvo što ????
Naravno da da !!!
Život !!!
Život sam po sebi . Život – prekrasni fenomen koji poput svake ljepote gubi sjaj to više što ga više pokušavamo dokučiti , spoznati i što je najgore na „ne-životan“ naćin stvoriti . Život je najljepši kad ga ostavimo na miru .
Smisao života je –život – sam po sebi .
Ukratko ; darovan ti je i jedino što darivatelj ( a zovi Ga imenom kojegod ti drago ) očekuje od tebe , i to s pravom , je da ga preneseš dalje . Ništa drugo . Dan ti je i daj ga . Nemoj biti zadnji u nizu . Nemoj biti slijepa ulica . Nemoj razmišljati kako novom životu trebaš išta pružiti osim prigodu da živi . Ostalo će se već nekako samo nadodati . Novi je život u skromnoj varijanti jeftiniji od mobitela . Pamtim dijalog iz „Malog mista“ kad Servantes odbija Rokovu ponudu za posao riječima (odprilike) ; vidi ptice nebeske – niti siju niti žanju a žive .
Pred mojom je kućom asfaltiran nogostup, prije dosta godina . Prošlo je dvije godine i iz sred asfalta probila se biljčica . Bijah zapanjen snagom života . Jednom sam , na Cresu , podaleko od ceste, na suroj stjeni toliko ugrijanoj suncem da nisam mogao nasloniti dlan spazio malu biljčicu u jednoj udubini .
Bijah zapanjen snagom života .
Pitam se ?
Kakav je to izrod prirode čovijek koji ne ćuti snagu života u sebi i koji ga besmisleno , škrto i posesivno nosi sa sobom u grob ???


Barba .
P.S. valjda je jasno kako su iz ove moje osude izuzeti svi oni koji bilo ne srećom bilo bolešću ne mogu udovoljiti Prirodi . To se ne odnosi na one koji do četrdesete piju i „ bakanale“ a onda se odjednom sjete .....


- 21:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZULUMJe li moguće sagledati kraj naivnosti Hrvata ???
Još nisu pošteno ugrijali žuđene fotelje i razpojasali se a već su „kokošari“ koji su netom lamentirali i vrijeđali „kukulelce“ zbog tzv. harača taj isti „harač“ nakanili višestruko podići. Sukladno turskom leksiku koji je omiljen među „kokošarima“ nema mi druge nego u toj maniri ovo novo-nakanjeno povišenje, ne samo PDV-a. nazvati ZULUMOM.
Podići porez a onda lamentirati o zadržavanju istog poreznog opterečenja ne samo da je zločin spram logike nego se time odaje prezir prema biračima. Ne sumnjam kako je u pripremi „matematički“ a zapravo sofistički model koji će diferenciranom stopom PDV-a zamagliti oči narodu.
Obzirom kako je Nova godina netom prošla svima su nam u sjećanju – sarme (slučajno je i to turskog korjena). Evo tog modela PDV-prijevare na primjeru sarme;..... predpostavimo kako nam za sarmu treba kila zelja po deset kuna i kila mesa po pedeset kuna. Dakle ; „kukulele“ je porezno opterečenje 23% i ukupna je cjena sarme 60 kuna. Novom, diferenciranom „kokošarskom“, stopom PDV-a meso će biti oporezovano s 25% a zelje (iz ljubavi i brige spram naroda) bit će u povlaštenom razredu od 21%. Dakle, Šeks-ovskom primjenom matematike moći će se dokazati kako je sarma zadržala isto porezno opterećenje kojim su narod „tlačili kukulelci“ - 23%. Kako to u Hrvata već biva, tek će na blagajni shvatiti da sarma nije više 60 kuna. Ali, Hrvati, devedeset godina sustavno inficirani „balkanštinom“, neće sarmu vratiti nazad nego će u strahu da susjed ne pomisli kako nemaju novca, prignuti glavu, podići dodatni kredit i nažalost, tijekom četiri godine zaboraviti da su ispali – magarci. Već viđeno !!
Poštovani birači!
Jedina manipulacija(ne u pejorativnom smislu) koju bi A-HSP, da je dobio vaše povjerenje, s PDV-om učinio bila bi promjena u smislu da se PDV državi uplaćuje po naplaćenu a ne ispostavljenu računu. Jer važećom je metodom, sustavno, a za očit interes tuđinaca, uništeno jezgro hrvatske privrede kako one obrtničke tako i industrijske. Privredni su sustavi i pojedinci natjerani, kod tuđinskih banaka podizati kredite ne bi li pokrili obvezu PDV-a a da država ništa nije učinila za uzvrat u smislu osiguranja naplate računa i kažnjavanja hohštaplera i bitanga. Dapače, nije bila rijetkost da su u stečaj otišle tvrtke ili obrtnici kojima „državne tvrtke“ nisu platile račune ali ih je „država“ teretila za PDV.
Nadalje. Diferencirana stopa PDV-a imala bi u ovom trenu smisla jedino u spuštanju a ponegdje i nultoj stopi na „hrvatske proizvode“ jer u protivnom opet će tuđin pobrati „vrhnje“.
Naravno, oni koji plaze i pužu pred „Eurobskom Komisijom“ i koji umjesto u Kominterninim - uživaju u EK-Direktivama, nemaju ni ponosa ni snage učiniti nešto za dobrobit svoga naroda.
I još imaju drskosti to proglašavati „hrvatskim nacionalnim interesom“ !??!
Što znaći smanjiti PDV turizmu kad znamo kako je ta branša uglavnom pod krinkom ne rentabilnosti „oteta“ Hrvatima. Hrvatima ne samo u Eurobskojjuniji nego i u Hrvatskoj ostaje biti „konobarom, kuharom, kurbom ili policajcom“. Hoće li ta časna(ne računam „kurbe“) zanimanja zbog toga biti bolje plaćena??? Naravno da ne! Novac će, poput zlata ovih dana, otići u „Eurobsku Juniju“.
Neću se čuditi ako umjesto odkupa zlata koje će uskoro nestati iz Hrvatske i u Vrbovskom zaživi novi trgovački „biznis“ na Tržnici ali s natpisom o povoljnom odkupu – bubrega.
Jer moglo bi se dogoditi da se u paketu s porezom na „višak“ imovine donese i „direktiva“ o oporezivanju onog drugog bubrega koji je višak (a nešto mi govori da će to biti onaj - desni) i nije nužan za preživljavanje.
Neću se čuditi ! To je samo pitanje vremena !
Jer porezom na „višak“ želi se dodatno polarizirati hrvatsko društvo i izazvati zloba i zluradost po onoj; ako je moja krava crkla neka crknu i ostale.
Riječ je zapravo o dvostrukom oporezivanju jer je već, predpostavlja se, plaćen porez na nekretninu. A i tko je ovlašten procjeniti „višak“ stambenog prostora? Zar je isti potreban čovjeku koji uživa u vlastitoj knjižnici ili nedajBog voli svirati na svom glasoviru ili onom koji duhovnu okrijepu nalazi u tiskovinama tipa 24-sata i kome je televizor jedino što bi ponio na pusti otok??? Jesu li glasovir i knjižnica luksuz ili potreba uljuđenog čovjeka čije su sklonosti usmjerene duhu??
One koji su svoj „višak“ ukrali a takvih je sijaset treba na drugi naćin privesti solidarnisti s potrebitima. Imamo i ljude i opremu i zakone za to. Sasvim dovoljno. Ako je Remetinac premali...pa proširimo ga. Potaknimo građevinsku industriju ali neka ovaj put parketi budu „hrvatski“ a ne kao u Areni.
Ovako, ovaj će porez poslužiti „dinamiziranju tržišta“ na način da će se sirotinja prisiliti na prodaju djedovine a benefit će od toga opet izvući tuđinci i naravno – domaće njihove sluge.
Tim se porezom napada svetost privatnog vlasništva i nasljeđa.
Neće primjenom tog poreza biti manje bezkućnika ni podstanara. Dapače.
Zapravo je to, dugoročno gledajući, svojevrsni obik konfiskacije, poput onog poratnog kad su imučniji prisiljeni na podstanarstvo u vlastitim kućama. Nije zbog toga bilo manje sirotinje ali je stradala – kultura.
Nedajte se „navući“ na „novu pravednost“. To su samo floskule a vrijeme prolazi, prolazi....
Nikad nam tuđin nije pomogao. Neće ni sad. Potrebiti smo introspekcije i samodostatnosti.
Koristim prigodu svim pravoslavnim Hrvaticama i Hrvatima poželjeti radost porođenja Isusova !
Barba.

- 21:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Studeni 2015 (1)
Rujan 2014 (2)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Lipanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (2)
Siječanj 2013 (3)
Studeni 2012 (2)
Rujan 2012 (1)
Svibanj 2012 (4)
Travanj 2012 (3)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (5)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (4)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (2)
Lipanj 2010 (2)
Travanj 2010 (2)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (3)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Travanj 2008 (7)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (2)
Listopad 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

tko u strahu lježe
usran se budi

uvik kontra
Boj se Boga,čini pravo,nikog se ne plaši - Ante Starčević
hrvatski nacionalni interes
može biti samo jedan a to je vječna Hrvatska nastanjena Hrvatima koji govore hrvatskim jezikom i upravljaju svojom hrvatskom zemljom.Sve ostalo što se od raznoraznih ništarija prodaje kao hrvatski nacionalni interes dizanje je magle ne bi li se uništio hrvatski narod i ta rabota nije od jučer.Braćo Hrvati - nedajmo se.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se