Makedonsko kulturno društvo Braća Miladinovci Osijek

srijeda, 08.11.2006.

Malo se vraćamo unazad,kako smo nastali





U prepoznavanju važnosti očuvanja nacionalnog identiteta, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća među skupinom entuzijasta, pripadnika makedonske nacionalne manjine u Osijeku, rodila se ideja o pokretanju aktivnosti koje će doprinositi razvoju i njegovanju specifičnosti njihove kulture i običaja. Stoga, kao rezultat napora prof. Blagoja Jovanovskog, prof. Jagode Treneske Cvetičanin i gđe. Jagode Mitanovske Janić, kao i drugih entuzijasta, 22. listopada 1994. u Osijeku osniva se Makedonsko Kulturno Društvo „ Braća Miladinovci“.
Društvo nosi ime po braći makedonskih pjesnika Konstantina i Dimitrija Miladinov o čijem značaju govori i činjenica da je njihov rad za života podupirao poznati đakovački biskup i mecena J.J. Strossmayer, te je upravo uz njegovu podršku 1861.g. omogućeno tiskanje Zbornika „Narodnih pjesama“ jedno od najvažnijih djela makedonske literarne kulture.

MKD „Braća Miladinovci“ jedno je od ukupno šest društava koje djeluje kao segment u okviru Zajednice makedonaca u Republici Hrvatskoj i već gotovo više od deset godina svojim programima obogaćuje kulturni život u našem gradu. Organizirali su brojne koncerte, znanstvene skupove, izložbe, promocije knjiga, projekcije filmova i slične programe ostvarivane uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Gradskog poglavarstva i Županije Osječko-baranjske.

Aktivnosti Društva se ostvaruju kroz djelovanje nekoliko sekcija glazbenog i literarnog sadržaja te kulinarske i dječje radionice.

Predstavljamo muzičku sekciju, koja od samog osnutka djeluje pod vodstvom prof. Jagode Treneska Cvetičanin, sadašnje predsjednice Društva. Organizirani su konceri ozbiljne glazbe, koncerti narodnog stvaralaštva. Pjevačka skupina „Vardarke“ izvodi tradicionalne makedonske pjesme na brojnim do sada održanim manifestacijama i koncertima. Folklornu skupinu „Tanec“ koju vodi koreografkinja gđa. Marija Grbavica njeguje ljubav prema makedonskom plesu. Literarna sekcija takodjer prati kulturne sadržaje pod vodstvom gđe. Jagode Janić. Najmlađi ljubitelji makedonske kulture također aktivno sudjeluju u radu Društva, u svojim dječjim radionicama pod vodstvom Sanje Buzadžić, osmišljavaju igrokaze i niz drugih aktivnosti koje prate Društvo. Kulinarska sekcija pod vodstvom gđe Marije Činčurak njeguje i prezentira makedonske specijalitete. Od sljedeće godine u planu je organiziranje jezične sekcije za sve koje imaju interesa za učenjem makedonskog jezika, pod vodstvom prof. Blagoje Jovanovski.

Mali Tanec i Vardarke

Osnivač Društva prof. Blagoje Jovanovski ujedno je i utemeljitelj nekoliko međunarodnih manifestacija sa makedonskim kulturnim sadržajima.
Manifestacija “Dani Braće Miladinov”, koja se istovremeno održava u Osijeku i Đakovu zbog stoljetne povezanosti Đakova i Struge,održava se 9 godina u lipnju kada je i tiskan Zbornik. Ona pruža gradu Đakovu kulturne sadržaje u znaku zahvalnosti biskupu J.J.Strossmayer.
„Dani Makedonske kulture“ jedna od najznačajnijih manifestacija održava se 12 godina u listopadu na rođendan Društva. Riječ je o bogatom višednevnom programu u kojem se poštovatelji makedonske kulture imaju priliku upoznati sa najrazličitjim kulturnim sadržajima, naslovima knjiga makedonskih pisaca, izložbama makedonskih slikara, uživati u makedonskoj glazbi i plesu ili probati koji od kulinarskih specijaliteta iz bogate makedonske kuhinje. Program često obogaćuju pripadnici drugih manjinskih skupina koji kao gosti Društva također predstavljaju svoje specifičnosti.
Treća manifestacija „Makedonska Večer“, održava se u ožujku. Posvećena je prazniku “8. mart” i dolasku proljeća, te zabavi sa svim ljubiteljima Makedonskog etnosa.

Ovakve aktivnosti nas vesele i uvjeravaju da je suživot različitih kultura i običaja na našem prostoru moguć i neizmjerno važan u razvijanju razumijevanja i tolerancije prema manjinskim skupinama. Za svoj rad i doprinos sredini Društvo je 1999.g. nagrađeno velikim priznanjem, „Pečat Grada Osijeka“ za promicanje multikulturalnosti i multietničnosti“

Članovi Društva, makedonci i prijatelji makedonske kulture, okupljeni u svojim prostorijama gotovo svakodnevno u zajedničkom druženju rade na osmišljavanju budućih aktivnosti. Njihov rad je volonterski, vođen ljubavi prema izvornoj makedonskoj pjesmi, plesu, makedonskoj poeziji, jeziku ili makedonskoj kuhinji, kao najljepši način izražavanja svog nacionalnog identiteta i povezivanja sa svojom drugom domovinom.










08.11.2006. u 22:41 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (1)
Travanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (3)
Siječanj 2007 (1)
Studeni 2006 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

T'ga za jug

Linkovi

STARE MAKEDONSKE PJESME