utorak, 20.12.2005.

Na prst u dupe...

Kod nas u Slavoniji, a moguće i da je to samo u užoj zoni Vinkovaca, izraz „na prst u dupe“ je sasvim normalna metafora za dočaravanje koliko smo u dobrim odnosima jedni s drugima. Oni su „na prst u dupe“ je isto kao da kažete „Oni su se slizali“ ili „Oni su jako dobri prijatelji“.

Budući da folklor i razmjena kulturnih bogatstava očito ne poznaju granice, čemu, kako se čini, teže i sveprisutni pobornici globalizacije ističući bitnost njegovanja kulturnih raznolikosti podvedenih, dakako, pod globalne pojmove world culture, world music i dr., čitam u novinama da se naša slavonska kultura, eto, proširila i izvan Slavonije, sve do Gospića gdje županijski sudac Branko Milanović oslobađa gospićkog tajkuna Josu Mraovića krivnje za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarett (k tome i crnkinje) tvrdeći da je „guranje prsta u nečiji anus istovjetno rukovanju.“

Milanović se, naime, u svojoj presudi vodio vlastitim mišljenjem (jer zakon drugačije propisuje i definitivno se drugačije tumači) da u „silovanju mora sudjelovati spolni organ, koji mora prodrijeti u neki od dijelova tijela druge osobe“, slično kao kod sexa, a da prst, koji je tajkun gurnuo u anus košarkašice nije spolni organ, isto kao što to nije niti njezin anus. Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca se ne želi očitovati. Iako Milinoviću ovo nikako nije prva nečuvena presuda, još uvijek je na položaju na kojem takve nebuloze uopće može izricati, a da budu relevantne.

Iz svega navedenog, čini se, proizlazi samo mali nesporazum i ukazano gostoprimstvo naše zemlje stranoj tamnoputoj košarkašici, koje je naime narušeno samo razlikom u kulturama. Da joj je netko ranije objasnio kako smo mi u ovoj zemlji „na prst u dupe“ i da je to kod nas normalno te neki samoinicijativno prodiru u razne anuse, a drugi pak dopuštaju da im se u anuse prodre, djevojka vjerojatno ne bi ni pomislila da se radi o silovitom činu (korijen riječi = sila) niti ikoga tužila za silovanje, što u ovom slučaju nije relevantno jer sudac uopće nije uzeo u obzir da se djevojka tužila što joj je prst u anus uguran silom i pod prisilom. Dakle, nema tu riječi o silovanju, samo nesporazum.

Kada to shvati, mlada će se košarkašica pri idućem gostovanju na prijateljskoj utakmici vjerojatno već cariniku na granici natrćiti ne bi li ju što bolje ugostili u Hrvatskoj, a potom vjerojatno i sucu, protivnicama iz hrvatskog košarkaškog tima, jer to je jednostavno dio hrvatskog folklora i ukazivanja dobrodošlice, kao što je u Americi rukovanje.

A, kada uđemo u Europsku uniju, kada još malo više izmiješamo običaje i kulture pod zajedničkim nazivnikom world culture, pa kada nam nahrle stranci iz svih krajeva svijeta, neće biti kraja gostoljubivosti prema pripadnicima raznih kultura. U razmaku od samo par minuta klanjat ćemo se Kinezima, gurati prst - ma šta prst, cijelu ruku - u anus Amerikancima i potom se rukovati jedni s drugima kao punopravni članovi jedne kulturne i civilizirane Unije.

- 14:19 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>