srijeda, 06.12.2006.

Misao

Noću kad utihne životna buka u mojoj obitelji, koju kreativno stvaraju dvije malene princeze i gosp.kralj, pomislim kako mi tišina miluje cijelo biće, a ono što sam samo očajnički pokušala promišljajući i dotaknuti u toku dana, naraste u meni poput žudnje za životom.Jednim drugim ,onim koji nadopunjava život žene majke,žene ljubavnice, žene partnerice,žene obične domačice,spremačice, kuharice...i gdje bi se to sve trebalo dokoturati,pružiti svoju ruku i volju da sve stane na svoje mjesto....Istina je velika poput neba - žena umjetnica živi u svom jednom životu bezbroj drugih,želeći dohvatiti silno onaj jedini koji izgara u njenom biću za sve druge.Razmišljam u tim noćnim satima, ove dane, o jednom velikom problemu koji tako letargično egzistira u našoj svakodnevnici, a svi se prave da nije važno niti potrebno mijenjati ništa.
Život vjernika odvija se u ovim danima došašća u jednoj posebnoj dinamici i kontemplaciji.Za to,čovjek vjernik pa i onaj koji je samo duboko religiozno dezorijentiran, traži prostor i okruženje koje bi ga možda i ambijentalno moglo "uvući" u misli o duhovnom, onostranom, možda mističnom.Kako izgledaju ti prostori u koje ove dane( kroz cijelu godinu ) ulazimo tražeći možda malo vizualnog nadahnuća za ono unutarnje u nama? Oooo da, kada ste zadnji puta bili nadahnuti nekim umjetničkim ostvarenjem, kada vas je duboko potresla istina u nekom viđenom kreativnom oblikovanju, bilo boje ili volumena????? Ne bi govorila o starim majstorima umjetnosti koje su duh vremena i silne recenzije već uvelike dotakli i klasificirali.Što je sa ovim "vremenima" naše duhovnosti, vjere i Kristovog modernog doba koji se ne mogu više zadovoljiti "roskastim obraščićima, plavkastim plaštevima i ljubazno nagnutom glavom mekog suosjećajnog pogleda ? Tko tu ozbiljan može više hraniti svoju vjeru? Niti djete, to znam po svojima. Ali iz godine u godinu sve ostaje isto i još lakše.Sada postoji čitava kolekcija konfekcijskih svetaca i svetih, Božjih i nebeskih koje tako lako možemo kupiti na polici ili iz kataloga i sve za tren "srediti", posebno u crkvi.Jesam li ja jedina koju to više ne hrani niti nadahnjuje u takvom obliku,da li je moguće da tu uopće postoji problem ?

- 22:57 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Naći ljepotu danas

...A za ljetne žege žeteoci vele: "Vidjesmo je gdje pleše s jesenskim lišćem,i ugledasmo snježni nanos u njezinoj kosi".
Sve to govoraste o ljepoti,
Iako,odista, ne govoraste o njoj nego o nezadovoljenim potrebama.
A ljepota nije potreba nego zanos.Ona nije žedna usta ni prazna pružena ruka,
Nego, prije, zapaljeno srce i začarana duša.
Ona nije slika koju ćete vidjeti ni pjesma koju ćete čuti,
Nego, prije,slika koju vidite iako su vam oči sklopljene
i pjesma koju čujete iako su vam začepljene uši.
Ona nije sok na ispucaloj kori drveta ni krilo pričvršćeno za kanđe,
Nego, prije, vrt zauvijek u cvatu i jato anđela zauvijek u letu.

Orfaležani, ljepota je život kad život skine koprenu sa svoga svetog lica.
Ali, vi ste taj život i vi ste ta koprena.
Ljepota je vječnost što se gleda u zrcalu.
Ali, vi ste ta vječnost i vi ste to zrcalo.

(H.Džubran - Prorok. Prorokov vrt )

- 00:23 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Prosinac 2006 (2)

  prosinac, 2006  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Samo drugačiji pogled na svakidašnje male stvari...