mistagogy.blog.hr

ponedjeljak, 11.07.2011.

REDOVITOM MOLITVOM OBLIKOVATI ŽIVOT


REDOVITOM MOLITVOM OBLIKOVATI ŽIVOT
http://www.benedictus.info/liturgijske_meditacije.html
Ponedjeljak, 11. srpnja - sv. Benedikt, zaštitnik Europe

Čitanja:

Mudr 2, 1-9

Neka nas Bog čuva na našemu putovanju kroz vrijeme da rastemo u mudrosti, razboru, strahu Božjem i spoznaji Boga, kako bismo stekli potrebnu opuštenost u obavljanju svakodnevnih poslova i podnošenju svakodnevnih briga.

Papu Ivana XXIII. jednom su upitali kako uopće može spavati noseći na ramenima i u glavi brige cijeloga čovječanstva. "Jako jednostavno", odgovorio je papa, "kad je sve učinjeno, legnem, kažem "Laku noć, Bože! A sada ti preuzmi, to je tvoj svijet, a ne moj."

Mt 19, 27-29

Jedna mudra izrela kaže: "Oblikuj svoj život prije no što on oblikuje tebe." Ako trčimo od jedne obveze do druge i od jednog termina do drugog, ako mislimo da bi bez nas sve propalo, ako dopuštamo stvarima, vlasitim prohtjevima i ljudima da nas posjeduju, ili ako besciljno životarimo iz dana u dan, tada život oblikuje nas umjesto da mi oblikujemo njega. Pritisak koji nas opterećuje nije za potcijeniti. Jer "naše je vrijeme obilježeno trajnom fleksibilnošću. No duša često ne ide ukorak s time" (Anselm Grün)! - Sv. Benedikt je sa svojim pravilom "ora et labora" (moli i radi) udario početak upečatljivom načinu oblikovanja života, koji svakom danu daje određeni ritam. Dan je podijelio na sedam molitvenih časova. Pri tom je vremena predviđena za rad uredio tako da ovise o časovima molitve, a ne obrnuto. Svakodnevno vježbanje ritma koji svakodnevni rad oplemenjuje redovitom molitvom, omogućuje svjesno oblikovanje života. Takav je život ispunjen tolikim unutarnjim bogatstvom da je čovjek naposljetku spreman "sve napustiti" što ugrožava to njegovo blago. I život izvan samostana moguće je urediti tako da dan ima stalne molitvene trenutke, koji su u stanju osloboditi čovjeka s jedne strane od neprestane trke a s druge od nemarne lakomislenosti. Možda ćemo se na taj način svakim danom sve više približavati onom najvažnijem životnom pravilu sv. Benedikta: "Soli Deo placere cupiens" (Samo se Bogu želim svidjeti).

Molitva

Bože, ti koji si naše središte, naše je životno vrijeme odveć dragocjeno da bismo ga svega potrošili samo na svakodnevne obveze i zadaće. Udijeli nam spoznaju koliko je važan redoviti razgovor s tobom, kako vlastiti posao ne bismo postavili kao nešto apsolutno. To te molimo po Isusu Kristu, koji se uvijek iznova povlačio u zaštićeni prostor razgovora s tobom, iz kojega je crpio snagu za svoje poslanje. Amen.



- 16:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #
































































































































































































































































































































































































































































-