subota, 24.02.2007.

Ne plači, ne ljuti se, nego shvaćaj!

Image Hosted by ImageShack.us


"Ne plači, ne ljuti se, nego shvaćaj!"

(Spinoza)


"Mali pupoljak rastvara latice kličući:
- O dragi svijete, nemoj uvenuti!-"


(Tagore)


Uzdah mi se otkinuo sa srca, onako, odjednom. Samo je krenuo i zaustavio se u prostoru moje sobe. Između četiri zida. Između želje i volje. Između htijenja i stvarnosti. Samoća, koja je grizla i žderala iznutra, sad odjednom, kao da se na mene bacila i izvana. Prokleto je teška, navalila mi se na leđa, ramena mi bride, misli se kovitlaju...izazov je u meni....

Samoća u sobi punoj uspomena. Zidovi kao da se približavaju, kao da hoće da me pritisnu između sebe, kao da isčekuju trenutak kad će se ponovni uzdah pretvoriti u očajnički krik, vrisak. Ili očekuju moj odlazak, moj iskorak u okvir svakodnevnice, što se odvija u susjednoj sobi.

Bolna je i jeziva ova samoća, guši me, ostavlja tragove, upravlja mislima, snove rasčlanjuje. Sve me podsjeća na tebe. U jednom trenutku, tvoja slika mi je zaigrala pred očima, tvoje ispružene ruke, osmijeh, dah koji sam osjetila na svom vratu, ovaj put kao nelagodu...Rastresena sam, htjela bih da si tu, ali, odluka koju sam donijela sasvim je suprotna tome. Živimo dva različita života, ja sa obvezama, ti bez njih, ja prepuna emocija, ti sa još jednim životnim promašajem.


"...a pravi plod će sazorit poslije cvijeta."

(Dante)


Misliš li da možemo, nakon svega, normalno razgovarati, normalno se ponašati, razumno postupati?
Misliš li da odbljesak tvog srca neće progovoriti, izazivajući drhtaj i da ja opet neću pokleknuti, kao toliko puta do sada? A oboje znamo kako nema smisla. I kako je sve bila zabluda, zanos, opijenost, trenutak slabosti. Istina je, ne možemo jedno bez drugoga, ali, razum nam kaže i nalaže da ne možemo biti zajedno.


"Biti zaljubljen znači vidjeti u onome sa kime smo,
ono što želimo, a ne ono što nalazimo."

(Paul Reboux)


A ja sam taj trenutak slabosti uhvatila, sačuvala, zatvorila sam ga duboko u srce, u svoju kutijicu snova, pa povremeno izvadim sve ono nedosanjano i nastojim makar kroz maštu proživjeti. Kao lutka na koncu, pomičem se tim svojim maštanjima, jer to su moje želje, ja upravljam njima, ja sam svoja marioneta....a ti, negdje daleko, u svom svijetu, možda pronalaziš trenutak iskrenosti, možda očekuješ moj glas, koji bi bio znak. Ne, ovaj put, neće ga biti. Ustajem od stola i otvaram vrata stvarnosti. Ovdje pripadam, ovo je moj život i moj svijet. Sve ostalo je varka, ma kako slatka bila. U jednom trenutku osjetila sam se poželjnom, voljenom, pomlađenom....u jednom trenutku, zamijenila sam snove za stvarnost, ali, sam na vrijeme uvidjela kuda sve to vodi. I zaustavila sam kola koja su krenula, na vrijeme. Bez posljedica za oboje, ali sa ožiljcima na duši. Prihvati ovo kao zabludu, kao grešku, kao nešto što je nemoguće i neizvedivo. I oprosti mi, jer ti je oprošteno.


"Srce se vara, kao i razum; zablude srca nisu
manje kobne od zabluda razuma, a čovjek se,
štoviše, teže oslobađa takvih zabluda, jer su
prožete blagošću"


(Anatole France)


Sad imam samoću, kad poželim da promijenim svoju svakodnevnicu. I život, u kojem živim i osobe zbog kojih živim. I imam mirnu savjest, više nemam osjećaj grizodušja. Konačno, postao si dio prošlosti. Spoznala sam svoje zablude i pogreške, na vrijeme. Bar se nadam da jesam!!!!!


"Živimo s našim greškama kao i s mirisima
koje nosimo; ne osjećamo ih, i oni su neugodni
samo drugima!"


(Marquise de Lambert)


Ako će ti biti lakše, krivicu ću preuzeti na sebe, mada, zapravo, nitko nije kriv, ili.....


"Pogreške žena, djece, slugu, slabih, nevoljenih i neukih,
zapravo su pogreške muževa, očeva, gospodara, jakih,
voljenih, bogatih i učenih!"


(V. Hugo)

Image Hosted by ImageShack.us
Copyright © 2006. D.Đ. "mislimatepozdravljam"Priče na ovome blogu su autorsko djelo i zabranjeno je njihovo korištenje i daljnje objavljivanje bez pismenog pristanka autora!

19:16 | Komentari (10) | |

nedjelja, 04.02.2007.

Pravednost je vrlina velikih duhom!

Image Hosted by ImageShack.us

"Pravda nije ni surova ni milostiva, ni dobra ni zla,
kao priroda; ona je samo pravedna, kao i istina.
Pravda je najviši pojam duše, a istina je najdublje
osjećanje srca."

(Božidar Knežević - "Misli" )"Pravednost je vrlina velikih duhom!"

(Platen)


Jeste li ikada doživjeli da vas proglase krivim, iako to niste. Da vas optuže i uz
sve to izvrijeđaju, a zapravo, niti imaju dokaza, a niti žele prihvatiti vaše
objašnjenje i vaše argumentirano negiranje svega toga.

Tvrdoglavost pojedinih ljudi, po meni, graniči sa neznanjem i ludošću. Jer čovjek, koji zna, razumije, koji je odgojen i razborit,, dozvolit će i saslušati drugu stranu i nikad, ali baš nikada, neće optužiti nikoga za nešto, za što nema nikakvih valjanih dokaza, osim svoje zablude i paranoične uvjerenosti i umišljenosti. Znači, kao što je osveta slabost poniženja, tako je neprovjerena istina i optužba slabost neznanja i povrijeđenog ega.

Svoje poštenje i iskrenost, svoju istinu, čovjek može braniti samo svojim srcem, svojom rječju i svojim pokušajem objašnjavanja uz dokaze koje može podastrti, mada ne moraju biti jaki. Često, nekima to nije dovoljno. Oni u svakoj riječi, da bi prikrili svoje neznanje i povrijeđenost, traže nešto za što bi se uhvatili da opravdaju svoju ozlojeđenost. Kad smo se rodili, u nama je bio urođeno, genima preneseno, kodno postojanje. Odgojem i daljnjim razvojem osobnosti, postajali smo to što jesmo. Ako smo zlopamtila, vjerovatno to vučemo iz prošlosti, zbog trauma i lošeg iskustva. Ali, zapravo, nesigurni u same sebe, najčešće vjerujemo svemu što nam se servira, a što nama ide u prilog, da bismo svoje pogreške i kriva tumačenja "nahranili" i sami sebi potvrdili zablude u koje vjerujemo.

Mnogi se ne zaustavljaju samo na tome. U bijesu i zaslijepljenosti, idu sa neprovjerenim informacijama i blate druge, među ljudima i u sredinama u kojima se zajedno kreću i sa kojima se druže. Ništa im nije sveto, pa niti zaklinjanje na iskrenost i poštenje druge strane. Oni su osudu već donijeli, makar i pogrešnu, i bespredmetno je više s njima polemizirati.

Nije fer, nekome, kome ste vjerovali, odjednom pripisati krivicu, za koju nemate čvrste dokaza. To znači, da mu zapravo nikada niste vjerovali. Pitam se, može li netko, tko ne iskazuje pravednost prema drugome, očekivati da se ta prevednost iskaže jednom i prema njemu samome? Kako se zapravo osjeća taj čovjek, koji nekome uskraćuje pravo obrane, a sutra to isto pravo traži od drugoga?


"Cjepidlake nalaze mrlje na suncu,
a te mrlje često postoje samo
na njihovim lošim naočarima."


(Louis Veuillot)


Bijes, mržnja, zaslijepljenost, u čovjeku koji se ne zna obuzdati, mogu napraviti velike probleme.
Psovke i vika su argumenti onih ljudi, koji uglavnom nisu u pravu, naglih i umišljenih, ali, oni tim svojim jedom i bijesom iz sebe izbacuju osobne frustracije, sebe mire, a drugim ljudima, ni krivim ni dužnim, nameću osjećaj krivnje, krivnje koja ne postoji.

Pravo i istina, dva su različita pojma. Pravo svatko može kupiti novcem i dokazati silom ili dobrim odvjetnikom. Istinu ne može. Istina je nepotkupljiva i na nju ne možemo djelovati nikakvom silom. Istinu nosimo u sebi, ponosimo se njome i mada nas često puta više košta nego nam donosi dobro, od nje ne odustajemo. Barem ja ne odustajem od istine. Imam čist obraz i čisto srce pred sobom, Bogom i Svijetom, pred Univerzumom, Prirodom i Narodom, a to je najvažnije. I jedno nemojte nikad zaboraviti: Istina je sestra Pravednosti, a obje imaju najvećeg i najljućeg neprijatelja - Pravo!
(D.Đ.)


"Od svih je duševnih rastrošnosti najnekorisnija pravednost.
Utrošena ljubav ponekad nam se vraća, iako u skromnoj mjeri,
ali za iskazanu pravednost ne vraća nam se ništa, do nerazumjevanja,
nezahvalnosti i, na kraju, još i poruge i licemjerja."


(Artur Schnitzler)


Image Hosted by ImageShack.us
Copyright © 2006. D.Đ. "mislimatepozdravljam"Priče na ovome blogu su autorsko djelo i zabranjeno je njihovo korištenje i daljnje objavljivanje bez pismenog pristanka autora!

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se