< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (7)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (7)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (11)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (10)
Ožujak 2007 (10)
Veljača 2007 (13)
Siječanj 2007 (17)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


 RSS | Komentari da/ne?





Vizionar

VIZIONAR - magazin na rubu znanosti.
Za one koje zanimaju pouzdane informacije o fenomenu NLO-a, free energyju i održivom razvoju. U svijetu čuda nema ih potrebe izmišljati. Stoga je VIZIONAR neprekidno u potrazi za znanstvenim potvrdama naizgled nepostojećih pojava, holističkim pogledom na svijet i tragovima davno zaboravljenih civilizacija.
Na svim kioscima (ili na broj 01/6683630)
Raniji brojevi

Linkovi

JA TO NIŠ' NE VJERUJEM

15.03.2008., subota 

 

Sve je manje stvari u koje vjerujem, a sve je više onih u koje ne vjerujem.

Zanimljivo je da se ove potonje regrutiraju upravo među onima koje sam bez ikakvog razmišljana potpuno prihvaćao, potpuno automatski, jer su to svi oduvijek radili. Takav je bio ( i jest još uvijek) sveopći konzensus o njima, drugačije poglede nisam nigdje mogao čuti, pa se činilo da je riječ o temma koje jednstavno uopće nisu za raspravu. Nitko ih nije dovodio u pitanje. A kad čovjek malo bolje razmisli – zapravo su vrlo malo vjerojatne baš u tom obliku.


Kad točno određeni zaključci ne bi bili već prihvaćeni kao potvrđena istina, bilo bi zanimljivo staviti ih na test. Pronaći nekoga tko nikada nije čuo z njih, pa tako ni ne zna kakvi su odgovori, i upitati ga čini li mu se logičnim da su se stvari baš tako događale ili je ipak vrlo mala vjerjatnost da uopće imamo dovoljno spoznaja o svijetu da možemo s bilo kakvom sigurnošću reći da su se vjerojatno tako dogodile.


Svašta se gura na tom mom popisu, uključujući i bar nekoliko stvari koje potpuno određuju naše razmišljanja o svijetu. A kad u njih vjerujem ili ne vjerujem, to nije zato jer sam tako odlučio, nego su se s vremenom ispred mene odmotali svakojaki podaci, dubinske analize problema rasprostranjene na stotinama stranica, spoznaje koje su potvrđene, ali jednostavno nema mjesta za sve te detalje tijekom obrazovnog procesa, u kojem od svega naučimo tek osnovno, zapravo tek par temeljnih pojmova (mada se i toga skupi, o čemu svjedoči težina školskih torbi i školskih programa).


Ispred mene se odmotalo ono što se zove - argumentima. Kad im čovjek pristupi slobodno i neopterećeno, bez straha da će nekog uvrijediti ili prekršiti nepisano (ili napisano) pravilo, i kad se usudi proturječiti i samome sebi tj. vlastitim konceptima, uglavnom će naići na gomile, gomile rupa u svemu što misli da zna o tim stvarima.


O takvim je temama na ovom blogu već bilo riječi, i obično su okupile najveći broj zapjenjenih pojedinaca koji su bez razmišljanja bili spremni napraviti harakiri jer se neki glupan i neznalica udostojio dirnuti u očigledne istine. Doduše, nikada mi nije bilo jasno zašto su im tako važne te istine i što imaju od njih, osim čira na dvanaestercu ako netko misli drugačije. Ali svi mi imamo svoj hobije koji nas vesele.


Evo nekih od tih 'istina' za koje ne znam kako zapravo izgledaju, ali postoji dovoljno argmenata (za one kojima ih se da pošteno proučiti) da se može reći kako ne izgledaju.


ICEK,.......


Recimo, ako ljude upitate misle li da je ikada postojala osoba imenom Isus Krist, većina će reći (tako sam i ja prije) da misli da vjerojatno u nekom obliku je, jer se ne bi tolika gungula zbivala oko njega, gdje im dima ima i vatre i slično (ali sjetite se suzavca – tamo nema vatre, a ima dima. Znači, ni ova poslovica nije točna). Neki će smatrati da je bio bogočovjek, drugi da je bio tek čovjek (na tragu knjige Sveta krv, svet Gral), neki da je bio čovjek sa sidhijima to jest nekom vrsti parapsiholoških sposobnosti, neki će spomenuti svitke s Crnog mora pa reći da je možda Isus pogrešno datiran, ali da svici ipak dokazuju da je postojao neki takav tip. No, osobno smatram potpuno nevjerojatnim da je Isus Krist uopće postojao kao bilo kakva osoba. Jednostavno – nije ga bilo već su ga izmislili. O tome sam već ukratko pisao na nekom od postova.


......CHARLIE,......

Potom, čini mi se izvjesno da se evolucija kako je opisuje darvinizam nikad nije dogodila. Slično kao s Isusom: puno priča, a nigdje vjerodostojnih dokaza. Pojma nemam što se zapravo zbilo i kako to da smo ovdje, ali one pričice o postupnom mijenjanju organizama u razne vrste, prirodnom odabiru kao pokretaču i slčno....forget about it. No, darvinizam se odlično zaštitio na način na koji to dogme oduvijek rade – tako da si nađu odličnog neprijatelja. Kad god netko ukaže na sve te ogromne rupe vidljive iz orbite, propuste i pogrešne interpretacije koje sačinjavaju današnju teoriju evolucije, odmah ga progrlase – kreacionistom! Probajte. Ne može se dogodii da kažete nešto u tom smjeru, a da netko malo upućeniji sa sažaljenjem ne zavrti glvom jer i on zna tu smiješnu krecaionističku priču. No, istina je: kritike stoje sa ili bez kreacionizma, a to što su ih neki drugi brijači preuzeli kako bi pak dokazivali svoju još čudnovatiju priču o tome da je Bog napravio Zemlju prije 6000 godina, odlično dođe bojovnicima teorije evolucije da, ismijavajući njih, skrenu pažnju s pravih problema koje ta tako šarmantna evolucijska pričica ima. Našli su svoje 'fundamentaliste' koji im služe kao alibi da su oni ti koji su napredni.


....PRIČE IZ PUSTINJE,...

Zatim, moguće je da je potpuno netočno da su zalihe nafte toliko ograničene koliko nas plaše. Bilo je stručnjaka iz Saudijske Arabije koji su pokušali pričati drugačije, ali nitko na njih nije obraćao pažnju. Neki od njih su s čuđenjem slušali bauk- priče o skorom nestanku nafte i pokušali reći da to nije tako, da nafte ima k'o dreka, ali njihovi usamljeni glasovi su se utopili u općoj buci i širenju straha od vremena nakon što nestane nafte – to je usput i malo pripomoglo da se cijena nafte za par desetljeća poveća za nekoliko stotina posto. Još je zanimljive čuti glas ljudi poput Siegfrieda Tischlera koji su otišli još korak dalje, ukazavši na brojne problme koji postoje po pitanju teorije o fosilnim gorivima (koje je također nemoguće provjeriti kao i prethodne teze, jer ne postoji vremeplov). Naftu se, međutim, može napraviti na različite načine. Možda o tome u nekom od narednih postova, ako nađem taj intervju koji sam snimao prije koju godinu, ali sad samo ukratko – Tischler smatra da se nafta i u ovom tenutku proizvodi duboko dolje ispod nas.


...BILLY THE LADEN

Ima i ganc-novih pričica poput ove smiješne storije da postoji neka alkaida koje je srušila njujorške nebodere blizance putničkim avionima. Priča je toliko puna rupa da mi je potpuno nejasno kako to da je još u životu. Recimo, CIA i MOSAD i ko zna koja još američka oligarhija su puno vjerojatniji kandidati za tu akciju. Pretpostavljam da je logičnije postaviti čak i klasično detektivsko pitanje: tko se najviše okoristio rušenjem Blizanaca?




Isus, evolucija, nafta, 9/11 – što ako su to sve samo suvremeni mitovi, pričer smišljene jučer, u 19. (evolucija), 18. (nastanak nafte) ili 4. stoljeću (stari Ico). Kako znate da nisu? Jeste li ih dobro proučili iz svih kutova? Provjerili sve podatke? I one koji ne pišu u enciklopediji?


Mitovi sami po sebi uopće nisu loši. Zapravo, znaju biti baš zabavni. Šteta je samo kad dominiraju mitovi koji nas sputavaju, ograničavaju ili plaše.


LEDENJACI BU OSTALI

Jedan takav mit novijeg datuma, ali sličnih osobina, je i onaj o globalnom zatopljenju. Novost je, usprkos nobelovoj nagradi Ala Gorea – da toga nema.

Evo izvatka iz vijesti i tekstova koje možete naći na netu, napravljenih na temelju Izvještaja američkog senatskog odbora za okoliš i javne radove od 20. prosinca 2007.


„Sve više znanstvenika osporava teoriju o ljudskim uzrocima globalnog zagrijavanja

Preko 400 uglednih znanstvenika iz više od 24 zemlje nedavno je podnijelo značajne prigovore na glavne aspekte takozvanog «konsenzusa» o ljudskim uzrocima globalnog zagrijavanja. Ti znanstvenici, od kojih su mnogi trenutačni i bivši sudionici u UN-ovom IPCC-u (Međuvladinom odboru za klimatske promjene), kritizirali su tvrdnje o klimatskim promjenama koje su iznijeli UN-ov IPCC i bivši američki potpredsjednik Al Gore.
Čini se da čak i u medijima establišmenta neki počinju primjećivati rastući broj skeptičnih znanstvenika. U listopadu 2007. je stalna suradnica Washington Posta očigledno priznala, napisavši da broj klimatskih skeptika «čini se, raste umjesto da se smanjuje». Taj popularan članak navodi znanstvenike po imenu, zemlji u kojoj žive i akademskoj/institucijskoj pripadnosti. Također navodi njihove vlastite riječi, biografije, internetske adrese njihovih stručno recenziranih studija i izvorne materijale prikupljene 2007. iz javnih izjava, raznih medija i s web-lokacija. Mnogi od znanstvenika obuhvaćenih ovim izvještajem dosljedno su tvrdili da brojni kolege dijele njihovo mišljenje, ali ne žele javno govoriti zbog straha od osvete.
Stručnjak za atmosferu, dr. Nathan Paldor, profesor dinamičke meteorologije i fizikalne oceanografije na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, autor 70-ak stručno recenziranih studija, objašnjava da su mnogi od njegovih kolega znanstvenika bili zastrašeni: «Mnogi od kolega s kojima sam razgovarao dijele ova gledišta i kažu da nisu bili u stanju objaviti svoj skepticizam u znanstvenim ili javnim medijima», napisao je Paldor.Ugledni znanstvenici o kojima govori izvještaj Washington Posta stručnjaci su s raznih područja, uključujući klimatologiju, geologiju, biologiju, fiziku, kemiju, matematiku, glaciologiju, biogeografiju, meteorologiju, oceanografiju, ekonomiju, strojarstvo, znanosti o okolišu i paleoklimatologiju.
Neki od njih dobili su Nobelovu nagradu za izvanredan doprinos u svojoj struci, a mnogi dijele Nobelovu nagradu za mir UN-ovog IPCC-a s Alom Goreom.“


Detaljnije se možete infprmirati na adresi:

http://tinyurl.com/2hmrer


s koje sam skinuo još par zanimljivih linkova. Detaljniji prikaz na :

http://epw.senate.gov/public/index.cfm?FuseAction=Minority.SenateReport


A kako možete proći ako ne svirate s orkestrom pogledajte ovdje.


Naravno, sjećate se:

Iz dana u dan prosječna temperatura našeg planeta raste i vrlo skoro suočit ćemo se s nizom globalnih katastrofa proisteklih iz tog zagrijavanja;
riječ je o ozbiljnom problemu koji uključuje čitavo čovječanstvo;
tijekom ljeta novine nas upozoravaju na iznimno visoke temperature, a tijekom zima stižu priče o definitivno najtoplijim zimama u teško je reći koliko desetljeća.
Znanstvenici dodatno upozoravaju kako su njihove spoznaje o globalnom zatopljenju utemeljene na neopozivim činjenicama i ukoliko se odmah nešto ne poduzme povišene temperature uništit će većinu nenaseljene zemljine površine. Postoje prognoze o drastičnom podizanju površine mora već za nekoliko godina.


ALI......

.... eto, pri samom kraju 2007. godine, evo podatka koji u svemu protuslovi onome u što su nas svi uvjeravali. Znanstvenici Američke administracije za oceanologiju i atmosferske prilike ustvrdili kako su tijekom 2007. godine pokazatelji globalne temperature bili isti kao i prethodne. Pridodali su i to kako je taj trend prisutan još od 2001. godine. Sve to neumitno dovodi do tvrdnje da je globalno zatopljenje privremeno ili stalno prestalo. Temperature su se širom svijeta prestale povećavati, što je u potpunoj suprotnosti s postojećom teorijom efekta staklenika. O tome što se možda događa, vezano uz sunčevu aktivnost koja je možda zaslužna na niz promjena koje se zbivaju i na drugim planetima našeg sustava, već je bilo riječi u nekom od starih postova.

Globalno zatopljenje je postalo hit početkom osamdesetih godina. Od 1980. do 1998. godine prosječne temperature vrtoglavo su rasle. No, u sljedeće tri godine došlo je do postupnog stabiliziranja, tako da od 2001. godine nije bilo nikakvog daljnjeg primjetljivog rasta. Jednostavno, svijet se u posljednjem desetljeću nije zagrijao. Globalno zatopljenje je stalo, to nije ‘skepticizam’ , nečije mišljenje ili nečija želja već - opažanje. Svijet je zaista u posljednjih 30 godina topliji nego što je bio prije i postoje opširni podaci (bar na sjevernoj hemisferi) da svijet odgovara na te povišene temperature. Ali podaci kazuju dobre vijesti - globalno zatopljavanje je prestalo, mada nikome nije jasno kako. Podataka je bilo više isto u nekom od starih postova.

Predloženo je nekoliko objašnjenja za prekida zatopljavanja. Recimo, pripisan je aerosolima u atmosferi, nastalim kao nusproizvod emisije stakleničkih plinova i vulkanske aktivnosti. One bi djelovale tako da reflektiraju dio Sunčevog svjetla u svemir i na taj način smanjuju efekt staklenika. No, takvo je objašnjenje predloženo za procjenu globalnog zahlađenja, promatranog za razdoblje između 1940. i 1978. Stvari nisu tako jednostavne. Činjenica što je globalna temperatura ostala nepromijenjena čitavo desetljeće zahtijevala bi objašnjenje u nužnom godišnjem povećanju količine reflektirajućih aerosoli odbačenih u našu atmosferu, i to u točno određenoj količini kako bi se izravnalo nakupljanje ugljikovog dioksida, koji pojačava temperaturu. Takva je preciznost gotovo posve nevjerojatna. Zato su predložena i druga objašnjenja, poput efekta hlađenja oceana.


Ukratko, nije jasno što se ustvari događa, ali to nimalo ne smeta medije, političare i znanstvenike (ne sve, što se vidi iz spomenutog) da već godinama ponavljaju mračna predviđanja budućnosti. Ja sam se par put stvarno u'sro. Al' opet, cijeli život sam živio na osmom ili šesnaestom katu, pa sam si mislio kako uopće ne bilo bilo loše kad bih direktno s balkona mogao uskočiti u čamac.


Za globalno zatopljenje danas se dijele Nobelove nagradu za mir.

Za vijest o mjerenjima koja negiraju teoriju o globalnom zatopljenju nema mjesta čak niti u dnevnim novinama.



..ZATO LET'S PLAY!

Još uvijek imam gomilu stripova, a volim se i igrati. Tri stripa idu autorima tri vaša naj-komentara na temu iz ovog posta. Zadatak je natjecatelja da nam skrenu pažnju i bezdušno iskritiziraju još koju veliku istinu oko nas koja to možda nije, od piramida do Velikog praska. Kriterije će žiri stvarati u hodu, ali budite inspirativni ili ispunjeni inspiracijom - to pomaže u osvajanju stripova!

Čitamo se

- 20:38 - Komentari (49) - Isprintaj - #