< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (7)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (7)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (11)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (10)
Ožujak 2007 (10)
Veljača 2007 (13)
Siječanj 2007 (17)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


 RSS | Komentari da/ne?





Vizionar

VIZIONAR - magazin na rubu znanosti.
Za one koje zanimaju pouzdane informacije o fenomenu NLO-a, free energyju i održivom razvoju. U svijetu čuda nema ih potrebe izmišljati. Stoga je VIZIONAR neprekidno u potrazi za znanstvenim potvrdama naizgled nepostojećih pojava, holističkim pogledom na svijet i tragovima davno zaboravljenih civilizacija.
Na svim kioscima (ili na broj 01/6683630)
Raniji brojevi

Linkovi

KINA I KI – DRUGI PUT

15.11.2007., četvrtak 

 
Bok svima, evo nas opet!

Gdje smo ono stali zadnji put.....

Bit će - u Kini, negdje tamo kod 1987. godine.


Te je godine utemeljeno Kinesko društvo za somatske znanosti koje je počelo javno objavljivati tekstove o Qi-gongu.

Iste je godine Qian Xuesen (kojeg se možda sjećate iz prethodnog posta) izabran za predsjednika Kineskog društva za znanost i tehnologiju. To je tijelo bilo poluslužbena komisija za koordinaciju kineskih znanstvenih istraživanja. Qian nije čekao da mu se dvaput kaže. Velikim dijelom zahvaljujući eksperimentima provedenim nad Yan Xinom, on je podupro razvoj somatskih znanosti, a svoje ogromno uvjerenje u taj stav izrazio je riječima: «Kineski Qi-gong je moderna znanost i tehnologija – visoka tehnologija – apsolutna top-tehnologija.»

U razgovoru sa znanstvenikom i publicistom Elmarom R. Gruberom, koji se dogodio 1995. godine, Li Zhi Nan (generalni sekretar Kineskog udruge za znanstveno istraživanje Qi-gonga, član odbora Društva za istraživanje Qi-gonga, gostujući profesor na sveučilištu Qinghua u Beijingu i stari član Partije) mu je objasnio da Kinezi rade jasnu razliku između paranormalnih sposobnosti yang i yin oblika. Yang-sposobnosti mogu se postići vježbom (poput Qi-gonga), dok yin-sposobnosti pripadaju tamnoj sferi kojom se ne može upravljati; to su naslijeđene, šamanističke sposobnosti kakve imaju mediji.


Somatske znanosti

U Kini potraga za yin-psihicima traje neprekidno, kao dio tajnih istraživačkih psi-programa. O ozbiljnosti shvaćanja takvih istraživanja u Kini i njihovoj važnosti svjedoči podatak da je za «somatske znanosti» dugo bio odgovoran komitet od samo tri političara, a od 1994. godine tek je desetak političara dobilo taj zadatak. Nedavno je u Beijingu osnovana i Kineska akademija za somatske znanosti koja predstavlja centar psi i Qi-gong istraživanja. O tome se ne zna puno izvan granica zemlje, jer prema zapadnim znanstvenicima, i Zapadu općenito, Kina i dalje ostaje tradicionalno zatvorena.

U komunističkoj Kini je, dakle, istraživanje duhovnih snaga čovjeka institucionalizirano već dvadesetak godina. Zbog čega se na Zapadu toliko kasni?


Uzroke tome treba potražiti u činjenici da zapadna kultura jasno razlikuje materijalni i duhovni svijet. Dugo vremena svijest je na Zapadu smatran tek slučajnim rezultatom aktivnosti mozga, bez vlastite uzročne snage. Tek se posljednjih godina taj pogled promijenio, te su čak i neuroznanstvenici prihvatili da svijest vrši utjecaj na tijelo, a polako se javlja i spoznaja kako svijest može izazavi efekte i izvan tijela. Kinesko razmišljanje nije bilo hendikepirano takvim pogledom na svijet jer se tamo tradicionalno ne prepoznaje dihotomija između vanjskog i unutarnjeg svijeta, između tijela i uma. Kinezi su sačuvali holistički pogled na svijet, a u isto vrijeme su prihvatili instrumente empirijskih znanstvenih metoda sa Zapada.

Zato se danas u Kini nesputano provodi i velik broj neortodoksnih medicinskih istraživanja u kojima je centralni pojam upravo Qi-gong. Taj drevni, a danas opet suvremeni koncept pretpostavlja izmjenu energije. Osnovna je ideja da je um sposoban mobilizirati prirodne rezervoare energije u tijelu. Pod određenim uvjetima, ta se energija može prenijeti u druge organizme i materijalne sustave.

Kinezi su odlučili ostaviti po strani činjenicu da je ta energija još uvijek potpuno nejasna, jer su njeni efekti itekako vidljivi. Na neki neobjašnjiv način koji izlazi iz uma, moguće je narušavati red materijalnih ili energetskih sustava. Tako je oduvijek bilo, tako će uvijek biti – bez obzira koliko se na šutjelo o tome.

JAPAN I QI-GONG

Japanski istraživači s Odjela za psihologiju na sveučilištu Showa u Tokiju pokazali su da su majstori Qi-gonga u stanju zračiti vrlo jaka magnetska polja kad zrače Qi. Najaktivnije takvo istraživanje u Japanu provodi se u Laboratoriju za bio-emisiju u Chibi. Vođa odjela je Mikio Yamamoto, koji je 1993. počeo istraživati Qi-gong sistematično proučavajući anomalije povezane s valovima mozga. U tom se laboratoriju pokušava odrediti kako se tako fine energije mogu detektirati i kontrolirati.

1995. godine je Međunarodno društvo za znanosti o informacijama života, na čelu kojeg je Yamamoto, dobilo 100 milijuna dolara za petogodišnji program za istraživanje neobičnih mogućnosti ljudskog tijela pomoću brojnih simultanih mjerenja. Cilj tih istraživanja bio je proučavanje popratnih fizioloških pojava anomaličnih efekata. Yamamoto je sredstva (koja su dosizala i puno veće brojke) dobivao i od japanskog Ministarstva znanosti i tehnologije.


Dio njegova programa bilo je i istraživanje djelovanja da daljinu koje se u japanskim borilačkim vještinama zove tohate . Tohate je japanska varijacija iznenadne ciljane vanjske emisije Qi-ja. Yamamoto istražuje tvrdnje učenika koji su tvrdili da mogu fizički osjetiti tohate-djelovanje njihovih učitelja-majstora. Statističke analize pokazale su da do toga zaista dolazi. Učitelje i učenika stavljalo se u različite prostorije, spajalo na EEG i sl, te se pokazalo da prilikom emitiranja Qi-ja od strane učitelja dolazi do značajnih promjena amplituda alfa ritmova u prednjoj regiji mozga kod učenika.

Yoshio Machi, fizičar na sveučilišu Denki u Tokiju, istraživao je fiziološke uzorke u posebnim oblicima vježba Qi-gonga koje se zovu «manja cirkulacija» (ili «xiao zhoutian») . Tijekom »manje cirkulacije» Qi cirkulira od središnjeg kanala na stražnjoj strani tijela do središnjeg kanala na prednjoj strani tijela. Da ne ulazimo u detalje pokusa, Yoshio Machi je snimajući topografiju EEG-a za raspon alfa-valova zaključio da alfa-aktivnost predstavlja jasni signal protoka Qi-ja kroz tijelo. Kimiko Kawano s Japanske medicinske škole (Nippon Medical School) u Tokiju otkrio je da se neki uzorci EEG-a između majstora i njegova pacijenta tijekom vanjke emisije Qi-ja međusobno prilagođavaju jedni drugima i postaju slični.

Kad govorimo o «emisiji Qi-ja» ili «vanjskoj emsiji Qi-ja», mora se reći da znanost (niti na zapadu ni na istoku) danas nema niti blagu predodžbu što Qi uopće jest. U znanstvenim terminima, Qi se mora definirati kao oznaka, značajka za grupu fenomena čija su priroda i funkcije još uvijek nepoznate.



- 14:38 - Komentari (15) - Isprintaj - #