Mirisne misli

petak, 30.04.2010.

Razgovor s eteričnim uljem

Mirta



Spavaš ili mudruješ?Dah ti je nečujan.
Zagrlit ću te mirisom ljetne zore
nježno te milujući sve dok te ne probudim.
Trenutak je stvaranja,rađanja života.

Ustani!
Udahni duboko,
raširi ruke i podigni glavu prema Suncu.
Izdah neka bude mekan i dug…
Nebesko plavim svjetlom umotaj darove
boje zrelih naranči i slatkih badema
što nudiš anđelima.

Divljenjem opijena ,
bijelim cvjetovima cjelujem
tvoje lice i stopala,
boginjo ljepote
koja u sebi nosiš cijeli Svemir.

U mirisnom tragu koji najavljuje svečanost,
završi Mirta tiho pojanje
stapajući se sa toplinom mojih grudi
koje draže slatkoćom stvaranja.

30.04.2010. u 23:10 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 29.04.2010.

Aromaterapija -upoznavanje energije eteričnih ulja



Kada sam prvi puta prije tri godine otvorila i pomirisala prvu bočicu eteričnog ulja nisam ni slutila da će se život moje obitelji i mene nepovratno promijeniti.Ova iskustva su moji prvi koraci u primjeni aromaterapije.Od tada je prošlo 4 godine .

Prva praktična primjena eteričnog ulja dogodila se sasvim slučajno kada mi je sin sa 5 godina dobio konjuktivitis.Upala je bilo prilično jaka ,a dijete kroz suze ,plač i zapomaganje nije dozvoljavalo da mu tretiram oči mašću i kapima koje nam je dao liječnik.Oči su mu bile potpuno zatvorene,bolne,i jako su ga „žuljale“.Bili smo očajni.U to vrijeme ,na samom početku školovanja za obiteljskog aromaterapeuta odmah sam nabavila sinergiju kamilice u lavandi i ovo je bila izvanredna prilika da se uvjerim kako djeluje.
Napunila sam kadu vodom i u jušnoj žlici pomiješala sa mlijekom 6 kapi eteričnog ulja kamilica u lavandi.Dvije kapi sam stavila i u lampicu.Miris ulja se kroz paru brzo proširio kupaonicom.Dijete se smirilo, a oči su se otvorile.Više nisu žuljale.Nekoliko dana stavljali smo obloge od kamilice u lavandi.U toplu vodu u žlici mlijeka otopila bi po 2 kapi eu kamilice u lavandi.
Ulje je bilo intenzivno i efikasno.Konjuktivitis se do danas više nije ponovio ali smo ovu sinergiju uspješno koristili za snižavanje povišene temperature( u hladnoj vodi otopiti nekoliko kapi eu i stavljati obloge) tako da se ova dragocjena bočica nalazi na počasnom mjestu na polici sa medikamentima.



U drugom slučaju koristila sam se već prokušanom recepturom za rješavanje problema atletskog stopala kod supruga.Upala je bila nevjerojatna ,a on uopće nije ni pomišljao a ode kod dermatologa.
Tretirao je stopala jednom dnevno nerazrijeđenim eteričnim uljem čajevca gotovo dva mjeseca tako što bi problematična područja namazao uljem.Odlazak na more i namakanje stopala u morskoj vodi učinilo je ostalo.Još je mjesec dana tri puta tjedno namakao stopala u kupki s čajevcem(10 kapi na 3 l vode) dok problem nije bio u potpunosti saniran.Ovaj postupak jednom mjesečno obavljamo preventivno i postao je normalni ritual održavanja osobne higijene.


Ulje gospine trave u kombinaciji sa lavandom,čajevcem i geranijem vidalo je moje rane nakon poroda nastale epizotomijom.
2 jušne žlice kantariona sa 3 kapi lavande,3 kapi čajevca i 4 kapi geranija na uložak puna dva tjedna(mijenjanje obloga prema potrebi u toku dana ).Istu mješavinu koristila sam za utrljavanje na slabinski dio kralježnice koja me jako boljela.
Macerat gospine trave je poznat po svojem svojstvu koje pomaže u zacjeljivanju rana i drugim problemima ginekološke prirode ,a u kombinaciji sa ostalim odabranim uljima ubrzalo je proces iscjeljivanja,smanjilo infekciju (antivirusno djelovanje) ,umanjilo napetost i bol(sedirajući učinak) te pridonijelo hormonalnom balansu.


Primjer koji me posebno oduševio dogodio se ove zime.Djeca su si navukla laganu prehladu koja je rezultirala hunjavicom ,kihanjem i suznim očima.Ovo je bila odlična prilika da isprobam djelovanje mirte koja je bila odlična zamjena za eukaliptus(tako piše i tako su nas učili)koji nikom od ukućana nije previše odgovarao.
Aroma lampa je nekoliko dana osvježavala prostor no najviše smo dobili namakanjem u kupki s mirtom.U kadu tople vode u žlici mlijeka otopila sam 3 kapi mirte i jednu kap izravno u vodu radi direktne inhalacije i bržeg apliciranja.
Iako je kupka već prvi dan učinila čuda i smanjila šmrcanje i kihanje te pridonijela općem boljem stanju organizma kod oba djeteta još smo naredna tri dana nastavili sa tretmanom namakanja.Također sam dva puta dnevno u žlici bademovog ulja kapnula mirtu i te im utrljala tu mješavinu na prsa i gornji dio leđa , kao tretman za inhalaciju i općenito jačanje imunološkog sustava.



No priča sa mirtom se nastavila ali u drugom smjeru.Parearalelno u to vrijeme inicirala sam se u prvi stupanj Reiki tehnike i tom prilikom Učitelj me uputio da trebam raditi na svojoj 2 i 5 čakri.Osim toga bio je to period nadvladavanja egzistencijalnih strahova i tjeskobe,širenja svijesti i duhovnog buđenja.Imala sam običaj svakodnevno odvojiti vrijeme za meditaciju i tehnike disanje.Obično sam upalila lampu sa nekim nasumice odabranim uljem.Jednog dana na red je došla i mirta i ostala na toj funkciju dobra dva mjeseca.
Znala sam svakodnevno ukapati po 5 kapi u lampu i duboko udisati one prve mirisne esencije koje su se širile prostorom.Ponekad i više puta dnevno.Osjećala sam kako mi se otvara srce i kako me energija,toplina i snaga ulja cijelu prožima.
Jednog popodneva čarolija je nestala.Više nisam osjećala podršku mirte,nije bilo onog neopisivog intenziteta i prožimanja.Bila sam iznenađena.tek tada sam se upustila i naučno istraživanje mirte zabrinuta zašto je nestala čarolija.Smijala sam se kada sam čitala koje je sve dobrobiti mirta učinila za mene:
*stišavala je tjeskobu i nemir u trenucima krize(a bilo je vrlo krizno)
*snažila je moj duh
*jačala je moj imunološki sustav i cijele obitelji jer više nismo bolovali
*popravljala nam je raspoloženje u depresivnim zimskim mjesecima
I ono što mi je bilo najfascinantnije ,pridonijela je balansu moje 2 i 5 čakre stimulirajući rad štitnjače i jajnika.
Nedugo sam u razgovoru sa Učiteljem dotaknula tu temu gdje mi je potvrdio balans 2 i 5 čakre.Odgovorila sam mu da sasvim jasno to i osjećam.
Ovaj primjer možda i nije najbolji školski primjer pravilnog doziranja eteričnih ulja no ono što mene ovdje oduševljava je upravo ta neosporna točnost intuicije i djelovanje na razinama koje u tom trenutku uopće nisam razumjela.
To divno „Afroditino ulje“ preporučujem ženama koje se žale na gušenje i stiskanje u grlu ili pak nedostatak kreativnosti ili seksualne otvorenosti.Odlično je i za djecu!Ulje koje svaka žena i majka mora imati u torbici!


Ovo su bili moji prvi koraci napravljeni u istraživanju učinka aromaterapije na čovjeka.Rezultati su me ohrabrili da krenem dalje.
Koncentracije ulja treba pažljivo dozirati jer nepromišljena upotreba lijek uvijek može pretvoriti u otrov no znanje u kombinaciji sa intuicijom rezultira neoborivim rezultatima tako da ponekad slobodno zatvorim oči i nasumice odaberem ulje koje mi je potrebno .To osobito dobro funkcionira u trenucima kad „ne stignem“ misliti.
Ono što me uvijek iznova ostavi bez daha je snaga i moć koja se skriva u mirisu biljke,u njenom korijenu,stablu,lišću ili nježnim laticama i plodovima.Kad otvorim tu malu bočicu zgusnute energije,tekućeg srca biljke ,širenjem mirisa osjećam kako ta snaga ,ljepota i moć prelazi na mene,kako preplavljuje cijelo moje biće.Postanem bolja,čarobna,posebna.Postanem miris.


Nedavno sam se ogledala u stihovima
perzijskog pjesnika Hafiza iz 14 st.:
„Kada sam upalio svoju svijeću sa mirtom ,jasminom ,tamjanom osjećaji su odjednom provalili iz mog srca kao cvijeće u vrtu.“


Uz aromaterapiju se upravo tako nekako i sama osjećam.


29.04.2010. u 22:53 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Mirisne Misli o sebi:

"Ali mirisu se ne mogu oduprijeti, jer miris je brat duha. S njim ulazi u ljude, i oni se ne mogu braniti od njega ako žele živjeti. I miris ulazi u njih, prodire u u samo srce, gdje jasno razdvaja naklonost od prezira, gađenje od slasti, ljubav od mržnje. ko vlada mirisima, vlada i ljudskim srcima." (Parfem)


Ventiliram se i definiram kroz :

Aromaterapiju
Reiki
Duhovnost
Masažu
Obitelj
Djecu
Misli
Afirmacije
Glazbu
Energiju
Prirodu
Ekologiju
Ples
Knjige
Pisanje



Iscurilo :
Srpanj 2010 (5)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (9)
Travanj 2010 (2)




mirisne.misli@gmail.com


"Life Is like a Box of Chocolates You Never Know What Your Going To Get!" Forrest Gump

Astralonaut(unplugged)


Kroz otvoreni, rustikalni prozor na zgradi Učilišta nazirem zelene izdanke na divljem kestenu,
crveni krov Starog grada i krpicu sivo obojenog neba.

Kiši.Miris vlažne zemlje uvlači u mene razigranost proljetnica.

Silno se trudim ostati usredotočena i mirna.

Duhovi prirode golicaju mi potiljak i vuku rukave na pletenoj vesti.

Osjećam kotrljanje hladnoće niz kralježnicu , ježenje kože...
Duh je nadvladao tijelo.Predajem se.

Nabacujem smireni osmijeh Mona Lise ,
namatajući uvojke kose na prste lijeve ruke dok drugom pritišćem olovku na papir.

Dubokim udahom obgrlim prostor i vrijeme ,
a zatim tiho i neprimjetno izdahnem sebe kroz otvoreni ,rustikalni prozor pravo u kestenovu krošnju,
stapajući se sa rasplesanim Duhom koji se prosuo po granama napupalog stabla.

Pogledala sam još jednom tu uspavanu ženu i bezglasno joj obećala skoro buđenje…


Mirisne misli

Sigurnost je zamka usnulih, onih koji ne znaju koliko je sjaja radosti u očima probuđenih, čak i dok lutaju.


Sanjao sam da sam leptir koji sanja da je čovjek.Tsuang Tse



I have lived on the lip
of insanity, wanting to know reasons,
knocking on a door. It opens.
I've been knocking from the inside!Rumi