Vrijeme je višanja; koštunjavog voća, pomalo kiselkastog okusa. I dok u trgovinama kupujemo neki proizvod od višnje, možda se i ne pitamo koliko je dug put od same voćke do tog proizvoda. Pa zar nije najjednostavnije samo kupiti i ne zamarati se o bilo kakvom porijeklu.
Dakle, blago nama koji u svom vrtu imamo bar jednu višnjicu, jer su ove godine jako rodne i samo čekaju da ih netko obere. Kada se oberu slijedi pranje u vodi , a zatim čišćenje od koštica. A onda zavisi što volimo, što nam je najbrže, jer mogućnosti su raznolike. Možemo samo očistiti višnje i spremiti u zamrzivač, možemo pripremiti sok ili kompot od višanja. Moja mama pravi pekmez i za svaku je pohvalu . Po meni možda najjednostavnija varijanta je pripravak “ višnjevače”, slabije alkoholno piće, slatkastog okusa, u prvom redu za žene, ali piju ga i naši muškarci. Možda će nekog zanimati recept, pa evo ja pravim na ovaj način; dobiven od mojih susjeda. Oprane višnje (cijele, s košticama) slažu se u veliku staklenu posudu; red višanja , red šečera , tako dok nije posuda puna koju poklopimo tanjurićem. Ostavimo posudu vani oko šest tjedana, ocijedimo i kratko prokuhamo. Sipati u boce, otprilike osam dcl tog pripravka i dva dcl rakije; naravno ako netko želi jači okus sipa više rakije. I to je to, I onda “ živjeli”!
< | lipanj, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
The World of the Back Pearl
kira
aquaria
Prilagodba na tijesnu kožu
bajkoviterijeci
putkasvjetlu
zvijezdanova
detalj
lagana
promatram, razmišljam
jana
izvorbezvode
mirja21
miris dunje
sexykus
suncokretić
rejhana
Anchi
anastazijaa
RoseAndButterfly
random thoughts
sunflower
julijana7
rastavljena žena
S ulica Kabula i malo sire
dordora2