* Mozzarella, pecivo, trešnje i pjenušac ... 380 kcal


4 dag žute mozzarelle
5 dag integralnog peciva sa sjemenkama
svježi list bosiljka

+ 10 dag trešnji

+ 1 dl pjenušca

Nedjeljni kasni doručak ;)

Poklopilo se s malom proslavom, pa je zato išla Zlatna radgonska penina. Za divno čudo mojoj se ekipi više sviđaju oni slatkasti skroz jeftini pjenušci. Meni su ovi kvalitetniji vinski ipak puno draži.

Žuta mozzarella je zapravo više žućkasta i radi se o nešto masnijoj i sušoj varijanti poznatog sira koji nije skroz svjež nego je lagano dozrio, pa se prodaje narezan na šnite kao gro žutih sireva. Vrlo je ukusan. Ima oko 320 kcal / 10 dag.

Integralno pecivo sa sjemenkama je izvrsno. Jako je podatno i pune teksture. Nije ga nužno obogatiti nekim namazom, oblično je baš ovakvo kakvo je u originalu.

Svježi bosiljak bi bio šlag na tortu, da je sendvič torta, a on šlag :)))

Trešnje su u potpunosti uspješno desertirale ovaj baš ukusan obrok.


P.S. Često se provlači priča kako za oku ugodne fotke treba imati neki vrhunski foto aparat. To jednostavno nije istina, bar ne na ovoj amaterskoj razini. I ova je fotografija slikana mobitelom, a čak su i detalji uglavnom jasni, ali preduvjeti su koliko toliko mirna ruka i dovoljno svjetla, danjeg ili tome što bliže. Jasno, fokusiranje kod makro fotografije, kvalitetno balansiranje boja i slično, to može samo ozbiljniji aparat, ali u svrhu bloga, tj. neta, to definitivno nije primarno.

Komentari (3) - # ponedjeljak, 18.06.2018. - 22:05


* Svježi kravlji sir, jogurt i mladi luk ... 280 kcal


10 dag posnog svježeg kravljeg sira
2,5 dag integralnog tosta s ...
2 dl jogurta, 1,3 % m.m.
10 dag mladog luka

- dio jogurta umiješaj, ostalo popij ... s tabletama :)))

Ovo je pravi vikend doručak ;)

Jasno, zbog luka, pa kada ne trebaš među ljude, biraš po volji. Nadam se da smo raščistili priču s reprezentativnim obrocima. Ako će netko nakon toliko postova i objašnjavanja reći da više voli sir i vrhnje, i da mu uz to paše hrga domaćeg kukuruznog kruha, a i malo kulena, pršuta ili špeka ne bi škodilo, što da radim, samo ću se nasmijati, valjda. U odnosu na standardnu matricu, ovdje, luk je zamjena za voće, ali povrće je i onako baš blisko voću, samo s manje šećera, pa, u okviru moje nutritivno restriktivne priče, valjda se uklapa još bolje. I da, toliko mladog luka na ostale namirnice, previše je, ali meni to i nije osobiti problem, dapače, ovo je bio sasvim pristojan obrok, kao što rekoh, u kategoriji svakodnevnih, nutritivno ograničenih, u grubim okvirima dijete koju sam si dosudio dugogodišnjom neodgovornošću, da ne kažem glupošću.

Komentari (14) - # nedjelja, 17.06.2018. - 19:17


* Skuša i šaran


Za riblji dan, svaki je dobar, a od ribe ... ;)


Danas meni dva zanimljiva jela. Jedno skroz na brzinu i hladno, skuša iz konzerve, integralni tost, rajčica, maslinovo ulje, svježi bosiljak i crno vino (plavac mali), a drugo iz pećnice, odrezak šarana, mladi krumpir, kiseli krastavci, suncokretovo ulje, Vegeta i bijelo vino (zeleni silvanac). S obzirom na to da uz nutritivnu prihvatljivost, a time i umjerenost, uporno apostrofiram i raznolikost, neću vam reći koji mi je obrok draži. Naravno, da je šaran iz neke bistre gorske rijeke, ili skuša jutros dobivena s broda, na drugu bi ja muziku plesao, ovako, može i ovako nešto skroz zgodno, tj. da može, zapravo ...


P.S. Zapravo sam trebao objaviti lungić, koji je bio na redu još i prije tofua, ali eto, i ja sam podložan prigodnosti, tj. čisto da izbjegnem sekiranje na "petkovske" komentare, iako je i on pri kraju. I da, oni koji izbjegavaju Vegetu kao i ja, mogu šarana i krumpir začiniti provansalskim travama, to djeluje baš šik. Jasno, a mogu se i nacijepati dlaka do mile volje, pa im neće biti do grintanja i traženja istih u jajetu :)))

Komentari (5) - # petak, 15.06.2018. - 20:06


* Tofu, grašak, mini rajčica, maslinovo ulje i voće ... 410 kcal


10 dag tofua
10 dag kuhanog graška
20 dag mini rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
soja sos, svježi list bosiljka, curry

+ 10 dag voća

- mariniraj tofu u mješavini soja sosa i vode nekoliko sati
- tofu ocijedi i isprži ga na malo maslinovog ulja iz spreja
- serviraj uz kuhani grašak i mini rajčicu, začini po ukusu
- serviraj ohlađeno, završno prelij s malo maslinovog ulja

Obrok koji je premašio moja očekivanja ;)

Marinada nije prodrla do sredine, dapače, zadržala se tek na površini, ali okus se značajno obogatio. Pastelno blagi grašak i okusno koncentrirana mini rajčica, dali su ovom obroku neospornu punoću, ali su mariniranom tofuu ostavili centralnu poziciju. Curry i bosiljak pašu, ali bilo bi dovoljno da je samo jedno, ionako se najviše osjetio koncentrirani soja sos iz marinade, ali i on je bio skroz prihvatljivog intenziteta. Za to je zaslužna voda kojom se marinada razblažila. To sam odradio intuitivno, i nisam pogriješio, dapače. Imao sam mali problem s prženjem, jer nisam znao koliko je dovoljno, ali čini mi se da nije velika razlika između par minuta i znatno više, pa s obzirom na moju sklonost jednostavnosti, nadalje ću pržiti tek nekoliko minuta.


P.S. Ovo sam jelo servirao ohlađeno uglavnom zato što sam koristio kuhani grašak iz konzerve, kao i rajčicu koji su bili na sobnoj temperaturi. Dok sam poslikao obrok i tofu se više ili manje ohladio, iako, ovaj marinirani, probao sam ga i nepečenog i netom pečenog, kao i završno ohlađenog, i mogu reći da mi sve tri varijante sasvim lijepo prolaze.

Komentari (12) - # četvrtak, 14.06.2018. - 12:38


* Tofu, kruh, jogurt i breskva ... 310 kcal


5 dag tofua
5 dag fit integralnog raženog kruha
2 dl jogurta, 1,5% m.m.
svježi list bosiljka, curry

+ 10 dag breskve

Vrlo zanimljiv doručak, a nutritivno savršen ;)

Tofu je prehrambeni proizvod javanskog porijekla dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku.


Tofu je svakako specifičan, bar ovako u svom "golom" izdanju. Ja već duže vrijeme gastro kriterije podređujem nutritivnim, pa je za mene tofu odličan izbor. Ubacit ću ga u svoju standardnu, tj. svakodnevnu prehranu, jasno ne svaki dan, ali koji puta u tjednu bi bilo sasvim u redu. Gastro ideologija me ne zanima, pa se na nju neću ni osvrtati. Sam tofu je malo pust i pašu mu začini. Bosiljak, kao bosiljak, odličan, ali moram priznati da se umak od jogurta i curryja baš odlično uklopio.

Nije jeftin, ali kao i sve kada se jede u malim količinama ne bi trebao biti tako nedostupan.


Onima koji se nisu s njim sretali neka pripaze kada ga otvaraju, jer ima i malo tekućine, pa nepažljivima može završiti na šlapama, podu i radnoj površini, eto, kao meni ;)

Komentari (12) - # srijeda, 13.06.2018. - 16:13


* Tuna, grah, paprika i maslinovo ulje ... 420 kcal


detalji

Ma sve pet,
bitno da nije puno
i sve je kao skroz u redu!

To što je grah iz konzerve, baš kao i tuna,
a paprika ispred svoje pune zrelosti, tj. sezone,
koga briga, nisam u prilici birati što mi se prohtje ;)

P.S. Imam tofu i htio bi ga nkako tečno,
bez neke posebene pripreme,
eto, zanima me, baš, ...
imaš prijedlog?

Komentari (12) - # utorak, 12.06.2018. - 18:07


* Namaz od posnog sira i koncentrata rajčice ... oko 70 kcal / 10 dag


Ponekada koristim islandski sir/jogurt, ali odlično će poslužiti svaki svježi sir, u mom slučaju s naglaskom na posni. Koncentrat rajčice je dovoljan dvostruki, dapače, trostruki zna biti pomalo grk, što nije toliko mana koliko mi se čini da za njim nema potrebe, jer ukrade sav okus, a uostalom, proporcionalno je i kaloričniji. Kako god, svaki za sebe mogu poslužiti kao namaz, ali tako-tako, a zajedno su za mene baš dobitna kombinacija, što zbog vrlo podatne teksture, što pak zanimljivog i punog okusa. Umiješam ih samo žlicom, bez puno petljanja. Onima koji vole svježi bosiljak kao ja, on gotovo nikada, tj. nigdje neće biti višak. Ovo sve ostalo po tanjuru, nebitno je ovaj puta, baš kao i to da se zapravo radilo o ručku. Eto, neka ideja namaza od svježeg sira i koncentrata rajčice ostane u prvom planu.

Komentari (7) - # utorak, 12.06.2018. - 09:08


* Mozzarella, integralni kruh, probiotik i jagode ... 370 kcal


3 dag mozzarelle
5 dag integralnog kruha
2,5 dl probiotika, 1,5% m.m.
20 dag jagoda
list svježeg bosiljka, papar

- na kruh eventualno stavi malo probiotika

Količinski malo?

Naravno da je, a kako drugačije ... ;)

Ali, s druge strane,
prvoklasno!


P.S. Oduševljen sam ovim raženim fit punozrnatim kruhom.
Jasno, kao i sve iz te klase, nema veze s onim na što smo navikli,
ali eto, bože moj, zato i jesmo mnogi u banani.
Tko pak nije, Bogu hvala,
neka u miru uživa u čemu god hoće ;)


Izvrsno je to što je podijeljen u 10 pakiranja po 5 dag,
dakle uzmeš jednu porciju, i nema frke za dalje,
niti moraš držati u frižideru, niti se žuriti ...


Kupljeno u Šparu, a ima ...
tko zna gdje sve.

Komentari (7) - # nedjelja, 10.06.2018. - 11:06


* Islandski jogurt/sir, tost, ribiz i kefir ... 280 kcal


5 dag islandskog sira/jogurta (skyr)
5 dag integralnog tosta
2,5 dl kefira, 0,9% m.m.
10 dag crvenog ribiza

Lagani doručak je odličan za pokretanje metabolizma ;)

Neki tu istu priču "prodaju" za teške obroke tipa špeka, kobasica, jaja, ... ali dobro, svakome na volju.
Meni u zadnje vrijeme paše baš ovako.

Komentari (15) - # četvrtak, 07.06.2018. - 18:27


* Kokosova mast, tost, probiotik i višnje ... 310 kcal


1 dag kokosove masti
3 dag integralnog tosta
2,5 dl probiotika
10 dag višnji
tucana crvena ljuta paprika

Obrok bogat okusima u zanimljivoj kombinaciji ;)

Slatkasto ljuto i kiselo nije baš uobičajeno na ovim prostorima, ali zašto ne. Mast sam držao u frižideru što je čini vrlo tvrdom i morao sam je grebati žličicom. To daje efekt da je ima više nego što je stvarno je. Na sobnoj temperaturi se brzo počela pretvarati u ulje. Osim masti, ostale komponente su klasika iz moje standardne matrice za doručak.

Komentari (10) - # srijeda, 06.06.2018. - 11:30


* Oslić, cvjetača, tjestenina i grčki jogurt ... 470 kcal



sastojci, recept, ... više

U ove sve toplije dane baš pašu hladni i lagani obroci ;)

Kuhao sam sve zajedno, jer mi se nije dalo petljati.

Komentari (12) - # utorak, 05.06.2018. - 08:46


* Dagnje, tjestenina, krastavci i grčki jogurt ... 380 kcal


10 dag dagnji (čisto meso)
5 dag integralne tjestenine, pirove
10 dag svježih krastavaca
1 dl grčkog jogurta
češnjak, papar, svježi list celera

Ako ne primjećujete dagnje, eto, i nije slučajno.
Kada su se pripremale miris nije bio sukladan očekivanom,
pa sam ih kompletno bacio i zamijenio netom ribanim Paškim sirom ;)

Komentari (8) - # nedjelja, 03.06.2018. - 18:33


* Sir, zobene pahuljice, jogurt, maline i đumbir ... 370 kcal


5 dag svježeg kravljeg posnog sira
5 dag krupnih zobenih pahuljica
2 dl jogurta, 1,3% m.m.
10 dag malina
đumbir

Najveći problem u dijabetičkoj dijeti je doručak. Jasno, uvjetno rečeno problem, jer ako zanemarimo gastronomsku komponentu, samo slaganje namirnica po šabloni, ne može biti neki izazov. Ali eto, kod pahuljica, s kojom namirnicom ih kombinirati iz skupine mesa i zamjena? Jajima, pilećom salamom, tunom, ... jasno da ne. Jedini izbor među standardnim namirnicama koji sam pronašao je svježi kravlji sir. I da, može to zajedno, malo nategnuto, ali ide.

Đumbir je ovdje svjesno prihvaćen odmak, ne zato što je đumbir, no stoga što je kandirani, pa bi ga zapravo trebalo preskočiti, ali s druge strane, nevjerojatno je koliko je ovom obroku dao okusnog sadržaja. Bilo bi još bolje da sam ga nekako usitnio, ali dobro, neka nešto ostane i za drugi puta.

Nije teško zaključiti da vas to što pišem i ne zanima osobito. Vi već znate što su vaši izbori, i hvala bogu sasvim mali broj vas ima probleme moje vrste. Dakle, nije ovo obrok složen da impresionira svojom maštovitošću i ljepotom, no puko preživljavanje. U kontekstu komentara koje dobivam, ne osjećam više potrebu na njih odgovarati. Znam, koga briga, ali ponavljam, valjda sebi, bogu hvala da vam ovo ne treba i da ćete u pahuljice dodati med, šećer, grožđice ili ribanu čokoladu, to je super. Uživajte ;)

Komentari (11) - # nedjelja, 03.06.2018. - 00:40


<< Arhiva >>