* Lungić, njoki, šampinjoni, vrhnje i kopar ... 420 kcal


10 dag svinjske pisanice
10 dag krumpirovih njoka
10 dag zlatnih šampinjona
1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
sol, papar, kopar

- skuhaj, začini

Žena je svoj dio radila kako treba, s dinstanjem šampinjona na ulju, pa prženjem mesa na ulju, i s nekim drugim začinima, tj. provansalskim travama. Ispalo joj je izvrsno i svi su je hvalili. Ali eto, ja sam tek probao i ostao na svom., Dakle, skuhaj i začini ;)

Moglo je s duplo manje vrhnja. Uzeti ću to u obzir kada ću ovaj recept doraditi do mjere da uđe u knjigu recepata.


P.S. Šetnja me ovih dana oduševljava, a Maksimir krije mnoge ljepote ;)

Komentari (5) - # ponedjeljak, 23.04.2018. - 08:30


* Namaz od dimljenog šarana, kruh, krastavci i kefir ... 350 kcal


5 dag namaza od dimljenog šarana
5 dag čistog kukuruznog kruha
10 dag kiselih krastavaca
2 dl kefira, 0,9% m.m.

* Namaz od dimljenog šarana


... / 10 dag

304 kcal
bjelančevine 15,7%
ugljikohidrati 5,3%
masnoća 24,4%

sastav:
25% dimljeni šaran
20% kuhani šaran
20% kuhana miješana riba
ulje, voda, škrob, bjelančevine soje
arome i začini

Meni je odličan.
Koga zanima, i nabavi ga, probat će ;)

P.S.
Ima ga po raznim dućanima u Zagrebu (Špar, Vrutak, ...).

Komentari (5) - # subota, 21.04.2018. - 20:49


* Špageti s tikvicama i trapistom ... 430 kcal


3 dag dimljenog trapista
5 dag integralnih špageta
20 dag tikvica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- dinstaj tikvice na ulju i češnjaku, začini
- umiješaj skuhanu tjesteninu i sir

Nemam ništa protiv grkog, ali i taj okus kao i svi ima svoje nijanse, tj. od ugodno malo, preko prihvatljivo podnošljivo, do kada je previše - previše je, a ove su tikvice bile baš iz te zadnje kategorije. Inače, odlično jelo ;)

Kako prepoznati ekstremno grke tikvice što prije,
tj. dok se nešto eventualno da još popraviti
i kako im "ubiti" tu ubitačnu gorčinu?

Komentari (12) - # petak, 20.04.2018. - 16:01


* Skyr i avokado s medom na tostu ... 340 kcal


10 dag skyr sira
5 dag avokada
2 dag meda
čili, tucana crvena ljuta paprika

2,5 dag integralnog tosta

2 dl jogurta, 1% m.m.

- zgnječi avokado, umiješaj med i čili
- prelij tost i skyr, začini
- serviraj uz jogurt

Fenomenomenalno :)))

* Skyr, islandski sir ili jogurt


... 62 kcal / 10 dag

masnoće: 0,2%
bjelančevine: 11%
ugljikohidrati: 4%

Skyr je islandski kultivirani mliječni proizvod. Tehnički je klasificiran kao sir, iako se u širokoj primjeni smatra jogurtom. Okusom i teksturom je negdje između kremastog sira i čvrstog jogurta. Nutritivno, bjelančevine su mu skromnije nego siru, ali znatno više nego kod jogurta, dakle opet negdje između. Vrlo malo masnoće rezultira kalorijama koje su baš primjerene dijetalnoj prehrani. Skyr je dio islandske kuhinje već više od tisuću godina, tj. još iz vremena Vikinga. Izvorni se radio od ovčjeg i kravljeg mlijeka, dok je danas u ponudi uglavnom samo kravlji. Često se jede sa slatkim voćnim preljevima.


Vrlo je podatan, pa su kombinacije ograničene samo maštom i afinitetom. Uz prvoprikazano u ovom postu, probao sam ga solo, pa s ljutom paprikom i maslinovim uljem, ali i u kombinaciji u kojoj sam mu uniješao koncentrat rajčice i origano.


P.S. Ako će netko pomisliti da je ipak ukusnije masnije, samo ću se nasmijati.
I neću narezati ni špek, niti ću namazati baš pravu domaću mast,
a nije da ih nemam, ali eto, traju, jer ih "zaboravim" :)))
Kome je život mio, a sklon je pretjerivanju,
eto, peporučam Skyr sir / jogurt ;)

Komentari (7) - # srijeda, 18.04.2018. - 01:16


* Dimljeni sir, tjestenina i paprika ... 410 kcal


3 dag dimljenog Trapista
5 dag integralne pirove tjestenine
10 dag svježe crvene paprike
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

- dinstaj papriku,
- skuhaj tjesteninu
- sve pomiješaj, začini

Baš volim kad paprika pusti miris ;)

Jednostavno, brzo i vrlo ukusno jelo.

E sad, dimljeni polutvrdi sir bi možda trebalo preskakati, tj. u dijetalnom štihu, Mozzarella bi bila osjetno prihvatljiviji izbor.



Wok u mojoj kuhinji ima povlašten položaj, s dobrim razlogom.


P.S. Paprika je počela pomalo popuštati s cijenom, pa više nije skuplja od mesa.

Komentari (9) - # utorak, 17.04.2018. - 09:17


* Marinada od srdela, grah, mladi luk, maslinovo, ... ružmarin


Za mene, ovo je apsolutno vrhunska delicija ;)

Jasno da su grah i mladi luk netipičan prilog, ali što da vam pričam, tj. nisam li već dosadan ponavljanjem da stvarna svakodnevna kuhinja podrazumijeva rješenja i kombinacije s kojima se ona reprezentativna definitivno ne mora zamarati. Brašna smežuranost i neprepoznatljivost ribe odaje poštivanje standardne recepture, koju da sam ja radio sasvim sigurno ne bi pratio. Dakle, da, najdraža ženice, hvala ti na trudu, dobroj volji, ... mladosti, ljepoti, dragosti, ljubavi, sinu, ... i po ne znam koji puta uistinu izvrsnoj marinadi. Nadam se da nitko neće zamjeriti miješanje kruški, naranči, ruma i meda, a nije riječ o voćnoj salati, dapače, no o životu u svoj svojoj punini.

P.S. Mnogi pravi težak: rudar, programer, predsjednica države, ratar ili ribar, ... uz srdelu, zadovoljili bi se tek tamo nekim, više ili manje, grubim kruhom, ali eto, tko je iz te priče neka prvi zapjeva, ... uz čašu crnoga :)))

Komentari (13) - # nedjelja, 15.04.2018. - 11:24


* Tuna s rajčicom na kruhu i sok od grejpa ... 290 kcal


5 dag tune
5 dag raženog kruha
10 dag pasiran rajčice
- dodaj svježeg peršina, ...

15 dag crvenog grejpa
- iscijedi, dodaj malo vode

I ovo je doručak bez masnoće, blago meni ;)

Jasno, tuna u vlastitom soku nije podatna kao ona iz ulja, ali ...
I rajčici bi pasalo ulje, kao i pravom kruhu, ali ...
Grejp s medom bi bio ukusniji, ali ...

Ali ... Baba ... vrati što si uzeo, a nisi trebao :)))

Komentari (8) - # petak, 13.04.2018. - 16:44


* Ajvar na kruhu i naranča ... 260 kcal


5 dag kruha
10 dag ajvara
10 dag naranče

Da se lakše ljutim, dodao sam feferon ;)

Naranču, ili je to bila kao mandarina, iscijedio sam.

Ovaj kruh je eko - bio - bez ovoga i onoga, i to je danas moderno,
ali dobro je to što i nije neki, pa ga je dosta i malo,
iako je 5 dag čak i više nego ga obično jedem.
Ajvar ... kom si, kom sa, tj. la, la, li ...

Eh, mi manekeni u duši :)))

Komentari (10) - # četvrtak, 12.04.2018. - 18:33


* Moj doručak br. 1. Svježi sir, tost, jogurt i voće ... 270 kcal


10 dag svježeg kravljeg posnog sira
2,5 dag integralnog tosta
2 dl jogurta, 1,3% m.m.

voće: 10 dag jabuke

začin: ukusu i mašti na volju

- umiješaj jogurta u sir taman toliko da bude maziv
- serviraj na tostu, uz dobru domaću jabuku


Dostojna zamjena za voće u doručku je povrće. Dapače, neki nutricionisti, fitnes gurui i razni znalci tvrde da je povrće slično po nutritivnim dosezima, samo bez fruktoze, što se može smatrati solidnim plusom. Moj idejno prehrambeni moto je: "Raznolikost i umjerenost!", ali jasno, svatko će po svom, u ovom slučaju uz moju podršku, jer ovo su tako "slatke" dileme.


Eto, varijanta s povrćem, i to izvrsnim,
ne znam kako, u ovo doba godine, ali ... super je ;)

Što se jede ovih i dalje postUskrsnih dana?

Jasno: Kuhana jaja, pa jaja, pa ...!


... ima tu i umaka, i namaza i ...
mladog luka, rotkvica, ...

... ali da, to je tjedan, ... nedjeljom,
kada nema drugo i vepar iz šume na lovački,
prolazi, da, ali znam, to vas baš i ne zanima, zar ne :)))


Dajte si mira, eto, šalimo se,
dok još kao živimo,
i to je sve ;)


P.S. Pssst ...!

Komentari (10) - # nedjelja, 08.04.2018. - 19:19


* minus40kg ... kalorijski restoran



Slijedi nova faza, ... valjda beskompromisna!

... dani zatvorenih vrata: noćni restoran, s doručkom

Od sada, biram namirnice, baš skroz pažljivo,
slično tome, i jela, goste, ali i muziku,
ide samo ono što potpisujem ;)

- integralni tost s maslinovim uljem Mlinar
- svježi kravlji posni sir Veronika
- lagani jogurt Mu, 1,3% m.m.

- začin duši: Ana Rucner ... Gjelem Gjelem

Dobro došli na zatvaranje!

Ta nije valjda sve samo u jelu :)))

Komentari (12) - # ponedjeljak, 02.04.2018. - 20:42


<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se