* Jaja na oko u heljdinom pecivu i krastavci ... 380 kcal


10 dag jaja (2 kom., manja)
5 dag peciva od heljde
15 dag kiselih krastavaca
0,1 dl maslinovog ulja
sol, oregano, kopar

Uistinu, problem je bio u temperaturi!


Istina, zamijenio sam i tavicu, ali ispada da je temperatura bila ključ problema pečenja jaja s malo masnoće o kojem sam pisao jučer. Za svaki slučaj, koristio sam maslinovo ulje. Odlično je podnijelo vrlo obazrivo i kontrolirano zagrijavanje, bez ikakve naznake dima, primanja, zagorijevanja i sličnoga. Kako mi je savjetovano, prvo sam ga zagrijao do trenutka kada ono što se stavi na njega lagano, ali odlučno cvrlji, što je bio znak da je postignuta visoka temperatura, ali niža od one kojom bi ga palio. Za provjeru sam koristio mrvice peciva. Kada je bilo toplo taman nabacio sam jaja i skroz smanjio plamen. Kako sam radio u woku debelog dna, temperatura je bila umjerena, ali i skroz postojana što je očito dobitna kombinacija.

Jedno jaje je ispečeno, pa stavljeno na pecivo koje sam malo izdubio, a drugom polovicom peciva je drugo jaje poklopljeno još na tavici, pa okrenuto naopako i još malo tostirano, također prema jučerašnjoj preporuci. Zanimljivo je da je kod tog drugog jaja žumanjak ispao bliže kuhanom, dok je kod prvog, klasično ispečenog bio bliži sirovom. Osim što sam ih posolio, dodao sam i malo origana. Kako god, jaja su ispala svršeno, a u tavici je čak ostalo malo ulja kojim sam na kraju sve dodatno prelio, što bi trebalo reći da se moglo peći i na još manje ulja, što je za mene pravo otkriće.

Savršeno pečena svježa jaja, vrlo podatno pecivo od heljde i standardno dobri kiseli krastavci s koprom ovaj su obrok digli na jedan viši kulinarski nivo, iako se naoko radi o trivijalnom jelu.

Nisam mogao čekati idući tjedan, ni za izradu, kamoli objavu. Ovo je jelo jednostavno moralo doći preko reda, a ovih nekoliko u pripremi će s dobrim razlogom stati iza njega, iako ima i zanimljivih (pogača i pizza od slanutkovog brašna).


Hvala V i Freš, odradili ste odličan posao ;)


Vremenom ću probati i s dodavanjem malo vode, pa na kokosovom ulju ili maslacu. Mislim da sam sada spreman i za te varijante.


P.S.
Budalast misli da sve zna, i uporno tjera samo po svom,
onaj sa zrnom soli više otvori uši i um pametnijima i iskusnijima,
a onda opet napravi po svom, ali ipak nešto drugačije,
ako već zna da po starom nije išlo kako treba!


Komentari (13) - # petak, 05.01.2018. - 20:13


<< Arhiva >>