* Gusta juha od bundeve s koprom i bučinim uljem … 250 kcal



25 dag bundeve
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
0,05 dl bučinog ulja
sol, kopar


- bundevu nareži n a kockice, posoli i skuhaj (voda/para)
- samelji, dodaj vrhnje za kuhanje i svježi kopar
- kod serviranja prelij s malo bučinog ulja


Gusta juha, i to ti je.

I to jednostavna, prepuna jasno izraženih, ali nenametljivih i podatnih okusa koji se međusobno izvrsno slažu.



Što nije?

Nije pravo, tj. cjelovito jelo, a nije da nema kalorija. Nije po matrici mojih klasičnih obroka, dapače, skroz je neuobičajena kombinacija ugljikohidrata i masnoća, i to dupliciranih, što mi baš i nije poželjno, ali eto, može i tako, ako je iznimka, a ne standard.



Može li se slično raditi od drugih vrsta povrća?

Sasvim sigurno će dobro proći sve što može postići teksturu pogodnu za mljevenje u gustu, ali ne odveć kašastu smjesu. Pretpostavljam da bi prošle brokula, cvjetača, šparoge, prokulice, tj. kelj, kupus, … a kada bi se duže kuhalo vjerojatno i mrkva, možda čak i cikla, i tka zna što sve još. Nadam se da ću probati bar nešto od navedenoga ovih dana.


* Tko želi napraviti ovakvu juhu gastronomski kako treba, preporučujem lik:Amaterka - Juha od buče
Njen recept, uz još jedan zanimljiv savjet Kojotice u komentaru na isti post, dali su mi inicijalnu ideju. Cure hvala. To što nema mesa nije mi bila direktna namjera, ali zgodno se poklopilo.


Možda ste primijetili, pomalo napuštam striktni receptni pristup, i razmišljam više matrično, a uz standardno poželjnu jednostavnost, preferiram i različitost kao jednu od najprihvatljivijih konstanti u prehrambenim navikama. Umjerenost mi je nametnuta, ali sve je više prihvaćam kao apsolutno razumnu i u konačnici neizbježnu, jasno,bar za mene. Nadam se da je razvidno da si nisam umislio da išta bitno izmišljam, ili da želim ikoga impresionirati svojim znanjem i vještinom, jer ih jednostavno nema. Ovo nisu uradci vrijedni divljenja, dapače, mnogima ni pažnje, jer kao što sam bezbroj puta naglašavao, ovo je sasvim obična svakodnevna prehrana u kojoj pokušavam izvući nutritivni maksimum, a onda i eventualni gastronomski optimum, uz što manje truda i utrošenog vremena. To što povremeno malo odskočim, uglavnom izborom namirnica, vjerujem da je manje bitno.


P.S. I mudri griješe, ali nastoje da su im greške uvijek nove,
dok stare, tj. ponavljajuće, ostavljaju onima koji uče sporije i na teži način ;)

Komentari (21) - # srijeda, 06.12.2017. - 20:00


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se