Jači začini ubrzavaju metabolizam, a kupus kalja se obavezno radi od janjećeg, ovčjeg, telećeg, junećeg ili goveđeg mesa. Batat treba zamijeniti krumpirom i mrkvom. Pod kraj se očekuje i poštena zaprška. Zapravo, kupus kalja se radi sasvim drugačije od ovog mog jela, ali da vuče, bome vuče, i da je dobro, ma nije, nego je izvrsno. Bitno je kuhati toliko da je sve prekuhano. Neki kažu da nema do originalne bosanske kalje, a ja kažem da nema do onoga što ima ;)
P.S. Cilj i plan, koriste u svemu, pa i u kuhanju.
Ovo je tip obroka kakve nosim sa sobom na posao.
P.S. Vladati svojom prehranom
znači dati zdravlju bolju šansu,
ali jasno, ima tu i još ponešto.
Reklo bi se klasika, ali nije, bilo je baš posebno dobro. Jako ugodno me iznenadio saft iz kojeg je lonac vrlo uspješno izvukao sav višak tekućine. Dapače, imao je malo okus koncentrata rajčice, što meni izuzetno paše.
P.S. Što rade pametni ljudi? Uče od pametnijih od sebe. Investicija u dobar ekspres lonac opravdala je moje višegodišnje blogiranje. Danas mi je žena napravila varivo od cvjetače. Istina bog, skroz neplanirano, zalomio se i komad vratine, ali što joj je fino ispalo, mrak, ali ne onaj koji Anka, koja ne voli jabuku s grane, priziva.
Eh da, za ponoviti, bar po mojim kriterijima.
Nešto kasnije, desert je bila dinja s medom i rumom.
U međuvremenu, kutjevačka graševina.
Nije nedjelja baš svaki dan :)))
Mada, iskreno,
prošli post je bio mrak, o da,
ali eto, već po uobičajenoj špranci,
to i nije baš prepoznato.
P.S. _________
Predah ;)
P.S. Nadam se da je evidentno da se ovaj blog bavi svakodnevnom prehranom, pa zato mnoga jela nisu reprezentativna, a kamoli samoreklamirajuća, dapače, bude i ovakvih popriličnih promašaja, ali i opet ponavljam: "Naglasak je na nutritivnoj prihvatljivosti, umjerenosti i raznolikosti!", a prvo do toga je želja da sve bude što kvalitetnije i da se u kuhinji provede što manje vremena. Onima koji imaju volje i vremena raditi svoj kruh, njoke, ... filetirati svoju skušu, ... uzgajati svoje tikvice, batat, poriluk, ... svako dobro i da sam sklon zavisti to bi bio odličan razlog za nju, ali eto, tako je kako već je.
Napomena:
Jasno, ovo su ciljane vrijednosti.
mala odstupanja su nužnost stvarne kuhinje,
jer kako uvijek naći jabuku od 12 dag, ili ...
bitno je paziti na masnoće, opće omjere,
ukupne kalorije, kvalitetu namirnica, ...
a i raznolikost uvijek dobro dođe ;)
bakalar, filet ... 80 kcal
orada, uzgoj ... 170 kcal
oslić ... 80 kcal
losos, atlantski ... 180 kcal
skuša ... 170 kcal
srdele ... 120 kcal
tuna ... 110 kcal
dagnje ... 70 kcal
kozice, repovi ... 90 kcal
lignje ... 80 kcal
pastrva, uzgojena ... 140 kcal
šaran ... 140 kcal
junetina, but ... 130 kcal
kunić ... 140 kcal
svinjetina, but ... 120 kcal
svinjetina, file ... 130 kcal
teletina, but ... 110 kcal
piletina, prsa, file ... 110 kcal
piletina, tamna, file ... 130 kcal
puretina, mljeveno ... 140 kcal
pileća prsa u ovitku ... 90 kcal
pureća šunka ... 110 kcal
sir, kravlji sviježi, posni ... 80 kcal
sir, mozzarella ... 250 kcal
jaje, kokošje ... 150 kcal
kruh, integralni ... 220 kcal
tost, integralni ... 240 kcal
pecivo, integralno ... 260 kcal
batat ... 90 kcal
krumpir ... 80 kcal
riža, integralna ... 350 kcal
krumpirovi njoki ... 160 kcal
tjestenina, integralna ... 360 kcal
bob ... 60 kcal
grah, kuhani ... 90 kcal
grašak ... 80 kcal
leća, kuhana ... 100 kcal
slanutak, kuhani ... 120 kcal
kukuruz, kuhani ... 110 kcal
zobene pahuljice ... 370 kcal
krastavci ... 10 kcal
paprika ... 20 kcal
rajčica ... 20 kcal
rajčica, mini ... 30 kcal
bundeva ... 40 kcal
mahune ... 20 kcal
patlidžan ... 20 kcal
tikvice ... 20 kcal
brokula ... 30 kcal
cvjetača (karfiol) ... 30 kcal
šparoge, uzgojene ... 20 kcal
rikula ... 20 kcal
zelena salata ... 10 kcal
blitva ... 10 kcal
špinat ... 20 kcal
kelj ... 40 kcal
kupus ... 20 kcal
cikla ... 40 kcal
koraba, korijen ... 30 kcal
mrkva ... 40 kcal
rotkvica, crvena ... 20 kcal
luk, crni ... 30 kcal
luk, mladi ... 40 kcal
poriluk ... 50 kcal
šampinjoni ... 20 kcal
ulje ... 900 kcal
mast ... 890 kcal
jogurt, grčkog tipa ... 130 kcal
maslac ... 750 kcal
vrhnje za kuhanje, 20% m.m. ... 210 kcal
vrhnje, kiselo, 12% m.m. ... 140 kcal
masline ... 150 kcal
bademi ... 610 kcal
orah ... 660 kcal
sezam, sjemenke ... 620 kcal
jabuka ... 50 kcal
kruška ... 60 kcal
breskva ... 40 kcal
marelice ... 50 kcal
nektarina ... 50 kcal
šljiva ... 50 kcal
višnje ... 40 kcal
banana ... 100 kcal
grejp ... 40 kcal
kivi ... 60 kcal
naranča ... 50 kcal
borovnice ... 60 kcal
grožđe ... 70 kcal
jagode ... 30 kcal
kupine ... 40 kcal
šipak ... 70 kcal
brusnice, suhe ... 260 kcal
grožđe, suho ... 270 kcal
šljive, suhe ... 190 kcal
pekmez bez šećera ... 270 kcal
mlijeko 1,5 % m.m. ... 50 kcal
jogurt 1,5% m.m. ... 50 kcal
mlaćenica 1% m.m. ... 40 kcal
kefir, 0,9% m.m. ... 40 kcal
probiotik, 1,5% m.m. ... 50 kcal
Napomena:
Jedinične kcal se odnose na 100 g čiste namirnice.
- bez kosti, kore, koštica, ... sirovo
- kcal su zaokružene, ...
Piletina i malo ulja su ostali od pečenja u nedjelju, a kuhani grah još od prvog maja. Eto, sve se samo ugrijalo u woku uz dodatak konzerve sjeckane rajčice koja je već začinjena ljutom papričicom.
Da je ovakav obrok napravljen od početka i s punom pažnjom, teško da bi bio išta bolji. Valja si olakšati dolazak do dobrog jela. Prošla su vremena u kojima su na slikama bile sretne i nasmijane žene nad štednjakom. Inače, jasno da su bile nasmijane, jer one koje nisu bile zauzete kuhanjem, radile su teške poslove u tvornicama ili na polju, hranile stoku, čistile štalu, prale veš na ruke, i slično, što ostavlja nešto manje prostora čak i za privid zadovoljstva.