minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* But, batat i kupus + breskva ... 470 kcal

* But, batat i kupus + breskva ... 470 kcal

10 dag svinjskog buta
15 dag batata
20 dag kupusa
1 dag masti
sol, češnjak, peršin, čili,
mljevena crvena slatka paprika

- na češnjaku i masti kratko dinstaj meso, posoli
- prelij vodom i kuhaj 20 min. u ekspres loncu (na 2)
- dodaj povrće i začine, kuhaj još 10 min. (na 1)

+ 15 dag breskve

Meso, škrobno povrće, lagano povrće i masnoće
+ voće

Jači začini ubrzavaju metabolizam, a kupus kalja se obavezno radi od janjećeg, ovčjeg, telećeg, junećeg ili goveđeg mesa. Batat treba zamijeniti krumpirom i mrkvom. Pod kraj se očekuje i poštena zaprška. Zapravo, kupus kalja se radi sasvim drugačije od ovog mog jela, ali da vuče, bome vuče, i da je dobro, ma nije, nego je izvrsno. Bitno je kuhati toliko da je sve prekuhano. Neki kažu da nema do originalne bosanske kalje, a ja kažem da nema do onoga što ima ;)


P.S. Cilj i plan, koriste u svemu, pa i u kuhanju.

Komentari (7) - #

srijeda, 31.05.2017. - 17:58

* Sir, vrhnje, rajčica i kruh + jabuka ... 480 kcal

* Sir, vrhnje, rajčica i kruh + jabuka ... 480 kcal

15 dag svježeg kravljeg posnog sira
5 dag integralnog kruha
20 dag mini rajčica
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
tucana crvena ljuta paprika, list peršina

+ 10 dag jabuke

Matrica ručka:
Sir, vrhnje, svježe povrće i kruh!

Ovo je tip obroka kakve nosim sa sobom na posao.


P.S. Vladati svojom prehranom
znači dati zdravlju bolju šansu,
ali jasno, ima tu i još ponešto.

Komentari (8) - #

utorak, 30.05.2017. - 18:39

* Pureća šunka, kruh + kefir + grožđe ... 380 kcal

* Pureća šunka, kruh + kefir + grožđe ... 380 kcal

5 dag pureće šunke
7 dag integralnog bio kruha
curry ketchup



+ 2,5 dl kefira

+ 10 dag grožđa

Pusto ili ...?
A malo je, što je, je,
ali eto, ti su dani u životu ;)

Matrica dijabetičkog doručka s ponešto dodataka i zaokruživanja, ali sveukupno gledano, ovakvim doručcima nisam nakupio kile, niti pošećerio krv, dapače, ovako sve ide prema normali. Ja nisam rudar koji puca od zdravlja i snage, pa da mi treba špek i kobasica s jajima za uvod u naporan dan.

Koga zanima na ovim stranicama može naći vrlo lijep prikaz dijabetičkih dijeta s različitim kalorijama i brojem obroka
... plivazdravlje

Nerijetko sam s nekima lomio koplja oko voća uz obrok. Stalno govorim, ovo je dijeta koju je liječnik preporučio meni, kao dijabetičaru, a ne nekom drugom, i s nekom drugom bolešću ili osjetljivošću. Da ne radim, možda bi mi preporučio dijetu s pet ili šest obroka. Meni upravo ovako savršeno odgovara, ionako sam u prijašnjoj prehrani upravo voće najviše preskakao. Ima dijeta u kojima i voće ide solo ili s kruhom. Kako god, da vas ne zbunjujem previše, voće slikam uglavnom samo s doručkom, iako ide i uz ručak i večeru. Eto, za ukras sam ovom obroku dodao i grozd nezrelih trešanja.

Pureća šunka, kruh, grožđe i trešnje

Pomalo mi je žao što maltretiram vas koji nemate problema sličnih mojima, pa vam je normalno jesti kolače, torte i voće kada vam se prohtje, kao i bijeli kruh, pršut, špek, dodati maslac ili majonezu, ... ali eto, kao što više puta rekoh, došo vrag po svoje. Stvarno sam umoran od opravdavanja i objašnjavanja jednog te istog, i moram to nekako riješiti želim li i dalje ovdje objavljivati. S druge strane, znam da je mnogima ionako svejedno što napišem. Neki pogledaju naslov i slike, preskoče veliki dio teksta, jer ih niti zanima, niti im treba, i to je i dobro i u redu, dapače, super da je tako, i to zbilja više niti trebam ponavljati, niti se na to uopće osvrtati. Ovdje smo zbog druženja, pa možeš pjevati što te volja, ili kukati, pa pljuckati po politici, državi, i već nekima drugima, ili mahnitat od osobnosti, uvijek će se naći tko si paše i želi dijeliti ovaj virtualni prostor i sasvim stvarno vrijeme, dobru volju i energiju, na način koji njemu odgovara, bez da se mora ikome pravdati, i tako je pošteno. Iskusnijima je jasno da kao i uvijek ne govorim toliko o vama, niti vama, tj. vas srdačno pozdravljam i želim vam svako dobro, a ja sam zapravo više usredotočen na neke svoje bitke, gdje ne pomaže ni pohvala, ni kritika, nego jednostavno valja odraditi što se već mora, a to traži isto ono vrijeme, energiju i dobru volju kao i sve ostalo, pa i blog. Što je prioritet, vjerujem da nije teško naslutiti, kao i to da se nema što zamjeriti ;)

Komentari (15) - #

nedjelja, 28.05.2017. - 11:23

* Pureća prsa, bob i šampinjoni + trešnje ... 490 kcal

* Pureća prsa, bob i šampinjoni + trešnje ... 480 kcal

15 dag odreska purećih prsa
20 dag boba
20 dag zlatnih šampinjona
0,1 dl maslinovog ulja
sol, sušene rajčice i začinsko bilje,
tucana crvena ljuta paprika

+ 15 dag trešnji

- kuhano na pari u ekspres loncu
puretina: 17+3 min.
bob: 17 + 3 min.
šampinjoni: 3 min.

Trešnje možete jesti prije ili poslije obroka,
a najbolje su kada sazru i kada ih imate ;)

Trešnje

Kada nema trešnji, višnje su ko bog. Slično vrijedi i za svu silu drugih namirnica. Nema potrebe biti uskogrudan, sitničav i isključiv, tj. višnja i trešnja su sestre rođene, a to malo razlike u kiselini ne bi trebalo nikoga osobito uzbuđivati, iako će neki tvrditi da trešnju obožavaju, a višnju ne podnose, i obrnuto. Isto vrijedi i za prsa, pa je l' su pileća ili pureća, meni svejedno, sličnih su kalorija i nutritivnog sastava. Jednom jedno, drugi puta drugo, pa što, tj. i bolje nego uvijek jedno te isto.

Sve je dobro ispalo jedino je boja negdje nestala. Meso bezlično, bob izgubio lijepu pastelnu zelenu i otišao u zagasito vojnu sivo maslinastu, a zlatni šampinjoni sve samo ne zlatni, ali dobro, probao sam malo obojiti začinima.


P.S.
Pametan povremeno radi gluposti,
bedast to i ne primijeti, posebno kod sebe ;)

Komentari (8) - #

subota, 27.05.2017. - 09:17

* Pileća prsa, tost i mlaćenica + jagode ... 370 kcal

* Pileća prsa, tost i mlaćenica + jagode ... 370 kcal

10 dag pilećih prsa u ovitku
5 dag integralnog tosta
2,5 dl mlaćenice
sušena rajčica i začinsko bilje

+ 20 dag jagoda

Ponekada je manje uistinu manje,
ali eto, uz malo mašte i truda,
i to nije problem okrenuti ;)

Nije lako složiti zanimljiv doručak po matrici dijabetičke dijete od 1300 kcal, ali eto, ovaj zadovoljava osnovne kriterije.

* Sušena rajčica i začinsko bilje

* Sušena rajčica i začinsko bilje

57% sušene rajčice u listićima
bosiljak, češnjak, origano, luk, peršin, sol, ...


P.S. Lijepo je biti slobodan, živjeti bez ograničenja, ali jedan od neizbježnih odnosa u prirodi je uzrok i posljedica, pa tko treba pouku, prije ili kasnije će je dobiti. Na žalost, to najčešće ide metodom nagrade i kazne. Problem je što za male nagrade ne treba puno, dok za one vrijednije treba znatno više truda, vremena i dobre volje. S kaznama je isto, a najgore je što mnoge dođu kada se više ništa ne može bitno promijeniti.

Komentari (10) - #

petak, 26.05.2017. - 07:54

* Gulaš od cvjetače i vratine s pljukancima ... 480 kcal

* Gulaš od cvjetače i vratine s pljukancima ... 480 kcal

5 dag svinjske vratine
20 dag cvjetače
2 dl pasirane rajčice
5 dag luka
0,1 dl maslinovog ulja
5 dag tjestenine, pljukanci
sol, papar, peršin, bosiljak, ljuta papričica

- na ulju dinstaj luk, pa meso, prelij vodom, posoli
- poklopi i kuhaj u ekspres loncu 15 min.
- otpari, otklopi, dodaj povrće i vode po potrebi, začini
- poklopi i kuhaju ekspres loncu još 5 min.
- završno dodaj kuhanu tjesteninu

Još jučer,
ovo je jelo bilo varivo,
danas je to ultimativno baš gulaš ;)))

Vrlo ukusno meso i povrće, brza priprema, ali ipak malo nedorečeno, prema više kriterija. Vratina je ostatak prošlih vremena, tj. iz ledenice. Nadalje ne bi trebala biti na mom jelovniku neko vrijeme. Jasno, oni koji baš čitaju što napišem primijetili su pljukance tri puta za redom, ali što da radim, kupio sam pola kile, a uz porcije od 5 do 10 dag to je 5 do 10 obroka. U kombinaciji male količine i skupi pljukanci, baš kao i lungić, teletina, dimljeni losos, ... i nisu tako nedostižan luksuz.


* Gulaš i burek, dva su cvijeta iste biljke

Gulaš se može pripremati standardno od teletine, junetine, govedine, janjetine, ovčetine, svinjetine i divljači, ali našao sam i recepata s prijelaznim kunićem, pa puretinom, piletinom, jetrima, ali i bakalarom, oslićem, sipom i hobotnicom. Ima i izvedenica bez mesa gdje se naglasak daje na soju, krumpir, leću, slanutak, gljive i još svakakve sastojke. Ima i varijanta s pivom. Naravno, kao i kod svega, mnogi imaju svoj "pravi" recept za gulaš, dok se neki drugi radije kunu u neki svoj paprikaš, ragu, brudet, perkelt ili čobanac. Hoću reći, ja uistinu volim burek od sira i uživao sam u njemu veliki dio života, ali eto, danas više ne mogu jer neki ne mogu provariti drugi burek osim onoga od mesa. Dajte se ljudi opustite, neka cvjeta tisuću cvjetova, a mi plešimo na kiši, goli i slobodni :)))


* Ekspres lonac

Jasno, sve što se kuha u njemu može se kuhati i u prirodi u bakrenom kotliću iznad prave vatrice, uz prigodne zvuke pastirske frulice :)))


* U kuhanju

Nema pravo i krivo,
radiš kako ti paše, ili moraš.
Jednako tako svoje uratke opisuješ,
kako najbolje znaš i umiješ,
a tko želi razumjet će ;)

Komentari (12) - #

četvrtak, 25.05.2017. - 07:54

* Gulaš od svinjske pisanice (lungića) u ekspres loncu ... 570 kcal

* Gulaš od svinjske pisanice (lungića) u ekspres loncu ... 570 kcal

10 dag svinjske pisanice (filea, lungića)
20 dag sjeckane rajčice
5 dag luka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin, bosiljak, ljuta papričica

10 dag tjestenine, pljukanci
sol

- na ulju dinstaš luk, pa meso
- dodaš sjeckanu rajčicu i malo vode, začiniš
- poklopiš i kuhaš u ekspres loncu 15 min.
- serviraš uz kuhane pljukance

Jednostavno, brzo i vrlo ukusno ;)

Reklo bi se klasika, ali nije, bilo je baš posebno dobro. Jako ugodno me iznenadio saft iz kojeg je lonac vrlo uspješno izvukao sav višak tekućine. Dapače, imao je malo okus koncentrata rajčice, što meni izuzetno paše.


P.S. Što rade pametni ljudi? Uče od pametnijih od sebe. Investicija u dobar ekspres lonac opravdala je moje višegodišnje blogiranje. Danas mi je žena napravila varivo od cvjetače. Istina bog, skroz neplanirano, zalomio se i komad vratine, ali što joj je fino ispalo, mrak, ali ne onaj koji Anka, koja ne voli jabuku s grane, priziva. Gurmanka, dobri bog te blagoslovio. Dobar lonac je bitan, a ovo ostalo, pogotovo političko, trice su i kučine, ako i toliko.

Komentari (13) - #

utorak, 23.05.2017. - 19:25

* Lungić, pljukanci, šampinjoni i špinat ... 520 kcal

* Lungić, pljukanci, šampinjoni i špinat ... 520 kcal

10 dag svinjske pisanice
5 dag tjestenine, pljukanci
15 dag zlatnih šampinjona
0,5 dl vrhnja za kuhanje
sol, papar, ...

+ svježa salata:
10 dag mladog špinata
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, aceto balsamico

Matrica: Pravi nedjeljni ručak ;)

Eh da, za ponoviti, bar po mojim kriterijima.

Nešto kasnije, desert je bila dinja s medom i rumom.

Dinja s medom i rumom

U međuvremenu, kutjevačka graševina.

Nije nedjelja baš svaki dan :)))

Mada, iskreno,
prošli post je bio mrak, o da,
ali eto, već po uobičajenoj špranci,
to i nije baš prepoznato.

P.S. _________
Predah ;)

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 22.05.2017. - 07:34

* Kotlovina s bakalarom ... 410 kcal

* Kotlovina s bakalarom ... 410 kcal

20 dag filea bakalara
15 dag krumpira
10 dag paprike
10 dag rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, graševina

- ispeci ribu na malo ulja
- skuhaj krumpir u slanoj vodi
- dinstaj povrće, začini
- dodaj krumpir i vino

Ovo je izvrsno ;)

Matrica: Lagana riblja kotlovina!

Nutritivno: 10
Jednostavno: 8
Gastronomski: 8

Jasno, masne kobasice, vratina, ...
daju neki sasvim drugi šmek,
ali eto, valja i preživjeti ;)


P.S. Razumijem da mnogi uopće ne pročitaju post, i ostave "prigodan", uglavnom proaktivan komentar, koji bi trebao goditi mom egu, ali eto, mene to uopće ne zanima. Do sada, birale su dame, a ja uglavnom kurtoazno uzvraćao, ovim postom, podvlačim crtu i pristajem na nešto više tišine ...

Komentari (4) - #

nedjelja, 21.05.2017. - 14:01

* Skuša, batat i tikvica ... 430 kcal

10 dag fileta skuše
15 dag batata
15 dag tikvice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

- naribaj povrće, dinstaj na maslinovom ulju
- na gril tavici ispeci filete skuše iz konzerve
... ne, ne, i NE!

Nutritivno, odlično, gastronomski, katastrofa ;)

+ ... neću navoditi voće,
jer ovaj obrok to uistinu ne zaslužuje,
za razliku od zaborava, ili tako već neke utjehe,
što ću eto, s veseljem ovjekovječiti :)))

Matrica: Zaboravi!

Nutritivno: 9
Jednostavno: 8
Gastronomski: 0

Slatki krumpir, grka tikvica, izrazito neprivlačan miris i neprirodan okus konzervirane ribe koja je dodatno pečena na gril tavici. Tko je probao, znat će o čemu govorim, tko nije, ako uči iz tuđih grešaka, i neće.

Gastronomski skroz promašen obrok, ali s druge strane, nutritivno, i više nego prihvatljivo, pa ti vidi što ti je važno, a što pak ne. Svejedno, ovo neću ponavljati, s razlogom.


P.S. Nadam se da je evidentno da se ovaj blog bavi svakodnevnom prehranom, pa zato mnoga jela nisu reprezentativna, a kamoli samoreklamirajuća, dapače, bude i ovakvih popriličnih promašaja, ali i opet ponavljam: "Naglasak je na nutritivnoj prihvatljivosti, umjerenosti i raznolikosti!", a prvo do toga je želja da sve bude što kvalitetnije i da se u kuhinji provede što manje vremena. Onima koji imaju volje i vremena raditi svoj kruh, njoke, ... filetirati svoju skušu, ... uzgajati svoje tikvice, batat, poriluk, ... svako dobro i da sam sklon zavisti to bi bio odličan razlog za nju, ali eto, tako je kako već je.

Komentari (8) - #

nedjelja, 21.05.2017. - 09:55

* Tuna, tjestenina i rajčica + nektarina ... 470 kcal

* Tuna, tjestenina i rajčica + nektarina ... 470 kcal

10 dag tune
5 dag tjestenine, integralne
20 dag rajčice
0,1 dl ulja, maslinovog
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- na maslinovom ulju i češnjaku ispeci ribu
- umiješaj rajčice i peršin, dinstaj, zapapri + 10 dag nektarina

Matrica: Riba i tjestenina s rajčicom

Nutritivno: 8
Jednostavno: 9
Gastronomski: 6

Koristio sam konzervu tune u vlastitom soku i konzervu sjeckane rajčice. Zato je ocjena jednostavnosti pripreme tako visoka, a nutritivna nešto spuštena. Gastronomski, tuna u vlastitom soku je pomalo prazna, i vodena, ali eto, kompromisi su izabrana nužnost, a ovo i dalje ispada sasvim prihvatljiv svakodnevni ručak, dapače.

Tune je zapravo bilo 12 dag, tjestenine sam stavio malo više nego bi to išlo po osnovnoj matrici, kod nektarine nisam htio cjepidlačiti oko deke ili dvije, i to je to, kao što rekoh, kompromis, i nužno odstupanje realne kuhinje, ali ono primarno je ispunjeno, i to je uistinu bitno.
Dakle, kome je fokus na boljem okusu, koristit će svježu tunu, ili možda jastoga, prvoklasnu zrelu domaću rajčicu i provesti će u kuhinji sat, a ne dvadeset minuta kao ja, meni sasvim pravo. Naravno, neki će bolji okus potražiti u raznim kemijskim supstancama tipa Vegete. Ni protiv toga nemam ništa, dok to nije u mojoj kuhinji.

Sasvim pragmatično, razliku u dobivenom vremenu sam oplemenio šetnjom Maksimirom.


P.S. Zdušno braniti neku svoju tvrdnju može biti znak nesigurnosti pred sobom, možda teškoća s taštinom, ali i tako neutemeljen i istovremeno ugodan privid dostatnosti životnih resursa, ali život je nedvojbeno prekratak da bi to bilo kome dokazivao, osobito sebi.

Komentari (10) - #

subota, 20.05.2017. - 17:04

* Kozice, batat i šparoge + jabuka ... 440 kcal

* Kozice, batat i šparoge + jabuka ... 440 kcal

15 dag kozice, repovi ... (90) 135 kcal
15 dag batat ... (90) 135 kcal
15 dag šparoge, uzgojene ... (20) 30 kcal
0,1 ulje, maslinovo ... (900) 90 kcal
sol, papar, list peršina

- kuhaj u ekspres loncu na pari 5 min.
- kod serviranja začini i prelij s malo maslinovog ulja

+ 10 dag jabuke ... (50) 50 kcal

Matrica: Plodovi mora i povrće na pari

Nutritivno: 10
Jednostavno: 10
Gastronomski: 10

* Izrađeno prema matrici za večeru dijabetičke dijete od 1300 kcal

Komentari (7) - #

petak, 19.05.2017. - 07:39

* Matrice dijabetičke dijete od 1300 kcal

Vrijednost kcal za 1 jedinicu svake grupe:

Meso i zamjene ... 70 kcal
Kruh i zamjene ... 60 kcal
Povrće ... 30 kcal
Masnoće ... 50 kcal
Voće ... 60 kcal
Mliječno ... 120 kcal


Doručak ... 370 kcal

1 jed. Meso i zamjene (1x70=70)
2 jed. Kruh i zamjene (2x60=120)
1 jed. Mliječno (1x120=120)
1 jed. Voće ... 60 kcal (1x60=60)


Ručak ... 480 kcal

2 jed. Meso i zamjene (2x70=140)
2 jed. Kruh i zamjene (2x60=120)
2 jed. Povrće (2x30=60)
2 jed. masnoće (2x50=100)
1 jed. Voće ... 60 kcal (1x60=60)


Večera ... 450 kcal

2 jed. Meso i zamjene (2x70=140)
2 jed. Kruh i zamjene (2x60=120)
2 jed. Povrće (1x30=30)
2 jed. masnoće (2x50=100)
1 jed. Voće ... 60 kcal (1x60=60)


Ukupan dnevni unos ... 1300 kcal

5 jed. Meso i zamjene (5x70=350)
6 jed. Kruh i zamjene (6x60=360)
3 jed. Povrće (3x30=90)
4 jed. masnoće (4x50=200)
3 jed. Voće ... 60 kcal (3x60=180)
1 jed. Mliječno (1x120=120)


Napomena:
Jasno, ovo su ciljane vrijednosti.
mala odstupanja su nužnost stvarne kuhinje,
jer kako uvijek naći jabuku od 12 dag, ili ...
bitno je paziti na masnoće, opće omjere,
ukupne kalorije, kvalitetu namirnica, ...
a i raznolikost uvijek dobro dođe ;)

* Dijabetička dijeta KBD 1300 kcal

Komentari (4) - #

četvrtak, 18.05.2017. - 21:21

* Kalorijska tablica


Meso i zamjene

Riba, bijela

bakalar, filet ... 80 kcal

orada, uzgoj ... 170 kcal

oslić ... 80 kcal

Riba, plava

losos, atlantski ... 180 kcal

skuša ... 170 kcal

srdele ... 120 kcal

tuna ... 110 kcal

Plodovi mora

dagnje ... 70 kcal

kozice, repovi ... 90 kcal

lignje ... 80 kcal

Riba, riječna

pastrva, uzgojena ... 140 kcal

šaran ... 140 kcal

Meso

junetina, but ... 130 kcal

kunić ... 140 kcal

svinjetina, but ... 120 kcal

svinjetina, file ... 130 kcal

teletina, but ... 110 kcal

Perutnina

piletina, prsa, file ... 110 kcal

piletina, tamna, file ... 130 kcal

puretina, mljeveno ... 140 kcal

Mesne prerađevine

pileća prsa u ovitku ... 90 kcal

pureća šunka ... 110 kcal

Sir

sir, kravlji sviježi, posni ... 80 kcal

sir, mozzarella ... 250 kcal

Jaja

jaje, kokošje ... 150 kcal


Kruh i zamjenje

Kruh

kruh, integralni ... 220 kcal

Tost

tost, integralni ... 240 kcal

Pecivo

pecivo, integralno ... 260 kcal

Prilog, škrobno povrće

batat ... 90 kcal

krumpir ... 80 kcal

Prilog, žitarice

riža, integralna ... 350 kcal

Prilog, obrađeno

krumpirovi njoki ... 160 kcal

tjestenina, integralna ... 360 kcal

Grahorice

bob ... 60 kcal

grah, kuhani ... 90 kcal

grašak ... 80 kcal

leća, kuhana ... 100 kcal

slanutak, kuhani ... 120 kcal

Žitarice, ostalo

kukuruz, kuhani ... 110 kcal

zobene pahuljice ... 370 kcal


Povrće

Plod, sirovo

krastavci ... 10 kcal

paprika ... 20 kcal

rajčica ... 20 kcal

rajčica, mini ... 30 kcal

Plod

bundeva ... 40 kcal

mahune ... 20 kcal

patlidžan ... 20 kcal

tikvice ... 20 kcal

Cvijet

brokula ... 30 kcal

cvjetača (karfiol) ... 30 kcal

Stabljika

šparoge, uzgojene ... 20 kcal

List, sirovo

rikula ... 20 kcal

zelena salata ... 10 kcal

List

blitva ... 10 kcal

špinat ... 20 kcal

List, glavica

kelj ... 40 kcal

kupus ... 20 kcal

Korijen

cikla ... 40 kcal

koraba, korijen ... 30 kcal

mrkva ... 40 kcal

rotkvica, crvena ... 20 kcal

Luk

luk, crni ... 30 kcal

luk, mladi ... 40 kcal

poriluk ... 50 kcal

Gljiva

šampinjoni ... 20 kcal


Masnoće

Ulje

ulje ... 900 kcal

Mast

mast ... 890 kcal

Mliječno

jogurt, grčkog tipa ... 130 kcal

maslac ... 750 kcal

vrhnje za kuhanje, 20% m.m. ... 210 kcal

vrhnje, kiselo, 12% m.m. ... 140 kcal

Masline

masline ... 150 kcal

Orašasto

bademi ... 610 kcal

orah ... 660 kcal

Sjemenke

sezam, sjemenke ... 620 kcal


Voće

Jezgričavo

jabuka ... 50 kcal

kruška ... 60 kcal

Koštičavo

breskva ... 40 kcal

marelice ... 50 kcal

nektarina ... 50 kcal

šljiva ... 50 kcal

višnje ... 40 kcal

Južno

banana ... 100 kcal

grejp ... 40 kcal

kivi ... 60 kcal

naranča ... 50 kcal

Bobičasto

borovnice ... 60 kcal

grožđe ... 70 kcal

jagode ... 30 kcal

kupine ... 40 kcal

šipak ... 70 kcal

Sušeno

brusnice, suhe ... 260 kcal

grožđe, suho ... 270 kcal

šljive, suhe ... 190 kcal

Obrađeno

pekmez bez šećera ... 270 kcal


Mliječno

Mlijeko

mlijeko 1,5 % m.m. ... 50 kcal

Fermentirano

jogurt 1,5% m.m. ... 50 kcal

mlaćenica 1% m.m. ... 40 kcal

kefir, 0,9% m.m. ... 40 kcal

probiotik, 1,5% m.m. ... 50 kcal


Napomena:
Jedinične kcal se odnose na 100 g čiste namirnice.
- bez kosti, kore, koštica, ... sirovo
- kcal su zaokružene, ...


Komentari (13) - #

srijeda, 17.05.2017. - 21:18

* Piletina, tjestenina i crveni umak ... 550 kcal

* Piletina, tjestenina i crveni umak ... 550 kcal

10 dag filea pilećeg zabatka
5 dag integralne tjestenine
10 dag crvenog umaka
0,1 dl maslinovog ulja
sol

crveni umak:
- grčki sir mizithra
- pečena crvena paprika
- koncentrat rajčice
- ljute papričice

- meso ispeci na gril tavici
- umiješaj tjesteninu i crveni umak

Ocjena: 9/10

U pripremi:
... cjelovita obrada dijabetičke dijete od 1300 kcal
- kalorijska tablica namirnica
- matrice: doručak, ručak, večera


P.S. Ponekada, ili češće, promjene su nužnost ;)

Komentari (10) - #

nedjelja, 14.05.2017. - 10:18

* Cikla, sir, kefir i kruh ... 390 kcal

* Cikla, sir, kefir i kruh ... 390 kcal

10 dag svježeg posnog kravljeg sira
10 dag kisele cikle
1 dl kefira
celer

+ 5 dag integralnog raženog kruha
+ 1,5 dl kefira


Ocjena: 8/10


Idući puta:

- dodaj papar ili tucanu crvenu ljutu papričicu
- dodaj malo bučinog ulja ili zamjeni kefir grčkim jogurtom


U pripremi:

Umak od pečene slatke crvene paprike, rajčice i sira mizithra


Komentar dana (izdvojeni dio):

"ne znam zašto apeliraš na baš suvisle komentare, pa ovo je ipak samo blog" ... NF

Komentari (5) - #

subota, 13.05.2017. - 15:19

* Piletina, batat, tikvice ... 440 kcal

* Piletina, batat, tikvice ... 440 kcal

10 dag filea pilećeg zabatka
20 dag batata
20 dag tikvica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, celer

- kuhaj meso na pari u ekspres loncu 10 min. (na 2)
- otpari, otvori, dodaj povrće, kuhaj još 5 min. (na 1)
- kod serviranja začini celerom i paprom, malo poulji

Brzo, jednostavno i podnošljivo ;)

Idući puta ću probati u omjeru 13:2, a ne 10:5, jer ovako povrće je ispalo prekuhano. Tikvica je bila vrlo grka, batat ugodno sladak, što vjerojatno nema veze sa samim načinom pripreme. Piletina s obzirom na to da je kuhana na pari zapravo vrlo ukusna i svakako sočna.

Ovakvo jelo nije atraktivno, ni provokativno, ali o "tome" pričam već neko vrijeme, valja preživjeti, i ne izgubiti baš sve slobodno vrijeme na to.

Ovo obrok djeluje da je pripremljen za 15 minuta, ali nije. Kako je lonac dva puta stvarao paru i odparivao se od ulaska u kuhinju do serviranja prošlo je točno pola sata, što je, za ovako nutritivno superiorno jelo, po meni prihvatljivo.

Molim vas nemojte mi reći da je piletina bolja s roštilja, ražnja ili u kotlovini, a tikvica dinstana na češnjaku i maslinovom ulju, jer i o "tome" pričam od kada pišem ovaj blog. S druge strane, pišite što vas volja, ili pak nemojte. U naprijed se ne veselim u kojem ću pravcu otići sa svojom prehranom, jer to nije ono što želim, i volim, nego ono što jednostavno moram.

I još mala digresija. Nije ovaj moj ekspres lonac nikakvo čudo tehnike, pa kao kuha i na paru. Radi se o loncu koji ima običnu košaru na malom tronošcu ispod koje se ulije voda, pa onda kuha na pari i to je sve. S moje točke gledišta, on je investicija koja je baš dobro došla. Koristi se nevjerojatno jednostavno, a kuha brzo, i na tragu neke zdravije varijante. Nije bio preskup.

Što više poželjeti, osim ...;)

Komentari (5) - #

subota, 13.05.2017. - 09:24

* Rolana šunka, grah i paradajz ... 520 kcal

* Kupus, piletina i mlinci ... 560 kcal

10 dag rolane šunke
15 dag kuhanog graha
20 dag svježeg paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, tucana crvena ljuta paprika

- skuhaj u ekspres loncu, na pari (10 min,)
- kod serviranja začini ljutom paprikom
- završno prelij s malo maslinovog ulja

Da dobro, izvrsno, bez dvojbe ;)

Rolana šunka: sočna, podatna i puna okusa.
Grah: iako je zelen nije zelenček nego puter, odličan.
Paradajz: kožica se drži, iznutra splasne, ali prolazi.
Maslinovo ulje: vrhunsko, domaće.


* Kupus, piletina i mlinci ... 560 kcal

Eto, obećanje izvršeno, probao sam rolanu šunku kuhanu u ekspres loncu na pari. Ispala je odlično, a da budem iskren, i nisam nimalo sumnjao, obzirom od koga je došla preporuka. Hvala Gurmanka.

Komentari (7) - #

četvrtak, 11.05.2017. - 19:54

* Piletina, grah i rajčica ... 480 kcal

* Piletina, grah i rajčica ... 480 kcal

15 dag bijele piletine
15 dag kuhanog graha
15 dag sjeckane rajčice
0,15 dl pilećeg ulja
ljuta papričica

Brzo i odlično ;)

Piletina i malo ulja su ostali od pečenja u nedjelju, a kuhani grah još od prvog maja. Eto, sve se samo ugrijalo u woku uz dodatak konzerve sjeckane rajčice koja je već začinjena ljutom papričicom.

Da je ovakav obrok napravljen od početka i s punom pažnjom, teško da bi bio išta bolji. Valja si olakšati dolazak do dobrog jela. Prošla su vremena u kojima su na slikama bile sretne i nasmijane žene nad štednjakom. Inače, jasno da su bile nasmijane, jer one koje nisu bile zauzete kuhanjem, radile su teške poslove u tvornicama ili na polju, hranile stoku, čistile štalu, prale veš na ruke, i slično, što ostavlja nešto manje prostora čak i za privid zadovoljstva.

Komentari (10) - #

srijeda, 10.05.2017. - 18:14

* Kozji kefir, kozji maslac, tost, svježe borovnice i pekmez ... 520 kcal

* Kozji kefir, kozji maslac, tost, svježe borovnice i pekmez ... 520 kcal

3 dag integralnog tosta
2 dag kozjeg maslaca
3 dag pekmeza od borovnica
10 dag svježih borovnica
2 dl kozjeg kefira

Dvije namirnice koje se uobičajeno rade od kravljeg mlijeka, ovaj su puta u kozjoj varijanti. Zanimljive su i posebne. Maslac je lagani odmak od standarda, dok je kefir od kozjeg mlijeka vrlo robustan, pomalo i težak. Pretpostavljam da je to tako nama koji nismo navikli na namirnice ovog tipa koje nisu industrijski prerađene. Na žalost na deklaraciji nema puno podataka osim da se radi o proizvodu od sto postotnog kozjeg mlijeka. Djeluje dosta masno, pomalo i sluzavo, a posebna je neobičnost izražena slanost. Sjećam se da je takvo bilo i kravlje mlijeko kod djeda i bake na selu.

Komentari (8) - #

utorak, 09.05.2017. - 18:55

* Kupus, piletina i mlinci ... 560 kcal

* Kupus, piletina i mlinci ... 560 kcal

20 dag ljubičastog kupusa
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar
... 170 kcal

10 dag pilećeg batka
5 dag mlinaca
0,05 ulja
sol
... 390 kcal

- skuhaj narezani kupus u ekspres loncu na pari
- ispeci pile u pećnici, na tom ulju napravi i mlince


Ventil ekspres lonca

Kuhao sam kupus u ekspres loncu na programu za paru 5 minuta, i bio je gotovo sirov, iako je boje u vodu pustio baš jako, više nego bi hobotnica. Jasno, to nije problem, stavio sam ga na dodatnih 15 minuta. To je ispalo već puno bolje, iako je sol negdje nestala. Ohladio sam ga pod mlazom vode, začinio vinskim octom, bučinim uljem, paprom i ponovio sol. Sve u svemu, salata za bogove. Uz nju je išlo pečeno pile i mlinci, ali oni su danas ma kako dobri ipak u drugom planu.


P.S.
Ne može sve i uvijek ispasti izvrsno,
to jednostavno nije realan život.
Naravno, tako je to u mom svemiru,
u vašem može biti sasvim drugačije :)))


Zanimalo me što piše po netu, koliko treba kuhati povrće na pari u ekspres loncu. I nađem baš za ovaj naš lonac, svježi rezani kupus: 6 minuta. Kako je to podatak iz uputa, usput sam ih i malo detaljnije pogledao.

 Kuhanje na paru u ekspres loncu - svježe povrće

Kuhanje na paru u ekspres loncu - smrznuto povrće

Ispostavilo se da znak pare na ventilu ne znači da je to položaj za kuhanje na pari, kako sam to ja svojom "ženskom" intuicijom zaključio, nego za ispuštanje pare kada je kuhanje gotovo, kako lijepo piše u uputama, koje sam svojom muškom inertnošću pogledao tek ovlaš. Sve u svemu, cijelo vrijeme sam kuhao i istovremeno ispuštao paru :)))

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 08.05.2017. - 20:20

* Tzatziki umak, laks kare, grašak, krumpir i mrkva ... 420 kcal

* Grčki doručak (kruh, sirni namaz, masline, rajčica i jogurt) ... 590 kcal

10 dag laks karea
5 dag graška
5 dag krumpira
5 dag mrkve
5 dag tzatziki umaka
2 dag maslaca
sol, papar

- meso posoli i ispeci na gril tavici
- povrće skuhaj, začini, umiješaj maslac
- serviraj uz tzatziki grčki umak, popapri

Tzatziki umak:

jogurt, krastavci, češnjak, maslinovo ulje ... 120 kcal / 10 dag

Lagano, prozračno, i vrlo ukusno ;)

U međuvremenu sam probao i namaz od svježeg sira, fete i patlidžana. I on se pokazao kao vrhunski.


P.S. Danas sam kupio ekspres lonac s kojim se kuha i na pari.
Gurmanka, hvala ti na ideji i dobroj preporuci.
Slijede jela kuhana na pari, valjda.

Komentari (12) - #

nedjelja, 07.05.2017. - 15:37

* Grčki doručak (kruh, sirni namaz, masline, rajčica i jogurt) ... 590 kcal

* Grčki doručak (kruh, sirni namaz, masline, rajčica i jogurt) ... 590 kcal

5 dag chia kruha
5 dag grčkog namaza od paradajza i feta sira
5 dag Kalamata grčkih maslina
15 dag mini rajčica
papar

+ 1,75 dl grčkog jogurta s medom i datuljama

Ovakav kruh je pravi stranac u ovoj grčkoj ekipi, ali dobro, tj. da dobar je, pače, odličan. Ne znam koliko na njega utječu chia sjemenke, ali perfektno se uklopio u ovaj obrok.

Namaz od svježeg sira s feta sirom i sušenim rajčicama je posebno ukusan.

Masline su jedne od boljih koje sam jeo, a nije da ih nisam puno probao, od onih kao skroz običnih, preko originala u grčkim podrumima Pireja gdje se prodaju na kile iz velikih bačvi, do pečenih i raznih delikatesnih fensi šmensi uradaka, tj. punjenih bademima, raznim sirevima, ...

Mini rajčice ovdje amortiziraju punoću okusa ostalih namirnica, iako su i same odlične.

Očekivanja od pravog grčkog jogurta su bila velika, ali ovo ipak nije pravi grčki jogurt bake Kaliste, no industrijski uradak ekipe iz Schwarzenfelda. Slatki umak od meda i datulja je odvojen od čistog jogurta, pa se slatko može ostaviti i za sam kraj, ili preskočiti.

Razmišljao sam i o maslinovom ulju, čisto da dodam još malo sjaja, sli dobio sam savjet neka bude baš ovako, i eto, bilo je. Kalorija se i onako poprilično nakupilo, ali nije mi žao, jer ovo je bio baš zanimljiv obrok.

Komentari (9) - #

subota, 06.05.2017. - 18:29

* Šunka pašta šuta ... 500 kcal

* Prvomajski grah

5 dag dimljene šunke
5 dag integralnih špageta
2 dl tekućeg paradajza
5 dag luka
0,1 dl maslinovog ulja
origano, list celera

Sve se radi isto kao i klasična pašta šuta samo što se umjesto faširanog mesa koristi suha šunka. Ja sam ovu svoju samljeo gotovo u prah. Jasno, tako nešto se ne mora dinstati, pa se obrok napravi u baš vrlo kratkom vremenu.

Ovo nije moj favorit, ovo je jelo od šunke za koju smo već dogovorili da ćemo je baciti zato što je neprihvatljivo žilava i slana. Dio problema je što je narezana kao da je cijepana sjekirom. Ovako sitno samljevena više dođe kao neki sasvim zgodan začin. Paradajz je sve lijepo razblažio, pa kao cjelina nije bilo preslano. List celera i nešto više origana sve su savršeno zakamuflirali u jedan sasvim pristojan obrok.

Inače, htio sam uz šunku samljeti i luk, ali veli žena: "Ne, Špiček se srdi na svaku takvu pomisao!". Pa dobro, hajde neka je i neka korist od sati i sati gledanja te velike sestre. Istina, prati ona i velikog brata kako skida kile. Uzme čips i oznoji se gledajući kako se oni jadnici muče, ali eto, bez imalo zlobe, egu je tako ugodno vidjeti da ima i onih kojima je teže od nas :)))

Da se vratim na ovo jelo, koliko nisam vjerovao u njega govori i činjenica da nisam htio prljati moj omiljeni crni tanjur, ali eto, tako je lako pogriješiti, i onda kada misliš da nešto ne možeš izvući, baš kao i kada si siguran da je teško zeznuti.

P.S. Pouke:

Ne kupuj zbog toga što je na akciji!

Prije nego olako odbaciš, razmisli još jednom!

Kod dobrog jela svejedno je drži li kuhaču ljevica ili desnica,
a kada ispadne loše, sve je bitno, ali uglavnom i kasno ;)

Valja dobro razmisliti prije nego što se nešto kupi!

Valja dobro razmisliti, ...
to sam si zapravo valjda htio reći :)))

Što se tiče kuhala za paru, nagla promjena pravca,
sada gledam ekspres lonce koji mogu kuhati i na paru ;)

Trenutni favorit: Tefal P4260

Komentari (10) - #

petak, 05.05.2017. - 20:47

* Dimljeni šaran, kruh, rajčica, mladi luk i bučino ulje + vino ... 430 kcal

* Dimljeni šaran, kruh, rajčica, mladi luk i bučino ulje + vino ... 430 kcal

5 dag filea dimljenog šarana ... 194 kcal / 10 dag
5 dag integralnog raženog kruha
10 dag mini rajčica
5 dag mladog luka
0,1 dl bučinog ulja
sol

+ 1 dl zelenog silvanca

Eh da, na neki način,
i ovo su zapravo rebarca ;)

Dimljeno na bukovim drvima, ... ma izvrsno, ali ono baš izvrsno. Jako podsjeća na kvalitetno pripremljenog šarana s rašlji. Svima koji smo ga kušali se jako svidio.


P.S. Razmišljam o kupovini novog kuhala na paru.
Imate li kakav savjet, preporuku, ...?

Komentari (14) - #

srijeda, 03.05.2017. - 19:35

* Prvomajski grah, i ...?

* Prvomajski grah

Jasno, ima ga ovih dana, kao i svake godine,
prvo kao klasično varivo, s kobasicom, pa ... ;)

Eto, nemam volje više o grahu,
i ovo što slijedi nema s njim veze.


 Prepoznajete li što je na fotografiji?<br />

Prepoznajete li što je na fotografiji?

Komentari (10) - #

utorak, 02.05.2017. - 21:41

* Crni češnjak, sirni namaz, tost, rotkvica i bučino ulje ... 450 kcal

* Crni češnjak, sirni namaz, tost, rotkvica i bučino ulje ... 450 kcal

7 dag mliječnog namaza
5 dag integralnog tosta
10 dag crvenih rotkvica
0,1 dl bučinog ulja
papar, crni češnjak

Aromatično, ugodno blago slatko,
bar pomalo i kiselo, i baš neobično ;)

Iako krajnje jednostavan, nutritivno, ovaj obrok je nedvojbeno mala bombica, a bome je i gastronomski itekako zanimljiv.

* Crni češnjak

Neću prenositi hvalospjeve koje donose oni koji ga prodaju, ali mogu reći da je vrlo zanimljiv i poseban. Okus mu je pomalo sličan tamarindu, ali tko se nije sreo ni s jednim niti drugim neće znati o čemu pričam, jasno, dok sam ne proba. Drago mi je da sam ga imao priliku degustirati. Ne vjerujem u sve što kažu o njemu, ali recimo da mi djeluje zdravije od većine meni dostupnih namirnica, baš kao što slično vrijedi i za tradicionalni češnjak, posebno ako je onaj pravi, tj. naš domaći. Crni, fermentirani, nije baš spretan za čišćenje, bar ovaj koji sam ja dobio. Tekstura mu nije kompaktna kao štoj e to slučaj kod klasičnog bijelog luka, dapače, gnjecav je, a i boja mu se vrlo lako prenosi na sve s čime je u dodiru. Kako god, imate li prilike, mislim da nećete požaliti što ste ga probali, jasno, imate li afinitete prema novome, bar dijelom kao ja. Cijena mu je oko 400 kn za 1 kg neočišćenog. Eto, zato ga koristim kao začin. Za više detalja je dovoljno uguglati crni češnjak.

Crni češnjak


P.S. Probati novo, drugačije, ... obogaćuje,
neovisno koliko nam se osobno sviđa,
zgodno je znati o čemu se tu radi.

Komentari (10) - #

ponedjeljak, 01.05.2017. - 08:27

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se