minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Sir, tjestenina i rikula ... 440 kcal

* Sir, tjestenina i rikula ... 440 kcal

15 dag svježeg kravljeg sira
5 dag integralne tjestenine
10 dag rikule
0,1 dl maslinovog ulja
sol, tucana crvena ljuta paprika

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- u tavici na ulju kratko dinstaj rikulu
- umiješaj tjesteninu i sir, začini

Ne može se odvojiti kriteriji i kvaliteta ;)

Kada moja žena radi ovako nešto, onda odvojeno ide tjestenina i sir, uz dodatak špeka, koji se proprži na običnom ulju, a rikula ide na salatu sa strane, uz dodatak maslinovog ili bučinog ulja. Porcija koju mi ona servira ima između 800 i 1000 kcal. Jasno da je njena varijanta puno ukusnija i pruža gastronomski užitak, ali ja si to sve rjeđe želim priuštiti na uštrb nekih drugih vrijednosti.

Ovo što sam ja napravio je grko i pusto, ali nutritivno gotovo savršeno, pa kako tko voli, želi ili bira iz već nekog svog razloga, meni pravo, ja vjerujem da svoje znam.


P.S.
Ne treba ni pokušavati u isti koš
strpati ono što u njega ne spada,
jer eto, nije sve isto, kamoli dobro,
ali što je dobro, to je dobro pitanje.

Komentari (7) - #

nedjelja, 30.04.2017. - 11:55

* Marinirana vratina, tikvice i rajčice ... 500 kcal

* Marinirana vratina, tikvice i rajčice ... 500 kcal

10 dag svinjske vratine
20 dag tikvica
10 dag mini rajčica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- dinstaj tikvice na češnjaku i maslinovom ulju, začini
- meso ispeci na gril tavici na malo masnoće
- serviraj uz mini rajčice, začini, dodaj još malo maslinovog ulja

Ova vratina je bila marinirana u nekoj navodno dalmatinskoj mješavini. Kupljena je kao takva u dućanu. Bila je vrlo ukusna, sočna i mekana.

Koketiranje s LCHF prehranom ;)

Povremeno imam i ovakve obroke, ali ne toliko što bi prešao na LCHF nego kao ustupak ostalim članovima obitelji, a nije da i meni nije fino. Kompenzacija viška ulja i masnijeg mesa je izostanak klasičnog priloga, pa se kalorijski dođe na slično. Neke dijete preporučuju mesno povrtne obroke za večeru, jer tada nam više ne trebaju ugljikohidrati kao izvor energije, tijelo će dobiti materijal potreban za izgradnju, a šećer u krvi će biti stabilniji. Djeluje da bi možda i moglo biti tako. Najveći problem ovakve prehrane mi je lakoća kojom se pretjera.

LCHF
- Low Carb, High Fat
- manje ugljikohidrata, više masnoća

Kod zdravih ljudi LCHF zna biti vrlo produktivan, dok bi se oni s određenim zdravstvenim problemima prvo trebali savjetovati sa stručnim osobama, tj. liječnicima i nutricionistima. Povremeni LCHF obrok nije LCHF prehrana, jer ona je naglašeno striktna u smislu discipline unošenja strogo ograničenih količina ugljikohidrata.

Komentari (10) - #

petak, 28.04.2017. - 18:47

* Pureća pljeskavica, tjestenina i cikla ... 520 kcal

* Pureća pljeskavica, tjestenina i cikla ... 520 kcal

10 dag mljevene puretine
5 dag integralne tjestenine
10 dag cikle
0,2 dl ulja
sol, papar, luk, peršin

- umiješaj meso, sitno sjeckani luk, začini, oblikuj pljeskavicu, peci na gril tavici na malo ulja iz spreja
- tjesteninu skuhaj u slanoj vodi, ocijedi, kratko je zapeci na tavici na ulju ili masti od nekog pečenja,dodaj peršin
- serviraj uz kiselu ciklu

Pureće mljeveno meso je baš zahvalno,
ali istina, osjeti se da je posno ;)

Koristio sam ulje/mast od pečenog piceka od neki dan. Luk nisam navodio u sastojcima, jer ga je bilo vrlo malo, tj. ispao je više u smislu začina. Ukiseljena cikla se našla kao brzo i praktično rješenje za povrtnu komponentu.

Još ću jednom reći, kao i gotovo sve do sada objavljeno, ovo nije recept nekog kuharskog znalca, ovo je tek svakodnevni obrok koji prati situaciju u frižideru, raspoloživo vrijeme i volju, pa bude kako već bude, dakle, niti najbolja kombinacija namirnica, niti najbolji način pripreme, a nije ni domaće tijesto, niti sam puricu uzgajao, kao što peršin nije iz mog vrta, a ni ciklu nisam kiselio nego sam kupio staklenku u dućanu. Ono, obično da ne može biti običnije.

Zašto to uopće objavljujem?

Radi se o internet dnevniku, samo što prati specifično područje. Ostaju mi predlošci za neki sljedeći puta, ali priznajem da sam se malo pogubio u šumi objava, pa bi volio izvući neke reprezentativne matrice, jer nadam se da je skroz jasno da je meni sasvim svejedno hoće li u ovom jelu biti tjestenina, krumpir ili riža, kao što je svejedno hoće li biti ukiseljena cikla, paprika, dinstane tikvice ili pak friška miješana salata. Tko što već voli, treba ili ima.

Iskorištavanje masnoće od neke prethodne pripreme jela je usputna crtica. Centralna ideja zadnja dva posta je bila kako pola kile mljevenog purećeg mesa raspodijeliti u 4-5 porcija. Eto, prvi dio je išao u pureću pašta šutu, a drugi u pljeskavice. Imate li vi kakvu ideju za idući puta?

Usput, crni češnjak košta 400 kn za 1 kg neočišćenoga.

Komentari (14) - #

četvrtak, 27.04.2017. - 19:41

* Pureća pašta šuta (puretina, špageti, rajčica) ... 470 kcal

Pureća pašta šuta, ...

10 dag mljevene puretine
5 dag integralnih špageta
20 dag pelata rajčice u vlastitom soku
0,1 dl maslinovog ulja
sol, češnjak, peršin, čili

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- na maslinovom ulju i češnjaku dinstaj meso
- umiješaj pelate, peršin i čili, još malo dinstaj

Jednostavno, nutritivno prihvatljivo i ukusno ;)


Ovo je obrok koji zadovoljava matricu dijabetičke dijete koju nastojim primjenjivati. Koristi se namirnicama koje su dio mediteranske prehrane. Napravi se brzo i jednostavno, tj. ne traži ni dodatno vrijeme ni vještine. Iako se osjeća posni štih, ovo je vrlo ukusan obrok. U prehrani gdje je fokus na nutritivnim grupama i količinama, tj. kalorijama, začini ne igraju osobitu ulogu, ali nije zgorega imati na umu da oni jači potiču metabolizam, a tu je čili na samom vrhu.

Lungić, valjušci, ...

Znate li što je to crni češnjak?
Jeste li ga ikada probali?
Kakav vam je?

Za znatiželjne ...

P.S. Kada pričaš puno, ljudi te čuju manje nego da šutiš.

I mali dodatak. Kada objavljujem u jutro znatno je veća posjeta, ali meni osobno ne odgovara u jutro prije posla davati vrijeme blogu, i zato ću nadalje objavljivati isključivo u svoje slobodno vrijeme, a pratit će me tko voli, ili želi, iz već nekog svog razloga.

Komentari (9) - #

utorak, 25.04.2017. - 20:30

* Lungić, valjušci, rikula i vrhnje ... 500 kcal

Lungić, valjušci, ...

10 dag svinjske pisanice
15 dag valjušaka
10 dag rikule
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
sol, papar

- ispeci meso na grill tavici na malo ulja
- skuhaj njoke u slanoj vodi, ocijedi
- umiješaj sve sastojke, zapapri

Pravi nedjeljni ručak ;)


Zašto je rikula umiješana u jelo?

Samo zato što bi kao samostalna salata tražila ulje, tj. dodatnu masnoću. To se ne bi uklopilo u predviđenu matricu, a ni kalorijski ne bi prošlo. Ovako, u jelu, oduševila me koliko ga je zapravo obogatila.

Maksimir

P.S. Šetnja šumom, uz potok i jezera, cvrkut ptica, istinska je hrana duši naviknutoj na zvukove tastature, automobila, raznih perilica, ...

Komentari (7) - #

utorak, 25.04.2017. - 07:24

* Oslić, bob i rotkvice/mladi luk ... 500 kcal

Oslić, bob i rotkvice

15 dag oslića
20 dag boba
10 dag rotkvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, tucana crvena ljuta paprika

- ispeci ribu gril tavici na malo ulja iz spreja
- skuhaj bob, dodaj rotkvicu, začini
- prelij s malo maslinovog ulja

Izvrstan obrok, baš ;)

Ne znam zašto, ali uvijek zaboravim dodati limun na oslića, a znam da to volim. Nema veze, tucanom crvenom ljutom paprikom sam ga malo požestio, i to mi je pasalo. Bob je super, ovaj je smrznut, što vjerojatno nije savršeno, ali lako moguće da je i bolje od svježeg koji od polja do mene stigne za dan, ili dva, dok je ovaj smrznuti vjerojatno zaleđen netom iza branja. I oslić je bio zaleđen. Rotkvica je ostatak od Uskrsa, a maslinovo s Brača, ali to i nije toliko bitno.

U ovoj varijanti sam ribu začinio namazom od maslina, a umjesto rotkvica je išao mladi luk.

Oslić, bob i mladi luk

Ovo je obrok koji predstavlja gastronomski završetak Uskrsa. Zadnje kuhano jaje, zadnje što je ostalo od izvrsne domaće sušene šunke, a tu je i namaz od maslina, integralni tost i ribana crvena rotkvica, uz malo maslinovog ulja.

Šunka, jaje, ...


P.S. Da nisam tašt, bedast, slab, ... tko bi me podnosio.

Komentari (10) - #

subota, 22.04.2017. - 23:33

* Sir, pahuljice, kefir i crveni ribiz/aronija ... 480 kcal

Sir, pahuljice, ... crveni ribiz

10 dag svježeg kravljeg sira
5 dag zobenih pahuljica
2 dl kefira
10 dag crvenih ribiza / aronije

- sve umiješaj noć ranije

Ovo je zdrav doručak,
ali da fali slatkoga, bome fali ;)

Vjerojatno bi najbolje bilo dodati malo meda, ali moj je izbor da u ovom trenutku bude baš ovako. Ribiz je kiseo, dok je aronija izrazito opora, i pomalo suhaljive teksture. Korišteno je zaleđeno voće i čiste zobene pahuljice, koje nemaju veze s onim finim fit pahuljicama s čijih se kutija kočopere razgibane vitke cure. Ne kažem da su te druge pahuljice loše, ali nekako sam sumnjičav, za razliku od piljevinasto neatraktivnih zobenih i njima sličnih. Zašto je ovdje svježi kravlji sir? Samo zato što ne znam što bi drugo mogao staviti iz kategorije mesa i zamjena koje sukladno dijabetičkoj dijeti standardno idu u doručak, kao i u svaki drugi obrok. Ne treba ser te matrice držati kao pijan plota, ali ovo je sasvim pristojan pokušaj.

Jasno mi je da zdravi ljudi ne moraju ovako kombinirati, i valjda je svima razvidno da vas ne nastojim očarati svojim kulinarskim umijećem, tj. i ovo je još jedan sasvim običan svakodnevni obrok, po mom, gastronomska nula, alii nutritivna bomba ograničenih kalorija, pa je moj izbor vjerujem razumljiv.

Varijanta s aronijom, dan kasnije

Sir, pahuljice, ... aronija


P.S. Ovaj izbor između slatko ukusnog i onoga za što vjerujem da je zdravo pokušavam projicirati i na blog druženje, bar deklarativno, ali eto, kao i kod koječega drugoga, kod popuštanja inerciji najčešće se vadim da nije baš pravi trenutak za to, ali već sutra, bit će neki sasvim novi dan, i ja s njim, novi i pravi, ako, i dan i ja, tj. nadam se.

Komentari (13) - #

petak, 21.04.2017. - 20:20

* Jaja, tjestenina, krastavci i majoneza ... 490 kcal

Jaja, tjestenina, ... I

10 dag jaja (2 kom.)
5 dag šarene tjestenine
10 dag kiselih krastavaca
2 dag majoneze
sol, papar

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, ohladi
- umiješaj usitnjena kuhana jaja, kisele krastavce i majonezu, zapapri

Uskršnja jaja pomalo kopne,
dok se bjelina Sljemena još drži ;)

Još jedan u nizu običnih i sasvim dobrih obroka. Sve su glavne grupe namirnica zastupljene, ničega nema previše i to je to.

Šarena tjestenina je od durum krupice obojena crnilom sipe, rajčicom i kurkumom. I da vas ne zavara gordost predodžbe o majonezi. Navedena količina na sve ostale namirnice i neće baš jako zamastiti jelo, dapače.

Jaja, tjestenina, ... II

Još jedan primjer razlike fotografije s pomiješanim namirnicama i gornje inicijalne varijante.

 Sljeme 20.04.2017

Webcams.travel ... Sljeme, 20.04.2017


P.S. Provokatori su osobe s posebnim potrebama, uglavnom za pažnjom. Kunu se u istinu i nju navode kao razlog neodobravanja onih na koje se okome. Spremni su na vrlo niske manipulacije da bi zadovoljili svoju taštinu. S lakoćom će druge optužiti za sve mane koje imaju upravo oni sami. Sve to i nije naš problem, pod uvjetom da ne nasjednemo na njihove jeftine smicalice. Eto, na njih ne možemo utjecati, dapače, svaki pokušaj samo pogoršava stvar, ali na svoj odnos prema tome što čine, e to možemo, još kako. Ne zamjerite na usputnoj digresiji, eto i ja sam samo bloger od krvi i mesa, a ne skup jedinica i nula. Jedina razlika stvarnosti i virtuale je u tome što su provokatori u stvarnom svijetu nešto oprezniji, jer nikada se ne zna tko je zapravo luđi. Kako god, bilo bi mi drago da se na ovu temu ne vraćam više, jer radije se držim kuhinje, a posebno najdraže kuharice.

Komentari (16) - #

četvrtak, 20.04.2017. - 20:06

* Kruh, mast, mladi luk i puretina ... 540 kcal

Kruh, mast, ...

15 dag purećeg zabatka
5 dag pirovog kruha
10 dag mladog luka
2 dag svinjske masti
sol, papar

Jako fino, i nutritivno prihvatljivo ;)

Varijanta II

Puretina i dinstani mladi luk

U sirovom obliku 10 dag mladog luka je poprilična količina. Kada se dinsta na masti volumen se značajno smanji. Upravo sam tako radio u drugom jelu, koje sam zapravo radio prije ovoga koje prikazujem kao prvo. Jučer je to bio dobar i odmjeren obrok, gdje sam se gotovo sramio što sam stavio mast, a u ovom trenutku je želim baš naglasiti. Svatko od nas ima svoj izbor, kao i svoje pogreške. Za dobru liniju nije problem mast, ali količina svakako je. Ovo što sam stavio u ova dva obroka koje danas prezentiram meni je taman. U oba su količine identične. Uskrsna puretina je pri kraju, luk se još drži, ali kao pametniji i on će popustiti.

* Kruh integralni pirov 400 g

Pirov kruh

Pirov kruh je otkriće koje me veseli. Vrlo je fin, konkretan i odličnog sastava. Proizveden je u Sloveniji, u Grosuplju, a kupljen je preko internet trgovine onog dućana čije se ime ne smije izgovoriti na glas, jer odmah pate prodavačice, šefovi, političari, banke i više od pola države, plus regioni razni. Inače moram ih pohvaliti. Na njihovim stranicama se uz proizvode koje nude može naći i opis proizvoda sa sastavom i nutritivna deklaracija, što je baš odlično "fulirantima" kao što sam ja. Ovo o pirovom kruhu je skinuto s njihove stranice.

pirov kruh opis

pirov kruh nutritivno


P.S. Onaj što me u komentarima proziva da kradem, taj laže, jer ja imam svakakvih mana, ali ne kradem. Zapravo i nema veze, tj. ima taj što me napada pravo, tj. dobro kaže, znamo to i on i ja, ali stvari su rijetko kada baš takve kako to nama izgleda, pa bi prije trebalo čuti i optuženoga, neovisno što on kao stalno nešto priča. Istina bog, svi mogu reći što hoće, i što neće, ali uvijek se kaže da to nije bitno, nego nešto drugo. Kako god, hvala oponentima, jer priznajem, kritika me puno više pokreće od pohvale. Sada ću još zdušnije raditi baš to za što vjerujem da je u redu, a od svega naoko nebitnoga što sam radio zadnjih godina, upravo obroci koje sam ovdje objavljivao ono su najbolje, jer sudeći po kontinuitetu klikova ipak to nisam radio samo za sebe, dapače. Eto, hvala motivatorima, provokatorima i ostalima koji pobude moj na daleko nepoznati zagrebački dišpet. Idemo dalje, sve dok srce junačko bije, tj. dok je dobre volje, dovoljno slobodnog vremena i bar pokoji konstruktivni kritičar namjernik. Hvala i bilježim se sa štovanjem.

Komentari (25) - #

srijeda, 19.04.2017. - 21:39

* Jaja, šparoge, kukuruz i maslinovo ulje ... 500 kcal

Jaja, šparoge

10 dag jaja (2 kom.)
10 dag kuhanog kukuruza
15 dag uzgojenih šparoga
0,2 dl maslinovog ulja
sol, tucana crvena ljuta paprika

- skuhaj jaja
- skuhaj šparoge u slanoj vodi
- dodaj kuhani kukuruz, začini i prelij s malo maslinovog ulja

Perfektno i zanimljivo ;)

Jaja su od Uskrsa, a jelo je inspirirano idejom koju mi je Dinaja poklonila u komentaru na prošli post.

Dinaja:
"... nama stiže maslinovo ulje sa otoka Ugljana, odlično je...
P.S. divlje šparoge u Hercegovini zovu kuke...
divno su gorke... radim ih sa tvrdo kuhanim jajima
isjeckanim na sitno, maslinovim uljem i parmezanom rastrganim u male grudice... :)"


Vrlo rado bi uživao u originalu, ali morao sam ga malo prilagoditi. Iz mog uratka nekima bi mogao smetati kukuruz, zbog specifične slatkoće, ali kao što to nastojim prikazati u svim svojim objavama, inspiracija, tj. osnovna ideja je bitna, a ostalo je na svakome od nas.

Dinaja hvala, i bravo ;)

Jabuka

Nešto kasnije, u njeno ime i svoje zdravlje, smazao sam i ovu jabučetinu. Imala je 25 dag, čvrsta, ali i sočna, vrlo ukusna, i slatka i kisela, jedro reska, baš onako kako volim. Zadnjih dana sam malo zaboravio na voće pa mi je baš pasala.

Komentari (21) - #

utorak, 18.04.2017. - 21:06

* Sir, šparoge i tjestenina u umaku od maslina ... 500 kcal

Umjerenost

5 dag dimljenog sira
5 dag integralne tjestenine
10 dag šparoga, uzgojnih
5 dag umaka (namaza) od maslina
sol, papar, češnjak, bosiljak

- skuhaj tjesteninu i šparoge u slanoj vodi, ocijedi
- kratko dinstaj usitnjene masline na maslinovom ulju i češnjaku
- umiješaj tjesteninu, šparoge i ribani dimljeni sir
- završno začini paprom i bosiljkom

Malo da i gastronomija dođe na red ;)

Hoću reći, iako skroz jednostavno, ovo jelo je za prste polizati. Veliki plus je to što je i nutritivno prihvatljivo. Koristio sam gotov umak od crnih maslina, ali nije ga teško napraviti i sam, kome se već da. U receptu sam naveo kao domaću varijantu, čisto zato što zvuči bolje. Inače, kao i kod svega, veliki je raspon proizvoda po kvaliteti i cijeni. Ta relacija nije uvijek nužno proporcionalna, ali kod ovog umaka, koji se prodaje kao namaz od maslina, baš je. U njemu je 98% crnih maslina i 2% djevičanskog maslinovog ulja, uz još pokoju sitnicu da bi moglo stajati u staklenci. Skroz mi paše vjerovati proizvođaču, ipak je on dida Božin unuk, a tko će bolje znati s maslinama nego pravi Dalmatinac, iako sam ja prije nego sam pročitao originalnu priču mislio da je Slavonac. I da, što se šparoga tiče, nemojte misliti da ne bi rado isposlovao dozvolu i platio pedeset lipa po komadu divljih, ali drago mi je da ih i uzgajaju. Uvjeravam se da su i one vrijedne mog tanjura. Kod sira, priznajem, troumio sam između prave domaće slavonske šunke, kupljene Schwarzwaldske šunke, kuhanih jaja i puretine koju na kraju nismo napravili za Uskrs, jer eto, ubio nas kasni doručak i kolači iza njega. Oprosti nam b(l)ože. Malo b stavljam samo zbog onih koji ipak ne žele odvojiti formu i sadržaj, a (l) zbog blog.hr administratora i ekipe kojima ovom prilikom želim Sretan i blagoslovljen Uskrs. Mir s vama, dobro jeli, pili i dobri bili, pa makar i treći, jer biti prvi, ili nezasluženo drugi, ne znači uvijek biti i među najboljima, bar ne po kriterijima istinskih vrijednosti.


P.S. Odlično jelo, konfuzna fotka, a baš se tako i osjećam, ali dobro, sutra je novi dan. pa oni strpljivi, budu i spašeni, valjda.

Komentari (17) - #

ponedjeljak, 17.04.2017. - 21:27

* Bogata trpeza

Umjerenost

Kako biti karakter uz puno, ako nisi ni uz malo ;)


Svega puno

Ljudi skloni različitosti i umjerenosti izabrat će što im se na oko sviđa, ili im već iz nekog razloga paše. Uzeti će malo, pa dodati kasnije još ako tako požele, a ako im bude previše ostavit će na tanjuru. Oni skloniji izgovorima raznolikost će protumačiti tako da trebaju probati baš sve, pa i više puta, jer ni svaki komad šunke nije isti. Umjerenost će zaboraviti da ne bi uvrijedili domaćicu. Kada dođe slatko, padnu i zadnje maske.


Kolač

Recite, možete li vi biti umjereni uz prepun stol?


Sretan Uskrs!

Voljeti one koji te mrze, to je Isus, to je ljubav,
a mi, ljudi smo, pa se snalazimo kako već znamo i umijemo ;)

Sretan i blagoslovljen Uskrs, i svako dobro svima,
a posebno onima kojima je trenutno teško,
jer su sami, bolesni, nesretni, ...
i nose pretežak križ.

Komentari (20) - #

nedjelja, 16.04.2017. - 16:18

* Mini trilogija, a na kraju, slatko, ta što će ;)

Pekmez, ...

Interne dileme, trileme, ...
ma tko bi to baš pratio,
a fakat i ne treba :)))

Slatko vam bilo,
eto, ja moram uteć,
od sebe, više ili manje :)

Komentari (14) - #

nedjelja, 16.04.2017. - 00:20

* Web ... izbrisano zbog slabog interesa ;)

Piletina, ...

Što je na slici?

Jedan sasvim dobar obrok, dapače ;)

Hoću li ući u detalje?
E bome neću ovaj puta, zbog sebe,
jer epicentar ovog posta je ipak neki sasvim drugi.

Žao mi je što me neki opterećuju pričom o navodnom kopiranju. To me zapravo vrijeđa, ali dobro, svakome neka je njegovo na diku i ponos. Ja kada kritiziram, mrzim sebe, na sasvim određeni način, tj. vjerujem sa sasvim dobrim razlogom. Ako je neosnovano, za što vjerujem da je izuzetno rijetko, i prezirem se. Ako sam prema vama oštar, prema sebi sam skroz na nož. Jednom, možda se i toga riješim, kao i tuđih usputnih zloća, što bi bilo baš veliko rasterećenje.

Eto, da ne kompliciram, prije svega, zbog izuzetno slabog interesa web stranice su od sada i u mojoj nemilosti, do daljnjega. Do jučer sam ih uređivao zbog vas, ma tko vi bili, ali niste pokazali da vam je do njih imalo stalo, pa je logična promjena. Recimo ovako, ako je vama svejedno, meni nije, pa ću ih prilagoditi upravo sebi, za što držim da može izaći samo na dobro. Blog, u njega je previše uloženo da bi ga samo tako izbrisao, i da, ipak ima neki status, i još uvijek solidnu posjetu, pa i komentare, a bude i baš onako jako dobrih, ne od svih, ali vas par me zna svako malo baš ugodno razveseliti ..., što u konačnici sasvim godi mom egu, pa tu za sada neću mijenjati ništa bitno. Možda ću jedino brisati komentare koji se svode na ispraznu pohvalu, jer ja to uistinu ne volim, tj. ne cijenim. Znam da se ovim postom po ne znam koji puta otkrivam kao slab, što uistinu i jesam, ali oni među vama prema sebi iskreniji shvatit će o čemu pričam.

Sretan Vam Uskrs!

... i ne zamjerite mi na slobodi,
posebno ti, Tonči, prijatelju dragi ;)
Ti znaš da sam te cijenio kada su te grdili.
Dapače, ja sasvim dobro znam zašto ti skidam kapu,
a kapu zapravo ne nosim :)))

Eh da, idemo dalje ;)

Komentari (5) - #

subota, 15.04.2017. - 22:50

* Pureća šunka, jaja, mladi luk i kruh ... 470 kcal

Pureća šunka, jaja, ...

10 dag jaja (2 kom.)
5 dag pureće šunke
5 dag kukuruznog kruha
10 dag mladoga luka
0,1 dl svinjske masti
sol, papar, kečap

Eh da, polako, i uživajmo ;)

Izvrstan obrok, jednostavan, ukusan, i ...
ne zamjerite, da, pričam i previše,
pa uživam kada se utišam :)))

P.S. Kome možeš ukrasti ovakav recept?
Malo logike nije na odmet, zar ne ;)
Sve mogu biti, ali lopov nisam.

Komentari (4) - #

subota, 15.04.2017. - 19:51

* Hobotnica s krumpirom i lukom na salatu ... 590 kcal

Hobotnica na salatu

30 dag hobotnice
20 dag krumpira
10 dag luka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, vinski ocat, svježi list peršina

Što da kažem, ali hobotnica je uglavnom nestala ;)

U startu je bila kila krakova hobotnice. Čak sam mislio da će biti za dva obroka s po dvije porcije, tj. dva puta za dvoje, ali na kraju, nakon sat i pol kuhanja, ispalo je malo, i premalo. Meni je to enigma, ali dobro, dogovorio sam se sa sobom i prihvatio neku sredinu, pa ću reći da se ovaj puta radilo o trideset dag hobotnice u porciji. Po deklaraciji ima 60 kcal na 10 dag, što nije puno, ali eto, kao što rekoh, negdje mi je isparila velikim dijelom. Valjda se ponaša kao i moja pamet, pa neovisno o mjerljivim brojkama u dva posto, nekako ispada, da bi se bolje smjestio s druge strane Gaussove krivulje. Dobro sad, malo pretjerujem, ali eto, tako je valjda zanimljivije, bar meni.

Da, ovaj obrok nikako nije odisao tolikim kalorijama, ali puno ja toga krivo procijenim, pa neka mi je i ovo na dušu. Znam da me umor ne izvlači, bar ne pored sobom samim.

S druge strane, bilo bi logično da se odmorim. Znam da svaki dan ima svoje, i ovaj na koji se referenciram je već prošao, ali tko ima vremena za život u prošlosti, pa se pitam: Što je to dobar doručak? Malo ću prošvrljati starim postovima,ali eto, u međuvremenu pitam vas:

Što je za vas dobar doručak?

Komentari (12) - #

subota, 15.04.2017. - 02:03

* Proteinski večernji kruh, tuna, krastavci i maslinovo ulje ... 450 kcal

Proteinski večernji kruh

12 dag tune (iz vlastitog soka)
4 dag proteinskog kruha
10 dag kiselih krastavaca
3 dag koncentrata rajčice, 3x
0,2 dl maslinovog ulja
svježi list peršina

Još jedan obrok koji nije gastronomski usmjeren ;)

Proteinski večernji kruh se naravno može jesti i ujutro, a zašto su ga nazvali večernjim, ne znam, valjda im je tako bilo zgodno, a možda planiraju raditi i jutarnji i podnevni. Zaista je nevjerojatno drugačijih nutritivnih karakteristika, dok je gastronomski slično nezanimljiv kao i svi navodno zdravi kruhovi. Vjerojatno ne bi pogriješio kada ga uopće ne bi jeo, ali eto, oko kruha je duga tradicija na ovim prostorima, pa ću i nadalje po malo izvoditi. Moj najčešći izbor je integralni koji se radi i s malo maslinovog ulja. Vele da bijeli pšenični kruh ima glikemijski indeks oko 90, što je vrlo visoko, tj. neprihvatljivo za one s problemima mog tipa, integralni oko 65, dok je ovaj proteinski tek na 21, što je uistinu odlično. U ovom obroku je visokih 40 g proteina, 27 grama masnoće i samo 13 g ugljikohidrata.

Da ne bi bilo zabune, ovo je vrlo ukusan obrok, neovisno što sam svjestan koliko na tom planu ima prostora, ali ovoje jednostavno moj trenutni izbor.



Proteinski kruh - sastav

Proteinski kruh - nutritivne vrijednosti

Komentari (12) - #

petak, 14.04.2017. - 11:53

* Jaja, grašak, paprika i mast ... 430 kcal

Jaja i povrće

10 dag jaja (2 kom.)
10 dag graška kuhani
10 dag paprike, kisela
2 dag masti, svinjska
sol, papar, peršin

- na jajima dinstaj kiselu papriku
- umuti jaja, grašak i peršin, posoli
- dodaj jaja i grašak paprici, zapapri

Tavica suha, baš kao i tanjur ;)

Znam, po riječima, mogli bi pomisliti na nešto drugo, ali eto, vagnite, napravite, ako trebate ili želite, pa ćete vidjeti da se gordost imena masti izgubi kao da je i nema.

Komentari (9) - #

četvrtak, 13.04.2017. - 14:39

* Sir s plemenitom bijelom pljesni

Pljesnivi sir

Što s njim?

Malo neobično zvuči spoj hrane i pljesni, ali ...


Sir s plemenitom plijesni, ...

5 dag sira s plemenitom pljesni (324 kcal / 10 dag)
5 dag integralne tjestenine
5 dag luka
10 dag rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, bosiljak

kcal?
470 ;)

Eto, gotovo isti obrok kao netom, tj. sasvim skoro objavljen, ali ovaj je minijatura savršenstva. Što je drugačije? Rajčica je dinstana na maslinovom ulju i luku, a sir je aromatičan. Izgled je jedno, okus drugo, pa tko mi vjeruje, neće dvojiti oko toga da je ovo bio posebno ukusno jelo. Naravno, nije bitna vjera u mene, no da svatko proba za što vjeruje da vrijedi, to sam htio reći, još od prvog objavljenog posta.

Malo salate od rikule, uvijek dobro dođe.

Rikula

I jasno da mi se isto tijesto provlači kroz nekoliko bliskih postova, ta ne mogu svaki dan kupovati drugo. Gledano šire, tj. na dulji period, bit će ih puno različitih, a uostalom, kako sam puno puta rekao, svatko će uzeti što njemu odgovara, to je smisao toga što objavljujem. Da, ideja je centar cijele priče, a kako ćete je oblikovati ovisi samo o vama. Naravno, ni ta moja "ideja" vam ne treba, znam, imate ih puno i svojih. Malo sada muljam, tj. to je ono što mene zanima, vaše ideje, svoje znam ;)

Možda sam negdje spomenuo da sam ciganin u duši, a nama se sviđaju ovakve ljubavne pjesmice. Istina, ima ljudi koji se time sprdaju, i naravno, ne zamjeram im, ali ... neka bog sudi, ako baš mora.

Zezam se, cura je mrak slatkica, i to ti je ;)

P.S. I da mala digresija na izjavu o "nasušnoj" potrebi ega za komentarima iz prošlog posta. Ako obratite pažnju na količine koje me i inače zaokupljaju bit će vam skroz jasno da sam orijentiran na kvalitetu sukladno prioritetima, raznolikost kao vrijednost za sebe, tj. zanimljive kombinacije, ... ma koliko se ponekada naoko jeftino nudio. Koliko se moj ego igra sa mnom, toliko ili bar sve više se i ja igram s njime, pa neka boli koliko već treba, ako užitak možemo poistovjetiti s boli :)))

Komentari (11) - #

srijeda, 12.04.2017. - 20:18

* Kulen, grašak i šampinjoni ... 500 kcal

Kulen, ...

5 dag kulena
10 dag graška
15 dag šampinjona
0,2 dl bučinog ulja
aceto balsamico, tucana crvena ljuta paprika

Grašak i šampinjoni su iz konzerve.
Nije da je romantično, ali je praktično ;)

Dobar obrok s precijenjenim kulenom. Srećom, to malo što sam kupio i potrajalo je, a gdje neće kada u obrok ide par dag. Netko će možda pomisliti da forsiram bučino ulje, ali to je samo privid, u gro mojih jela i dalje ide maslinovo. Što se tiče tucane crvene ljute paprike, ona mi je apsolutno seksi, pa mi je posebno simpa, ali b(l)ože moj, svatko će od začina koristiti što ga je volja.

Što je specifičnost ovog obroka?

Meni to što nema kruha, tosta i sličnog.

Istina, grašak drži tu grupu, ali ...
jedete li vi ikada kulen u ovakvoj kombinaciji?
I da, ima li ga smisla rezati na kocke?

Osobno, odmakom od standarda, osjećam se nekako slobodniji ;)

P.S. Ne da mi se robovati navici poželjnosti pravilnih razmaka objave postova, i slično. Znam da se radi o slabosti, ali ono što mi treba su komentari, tj. bolje rečeno, to treba mom egu, a koliko se god trudio otjerati ga ne mogu, pa sve da mu i pjevam, a tu sam kao dobri naš Petko u štiklama i haljini nedjeljom :)))

Ako ste vi bolji od mene i meni omiljenog Petka, bravo vi ;)

Komentari (9) - #

srijeda, 12.04.2017. - 15:12

* Domaći kravlji sir, tjestenina i rajčica ... 500 kcal

Domaći kravlji sir, ...

8 dag svježeg domaćeg punomasnog sira
5 dag integralne tjestenine
15 dag sjeckanog paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi list peršina

- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj paradajz, sir i peršin
- prelij s malo maslinovog ulja

U svakodnevnoj prehrani,
ovo je vrlo prihvatljiv obrok ;)

Tako jednostavno, ali i ne baš osobito u gastronomskom smislu. Očekivao sam ipak više. Nutritivno, izvrsno, i upravo na tome je trenutno naglasak. Ideja je bila zamijeniti, po meni precijenjenu, mozzarellu nečim sličnim, ali domaće proizvodnje. Ovaj sir je dobar, i sličnih je kalorija kao mozzarella, ali topivost se nije postigla. Mislim da će u hladnim varijantama bolje proći.

Puđa

Komentari (10) - #

srijeda, 12.04.2017. - 12:00

* Sirni namaz, tost, i paprika ... 480 kcal

Sirni namaz, ...

5 dag sirni namaz, 30% m.m., s plemenitom plijesni
5 dag tosta, integralni
10 dag paprike, kisela
0,1 dl ulje, bučino
svježi list peršina, tucana crvena ljuta paprika
+ 1,5 dl probiotika

Jednostavna i ukusna večera ;)

E sad, mogao sam i ovaj namaz radi sam, i bio bi nutritivno vrjedniji. Onaj prošli s mladim lukom je imao duplo manje masnoće i k tome kvalitetnije, ali jednostavno nije realno svakodnevno raditi tri besprijekorna jela, pa je u tom nekom širem kontekstu ovo skoro pa savršen obrok.


Sirni namaz

Komentari (10) - #

utorak, 11.04.2017. - 17:00

* Pizza i Chocoberry

Pizza

Slano bi još i prošlo, ali ...

Pizza: šunka, sir, ...

Slatko ne, ne ...

Chocoberry

Dan božji, nedjelja,
za mene, često je i dan grijeha.
Slijedi iskupljenje s nešto manje riječi ;)

Komentari (14) - #

ponedjeljak, 10.04.2017. - 20:01

* Namaz od svježeg sira, mladog luka i bučinog ulja uz kulen i ... 510 kcal

Namaz od svježeg sira ...

Namaz:

13 dag svježeg posnog sira
4 dag zelenog od mladog luka
0,3 dl bučinog ulja
... 200 kcal / 10 dag

E sad, da puca od okusa, puca, ali ...
zrno soli i papra vjerojatno ne bi smetali :)))

Namaz je mrak, to što je ispao nešto neutralniji, uz natruhu očekivane grkosti, uklopilo se u prenaglašenost ostalih namirnica u ovom obroku. Sam za sebe, pasalo bi mu još malo dodataka, ali uistinu malo, na putu do savršenstva.

Namaz od kravljeg sira i mladog luka ...

3 dag tosta, integralnog
4 dag namaza od sira ...
5 dag kulena
6 dag pečenih maslina

0,7 dl Chardonnaya

Kasni doručak, drži i vino, a ne samo vodu ;)

Ovaj kulen je plaćen po cijeni od 225 kn za kilu, ali neće dobiti moju preporuku, kamoli blagoslov, jer nije ono pod što se prodaje. Ne, nisam stručnjak, sli nisam baš ni skroz budalast i inertno indolentan, a s time su ove lopine izgleda računale. To je prokletstvo ovih prostora, ta nesretna želja da se već netko okoristi na tuđi račun. Neću prozivati imenom, za razliku od toga što nedvosmisleno rado pohvalim. Svježi kravlji sir koji sam koristio za namaz je Veronikin, i on je izvrstan. Pečene masline, ukusne, ali bolesno slane, eto, desi se, njima još dajem nešto kredita, tj. povjerenja, za razliku od ovog kulena koji ću ako ga još ikada poželim kupiti prvo probati, a onda će me čuti ako bude opet ovakav, presitno mljeven, tvrd sa strane, nespretno začinjen, s tek vanjskom žestinom i tako dalje. Ne kažem da on nije ukusan, i da sastojci nisu oni koji i trebaju biti, ali nije na nivou imena kulen, i pripadajuće cijene, ni približno.

Namaz od sira i mladog luka ...

Najčešće, bude ovakvih namaza za više obroka, pa je uslijedio i ovaj s krumpirovim kruhom i ciklom.



P.S.
Ne da zatajim sebe i sve u što vjerujem do zore,
zatajim sve što vrijedi već do doručka i to bar tri puta.
Da budem iskren, prihvatit ću kritiku anonimnog neznanca
i krenuti na odvikavanje od naporne "širine" i "dubine" izričaja,
tako mi dobri bog i to malo razuma što imam pomogli,
a znam da ni vi, kao i uvijek, nećete zakazati ;)

Komentari (15) - #

nedjelja, 09.04.2017. - 14:52

* Brudet ili paella, pitanje je sad

Brudet ili paella

Što se to u mom tanjuru kočoperi,
il je rumeni brudet, il je pusta paella?
Da je fiš paprikaš, osjetio bi ljutinu,
da su krpice sa zeljem, znao bi ;)

Ma to je sve, i ništa, ali da je fino, je,
a koliko kilokalorija nosi, tko bi to znao,
jer gdje mjere nema tek oko i lakat caruju.

Onako taksativno: oslić, riža, mahune, rajčica, ...

Namaz ...

Slijedi zeleni sirni namaz od ...

P.S. Kada male ljude potičeš na bolje,
u biti, neopisivo im ideš na jetra,
stoga pusti ih, neka nauče,
to je njihovo pravo,
baš kao i tvoje.

Komentari (15) - #

subota, 08.04.2017. - 17:03

* Jaja, grašak i sirova cvjetača ... 470 kcal

Sirova cvjetača ...

10 dag jaja (2 kom.)
10 dag graška, kuhanog
20 dag cvjetače (karfiola)
0,2 dl maslinovog ulja
sol, list peršina, ...

- u wok na malo ulja vrlo kratko ubaci cvjetaču i grašak iz konzerve
- povrću umiješaj umućena jaja i list peršina, posoli, ...
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Sirova cvjetača je vrlo zanimljiva ;)

Hrskava je i čvrsta, a dobro prožvakana daje i blago ljutkast okus. U sirovoj varijanti se bolje držati samo cvjetova. Ovo jelo je nutritivna bombica, ali gastronomski je uglavnom za ne ponoviti, jer jaja su se potpuno izgubila pred teksturom robusnom cvjetačom. I grašak je slično prošao. Svježi peršin lagano osvježava, i diže za nijansu, ali sljedeći puta ću u kombinaciji ovih namirnica svakako nešto značajno promijeniti.

Dobro je što se ovakvo jelo napravi za čas, toplo je i skroz kontrolirano, s nešto izraženijim udjelom nutritivno vrijednih sastojaka. Ultimativno bježanje od jaja jer sa sobom nose kolesterol je uzaludno i besmisleno. Kolesterol koji neke muči puno je više vezan za neke druge namirnice, tj. količine i metaboličke procese, ali dobro, ne preporučujem ni svako jutro jedno jaje, kamoli dva ili tri, za to je zadužena propagandna mašinerija i od interesnih grupa potkupljeni nutricionisti.

U kontekstu "laganog", ovo bi bio lagan obrok da nije bilo "teške" cvjetače :)))

U kontekstu "promašaja", jasno da to nije, jer se radi o nutritivno vrlo superiornom obroku, dok bi istinska greška bilo nikada ne probati nešto drugačije, te jesti samo jednolične "provjerene" kombinacije. Naravno, po mojim kriterijima, ostali će kako im već paše, tj. znaju i umiju.

P.S. Mojim prijateljima Romima: "Sretan vam Svjetski dan Roma!".
Moj iskreni i duboki naklon, uz vašu i moju pjesmu Đelem Đelem,
i ne zamjerite što vam kada se sretnemo poklonim tek osmjeh ;)

Za one koji vole malu noćnu muziku: Cigani Ljubiat Pesnji, Ederlezi, ...

Komentari (10) - #

subota, 08.04.2017. - 00:53

* Sir, grašak, cvjetača i vrhnje ... 520 kcal

Sir, grašak ...

5 dag sir, polutvrdi
10 dag grašak
15 dag cvjetače
1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
sol, tucana crvena ljuta paprika

- skuhaj povrće, ocijedi, umiješaj vrhnje i ribani sir
- kod serviranja začini tucanom crvenom ljutom paprikom

Koristio sam Veronikin sir Jura ;)

Manje je aromatičan od Biskupa, ali je ukusan. Ribam ga uglavnom kada dođem u situaciju da malo odstoji i dodatno se posuši. Inače, Veronikini i Istarski sirevi Špin (AgroLaguna) su moj prvi izbor kada se radi o sirevima. Moram priznati da su istarski aromatičniji, tj. ukusom intenzivniji, ali uz širi asortiman, moje povjerenje u korektnost procesa izrade kod Veronike kompenzira taj manjak, pa povremeno imam jedne, pa onda druge. Jasno, nerijetko, ili češće, ulete i neki treći. Danas sam baš uživao u finom Caprilo siru (meki sir od kozjeg mlijeka s plemenitom bijelom plijesni).

Ostale količine i namirnice u ovom obroku su dale prostora za nešto više vrhnja. Da ne kvarim boju za slikanje, pomiješao sam ga samo s cvjetačom. Sve u svemu, jednostavan i ukusan obrok. Neću reći lagan, jer lagano je nedefinirana stereotipna sintagma koja govori taman toliko koliko i lakoća kile perja u odnosu na kilu željeza.

Komentari (16) - #

petak, 07.04.2017. - 07:43

* Salata od potočarke, slanutka i dimljene puretine ... 450 kcal

Potočarka na salatu

10 dag dimljene puretine
10 dag kuhanog slanutka
10 dag potočarke
0,2 dl maslinovog ulja
tucana crvena ljuta paprika, aceto balsamico

Treba je jesti odmah, jer upravo to zaslužuje ;)

Potočarka ima više željeza od špinata, a C vitamina od limuna. Neki kažu ne samo da je zdrava nego i čudotvorna. Neću sada o onome što ne znam, ali meni je vrlo ukusna i nekako imam povjerenja u njenu vrijednost.

Bočice spreja

Hladne salate su vrlo vrijedni obroci iz više razloga. Ova termički neobrađena potočarka i vrhunsko maslinovo ulje su spoj snova. Jasno, ništa manje dobro ne bi bilo ni s čistim bučinim uljem. Kod kalorički ograničene dijete poseban je naglasak na pažnji pri korištenju upravo ulja. Uz standardnu preciznu kuhinjsku vagu velika mi je pomoć prozirni čep za lijekove s oznakama za 5 i 10 g, a od nedugo je tu i punjiva staklena bočica s mehanizmom za raspršivanje. Dobio sam dvije na poklon. Jednu koristim za maslinovo ulje, kao pretežito korišteno, a drugu za aceto balsamico, upravo zato da salatu mogu napraviti brzo i odmjereno.

Komentari (13) - #

četvrtak, 06.04.2017. - 08:23

* Crvena pastrva, riža i umak od kelja ... 480 kcal

10 dag pastrve, crvene
5 dag riže
15 dag kelja
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
sol, papar, peršin

- skuhaj kelj, ocijedi, samelji, umiješaj vrhnje, začini
- skuhaj rižu, ispeci ribu na malo ulja iz spreja

Crvena pastrva

Kakva je to crvena pastrva, zapravo nemam pojma, ali meso je preintenzivne crvene boje da bi bilo prirodno. Uz vidljivu masnoću oko trbuha jasno je da se radi o uzgojenoj ribi. Pretpostavljam da imaju načina da je oboje ne bi li me asocirala na nutritivno vrijednog divljeg lososa, ili neke vrste potočnih pastrva s kojimau biti nemaju blage veze. Što god bilo istina, uspjeli su u tome da mi se svidi i da je povremeno kupim, po ne baš maloj cijeni, ali dobro, valja uzeti u obzir da se radi o filetu, što podrazumijeva ugodu komocije bez čišćenja i dodatnog otpada, što također ima svoju cijenu.

Riža

Glavni sastojak riže su kompleksni ugljikohidrati u obliku rižinog škroba. Oni osiguravaju dugotrajnu sitost. Riža sadrži malo, ali zato kvalitetnihbjelančevina koje uključuju svih osam esencijalnih aminokiselina u posebno uravnoteženom odnosu. Kažu da je integralna riža puno zdravija od obične. E sad, jasno je dau klici i ovojnici ima itekako prihvatljivih i vrijednih sastojaka, ali na žalost, u njoj su i onečišćenja koja za sobom ostavlja intenzivna proizvodnja. S druge strane, integralna riža je teže probavljiva, a neki čak tvrde da smanjuje razgradnju proteina. I tako, jedni kažu ovo, drugi ono, a ti si misli što je tu više ili manje zdravo.Inače, uzgojiš rižu, pa je onda obrađuješ ili ne. Ona najviše obrađena je i najjeftinija. Logično? Baš i ne, bar na prvu. Mešetari razni, poglavito proizvođačko trgovački, koriste situaciju, pa uz standardno bijelu, po velikim cijenama nude smeđu, crnu i crvenu, uz lijepe priče, a mi i dalje ne znamo što i zašto zapravo plaćamo. Nutricionisti će se desetljeće kleti u blagotvornost već neke od njih, a onda će tu istu preko noći možda proglasiti bezvrijednom ili čak štetnom. Prihvaćam da sumnoge obične bijele riže nutritivno nedorečene, ali eto, od njih nema ni posebne štete. Kako god, svakome na izbor. Ja osobno, na ideološko filozofskoj razini, i dalje biram raznolikost i umjerenost. U stvarnosti, ipak u pravilu preferiram integralnu, ali ne onu baš najskuplju.

Želiš li biti sretan jedan sat, opij se.
Želiš li biti sretan tri dana, oženi se.
Želiš li biti čitav život sretan, svaki dan jedi rižu!
... kineska poslovica

Kelj

O njemu najmanje priče, valjda zato što je njegova vrijednost najmanje upitna, ali ako nam nisu strane teorije zavjera i njemu ćemo uz malo truda naći slabu točku.

Vrhnje za kuhanje

Ne znam ima li smisla uopće koristiti ovako male količine koje jedva da se i osjete. Valjda ima, tj. i to se negdje zbroji u onome što već ima u sebi, a sigurno ima i ponešto dobrog i organizmu potrebnog.

Komentari (13) - #

srijeda, 05.04.2017. - 07:34

* Oslić, kruh, masline i kisela paprika ... 490 kcal

10 dag fileta oslića
7 dag bio kruha
5 dag maslina
10 dag kisele paprike
0,2 dl maslinovog ulja
list peršina, tucana crvena ljuta paprika

Adriatic Queen oslić a la bakalar ;)



Meni dobar, tj. nutritivno prihvatljiv, ukusan i praktičan. Ocijedim originalno sojino ulje. Time izgubim vjerojatno i ponešto od okusa, ali to mi se čini kao prihvatljiva cijena. Riba se čini nekako više sirova, ali to mi ne smeta.

Kruh robustan, konkretan i zdrav, valjda. Masline i kisela paprika iz teglice, klasika. Malo drugačijih začina, dobro maslinovo ulje i zanimljiv i ukusan obrok je tu.

Komentari (13) - #

utorak, 04.04.2017. - 07:40

* Nedjeljni doručak u subotu


Masline,
wasabi sir,
mini rajčica,
dimljeni losos,
kukuruzni klipići.
pašteta s pistacijom.
P.S. Ako stalno putuješ,
li nemaš svoj dom ili bar mir,
a ja eto vjerujem da imam oboje ;)

Komentari (11) - #

subota, 01.04.2017. - 20:52

* Tuna, kukuruz, mini paprika i rajčica ... 450 kcal

Tuna i povrće

10 dag tuna
10 dag kukuruz, kuhani
10 dag paprika, mini
10 dag rajčica, mini
0,2 dl ulje, maslinovo
tucana crvena ljuta paprikay

- otvori konzervu tune i konzervu kukuruza
- ocijedi i serviraj uz svježe povrće, začini, lagano naulji

salata: riba + povrće (škrobno i lagano) + ulje

Zanimljiva mini rajčica, uz to što je neobično tamna, kao da su je miješali s nekom ljutom papričicom, pa je nekako ljutkasta, posebno u sjemenkama. Odličan obrok, vrlo brzo se pripremi, a ima sve komponente od kojih i inače slažem jela. Sve namirnice su vrlo kvalitetne, a neke i malo skuplje. Jasno, mogu se zamijeniti jeftinijim inačicama, pa će tako salata od par srdela i obične paprike i rajčice biti znatno jeftinije, posebno ako se kupuju kada im je sezona.

Kombinatorika koju spominjem u zadnje vrijeme veli da u ovaj tip salate može ići bilo koja konzervirana ili filetirana riba, škrobno povrće tipa kukuruza ili grahorica uz neko laganije povrće koje se može jesti svježe.

P.S. Molim vas da se ne uzbuđujete zbog nepoklapanja botaničkih i gastronomskih grupa namirnica.

Komentari (4) - #

subota, 01.04.2017. - 10:46

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se