minus40kg - kalorijski restoran

* Sir, tjestenina i rikula ... 440 kcal

* Sir, tjestenina i rikula ... 440 kcal

15 dag svježeg kravljeg sira
5 dag integralne tjestenine
10 dag rikule
0,1 dl maslinovog ulja
sol, tucana crvena ljuta paprika

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- u tavici na ulju kratko dinstaj rikulu
- umiješaj tjesteninu i sir, začini

Ne može se odvojiti kriteriji i kvaliteta ;)

Kada moja žena radi ovako nešto, onda odvojeno ide tjestenina i sir, uz dodatak špeka, koji se proprži na običnom ulju, a rikula ide na salatu sa strane, uz dodatak maslinovog ili bučinog ulja. Porcija koju mi ona servira ima između 800 i 1000 kcal. Jasno da je njena varijanta puno ukusnija i pruža gastronomski užitak, ali ja si to sve rjeđe želim priuštiti na uštrb nekih drugih vrijednosti.

Ovo što sam ja napravio je grko i pusto, ali nutritivno gotovo savršeno, pa kako tko voli, želi ili bira iz već nekog svog razloga, meni pravo, ja vjerujem da svoje znam.


P.S.
Ne treba ni pokušavati u isti koš
strpati ono što u njega ne spada,
jer eto, nije sve isto, kamoli dobro,
ali što je dobro, to je dobro pitanje.


30.04.2017.
komentiraj (7)


* Oslić, bob i rotkvice/mladi luk ... 500 kcal

Oslić, bob i rotkvice

15 dag oslića
20 dag boba
10 dag rotkvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, tucana crvena ljuta paprika

- ispeci ribu gril tavici na malo ulja iz spreja
- skuhaj bob, dodaj rotkvicu, začini
- prelij s malo maslinovog ulja

Izvrstan obrok, baš ;)

Ne znam zašto, ali uvijek zaboravim dodati limun na oslića, a znam da to volim. Nema veze, tucanom crvenom ljutom paprikom sam ga malo požestio, i to mi je pasalo. Bob je super, ovaj je smrznut, što vjerojatno nije savršeno, ali lako moguće da je i bolje od svježeg koji od polja do mene stigne za dan, ili dva, dok je ovaj smrznuti vjerojatno zaleđen netom iza branja. I oslić je bio zaleđen. Rotkvica je ostatak od Uskrsa, a maslinovo s Brača, ali to i nije toliko bitno.

U ovoj varijanti sam ribu začinio namazom od maslina, a umjesto rotkvica je išao mladi luk.

Oslić, bob i mladi luk

Ovo je obrok koji predstavlja gastronomski završetak Uskrsa. Zadnje kuhano jaje, zadnje što je ostalo od izvrsne domaće sušene šunke, a tu je i namaz od maslina, integralni tost i ribana crvena rotkvica, uz malo maslinovog ulja.

Šunka, jaje, ...


P.S. Da nisam tašt, bedast, slab, ... tko bi me podnosio.


22.04.2017.
komentiraj (10)


* Sir, pahuljice, kefir i crveni ribiz/aronija ... 480 kcal

Sir, pahuljice, ... crveni ribiz

10 dag svježeg kravljeg sira
5 dag zobenih pahuljica
2 dl kefira
10 dag crvenih ribiza / aronije

- sve umiješaj noć ranije

Ovo je zdrav doručak,
ali da fali slatkoga, bome fali ;)

Vjerojatno bi najbolje bilo dodati malo meda, ali moj je izbor da u ovom trenutku bude baš ovako. Ribiz je kiseo, dok je aronija izrazito opora, i pomalo suhaljive teksture. Korišteno je zaleđeno voće i čiste zobene pahuljice, koje nemaju veze s onim finim fit pahuljicama s čijih se kutija kočopere razgibane vitke cure. Ne kažem da su te druge pahuljice loše, ali nekako sam sumnjičav, za razliku od piljevinasto neatraktivnih zobenih i njima sličnih. Zašto je ovdje svježi kravlji sir? Samo zato što ne znam što bi drugo mogao staviti iz kategorije mesa i zamjena koje sukladno dijabetičkoj dijeti standardno idu u doručak, kao i u svaki drugi obrok. Ne treba ser te matrice držati kao pijan plota, ali ovo je sasvim pristojan pokušaj.

Jasno mi je da zdravi ljudi ne moraju ovako kombinirati, i valjda je svima razvidno da vas ne nastojim očarati svojim kulinarskim umijećem, tj. i ovo je još jedan sasvim običan svakodnevni obrok, po mom, gastronomska nula, alii nutritivna bomba ograničenih kalorija, pa je moj izbor vjerujem razumljiv.

Varijanta s aronijom, dan kasnije

Sir, pahuljice, ... aronija


P.S. Ovaj izbor između slatko ukusnog i onoga za što vjerujem da je zdravo pokušavam projicirati i na blog druženje, bar deklarativno, ali eto, kao i kod koječega drugoga, kod popuštanja inerciji najčešće se vadim da nije baš pravi trenutak za to, ali već sutra, bit će neki sasvim novi dan, i ja s njim, novi i pravi, ako, i dan i ja, tj. nadam se.


21.04.2017.
komentiraj (13)


* Domaći kravlji sir, tjestenina i rajčica ... 500 kcal

Domaći kravlji sir, ...

8 dag svježeg domaćeg punomasnog sira
5 dag integralne tjestenine
15 dag sjeckanog paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi list peršina

- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj paradajz, sir i peršin
- prelij s malo maslinovog ulja

U svakodnevnoj prehrani,
ovo je vrlo prihvatljiv obrok ;)

Tako jednostavno, ali i ne baš osobito u gastronomskom smislu. Očekivao sam ipak više. Nutritivno, izvrsno, i upravo na tome je trenutno naglasak. Ideja je bila zamijeniti, po meni precijenjenu, mozzarellu nečim sličnim, ali domaće proizvodnje. Ovaj sir je dobar, i sličnih je kalorija kao mozzarella, ali topivost se nije postigla. Mislim da će u hladnim varijantama bolje proći.

Puđa


12.04.2017.
komentiraj (10)


* Oslić, kruh, masline i kisela paprika ... 490 kcal

10 dag fileta oslića
7 dag bio kruha
5 dag maslina
10 dag kisele paprike
0,2 dl maslinovog ulja
list peršina, tucana crvena ljuta paprika

Adriatic Queen oslić a la bakalar ;)



Meni dobar, tj. nutritivno prihvatljiv, ukusan i praktičan. Ocijedim originalno sojino ulje. Time izgubim vjerojatno i ponešto od okusa, ali to mi se čini kao prihvatljiva cijena. Riba se čini nekako više sirova, ali to mi ne smeta.

Kruh robustan, konkretan i zdrav, valjda. Masline i kisela paprika iz teglice, klasika. Malo drugačijih začina, dobro maslinovo ulje i zanimljiv i ukusan obrok je tu.


04.04.2017.
komentiraj (13)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>