* Sir, šparoge i tjestenina u umaku od maslina ... 500 kcal

Umjerenost

5 dag dimljenog sira
5 dag integralne tjestenine
10 dag šparoga, uzgojnih
5 dag umaka (namaza) od maslina
sol, papar, češnjak, bosiljak

- skuhaj tjesteninu i šparoge u slanoj vodi, ocijedi
- kratko dinstaj usitnjene masline na maslinovom ulju i češnjaku
- umiješaj tjesteninu, šparoge i ribani dimljeni sir
- završno začini paprom i bosiljkom

Malo da i gastronomija dođe na red ;)

Hoću reći, iako skroz jednostavno, ovo jelo je za prste polizati. Veliki plus je to što je i nutritivno prihvatljivo. Koristio sam gotov umak od crnih maslina, ali nije ga teško napraviti i sam, kome se već da. U receptu sam naveo kao domaću varijantu, čisto zato što zvuči bolje. Inače, kao i kod svega, veliki je raspon proizvoda po kvaliteti i cijeni. Ta relacija nije uvijek nužno proporcionalna, ali kod ovog umaka, koji se prodaje kao namaz od maslina, baš je. U njemu je 98% crnih maslina i 2% djevičanskog maslinovog ulja, uz još pokoju sitnicu da bi moglo stajati u staklenci. Skroz mi paše vjerovati proizvođaču, ipak je on dida Božin unuk, a tko će bolje znati s maslinama nego pravi Dalmatinac, iako sam ja prije nego sam pročitao originalnu priču mislio da je Slavonac. I da, što se šparoga tiče, nemojte misliti da ne bi rado isposlovao dozvolu i platio pedeset lipa po komadu divljih, ali drago mi je da ih i uzgajaju. Uvjeravam se da su i one vrijedne mog tanjura. Kod sira, priznajem, troumio sam između prave domaće slavonske šunke, kupljene Schwarzwaldske šunke, kuhanih jaja i puretine koju na kraju nismo napravili za Uskrs, jer eto, ubio nas kasni doručak i kolači iza njega. Oprosti nam b(l)ože. Malo b stavljam samo zbog onih koji ipak ne žele odvojiti formu i sadržaj, a (l) zbog blog.hr administratora i ekipe kojima ovom prilikom želim Sretan i blagoslovljen Uskrs. Mir s vama, dobro jeli, pili i dobri bili, pa makar i treći, jer biti prvi, ili nezasluženo drugi, ne znači uvijek biti i među najboljima, bar ne po kriterijima istinskih vrijednosti.


P.S. Odlično jelo, konfuzna fotka, a baš se tako i osjećam, ali dobro, sutra je novi dan. pa oni strpljivi, budu i spašeni, valjda.

Komentari (17) - # ponedjeljak, 17.04.2017. - 21:27


<< Arhiva >>