minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Gamberi, tjestenina, šampinjoni i vrhnje ... 460 kcal

10 dag repova kozica
5 dag tjestenina, integralna
20 dag šampinjona, zlatni
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
sol, papar, list peršina

- skuhaj tjesteninu i šampinjone, ocijedi
- na malo ulja iz spreja kratko ispeci repove kozica
- dodaj šampinjone, tjesteninu, vrhnje za kuhanje i peršin

riblje + tjestenina + povrće + vrhnje

Eh, matrice, tako dobre u svojoj jednostavnosti ;)

P.S. Voljeti hranu prije svega znači poštivati je.

Komentari (8) - #

petak, 31.03.2017. - 18:04

* Sir, tost, pekmez, šipak i jogurt ... 490 kcal

10 dag sir, kravlji sviježi, posni
5 dag tost, integralni
5 dag pekmez, jabuka
5 dag šipak
2 dl jogurt 2,8% m.m.

- tost natopi s malo jogurta
- pomiješaj sir i pekmez
- namaži tost
- serviraj uz malo šipka

Pravi kolač od sira ;)


Tost, kada se ovako natopi nije suh, a to malo voćnog i slatkoga u siru je uistinu na tragu vrlo ukusnog kolača. Šipak je ovdje više iz dekorativnih razloga, ali daje i štih dodatne svježine.


P.S. Lako je govoriti, ali šutjeti, kada treba, na volju je rijetkima.

Komentari (7) - #

četvrtak, 30.03.2017. - 20:03

* Sir, tjestenina i cvjetača na bijelo (s vrhnjem za kuhanje) ... 490 kcal

4 dag sir, polutvrdi, Biskup
5 dag tjestenina, mašleki
20 dag cvjetača (karfiol)
0,5 dl vrhnje za kuhanje, 20% m.m.
sol, provansalske trave

- skuhaj tjesteninu i cvjetaču, ocijedi
- umiješaj vrhnje i ribani sir, začini

sir + tjestenina + povrće + vrhnje

Uistinu je puno jela koja su u osnovi jednostavna matrica, a onda se izmjenjuju srodne namirnice. U ovom tipu jela se može koristiti cijeli niz sireva, kao i laganog povrća, pa se ovaj recept gotovo ne razlikuje od prošloga, što jasno ne umanjuje njegovu vrijednost, dapače, daje mi ideju da recepte grupiram upravo po ovakvim matricama.

Gledano kao jelo za sebe, izvrsno je, ali valja uzeti u obzir da je ovo mrvicu slaniji sir, i da sam standardno pretjerao sa začinima. Osobno preferiram integralnu tjesteninu i u nekom budućem savršenom jelovniku biti će možda samo takva. Do onda ću povremeno uzimati u obzir i želje ostalih ukućana.

Komentari (10) - #

četvrtak, 30.03.2017. - 07:36

* Kozji sir, tjestenina, prokulice i vrhnje ... 490 kcal

Sir, tjestenina i prokulice

3 dag sir, tvrdi, zreli, kozji
5 dag tjestenina, mašleki
20 dag prokulice (kelj pupčar)
0,5 dl vrhnje za kuhanje, 20% m.m.
sol, provansalske trave

- skuhaj tjesteninu i prokulice, ocijedi
- umiješaj vrhnje i ribani kozji sir, začini

Malo je malo, ne dana,
nego sira i vrhnja, iako i ...,
tj. da, kalorije su prioritet ;)

Matrica za bogove, i ovakvih bi se obroka s različitim povrćem i sirevima moglo napraviti bezbroj, i to je sukus ove priče. Jednostavno, nutritivno kvalitetno, kalorijski ograničeno, ali lijepo i ukusno. Priča o tome da li volimo prokulice ili ne, meni je simpatična, ali i zanemariva, jer kriteriji raznoliko, umjereno i kvalitetno apsolutno nadilaze neki potencijalni osobni animozitet ili simpatiju, pa ću pokušati baš nikada se na to ne osvrtati.

P.S. U pravo vrijeme sve dođe na svoje.
Koliko to ima veze s nama, na nama je.

Komentari (6) - #

srijeda, 29.03.2017. - 07:31

* Pileća prsa, grašak, krumpir, mrkva i vrhnje ... 510 kcal

Piletina i povrće na bijelo

15 dag piletina, prsa, file
10 dag grašak
10 dag krumpir
20 dag mrkva
0,5 dl vrhnje za kuhanje, 20% m.m.
sol, provansalske trave

- skuhaj meso i povrće u slanoj vodi, ocijedi
- u woku kratko dinstaj na ulju iz spreja
- dodaj vrhnje za kuhanje i začini

Izvrstan obrok,
ma koliko gurmani gunđali ;)

Jasno, na ovu količinu mesa i povrća vrhnje za kuhanje se skroz izgubi, tj. tek lagano zamuti pogled. U nekim kulinarskim sferama ovdje bi bilo više vrhnja, pa i ulja, a i za maslac bi se našlo mjesta. Ali eto, ako pazimo na kalorije, povećalo prvenstveno usmjeravamo upravo na masnoće. I opet, ništa ne tvrdim, niti nagovaram, samo svjedočim, a vama, sve je na volju.

Komentari (9) - #

utorak, 28.03.2017. - 07:33

* Dimljene hrenovke, kruh s koprivom, kiselo slatki krastavci i bučino ulje ... kalorije: 470

Dimljene hrenovke

7 dag dimljenih hrenovki
5 dag kruha s koprivama
10 dag kiselo slatkih krastavaca
0,1 dl bučinog ulja
peršin, senf, papar

- skuhaj hrenovke prema uputi
- serviraj s kruhom i krastavcima
- začini listom peršina i paprom
- prelij s malo bučinog ulja

mesna prerađevina + kruh + ukiseljeno povrće + ulje

Hrenovki ima raznih. Ove su dimljene i vrlo ukusne. Uglavnom su od svinjetine, valjda, tj. tako piše na etiketi. Kruh s koprivom je odličan. Koprive nema bog zna što, ali djeluje nekako prozračno, čak i zdravo. Kiselo slatki krastavci su jedna posebna vrsta krastavaca koje sam do sada nalazio samo narezane na ploške. U teglici ima raznih začina, a čini mi se i zrna gorušice. Neobično su slatki, i deklarirano im je znatno više kalorija nego kod klasičnih. O bučinom ulju neću puno ovaj puta. Tko ga voli i zna koliko vrijedi, uživati će, oni drugi će ga preskočiti.

Znam, hrenovke jedem samo ja, međutim kada gledam po dućanu, kupuju ih i drugi, kada sam na doručku u hotelu ili toplicama, jedu ih i drugi, u bolnicama isto. Znam da se daju i djeci u školama. E sad, da li je rep škampa ili svježi kravlji sir kvalitetniji izbor, zapravo ne znam, jer današnja proizvodnja može sve ogaditi, a ja sam ne proizvodim ništada bi bio siguran što i kako se koristilo od uzgoja do finalnog proizvoda. Ono što znam je to da je ovo bio vrlo ukusan obrok i da hrenovke jedem par puta godišnje.

Komentari (13) - #

nedjelja, 26.03.2017. - 22:37

* Bakalar, krumpir i krastavci ... 490 kcal

Bakalar na bijelo i kiselo

20 dag bakalar, filet
20 dag krumpir
10 dag krastavci, kiseli
0,1 dl ulje, maslinovo
1 dl vino, bijelo
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- skuhaj krumpir u slanoj vodi do pola
- dodaj bakalar, vino, češnjak i peršin
- serviraj uz ribane kisele krastavce

Bakalar na bijelo i kiselo ;)

Ribani krastavci su došli na samom kraju, jer ostalim ukućanima bi to pokvarilo jelo, koje se u originalu radi bez njih. Predlagao sam mahune, prokulice, poriluk i mladi luk kao lagano povrtnu komponentu jela, ali ništa nije prošlo, jer vele: "Original je original!". Nije mi preostalo drugo nego da ovako završno dodam bar krastavce. Ispalo je prekiselo. Iako izvrsno, izabrano je pogrešno vino za ovo jelo, kontinentalno kiselo, a i krastavci su samo pojačali ukupnu kiselost. S nutritivne strane, gotovo savršeno, a za to sam se dogovorio sam sa sobom da je najvažnije, pa mogu zaključiti da je ovo bio jedan sasvim dobar obrok.

P.S. Vinski ocat će lako zamijeniti vino.

Komentari (8) - #

nedjelja, 26.03.2017. - 09:00

* Šunka, sir, špageti i rajčica ... 510 kcal

Pizza pašta

5 dag šunka, kuhana
2 dag sir, trapist, polutvrdi sir
5 dag tjestenina, integralna
20 dag rajčica, sjeckana
0,1 dl ulje, maslinovo
sol, papar, oregano

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- na woku na malo ulja ugrij rajčicu, začini
- umiješaj šunku narezanu na uske trakice
- kod serviranja dodaj malo ribanog sira

Reklo bi se skoro pa pizza pašta ;)

Krajnje jednostavno i ukusno jelo. Nutritivno prihvatljivo, iako je jasno da i od kuhane šunke i rajčice iz konzerve ima boljih izbora, ali ponekada nije svejedno koliko ćemo vremena provesti u kuhinji, pa je već neki kompromis jedino razumno rješenje. Kod nekih tjestenina nisam siguran u njihovu sto postotnu integralnost, ali eto, kao i kod svega, prepušten sam dobroj volji niza proizvođača i onih koji bi ih trebali kontrolirati. Tko bi znao koliko je tko pošten i što i kako zapravo radi. To je jedan od glavnih razloga zašto nastojim uzimati različite proizvode i od različitih proizvođača.

Komentari (2) - #

subota, 25.03.2017. - 19:36

* Post ... kalorije: 0

Post

Kada je post, onda je post ;)

Ovako izgleda moj tanjur kada postim, cijeli dan, baš kao neki dan. Može tek voda, i to je to. Dok sam bio mlađi, znao sam postiti dva - tri dana, ponekada i sedam. Sada, ostajem na tek jednom, čisto iz zdravstvenih razloga. Ima tu i jedna mala kvaka, kao uvijek. Kada vidiš da možeš kontrolirati prirodne nagone, i to ne samo malo, nego koliko ti želiš, onda se kasnije lako i opustiš, jer kao znaš da možeš što i kada god poželiš. Tko je to sam prošao znat će o čemu govorim.

P.S. Puno uvjeravanja prati slabu vjeru,
a skrivanje iza vjere nedostatak znanja ili iskustva.

Komentari (5) - #

petak, 03.03.2017. - 19:00

* Čičoka, mladi špinat, vrhnje za kuhanje, pileća jetra i srca ... kalorije: 490

Čičoka, špinat i jetra

20 dag čičoke
15 dag mladog špinata
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
15 dag pilećih jetra i srca
sol, papar, peršin

- ispeci jetra na gril tavici (na ulju iz spreja), posoli
- kratko skuhaj špinat u slanoj vodi, ocijedi
- špinatu umiješaj vrhnje za kuhanje
- serviraj uz kuhanu čičoku
- kod serviranja zapapri

Dalo bi se ovo "podmazati", ali ... ;)

Dijetalna prehrana se u pravilu bazira na već nekom obliku redukcije kalorija.

Čičoka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks i tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.

... Zdravlje iz hrane: čičoka

... * Čičoka – Jeruzalemska artičoka ... kalorije 78


P.S. Ne kudi kuhara s kojim nisi kuhao.

Komentari (7) - #

četvrtak, 02.03.2017. - 20:15

* Salata od puretine, slanutka, mladog luka i bučinog ulja ... kalorije: 490

Salata od puretine

10 dag puretine
15 dag slanutka, kuhani
10 dag mladog luka
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, aceto balsamico

- puretinu kuhaj ili peci
- dodaj slanutak i mladi luk
- začini i serviraj kao hladnu salatu

meso/... + grahorice/... + sirovo povrće + ulje

Ovo je jednostavna i lako primjenjiva matrica za hladne salate koje se mogu jesti kao doručak, gablec, ručak ili večera. Vrlo često kada kuham neko meso bude i nešto viška, pa ostane za neki sljedeći obrok. Obično kupim oko pola kile mesa, pa to bude za tri do pet porcija. Kada je sastojak salate luk nema smisla dodavati još neke začine, pogotovo ne one blaže, jer bi se u potpunosti izgubili.

P.S. Mogućnosti su beskonačne,
jedini ozbiljniji limit smo mi sami.

Komentari (5) - #

četvrtak, 02.03.2017. - 07:35

* Pileći zabatak, kruh i ajvar

Pileći zabatak

Manje vremena, više prečaca ;)

Zabatku sam izvadio kost i ispekao ga na gril tavici. Serviran je uz kiselkasti bio kruh i kupovni ajvar. Nije neki gastronomski domet, ali je ukusno, jednostavno i nutritivno prihvatljivo.

Nisam na Pepelnicu jeo krvavice, a ni ovu piletinu. Postove objavljujem sa zakašnjenjem. Da znam koliko sam vjernik trebali bi mi relevantni kriteriji da izmjerim, ali se nalazim u onih 86,28% katolika iz popisa 2011.

Što se klope tiče, u planiranju sve češće koristim matrice u kojima se pojedine namirnice s lakoćom po potrebi zamijene. To se do sada pokazalo kao najpraktičnije. Pretpostavljam da ću o tome još pisati.

P.S. Svaka akcija ima reakciju, to znam. Problem je kada reakcija u meni krene u akciju, pa ne birajući sredstva pokuša stanje vratiti na staro. Da je valjalo kako je bilo, tako bi valjda i ostalo.

Komentari (3) - #

srijeda, 01.03.2017. - 19:54

* Grijeh: Krvavice i ...

Grijeh

Eh da, slab, grješan, ... i samo čovjek ;)

Mrak od jela, i istinsko iskušenje pred kojim trenutno nemam šanse. Ono što je valjda najgore, naravno, ne to što je pravo domaće, nego to što je poklon baš od onih koji se kunu da im je najviše stalo do mene. Ovakvi obroci graniče s dnevnim potrebama za kalorijama, teško se zalijevaju vodom i tako zaokruženi s dijetom blage veze nemaju, da se ne lažemo.

P.S. Još sam u kazni, i ne samo da do daljnjega neću komentirati okolo, odustao sam i od klasičnih komentara na komentare kod sebe. Eto, stavio sam ego dodatno na kušnju, pa što bude. Istina, pogazio sam vlastitu riječ više puta i slobodno mi pljunite u usta, i sudite. Ja vama, dobri moji, grješan i slab, kakav već jesam, samo mogu iskreno zahvaliti.

Komentari (9) - #

srijeda, 01.03.2017. - 07:24

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se