minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Wok mix: šunka, jaja, slanutak, brokula, mrkva i rajčica

Wok mix

Puno namirnica i začina,
ali kao cjelina skoro pa taman ;)

Uz nabrojano u naslovu, ovdje ima i maslinovog ulja, češnjaka, sezama, ribanog đumbira, mješavine azijskih wok začina i dodatne kurkume. Da sam pretjerao, malo je reći, ali bude to ponekada tako. Jelo je ispalo ukusno i nutritivno je u redu, ali sigurno ga neću ponavljati.


P.S. Nova epizoda Jada "mladog" blogera. Emocionalno sam ispražnjen nedavnim žučnim raspravama. Zbog nanesenih duševnih boli sebi, a vjerojatno i još ponekome, uz iskrenu ispriku, kažnjavam se apstinencijom od komentiranja okolo do daljnjega.

Komentari (3) - #

utorak, 28.02.2017. - 19:21

* Šunka, sir, tost, ajvar, mladi luk i bučino ulje

Šunka, ...

Ako je s mjerom i problem je izazov ;)

Šunke ponekada jako liče na mesnatu slaninu, ali je razlika u masnoći, a time i kalorijama, drastična. Zreli sirevi nekako ne vuku na dijetalnu prehranu, ali u ovako malim količinama mislim da nisu problem. Ajvar je jako praktičan i isplati se dati koju kunu više za onaj kvalitetniji, kada već ne živimo u nekoj raspjevanoj zemlji gdje svi, pa i ja, radimo svoj ajvar, od svog povrća izraslog u čistoj zemlji, na čistom zraku, zalijevano čistom vodom i ogrijano pravim suncem. Mladi luk i bučino ulje svojom posebnošću i snagom okusa s lakoćom pariraju ostalim namirnicama u ovom obroku. Ne znam zašto, ali luk čak i dominira svojom žestinom. Pretpostavljam da je to od bure, jer je kao pravi domaći, navodno iz Zadra. Volio bi češće biti nježan sa začinima kao ovaj puta, a i inače.

P.S. Ljubav, ako je ljubav,
beskrajno je strpljiva,
i izdržat će sve,
pa i "nas".

Komentari (5) - #

utorak, 28.02.2017. - 07:29

* Pastrva, krumpiri i kiseli krastavci ... kalorije: 540

Pastrva, krumpir i krastavci

... link na sastojke, recept i recenziju

Proročanska fotka ribe na suhom ;)

Baš se tako osjećam ovih dana, zinuo kao pegla, pa se sav nešto razrogačio i vičem "nemojte biti zločesti", jer uz vas takve i ja sam isto takav, ili već tu negdje (a ne bi trebao, i nema opravdanja). Poneki mi se tek smiju, oni srcu bliži, dobronamjerno potapšaju po ramenu, i malo utješe (hvala vam). Kako god, i kao uvijek, sve ide dalje, kao da ništa nije ni bilo. I to je valjda dobro, tj. svatko nauči što baš mora ili treba. Da, prodisao sam malo, pa jednostavno više nemam vremena, ni volje, za puno cviljeti nad životnim nepravdama i vlastitim slabostima.


P.S. Ne čini sebi ono što ne želiš da ti drugi čine.

Komentari (5) - #

ponedjeljak, 27.02.2017. - 22:22

* Teletina, krumpir, grašak i mrkva ... kalorije: 470

Teletina i ...

10 dag teletine, srednje masne
10 dag krumpira
10 dag graška
10 dag mrkve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

- peci sve pod "pekom", pa što bude

Meso meko kao duša, podatno i ukusno ;)

Teletina, od prsa, a je, ima i masnoga, ali da paše, paše, još kako. Valjda i to ima nekog razloga. Povrće za francusku, i bez krastavaca, majoneze, ... odlično je. Evidentan manjak začina govori da je ovo jelo nisam radio ja.


P.S. Većina treba svjetionik, putokaz, orijentir, ...
oni malobrojni tek dobar vjetar, a mogu i bez njega,
ne toliko što znaju gdje idu, nego lakše osjete što vrijedi.

Pssss... šuti, ne govori, slušaj, pleši, plači, uživaj, ...


... i da, stavi masku, ... biti će lakše

U proteklih par sati moglo me se dobiti jeftino, gotovo badava, ali eto, ljudi tako često imaju neka druga posla, pa ne osjete trenutak. Je, sve pet, ali isto tako i svaka rasprodaja ima svoj kraj ... i dobro, ako roba ne vrijedi i bolje ju je odbaciti, nego glumatati. Eto, kada vidim tko me sve osuđuje, znam da sam na dobrom putu. Istina, jesam i ogorčen, razočaran i slično, ta nisam ni ja od kamena, i godila bi mi podrška onih nekih drugih, ali eto, ne ide to baš samo tako, valja prvo platiti poštenu cijenu, tj. nema više na veresiju. Pa dobro, svaka medalja uvijek ima dvije strane, mogu i ja ispostavljati račune. Tko gubi, recimo u duhu poslovično lažne skromnosti da ne znam, ali prihvaćam, i to u potpunosti, dapače, inatljiv kakav već jesam, daću si truda da u tome i uživam, i istrajem, pa neka košta koliko već košta.

Komentari (6) - #

ponedjeljak, 27.02.2017. - 00:27

* Divlji losos, grašak i tjestenina na bijelo ... kalorije: 500

Losos, grašak i tjestenina

... link na sastojke, recept i recenziju

Ovaj izvrsni losos nabavljam kao smrznuti proizvod u InterŠparu. Grašak je također bio smrznut. To je velika prednost današnje kuhinje. Moja je baka imala samo ono što je bilo u vrtu ili već nekako konzervirano. Da bi jeli ribu djed ju je trebao upecati u obližnjoj rječici. Ponuda namirnica sa strane nije bila osobita, a oni i nisu imali baš puno novca. Sve da su i htjeli nisu mogli jesti ovako raznoliko kao ja. Naravno, to što su jeli je bilo friško, sezonsko i vrhunsko, jer nije bilo toliko kemije. Eto, svako vrijeme nosi svoje.


P.S.
Ovaj svijet je prepun pacijenata i "doktora",
ali stvarne uloge su najčešće zamijenjene.
Moja je kuhinja dječja igra prema njihovim.
Izludili me antifašisti, kao i anti-antifašisti,
a koji nisu fašisti kako bi matematika rekla.
Ne želim više ozbiljno raspravljati ni s kim,
ako ga ne mogu istovremeno gledati u oči.
Onih koje to ide razumjet će sasvim dobro.
Jasno, ovo moram dokazati sebi, a ne njima.
Provokatori, razni, više nemate moju pažnju,
i moj će se nick teško naći ispod vaših postova.


Ono što mi je baš drago, je to da moje jalove političke rasprave ovih dana na blogu nisu uopće doprinijele broju posjeta, a kao što znamo, tj. toga sam svjestan bar ja, nisam tu zbog ljubavi prema pisanoj riječi, meni je stalo do čitanosti, jer to mi daje poticaj da nastavim. Bez brojača koji potvrđuje da to što nudim nekoga i zanima, odustao bi od objavljivanja samo tako, ali to nikako ne znači da ću se jeftino prodati za klik. Što se komentara tiče, uz mali odmak onih kod kojih imam kredit s više ili manje pokrića, kao i do sada, ostale treba tek kupiti, pa nema ništa bez ti meni - ja tebi. I u redu je tako, dok smo svjesni da je to temelj odnosa. I dalje ću vaše komentare shvaćati kao pozivnicu na vaše blogove, a onda ću odlučiti imali mi tamo mjesta. Jasno, neki ne komentiraju zbog toga, ali od kuda da ja znam, pa što mi preostaje nego se držati nekog principa, ta ne mogu baš svaku pojedinačnu situaciju analizirati za sebe. Većina vas zna da sam iskren i onda kada se zezam, pa mi neće pretjerano zamjeriti, a oni koji pak hoće, bogu hvala, samo dajte, ionako sam i sebi prenaporan. Nekako ispada da mi ne treba odlazak, da ne kažem bijeg s bloga, nego tek razumna selekcija, tj. biti koliko se već može i gdje to uistinu želim.

Komentari (2) - #

nedjelja, 26.02.2017. - 21:56

* Pastrva, miješana salata i beskvasni kruh ... kalorije: 550

Pastrva, kruh i miješana salata

Uzgojena pastrva ima oko 140 kcal / 10 dag

... link na sastojke, recept i komentar


P.S. Kada te ljudi uvjeravaju da uz ribu ide isključivo maslinovo ulje, zapravo ne pokušavaju utjecati na tebe, nego se bore sa slabošću vlastite vjere. Cijela kuhinja i sva njena ispravnost, samo je u našoj glavi. Tu počinju i završavaju sve bitke. Zato vladati svojom kuhinjom zapravo znači vladati vlastitim umom.

Komentari (12) - #

subota, 25.02.2017. - 08:57

* Riba i "petak"

1. ...

1. ...

2. ...

2. ...

3. ...

3. ...

Što nudim, tj. što vas zanima od ova tri jela?


P.S.
Mladost nosi zaigranu slutnju,
starost tek iskustvo koje više ili manje boli,
neovisno što itekako godi, jer eto, to je baš moj život.

Kakve ovo veze ima s ovim pustim ribetinama?
Nikakve, ili ... možda, fali mi zraka ;)

Komentari (14) - #

petak, 24.02.2017. - 07:50

* Feta sir, beskvasni kruh i ribani ljubičasti kupus ... 490 kcal

Feta, kruh i kupus

Često pretjerujem sa začinima ;)


... više, valjda: sastojci, recept, ...


P.S. Lako se odreći zrna soli, ako nije jedino!

Komentari (8) - #

četvrtak, 23.02.2017. - 20:52

* Ribani sir, tjestenina i rajčica s bosiljkom ... kalorije: 520

Sir, tjestenina i rajčica

Skoro pa studenski ručak ;)

... link prema receptu

Mali odmak je integralna tjestenina, vrhunsko maslinovo ulje i malo skuplji tvrdi sir, ali osnova je tu. Obzirom na doba godine, rajčica iz konzerve je sasvim prihvatljivo rješenje.


P.S. Tko ima vremena za "sve",
vjerojatno nema za ono što najviše treba.

Komentari (10) - #

četvrtak, 23.02.2017. - 07:36

* Puretina, uski rezanci, prokulice i vrhnje ... kalorije: 560

Puretina, tjestenina, prokulice, vrhnje

Za ukus su presudni kvalitetne namirnice i dobar omjer začina. Sklon sam jelima ... link prema receptu

DASH dijeta je popularna već više godina, posebno kod struke. Možda bi o njoj trebalo malo ozbiljnije razmisliti. Jasno, kao i svaka dobra dijeta ona je zapravo način življenja, i preporučljiva je svima.


P.S. Dovoljno sam sebičan da me predvidivost ne smeta kod drugih. Jasno, volim to nazivati tolerancijom, uvažavanjem tuđe osobnosti, ... ali nije mi jasno zašto to isto kod sebe gledam kao inerciju, pa i kukavičluk. Ne kažem da pouzdanost, dosljednost, odgovornost, ... nisu poželjne, ali nije li život prevrijedan da bi njime išli samo utabanim stazama.

Komentari (15) - #

utorak, 21.02.2017. - 07:27

* Zašto sam na blog.hr-u?

Jednostavno? ili ...



Trebam li razmisliti o prijevodu ...?



Istina, da, istina je nerijetko nešto što neće razumjeti svatko, ali dobro, uz konstantu standardne životne obmane, prvenstveno u svrhu samoobmane, ... igramo se, zar ne, a i što ćemo kada ionako sve izgleda nekako drugačije nego stvarno je. Zašto je to tako, i od kuda ta uvjerljivost, kako bi ja znao, mada se volim praviti da slutim, tj. i moj ego traži hranu, baš kao i vaš ;)




P.S. Ovo je fotka sljedećeg posta, ...



Odgovor na uvodno pitanje je:
Zbog vas koji posjetite ovaj blog,
ovako ili ..., tj. zbog ovoga ili onoga.

Komentari (15) - #

ponedjeljak, 20.02.2017. - 00:11

* Puretina, kelj i zafrig od masti i brašna slanutka ... 450 kcal

Puretina, kelj i zafrig

Odmak od klasičnog zafriga kod kojeg se koristi pšenično brašno, i još na način da se radi vrlo kratko, trebalo bi predstavljati neku zdraviju varijantu. Ovaj zafrig se ne može napraviti bez ... više (link prema cijelom postu)


Komentari (19) - #

petak, 17.02.2017. - 20:43

* Srdele, riža, mrkva i vrhnje ... kalorije: 520

Srdele i ...

15 dag srdela
5 dag integralne riže
15 dag mrkve
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m.
sol, papar, provansalske trave, peršin (za ukras)

- srdelu ispeci na gril tavici na ulju iz spreja
- skuhaj rižu i mrkvu, umiješaj vrhnje, začini

Što ne ide, ne ide, zar ne ... ;)


Srdele, riža i mrkvaPiletina i grašak

Još jednom nutritivno odličan obrok, ali gastronomski totalna katastrofa. Ne ide to pusto slatkasto kremasto i još s tako specifičnim i nježnim travama na, iako malu, okusom vrlo robusnu srdelu.


P.S. Pravovremenim razmišljanjem mogu se izbjeći početničke greške, kako u kuhanju, tako i u životu, tj. na mnogim drugim poljima. Eto, kada gledam gdje i što dajem, što dobivam, i što se traži, dolazim do zaključka da je blog prvenstveno mjesto druženja. Kako sam ja u zadnje vrijeme izrazito nedruštven, fer je da to i sebi napokon priznam i prekinem ovaj polovičan odnos. Znam, dramim milijunti puta, ali tako kako je sada uistinu se ne osjećam ugodno, a još manje slobodno. Pokušavam to objasniti, makar sebi, ali sada već pomalo posustajem. Neki će mi zamjeriti, neki neće, to sada više nije toliko do mene. Ispada da nekima omiljen princip: "ja tebi, ti meni" ima smisla, ovako ostaju neki bespotrebni repovi i osjećaj bar trenutno neprihvatljivog pritiska. Objavit ću još jedan post koji je u pripremi prije nove blog stanke, čisto da ne ostanem na ovom evidentnom kulinarskom, a možda i širem, promašaju. Hoću li, i gdje dalje objavljivati, moram prvo malo razmisliti. Još jednom, moja isprika što je situacija takva kakva već je, prije svega sebi samome, a onda i svima onima koji bi se družili, i koji su mi jako dragi, a ja se u obostrano prihvatljivoj komunikaciji trenutno uopće ne nalazim. Nije da nisam probao biti tu, ali da, duhom zapravo nisam već neko vrijeme, pa je onda pošteno da ni tijelom, tj. objavama uistinu i nisam. Osjećam se glupo, ali si ne zamjeram odveć, uistinu sam pokušao. Govorio sam vam da sam otišao, ali mi niste htjeli vjerovati. Jasno, vama ne zamjeram baš ništa, dapače, hvala vam na pažnji kojom ste me obasipali, iako je baš ničim nisam zaslužio. Malo ću ovaj završni čin ubrzati, pa ovaj post ide odmah, a zaključni sutra u jutro, da više ne mučim ni sebe ni vas.

Komentari (1) - #

četvrtak, 16.02.2017. - 22:41

* Piletina, grašak, šampinjoni i maslinovo ulje ... kalorije: 510

Piletina i grašak

20 dag filea pilećih prsa
20 dag graška
20 dag šampinjona
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

- meso ispeci na gril tavici na malo maslinovog ulja
- povrće skuhaj, pa malo zapeci na tavici, začini

Ovo je "pravi" dijetalni obrok ;)

Jelo ima sve bitne nutritivne komponente, s nešto malo više proteina. Brzo i lako se priprema. Ukusno je, ali i suho. Ovo malo ulja (10 g) na šezdeset puta veću količinu ostalih namirnica (600 g) jedva da se i osjeti, ali tako je to kada se bira manje kalorija. Stereotip kaže da je file pilećih prsa lagan, pa neka tako i bude. Jelo bi bilo nutritivno prihvatljivije da se sve skuhano, pogotovo na pari, pa na kraju preliveno s malo maslinovog ulja. Da sam skroz pravi upravo bi ga tako pripremio. Ali kako ne znam ništa o uzgoju ovog pileta, ni graška, kao ni šampinjona, a za stvarnu vrijednost maslinovog također, uz nešto veću vjeru da je pravo, jer je nabavljeno kao "domaće od poznatih", pa slijedom toga pretpostavljam da nema potrebe ni "umirati u ljepoti" potencijalno najbolje pripreme.

P.S.
Kada već ne znamo što jedemo, trujmo se raznoliko i umjereno!

Komentari (5) - #

srijeda, 15.02.2017. - 18:43

* Valentinovo

Valentinovo

Kada je mjera ljubav, i sreća ima smisla ;)

Komentari (20) - #

utorak, 14.02.2017. - 07:22

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se