minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Kraj, ...

Ribani ovčji sir, ...

* Ribani ovčji sir, kruh, mladi luk, maslinovo ulje i slani inčuni ... 480 kcal



Škarpina, riža i kupus

* Lešo: Škarpina, integralna riža i ljubičasti kupus ... 460 kcal



Jaja, grašak i luk

* Jaja na luku, s graškom ... 520 kcal



Surimi, tjestenina i mahune

* Surimi, tjestenina i mahune na bijelo ... 530 kcal



Roquefort i grašak

* Wok: Roquefort, grašak, rajčica i paprika ... 480 kcal



... blog isprika, svako vam dobro i srdačan pozdrav


Kraj

Eh da,
tko te ima, taj te nema, ... ;)

Iskreno se ispričavam svima koje sam na bilo koji način povrijedio, omalovažio, zanemario, uznemirio, ... nikada mi to nije bila namjera, osim možda tek u krajnjem očaju i nemoći, kada zapravo i nisam bio svoj. Neka svatko čini što misli da mora, eto, ja vjerujem da želim uzeti malo dužu stanku ovdje. Sljedeći puta ću objaviti post kada napokon skinem svih tih nesretnih 40 kg, a i to tek možda. Bez toga se sam sebi činim neprihvatljivo licemjeran. Kada će to biti, tko bi znao. Do tada, svako vam dobro i hvala na podršci, dobrim željama, ugodnom druženju i svemu što ste mi tako nesebično podarili. Tu uključujem i ekipu koja skrbi o ovom našem blogu. Znam ja dobro da ni njima nije lako, a kamoli onako kako bi htjeli. Do novog susreta, još jednom, blogerima komentatorima, blog tehničarima, tihim kibicerima ... svima, hvala od srca, i neka vas moj iskreni blagoslov i dobre želje prate ;)

P.S. Istina, najavio sam ovo, ali nisam ni sam sebi vjerovao da mogu, a mogu li, vidjet ćemo. Kako god, blagoslovljeni bili na Božić 2016, i neka vam je najsretnija Nova 2017 i sve one i ono što slijedi. Da, hvala vam, odoh ja nekim svojim putem, ovaj puta nema nazad, bar ne skoro. Vjerovali ili ne, grlo mi se steglo, a i suza je na oku, ali šilji ga, život je to, i valja stati iza sebe. Hvala vam, istinski ste obogatili moj život.

* Ne zamjerite na odbijancu, tj. Iako mi to nije do sada bio običaj, a čak ni iznimka, ipak, obzirom da ovaj puta skroz ozbiljno mislim, i da vas neću obilaziti nakon ovoga, komentari na ovaj post ne bi imali smisla. Dakle, to je to, do daljnjega, s moje strane. Još jednom, iskreno hvala, i ne zamjerite odveć.

Komentari (0) - #

nedjelja, 25.12.2016. - 01:42

* Namaz od graha, zelja, tune i maslinovog ulja na tostu s ciklom i grčkim jogurtom

Namaz od graha

Post je post, a gost, gost ;)

Kako sam u gostima ovih dana, moja kuhinja zasluženo odmara. Kao što znamo, svakog gosta tri dana dosta, pa slično vrijedi i za postove u kojima je grah u glavnoj ulozi. Ovaj namaz je ispao jako dobro, gotovo kao Ana u objektivu gospona Fulira, onako umjetnički, sa suncem u kosi. Kao kontrast, dodao sam ciklu narezanu na kocke. Da ne budu samo ciklasto crvene, dodao sam i snježno bijeli grčki jogurt s kimom. Ovo je moj doručak na Badnjak. U mojoj grah trilogiji nisu sudjelovali i ostali ukućani, osim u prvom nastavku, kada je bila klasika. To sasvim nedvosmisleno upućuje da u moje gastro mogućnosti ni oni baš ne vjeruju. Oko graha i ribe sam se gotovo posvađao sa ženom, a za ovo danas je samo rekla: "Smiješno!". Nisam imao volje tražiti obrazloženje. Ja sam valjda trknut, pa sam stvarno uživao u tim obrocima. Grah je pravi domaći trešnjevac, zelje varaždinsko, a za njegov brend se i Slovenci otimaju, tuna ona najskuplja, iz vlastitog soka, maslinovo domaće s Brača, vrhunsko, tost integralni, cikla eko bio sto čuda, grčki jogurt industrijski, ali odličan, svježi peršin, šareni papar i kim. Eto, za mene je ovo Delux obrok, po gotovo svim kriterijima. Što se kalorija tiče, i one su super, oko 430 u ovom obroku, ali to ću ipak ostaviti za web, dok ću blogu dati prostor uglavnom za druženje. Tako sam nekako zaključio da je najprirodnije, a vjerojatno i najpraktičnije.


P.S. Nije zlato sve što sja, niti je dobro samo ono što je teže dostupno, ali u redu, tj. svakome na volju. Ja i dalje vjerujem da su, kao i u koječemu drugom, umjerenost i raznolikost istinsko bogatstvo i u prehrani. Dijeta nije samo poželjna povremena potreba,ona je kontinuirana nužnost razumnog čovjeka. Korijen riječi dijeta (lat. diaeta) označava uredan način života s obzirom na hranu, piće, spavanje i odmaranje, odnosno njegovanje zdravlja. Eto, htio sam napomenuti da imam veliku želju vratiti se korijenima značenja riječi dijeta, pa i inicijalnoj ideji kada sam pokretao ovaj blog, a to je urediti vlastitu prehranu i skupiti na jedno mjesto sasvim konkretne obroke kod kojih nije naglasak na gastronomiji, i tome da se svide svima, čak ni većini, nego na raznolikosti i umjerenosti, sukladno upravo onome što mi treba. Dodatno, u okruženju kakvo već je, bitna smjernica je i jednostavnost, dok je kvaliteta uglavnom uvjetovana mogućnostima, i to ne samo financijskim, nego i opet vremenom, ali i energijom i dobrom voljom. Veselite se ljudi, i uživajte. I ja ću nastojati isto, ali ću si dati malo truda da ovih dana razmislim kako i kuda želim stići, tj. čega ću se i u kojoj mjeri dodatno odreći kako bi u konačnici dobio više. Znam da je ovo priča koja bolje prolazi iza Nove Godine, ali ...

Komentari (13) - #

subota, 24.12.2016. - 16:35

* Tuna, grah i zelje

Jabuka, papaja i čokolada

Kao što rekoh:
"Izvrstan domaći grah,
naravno, bez bakalara, ali ..."
sasvim je dobro prošao s tunom ;)

Ocijedio sam ostatke klasičnog grah variva, dodatno dinstao kiselo zelje i tunu na maslinovom ulju, začinio i sve pomiješao. Prema očekivanju, ispalo je odlično. Kako mi je bilo previše, od ostatka ostataka sam napravio paštetu.


P.S. Principi su prečac do provjerenih rješenja,
ali i zid prema novom, neistraženom i drugačijem.

Komentari (9) - #

subota, 24.12.2016. - 00:42

* Kruh naš svagdanji, grah i kiselo zelje

Jabuka, papaja i čokolada

Izvrstan domaći grah,
naravno, bez bakalara, ali ... ;)

P.S. Kada ljudima dozvoliš da kažu
i ono što se neće svidjeti tvojoj taštini,
onda ćeš to i čuti, jasno, ako si to dozvoliš.

Komentari (9) - #

petak, 23.12.2016. - 00:36

* Sušena jabuka u tamnoj čokoladi i papaja u bijeloj

Jabuka, papaja i čokolada

Slatko li je slatko, ali ...

P.S. Kako se bog/priroda bori za dobro?
Ne objašnjava, niti išta brani, pa ni loše, dapače,
itekako dozvoljava pogreške, ali ih kao takve i tretira.

Komentari (13) - #

četvrtak, 22.12.2016. - 07:36

* Dimljeni losos, zeleni rezanci i brokula u vrhnju

Dimljeni losos

... dimljeno, kuhano, pa umiješano ;)

Volim kada me odsustvo želje za dokazivanjem odvede u pravcu koji sluti na dobro.

P.S. Kada bi nas drugi vidjeli kako mi vidimo sebe,
bio bi ovo sasvim lijep svijet, ali eto ...

Nitko nije savršen!

Komentari (11) - #

utorak, 20.12.2016. - 21:17

* Oblizeki i šampanjac za 17-ti ... živjeli ;)

Oblizeki

- integralni tost
- dimljena šunka
- mini mozzarella
- slatko kiseli krastavci
- tucana crvena ljuta paprika
- svježi listovi celera
- sjemenke gorušice
- maslinovo ulje
- zrno papra
- kapare

+ pjenušac

Advent u Zagrebu, svjetski događaj ;)


Advent ZG - Zrinjevac

Advent ZG - klizalište

Advent ZG - Djed mraz

P.S. Ljudi će ti oprostiti sve osim iskrenosti i uspjeha.

Komentari (15) - #

nedjelja, 18.12.2016. - 21:10

* Riblji petak kroz cijeli tjedan, pa i šire ... kalorije: taman

Šaruni

Jučer, u opjevani petak, uživao sam u filetiranom šarunu uz široke zelene rezance sa zlatnim šampinjonima, vrhnjem i svježim listom celera. Ukratko, izvrsno mi je uspjelo, i tražio se obrok više, ali to vrijedi samo za neriblji dio.

Nekako se pomalo ustručavam objavljivati obroke s ribom, jer za nju nemam baš podršku u vlastitoj kući, a ni na blogu nije nešto puno drugačije. Stoga eto, jedan sažeti grupni post s neobjavljenim jelima tog tipa od zadnjih deset dana. To što bi ja ribu jeo i češće nego jedem, ne smijem se hvaliti, jer zvučim ko fetivi Dalmoš, a igrom slučaja, uz dužno poštivanje, to ipak nisam, no sam tek sasvim običan purger, koji uz rijeke i jezera, voli i more i ribice razne. Moja je sreća što je izbor ribe u omiljenoj nam metropoli bolji nego u mnogim mjestima na Jadranu, pa eto, uživam. Izbor smrznutoga također nije loš. Jasno, nije to riba s broda dočekanog u zoru, ali nije ni loša, dapače.

* Panirana bijela riba, grašak, buča


Panirana riba

* Papaline, prokulice i batat


Papaline

* Špageti s rajčicom, školjkama, ribom i rakovima


Plodovi mora

* Papaline, kruh i cikla


Papaline

* Filet oslića, kruh i pečena paprika


Oslić

* Tuna, kruh i kiselo zelje


Tuna

* Njoki, rajčica i fileti skuše


Skuša

Po mojim kriterijima,
jedno jelo bolje od drugoga!


Kada sam imao manje novaca češće sam birao srdelu, jeftine komadiće tune, šarana ili lignjune, tj. novac nikada nije bio prihvatljiv izgovor za ne jesti ribu i riblje, bar ne meni.

Svi su ovi obroci bili ovih dana, a petak ostavljam onima koji se na ribu moraju na neki način prisiljavati. U tom kontekstu ima smisla i zeleni ponedjeljak, sretni sat ili žuta minuta, ako ćemo u neke manje jedinice :)


P.S. Po komentarima je često sasvim lako zaključiti da mnogi ne pročitaju post, ali to nije pristojno primijetiti, pa onda neću. U svakom slučaju radi se o sasvim legitimnom diskrecionom pravu svakoga ponaosob. Ono gdje želim promjenu je to da isto dozvolim i sebi. To će, uz sve opipljiviji nedostatak vremena za jalove rasprave, ili kurtoazne komentare, voditi sve rjeđem javljanju na vaše postove. S obzirom na to da na blogu vrijedi pravilo: "ti meni, ja tebi", predvidiv je neki još skromniji broj komentara ovdje, ali dobro, sve ima svoju cijenu, pa na nju pristajemo ili pak ne. Ne zamjerite, ako možete, bar za dobro sebi. Opet kao nešto pričam vama, a zapravo se obraćam sebi.

Komentari (9) - #

subota, 17.12.2016. - 14:24

* Ledeni špageti (tjestenina, salata, puretina) ... kalorije: 460

Ledeni špageti

15 dag purećih prsa
5 dag integralnih špageta
10 dag iceberg salate
0,5 dl vrhnja za kuhanje
sol, papar, provansalski začini

- puretinu usitni, posoli i kratko ispeci na malo ulja
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi,
- umiješaj salatu, vrhnje i začine

Još jedan eksperiment, zapravo dva ;)

Malo ulja je kada se koristi ono u spreju, pa se količina ne može ni izmjeriti koliko je malo. Prvi eksperiment je u tome što sam namirnicu koja se jede hladna i odvojeno kao salata ugurao u toplo jelo. Na ideju sam došao jedući jedno jelo u restoranu koje je imalo hruskavu iceberg salatu kao dekoraciju, i baš mi je pasalo i nju pojesti zajedno s ostalim. Ovaj moj eksperiment je u potpunosti uspio, jer sada znam da ovo neću više ponoviti, iako je nutritivno obrok odličan. Podvaljivanjem salate u jelo uštedio sam na ulju koje bi mi trebalo da je prihvatljivo začinim kada bi bila sa strane, ali gastronomski, napravio sam solidno odstupanje od osnovnih postulata. Špiček bi me poslao doma, ako ne i u tri. Drugi eksperiment je u prvom dijelu naslova. On implicira nešto sasvim drugo nego to sadržaj nudi. To je moja mala osveta svim onim naslovima u medijima koji me isprovociraju da kliknem, pa onda ne nađem što sam očekivao. Vrlo često ne nađem apsolutno ništa. Inače, kao i puno puta do sada, jelo uopće nije tako loše kako to ja insinuiram, ali eto, navikli ste da sam kritičan, pogotovo prema sebi, zapravo poručujući, probajte ako vas to zanima ili privlači, i jasno, ako vam se da, jer tko zna, vama se možda baš i svidi. Što se mene tiče, nadam se da je razvidno da ne morate, dapače, volim kada se ljudi hrane upravo onim što im godi i čini dobro.

Ovo je obrok od prije neki dan. Svatko tko voli da ga zovu riblji Petko lako će u ovom jelu umjesto puretine staviti odrezak tune ili lososa, a može i jastoga, naravno, ako uistinu može, ja ga nisam jeo desetljećima ;)

P.S.

Ono smo čime se hranimo!

Kao i obično kod raznih mudrosti izrečeno nema blage veze s bukvalnim tumačenjem, tj. ispod ponuđenog poklopljenog pladnja krije se poslastica, osrednje jelo ili gotovo ništa, zanimljivo, ovisno o nama samima, a ne o ponuđenom. Taj je dio najteže shvatiti, tj. prihvatiti, ali dobro, svatko će doći do čega već treba, kada treba, tj. kada bude spreman, ili neće. Valjda, od kuda bi ja znao za vas, kada ne znam ni za sebe. Kako god, čini mi se da oni koji ponešto znaju o teoriji relativnosti imaju veće šanse za pozitivan ishod, pod pretpostavkom da pod pozitivnim podrazumijevamo isto.

Komentari (12) - #

petak, 16.12.2016. - 07:32

* Šarun, prokulice, buča, celer i maslinovo ... kalorije: 410

Šarun

10 dag šaruna
10 dag prokulica
10 dag buče
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi list celera
+ 1 dl crnog vina

Skuhaj i začini ;)

Je, kosti ovako male ribe su istinsko opterećenje, ali tko voli ribu, vjerojatno će i tu "žrtvu" podnijeti za obrok koji u svojoj jednostavnosti itekako miriši na zdravo.

Zašto šarun?

Bio sam na tržnici i izgledao je skroz svježe, cijena mu je prihvatljiva, znam da nije iz uzgoja ili zagađenih i među znalcima izrazito nepopularnih dalekih toplih mora, a još su mi ga i očistili. Kao pobornik raznolikosti, s lakoćom sam preskočio vrlo lijepe pastrve, brancine i šarana, ali već sljedeći puta, tko zna.


Šarun (šnjur, sarun, širun, ...):
Spada u plavu ribu.
Ima oko 165 kcal na 10 dag.
Uglavnom živi na dubinama do 200 m.
Specifičan je po bočnoj krljušti i velikim očima.
Grabežljivac je.
Hrani se manjom ribom, školjkašima, rakovima i glavonošcima.


P.S. Nikako da shvatim zašto mi slike ribe tako teško daju rezultat kojim bi bio zadovoljan. Da li je to preveliki kontrast bijelo srebrne kože prema crnom tanjuru, pa je "spalim", ili negdje skroz griješim, ne znam, ali da dvojim da li uopće objaviti, kod ribe, uistinu je čest slučaj. Cijenio bi dobar savjet po tom pitanju.

Dodatno, o bloganju i blogerskom prigovaranju. Ima postova koji spajaju, i vode već nekom dobru, ali na žalost, ne manjka ni onih drugih. Najviše što mogu učiniti je da pažljivo biram čemu ću pokloniti svoju pažnju ubuduće, mada, kako protiv srca, a ono uvijek hoće što mu se već hoće, i ne pita puno za razum i logiku. Uostalom, i s druge su strane živi ljudi, pa je ponekada teško odvojiti inicijalne simpatije prema osobi od eventualno bezveznog posta.

I još sitnica o web-u. Neću ovakva jela stavljati na web. Svjestan sam da ljudi vole "lakše" namirnice, pa od ribe prolaze fileti oslića ili bakalara, a od prave ribe tek brancini, orade i zbaci s jedne strane, te tuna, losos i eventualno pastrve i srdele, s one kao druge. Eto, obzirom da je blog internet dnevnik, tu stavim što je uistinu bilo, bez osobitog probiranja po bilo kom kriteriju.

Komentari (13) - #

četvrtak, 15.12.2016. - 07:34

* Oslić u slanutkovom brašnu, krumpir i mrkva sa sezamovim sjemenkama na maslacu ... kalorije: 430

Oslić, krumpir i mrkva

10 dag fileta oslića
10 dag krumpira
10 dag mrkve
1 dag maslaca
0,1 dl maslinovog ulja
sezamove sjemenke i slanutkovo brašno
sol, papar, tucana crvena ljuta paprika, list celera

Skuhaš krumpir, mrkvu i filete oslića.
Začiniš s mjerom i preliješ s malo maslinovog ulja.

A onda poželiš kruha preko pogače ...

... pa oslića umočiš u slanutkovo brašno i tucanu ljutu crvenu papriku, i malo zapečeš na ulju iz spreja. Povrće okupaš u maslacu i dodaš sjemenke sezama. Usput, isprljaš hrpu svega, izgubiš vrijeme, razočaraš se rezultatom, da ne kažem sobom, i svojim morskim idejama.

Zašto?

Ne znam, ili ... ;)

Da, bilo je eksperimenta i oko fotografije.

P.S. Ali i ah, da, život je jedan, i sve što ne probamo, baš kao da i nismo, ma koliko u mislima idealizirali. Što bi rekao moj omiljeni lik omražen na ovim prostorima: "Ne muči me neuspjeh, ali umro bi da nisam probao!". Znam, nije važno o kome pričam, pa makar u globalu samo o sebi, ali mnogi će shvatiti o čemu zborim, i to je ono bitno, valjda.

Komentari (12) - #

utorak, 13.12.2016. - 20:55

* Doručak: Kruh, sir, pršut, rajčica, maslinovo i vino ... kalorije: 470

Beskvasni kruh

5 dag beskvasnog kruha sa sjemenkama
2 dag Maasdam sira
3 dag pršuta
10 dag mini rajčica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, kapare, prženi luk
+ 1 dl bijelog vina

Eh da,
sir s rupama je za mršavljenje,
jer one nemaju kalorije ;)

Prženi luk ima oko 590 kcal u 10 dag, zato ga valja koristiti kao začin, a ne usputnu grickalicu. Beskvasni kruh je malo gnjecav, ali meni je ukusan i sigurno ću ga uzeti još koji puta, iako kod ostalih ukućana nije dobio prolaznu ocjenu. Pršut je talijanski i jako je dobar. Valja napomenuti da se radi o skupom pršutu, a ne o onom iz kategorije 99,99 kn, pa 69,99 na akciji. Ovo napominjem za one koji vole generalizirati, pa ispaliti tipa: "Talijanski pršut ne valja!", što je naravno notorna glupost, jer ih ima od onih vrlo kvalitetnih i prestižnih, do najjeftinijih koji uistinu nisu bog zna što. Isto vrijedi i za maslinovo ulje i štošta drugo. Ne možeš kupiti kantu "maslinovog" ulja od 5 litara za 150 kn i očekivati da si dobio mitski opjevano vrhunsko djevičansko maslinovo ulje. Naravno, cijena nije jedini kriterij, ali ...

Piše na jednom portalu kako treba jak doručak da bi se pokrenuo metabolizam, što bi uz umjeren ručak i skromniju večeru trebalo pomoći postizanju i održavanju dobre linije. Slažem se ja s tim, onako u globalu, ali treba biti oprezan, jer kao i uvijek, radi se o odnosima i mjerama, a mnogi su skloni sasvim krivom tumačenju, tj. zaključivanju napamet. Čak i u LCHF (manje ugljikohidrata, a više masti) ljudi s lakoćom vide doručak od para kobasica, pet šnita špeka i tri jaja, i još sve pliva u domaćoj masti.

Ne, ne, i ne!

Nikakva dijetalna prehrana ne podrazumijeva takve obroke, dapače. Ako vas zanima pogledajte spomenuti "jak" doručak: "Burrito s jajima, špinatom, rajčicom i grahom", i nemojte previdjeti količine i ukupan broj kalorija. Na to nadovežite ideju umjerenijeg ručka i još skromnije večere, i neće biti dvojbe o kakvoj se prehrani radi i zašto donosi rezultate. Ako ste pročitali preteći članak mogli ste naići na podatak kako je grupa koja je tako jela smršavila 2,5 puta više nego grupa koja je jela obrnutim odnosom kalorija, dakle slab doručak, umjeren ručak i jaku večeru. Primjećujete li zajednički nazivnik? Obje grupe su mršavjele! E o tome ja pričam ;)


P.S. S obzirom na to da je centralni dio prošlog posta bila Esma, pa niste pitali što je točno bilo u samom obroku, pa da i na to odgovorim, jer eto, to je moj omiljeni običaj, odgovarati na pitanja koja nitko nije postavio. Tako sam razmišljao kada sam pripremao ovaj post, a ni sada nije drugačije. I da, na onom Pinotu je pisalo sivi, ali i nije baš te boje, ali da je vrhunski, to bome je. Hoću reći, nije uvijek sve onako kako piše, ali ima nešto i u tome. Blog je specifično okruženje i većina je koncentrirana na ono što će reći, i to voli zvati druženjem. To je skroz u redu i nema razloga ne uvažiti da stvari stoje kako već stoje, i dok stoje. Mnoge zapravo zanima malo toga ili čak gotovo ništa, osim tjeranja svoga, pa ni ja valjda nisam baš neka iznimka. Znam, dijeta vas zapravo ne interesira, jer jedino ja na ovom blogu vodim vječni boj s kalorijama, dok to nikom drugom nije potrebno. Eto, zato sam i o tome pisao. I onda netko kaže da je kljunaš čudnovat, a ja, što mojoj čudnovatosti fali. Šalim se pomalo kroz ovaj post, to je valjda razvidno, ali ne s vama, no sa sobom, jer ponekada i ne preostane puno više od toga. Završno, za one koji plaču kako si ne mogu priuštiti ovo ili ono. Moj gušt u dobrom kruhu i masti nije manji od onoga u kavijaru i šampanjcu. Dakle, odnos. Odnos je ono što nas definira, a ne apsolutne vrijednosti. Fokus na ono što nam je dostupno, to je bit sreće, a ne vječni žal zbog svega onoga što nije. Danas dišem, i to nastojim činiti duboko i s puno svjesnosti, jer tko zna što nosi sutra, lako moguće neki kašalj i prehladu, zagađen zrak, ... ili čak i ništa. Bolje je imati loš pršut i zdrave zube, nego vrhunski pršut i biti dobrano nagrižen zubom vremena neovisno o vlastitima. Jasno, odmah će se naći netko tko bi htio sve i odmah, ali život to nije tako zamislio, i zato mladci lakih i brzih nogu nemaju pamet staraca, a valjda i obrnuto. To ne vrijedi u virtualnim svjetovima, na primjer kao na blogu, tu sve može, pa pahuljica u stvarnosti može imati dobru stotku nad vagom, a brzog zapravo može preteći i teško ranjeni puž. Kako god, tj. u svakom slučaju, prije ili kasnije, biti će definitivno ništa, tj. zadnji udah i izdah, a tada neću plakati za onim što nisam imao, možda niti mogao, nego za onima i onim pri ruci, a ja nisam vidio, cijenio, ... volio.Eto, tako mislim.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 12.12.2016. - 21:36

* Maasdam: sir s rupama, ... beskvasni kruh, ...

Maasdam

Bude vikendom doručak oko podneva, ili kasnije ...


Pinot sivi

P.S. Tugujmo cigani, kao i uvijek, s pjesmom.

Esma

Iznimna žena, udomila je 47 djece. Nije morala, ali je ...
Danas je u mojoj duši dan žalosti, a eto,
kada sam najtužniji, ja pjevam,
istina, i plačem, i pijem,
da, život je to ...
pa i smrt

Komentari (14) - #

nedjelja, 11.12.2016. - 17:56

* Gouda, tost pohan u jaju i salata ... kalorije: 470

Tost u jaju

Vrlo ukusan vikend doručak ;)

Tost je skoro u potpunosti upio smućkano jaje, možda zato što nije ničim namakan. Na sir sam stavio malo origana, taman toliko da je obogatio okus, a nije ga skroz preuzeo. Sa strane je servirana iceberg salata i mini rajčice, standardno začinjeno. Dobio sam novo maslinovo s Brača. Odlično je, koncentrirano i čak pomalo pikantne arome.

P.S. Pravi kajmak, pravo ulje, prava riba, ... sve je to u redu potražiti, ali pitam se ne bi li me trebalo više zaokupljati pitanje da li sam ja pravi. Hoću reći, taština je prvenstveno namijenjena budalama, ali eto, rijetko tko je pametan baš toliko koliko vjeruje.

Komentari (12) - #

subota, 10.12.2016. - 11:18

* Kajmak s ljutom paprikom, graham pecivo i kiseli krastavci ... kalorije: 450

Puretina i grah salata

5 dag kajmaka
5 dag graham peciva
10 dag slatkih kiselih krastavaca
papar (malo na krastavce)

+ 2 dl kefira

Hm, graham pecivo zvuči moćno, ali kladio bi se da se radi o još jednoj trgovačkoj prevari, jer gotovo kao da je potpuno bijelo. Teško da tu ima išta integralno, a i grahama je koliko i šipka. Misle si trgovci, dajmo mu što želi, ali na nivou vjere, a u stvarnosti, dajmo mu što nama odgovara. Krastavci koji su 40 kcal umjesto 10. Ma daj, na koju foru? Ali dobro, da su slatkasti, bome jesu. I kajmak je sumnjiv, samo 330 kcal na 10 dag?

Ako se pitate kako je ispao ovaj obrok kao cjelina, reći ću samo: Savršeno! I to bez ikakvih navodnika.

Ima li tjedno planiranje smisla?
Ima, itekako, ali ga je dosta teško provesti.

Zašto?
Prvenstveno zbog toga što je plan u pravilu nerealan!

P.S. Kompliciranje s blogom, ili blogovima, brzo mi je dojadilo.
Predvidivo, tj. očekivano, da, kao i drugi, ni ja ne mogu od sebe pobjeći.

Komentari (8) - #

petak, 09.12.2016. - 20:20

* Tjedni jelovnik

 

Doručak

Gablec / Ručak

Večera

PON

KajmakKravlji sir Plava riba

UTO

Mliječni namazPuretinaPanirana riba

SRI

Dimljena šunkaTuna Jaja

ČET

RoquefortFretta Gusto Gamberi

PET

Zobene pahuljiceMozzarella Riječna riba

SUB

Sir s rupamaVarivo Bijela riba

NED

Namaz od maslinaDivljač Slatko

Komentari (9) - #

utorak, 06.12.2016. - 00:07

* Gavuni i krumpir salata

Gavuni

Šipak ostavlja specifičan okus, a tek riječi ;)

Kupio sam krasne svježe gavune. Žena ih je uvaljala u brašno i ispržila. Servirala ih je uz salatu od krumpira i luka. Uživali smo u obroku, a onda je kao usput pitala: "Kakvo ti je jelo?". Naivan, kakav jesam i u ovim godinama, počeo sam obrazlagati kako je jako fino, ali da bi bilo još bolje da je više luka, da je omjer krumpira i ulja 20 dag krumpira na čep ulja, pa da je malo bljedunjavo, tj. fali začina, pa da u ribu nisu trebale ići grančice ružmarina nego samo iglice, spomenuo sam i slanutkovo brašno kao ideju, ... odsutnog pogleda, kao da nije ni slušala, samo je rekla: "Da meni ovako nešto ponude pohvalila bi kuhara!". Zastao sam i zašutio, baš kao da mi je netko opalio tešku šamarčinu. Ne mogu vjerovati da sam toliko zaboravan da još uvijek tako olako previdim da ljudi ne traže moje kritike i detaljna objašnjenja. Trebalo je samo reći: "Dobro je, dapače, izvrsno!", jer u globalu to i je, a svoje "pametne" I "stručne" analize i potencijalna poboljšanja ostavi sebi ili ih okačiti prvom mačku o rep.

Šipak

Dobro da sam danas kupio i novu turu šipka, lijepih pet komada, pa da se imam čime zabavljati umjesto da mladim jezikom praznu slamu, i doma, a valjda i tu, i svugdje. Samo još da i sebe poštedim te nesretne jalove dubinske analitike. Ljudi vole učiti na teži način, i to samo onaj mali dio koji uopće ima volje učiti. Vjerojatno sam i ja u toj "izabranoj" skupni samo si to ne mogu priznati, ta ni meni ne manjka taštine. Uistinu je glupa iluzija da ću iskrenošću išta promijeniti, osim što se onom egu ugodnom činim simpatičnijim, i ljudima je lijepo, a onom drugom neizostavno idem na jetra svima redom. Inače, u tom je kontekstu i ona moja priča o odlasku. Istinskog mene valjda ne želi ni moja draga majka, kojoj sam toliko puta pokudio Vegetu da mi je sada valjda stavlja i u ona jela u koja inače ne bi. Naravno, kaže da nije, a ja si mogu samo misliti tko je tu pametan, a tko je budala, to ionako znam, samo eto, ponekada zaboravim. Ali hajde, dobro, ne do bog većeg zla. Ovo su zbilja bili odlični gavuni i vrlo ukusna krumpir salata, a o šipku da i ne pričam.

P.S. I eto, idem ja tako, uglavnom polako, valjda u san, a već sutra, bude li imalo pameti, cvjetat će sto, ma što sto, tisuće cvjetova, i sve jedan ljepši od drugoga, pa neka se slatkim nektarom, srcu tako dragom, okrijepe i gladni i žedni i usnuli kao ja.

Komentari (11) - #

subota, 03.12.2016. - 00:15

* Šipak, pačja mast, tost i kiseli krastavci ... kalorije: 470

Pačja mast

3 dag pačje masti
5 dag integralnog tosta
10 dag kiselih krastavaca
10 dag nara (šipka)
tucana crvena ljuta paprika

Spoj kiselog, masnog, ljutog i slatkog ;)

Ne, jelo koji ima mast u sebi ne mora nužno biti hrana za rudare. Prema mojim kriterijima, čovjeka koji nije osobito tjelesno aktivan, ovdje su kalorije sasvim u redu i nema govora o nekoj težini obroka, dapače, nekoliko sati nakon ovog jela bio sam solidno gladan. Ono što ovdje fali od standardnih komponenti su proteini, njih gotovo da uopće nema, pa se može reći da se radi o nutritivno neuravnoteženom obroku. Kao iznimka, sasvim će dobro proći, jer ima nekih drugih dodanih vrijednosti.

Perfektna mast koja je ostala nakon pečenja patke je bila osnovna ideja ovog jela, a ostalo se nadovezalo. Obzirom da je već bila slana samo sam je malo požestio ljutom paprikom. Kao ravnotežu masnoći sam uzeo kisele krastavce. Obzirom da se nekada jela mast i šećer, i to se nije smatralo atakom na nepce, dapače, rado se jelo. Malo sam doradio i tu ideju dodatkom fenomenalnog šipka koji je obrok digao i nutritivno, ali i vizualno i gastronomski. Uz zrelu slatkoću i uobičajenu kiselkastost iznenadile su me značajno nježnije koštice, pa je bio baš ugodan za jesti, bez potrebe za ikakvim pljuckanjem.

Naravno, mogli bi ovdje raspravljati o tome koliko je prihvatljivo pomiješati toliko različitih i karakterno upečatljivih okusa u jednom jelu, ali mislim da na tu temu mogu samo reći da je ovo bio vrlo zanimljiv i ukusan doručak u kojem sam istinski uživao u svakom zalogaju. Onima koji ovakve uratke smatraju kulinarskim svetogrđem ili kičem, s osobitim zadovoljstvom ću preporučiti da zamjene ili izbace sve što im ne odgovara, i uživaju u onome što baš njih veseli.

P.S. Za one koji ne znaju, šipak se najlakše čisti tako da se razreže nožem na pola, i to vodoravno, tako da je nakon sječenja vrh šipka vrh jedne polovice, a dno druge. Na taj se način otvore glavne komore unutar šipka. Tada se lagano, ili malo žešće, lupka drvenom kuhačom odozgo po kori nad nekom većom posudom u koju će padati blagotvorne koštice.

Komentari (9) - #

petak, 02.12.2016. - 07:38

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se