minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Patka, mlinci, grincajg i grintanje ... kalorije: ne previše

Pečena patka

Trebao je ovo biti nedjeljni ručak, ali kako patka kupljena po 9,99 kn za kilu nije svima bila prihvatljiv izbor, pričekala je običan ponedjeljak. Nakon standardnog pečenja u pećnici je raskomadana, pa dodatno zapečena. Bila je izvrsna. U prošlom postu sam hvalio začine, ali nije ni s njima samo tako. Htio sam malo kruha preko pogače, pa sam i u mlince dodao dosta provansalskih začina, što se pokazalo pogrešnim. Iako je to izvrsna mješavina raznih trava i lišća, ubio sam dušu mlinaca, ali dobro, ionako je to bio čudan obrok. Prateće povrće je trebala biti salata od rikule i mini rajčice, ali rikula je pojedena kako je planirano, u nedjelju. Ovdje je uskočilo povrće iz juhe, tj. grincajg. Nekako ispada da mi se planiranje i realizacija prečesto razilaze, ali nije lako kada si prvi u ekipi koji nudi, a zadnji koji odlučuje. To se odnosi i na zajedničke obroke, ali i na one koje radim samo sebi, jer ispada da jedino meni smeta namirnica koja se predugo povlači po frižideru ili smočnici, pa nevjerojatno često jedem ostatke već nečega. Da me to ljuti, ljuti, ali tko mi je kriv kada ne mogu podnijeti pitanja tipa: "Nema mesa?", "Nema sira?", "Nema paprike?", "Nema ...?", pa onda ima, uvijek, ali i ostane kada ekipi nešto nije zanimljivo, a meni žao da se baci.

I da, glede nesretne patke, prošla su 24 sata od konzumacije. Nismo lošije nego inače, tj. dignemo li letvicu skroz nisko, odlično smo ;)

Još jedno malo razmišljanje. Bilo bi puno pametnije planirati obroke, pa onda kupovati namirnice striktno za njih, a ne prvo nakupovati, pa onda raspoređivati. Akcije tipa nevjerojatno jeftine patke zapravo u ukupnoj svoti novca koji se mjesečno izdvoji ne predstavljaju neki značajan iznos, ali izrazito doprinose da se konstantno ima višak namirnica.

Komentari (12) - #

utorak, 29.11.2016. - 20:40

* Teleći medaljoni i njoki u vrhnju i kajmaku

Teleći medaljoni

Trebali su ići i šampinjoni, ali ispostavilo se da su oni koje sam imao bili u redu izvana, ali unutra je boja krenula prema tamnoj, pa isfrustriran svim ovim strahovima kojima nas mediji napadaju u zadnje vrijeme, bacio sam ih. Meso sam ispekao na naglo, umiješao kuhane njoke, vrhnje za kuhanje i kajmak. Za začin sam koristio mješavinu provansalskih začina, i nisam štedio. Medaljoni od lažnog telećeg bifteka su ispali odlično, kao i cijelo jelo. Umjesto šampinjona, servirana je salata od rikule i mini rajčica. Kada uspoređujem svoju kuhinju i onu restoransku, osim količina centralne namirnice, i još par sitnica, čini mi se da je glavna razlika u začinima, što mi zvuči ipak pomalo neobićno ;)

Komentari (10) - #

ponedjeljak, 28.11.2016. - 19:19

* Patak i salmonela

Patak

Kako znati?

Cijena je bila 10 kn za kg, što je u najmanju ruku sumnjivo, ali s druge strane, i rok se bliži kraju, pa nekako logično zvuči da se treba riješiti, jer uz današnje nabrijane inspekcije, prepakiravanje i promjena roka neće samo tako jeftino proći. Eto, tako moja Mađarska patka, usoljena, čeka obavijest da je povučena s tržišta zbog salmonele, ili ...

P.S. Sin je odrješito odbio sudjelovati u ručku u kojem će ova ptica bez funkcionalnih krila biti u glavnoj ulozi.

Komentari (16) - #

nedjelja, 27.11.2016. - 01:09

* Tjestenina s bundevom i pršutom ... kalorije: 530

Češnjovka

3 dag pršuta
5 dag integralnih pirovih špageta
15 dag bundeve
0,5 dl vrhnja za kuhanje
1 dag maslaca
sol, svježi kopar

- bundevu očisti i naribaj
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi
- dinstaj bundevu na maslacu, posoli
- napravi umak od bundeve, vrhnja i kopra
- posluži uz tanko narezan pršut
- začini svježim koprom

Jedno od najboljih jela koje sam jeo u zadnje vrijeme ;)

Teško da je moglo ispasti bolje, osim da je bilo više maslaca i vrhnja, a mogao je ići i ribani sir, i tko zna što još, ali eto, ovo jelo je izvrsno baš takvo kakvo je.


Češnjovka

Koliko primjećujem, bundeva je na ovim prostorima uglavnom podcijenjeno povrće. Zdrava je, ukusna, a još je i više ili manje svima dostupna, tj. jeftina. S njom se ne možete praviti važni, ali možete baš uživati, naravno, ako si to dozvolite bez nekih tradicionalnih predrasuda.

Komentari (11) - #

subota, 26.11.2016. - 01:36

*** Tri u jedan

* Češnjovka, kruh, ajvar i bučino

Češnjovka

* Oslić, kruh, kisela paprika, mladi luk, maslinovo i bučino

Oslić

* Tlačenica, kruh, hren, kiseli krastavci i bučino

Tlasčenica

Što su zajedničke crte?

- kruh
- bučino ulje
- nedostatak mjera
- prateći tekst je obrisan
- umoran sam i ne želim više ...

P.S. Svi mi dolazimo i odlazimo po svom,
neovisno o maštovitosti opravdanja.
Bitno je da ono i nije baš bitno.

Rutina je poglavito dosadna,
čak i onima koji je ne prepoznaju.
To što je možda i dobra, svejedno je ;)

Komentari (13) - #

utorak, 22.11.2016. - 21:00

* Oslić, slanutak i paprika ... kalorije: 540

Oslić i slanutak

20 dag fileta oslića
15 dag kuhanog slanutka
10 dag mini paprike
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi celer, provansalski začini

- dinstaj papriku i češnjak na maslinovom ulju, posoli
- dodaj slanutak i list celera, zabiberi
- ribu posoli i dobro posuši papirnatim ručnikom
- ispeci oslića na tavici na malo ulja iz spreja
- začini provansalskom mješavinom
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

Nutritivno i gastronomski jako dobro ;)

Dodao sam slanutak s tekućinom u kojoj je bio konzerviran. Bilo je gotovo kada je ishlapila. Za to sam vrijeme pekao ribu. Ovakav se obrok može dosta brzo napraviti. Malo sam pretjerao sa začinima, ali to je uistinu najmanji problem.

P.S. Pišem okolo gluposti po narudžbi, cijena prava sitnica :)))
Šalim se, žena me prisilila kao zelje, uzela mi svu vodu,
pa sada plačem na suho kao i svaki metromačac.

Upute kako doći do dobro plaćenog bloga:
1. potrebna je dobra ideja i sponzori
2. dobra realizacija i sponzori
- dobar sadržaj i sponzori
- dobar dizajn i sponzori
3. reklama i sponzori
4. biti sponzoruš/a

Ja to sve nemam, i nisam, a vi?


Jedete li vi oslića, slanutak i mini papriku?

Komentari (12) - #

ponedjeljak, 21.11.2016. - 18:21

* Kranjska, jaja, kruh i paprika ... kalorije: 560

Kranjska, jaja i paprika

5 dag kranjske kobasice
10 dag jaja (2 kom.)
5 dag crnog kruha
10 dag paprike
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, list celera

Što reći, bolje ništa, eto ;)

To ti je, što već je, meni dobro, a ti vidi.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 21.11.2016. - 00:37

* Šunka sa šparogama i umakom Hollandaise, sir, kruh i pečena paprika ... kalorije: 460

Šunka sa šparogama

5 dag kuhane šunke sa šparogama i ...
10 dag posnog kravlje sira
5 dag crnog kruha
10 dag pečene paprike
0,1 dl bučinog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
češnjak

I opet sam se malo zaigrao ;)

Na jednoj šniti je kravlji sir i šunka, na drugoj sir i bučino ulje. Obje su kombinacije odlične. Utjecaj šparoga i umaka na šunku je zanemariv. Ionako se drže samo ruba. Pašu češnjak i maslinovo na pečenoj paprici.

Komentari (10) - #

nedjelja, 20.11.2016. - 00:12

* Dimljena šunka, grah, mlada blitva i maslinovo ... kalorije: 450

Šunka, grah, ...

5 dag dimljene suhe šunke
10 dag kuhanog graha
20 dag mlade blitve
0,15 dl maslinovog ulja
sol, papar

- pofuri mladu blitvu u vrućoj slanoj vodi
- serviraj uz kuhani grah i suhu šunku, začni

Brzo i odlično ;)

Jasno, može i pršut, kulen li dimljeni šaran, a može i bilo kakva druga zelenjava umjesto blitve. Ovo je zapravo jednostavna i odlična šablona, pod uvjetom da imamo ukusne i kvalitetne namirnice.

Komentari (8) - #

subota, 19.11.2016. - 14:20

* Skuša, feta, špageti, peršin, maslinovo, grah, mladi luk, bučino ... kalorije: 510

Skuša, feta, ...

5 dag feta sira
5 dag fileta skuše
5 dag integralnih špageta
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, list peršina

10 dag kuhanog graha
5 dag mladog luka
0,1 dl bučinog ulja
sol, šareni papar

Uh, fino, fino ;)

Nutritivno prihvatljivo, gastronomski još i više. Po mojim standardima, malo je previše namirnica, ali kao iznimka sasvim paše. Imam nevjerojatno dobro maslinovo, i ništa manje kvalitetno domaće bučino ulje. Ma znam, moglo bi se oko toga raspravljati, pogotovo oko korištenja oba u istom obroku, ali čemu, neka svatko uživa u onome što voli i što si već može ili smije priuštiti.

P.S. Da se ispravim oko pošipa u kojem uživam ovih dana, nije vrhunski, nego tek kvalitetan, ali godi mi baš vrhunski. Nema ga na popisu namirnica, jer eto, ne želim pretjerano promicati grješnost. Dakle, karakterno disciplinirani i pravovjerni, uz obrok, čaša vode, izvorske.

Komentari (7) - #

petak, 18.11.2016. - 22:07

* Salpa, krumpir, šampinjoni, celer i maslinovo ... kalorije: 530

Salpa

15 dag salpe
20 dag krumpira
20 dag šampinjona
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, crvena ljuta tucana paprika, list celera

- ribu zareži, posoli, lagano naulji i ispeci u pećnici
- prvo idu krumpir i riba na 20 min., poklopljeno
- krumpir promiješaj, ribu okreni, dodaj šampinjone i celer
- peci još 20 min. otklopljeno, i dalje na 200 st. C
- kod serviranja završno začini i prelij s malo maslinovog ulja

Salpa je bila odlična. Tko bi rekao da je pretežito vegetarijanka i da voli sinkronizirano plivanje. Mislim da je najpozitivniji utjecaj imalo to što je bila nešto veća, skroz friška i odmah očišćena. Prilog od krumpira i šampinjona se savršeno uklopio. Čaša vrhunskog pošipa godit će onima koji znaju cijeniti tu vrstu vina.

Komentari (10) - #

petak, 18.11.2016. - 07:34

* Puretina, grah, luk i bučino ulje ... kalorije: 410

Puretina i grah salata

Y10 dag purećeg tamnog mesa
10 dag kuhanog graha
10 dag luka
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, vinski ocat

U original ide govedina ;)

Eto, vrsta mesa se može mijenjati, ali ostalo treba biti baš takvo kakvo je. To se osobito odnosi na bučino ulje, koje je ovaj puta nezaobilazno.

Komentari (12) - #

srijeda, 16.11.2016. - 19:04

* Dimljeni losos, kruh, krastavci i maslinovo ... kalorije: 410

Dimljeni losos

7 dag hladno dimljenog lososa
7 dag integralnog kruha sa sjemenkama
10 dag kiselo slatkih krastavaca
0,1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
šareni papar

Savršen obrok ;)

14. studeni - Svjetski dan šećerne bolesti

Za nas slatke, idealan dan za još jedan novi, bolji početak.
Sretno nam bilo!

Komentari (12) - #

ponedjeljak, 14.11.2016. - 19:43

* Pecivo, šunka i mini rajčica ... kalorije: 440

Sendvič

5 dag kuhane šunke
5 dag bijelog peciva
15 dag mini rajčice
2 dl kefira

E sad, pusto?
Pa da, i je,
ali i nije loše, dapače ;)

Doručkom kakav je ovaj skoro pa sam sasvim zadovoljan. Ono što odstupa od moje standardne matrice je bijelo pecivo, ali eto, pomalo se radi i o kompromisu. Kao što sam znao naglašavati, ni ja nisam otok, pa valja uzeti u obzir i želje ostalih ukućana. S druge strane, malo izgovora uvijek paše. Onako u globalu, ovo je izvrstan obrok, gledano kao dio svakodnevne sasvim obične prehrane. Jasno, umjesto kuhane šunke pasao bi jastog na buzaru, ali dajte budimo ozbiljni. Inače, ovaj sam obrok upotpunio s dvije mandarine, ali u zadnje vrijeme nekako izbjegavam slikati voće s ostalim namirnicama, jer uvijek se nađe netko tko mi na tome prigovori, poštovani gogoo prvi, ali eto, on i ja smo se razišli, jer obojica nismo u stanju prihvatiti iskrenost kao takvu, što je u principu pravilo na blogu, ali i u životu, pa se ne treba time osobito zamarati, zar ne.

Komentari (12) - #

nedjelja, 13.11.2016. - 18:32

* Filet skuše, grah, mlada blitva i maslinovo ulje ... kalorije: 540

Skuša

10 dag fileta skuše
15 dag kuhanog graha
20 dag mlade blitve
0,2 dl maslinovog ulja
sol, tucana crvena ljuta paprika

Fenomenalan obrok, posebno skuša ;)

Do fileta skuše se može doći na različite načine. Vama na volju prepuštam da se snađete kako vam najviše odgovara. Nerijetko sam je sam filetirao, ali žao mi je što nemam uvijek volje sve napraviti onako kako mislim da je najbolje. Prečacima nije svrha u zloupotrebim tj. podršci ljenosti, inertnosti iu indolenciji,. negi češće u nuždi, bar se ja tako volim tješiti. Dakle, ovo je filet skuše iz konzerve, i ponavljam, izvrstan je. E sad, grah, i on je iz konzerve. Crven je koliko i dobar. Čak je i tekućina u kojoj je konzerviran odlična. Ima li mlade blitve u konzervi? Kod nas nema, jer da ima ja bi vjerojatno znao. Ali eto, ima je kod moje omiljene kumice na starom placu u Dubravi. Nije mi baš jasno čemu tolika nestrpljivost da se ubere to malo i nježno lišće, ali dobro, svatko zna svoje, zar ne. Sirota blitva je samo pofurena u vreloj slanoj vodi, i to je to. Maslinovo je solidno skupo, kao naše domaće, iz neke limitirane serije. Tucana crvena ljuta paprika je tu samo da ovom obroku da malo muške žestine, jer eto, šljiva i ne bi osobito pasala, ma koliko tvrde da sve digne.

Komentari (11) - #

petak, 11.11.2016. - 07:25

* Srdele, batat, tikvice, maslinovo i kopar ... kalorije: 640

Srdele

20 dag srdela
20 dag batata
20 dag tikvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, kopar

- skuhaš, začiniš, preliješ s maslinovim uljem

Eto,
ponekada je zdravlje na prvom mjestu ;)

Komentari (14) - #

četvrtak, 10.11.2016. - 07:34

* Namaz od srdela, krastavaca, maslinovog ulja i kopra

 Namaz od srdela

50% kuhanih srdela
30% kiselih krastavaca
20% maslinovog ulja
sol, papar, svježi kopar

10 dag ovog namaza ima oko 240 kcal, što je bitno manje od većine industrijskih pašteta. Ovaj puta čak nisam ni samljeo, nego tek izgnječio vilicom i bilo je sasvim u redu, dapače, ispalo je odlično.

Namaz je serviran na integralnom tostu uz crne masline.

5 dag namaza
3 dag integralnog tosta
15 dag crnih maslina

Porcija je "koštala" oko 420 kcal. Dakle, ako je za doručak, može i čaša kefira ili još bolje iscijeđena naranča, dok bi za večeru više pasalo malo dobrog crnog vina.


Tema tjedna: Paštete / Namazi

Jedete li ih? Koje kupujete? Radite li ih? Kako? Zašto?

komentari

Komentari (0) - #

utorak, 08.11.2016. - 07:24

* Pašteta od jelena s pistacijom i tuna siciliana

Sir i zobene

Pašteta je namaz od usitnjenog mesa, masnoće i začina, a zna biti i povrća.

Industrijske paštete dolaze u vrlo širokom rasponu, pa tako imamo one jeftine, uglavnom od nedefiniranih sastojaka, pa sve do onih delikatesnih sa specijalnim vrstama mesa ili ribe.

Tko me prati zna da vrlo često radim namaze, ali baš namjerno ću krenuti s dvije kupovne Argeta paštete. Neću ulaziti u detalje sastava, naravno da ima svašta. Jedna je od tune, druga od jelena. Odlične su, i teksturom, i okusom. Da ne bude zabune, tunu bi možda i prepoznao na neviđeno, pa i pistacije, ali jelena, ni u sto degustacija.

U ovom obroku je podloga pecivo sa sjemenkama, a prilog je domaći mladi luk i mini rajčice s vrhunskim bučinim uljem iz Vidovca kod Varaždina (uljara Županić). Kalorije porcije su oko 530.

P.S. Danas sam bio svjedok nemilom događaju u Šparu, nedugo i u Plodinama, u oba lanca po ne znam koji puta. Žena me natjerala da im ne pišem pritužbe, pogotovo dok ja nisam u glavnoj ulozi, pa sam je odlučio poslušati, na žalost zato što je svako obraćanje bezdušnom sustavu tek bačeno vrijeme. Osobno, preporučujem Lidl i DM, to valjda mogu. I Konzum internet trgovina se znatno poboljšala, ali to još treba dodatno provjeriti. Danas mi je "moj kumek" na placu uvalio mini rajčice od 40 dag po pakiranju umjesto pola kile. Bedak. Ja sam popušio jednokratno, a on će dugoročno. Nekada je Dorica znala reći: "Oni nas guze, a nama neugodno!", ali eto, nije je imao tko čuti, jer bitni su bili partizani i ustaše. Samo uzgred, u današnjem incidentu u Šparu, čovjek koji se pobunio na prevaru s cijenama i dugo čekanje u redu bio je omalovažen, a čak i ismijan i izvrijeđan, prvo od poslovođe, a zatim i od samih kupaca koji su mu uz podrugljiv smijeh, kako to već zna biti iz bezlične gomile, savjetovali da ide gdje mu je bolje. Bilo mi je osobito zadovoljstvo čuti kada ih je onako jadan i iznerviran vrlo glasno i nedvosmisleno grupno poslao u tri krasne, jer ovce drugo ni ne zaslužuju. Pridružujem se Dorici i mislim si, pa nije čudo što nam je tako kako je kada je pola ljudi toliko ispranih mozgova da podržavaju upravo to da se od njih kontinuirano i na svim nivoima rade budale, i striže im se ionako već gola koža, a oni baš nikako ne reagiraju u ime nekog mira, većih životnih problema, indolentne bespomoćnosti i nesvrhovitosti suprotstavljanja, ili kog već vraga. Ja to niti kužim, niti želim, ni kužiti, a kamoli prihvatiti. Ma znam, sada sam i ja malo tankoćutno senzibiliziran, pa možda i ekstreman, ali eto, da, mene nećete, razbojnici, bar ne bez ispaljenog "metka", i dok još imam toliko volje, a neću ni previše gubiti vrijeme objašnjavajući se s gramzivim lopovima. Žalosno je da si post opterećujem ovakvim smećem, ali i nabavka namirnica je značajan dio svake prehrane, pa eto, neka je, makar meni kao podsjetnik, jer u svojoj nemoći da promijenim okruženje, prečesto zaboravljam što mi pohlepni gadovi čine, pa prije ili kasnije sve vratim na staro. Mislim da ovaj puta neću, dosta mi ih je, jer neki su prešli granicu podnošljivosti, a bogu hvala nisu jedini, pa ih imam s kime mijenjati. To što lova dobrim dijelom ide u Njemačku, a ne u Hrvatsku, nemojte me navlačiti za jezik, pa da još govorim protiv najljepše im njihove, jer meni nije takva, tj. ni blizu kako bi mogla. Ja sam u tim našim lokalno globalnim proporcijama tek stoka sitnog zuba, pa popasem na što već naiđem i samo mi idiot veći od mene samog može zamjeriti što i ja pokušavam uhvatiti bar koji maslačak. Kada se smirim sasvim je za očekivati da ću ovaj P.S. izbrisati, pa ako ćete komentirati velika je šansa da će to što kažete više ili manje visiti u zraku. Što se mene tiče, paštete su sasvim u redu tema, a ovi nesretnici možda jednom dođu na red kao tema tjedna. Ovaj put su tu samo zato što mi baš sada tište grud.

Komentari (0) - #

nedjelja, 06.11.2016. - 16:34

* Savijača od svježeg sira, kora, mladog luka, mini rajčica i slanih inćuna ... kalorije: 530

Savijača od sira ...
Recept: razvuci kore, stavi na njih svježi kravlji sir, mladi luk, rajčice i slane inćune; smotaj i stavi u pleh na papir za pečenje, lagano prelij maslinovim uljem; peci u pećnici na 200 st. dok kore ne dobe zagasito zlatnu boju (25 min.); kada je gotovo, odozgo lagano poškropi vodom i prekrij krpom (10 min.).

* Svježi kravlji sir

Svježi kravlji sir
Svježi kravlji sir dobiva se tradicionalnim postupkom grušanja mlijeka i odvajanjem sirutke, te oblikovanjem cijeđenjem kroz gazu i cjedilo. Bijele je boje, rastresite teksture, mekan, blago kiselkastog okusa. Bogat je visokokvalitetnim bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama, a sadrži i ...

... više


Tema tjedna: Svježi kravlji sir

Jedete li ga? Često? Gdje ga nabavljate? Kako ga pripremate? Obraćate li pažnju na to da li je posni ili ne?

komentari

Komentari (0) - #

subota, 05.11.2016. - 00:42

* Svježi sir, zobene pahuljice, probiotik i grožđe ... kalorije: 460

Sir i zobene

15 dag svježeg kravljeg posnog sira
5 dag zobenih pahuljica
2 dl probiotika
10 dag grožđa

Obrok koji me čini baš zadovoljnim ;)

Pahuljice navečer natopim probiotikom i ostavim da se namaču do jutra. Pred doručak umiješam sir i dodam voće. Ovaj puta je to grožđe koje je nabrano s naše brajde. Naravno, umjesto probiotika može ići jogurt, kefir i slični mliječni proizvodi. U ovom obroku ima vrlo malo masnoće, što je doručak prema matrici dijabetičke dijete. Neki kažu da treba doručkovati špek, jaja i kobasice, i sasvim je lako da je i tako u redu, ali eto, meni se zdravstveno dobrom pokazala upravo ovakva prehrana. I u siru i probiotiku, koji su iz skupine laganih, sve je isto samo što je udio masnoće manji, a time i kalorije. Meni je to solidan dobitak u uvjetima kada su obroci količinski i onako dosta skromni.

Komentari (1) - #

četvrtak, 03.11.2016. - 07:38

* Svježi sir, vrhnje, kruh i mini rajčica ... kalorije: 500

Sir i vrhnje

15 dag svježeg posnog kravljeg sira
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
5 dag crnog kruha
15 dag mini rajčica
0,1 dl bučinog ulja
tucana ljuta crvena paprika

Gablec klasika, bogu hvala na njemu ;)

Izuzetno izbalansiran obrok, nutritivno superioran, gotovo bez ikakve mane. Jasno, u kontekstu moje priče. Domaći kukuruzni kruh, nekada nezaobilazni mladi luk, a bome i špek, prava suha šunka, buđola, pršut ili kakva vrhunska domaća suha kobasica, dali bi ovom jelu istinsku dušu prošlosti, ali eto, ta je priča najvećim dijelom, bar za neko vrijeme, isključivo iza mene. Drago mi je zbog vas kojima je naglasak na gastronomiji, tj. guštu u hrani. Ja sam taj dio malo potrošio, pa sada više ili manje plaćam te neke stare račune. Nemojte misliti da ne znam što bi sve pasalo u ovakve obroke, ali ima već neko vrijeme da je vrag odnio šalu. Inače, kada usporedim ovaj obrok i one koje sam u nekoliko navrata dobivao u bolnici, složene od stručnjaka nutricioniste, i baš po mojoj mjeri, tj. okvirima svega onoga što mi u zdravstvenom pogledu treba, ovo je korak do gastronomskog raja. Hoću reći, vrlo često imamo neki osebujni kontekst, sasvim konkretne okvire, logične prioritete i sve takva neka čuda koja nam sužuju izbore, eto, za naše dobro.

P.S. To što povremeno spominjem boga, posebno u kontekstu zahvalnosti, nije do moje tradicionalne i formalno deklarirane vjere, dapače, na vjeronauku sam svojevremeno proglašavan za živog vraga, jer su moja pitanja, logika i zaključci bili vrlo neugodni za ljude koji su nekim višim autoritetom popunjavali silne rupe u svom nauku. Vjerujem da poštujem vjernike, i Crkva bi mogla biti tu negdje, ali zbog svega toga što je činila kroz povijest, ipak većim dijelom nije. Svejedno, razumijem ljudska ograničenja, pa u malo presloženim odnosima i pojmovniku bližem tom nekom mom načinu razmišljanja, definicija boga uglavnom je bliska idealu ljubavi za koji vjerujem da je ljudima gotovo pa dostižan, a kao takvog, ne vidim boga kojem ne bi bio mio, a kamoli ispod granice prihvatljivosti. Ne trebaju mi ljudi suditi, kamoli bogom prijetiti, jer takvi pokazuju da baš ništa nisu shvatili. Oni pak koji u svojoj poniznosti i ljubavi, vlastitim životom svjedoče svoje vrijednosti, njima se iskreno klanjam, ma kojom formom se ogrnuli.

Komentari (0) - #

srijeda, 02.11.2016. - 07:26

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se