minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Sir, vrhnje, rotkvice i kopar ... kalorije: 500

Sir i vrhnje
Dobar domaći svježi sir mi je neusporedivo bolji od mnogih sireva koji su stekli svjetsku reputaciju. Tu prije svega mislim na mozzarellu. Istina, dio je te moje ljubavi prema pravom zagorskom domaćem siru i vrhnju, iz poznate pjesme Lepe ti je Zagorje zelene, u kojem sir i vrhnje idu za beli Zagreb grad, valjda je i podskup ljubavi prema djetinjstvu, jer eto, imali smo vinograd iznad jednog sela ne tako daleko od grada. Ti su ljudi sir radili na starinski način. Bio je izvrstan. Od njih smo kupovali i ... više


Komentari (0) - #

ponedjeljak, 31.10.2016. - 22:54

* Posni sir, njoki i ajvar ... kalorije: ... 490

Posni sir

20 dag posnog sira
15 dag krumpirovih njoka
10 dag ajvara

- skuhaj njoke
- serviraj sa sirom i ajvarom

Djeluje jednostavno: "Proteini s ugljikohidratima ili masnoćama!", tj. sve samo ne ugljikohidrati i masnoće zajedno u istom jelu. Da, kao, baš jednostavno, ali kada trebaš sastaviti konkretan obrok odmah zapne. Navodno, pokazala je odlične rezultate na laboratorijskim miševima, pa što ne bi i na meni, mada, sumnjičav sam. Miševi su mi simpa, nadam se da istraživanje nije bilo zapravo na štakorima, njih se bojim, kao i svaka iole pristojna dama. To što nisam dama, koga briga, ta nisam ni pametan, pa pametujem. Hoću reći, meni je opsesija sagorijevati masnoće, a ovaj princip to navodno produžuje na punih 24 sata. Je, trebalo bi uključiti i vježbanje, ali to vele da znaju i svi Japanci, a osobito Japanke, ta kako ne bi i ja, koji delam 25 sati dnevno baš kao i moj omiljeni gradonačelnik. Uzgred, Milan, jabuka sa grane, moj je idol, a vi si mislite što sam time htio reći.

Posni svježi kravlji sir je izvrsna namirnica. Vjerujem u proizvode Veronike iz Desinića, pa je tako i ovaj moj izbor upotpunjen baš njihovim zagorskim posnim sirom. Da budemo na čisto, gastronomski, ovo je obrok skroz bez veze, valjda u tome i je tajna najavljenog uspjeha. Inače, opcija pojesti više ili manje, u ovisnosti o finoći obroka, potpuno pada u vodu kada pripremite jelo s u naprijed određenim količinama, pa je to to, tj. i da hoćeš nema više. Dakle, da, bljak, ali eto uživao sam u ovom jelu. Naravno, ajvar je domaći, piše iz Gevgelije, ta kakav bi moji dragi Makedonci radili nego domaći. I njoki su domaći, tj. Hrvatski, a ne u zadnje vrijeme omraženi Poljski, što je vrijednost samo tako, bez da imamo ikakve konkretne informacije, jer eto, koga to uopće zanima.

Komentari (0) - #

nedjelja, 30.10.2016. - 22:23

* Divlja orada i pitomi kesten

Orada i kesten


Eh da, nema ni šipka!
Ah ti mediji, na svašta čovjeka navuku ;)

@ ...: Ispričavam se zbog nejasnoće broj 1441,
a ispada da i opet dramim.
Nisam mislio otići,
ali kada me ovako lijepo ispraćate sada moram :)))

P.S.
Šalim se, malo,
tj. ono što želim promijeniti je način na koji ovdje funkcioniram.
To podrazumijeva da će me na nekim područjima biti manje,
što bi trebalo stvoriti prostor tamo gdje mislim da vrijedi.
Želim se opustiti i u pisanju postova i komentiranju,
te odbaciti osjećaj rutine koji me prečesto prati.
Komentari me vežu i tu bi htio više slobode.
Sve to pomalo predstavlja oblik odlaska.
Hvala
i ne zamjerite što stalno petljam.
Sljedeći post ide po novom.

Komentari (16) - #

petak, 28.10.2016. - 20:02

* Post, kava & P.S. crtice o blogu i ...Aloha!

Aloha!

Ponekada je dobro i ništa ;)

Ali kava, i to izvrsna, čisto zadovoljstvo, ... prečesto blog shvaćam preozbiljno, kao i sebe, život, ... valjda. Najbolju fotografiju sam izbrisao, samo tako, a i ovu sam ... eto, imam i ja već neke svoje razloge da ...

P.S. Mijenjam cijeli svijet za nekog boljeg sebe.
Lako je pohvaliti, ali otežava kada je to preduvjet.
Dragi ljudi dolaze, i budu tu, a onda samo tako odu.
Uredništvo kao i svako, veže konja gdje gazda kaže.
Svako malo se netko na nešto ili nekoga kao srdi.
Jednima smetaju drugi, a drugima treći i prvi.
Ekstremisti su odbojni, neutralni dosadni,
samo sam ja pravi, neovisno gdje sam i s kim.
U žaru želje da nešto naglasim, često pretjeram.
Jeftino kupljena pažnja u pravilu je loša investicija.
Jelo bolje paše nakon posta, ali ovdje se počinje jelom.
Slutim čime će i završiti, samo si to još ne smijem priznati.

Komentari (15) - #

četvrtak, 27.10.2016. - 19:57

* Vratina u nedjelju, gravče-tavče pastirac u ponedjeljak, utorak ... kalorije: 570

Vratina - pastirac

10 dag vratine
10 dag kuhanog graha
10 dag paprike
10 dag rajčice
5 dag mladog luka
0,5 dl bijelog vina
1 dag svinjske masti od pečenja
sol, papar, ocat

Vratina je pečena u krušnoj peči ;)

Imali smo drage goste u nedjelju. Ljudi vole konkretno, pa sam dao ispeći dva dobra komada vratine u komadu u pekari. Dečki su odlično odradili svoj posao. Svi koji su probali su pohvalili. Mekano i sočno, a skroz pečeno. Dobro posoljeno.Sve u svemu, za ponoviti. Mjeshtravebakers, urimedhefaleminderit.Kada su oči gladne pripremi se znatno više nego treba, pa ma kako dobro bilo ne pojede se sve. Ostalo je i grah salate, narezanog povrća, mladog luka, a vina se nekako uvijek nađe. Uglavnom, dan poslije, izdvojio sam malo masti i na njoj dinstao papriku, pa kasnije dodao ostalo povrće, komadiće mesa i vino. Ostavio sam da se skroz lagano krčka dok višak tekućine nije ishlapio. Ispalo je izvrsno, iako možda ipak malo previše koncentrirano, tj. po teksturi sličnije zapečenom grahu nego čobanacu, što je bila inicijalna ideja. Eto, to je već problem sladak kao baklava. Šalim se, nisam jeo baklavu, jer je nije ni bilo, a preskočio sam tortu i kolače, bar si toliko dugujem.

P.S. Ako je netko u glavi stvorio sliku starinske zidane krušne peći, to naravno nije točna slika, jer pekari kruh već dugo peku u velikim modernim inoks pećima na katove. Naravno, većina čobanaca također ne vidi kotlić na tronošcu u prirodi. I da, oko toga bi mogli polemizirati, jer u pravi čobanac ide nekoliko vrsta friškog mesa, mrkva, a ne grah, pa nešto solidno ljuto, pa ... pa-pa ... ma dajte si mira, nije ovo više vrijeme jednoumlja, uravnilovki i sličnog. Danas svatko radi svoj "pravi" pastirac, gravče bez tavče, slavonsku pašticadu, puretinu na buzaru, išku pogaču, ... ček, ček, ali to je tako bilo i prije, samo se valjda nije smjelo pričati :)))

Komentari (10) - #

srijeda, 26.10.2016. - 07:35

* Jaja, patlidžan, paprika, luk i vlasac ... kalorije: 560

Jaja i povrće ...

15 dag jaja (3 manja)
15 dag mini patlidžana
10 dag rog paprike
5 dag luka
0,3 dl maslinovog ulja
sol, papar, vlasac

- dinstaj povrće, začini, umuti jaja
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Omjer nutrijenata po udjelu u kalorijama u ovom obroku je 16% proteina / 8% ugljikohidrata / 76% masnoća. Onako grubo rečeno ovo jelo ima karakteristike LCHF prehrane kod koje je preporučeni odnos 15/20/65. Treba li tako jesti, nisam siguran, ali navodno je to prehrana bliža našem iskonskom metabolizmu. Čitam e-knjigu prof. Đemala Gekića, fitness trenera i eksperta za prehranu, pa veli on da baš tako treba, tj. ako je više masnoće, ugljikohidrata treba biti ispod 10%, ali ne stalno i u kompletnoj prehrani, nego samo u takvoj vrsti jela. Po njemu je kombinacija koja deblja ljude istovremena prisutnost masnoće i ugljikohidrata u istom obroku.

P.S. Znam da vas koji nemate problema s kilama ovakve teme više-manje ili uopće ne zanimaju, i da blog i nije baš najbolje mjesto za priču o tome, ali eto, samo sam spomenuo, valjda sebi kao posjetnik. Jasno da ćete vi po svom, a što i ne bi. Općenito, blog ima neku čudnu logiku komunikacije, koja kao pretpostavku uzima da su svi na svojim blogovima najvećim dijelom u pravu, što jasno nema smisla, nego je samo pokazatelj da smo se okružili ljudima koji gode našem egu, što teško da je najbolje za nas, jer guši potencijalni poticaj na promjene, a da nam nisu potrebne poglavito si lažu oni kojima se ne da zezati sa samim sobom, pa više volje i entuzijazma pokazuju u nastojanju da promijene sve druge. Tako sasvim obični kuhari kao ja ostaju to što već jesu, a ista je sudbina pjesnika namjernika, fotografa i inih umjetnika, političkih komentatora, sveznalica i sličnih okorjelih šaljivdžija, aktivista i raznih idejnih agitatora, usputnih kroničara trenutka i onih koji objavljuju cjelovite putopisne reportaže, ... kao i onih koji ne ponude ništa konkretno. Naravno, nisu svi isti, ima itekakvih iznimaka, i to su upravo vaši blogovi, koje ću rado posjetiti, jasno, čim stignem.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 24.10.2016. - 20:02

* Kupus flekice i panirani oslić ... kalorije: 570

Kupus flekice ...

Dobro sad, ovo su mašnice, a ne flekice, ali ni panada od cornflakesa nikoga nije osobito zainteresirala, pa što da se i ovdje zamaramo detaljima. Ideja je tu, pa tko dugo nije jeo kupus flekice, a voli ih, valjda će si ih i napraviti. Pakiranje oslića je bilo od 40 dag, pa shodno porcijama to je dovoljno za četiri puta za jednoga ili dva puta za dvoje, a kao što svi znamo, dva puta je dva puta ;)

Komentari (12) - #

subota, 22.10.2016. - 09:52

* Filet oslića s cornflakes panadom i povrće ... kalorije: 530

Panirani filet oslića ...

Zanimljivo, i hrskavo, baš kao što kažu ;)

Od povrća su ovdje disnatani mini patlidžani i rog paprika, i kelj na lešo. Naravno, sve je rađeno s maslinovim uljem, a ima i dosta češnjaka. Oslić je uistinu zahvalna riba.

P.S. Petak je dan za ... ono što si želiš i možeš priuštiti.

Komentari (9) - #

petak, 21.10.2016. - 07:27

* Mozak na buzaru, brizle i bijeli bubrezi, uglavnom labuđi

Mozak ...

Može li Bakalar na bijelo u svom sastavu imati četiri puta više aljaške kolje nego naslovnog bakalara? Naravno da može! Mogu li štapići raka sadržavati sve samo ne rakove? O još kako! Da li je nužno da namaz od lješnjaka ima u svom sastavu lješnjake? Kaj god, pa i rogač je i više nego prihvatljiv. I to je još dobra varijanta. Može li čaj na kojem uz lijepu sliku čarobnih bobica, velikim slovima piše borovnica, u svom sastavu imati uveli cvijet hibiskusa, jabukui šipak. A borovnica? Samo okus! Koga briga, pa nećemo valjda cjepidlačiti kada je zdravlje, da ne kažem zdrav razum, u pitanju. Uostalom što fali ostacima jabuke, rogaču, tapioki i komadićima aljaške kolje. Šuti, zatvori oči i vozi ga Miško, i ne brini, institucije te neće zaštiti, jer nisu one tu zbog tebe, nego si ti tu gdje jesi zbog njih. Samo ti biraj što hoćeš, ionako će neko pametniji i informiraniji odlučiti što tebi zapravo treba.

Pretpostavljam da vam je sada i naslov ovog posta jasniji ;)

Pouka: U kupovinu se ne ide bez povećala!

P.S. Budala nije onaj koji pita budalaštinu,
nego onaj koji gubi vrijeme da odgovori.

Komentari (6) - #

četvrtak, 20.10.2016. - 19:04

* Junetina, njoki, rajčica, majoneza, maslinovo i kopar

Junetina, njoki, ...

Jelo je bilo izvrsno.
Kopar mu je dao dušu ;)

Rajčica i junetina su trebale biti dvije komponente, ali kako je meso bilo žilavo samljeo sam ga i pomiješao s pasiranom rajčicom. Ne znam točno zašto, ali dodao sam i majonezu. Imam novi ekspres lonac. Idući puta ću junetinu kuhati u njemu. Svinjski bubrezi su mi dva dana stajali u frižideru, Nije mi se svidio miris, pa sam ih bacio. Zanimljiv mi je navodno čisti sok od aronije. Tako je intenzivan da ga je čak i meni teško piti nerazrijeđenog.

Komentari (12) - #

srijeda, 19.10.2016. - 20:33

* Losos, bakalar na bijelo, vrhnje, tjestenina, špinat i šampanjac ... kalorije: 750

Losos, bakalar ...

5 dag dimljenog lososa
5 dag bakalara na bijelo s ružmarinom
5 dag zelenih rezanaca sa špinatom
0,5 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
sol, kopar

5 dag mladog špinata
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, vinski ocat

1 dl šampanjca

- u tjesteninu umiješaj bakalar na bijelo, vrhnje, losos i kopar
- serviraj uz salatu od sirovog mladog špinata
- nazdravi uz čašu šampanjca

Živjeli ;)

Psss...
Idi i ne budi ljude!

Komentari (11) - #

srijeda, 19.10.2016. - 00:02

* Svinjska pisanica, krumpir, grašak i mrkva ... kalorije: 510

Lungić i povrće

15 dag lungića
5 dag krumpira
5 dag graška
5 dag mrkve
0,1 dl suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, mješavina začina za wok

- lungić u komadu nasoli, i naulji, pusti da tako odstoji koji sat
- stavi meso u vatrostalnu posudu, pa s njim u vruću pećnicu
- peci poklopljeno 30 min. na 250 st. C., okreni nakon 15 min.
- izvadi meso i nareži ga na deblje medaljone
- u vatrostalnu stavi smrznutu mješavinu povrća
- dobro promiješaj s masnoćom u posudi, začini
- meso stavi odozgo, poklopi, peci još 10 min. na istih 250 st. C.
- okreni meso, promiješaj povrće, peci još 5 min. otklopljeno
- nakon serviranja lagano zapapri i prelij s malo maslinovog ulja

Za one kojima je falilo meso ;)

Pasalo bi da je povrća bilo više, ali kako je prije toga išla i grincajg juha sveukupno ga nije falilo. Bio sam u žurbi, i zato sam pekao na 250, ali kako se pećnica više puta otvarala upitno je kolika je zapravo bila temperatura. Češnjak nisam stavio na vrijeme, pa je praktički bio sirov, što nutritivno nije loše, ali gastronomski, bilo bi bolje da je i on pustio svoje. Sve u svemu, samo jelo je ispalo jako dobro, povrće izvrsno, a meso sočno i puno okusa. Kada se jede sve rjeđe, nekako paše još bolje. Inicijalna ideja mi je bila pečena svinjska pisanica i francuska salata, ali taj prijedlog nije prošao.

Komentari (13) - #

ponedjeljak, 17.10.2016. - 21:21

* Dimljeni divlji losos, tost, maslac i rajčica ... kalorije: 550

* Dimljeni divlji losos

5 dag dimljenog divljeg lososa
3 dag integralnog tosta
5 dag crnih maslina
10 dag mini rajčica
2 dag maslaca

Ah da,
ponavljam se, ...
dobrom bogu hvala ;)

Jednostavnost, odlika kvalitete,
ne baš uvijek, ali ipak,
poprilično često.

P.S. Predizborna šutnja,
dan, mjesec ili dva, tri, svejedno, zar ne.
Hoću reći, to što i koga cijenimo,
čini zapravo i nas same,
pa i nije svejedno,
i što i koga ...

Komentari (11) - #

nedjelja, 16.10.2016. - 23:41

* Jeger, grah, paprika, luk i bučino ... 480 kcal

Jeger

5 dag jegera
15 dag kuhanog graha
5 dag rog paprike
5 dag crvenog luka
0,1 dl bučinog ulja
sol, šareni papar, aceto balsamico, svježi list celera

Zašto, zašto, zašto?

Ma šalim se, znam zašto, zbog proklete pohlepe.

E da, bilo bi red da kažem o čemu se zapravo radi. Novootvoreni dućan mješovite robe, ali kao osnovno, oni su mesari, tu negdje iz okolice, pa imaju i nešto svoje robe, "domaće". Probali jeger, kad ono, fakat izvrstan. Osjeti se dim, komadi mesa malo krupniji, čisti, boja crvena, žlundra nula, masnoće taman, ugodno šarf. Dali probati i nekima našima. Oduševljeni. Sljedeći, jednako dobar. Pita žena neki dan, da uzmem novi? Ma nemoj, ovako dobar prava je napast. Ipak, uzela ga je. Ali gle čuda. Nije ni mjesec dana prošlo od otvaranja kad ono jeger smeće, pun nedefinirane blijede gumene smjese, mastan i gotovo potpuno bez okusa dima. Crvena boja mesa nestala. Eto, tako se to radi kod nas. Prvo te navučem, a onda te derem. Da imam psa, on bi jeo ovaj jeger, ovako, ne znam, možda ga i bacim. Šteta inače dobrog obroka.

Komentari (5) - #

nedjelja, 16.10.2016. - 18:32

* Dimljeni seljački sir, kruh, rajčica i zelena salata ... kalorije: 470

Dimljeni seljački sir

5 dag dimljenog ličkog sira
5 dag raženog kruha
10 dag mini rajčica
10 dag zelene salate
0,2 dl bučinog ulja
sol, papar, aceto balsamico

Eh da, dugo nije bilo sira :)))

Ovaj lički sir rade moji Zagorci, ali to mu nikako ne umanjuje vrijednost, dapače, uopće ne znam od kuda to "lički", više mu paše seljački, mada to pak ima nekako uvredljivu konotaciju, iako s moje strane uopće nije tako, ni slučajno. Kruh je šipak raženi, tj. možda ima nešto raženog brašna, ali svakako ne sve. Par sjemenki ne mijenja puno na stvari. kako god, obrok za pet.

P.S.
Ne sudi, ne da tebi ne bi sudili,
(to ionako hoće), no što ti nije dano.
Kada misliš da vidiš sve, ne vidiš ništa,
ali da, ponekada gotovo da vrijedi obrnuto.

Komentari (4) - #

nedjelja, 16.10.2016. - 09:44

* Mozzarella, mini patlidžani i kukuruz ... kalorije: 550

Mozzarella, mini patlidžani ... kalorije: 550

10 dag mozzarelle
15 dag kuhanog kukuruza
20 dag mini patlidžana
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, svježi list celera

- na malo ulja iz spreja ispeci patlidžane
- dodaj kuhani kukuruz i češnjak, posoli, zapapri
- na kraju dodaj mozzarellu i svježi list celera

A gle, da je grko, je, pa što ;)

Kukuruz kuhani, pa pečen, odličan je. Mozzarella je neosporni nivo kvalitete, a kržljavi patlidžani bez gotovo ikakve pretpripreme, baš su ono što izvorno i jesu, grki i time prihvatljivi, bar nama koji volimo okuse koji kao i nisu baš idealni na prvu, ali eto, iskustveno znamo, da u sebi nose čisto dobro.

Komentari (10) - #

subota, 15.10.2016. - 17:26

* Jedan skoro pa sasvim dobar dan

Pileći rižoto

Doručak (doma):
- ribani Grana Padano sir na integralnom tostu, papar, curry, maslinovo ulje
- kisela cikla s bučinim uljem
- acidofilno mlijeko

Gablec (u uredu):
- sir ricotta, grčki jogurt i integralno pecivo

Užina (u uredu):
- crveni ribizl
- kefir

Piće (u uredu):
- Donat Mg
- šumeći C vitamin s cinkom
- šumeći multivitamin
- kava sa smeđim šećerom i mlijekom
- voda

Večera I (doma):
- mini patlidžani, kukuruz, mozzarella, maslinovo ulje, sol, papar, češnjak, peršin

Večera II (doma):
- miješana zelena salata (endivija, radič, ...), mladi kravlji sir, crne masline, indijski oraščići, aceto balsamico, bučino ulje, sol, papar

Piće (doma):
- kava s mlijekom
- Velebitska travarica
- gemišt (Graševina i mineralna)

Grijeh (doma):
- Duplo

Kakav je bio vaš dan, po pitanju ića i pića?

Komentari (9) - #

petak, 14.10.2016. - 22:51

* Roštilj patlidžani

* Roštilj patlidžani

Pod tim nazivom sam ih kupio. Nekako su kržljavi, Ima 12 komada u pola kile. Poneki je svjetliji, zelenkast ili gotovo bijeli. Imate li kakvih iskustava s nečim sličnim ovom čudu? Što predlažete da s time radim, osim naslovno sugeriranog roštilja?

P.S. Izvor je pouzdan, pa namirnica ne bi trebala biti neispravna.

Komentari (16) - #

petak, 14.10.2016. - 07:32

* Mozzarella, zelena salata i kukuruz ... kalorije: 550

Pileći rižoto

10 dag mozzarelle
10 dag kuhanog kukuruza šećerca
10 dag miješane zelene salate, endivije, radiča, ...
0,2 dl bučinog ulja
sol, papar, acetobalsamico

Salata vrlo zanimljivih okusa. Blagi sir uz gorkastu salatu, slatkasti kukuruz, oštrinu netom samljevenog šarenog papra, te karakteristično aromatičan ocat i vrhunsko bučino ulje, stvarno za uživati polako i u svakom zalogaju. Naravno, to vrijedi za one koji vole ili bar cijene ovakve obroke. Znam mnoge, koji kao i neki stari ja ovako nešto uopće neće priznati pod samostalni obrok. Ako obratite pažnju na kalorije, lako se vidi da ih uopće ne fali, a zastupljene su i sve standardne grupe namirnica. Sve u svemu, u ovom periodu mog života ovo je gotovo idealna večera, nutritivno superiorna, gastronomski zanimljiva, lijepa i prepuna okusa.

Komentari (14) - #

četvrtak, 13.10.2016. - 07:37

* Namaz od piletine uz salatu od cikle i grčkog jogurta ... kalorije: 470

* Namaz od piletine

3 dag namaza
3 dag tosta
10 dag cikle
1,5 dl grčkog jogurta
2 dl kefira
šareni papar, kopar

U namaz sam stavio otprilike 40% kuhanog bijelog pilećeg mesa, 40% kiselih krastavaca i 20% tar-tar umaka (u dag: 10, 10, 5 za 25 dag namaza). Ispao je izvrsno. Ovakav namaz ima oko 150 kcal / 10 dag što je vrlo prihvatljivo, i svakako neusporedivo s kupovnim paštetama, po gotovo svim kriterijima. Salata od cikle i grčkog jogurta je mrak. Kefir je bio sa strane, da imam s čime lakše jutarnje tablete popiti ;)

Komentari (18) - #

srijeda, 12.10.2016. - 07:38

* Povrtno varivo sa slanutkovim brašnom i "Kranjskom" kobasicom

Povrtno varivo

- ubaci u lonac vodu i što već imaš od povrća, začini
- kuhaj koliko ti se da, ili misliš da je dovoljno
- za gustoću umiješaj slanutkovo brašno
- ako nešto fali, dodaj po svom

Ovdje je mrkva, tikvice, mladi luk i mini rajčica.Od začina je svježe lišće peršina i svježi vlasac. Da bude i nešto konkretno stavi nešto konkretno. Ovdje je "Kranjska" kobasica, koja Kranja ni na razglednici nije vidjela, pa je nema ni u inače ovaj puta posebno preciznom receptu. Nije ona lošeg okusa, dapače, ali bome nije ni ono što bi trebala biti. Ali dobro, povrće je bilo odlično, a slanutkovo brašno je pravo otkriće. Hvala Anči ;)

Gdje nabaviti Kranjsku kobasicu, a da se ne ide baš do Kranjske?

Kranjska klobasa

Dajmo Kranjsku kobasicu Slovencima,
sve drugo je zločin bez kazne!

P.S. Znam da ne vidite, ali u tijeku je žestoka borba mene standardno kritičnog i mene ultimativno afirmativnog. Nadam se da ću već u sljedećoj objavi pokazati koji je nesretnik više ili manje pobijedio. Posebno se nadam da će se to naglašeno vidjeti u komentarima na vašim blogovima, jasno, čim stignem. Kako god, slijedi namaz od piletine, krastavaca i tar-tar umaka na tostu i salata od grčkog jogurta i cikle s koprom, a o tom obroku imam samo lijepe riječi, pa će to biti lako, eto, bar za početak.

Komentari (14) - #

utorak, 11.10.2016. - 17:41

* Aljaška kolja, sir, mini rajčice, tost i vlasac ... kalorije: 500

Kolja

2 dag Grana Padano sira
5 dag dimljene aljaške kolje
5 dag integralnog tosta
20 dag mini rajčice
0,2 dl maslinovog ulja
šareni papar, vlasac

Šareno i ukusno ;)

Aljaška kolja nije dobra kao dimljeni losos, ali je zanimljiva, znatno čvršća, a ova i slanija. Boja ne vjerujem da je prirodna, ali lijepa je. Ovakva raznolikost mini rajčica me uvijek ponuka da ih uzmem. Kupljene su na placu u Dubravi, kod mog starog poznanika. Mogli bi reći da su poprilično domaće. Vlasac se savršeno uklopio.

Doručak je bila tjestenina s mozzarellom i umakom od rajčice, ovaj hladni obrok je bio u vrijeme ručka, a za večeru su bili šnicli, krumpir, paprika i mladi luk. Luda neka nedjelja. Volim kada mogu kako hoću. Znam, neću do vijeka, ali eto, lijepo je dok traje.

Držite li se vi klasičnih podjela na doručak, ručak i večeru?

Komentari (15) - #

ponedjeljak, 10.10.2016. - 07:25

* Mozzarella, makaroni, umak od rajčice i peršin ... kalorije: 550

 Pileći rižoto

6 dag mozzarelle
5 dag integralnih makarona
2 dl umaka od rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, list peršina<>

- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj umak od rajčice, mozzarellu i peršin
- prelij s malo maslinovog ulja

Ovo je jednostavno,
na moje zadovoljstvo,
i baš skroz izvrsno, da ;)

Nema tu kulinarskog odmaka, ali eto, i ne treba. Ovdje sve štima, bar onima koji vole slično što i ja. Možda će vas iznenaditi, ali ovo je bio moj nedjeljni doručak. Pita žena, kako ti se da, a odgovor je skroz jednostavan, ... bila je i porcija za nju, od srca. Da vas još malo iznenadim, uz ovo sam jelo popio deci vrhunskog crnog vina. Eh, da, jedinom se živi ;)

Komentari (9) - #

nedjelja, 09.10.2016. - 17:32

* Klasika: Pileći rižoto ... kalorije: 510 & sir i vrhnje

 Pileći rižoto

10 dag bijele piletine bez kožice
5 dag integralne riže
1 dl pasirane rajčice
5 dag luka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, list peršina

Fino je, i to je u redu ;)

Dinstaš luk na ulju, pa dodaš meso, pod kraj umiješaš pasiranu rajčicu, sa strane skuhanu rižu, završno začiniš i to je to. Nema sumnje, vrlo je ukusno, ali meni je izrazito neprihvatljivo svaki puta raditi jedno te isto, a znam neke koji rade upravo samo tako, i nikada ništa drugačije. S druge strane, vrlo čest gablec mi je sir, vrhnje, svježe povrće i neki tamni kruh ili pecivo. Nastojim u toj šabloni mijenjati barem ono malo što se da, pa se izmjenjuju rajčice, paprike i krastavci, začini obavezno, a bude i različitih peciva, kruha ili tosta. Ponekada uleti i jogurt umjesto vrhnja, posebno grčki. Zimi se kombinira mladi luk ili rotkvice. Uz osnovno, u ovoj kombinaciji je puno kopra, kiseli krastavci i raženi kruh.

Sir i vrhnje

Volim sir i vrhnje od Veronike, male, ali odlične zagorske mljekare. Kod većih proizvođača sam znao nailaziti na gadne prevare gdje je sastav takav da vidiš da je sira zapravo tek manji dio. Kako to uspiju, ne znam, ali baš sam neki dan imao svježi sir sa samo 5% bjelančevina, što nema blage veze s originalom.

Volite li samo provjerene recepte ili stalno nešto mijenjate?

Komentari (8) - #

subota, 08.10.2016. - 10:40

* Riblji štapići, mahune i tjestenina ... kalorije: 510

* Riblji štapići ...

10 dag paniranih ribljih štapića
5 dag integralne tjestenine
10 dag mahuna
0,1 dl maslinovog ulja
sol, mješavina začina za wok, list celera

- riblje štapiće prži na malo ulja iz spreja
- skuhaj mahune i tjesteninu u slanoj vodi
- ocijedi, prelij s malo maslinovog ulja i začini

Odlične mahune, fina tjestenina, ... ;)

... ali ipak, nedorečeno jelo, i to po više kriterija. Ovako ne treba raditi. Posebno treba izbjegavati ovakve riblje štapiće koji su najobičnija prevara, iako se s dobrim povećalom sve lijepo vidi. Punih 22% ribljih otpadaka je u njima, a ostalo, mila majko, što sve nema. Mahune su domaće, ukusne i bez konaca, jer su očito na vrijeme ubrane. Imao sam ih u ledenici.

Ma koliko bila važna, prehrana nije jedino područje života. Gdje naći vremena, volje i novca za nabavljati i pripremati uvijek frišku i kvalitetnu ribu, i da to ne bude samo petkom i svetkom, nego bar svaki drugi dan?

Komentari (10) - #

petak, 07.10.2016. - 21:24

* Pečena puretina, njoki, krastavci, grčki jogurt i cvijet kopra ... kalorije: 530

alt

10 dag purećeg zabatka s kožicom
10 dag krumpirovih njoka
15 dag svježih krastavaca
1 dl grčkog jogurta
0,05 dl suncokretovog ulja
sol, papar, svježi kopar s cvijetom

- puretinu posoli, lagano naulji i peci u pećnici na 180 st.
- skuhaj njoke u slanoj vodi, ocijedi, zapeci na ulju od pečenja
- serviraj uz ribane svježe krastavce, grčki jogurt i kopar s cvijetom, završno zapapri

Nedjeljni ručak?

Skoro pa i je, neovisno o danu ;)

Ne mora se purica uvijek vezati uz mlince, kao što i općenito, ništa u kulinarstvu ne mora ići ovako ili onako, osim ako se ne dogovorite sami sa sobom da baš mora. Odličan ručak. Kopar uz cvjetove je zgodan za vidjet, a okus mu je vrlo ugodan, uglavnom po kopru.

Zanimljivost je da je prvi obrok Neila Armstronga i BuzzaAldrina na Mjesecu bila pečena purica. Ako je dobra astronautima u svemiru, valjda je i nama na matičnoj planeti.

Puretina je odličan izvor proteina i nema puno masnoće. Uz ostalo izvrstan je izvor minerala selena koji povoljno djeluje na sve i svašta. Koliko će biti ukusna uglavnom ovisi o onome tko je priprema, jer mali je milion začina, mogućih umaka, i svega ostalog pratećeg što je može dići na zavidan gastronomski nivo.

Puretinu je dobro je peći s kožicom, jer ona na taj način zadržava prirodne sokove, dok mast ne ulazi u meso. Kožicu ne treba micati prije serviranja, jer ako se dobro ispekla gotovo sva masnoća je završila sa strane, i dobro će doći za prilog od mlinaca, njoka, krumpira, ... dok je sama korica čisto hruskavo zadovoljstvo. Kao i kod mnogih mesa, i puretina je bolja kada je mlađa.

Da li iz vaše kuhinje puretina miriše na još?

Komentari (11) - #

srijeda, 05.10.2016. - 18:42

* Kajmak, pirovi špageti i rikula ... kalorije: 410

alt

5 dag kajmaka
5 dag pirovih špageta
10 dag rikule
sol, čili papričica

- skuhaj špagete u slanoj vodi, ocijedi
- na vrlo malo vode kratko pirjaj rikulu
- umiješaj špagete, kajmak i čili papričicu

Fino, iako je rikula u gastronomskom smislu uništena ;)

Zašto uopće pirjati rikulu?

Kada je dobra teško da ima osobitih razloga, ali ...stajala mi je predugo i već je lagano klonula duhom i tijelom, pa sam je zagrijao, misleći kako ću je potaći da da sve od sebe. Uglavnom, dala je samo gorčinu, bez one prepoznatljivo aromatične ugode u okusu. Ako već nisam ni pomislio plakati zbog uništene rikule, zbog čili papričice sam bio na samom rubu, toliko je bila dobra. Ovi kestenasti špageti i zagorski kajmak su kombinacija za bogove. Kako god, zanimljivo iskustvo uz spoznaju da je okosnica ovog jela puna potencijala.

Što bi vi učinili s rikulom koja je u frižideru provela par dana više nego je trebala i evidentno nije dobar izbor za jesti je u originalno sirovom obliku?

Najlakše bi bilo baciti je, ali recimo da i taj krajnji odgovor nije prihvatljiv, jer nije djelovala baš toliko loše da bi bila zdravstveno neispravna ili nutritivno bezvrijedna. Uostalom, nije bila kupljena na nekoj akciji, i bila je čista, u hermetički zatvorenoj originalnoj vrećici. Neobično, ali nisam našao podatak o roku trajanja, pa recimo da jer bila tu negdje.

Komentari (11) - #

srijeda, 05.10.2016. - 00:11

* Mladi kozji sir, prokulice, njoki i vrhnje ... kalorije: 530

alt

5 dag mladog kozjeg sira
10 dag krumpirovih njoka
20 dag prokulica
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
sol, svježi list celera

- skuhaj prokulice i njoke u slanoj vodi, ocijedi
- umiješaj sir, kiselo vrhnje i sjeckani list celera

Jednostavno?
Da!
Ukusno?
O još kako ;)

Bio sam ovaj vikend na dvije predobre svadbe. Nema čega nije bilo. Ugodno me iznenadilo kako mi sve više gode jela s malo ili nimalo mesa. Nije bilo baš ovakvoga jela, ali sličnih je, i upravo takva su mi najbolje legla. Istina, uvod koji nisam zaobišao su bili vrhunski slavonski kulen i još bolji pravi domaći istarski pršut, uz paški sir, i ... a za kraj janjetina s ražnja. To površno gledano djeluje kontradiktorno prethodnoj izjavi, ali zapravo nije.

P.S. Sretno mladencima!


alt

alt

Komentari (12) - #

ponedjeljak, 03.10.2016. - 19:27

* Oslić, slanutkovo brašno, poriluk, vrhnje i kopar ... kalorije: 530

15 dag fileta oslića
5 dag slanutkovog brašna
20 dag mladog poriluka
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
mješavina začina za wok, svježi kopar

- kuhaj 10 min. na lagano ribu i poriluk, začini
- umiješaj slanutkovo brašno, vrhnje i svježi kopar

Jednostavno i nutritivno izvrsno ;)

Slanutkovo brašno se malo skupljalo u grudice. U početku sam šizio zbog toga, ali kasnije se ispostavilo da sam dobio vrlo ukusne noklice. Oslić je nježan, pa je miješanje bilo i više nego delikatna operacija, a kako sam ja malo grub, i nestrpljiv, sve mi se raspalo. Kao varivo je izvrsno, dok je ocijeđena masa malo konfuzna, ali to me ni najmanje ne brine.

P.S.
Obzirom da mi je ego ko empajerstejtbilding,
uglavnom objavljujem jela koja mi baš i ne uspiju.
Navedem sastojke i recept da i vi možete isto zeznut :)))

Zašto kuham?

Ne, nije zato što mi žena ne zna skuhati ni čaj,
dapače, njena su me jela i dovela na preko 120 kg,
nego pusta nužda, ne smije se što se ni prije nije smjelo,
samo sam se do nedugo pravio malo blesav, a sada,
kada sam si to itekako zorno i bolno dokazao,
mogu se oko kuhinje i klope opustiti
i znatno smanjiti doživljaj ;)

Komentari (9) - #

subota, 01.10.2016. - 10:25

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se