minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Hladno dimljena divlja tuna, tost, paprika + kefir ... kalorije: 470





5 dag dimljene tune
3 dag integralnog tosta
15 dag rog paprike
0,2 dl maslinovog ulja
sol, kopar

+ 2 dl kefira

Obzirom da se radilo o doručku sa strane je išao kefir ;)

Umaci od kopra uglavnom idu prema nekoj jogurt ili vrhnje varijanti, ali meni se prohtjelo baš ovako. Jednom sam dobio nešto slično uz carpaccio od lososa, ali bilo je s više sastojaka. Zanimljivo u svakom slučaju, pogotovo za ljubitelje kopra kao što sam ja. Mislim da bi se i papar i sitno sjeckani češnjak dobro uklopili, ali to će biti kombinacija za neki drugi puta. Može se razmisliti i o limunovom soku.

Komentari (5) - #

srijeda, 31.08.2016. - 20:37

* Hladno dimljena divlja tuna, pecivo, grčki jogurt i krastavci ... kalorije: 520





5 dag dimljene tune
5 dag kukuruznog peciva
20 dag svježih krastavaca
1,5 dl grčkog jogurta
0,1 dl maslinovog ulja
kopar, šareni papar

- napravi sendvič od dimljene tune, peciva i maslinovog ulja
- serviraj uz ribane svježe krastavce i grčki jogurt, začini

Kada se kopar umiješa u salatu više se skoro i ne vidi ;)

Slično bi se desilo i sa šarenim paprom da nije došao na samom kraju.


* Hladno dimljena divlja tuna

sastojci:
- filet žutorepe atlantske tune bez kože
- sol

nutritivni podaci (za 100 g):
131 kcal
0,7 g masti
0,85 g ugljikohidrata
30,4 g proteina
5 g soli

Lako je zapaziti značajnu zastupljenost proteina, a odsustvo masti i ugljikohidrata.

Okus dimljene tune je zanimljiv, iako ne toliko specifičan kako sam očekivao. Za moj ukus ne dostiže punoću lososa, ali je vrlo dobrodošao odmak. Tekstura odiše suhoćom, zato se sve ovo prateće savršeno uklopilo. Kako god, ovakvi obroci su u mom svijetu na pijedestalu po većini kriterija koji me zanimaju i vrlo rado ću ga ponoviti.

Naravno, ovakve namirnice nisu jeftine. Vrijednost ove porcije je nešto manja od 30 kn. Obzirom na osjetno manje količine hrane koju svakodnevno konzumiram, mogu si povremeno priuštiti i ovakve obroke. U redu, kada se ovo množi s 3 koliko nas je standardno za istim stolom, i uz koju čašu kvalitetnog vina, cifra prelazi 100 kn, ali kao što rekoh, radi se o iznimci, koju će netko brzopletim zaključivanjem pretvoriti u pravilo, ali dobro, tako to mora biti, valjda.

Komentari (9) - #

utorak, 30.08.2016. - 20:17

* Sardina, grašak, mrkva, tikvice, kopar i maslinovo ulje ... kalorije: 440





10 dag srdela
10 dag graška
10 dag mrkve
10 dag tikvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, kopar

- skuhaj povrće, ocijedi (od vode napravi juhu)
- serviraj uz srdele iz konzerve (ocijedi višak ulja)
- prelij mješavinom od papra, kopra i maslinovog ulja

Teško je kupiti samo 10 dag srdela,
zato konzerve znaju biti prihvatljivo rješenje ;)

Jasno, bolje bi bilo sa svježe ulovljenom srdelom, pa pečenom na gradelama, kao što bi bilo izvrsno da je povrće jutros ubrano u mom vrtu, ali eto, ovo nije bajka, ovo je stvaran život. Nisam pojeo juhu, jer sam sve presolio kod kuhanja. Mislio sam da je to nemoguće, ali prevario sam se. To što je povrće krupnije rezano je moj standardni štih, tj. skraćenje postupka. Bitno je da je povrće kvalitetno. Kupljeno je kao domaće, pa valjda i je. Kopar vjerojatno nije najbolji izbor, ali predugo je u ledu, pa se malo žurim potrošiti ga, što mi nije teško, jer ga posebno volim.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 29.08.2016. - 22:03

* Slani inćuni u maslinovom ulju ... kalorije: 437 & * Sol





Da sam s nečim očito pretjerao,
ili što pogriješio, odmah bi to rekao ;)



U prošlom obroku je meni jako falilo laganog svježeg povrća, tipa rajčice, paprike ili krastavaca. Mogu se složiti da bi odlično išla i čaša dobrog vina, ali meni bi se i kefir, acidofil, jogurt, ... odlično uklopili, pogotovo ako se radi o doručku. Čak bi mi i voće išlo, ali eto, prvenstveno mi je falilo povrće, što bi se poklopilo i s matricom oblika prehrane koju i inače primjenjujem.

* Sol

Preporuka liječnika za gornju granicu je 2,4 g natrija dnevno što iznosi oko 6 g soli. Podijelimo li to na tri obroka ispadne 2 g soli po obroku. U 2 dag slanih inćuna koliko ih je u prošlom obroku ima 1,34 g soli, u siru 0,45 i 0,4 u tostu, što ukupno daje 2,25 g soli. Procjena je da Hrvati dnevno konzumiraju oko 12 g soli u prosjeku, što je 4 g po obroku. Dakle, ovih 2,25 je vrlo blizu liječnički utvrđenoj gornjoj granici obroka, a daleko manje od onoga što se kod nas u stvarnosti konzumira.

Tako je dobro kada sve više proizvoda ima sasvim jasne i precizne deklaracije, pa ni ovakve stvari nije teško izračunati. Naravno, napamet zaključivati, uvijek je lako, a pogrešni zaključci su više pravilo nego iznimka. Logičkim slijedom, nema potrebe za litrom vina nakon ovakvog skromnog obroka, samo valja vidjeti o kojim se količinama radi, a to je malo slanih inćuna, taman sira i tek jedna šnita tosta. Je, slani inćuni su uistinu vrlo slani, ali ja ću tu mini teglicu imati za desetak obroka, a ne za dva, kao možda nekada.


P.S. "Ne predaj se nikad, osim kad moraš."
Grunf

Komentari (8) - #

nedjelja, 28.08.2016. - 20:49

* Slani inčuni, tvrdi sir, tost, maslinovo ulje i bosiljak: kalorije: 460





2 dag slanih inčuna
3 dag ribanog tvrdog sira
3 dag integralnog tosta
0,2 dl maslinovog ulja
papar, bosiljak

Ljepota jednostavnosti i bogatstvo okusa ;)

Što po vama ovdje fali?


P.S. "Kad se borim, neprijatelja nema."
Grunf

Komentari (16) - #

subota, 27.08.2016. - 19:54

* Matovilac, kukuruz, feta sir i maslinovo ulje ... kalorije: 320





10 dag feta sira
10 dag kuhanog kukuruza
5 dag matovilca
0,1 dl maslinovog ulja
sol, bijeli vinski ocat, soja sos

Nutritivno prihvatljivo,
lijepo, izbalansirano, ...
u okvirima malog obroka ;)

Ponekada se i ovakva jela sasvim dobro uklope u dnevni raspored. Zanimljiv i ukusan spoj različitih okusa: slano, slatkasto i kiselo. Sir i maslinovo su grčki, matovilac i bijeli vinski ocat talijanski, soja sos tajlandski, sol himalajska, kukuruz je naš. Malo je neobično da se matovilac može nabaviti u ovo doba godine, ali eto, Talijanima to očito nije nemoguće.


P.S. Najstariji zanat na svijetu – politika.

"... i zato, dragi prijatelji, glasajte za mene,
a ja ću vam osigurati i auto i jahtu i vilu i bazen i sve što hoćete,
samo glasajte za mene!"

Ronald Notax
(kandidat za guvernera
u izbornoj kampanji 1969)
sponzori: Max Bunker & Magnus
uzori: Ronald Reagan & Richard Nixon

Komentari (11) - #

petak, 26.08.2016. - 19:21

* Losos, feta sir, rikula i mini rajčica ... kalorije: 450





10 dag lososa
5 dag feta sira
5 dag rikule
15 dag mini rajčica
0,1 dl maslinovog ulja
aceto balsamico, mješavina začina za wok, soja sos

- ribu ispeci na malo ulja iz spreja
- serviraj uz salatu od rikule, mini rajčica i fete

Iznenađujuće dobra mješavina začina ;)

Sastojci: morska sol jodirana, smeđi šećer, češnjak, paprika, đumbir, luk, mrkva, pastrnjak, peršin, kurkuma, piskavica, vrganji, limun, naranča, repičino ulje, vlakna graška i limunska trava.

To te ja pitam, bez MNG-a, GMO-a, ...
... valjda se nije izgubilo u prijevodu s kineskog.

Mala zamjerka je što ima dosta soli, pa valja biti štedljiv kod korištenja, ali uistinu vrlo zanimljiva i ukusna mješavina začina u kojoj se dobije skladna cjelina uz veće ili manje naznake pojedinačnih sastojaka.

Samo jelo je izvrsno, prema više kriterija. Kako nije prekalorično otvara se prostor za čašu dobrog vina. Meni je pasala ugodno rashlađena malvazija, koju posebno volim.

P.S.
Često pretjerujem opširnošću izričaja,
što i nije na nekoj cijeni kod većine blogera.
Nije se lako mijenjati, ali još je bedastije ustrajati.
Od sada kreće kraće, jer ste vi to tražili.
Meni je vaše miljenje bitno.
Glasajte za mene,
Ili Notaxa.

Komentari (9) - #

četvrtak, 25.08.2016. - 19:58

* Naresci? Hm, hm, ... hvala, ne bi!


Pikantni vegetarijanski narezak






(na bazi mliječnih i biljnih bjelančevina s paprikom)

Sastojci: voda, palmina mast, mliječne bjelančevine u prahu5%, paprika4%, bjelančevine graška u prašku3%, suncokretovo ulje, bjelanjak u prahu, sol, začini, ekstrakti začina, zgušnjivači (karagenan i karuba guma), začinski dodatak na bazi hidrolizirane mliječne bjelančevine, šećer, maltodekstrin, dekstroza, regulatori kiselosti (natrijevi citrati i natrijev laktat), pojačivač okusa (natrijev glutaminat), antioksidans (askorbinska kiselina), bojilo (likopen),




Pileća prsa






(slim& fit)

Sastojci: meso pilećih prsa 77%, voda, kukuruzni škrob, sol, dekstroza, prehrambena vlakna, začini, stabilizatori (natrijev trifosfat, karagenan), antioksidans (natrijev eritorbat), ekstrakti začina, konzervans (natrijev nitrit).




Kuhana šunka






(s manje od 2% masnoće, 25% manje soli, bez jaja, bez soje, bez laktoze)

Sastojci: svinjsko meso 65%, voda, krumpirov škrob, kuhinjska sol, emulgator (difosfati), regulator kiselosti (tripolifosfati, zgušnjivač (pročišćena morska alga eucherma, ksantan guma, tara guma), glukozni sirup, pojačivač okusa (mononatrijev glutaminat), šećer, antioksidansi (tokoferol, natrijev askorbat, natrijev izoaskorbat, askorbinska kiselina), sekvestrant (kalcijev sulfat), ekstrakti začina, kvasni ekstrat, bojilo (karminska kiselina), konzervans (natrijev nitrit), arome, arome dima. Može sadržati mlijeko u tragovima.




Zanimljivi sastojci, zar ne? Naravno, osim osnovne namirnice, vode i biljnih dodataka za masu (možda je GMO), uglavnom se radi o zamaskiranim zloglasnim E-ovima, nerijetko gadnim kemikalijama koje se dobivaju na najčudnije moguće načine (od GMO proizvoda, insekata, ... kamenja). Neke od navedenih supstanci su zabranjene za djecu. To nigdje ne piše na proizvodu, ali kočoperi se "manje od 2% masnoća", "bez soje", "bez jaja", "bez laktoze", "25% manje soli", "vege", "slim", "fit", ... i slični mamci za naivne.

I dalje ostajem kod logike da je najzdravije trovati se raznoliko i što umjerenije, ali proizvodi tipa narezaka su ipak prešli crtu. Uzalud dobre paprike, cikle, vrhunskih ulja, grčkog jogurta, komorača, kima, ..., ovi obroci neće biti posebno objavljeni, niti će ući u jelovnik Kalorijskog restorana, a ja ću od sada u svaku kupovinu uzeti povećalo sa sobom, naravno, ako ne zaboravim.

Komentari (13) - #

srijeda, 24.08.2016. - 07:48

* Gablec: Tuna, tjestenina i rajčica ... kalorije: 510





10 dag tune (iz konzerve, u vlastitom soku)
5 dag integralne tjestenine
20 dag rajčice
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

Gablec predstavlja oko četvrtinu od svih tjednih obroka,
I bilo bi skroz uputno ne zanemarivati ga, bar ne previše ;)

U ovom slučaju je rajčicadinstana. Mogla je ići i svježa, ali kako sam se već hvalio, pripremio sam nešto više šalše neki dan, pa sam par žlica sa zadovoljstvom ubacio i u ovo jelo.U konačnici, svi se sastojci jela pomiješaju, pa nisam posebno začinio ribu i tjesteninu. Kada odstoji tih par sati, okusi se nekako lijepo prožimaju, pa je sasvim u redu u hladnoj varijanti.



Zanimljiva je inertnost percepcije, pa se "obilan" obrok na tanjuru s lakoćom smješta u malu posudu za gablec, i još praznine koliko hoćeš. Jasno, da je rajčica cijela, posuda bi bila bolje popunjena. 20 dag sam naveo za inicijalni, tj. svjež oblik. Ulje sam računao 0,1 u šalši i s još toliko sam prelio jelo kada je bilo gotovo. 5 dag tjestenine se odnosi također na sirovo (suho).



Gablec je nezgodna stvar, pogotovo ako se jede u uredu. Nije dobro da je previše tekuće, da se čovjek ne usvinji, a nije baš ni poželjno da je bilo što intenzivnijih mirisa, pa najčešće jedem sir i vrhnje sa svježim povrćem (rajčica, paprika, krastavci). Zna biti i ostatak nekog prošlog obroka. Tuna mi je draga, ali ide rjeđe. Ponekada uzmem i pahuljice. Većina kolega, osobito mlađi, jedu po okolnim restoranima, pekarama i marketima, pa ispadam iznimka. Ljudi često kažu da ih nije briga što drugi misle ili će reći. Ja nisam toliko odlučan i svoj, pa mi smeta.

Imate li vi koju dobru ideju za gablec?

Komentari (10) - #

utorak, 23.08.2016. - 07:32

* Tjestenina, ribani sir i rajčica ... kalorije: 570





4 dag Grana Padano sira
5 dag širokih rezanaca sa špinatom i koprivom
20 dag zrelog paradajza
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi
- dinstaj paradajz na maslinovom, začini
- naribaj sir, prelij s još malo maslinovog ulja

Mora se ovako ili onako, kaj got ;)

Tjestenina, ovakva ili onakva, peršin, bosiljak, ... kao i sir, može Grana Padano, Parmigiano Reggiano, ... Paški. Carstvo jednostavnosti čini me zadovoljno bespomoćnim. Ovo je pravo talijansko jelo, čak su i boje slične talijanskoj zastavi. Ovakav jednostavan, a vrhunski obrok, svakako zaslužuje biti na meniju mog virtualnog restorana, kao i jedan od češćih u mojoj vlastitoj kuhinji.

Imao sam puno paradajza i sve sam dinstao, tj. pripremio šalšu. Sada samo izvadim par žlica iz frižidera i obrok je gotov taman za toliko koliko treba tjestenini da se skuha.

Dobar tek ;)

P.S. Pomozi si, olakšaj, ... učini bolje,
bog ti neće zamjeriti, zato ti je i dao pamet.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 22.08.2016. - 07:34

* Pizza ... Aloha!






Emocionalno filozofsko gastronomska kompenzacija ;)



Komentari (13) - #

subota, 20.08.2016. - 22:35

* File pilećih prsa, rikula i mini rajčica + ispovijed ... kalorije: 430





15 dag filea pilećih prsa bez kožice
5 dag rikule
25 dag mini rajčica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, bijeli vinski ocat

- piletinu ispeci ma malo ulja iz spreja
- serviraj uz salatu od rikule i mini rajčica

Eto što ti je majstor, taj vjerojatno i jaja zna ispeći ;)

U više navrata se spominjalo neko moje navodno kulinarsko umijeće, a ja sam se uvijek branio da to ne odgovara činjeničnom stanju. Naravno, to je ispadalo kao lažna skromnost, što može izgledati simpatično, ali i opet kažem, ne odgovara istini. Sav moj angažman u kuhinji je vođen željom za preživljavanjem. Nakon dugog niza jednolične i sasvim krive prehrane, ozbiljno sam ugrozio zdravlje. Neke su stvari nepovratno otišle predaleko.

Ovih dana, smjernice su:
- kalorijski umjereno
- šablonski, ali raznoliko
- nutritivno optimalno
- jednostavno i lijepo
- s dušom i ukusno
- realno izvedivo

Ne mogu se u svakom obroku zadovoljiti svi kriteriji, i zato tako često kritiziram sam sebe. Kažem što mislim da nije u redu, jer nije mi namjera osvajati puke simpatije i pljesak publike, nego doći do što više obroka koji će uistinu biti maksimum od mogućeg. Ako uz to pomognem i nekom drugom, bog bogova.

Ma nije problem dodati više maslinovog ulja, umiješati ga s maslacem, negdje ubaciti domaće vrhnje, podatnije i masnije, ili vrhunski parmezan, masline, špek, vino, ... ali želiš li biti u kalorijskim granicama, to vrlo često jednostavno ne ide.

Fotografija je priča za sebe, i ona zapravo uopće nije bitna, iako, nije ni da je nebitna, jer priznajem, volim kada jelo izgleda lijepo. Znam, oko aranžiranja bi mogao itekako poraditi. Tu je uistinu puno prostora, a ja sam poprilično nemaštovit, pa sve serviram na isti način. Ovo što sada izgleda privlačno nije toliko do mene koliko do toga da je hrana u svojoj biti uistinu lijepa.

Ja nisam dobar kuhar, čak ni u amaterskim okvirima. Kladim se da bi ispao u prvoj emisiji bilo kojeg tv kulinarskog šoua. Ja sam matematičar i programer, tako prilazim i kuhanju.

U dosta zadnjeg vremena sam koristio matricu dijabetičke dijete u okviru mediteranske prehrane. Doručak mi je nešto slobodniji, a i u večeru sam unio malu modifikaciju (nije GMO). To je izbacivanje grupe namirnica s više ugljikohidrata. Valjda i na mene utječu neki novi trendovi. Što i kako ću sutra, pojma nemam, ali konzultirat ću se sa strukom koliko je više moguće. Ta ne može se informatičar pačati baš u sve.

Ovaj obrok oslikava upravo to o čemu pričam. U njemu su zadovoljene gotovo sve smjernice koje sam naveo. Dodatno, ma koliko samo jelo bilo superiorno, sasvim je razvidan dokaz da je moje umijeće na nivou kuhara početnika, tj. amatera i lako dostižnog neznalice, ali eto, ja sam uistinu zadovoljan ovim obrokom, ma koliko se ja osobno njime ni u čemu nisam dokazao, da ne kažem, pokazao.

Apsolutno nemam baš ništa protiv da bilo tko jede sasvim drugačije. Ili da jede samo svoje omiljene, i provjerene kombinacije, ili se drži nekog sasvim drugog tipa prehrane. Ja nemam pojma što je uistinu najbolji izbor gledano dugoročno, niti za mene, niti za planetu. Rukovodim se osjećajem da mi nešto vuče na dobro, a ono što znam je da sam nekako zadovoljan prehranom u zadnje vrijeme, što želim i vama.

Komentari (11) - #

subota, 20.08.2016. - 11:05

* Pileća prsa, makaroni, koraba i mrkva ... kalorije: 540




10 dag filea pilećih prsa, bez kožice
5 dag integralne tjestenine
10 dag mlade korabe
10 dag mrkve
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, list celera

- stavi vodu u lonac, kada zakipi zasoli (ne pretjeruj)
- ubacuj namirnice redom koliko im treba za kuhanje
- meso kuhaj 20 minuta, tjesteninu, mrkvu i korabu 10
- ocijedi meso i povrće, prelij s malo maslinovog ulja
- juhu po potrebi dodatno začini i serviraj samostalno

Azo"milostiva", juha vam je ispala comme il faut ;)



A što reći, nego, iako često zakompliciram, obožavam jednostavnost. Juha je bila nešto malo gušća jer se u njoj s ostalim kuhala i tjestenina. Bilo je sasvim lijepo okusa i u njoj, kao i u samom glavnom jelu. Bitno je meso ubaciti u vrelu vodu, tako će sačuvati sočnost i bar ponešto od svojih okusa. Čini mi se da se sve moglo kuhati i nešto kraće, ali to su sada manje važne nijanse. Sve u svemu, izvrstan obrok, bar po kriterijima koje apostrofiram u zadnje vrijeme.

Ideja mi je da doručak i ručak sadrže grupu ugljikohidrata, a večera ne, ali ne ispadne uvijek tako. Gotovo svi ovakvi obroci su zapravo večera, tj. jedini kuhani obrok koji pojedem nakon što dođem s posla, i obavim još neke stvari koje već moram u tom danu. Ako se tome posebno ne posveti, tj. ne uloži više vremena, energije i dobre volje, nemoguće je dobro i lijepo jesti svaki obrok. Jednostavnost je jedna od najvećih mogućih pomaći na tom polju.

Komentari (10) - #

petak, 19.08.2016. - 21:26

* Ementaler, široki zeleni rezanci, rajčica i slani inćuni ... kalorije: 630





5 dag ementalera
1 dag slanih inćuna
5 dag širokih rezanaca sa špinatom i koprivom
20 dag rajčice
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, kopar

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj rajčicu na ulju, dodaj puno češnjaka, posoli, zapapri
- umiješaj tijesto, umak od rajčica, sir i kopar
- dodaj slane inćune
- prelij s još malo maslinovog ulja

Našao sam malo kopra u ledenici i baš me razveselio ;)

Imao sam sir koji sam već imao, višak rajčice, tjestenini je isticao rok, kopar me našao i eto, tako nastanu jela kao ova. Slani inćuni su više modni dodatak, ali i oni se itekako lijepo osjete kada uđu u zalogaj. Kalorijski, višak je ovih dodatnih 0,1 dl maslinovog ulja koje je došlo na samom kraju, tj. kod serviranja, ali i za to ima razlog. Uz to što je najvrjednije upravo kada je termički neobrađeno, ispalo je da je rajčica nešto zelenija, time i više suha, pa umak nije bio tekuć koliko sam očekivao. Kao što stalno tvrdim, realna kuhinja je kombinacija želja i potreba, onoga što imaš i stalne improvizacije. Ideja da ću kupovati namirnice samo za u naprijed osmišljene obroke ne drži vodu, jer u kupovini uvijek nešto pođe drugačije nego se planira, a pogotovo je teško kupiti dostatno male količine. To mu pomalo ispada kao odlazak u lov, pa jednom nabodeš srebrnozubog vepra, a drugi puta ubereš samo neke čudne bobice.

Komentari (13) - #

četvrtak, 18.08.2016. - 20:33

* Pileća prsa, mrkva i koraba na kiselo ... kalorije: 540





15 dag filea pilećih prsa
15 dag mrkve
15 dag korabe
0,3 dl maslinovog ulja
sol, papar, list celera, vinski ocat

- u woku zagrij maslinovo ulje, naglo i kratko zapeci piletinu
- dodaj naribano povrće, dinstaj, podlij vodom po potrebi
- začini i prelij s malo vinskog octa (acetobalsamico)
- kod serviranja sve prelij s još malo maslinovog ulja

Sve što radi netko drugi nekako djeluje jednostavnije ;)

Možda pomalo neobičan, ali meni vrlo ukusan obrok. S obzirom na slatkastost povrća i na činjenicu da piletina voli kiselo, odlučio sam se za dodatak aromatičnog vinskog octa.

Pretjerao sam s podlijevanjem vodom. Kada sam vidio da će trebati previše vremena da sve ishlapi, odgrabio sam višak šefljom. To što sam izvukao je bila izvrsna juha. To je bilo prije dodavanja octa.

Oguliti povrće, naribati ga, narezati meso, pa sve dinstati, i to uz gotovo stalno miješanje, traži vrijeme i trud. Igrom slučaja, radio sam samo jednu porciju. To baš i nije tako zgodno kako možda nekome izgleda. Nisam toliko mlad da mi se da puno vremena provoditi u kuhinji. Naravno, da sam mlađi, ne bi ga uopće trošio na kuhinju. Svih sastojaka mi je ostalo. Idući puta ću smisliti nešto uistinu jednostavnije.

Komentari (11) - #

srijeda, 17.08.2016. - 21:06

* Naresci naši svagdanji, ili već tu negdje





Naresci su prečac, to nije sporno, ali i tu ima razlike. Ribate li sir sami, i to neki uistinu kvalitetan, čupkate bosiljak iz teglice, dodate češnjak i slično, pa da bude i povrća u nekoj prihvatljivoj količini, koristite vrhunsko maslinovo ulje, želite li to sve složiti lijepo i skladno, trebat će više vremena, a bome i novca, nego da se samo složi brzinski jeftini sendvič. E sad, tko u ova nervozna vremena ima volje time se zezati, ne znam, ali znam da volim lijep i kvalitetan obrok. Ono što me zbunjuje je to što više izgleda nitko ne zna što je zdravo, jer toliko je priča raznih stručnjaka, da ja kao laik ne znam što bi rekao, kamoli napravio, pa eto, radim što mislim da je u redu, i u okvirima mogućnosti, jer mi drugo zapravo i ne preostaje.

Kulen bi trebao biti nešto drugo nego sam kupio, a i cijena bi trebala biti dva ili tri puta veća. Zašto nije, ni to ne znam, ali eto, uzeo sam ga, što implicira da nisam ni ja nimalo nevin sudjelujući u toj igri prečaca i niže cijene, a time evidentno i vrijednosti, ali kao što ne rekoh, sasvim se ugodno praviti blesav.


P.S. Resursi za puno riječi su potrošeni, po već nekim mojim kriterijima, pa eto, kome paše, drago mi je, kome pak ne, što da se radi. Osobno, vjerujem da znam što mi treba, tj. što želim, ili baš i ne. Samoća i nije toliko posljedica okolnosti, koliko vlastitog izbora. Iskreno vjerujem, oni bliži mojim valnim duljinama shvatit će s lakoćom što sam htio reći, oni drugi, pričekat će, ako im se da, moraju li, ili jednostavno tako ispadne. Neka smo mi živi i zdravi, a ostalo ćemo već nekako.

Komentari (14) - #

utorak, 16.08.2016. - 01:48

* Svježi kravlji sir, integralna tjestenina i paprika ... kalorije: 510





15 dag posnog kravljeg sira
5 dag integralne tjestenine
15 dag paprika
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, mladi luk

- na ulju dinstaj mladi luk i papriku
- na kraju umiješaj kuhanu tjesteninu i sir
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Začini čime i kada hoćeš ;)

Mladog luka je bilo vrlo malo, zato ga nisam stavio u sastojke s količinama, nego pod zažine. Činilo se da je greška što je išao na samom početku, jer dok paprika nije davala znakove da se dinsta mladi luk se već sav posušio i potamnio. Do kraja se čak i lagano karamelizirao. Nije izgledao baš najbolje, ali bilo ga je uistinu malo. Sir i tjestenina su malo popravili sliku. Iznenađenje je uslijedilo kada sam probao. Bilo je uistinu izvrsno, a upravo su ti potamnjeli dijelovi davali poseban okus. Sve u svemu, super jelo.


O ukusima se ne raspravlja jedna je od češće korištenih besmislenih poštapalica. Naravno da se o ukusima raspravlja, samo nedostatak argumenata često nas dovodi do konstatacije da je nama nešto dobro i da nam se fućka kako to drugi doživljavaju. Tako bi mogli reći za sve, umjetnost, politiku, vjeru, ... a zapravo, na razne načine upravo to i kažemo, tj. držimo se neke osobne procjene i odnosa koji vrlo često nemaju nikakvih racionalnih temelja, ali tko šiša druge, znamo mi što je nama dobro, zar ne.

Komentari (12) - #

nedjelja, 14.08.2016. - 10:52

* Svježi sir, tost, banana i jogurt ... kalorije: 490





15 dag svježeg kravljeg sira
2,5 dag integralnog tosta
3 dl jogurta, 2,8% m.m.
10 dag banane
čili papričica, list celera

Vrlo ukusan, umjeren i cjelovit obrok ;)

Svježi kravlji sir je vrhunska namirnica. Ozbiljnijim sportašima je neizostavan dio standardnog izbora, a dobar je i većini nas ostalih, neozbiljnih i nesportaša. Malo netom mljevene čili papričice dati će mu žestinu i makar mrvicu boje. Jogurt odlično kompenzira suhoću tosta. Kada je još začinjen listom celera dobije i neki gastro štih. Išao bi i češnjak, ali radni je dan, pa nije zgodno. Dio jogurta sam ostavio sa strane, tj. nije sav išao na tanjur. Ovaj je obrok dobrim dijelom usklađen s principima dijabetičke dijete.

Jučer sam u nekom filmu čuo rečenicu koja me se dojmila: "Bojim se osrednjosti i kompliciranja!". Zanimljivo je što ju je rekao lik koji glumi uspješnog kuhara. Mislim da ću je se više puta sjetiti. Po mojim kriterijima, ovo je upravo obrok koji nije osrednji, jer je vrlo ukusan, sadrži nutritivno izvrsne namirnice, zanimljive začine, a bome nije ni kompliciran.

Komentari (11) - #

petak, 12.08.2016. - 12:04

* Bakalar na bijelo, kruh i krastavci ... kalorije: 520





4 dag namaza od bakalara na bijelo
8 dag domaćeg kukuruznog kruha
15 dag svježih krastavaca
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, papričica, svježi bosiljak

5 dag šljive

Užitak od obroka, tj. baš po mom ukusu ;)

Radi se o gotovom namazu bez vidljive precizne deklaracije. Po mojoj procjeni je od prilike pola bakalara, pola maslinovog ulja i nešto začina s ružmarinom kao predvodnikom. To bi dalo velikih 500 kcal na 10 dag, ali po meni i vrijedi. Vrlo je ukusno i miriši mi na baš dobro. Jasno, bolje bi bilo napraviti svoj namaz, pouzdanog sastava, ali bilo bi bolje i uloviti i svoju ribu, u čistom moru. Uzgojiti svoju maslinu, napraviti svoje ulje kojeg će gaziti čiste djevice. Uzgojiti svoj ružmarin i ne probuditi se u Zemlji Čudesa. Dobro sad to, zaboravimo ove opservacije koje su plod povremenih kritika ljudi koje poštujem i čije stavove uvažavam, iako ih uporno pokušavam uvjeriti da je bolje i dobro u stvarnosti nego najbolje u željama.

Nadalje, kruh je domaći, po starinskoj recepturi, onako vlažan, grub i punog okusa, kupljen od stare dobre kumice na Dolcu. Krastavci su isto domaći, s više koštica nego je to uobičajeno kod kupovnih. Malo dobrog maslinovog ulja, začina, i to je to.

S kruhom se desila zanimljiva stvar. Dok sam se ja par dana bavio neželjenim bijelim hambi pecivom, ovaj je kruh čekao red. Na žalost, pri tome je na njemu vrlo brzo izbila i plijesan, kako to već biva kod domaćeg vlažnog kruha, bez aditiva, regulatora i sličnog. Namjerno ga nisam htio baciti cijelog, ali na žalost, time što sam obrezao to gljivičasto otišlo ga je preko pola. Eto koliko sam bio pametan, pa umjesto da drugačije riješim hambi pecivo, ja sam se doveo u situaciju da bacam vrhunski kruh u kakvom rijetko mogu uživati.

Oko šljive, tj. voća uz obrok, nemam više što puno reći, iako se na to vraćam već ne znam koji puta. Svatko će tome pristupiti onako kako smatra da je najbolje. Meni je preporučeno od struke upravo ovako, i to mi se pokazalo kao dobro, iako uopće ne tvrdim da je tako i najbolje. Zanimljivo je kod vitamina C u tabletama. Preporuka je da se uzme ili uz obrok, ili neposredno iza. Pretpostavljam da znam zašto, i to mi se uklapa u ovu priču s malo voća uz obrok.

Jednu baš veliku zadaću si zadajem. Nema više opravdanja, ni za lijek, čak su i budući odgovori upitni. Nudim što nudim, i neka uzme tko što treba, može ili želi. Svatko kod sebe može ponuditi bolje, ispravnije, ... Amen! Ovo je trivijala, nekima, meni nužnost opstanka, i kako god, nije vrijedno rasprave.


P.S.
Lud čovjek radi ludosti, jer mora,
običan tek bedastoće, jer valjda ne zna bolje.
P.P.S.
Najopasniji mi se čine oni koji si umisle da sve znaju.

Komentari (8) - #

utorak, 09.08.2016. - 18:14

* Svinjska rebra, hambi pecivo, rikula, mozzarella i rajčica ... kalorije: 1000





15 dag svinjskih rebra
3 dag mozzarelle
10 dag hambi peciva
10 dag mini rajčica
5 dag rikule
0,1 dl maslinovog ulja
sol, pareni papar, vinski ocat

Kraj hambi trilogije ;)

Tko je pratio, razumjet će. Nadam se da je ovo jedan od zadnjih obroka koji ne potpisujem kao svoj izbor. Ni meso, ni hambi nisu kupljeni meni, tj. zbog mene, osim možda podsvjesno, ali to ne znam. Imam šnitu izvrsnog domaćeg kukuruznog kruha, ali eto, on čeka svoj red dok ja treći dan "rješavam" hambi pecivo. Uz dobar kruh i ovu salatu, obrok bi bio savršen. Kako god, mala je utjeha što je ovo bio jedini obrok tog dana.


P.S. Sutra je novi dan, ... dok je, ... za mene.

Komentari (8) - #

utorak, 09.08.2016. - 08:45

* But na naglo, hambi pecivo, masline i mini rajčice ... kalorije: 590





10 dag odreska od svinjskog buta
10 dag hambi peciva
10 dag mini rajčice
5 dag zelenih maslina
0,1 dl suncokretovog ulja
sol, šareni papar, svježi bosiljak

Desi se ponekada da solidno izvisim ;)

Danas sam kupio tri hambi peciva, ali sin je odbio i pomisao na ugljikohidrate, a žena veli da njoj igra samo integralno. Sve je to u redu, ali kada bi tako nešto kupio samo sebi oboje bi se pobunili, a sada sam ja taj koji ostaje zbunjen s dva peciva viška koja nisam želio. Da ih bacim, ima neka brana u meni koja mi ne da. Stoga da, ovo je gotovo isti obrok kao i prošli, ali nije, jer je meso drugo, mini rajčice su manje nego prošle, a kako sam izgubio volju nije mi se dalo čistiti ni papričicu. Dodao sam masline.

Slično kao i u prošlom jelu, ono što je za prigovoriti od nutricionističkih čistunaca je bijelo pecivo, prženje na ulju i suncokretovo ulje, valjda.


P.S.
Biti sebičan, nije uvijek čin prvenstveno sebičnosti,
može se raditi i o čistoj logici, da ne kažem zdravom razumu.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 08.08.2016. - 09:23

* Pureća pljeskavica, hambi pecivo i mini rajčica ... kalorije: 630





10 dag pureće pljeskavice od batka
10 dag hambi peciva sa sezamom
10 dag mini rajčica
0,1 dl suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, ljuta feferonka

A što reći, ukusan obrok,
ali da ima i evidentnih mana, ima,
pa eto, kome baš smeta, neka preskoči ;)

Pljeskavica je ostatak od jučer. Kada je žena vidjela kako sam silovao ovaj mljeveni batak, naglo je odlučila ići u vegetarijance. Jučer nam je usfalilo rajčica. Danas sam ih kupio oko 5 kg. 2 mini i 3 klasične, sve na placu, vele domaće, a ja lakovjeran, kakav već jesam, sa zadovoljstvom sam ih prihvatio baš kao takve. I dalje si vadim mast ljutim feferonima, papričicama i sličnim.


P.S. Da nije sve baš kako izgleda znaju poneki koji sasvim dobro vide.¸

Komentari (9) - #

nedjelja, 07.08.2016. - 19:24

* Pureća pljeskavica, paprika i krastavci ... kalorije: 460





10 dag mljevene puretine od batka
1 dag Grana Padano sira
10 dag paprike
10 dag krastavaca
0,05 suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, mineralna voda, senf

- očisti, pa samelji pureći batak, začini, dodaj mineralne
- ostavi da neko vrijeme odleži u frižideru, oblikuj pljeskavice
- ispeci pureće pljeskavice na malo suncokretovog ulja
- serviraj uz salatu od paprike i ribanih krastavaca
- pospi s malo ribanog Grano Padano sira
- sve prelij s malo maslinovog ulja
- dodaj i senf, estragon

Ovako djeluje sasvim jednostavno, ali ... ;)

Došla je i puretina na red za isprobati s novom mašinom za mljevenje mesa. Izabrao sam batak. Cijena je bila povoljna, a znam da to nije suho meso, pa reko, moglo bi biti super. Pažljivo sam ga očistio od mnogih košćica i tetiva. To je i potrajalo. Kožicu sam ostavio. Tu je izgleda bio krucijalan previd. Mašina se štopala, to bijelo i žilavo se plelo oko noža i mljevenje je postalo noćna mora. Izgleda da sve kožice i nisu bile samo kožice. Ovakve jeftine mašine, kakvu imam ja, nisu predviđene za meso koje pruža otpor. Samo besprijekorno čisto meso, bez ijedne žilice ili ičega sličnoga. Nakon solidne upornosti samljeo sam meso. Izgleda da je mineralna kao dodatak bila sasvim dobar savjet. Kako god, pljeskavice su ispale super. Salata, ko salata, dobra, ali i ništa posebno. Idući put, u mljevenje ide samo skroz čisto meso, pa neka bude suho koliko hoće, ovo iskustvo ne želim ponoviti.


P.S.
Upornost je ponekada odlika tvrdoglavih a ne baš pametnih,
ma kako nam se više sviđalo gledati to u skroz pozitivnom svijetlu,
jer nije samo postignuće jedino važno, itekako je bitna i njegova cijena.

Komentari (15) - #

nedjelja, 07.08.2016. - 08:39

* Divlji losos, krastavci, grčki jogurt i maslinovo ulje ... kalorije: 430





15 dag fileta divljeg lososa
10 dag svježih krastavaca
1 dl grčkog jogurta
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, bosiljak

- ribu ispeci na malo ulja iz spreja, posoli
- umiješaj ribane krastavce, grčki jogurt i češnjak
- završno zapapri, zalij s malo maslinovog i dodaj bosiljak

Nutritivno, izrazito superioran obrok, gotovo savršen ;)

Možda bi bilo mrvicu bolje da je riba kuhana, ali dobro, ipak ni gastronomska komponenta ne bi trebala biti skroz zanemarena. Dalo bi se tu još kombinirati i s grupom kruha i zamjena, ali eto, nije loše ni ovako bez nje, po mnogima dapače.


P.S. Igrati se, i glumiti pametnjakovića, lako je kada si glup.

Komentari (10) - #

subota, 06.08.2016. - 10:59

* Dimljeni ementaler, makaroni i patlidžani ... kalorije: 780





10 dag dimljenog ementalera
5 dag integralnih makarona
20 dag patlidžana
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, ljute papričice, svježi bosiljak

- skuhaj tijesto
- dinstaj patlidžane na češnjaku i maslinovom ulju, posoli, zapapri
- umiješaj ocijeđene makarone i dimljeni ementaler, neka se rastopi
- dodaj ljute papričice i bosiljak, prelij s još malo maslinovog ulja

Je, dobro je, ma dapače, baš izvrsno ;)

Naoko neobična kombinacija začina, ali eto, imam i svježeg bosiljka i ljutih papričica. Volim i jedno i drugo, a očito volim i makarone. Začine sam malo rasporedio tako da se zapravo i nisu miješali. Bosiljak ostavim u listićima da ga baš osjetim kada naiđem na njega u zalogaju. U originalu se ovo jelo radi puno kompliciranije. Patlidžani se prvo umoče u brašno, pa prže, a onda se poslije sve zapeče u pećnici. Rezultat nije bitno različit. Patlidžani i dimljeni sir se odlično slažu, a i ostalo se sasvim lijepo uklopilo.

P.S. U prošlom postu naravno nije bio patlidžan nego rajčica i nije bilo ljutih papričica. Pripremao sam dva slična posta, pa sam pomiješao, ali dobro, ionako nije bitno.

Komentari (12) - #

petak, 05.08.2016. - 10:16

* Mozzarella, makaroni i patlidžani ... kalorije: 560





10 dag mozzarelle
5 dag integralnih makarona
20 dag patlidžana
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, ljute papričice, svježi bosiljak

Je, dobro je, ma dapače, baš izvrsno ;)

Detalji, nebitni ovaj puta ...

P.S.
Iskrenost mi komplicira život, pa čak i ovdje,
stoga, dosta, nije što ne bi išlo, ali eto, ne treba mi to.
I da, prespora mi je ta blog komunikacija, tu ste, a kao i niste.

Komentari (3) - #

četvrtak, 04.08.2016. - 23:21

* Pureće mesne okruglice, makaroni i rajčica ... kalorije: 520





10 dag purećih mesnih okruglica
5 dag integralnih makarona
20 dag rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, bosiljak

- ispeci okruglice u tavici na malo ulja iz spreja (ili u pećnici)
- dinstaj paradajz na češnjaku i maslinovom, začini
- serviraj uz integralne makarone

Priča o okruglicama se nastavlja ;)

Naoko skroz obično jelo, ali kada se pogleda malo dublje, ostaje ista konstatacija, sasvim obično, i ništa manje odlično, pa tko voli, na volju mu. Meni je baš pasalo. Radi se o Vindijinim gotovim okruglicama.

Komentari (8) - #

četvrtak, 04.08.2016. - 20:47

* Sir, vrhnje, tost, rajčica/paprika/krastavci i maslinovo/bučino ulje ... kalorije: 520





15 dag svježeg kravljeg sira
5 dag integralnog tosta
10-20 dag rajčica/paprike/krastavaca
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
0,1 dl maslinovog/bučinog ulja
sol, papar, češnjak/papričice/celer/ bosiljak




Sir i vrhnje, još jedan omiljeni doručak ;)




Kombinacija je puno, i ma koliko bi možda neku mogao proglasiti boljom od drugih, ne pada mi na pamet jesti baš jedno te isto, jer uvijek se mogu poigrati dodacima ili bar začinima. Namjerno sam izostavio kombinaciju s mladim lukom koja je kroz cijelu godinu ipak najčešća. Od onoga što paše, sada je vrijeme svježih rajčica, paprike i krastavaca. Kada se nabavlja domaći sir i vrhnje, sasvim je lako da je više kalorija, ali s druge strane, tako je dobro malo se odmaknuti od čisto industrijske hrane. Jasno, moglo bi se i u ovom obroku naći zamjerki, ali u kojem ne bi.

Komentari (9) - #

četvrtak, 04.08.2016. - 07:54

* Pureće mesne okruglice, tikvice i patlidžan ... kalorije: 540





10 dag purećih okruglica
15 dag patlidžana
15 dag tikvica
0,2 dl maslinovog ulja
0,1 dl suncokretovog ulja
sol, papar, češnjak, bosiljak

- ispeci pureće okruglice na tavici na suncokretovom ulju
- dinstaj povrće na češnjaku i maslinovom ulju, začini
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Još jedan proizvod koji će mnogi zaobići ;)

Gotove okruglice u kojima je većinom pureće meso (73%), ali ima i svinjskog masnog tkiva, ma što to značilo. Naravno, ima i još par dodataka tipa povrća, začina i standardnih regulatora i antioksidansa, što su vjerojatno ljepši nazivi za omrznute E-ove. Fućkaj ga, ovaj svijet nije savršen. I ja bi radije jastoga s Biševa. Kako god, ukusno i praktično. Prilog, i nutritivno i okusom, sasvim pristojan. Začini, odlični, iako, po meni bi bilo više i papra, i češnjaka, a posebno bosiljka. Točno, nisam ja radio, samo sam uživao u obroku, i nisam ništa prigovarao, dapače.

Komentari (6) - #

srijeda, 03.08.2016. - 22:04

* Slika govori više od tisuću riječi, samo što i o čemu?






Sigurno ste pogodili o čemu se ovdje radi ;)

Onome kome nije dovoljno tisuću riječi iz slike dodati ću još par. Radi se o faširanom lungiću ispečenom na malo ulja. Kupio sam novu flajš mašinu, pa rekoh da je što prije probam. Imali smo baš lungić u frižideru. Mljevenje je prošlo dobro, iako je dio mesa u vrhu mašine ostao nesamljeven. Kada se melje vrlo mala količina mesa, to i nije tako nebitno, ali dobro, lako se dio mesa vrati u mašinu još jednom i potjera to s vrha, valjda. Nisam još probao, ali hoću u sljedećem mljevenju. Meso je ispečeno na malo masnoće. Servirano je uz dinstani paradajz. Trebalo je ići još nešto, ali ispalo je ovako.

E sada, kako je ispalo?

Onima kojima i dalje nije dovoljno ovih tisuću riječi iz slike, samo ću reći da sam meso bacio. Još jedna katastrofa u kratko vrijeme. Bilo je suho i pusto da ga, iako nisam osobito izbirljiv, a čak i gladan, ni ja nisam mogao jesti. Napravila se ovdje još pokoja greška. Predugo se peklo. Samo meso je i u frižideru dočekalo zadnji dam roka, i sasvim sigurno izgubilo dio vlastitih sokova. Svinjska pisanica je jednostavno presuho meso da bi se samo tako koristilo kao mljeveno. Trebalo ga je začiniti i ostaviti neko vrijeme da se sve malo prožme. Moglo se dodati ...

Biti će bolje idući puta,
kada će slična slika govoriti nekih drugih tisuću riječi.


P.S. U svijetu laži, iskrenost se doima pomalo glupo, i svakako suvišno.

Komentari (10) - #

srijeda, 03.08.2016. - 11:21

Quiche Lorraine ... kalorije: 1100





Tijesto:
25 dag brašna
10 dag margarina
1 dl vode
1 žlica praška za pecivo
sol

Nadjev:
25 dag suhe slanine
25 dag sira ementalera
8 jaja
4 dl kiselog vrhnja
0,1 dl suncokretovog ulja
mljeveni kumin
sol, papar, muškatni oraščić
1 žica Vegeta
* recept i sastojci su za 5 porcija,
kalorije u naslovu su za 1

- izmiješaj brašno, prašak za pecivo, razmrvljeni margarin, vodu i sol
- ostavi tijesto 1 sat u frižideru, pa ga tanko razvaljaj i složi u tepsiju na papir za pečenje
- na tijesto stavi lagano prženu slaninu i tanko narezani ili naribani sir
- umuti jaja, vrhnje i začine, prelij sir i slaninu
- peci 45 min. na 180 st. C
* Zgodno je koristiti kalup kojem se bočne stranice mogu odvojiti od dna.

Za moj ukus komplicirano i prekalorično, ali vrlo fino ;)

Ovo je radila žena. Super je ispalo. Odlično bi išla i kakva lagana salata, ali nekako je ispalo da smo malo zaboravili na eventualni dodatak. Mljeveni kumin je bilo najteže nabaviti. Rijedak je i ne baš jeftin. Prošao sam više marketa i dućana. Na kraju sam ga našao u bio & bio, ali bome i ne baš u prvom. Pita me cura iz dućana da jeli bila neka emisija o kuminu, jer ga mnogi traže zadnje vrijeme. Nemam pojma, možda i je, ali eto, meni je trebao za Quiche Lorraine, jedno od poznatijih jela francuske kuhinje.

Komentari (5) - #

utorak, 02.08.2016. - 22:00

* Tuna, rikula, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 460





15 dag tune
10 dag rikule
10 dag rajčice
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar

- ispeci ribu na ulju iz spreja, posoli
- kratko dinstaj rikulu na malo maslinovog ulja
- serviraj uz svježu rajčicu, posoli, zapapri
- prelij s još malo maslinovog ulja

Rikula je fantastična, ali ... ;)

Imao sam dosta rikule, pa sam je htio voluminozno smanjiti. Postigao sam to kratkim dinstanjem, ali na žalost, nije to ispalo onako dobro kako sam očekivao. Izgubila je eteričnost, a istaknula grkost. Izgubila je i vlastite sokove koji su prisutni u svježem izdanju. To sve što je pustilo sam popio. Isto je bilo grko, bez okusa rikole koji sam očekivao. Ideja za dinstanje je došla iz neke tv emisije gdje su radili to isto. Tamo su bili hvalospjevi kako je to bilo super, ali eto, meni nije ispalo tako. Nema veze, riba je bila izvrsna. Rajčicu jedem gotovo svakodnevno. Ova je bila s potpisom "vego", kao domaća. Neovisno o uništenoj rikuli, bio je ovo odličan obrok, nutricionistički prihvatljiv, što bi se reklo umjeren i vjerojatno zdrav.

Komentari (15) - #

utorak, 02.08.2016. - 09:53

* Tuna, blitva, masline, rajčice i maslinovo ulje ... kalorije:530





20 dag tune
20 dag blitve
5 dag maslina
10 dag mini rajčica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar

- kratko skuhaj blitvu u slanoj vodi
- ribu ispeci na malo ulja iz spreja, posoli na kraju
- serviraj uz masline i mini rajčice, zapapri, prelij maslinovim uljem

Tuna je skupa, ali je i posebna ;)

Izbacivanjem skupine "kruh i zamjene" oslobađa se prostor za više ribe i masnoće. S laganim povrćem je gotovo uvijek lako, tj. njega može i puno, iako neki pogriješe, pa naprave blitvu ili zelenu salatu s pola deci ulja i misle da su pojeli lagan obrok, koji gotovo da uopće ne treba računati. U konačnici, lako i teško je vezano za sumu umnoška jediničnih kalorija i količina, i to je sve. Ovo nije ni lagan, ni težak obrok. Radi se o jelu koje u porciji ima prosječne kalorije, baš kao i većina mojih obroka.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 01.08.2016. - 08:13

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se