minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Ribani tvrdi sir, papar, maslinovo ulje, bosiljak, kruh i mini rajčica ... kalorije: 490





2 dag Grana Padano sira
5 dag crnog kruha sa sjemenkama
10 dag mini rajčica
0,3 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, svježi bosiljak

Svježi bosiljak veseli one koji razlikuju ;)

Ovo je moj omiljeni doručak, dapače, spada u sam vrh meni uistinu dragih kulinarskih doživljaja. Običan i jednostavan, a na samom rubu savršenstva.

Tko bi rekao da ulje poteče sam tako, ali eto, mi koji mjerkamo, znamo.

Naišao sam na jako dobar talijanski Grano Padano s ribežom, sve u cjelini. Iz njega izlaze tanko, tanko naribani rezanci izvrsnog sira. Nije bitno gdje sam ga kupio, jer nakon što sam ga jučer probao, danas sam se vratio i ispraznio policu. Miran sam barem do kraja godine, a biti će i za poklone.

P.S. Ljudi govore hvalospjeve o iskrenosti. Međutim, istina je da žele samo onu iskrenost u kojoj sebi izgledaju prihvatljivo, ili još više od toga. Sve drugo nemilosrdno i neizostavno kažnjavaju. Blog je površan medij, ako ga tako uopće mogu nazvati, ali i u njemu vrijede ti osnovni principi ljudske komunikacije. Ljubav, pažnju, simpatiju, ... ili zaslužuješ, ili ne, samo od sebe ništa neće doći. Nema džabe, ni mrvice. Pa hajde dobro. Uvijek je lako ići niz struju, da ne kažem dlaku, ali ... prihvaćam uvjete, a vi, kupite i vi svoje, ako vam je uopće stalo. Nemam više pitanja, a ti putniče namjerniče, ili češći čitače, vidi imaš li išta čime ćeš me zainteresirati. Pametni, shvatit će, glupi kao ja, neće ništa promijeniti, ali ... možda, ipak, jednog dana.

Slijedi tuna,
pa tuna, pa faširani lungić, pa namaz od tune, ... ako ikoga zanima.

Komentari (17) - #

subota, 30.07.2016. - 20:14

* Meksička salama, kruh, krastavci, vrhnje i kopar ... kalorije: 530





3 dag meksičke salame s crvenim sušenim grahom, dimljena
5 dag kruha, crni, sa sjemenkama
15 dag svježih krastavaca
1 dl vrhnja, 20% m.m.
0,1 dl ulja, maslinovo
papar, kopar

Zanimljivo, ali ... ;)

Meni je ova salama najsličnija dobroj zimskoj sa suvišnim grahom, a to joj je kao glavna posebnost, i što sad? Ma ništa, uživajmo u širini ponude. Krastavci su od susjede, nešpricani prvoklasni, pa ne treba guliti koru.

Osim svinjetine, u ovoj je salami navedeno oko 5% suhog crvenog graha. Kao sastojak je naveden i dim bukovine. Ajd dobro, meni to kao iznimka uopće ne smeta, dapače.

Komentari (14) - #

petak, 29.07.2016. - 21:14

* Piletina i povrće u umaku od vrhnja i kopra ... kalorije: oko 650





15 dag pilećeg zabatka
10 dag krumpira
20 dag mrkve, korabe i paprike
malo brašna, margarina, vrhnja i mlijeka
sol, papar, češnjak, kopar

- skuhaj piletinu i povrće, začini
- umak: brašno, maslac, vrhnje, mlijeko i kopar

Ovakvi umaci su fini, ali najčešće i vrlo kalorični ;)

Toplo je, svi su pomalo nervozni, pa ne smijem puno pitati. Kada sam od žene pokušao izvući meni bitne podatke o jelu, samo što me nije ugrizla. Ubrzo sam zašutio i zadovoljno mljackao. Za ovo moju priču ovdje, što sam mogao nego procijeniti količine i kalorije. Naravno, mogao sam i preskočiti ovu objavu, ali žao mi je bilo ne zabilježiti ovako zanimljiv obrok.

Većinu ljudi koje znam vaganje namirnica i prebrajanje kalorija u prehrani pojedinca smatra popriličnom glupošću i nepotrebnom gnjavažom. Što da kažem, pomalo se i sam osjećam bedasto. Ovako sam mogao i Žnidaršiću na gulaš, a baš bi mi pasalo i malo Pleševičkog, ali obzirom da nisam ni na čemu inzistirao, samo sam se lijepo najeo, malo u sebi nadurio i to je sve.

Komentari (14) - #

četvrtak, 28.07.2016. - 18:48

* Panirana piletina i salata od kukuruza, paprike i rajčice ... kalorije: 620





15 dag panirane piletine
10 dag kuhanog kukuruza
10 dag paprike
10 dag rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
0,05 dl suncokretovog ulja
sol, papar, vinski ocat

- ispeci paniranu piletinu na malo suncokretovog ulja
- serviraj uz salatu od kukuruza, paprike i rajčice, začini, prelij maslinovim uljem

Komocija, kvaliteta, ... prioriteti ;)

Radi se o Ledo paniranoj piletini, iz Rumunjske.
Zašto?

Ne znam, ali eto, je!

223 kcal nije tako malo, ali proizvod je već polupripremljen, pa ...

Ukusno?

Da!

Smrznuto, dobro, loše?
Koristite li takve proizvode?
Imate li averziju na polugotovo?
Panirate li sami meso, ribu, povrće, ...?
Zašto je to dobro, ili nije, po vama, i za vas?

P.S. Oduševljen sam komentarima na prošli post.
Svima ću uzvratiti posjetu, i da, hvala vam.

Komentari (23) - #

srijeda, 27.07.2016. - 21:25

* Špageti, paprika, rajčica i špek ... kalorije: 500





3 dag slanina, mesnata
5 dag tjestenina, šareni špageti
10 dag paprika
15 dag rajčica
0,1 dl ulje, maslinovo
sol, papar, češnjak, bosiljak

- dinstaj češnjak, špek i povrće, začini
- serviraj uz špagete

Ljetno jednostavno, ukusno i lagano ;)

Dinstalo se u wok tavici. U osnovi, radi se o skroz šablonskom jelu. Svašta je moglo ići umjesto špeka. Riba bi pasala, a i mnoge vrste mesa, kao i razni sirevi. Jednostavno i brzo, a izuzetno lijepih mirisa, odličnog okusa i podatne teksture. Količina špeka više ide u kategoriju začina, nego što je njime zastupljena mesna komponenta, ali to samo po osjećaju, kalorije su i ovako sasvim pristojne, ali u potpunosti prihvatljive, bar u samom iznosu. O kvaliteti bi mogli pričati, ali ...

Nisam stavio više špeka, niti dodavao parmezan, ili još ulja, jer su predviđene kalorije potrošene i ovako.

Htio sam ukusno, kalorijski prihvatljivo i krajnje jednostavno jelo, to sam i dobio.

Pomiješao sam sve nakon slikanja, iako bi jednostavnije bilo direktno u woku. Razmisliti ću o tome hoću li to više raditi, jer mi se dok sam ja petljao tjestenina malo polijepila ovako odvojena.

Radite li ovakva jela?
Kako?
Što koristite umjesto špeka?
Dodate li patlidžane, luk. ...?
Uvijek stavite parmezan?
Zašto?
Dodate malo vina?
Obavezno sve sastojke pomiješate?
Dinstate prvo špek, pa ga onda maknete, ili prvo češnjak, ...?
Začinite origanom, majčinom dušicom, ili ...?
Našli ste neku posebnu tjesteninu u zadnje vrijeme?
Znate li neki restoran s takvim jelima koji bi preporučili?
Imate li kakav trik da bude još bolje, jednostavnije, ...?
Što radite da bude više po vašem guštu?
Želite li raspravljati o ovakvoj vrsti jela, ili špeku, ili ...
Imate li bilo kakvu zanimljivu ideju ili savjet oko ovakve vrste jela?
...
Kako ste ;)

Komentari (20) - #

utorak, 26.07.2016. - 19:35

* Devet dodanih jela na web-u


Doručak

  Ručak

  Večera

   

* Mliječni namaz sa slanim srdelama na kukuruznom kruhu i masline

 
* Lonac: domaća janjetina, mladi bob, mlada mrkva, loj

 
* Lešo bakalar, čičoka i kelj pupčar u bijelom umaku od vrhnja, prokulica i čičoke

   

* Paprika punjena posnim sirom, peršin i crni kruh s bučinim uljem

 
* Lungić i tjestenina s tikvicama

 
* Tuna i ražnjići od kruha, paprike i mini rajčica na „žaru“

   

* Ribani tvrdi kravlji sir, integralni tost i rajčica

 
* Sipice, riža, šampinjoni i maslinovo ulje

 
* Makaroni na sicilijanski način (patlidžani, rajčica, ribani tvrdi sir)

Komentari (15) - #

ponedjeljak, 25.07.2016. - 22:03

* Kažem: "Bacio sam jelo!", ali pohvale za dobro jelo ne izostaju ;)


Dao sam si vremena razmisliti hoću li na to reagirati ili ne, i odlučan, kakav inače i jesam, odlučio, i hoću, i neću. Sasvim sigurno dramiti na površnost komentatora kao prije tri mjeseca neću, ali ovaj puta ću samoga sebe natjerati da uvažim zaključke od tog i još nekih prijašnjih puta, kada je bilo i više nego evidentno da mnogi komentatori ne stignu dalje od naslova i slike. I naravno, uvijek se radi o jednima te istima. Zapeo mi je za oko neki dan post s naslovnice koji se pita Jesu li komentari nužni?", ali se zapravo ne pita, nego sebi obrazlaže odluku da zabrani komentiranje. S obzirom na to da se nije moglo komentirati, oni koje posebno svrbi jezik da iznesu svoje "popu bob, a bobu pop" mišljenje odmah su otvorili svoju frontu za verbalni obračun. Stavio bi i taj link na post, ali u međuvremenu je ne samo zabranjeno komentiranje, nego je i cijeli blog nedostupan, čime parodija nedosljednosti doseže svoj vrhunac. Završno, mogu samo reći: "Hvala!", i tu ironično mislim na one transparentno površne, jer uistinu bi bilo licemjerno da vam uzvratim komentare kakve ste vi mene udijelili. Ja ću i dalje vaše postove čitati od početka do kraja, ali neće to biti ni približno često kao do sada. Komentare neću zabraniti, sebi u inat.

Komentari (38) - #

nedjelja, 24.07.2016. - 12:33

* Rižoto s tunom i paprikom ... kalorije: 520





12 dag tune iz konzerve (u vlastitom soku)
5 dag integralne riže
15 dag paprike
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, kurkuma, češnjak

- dobro isperi rižu
- očisti i nareži češnjak i papriku (što tanje)
- dinstaj papriku na malo maslinovog ulja, posoli
- kada omekša dodaj češnjak i rižu na kratko, podlij vrućom vodom
- na pola kuhanja riže dodaj tunu zajedno sa sokom iz konzerve
- kuhaj dok suvišna tekućina ishlapi, dodaj kurkumu, zapapri
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja


Slika 300x300 Slika 300x300 Slika 300x300


Sasvim prihvatljive namirnice, kao i solidno dobra volja da se napravi nešto kao pravi rižoto, gdje će sve biti tempirano baš kako treba, pa će se namirnice sljubiti, okusi nadopuniti, i tako to, međutim, iako je sve išlo po planu negdje je otišlo krivo i okus je bio neobičan, sumnjiv i neprivlačan, tj. baš loš. Nakon par zalogaja, i odlaganja odluke, ovo jelo je na kraju ipak bačeno. To se uistinu rijetko dešava, ali eto, desi se. Gdje je točno krenulo krivo ne znam, ali pokušati ću nešto promijeniti, jer vjerujem da ovo može ispasti i više nego u redu.

Komentari (15) - #

petak, 22.07.2016. - 17:46

* Jelovnik


Bijela riba





Plava riba









Plodovi mora




Divljač



Piletina



Svinjetina





Junetina



Iznutrice



Sir





Namaz







Pahuljice



Mali obrok



Voće



Komentari (12) - #

četvrtak, 21.07.2016. - 07:27

* Kare b.k., mrkva, paprika, kupus, luk i maslinovo ulje ... kalorije: 500





10 dag karea bez kosti
10 dag mrkve
10 dag paprike
10 dag kupusa
10 dag luka
0,2 dl maslinovog ulja
1 dag masti
sol, papar

- ispeci kare na malo masti
- dinstaj povrće na maslinovom ulju, začini

Dobra kombinacija dva jela koja sam jeo ovih dana ;)

Meso standardno, povrće izvrsno. Kako se rezalo, tako se i stavljalo u wok. To je dobar način za vremensku razliku u dinstanju. Rezano je vrlo tanko i to se ne može napraviti baš brzo. Mrkva je ribana. Zbog drugačijeg omjera, ovaj puta je bilo više vodenkasto, ali vrlo ukusno i podatno. Izostanak klasične ugljikohidratne komponente stvara veliki prostor. I ovaj puta sam ga popunio masnoćama.

Komentari (9) - #

srijeda, 20.07.2016. - 07:34

* Kare b.k., mast, pecivo, cikla, grčki jogurt i kopar ... kalorije: 500





10 dag karea bez kosti
5 dag integralnog peciva sa sjemenkama
10 dag cikle
1 dl grčkog jogurta
1 dag svinjske masti
sol, šareni papar, svježi kopar

- ispeci naglo kare i pecivo na masti, zapapri
- serviraj uz salatu od cikle, grčkog jogurta i kopra

Aj, aj, baš dobro ;)

Ne da mi se sada puno obrazlagati.
Istina, ima i mali milijun boljih kombinacija,
ali eto, sasvim jednostavno, i ova je baš odlična, ili ....

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 18.07.2016. - 20:18

* Tuna, tost, bamija, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 490





10 dag tune
3 dag integralnog tosta
10 dag bamije
5 dag rajčice
0,3 dl maslinovog ulja
papar, limunov sok

Obrok koji neću skoro ponoviti ;)

Ne zato što je loš, dapače, dobar je, pogotovo nutritivno, ali nemam više bamije, a nisam je baš nešto viđao na policama naših dućana.

Tuna u vlastitom soku omogućuje potpunu kontrolu nad uljem, time i kalorijama, i to je odlično. Ukusna je, ne kao ona iz ulja, ali eto, ovaj puta sam solidno nadoknadio uljem koje sam dodao sa strane. Limunov sok po ribi je bio pun pogodak.

Bamija je sluzava, i to je pomalo odbojno, i nema nešto previše okusa, ali svakako je zanimljiva i prolazi, ako ništa drugo onda kao odmak od standardnog povrća. Ovaj kotač rajčice je bio na dnu staklenke, i to je čisto zgodan detalj. Okus rajčice je gotovo potpuno nestao, ali dobro, ona je ovdje ionako samo usput.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 18.07.2016. - 07:29

* Divlji losos, mrkva, luk, paprika, kupus i maslinovo ulje ... kalorije: 460





10 dag divljeg lososa
5 dag mrkve
5 dak luka
5 dag paprike
5 dag kupusa
0,3 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- ribu ispeci, posoli
- povrće nareži na trakice, dinstaj
- prelij s maslinovim uljem, dodaj češnjak

Nešto više ulja, manje ugljikohidrata.
Eto, desi se i meni sasvim dobar obrok ;)

Kupljen kao divlji, a ipak manje intenzivne crvene boje, kojom nas inače standardno privlače lososi iz umjetnog uzgoja. Vrlo je ukusan, solidno čvrst i skoro nimalo mastan. Dolazi filetiran i smrznut. Cijena je nešto veća, što je i logično. Povrće ovako narezano i dinstano je jako dobar prilog. Prema šabloni, trebalo je ići i nešto tipa žitarica ili grahorica, ali ovaj puta sam se odlučio kalorije dopuniti ukusnim djevičanskim maslinovim uljem. Češnjak nekome možda djeluje kao višak, ali meni je baš pasao.

Komentari (8) - #

nedjelja, 17.07.2016. - 11:40

* Kokosova mast, kruh, borovnice i grčki jogurt ... kalorije: 480





2 dag crnog kruha
2 dag djevičanske kokosove masti
10 dag svježih borovnica
1,5 dl grčkog jogurta

Kokosova mast na preko 25 st. N.C. prelazi u ulje ;)

Što da vam kažem?
Ništa!
Kome što treba, saznat će.

Komentari (7) - #

subota, 16.07.2016. - 15:46

* Bečki odrezak, riža i šampinjoni ... kalorije: ?





10 dag smrznutog bečkog odreska
5 dag integralne riže
25 dag zlatnih šampinjona
? luka
? paradajza
? bijelog vina
? maslaca
? ulja, maslinovog i suncokretovog
sol, papar, svježi peršin

Matematika je zapravo jednostavna ;)

Ne mogu sa ženom na zelenu granu oko kalorija. Trebaju mi količine da bi izračunao, a ona nakon što sve napravi veli: "Ne znam!". Tu ne mogu drugo nego predati se. Dojadilo mi procjenjivati, kao što i ne volim kada se ne držimo dogovora. Ovdje je bar nekoliko namirnica bespotreban višak, ali dobro, ne mogu sve sam, kamoli po svom. Neću joj ništa reći, jer nema svrhe. Ona jednostavno ne podržava ovaj moj koncept. Nemojte okretati oči na bečki. U paketu su 4 komada, svaki po 10 dag. To za dva obroka za dvoje ljudi nije puno, dapače, ali, u ovom jelu, uz rižu i šampinjone, koliko je ostaloga, eto, pojma blagog nemam. Da sam čovjek od karaktera prema sebi, to uistinu ne bi ni bilo bitno, ali tada nikada ni s kilama ne bi imao problema. Ovako, moram izvoditi i bar malo dramiti. Kako god, rekoh, šteta dobre osnovne kombinacije ne objaviti, mada je potpuno izvan kontrole. Kako ni ja ne mogu pobjeći od sebe, pretpostavka je da se radi o nešto preko 700 kcal u porciji. Nije to srž mojih problema, ali ... kao izgovor sasvim dobro zvuči, valjda, bar meni samome. Inače, da je bilo po dogovoru, uz namirnice za koje sam naveo količine, tj. koje su vagane, koristilo bi se još i 0,15 dl ulja, pa bi porcija imala 560 kcal.

Komentari (6) - #

subota, 16.07.2016. - 11:14

* Bečki odrezak i salata od krastavaca i grčkog jogurta ... kalorije: 510





10 dag smrznutog paniranog bečkog odreska
20 dag svježih krastavaca
1,5 dl grčkog jogurta
0,1 ulja
sol, šareni papar, češnjak, kopar

Tučeni svinjski but u brašnu, jajcu i mrvicama ;)

Novi proizvod renomiranog proizvođača. Obzirom na sastojke, skup, ali komocija je oduvijek imala svoju cijenu. Kalorijski je skoro pa u redu, oko 200 kcal u 10 dag. Okus i tekstura bolji od mnogih domaćih uradaka. naravno, ovdje sigurno ima već nešto čega nema kada radimo sami, ali ... o tome sam već bezbroj puta pričao. Uzgred, na poslu imam par restorana u sklopu zgrade. Svako malo im dolaze razni smrznuti proizvodi, koji i njima očito štede vrijeme i trud. Eto, takva su vremena, valjda.

Meso se peklo kratko, pa nije bilo dodatnog zagrijavanja kuhinje. Salata od ribanih krastavaca, grčkog jogurta, začinjena solju, šarenim paprom, češnjakom i koprom, uklopila se savršeno.

Priča o lakom i teškom obroku uvijek pada pred količinom. U ovom jelu je tek nešto malo više od 5 dag mesa, a to teško da je teško.

Komentari (11) - #

petak, 15.07.2016. - 20:33

* Skuša, tjestenina i tikvice ... kalorije: 570





10 dag fileta skuše
5 dag pirove integralne tjestenine
20 dag tikvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi
- dinstaj tikvice na ulju i češnjaku
- dodaj konzervirane filete skuše
- začini svježim peršinom, zapapri

Kome ne paše konzerva,
može uloviti skušu u moru,
a naravno, tu su i ribarnice ;)

Hrvatska je po potrošnji ribe i morskih plodova daleko iza ostalih Mediteranskih zemalja, pa čak i Europe i svijeta kao cjelina. Kod nas se riba jede u prosjeku manje od jednom tjedno, što je uistinu poražavajuća činjenica obzirom na poziciju i mogućnosti nabavke sasvim dobre ribe.

Ne volim baš sintagmu "riba petkom", ali dobro, neka je bar taj dan, ako već ne može dva, tri ili više puta tjedno. Moj procijenjeni prosjek je oko 30 kg godišnje. Planiram dostići Japance, ako dobri bog da, a ja se potrudim malo više.

Europski prosjek - 21 kg po stanovniku godišnje.
Island > 90
Portugal - 57
Španjolska - 44
Francuska - 34
Italija - 25
Grčka - 21
Hrvatska - 9
...
Svjetski prosjek - 17
Japan - 68

Komentari (9) - #

petak, 15.07.2016. - 07:06

* Panirani oslić i salata od graha, rajčice i luka ... kalorije: 520





20 dag smrznutog paniranog oslića
10 dag pečenog graha u umaku od rajčice
20 dag rajčice
5 dag luka
0,1 dl suncokretovog ulja
sol, papar, svježi peršin

- ispeci ribu na malo ulja (ili u pećnici)
- serviraj uz salatu od graha, rajčice i luka

Općenito, riba je zdrava hrana ;)

Velika je razlika kod paniranih ostataka (ribljih štapića) i cijelih fileta ribe. I po cijeni, ali i po teksturi i osjećaju da se jede nešto uistinu dobro. To što je riba panirana i smrznuta ne bi trebao predstavljati osobiti problem, iako je jasno da bi po nekim kriterijima svježi oslić bio znatno boji izbor. Kalorije ovog paniranog su umjerene, oko 140 na 10 dag, što je manje od mnogih namirnica iz kategorije meso i zamjene. Nije trebalo ni puno ulja kod pečenja. U ovom se odabiru radi o komociji, koje se teško odricati iz dana u dan. Od vađenja ove ribe iz kutije, preko pečenja do stola prođe tek nekoliko minuta, dok svježa riba traži čišćenje i dužu pripremu. Ovu možeš držati u ledenici i izvadiš je kada ti zatreba, a za svježu treba otići do ribarnice, pa je pripremiti isti dan ili najkasnije slijedeći. Slično vrijedi i za grah koji je već gotov iz konzerve gdje je u umaku, pa za salatu nije trebalo dodavati ulje. Mogao se neki "domaći" grah namakati, pa peči ili kuhati, pa pasirati rajčicu, pa ... Cijepajući dlake na putu do ideala savršenstva zdrave prehrane morali bi sve vrijeme posvetiti lovu, ribolovu, uzgoju, ... i pripremi hrane, i to negdje gdje su voda, zrak i zemlja nezagađeni, a to jednostavno nije realna opcija ovih dana. Danas prezentirano jelo je evidentno prečac, ali po meni sasvim prihvatljiv.

Komentari (9) - #

četvrtak, 14.07.2016. - 07:30

* Oslić, krumpir, tikvice, maslinovo ulje i kopar ... kalorije: 540





20 dag oslića
20 dag krumpira
20 dag tikvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, limun, kopar

- ribu i povrće skuhaj u slanoj vodi
- limun na ribu, kopar na povrće, zapapri
- kod serviranja, sve prelij maslinovim uljem

Nutricionistički, jako dobro ;)

Ovo je primjer jela kakva mi trebaju. U prihvatljivim kalorijskim granicama, dovoljno obilna, lagane i kvalitetne namirnice, te što jednostavnija priprema, koja će maksimalno sačuvati nutritivne vrijednosti, uz punu kontrolu nad količinom, što mi je posebno bitno kod masnoća. Trenutno je gastronomski užitak u drugom planu, iako, ovako pripremljene namirnice okusom i teksturom dolaze pojedinačno do punog izražaja.

Komentari (9) - #

srijeda, 13.07.2016. - 07:27

* Kadaif, tulumba, ...





Eto, dobro, da, još kako,
ali ne smijem slatko,
ubi me, skroz ;)

Hvala vam!

Komentari (10) - #

nedjelja, 10.07.2016. - 19:17

* Salata od mahuna i kuhanih jaja uz kruh pečen u jaju





Zadnje, ... s mora ;)

Kako se procjena kalorija, tj. količina zadnjih dana nije pokazala baš najboljom, ovaj puta neću ni pokušavati. Kako god, super jelo, i to je ovaj puta sve. Obzirom na interes, slijedi ...

Komentari (4) - #

nedjelja, 10.07.2016. - 17:55

* Kavijar, kruh, majoneza s paprom i bamija ... kalorije: 470





3 dag kavijara
5 dag crnog kruha
10 dag marinirane bamije
3 dag majoneze s paprom

Bamija je ...
koga zanima, lako će naći ;)

Da završim i ovo ponavljanje, tko što i zašto, jede, pa to prezentira kao dobro, za mene predstavlja prije svega mogućnost. Omalovažavati nekoga tko voli ili ne voli kavijar, za mene je ispod razine prihvatljivoga, stoga da., uživajte u čemu vam volja, u tome ne vidim poveznicu s vama kao osobama.

Komentari (2) - #

nedjelja, 10.07.2016. - 16:56

* Srdele, jaja i luk s kruhom i rajčicom ... kalorije: 560





10 dag srdela
5 dag jaja (1 kom.)
5 dag luka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, vinski ocat

5 dag kruha
10 dag mini rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

- gornji dio sastojaka napravi na salatu
- na malo ulja dinstaj rajčicu, izvadi
- u istoj tavici prepeci kruh

Jedem ponešto i po restoranima,
ali to niti slikam, niti znam koliko je čega ;)

Planski, nikada ne bi radio ovakvo jelo. Dio je ostatak salate od srdela, što je pak ostatak od prženja od prvog dana kada su se radile. Kako jedem malo kruha, vremenom, osušio se, ali ovako pečen je ispao izvrstan. Rajčica je uletjela da sve malo upotpuni, i naravno, da je riješim. Znam da se debelo ponavljam s ovom pričom, ali eto, tako je kako već je. Bio sam vrlo zadovoljan ovim obrokom.

Nisu ovo 100% sigurne količine. Dobrim dijelom se radi o procjeni i zaokruženju. Na primjer, siguran sam da ova šnita kruha nije imala 5 dag, vjerojatno je bliže 3 dag, ali kada već ne znam koliko je baš točno ulja, da ne petljam s manje kaloričnim namirnicama, zaokružio sam je. Istina, nisam trebao objavljivati ništa, tj. mogao sam se odmoriti od bloga, ali eto, još me neki vrag vuče ovdje.

U međuvremenu sam se vratio s mora. Dobio sam 2 kg u ovih 10 dana, što podrazumijeva da procjene i nisu bile baš najbolje, ali dobro, vjerujem da ću tu razliku vrlo brzo riješiti. S autoputa sam izašao kod Jastrebarskog, pa je cjelina zaokružena vrućom janjetinom kod Vilibalda. S mora mogu pohvaliti restoran Korta u Zelenoj laguni gdje sam više puta izvrsno jeo, a i usluga je na vrlo prihvatljivom nivou, dapače, posebno su srdačni, uslužni, profesionalni i dragi.

Komentari (3) - #

nedjelja, 10.07.2016. - 13:34

* Panirana aljaška kolja, tar-tar i bamija ... kalorije: 480





15 dag panirane aljaške kolje
3 dag tar-tar umaka
10 dag bamije
0,1 dl maslinovog ulja

Komadi ribe bolji su od nedefiniranog miksa,
naravno, meni, a svima kako već paše ;)

Istina, aljaška kolja je nekako vodenkasta i skroz lagana, ali to koliko god zvučalo kao možebitna negativnost, zapravo, sasvim je u redu, ako se gledaju kriteriji koji nisu direktno vezani za gurmansku komponentu. Bamija je zanimljiva, još kako. Nema se tu što puno pričati,valja probati, jasno, koga već zanima. Mene je, pa onda i jesam.

Komentari (6) - #

subota, 09.07.2016. - 18:15

* Kavijar, graham pecivo, mini rajčice, masline i maslac ... kalorije: 460





3 dag kavijara
5 dag graham peciva
10 dag mini rajčica
5 dag maslina
2 dag maslaca

Često, nije skupo što vrijedi, nego čega je malo ;)

Beluga se radi isključivo od divlje huso huso jesetre kojoj u Kaspijskom moru navodno treba 20 godina da postane plodna i nakupi jajašca kavijara. Dobro ste pogodili, ovo nije taj kavijar koji košta 80.000 kn ili više za kg, ovo je onaj jeftini iz marketa. Oko kavijara često ispadnu velike priče, ali one kao i sve drugo nemaju puno veze s time o čemu se priča, nego tko priča, pa ću onda samo reći, ovo je bio vrlo ukusan obrok.

Komentari (11) - #

petak, 08.07.2016. - 08:44

* Salata od srdela, jaja i luka uz čašu crnog vina ... kalorije: 520





10 dag srdela
5 dag jaja
5 dag luka
0,2 dl maslinovog ulja
1,5 dl crnog vina
sol, papar, svježi peršin, vinski ocat

Teran je crni biser Istre ;)

Srdele od neki dan nisu sve pojedene odmah, kako to već kod mene biva u zadnje vrijeme. Dalo bi se ovdje štošta dodati, ali i ovako je bilo izvrsno. Na kraju sam sve izmiješao.



Živjeli!

Komentari (11) - #

četvrtak, 07.07.2016. - 11:21

* Mladi ovčji sir, špageti, pesto Genovese, tikvice i krastavci ... kalorije: 610





3 dag mladog ovčjeg sira
5 dag pirovih špageta
5 dag pesto Genovese umaka
20 dag tikvica
10 dag krastavaca
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin, vinski ocat

Istina, puno je ovdje varijacija na istu temu,
ali eto, tako je kako već je, hranim se dosadno ;)

Špageti i umak, dinstane tikvice i salata od krastavaca i mladog ovčjeg sira. Da umak nije gotov, možda bi ovo bio bolji obrok, ali ...

Tikvice i krastavci iz vrta moje sestre ovom obroku daju istinsku dodatnu vrijednost.

Čini se kao da stalno jedem mladi ovčji sir, ali naravno, uopće nije tako. Imao sam šnitu od 25 dag, ali obzirom na male količine koje ulaze u pojedini obrok on traje i traje.

Komentari (9) - #

četvrtak, 07.07.2016. - 00:06

* Srdele i salata od krumpira i luka ... kalorije:500 kcal





10 dag srdela
20 dag krumpira
10 dag luka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, vinski ocat

- ribu ispeci na malo maslinovog ulja
- serviraj uz salatu od kuhanog krumpira i luka

Srdela je kraljica Jadrana ;)

Malo truda i izvrstan je obrok tu. Krumpir je pravi istarski mladi, srdela netom ulovljena, a luk je kao domaći, iako, nekako mu fali žestine. Možda je to baš tako kako treba biti.

Komentari (8) - #

srijeda, 06.07.2016. - 15:30

* Kuhana šunka, mladi ovčji sir, krastavci, kruh i maslinovo ulje ... kalorije: 480





5 dag kuhane šunke
3 dag mladog ovčjeg sira
3 dag raženog kruha
15 dag svježih krastavaca
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin, bijeli vinski ocat

Svakodnevna prehrana je često lišena romantike,
a prečaci su češće pravilo nego iznimka, pa i na moru ;)

Salata od krastavaca i mladog ovčjeg sira je prilog kakav se samo može poželjeti i u nekom ozbiljnijem jelu. Kruh je dobar, ali nije baš raženi pod što su mi ga prodali. Najvećim dijelom se radi o kruhu koji je napravljen od pšeničnog brašna. Na žalost, oko prevara takvih vrsta u dućanima i pekarama koje mi nisu poznate ne mogu si pomoći. Sve ostalo je prva liga, pa je obrok sve u svemu bio odličan.



Često naknadno još malo začinim. Ovaj puta je izbor pao na šareni papar.



Voće je i dalje vrhunsko osvježenje između obroka.

Komentari (10) - #

utorak, 05.07.2016. - 17:21

* Kulen, sir, vrhnje, kruh, krastavac i maslinovo ulje ... kalorije: 560





3 dag kulena
10 dag svježeg sira
1 dl vrhnja, 12% m.m.
3 dag crnog kruha
10 dag krastavaca
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

Dosadno je kuditi svoje ;)

Nije ovo baš pravi kulen, ali krastavci su pravi domaći, sir i vrhnje sasvim u redu, kruh ko bog, a maslinovo je baš dobro. Sve u svemu, obrok koji ispunjava osnovne kriterije, pa i ponešto preko toga.



Voće je između.
Nevjerojatno dobre jagode, ali i najskuplje ove godine, 40 kn kg.

Komentari (8) - #

utorak, 05.07.2016. - 01:03

* Mladi ovčji sir, kobasica, rajčica i kruh ... kalorije: 520





5 dag mladog ovčjeg sira
3 dag domaće slavonske kobasice
5 dag crnog kruha
10 dag mini rajčica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

Na moru se jede bez puno pripreme ;)

Nema tu baš toliko puno razlike od doma, a ovo je domaća slavonska kobasica kao što sam ja lola i bećar, tj. kako se kome hoće, pa nazove onako kako misli da će bolje prodati, ali dobro, prihvatljivog je okusa, teksture nešto manje. Kalorije su velike, oko 480, pa je jasno da se radi o koncentriranoj i masnoj kobasici. Kao i uvijek količina sve rješava. Posebno je fin mladi ovčji sir koji bi mogao biti dobro rješenje za one kojima je standardni okus tvrdog ovčjeg sira preintenzivan. Kupio sam grčko maslinovo ulje. Glavni razlog je lijepa flaša, a i pun mi je više kufer klanjanja hrvatskom.


Komentari (10) - #

ponedjeljak, 04.07.2016. - 18:11

* Namaz od pašticade, sir, tost, rajčica, masline, jogurt i maslinovo ... kalorije: 530





3 dag paštete od pašticade
10 dag svježeg kravljeg sira
1 dl grčkog jogurta
10 dag mini rajčica
2 dag maslina
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, kopar

Namaz od pašticade:
50% junećeg buta
20% povrtnog umaka
20% maslinovog ulja
10% vinskog octa i začina

Što reći, malo previše namirnica,
ali tako to često ispadne,
kada se rješava ;)

Idem na more, pa je trebalo riješiti namaz od pašticade, prije otvoreni sir, jogurt kojem je već istekao rok i zadnje od mini rajčica i maslina. Eto, ispao je slučajni, ali sasvim pristojan obrok. Svakodnevna kuhinja je vrlo često prije svega improvizacija.

Komentari (13) - #

subota, 02.07.2016. - 14:30

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se