minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Carbonara – Lazio... kalorije: 560





3 dag pancete
2 dag ovčjeg sira
5 dag jaja (1 kom.)
5 dag špageta
0,05 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, bosiljak

- na malo maslinovog ulja dinstaj češnjak i pancetu
- naglo umiješaj jaja, ribani sir i začine, može i malo vruće vode
- završno dodaj ocijeđene kuhane špagete, izmiješaj i odmah serviraj
- završno začini paprom da jelo bude šarf

Bilo bi izvrsno uvijek imati svježi bosiljak,
ali eto, nitko i rijetko što je baš savršeno ;)

Naziv je dobiven po jelu koje su u neka stara vremena često jeli ugljenari, carbonai u talijanskoj regiji Lazio. U planini se nije moglo puno toga čuvati, pa su ove namirnice bile praktične. Raseljavanjem po svijetu, proširila se i popularnost ovog jela. S time su došli i dodaci poput vrhnja, vina, pršuta, povrća, ... Izvorno, sigurno nisu bile ovako manekenske mjere, ali eto, ne radim kao rudar, pa tako niti ne trošim puno kalorija da bi mi trebalo više od navedenoga u porciji. Specifičnost je što se u osnovi radi o jelu bez povrća. Najjednostavnija nadoknada je narezati malo paradajza, paprike ili krastavaca sa strane.

Još jedan "original" ala original ;)

Komentari (14) - #

četvrtak, 30.06.2016. - 14:29

* Pašticada i njoki sa sirom... kalorije: 590





20 dag junetine od buta
10 dag njoka punjenih sirom
0,1 dl maslinovog ulja
0,5 dl crnog vina
malo sušene slanine, luka, korijena celera i peršina,
mrkve, koncentrata rajčice, suhih šljiva i estragon senfa
Vegeta, češnjak, sol, papar, lovor, ružmarin i majčina dušica

- meso našpikaj, posoli, premaži senfom i uljem, ostavi preko noći

- zapeci meso sa svih strana na vrućem ulju, izvadi ga
- na istom ulju kratko dinstaj češnjak i povrće
- vrati meso, začini, kuhaj poklopljeno 2 sata
- podlijevaj vodom i crnim vinom
- na pola dodaj koncentrat rajčice i suhe šljive
- bliže kraju dodaj lovor, ružmarin i majčinu dušicu
- izvadi meso i nareži ga na odreske
- ako je ostalo većih komada povrća protisni ih u umaku
- meso i umak lagano prokuhaj još pola sata
- serviraj uz kuhane njoke sa sirom

* pripremalo se otprilike 10 porcija (navedeni sastojci, tj. količine, pa tako i kalorije, odnose se na jednu porciju kao i kod svih objavljenih recepata do sada)

Prava pašticada je mit ;)

Dalmoši su specifični, i nije im teško dići živac, pogotovo kada su daleko od masline, žmula, mola i žala, što je valjda više pravilo nego rijetkost. Nazvati pašticadom nešto što nije radila njihova nona s Hvara ili Brača, svetogrđe je najgore vrste, kojem eventualno može konkurirati tek neki "originalni" uradak od bakalara, pogotovo ako je u režiji čistokrvnog kontinentalca. Posebna je osjetljivost kod žitelja uistinu lijepog grada okruženog brojnim kaštelima. To što postoji mali milijun "pravih" pašticada, a nikoga ne smeta što nisu iste, zapravo govori o zajedničkoj crti koja podrazumijeva da je svako pojedinačno u "pravu", potpuno neovisno o argumentima, samo da smo svoji, a ne tamo oni već neki. Što se mene tiče, uvijek je lijepo i vrijedi čuti kako to radi netko drugi, ali htio sam reći da nema baš nikakvog smisla raspravljati o tome što je prava pašticada, osobito ona koju krasi i Dalmatinska, pa onda valjda i neću. Samo da mi netko ne baci baklje ili topovski udar na blog.

Naravno, ovo je ispalo izvrsno, i još malo bolje,
ako nekoga uopće zanima nakon uvodne provokacije ;)

Sasvim je jasno da je moglo bez Vegete ili senfa, i da prošek, jabuka ili smokve ne bi smetale, ali b(l)ože moj, ljepota je uistinu često upravo u različitosti, a dlake neka cijepa kome se već da.



Prozračna zelena salata s malo paradajza se savršeno uklapa uz jelo s ovako intenzivnim okusima.



Iako bi uz ovo jelo bilo logično popiti malo crnog vina, meni je izvrsno pasao gemišt od malvazije rashlađen na temperaturu frižidera.


Nije sve otišlo za Dan državnosti i drage goste, što i nije problem, jer idući dan nije ništa lošija, dapače, jedino saft nekako nestane.



Kao i puno puta do sada, zadnji komad je završio u pašteti.

Iako sam ljubitelj pojednostavljenja, kod pašticade nema baš puno prostora, želi li se dobiti ukusno i vrlo specifično jelo, kojega s ponosom možete servirati i zahtjevnijim gostima, tj. u svečanim prilikama kako se to nekada radilo u mojoj od srca voljenoj Dalmaciji. Isprika za malo podbadanje u uvodnom tekstu, ali eto, nismo svi mi u metropoli krivi što nas je božji put naveo baš ovdje, a ne nešto južnije. Sunce, more, dobro vino, ulje, sir, pršut i masline, kao i sve ostale prirodne i neprirodne ljepote Dalmacije uistinu nije teško voljeti. Da je po meni, kao i mnogima, Dalmatinke bi bile zaštićena svjetska baština nulte kategorije, a čak ni Dalmatinci nisu tako loši kada ih se bolja upozna, dapače. Šalim se, kum mi je Dalmatinac, pa to odavno znam. Duša od čovjeka, gotovo kao da je Makedonac, ali dobro to je sada već neka sasvim druga priča, da ne velim pjesma.Kako god, uživajte ljudi, već sutra može biti kasno. Mir svim ljudima dobre volje, a onima drugima, još i više.

Komentari (32) - #

utorak, 28.06.2016. - 06:56

* Marinirana piletina, tost i ajvar ... kalorije: 530





10 dag filea tamne piletine
3 dag integralnog tosta
10 dag ajvara
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, aceto balsamico

- piletinu mariniraj acetom i maslinovim uljem, posoli, zapapri
- ispeci piletinu u vlastitoj marinadi, serviraj uz tost i ajvar

U stvarnoj kuhinji improvizacije nisu rijetkost ;)

Ovo nije obrok logično smišljen i realiziran. Igrom slučaja u nekom trenutku piletina je ispala višak i uletjela je u jedan gotovo sasvim usputan obrok. Neovisno o tome, ovo je bilo vrlo ukusno jelo, dapače, meso je bilo meko, sočno i podatno iznad očekivanja. Faze nakon kupovanja sasvim svježe piletine bilo je stajanje u frižideru, pa prebacivanje u led, pa odleđivanje i mariniranje. Tako je preživjela dane koje samo u frižideru ne bi.

Komentari (8) - #

nedjelja, 26.06.2016. - 18:07

* Sušena govedina, tost, rajčice, krastavci i jogurt ... kalorije: 430





5 dag sušene govedine
3 dag integralnog tosta
10 dag mini rajčica
10 dag krastavaca
1 dl grčkog jogurta
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi kopar

Aj, aj, uživaj, naravno, tko voli ;)

Nemam dodatnih informacija o ovoj sušenoj govedini. Ukusna je, podatna, miriši na nekadašnji stari dobri mesni narezak, nije masna, dapače, posna je. Mislim da je 200 kcal na 10 dag poštena procjena. Nije onako intenzivno crvena kao svinjski uradci, dapače, lako gubi boju na rubovima, ali to ne mora značiti baš ništa loše, dapače. Ribani krastavci i grčki jogurt su stvoreni jedno za drugo. Imam nestvarno dobro maslinovo ulje. Toliko je dobro da ne vjerujem da je čisto prirodno, ali dobro, ovome, tako je lako oprostiti, ako se i ima što. Da sam vrjedniji, ovdje bi bilo i češnjaka, ali eto, snenost jutra, odnijela je dodatnu volju. Sve u svemu, obrok par excellance, što bi rekli neki moji dragi i omiljeni Bosanci, ili pak, komilfo, neki pusto lokacijski bliži, i ništa manje dragi. Hoću reći, čovjeku široke duše, sve su podjele kamenčić u cipeli, iako ih nastoji uvažiti kao skroz živu stvarnost.

Komentari (15) - #

subota, 25.06.2016. - 20:13

* Piletina, tjestenina, patlidžan, rajčica i kopar ... kalorije: 480





10 dag tamne piletine
5 dag pirove tjestenine
10 dag patlidžana
10 dag rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, kopar

- dinstaj povrće i meso, umiješaj tjesteninu, začini

Svježi kopar je vrlo ugodan začin ;)

Naravno, kao i kod svega, to vrijedi za one koji vole kopar. Začini su područje o kojem i nema osobito smisla pisati. Svatko će staviti ono što mu paše. Meni bi ovdje vjerojatno pasao i češnjak, a da ga imam svježeg i bosiljak bi češće koristio. Nisam puno dinstao meso i povrće, ali bilo je taman. Meso sočno i saftno, a povrće sasvim dovoljno obrađeno. Pirova tjestenina ima nešto više okusa i skroz sam se privikao na nju, pa je sve češće koristim. Kao što rekoh, kruna jela je ipak kopar, začin koji posebno volim.

Komentari (8) - #

subota, 25.06.2016. - 12:02

* Zobene pahuljice, grčki jogurt, višnje i med ... kalorije: 480





5 dag zobenih pahuljica
1,5 dl grčkog jogurta
10 dag višnji
2 dag meda od kestena

- pahuljice i jogurt pomiješaj i ostavi da se namače nekoliko sati

Dobro je dobro početi dan ;)

Ovo namakanje ima svrhu samo da zobene pahuljice ne budu onako piljevinasto suhe kakve su u svom originalnom stanju. Mogao bi se ovaj obrok raditi i s prosom, ali eto, ovaj puta je ispalo baš ovako. Privilegija je imati višnje iz svog dvorišta.

Komentari (9) - #

petak, 24.06.2016. - 08:17

* Tuna, krastavci i jogurt grčkog tipa ... kalorije: 540





5 dag tune
3 dag integralnog tosta
10 dag svježih krastavaca
1 dl jogurta grčkog tipa
0,3 dl maslinovog ulja
čili, papar, češnjak, kopar

Osvježavajuće, ukusno i jednostavno ;)

Koristio sam malu konzervu tune. U njoj je bio čili, riba i maslinovo ulje koliko je navedeno u sastojcima. Ljutina se dobro složila s blagom podatnošću salate od krastavaca i recimo to "grčkog jogurta", jer zapravo se radi o nečemu što sam ja napravio. Kupio sam mlijeko u mljekomatu. Skuhao ga. Kada se ohladilo do mlačnosti umiješao sam jedan jogurt. Tako je stajalo na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Onda sam sve stavio u cjediljku koju sam prekrio kuhinjskom krpom. Odstajalo je preko noći. U jutro sam malo stisnuo i to je to. Ličani navodno to zovu basa. Ima varijanti gdje se na kraju dodaje sol, ili vrhnje, ali ja sam ostavio kako je već ispalo. Kako god, dobilo se nešto kremaste smjese koja se može koristiti kao namaz, a eto, i u ovoj salati se savršeno uklopila. S obzirom na količinu sirutke, a tekstura i okus su mi nekako najsličniji grčkom jogurtu, tako sam procijenio i kalorije.

Komentari (11) - #

četvrtak, 23.06.2016. - 08:19

* Pršut, ovčji sir, pecivo, mozzarella, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 560





3 dag pršuta
2 dag ovčjeg sira
4 dag mozzarelle
5 dag kukuruznog peciva
10 dag mini rajčica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, bosiljak

Obrok za gušt ;)

Ovakva se jela jedu vrlo polako, s pažnjom i zahvalnošću,
a da će pasati i čaša hladnog zelenog silvanca, bome hoće.

Naresci su rijetki u mom tanjuru zadnjih mjeseci, i zato,
kada ih već povremeno jedem, volim da su prva liga.

Komentari (14) - #

ponedjeljak, 20.06.2016. - 07:35

* But, bob i zlatni šampinjoni ... kalorije: 460





10 dag svinjskog buta
20 dag boba
20 dag zlatnih šampinjona
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar

- bob skuhaj, pa oguli kožicu
- sve ispeci u pećnici, poklopljeno

Kada bi bobu rekao bob, ne bi mu gulio kožicu ;)

Ovako, bob je baš super bez te vlaknasto opnaste nesretnice koja kvari gastro doživljaj, iako je njena nutritivna vrijednost neosporna, valjda. Ali dobro, kako kome na volju. Je, suh je but, teško si je tu pomoći, ali neka, bar je sve kalorijski u redu. Šampinjoni, ovi zlatni, imaju bar mrvicu okusa više, a meni to nije zanemarivo. Bilo je domaćih gljiva ovih dana na placu, ali eto, kako ih ne poznajem osobno, nisam se usudio uzeti.

P.S. Po bitnom, ovaj bi obrok mogao ući u kuharicu,
ali moram ga ponoviti ne bi li dobio bar nešto bolju fotografiju.
Ne smeta me osobito što će ovdje biti kratko, i uglavnom bez komentara.

Komentari (5) - #

nedjelja, 19.06.2016. - 21:40

* But, grašak, krumpir, koraba i mrkva ... kalorije: 450





20 dag svinjskog buta
10 dag graška
10 dag krumpira
10 dag mrkve
10 dag korabe
sol, papar, peršin

- povrće skuhaj
- meso ispeci

Jednostavnost mog kalibra ;)

Ovo je već druga priča u odnosu ne neki dan. Žena je napravila povrtno varivo, a ja sam si ocijedio samo svoj dio povrća. Us to sam na tavici ispekao jedan svinjski odrezak na naglo. Koristio sam tek malo ulja u spreju. Zadimio sam cijelu kuhinju. Kada je meso bilo gotovo, ostavio sam ga poklopljenog još nekoliko minuta. Svejedno je bilo onako bolnički suho. Da je bila teletina, bilo bi vjerojatno bolje, ali nisam mogao odoljeti mesu koje je na izgled lijepo, a jeftinije od graška.

Komentari (8) - #

nedjelja, 19.06.2016. - 15:54

* Ovčji sir, kruh, maslinovo ulje, cikla, grčki jogurt i kopar ... kalorije: 460





3 dag ovčjeg sira
3 dag integralnog kruha
0,1 dl maslinovog ulja
10 dag cikle
1 dl grčkog jogurta
papar, svježi kopar

Mediteranski doručak za bogove ;)

Jako fino. Obožavam ribani tvrdi aromatični sir na kruhu, pa popapreno i preliveno s maslinovim uljem. Cikla i grčki jogurt kao da su stvoreni jedno za drugo. Svježi kopar je došao kao pečat kvalitete. U ovom obroku su zadovoljene i gastronomska i nutritivna komponenta.

Komentari (7) - #

subota, 18.06.2016. - 11:36

* Povrtno varivo s vrhnjem, bez kopra





- grašak, krumpir, koraba, mrkva, luk, ulje, brašno, vrhnje, ...
sol, papar, Vegeta

Da paše želucu, to je razumljivo, ali srcu ... ;)

Glavna prednost ovog obroka je par iznadprosječno kvalitetnih namirnica, tj. mladi krumpir, grašak i korabica od domaćih dobavljača u koje imam puno povjerenje. Na starom placu u Dubravi je ostalo još par kumica koje znaju što proizvode i prodaju. Mrkva, luk i ostalo je iz dućana. Ovakva jela izgledaju odlična u dijetalnoj prehrani, međutim, za mene nisu, dapače. Ne znam točne količine, time ni kalorije. Ugljikohidrati su zastupljeni preko svake mjere, a za ukus jela u koja se stavlja pojačivač okusa sam si nekako obećao da više neću komentirati. Meni je to sinonim za muljažu. Razumijem restorane koji će od jeftinijih i odstajalih namirnica dobiti "ukusno" jelo, ali kada to čovjek radi sebi, ne vidim razloga zašto ne bi stavio više pravih začina, bez kemije. Imali smo svježi celer, peršin i kopar, na pola posušeni ružmarin u teglici i mali milion sušenih začina i začinskih mješavina. Da sam ja radio jelo išao bi vjerojatno svježi kopa. Sigurno ne bi stavio toliko različitog povrća, brašno ne bi koristio, a bome ni Vegetu. Dodao bi neki komad mesa tipa teletine ili nešto od perutnine. Dobro bi išla i riba tipa fileta bakalara ili oslića. Ovo jelo neće ući u bazu mojih recepata, ali eto, najdraža gospođa si je poželjela i napravila, a ja prihvatio. Ona je bila zadovoljna, a ja toliko zadovoljan njenim zadovoljstvom da smo slično dogovorili ponoviti i sljedeći dan. I onda netko kaže da ljubav nema veze sa želucem.

Komentari (10) - #

petak, 17.06.2016. - 07:29

* Špek, blitva i integralni makaroni ... kalorije: 540





5 dag mesnate dimljene slanine
5 dag integralne tjestenine
20 dag mlade blitve
0,05 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- dinstaj blitvu i špek na malo ulja, začini
- skuhaj tjesteninu, ocijedi i pomiješaj sa špekom i blitvom

Teško je sa špekom. odličan je, ali i kaloričan ;)

Pet dag slanine je maksimum koji je mogao ići u ovaj obrok, a s druge strane, radi se o baš maloj količini, ali eto, što je tu je. Ulje je išlo tek toliko da tavica nije skroz suha. Ove su količine stvarne i jelo je u konačnici bilo odlično. Naravno, i ovo je mala porcija kao i sve sa sličnim kalorijama i odnosom grupa namirnica. Uvriježeno je mišljenje da je špek teška hrana, ali preporučujem onima koje to uistinu zanima da naprave jelo s točno ovakvim količinama i vidjet će da ne pliva u masnoći i da i nije baš nešto teško.

Komentari (12) - #

četvrtak, 16.06.2016. - 07:34

* Puretina, mladi krumpir, zelena salata i rajčica ... kalorije: 520





10 dag purećeg dobatka
15 dag mladog krumpira
0,1 dl suncokretovog ulja
10 dag zelene salate
15 dag paradajza
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, jabučni ocat

- meso i krumpir ispeci u pećnici
- serviraj uz zelenu salatu i rajčicu

Nedjeljna klasika ;)

Prednost je u ove tople dane imati dislociranu pećnicu, ako se već ne želi paliti klima. Ovo je jedan od puno sličnih obroka. Ponekada s mlincima ili njokima, a nerijetko s krumpirom, a svi znamo da je mladi poslastica, pa još u finom ulju koje purica pusti, za prste polizati. Ostatak puretine je išao drugi dan na salatu.

Nisam baš nešto maštovit kod puretine.
Što i kako je pripremiti, a da bude zanimljiva?
Naravno, standardni preduvijet je jednostavnost,
i ništa manje važno, okvirna umjerenost u kalorijama.

Komentari (13) - #

srijeda, 15.06.2016. - 07:31

* Špek, jetra, mladi luk i rajčica ... kalorije: 550





2 dag slanine
10 dag pilećih jetra
5 dag bijelog peciva
10 dag mladog luka
15 dag rajčice
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, jabučni ocat

- ispeci špek i jetra na skroz malo ulja, posoli
- serviraj uz pecivo i salatu od mladog luka i rajčice

Super, jednostavno i ukusno ;)

Očito je da je ovaj obrok ispao sasvim drugačije nego se planiralo, ali eto, to je draž svakodnevne kuhinje.

Što mislite kako je zamišljeno u originalu?

Komentari (11) - #

utorak, 14.06.2016. - 07:30

* Divlji losos u umaku od kopra, krumpir i zelena salata ... kalorije: 510





10 dag divljeg lososa
20 dag mladog krumpira
10 dag zelene salate
1 dl vrhnja
0,1 maslinovog ulja
sol, papar, bijeli vinski ocat, kopar

- ispeci ribu na malo ulja
- od vrhnja i kopra napravi umak
- serviraj uz zelenu salatu i mladi krumpir

Mrak ;)

Nisam slikao porciju kada je trebalo.
Navodno sam previše degustirao vino.
Eto, ako bog da, budem već sljedeći puta.

Losos, smrznuti, ali prva liga, salata, krumpir, vrhnje i kopar, sve domaće, vrhunsko. Ako ga bude, ovaj losos kupujem odmah sutra, da ne velim danas. Vama kako je već volja.

Komentari (14) - #

nedjelja, 12.06.2016. - 01:33

* Burek katastrofa ... kalorije: 1800





mljeveno miješano meso
luk, kore, jaja, vrhnje,ulje, ...

Eh da, desi se, ponekada,
što da se priča, desio se previd,
upaljen je samo gornji žarač u pećnici ;)

Bili bi idioti da ga nismo dopekli,
dakle, da,
na kraju smo jeli baš izvrstan burek ;)

P.S. Usput,
još sam se jednom testirao.
Trenutno, ekspert sam od vina, raznih,
zeleni silvanac, chardonnay i rajnski rizling, kvalitetno,
a ja pred čašom u kojoj ne znam što je,
o bože koji fijasko, zapravo,
očekivano, da, da ...
a ti, ... što kao kužiš, nasmij me.
Šalim se, pogodio sam što mi je ponuđeno,
valjda sam imao sreće ovaj puta ;)

... P.P.S. Dva sljedeća puta sam fulao, eh ...

Komentari (14) - #

subota, 11.06.2016. - 15:47

* Sir, blitva i tjestenina s koprom ... kalorije: 510





5 dag tvrdog sira
5 dag pirove tjestenine
20 dag mlade blitve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, kopar

- skuhaj tijesto u slanoj vodi
- dinstaj blitvu na ulju, začini
- umiješaj tjesteninu i ribani sir

Odličan obrok,
mediteranskog štiha, ukusan i taman ;)

Jasno, što je sir bolji, biti će bolje jelo. Isto vrijedi i za maslinovo, blitvu i tjesteninu. Za ovu ne mogu reći da li je bolja, ali ukusna je, ugodno je kerefekasta, a još je i eko, bio, što ja znam. Kopar je zanimljiv i neobičan dodatak. Meni se savršeno uklopio.

Komentari (15) - #

četvrtak, 09.06.2016. - 07:35

* Kupus flekice i pureći faširanac ... kalorije: 470





10 dag mljevene puretine
5 dag mladog luka
5 dag flekica (tjestenine)
20 dag mladog kupusa
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

- dinstaj kupus, umiješaj tjesteninu, začini
- složi faširanac od mljevenog purećeg i mladog luka, ispeci

Mješavina djetinjstva i današnjice ;)

Nekada su faširanci bili nešto sasvim drugo,
ali i ovo je zapravo dobro, iako poprilično suho.

Komentari (15) - #

srijeda, 08.06.2016. - 07:26

* Tuna, bob, mladi luk i bučino ulje ... kalorije: 510





20 dag tune
15 dag boba
5 dag mladog luka
0,1 dl bučinog ulja
0,1 maslinovog ulja
sol, papar, bijeli vinski ocat

- bob skuhaj, očisti kožicu
- složi salatu od boba i mladog luka
- ispeci tunu, prelij s malo maslinovog ulja

Maslinovo ulje na ribi i bučino u salati,
idu zajedno u obroku, još kako ;)

Svježi odrezak tune je stvarno izvrstan izbor, bobu je pravo vrijeme da mu se kaže bob, a mladi luk je izgleda postao namirnica koja je vječno mlada, tj. ima je cijelu godinu. Nutritivno i gastronomski superioran obrok.


P.S. Kao dobra pratnja, pelješki plavac mali na sobnoj temperaturi,
a to je 18, a ne 27 koliko je u sobi, i čovjek se odmah osjeća nekako veći.

Komentari (10) - #

utorak, 07.06.2016. - 19:14

* Teletina, grašak, krumpir, mrkva, luk, paprika, ... kalorije: 470




10 dag srednje masne teletine
10 dag mladog graška
10 dag krumpira
10 dag mrkve, luka, ...
10 dag paprike, rajčice, ...
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- u slanu kipuću vodu ubaci teletinu, kuhaj dok ne omekša
- dodaj povrće i kuhaj koliko mu je potrebno, začini
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

Meso skroz mekano i podatno,
povrće mlado, jedro i prepuno ukusa ;)

Ovakvi obroci uistinu gode. Moglo je ići manje vrsta povrća, ali eto, ispalo je od svega po malo i ništa nije bilo višak.


P.S. Oni koji me prate znaju da objavljujem s određenim odmakom, a niti ne objavljujem redom. Ovo nije bio nedjeljni ručak. Za vikend su išli fileti orade i šnicli tune s bobom i mladim lukom. Što se tiče cijena, uvijek naglašavam da je potrebno obratiti pažnju na količine. Danas je došlo vrijeme da je kvalitetno povrće skuplje od mesa. Ovdje je grašak skuplji od teletine. Istina, meso je s akcije i s kostima, tko zna od gdje, a grašak je prvoklasni domaći. Riba je priča za sebe, razlike su uistinu velike, pa uzmem prema raspoloženju novčanika. Dodatno, za smisleniju usporedbu treba vidjeti što je čisto meso, a kod čega će biti otpada. I u ovom segmentu zagovaram raznolikost, jer mnoge jeftinije namirnice nisu uopće ništa lošije od onih najskupljih, niti po ukusu, a najčešće ni nutritivno, dapače, neke su i bolje.

Komentari (6) - #

utorak, 07.06.2016. - 12:00

* Trešnje, marelice i kivi ... kalorije: 150





10 dag marelica
10 dag trešnji
10 dag kivija

Izuzetno ukusno, nutritivno perfektno,
ali ipak nekako prerijetko u mom meniju ;)

Dosta sam se popravio u odnosu na nekada,
ali još uvijek mi se desi da baš voće izvisi.

Ovo je domaća nešpricana trešnja,
ostalo je s tržnice ili dućana.

Kakvi ste vi s voćem?

Komentari (12) - #

ponedjeljak, 06.06.2016. - 19:06

* Orada, bob i listovi korabice ... kalorije: 520




10 dag fileta orade
15 dag boba
10 dag listova mlade korabice
0,1 dl maslinovog ulja
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, kopar

- ribu filetiraj, obriši i peci na malo maslinovog ulja
- skuhaj bob, očisti mu kožicu
- kratko skuhaj listove mlade korabice
- povrće začini bučinim uljem i koprom
- ribu kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

Nutritivno savršen obrok,
a ni gastronomski ne zaostaje ;)

Bob je netom očišćen, domaći, listovi korabice mladi i svježi, domaći, kopar skroz svjež i vrlo aromatičan, domaći, riba iz domaćeg bio uzgoja, vrlo kvalitetno istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, izvrsno bučino iz uljare pored Varaždina, uz sve malo vrhunskog domaćeg srijemskog sivog pinota i život je lijep.


P.S. Jesam li spomenuo da je sve bilo domaće, osim soli koja je himalajska, a za papar ne znam.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 06.06.2016. - 07:29

* Jaja, tikvice i rajčica ... kalorije: 490




15 dag jaja (3 kom.)
20 dag tikvica
20 dag rajčice
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- dinstaj tikvice na češnjaku i ulju, dodaj rajčice, začini
- dodaj umućena i posoljena jaja
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

I opet, jednostavno i fino ;)

Ne treba jaja jesti prečesto, valjda, ali kada ih kupim po 10 bude taman za 4 porcije, i baš tako je bilo i ovaj puta. Dio prošli puta sa šparogama, i dio sada. Nutritivno, bez zamjerki, iako valja primijetiti da ni ovaj puta nema ugljikohidratne komponente. O tome bi se dalo pričati, ali ... raznolikost i umjerenost je moja primarna mantra, naravno, idejna, u stvarnosti što bude, bude, samo eto, da je bar što bliže.

Komentari (3) - #

nedjelja, 05.06.2016. - 21:46

* Jaja, šparoge, mladi luk i maslinovo ulje ... kalorije: 450




10 dag jaja (2 kom.)
20 dag šparoga
5 dag mladog luka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar

- dinstaj šparoge i mladi luk na maslinovom ulju, začini, umuti jaja
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Jednostavno, ukusno, a vjerujem i zdravo ;)

Ispeći jaja je oduvijek bio sinonim za one koji u kuhinji i nisu baš doma. Danas mnogi ljudi uviđaju da se sasvim lijepi obroci mogu dobiti bez da se nad štednjakom provode sati, dapače, jednostavnija priprema omogućuju da okusi i tekstura izvornih namirnica dođu do punog izražaja, a da se nutritivno ne unište. Dakle, ovdje se šparoga dinstala što je to bilo manje moguće, čisto da bude granično hruskavo meka.

U ovom obroku nema tipične ugljikohidratne komponente, što je blisko nekim danas modernim načinima prehrane, tj. dijetama koje ih maksimalno izbjegavaju.

P.S.
Ulazak uzgojenih šparoga iz Hrvatske na domaće tržište smanjio je cijene, i takva vrsta šparoga više mnogima nije nedostupna. Naravno, nije ništa manje ukusna od uvoznih, dapače. Naravno, divlje šparoge su priča za sebe.

Komentari (16) - #

subota, 04.06.2016. - 16:49

* Post: Jabuke i vino, i reš prepečen tost ... kalorije: 200




3 dag integralnog tosta
10 dag jabuke
1 dl crnog vina



Jabuke i vino

Dobro večer dragi
uvijek si rado viđen gost
jabuke i vino čekaju
i reš prepečen tost

U bašti mjesec sja žut
i laste već odlaze na jug
a mi se vrtimo u krug

Dobra večer draga
kažem ti lijepa si ko Bog
zašto žuriš kada patim
bez milovanja tvog

Sad spavaj pokrivat ću te ja
sanjaj dok plamen svijeća sja
u snove utonimo do dna

Ljepoto, ma hajde usreći
me malo što prije
zbog nas je ovo veče' palo, zar ne
i zvijezde rasule po nebu baš sve
iz ovog našeg gnijezda gdje bi

... Zana & Željko Bebek



Ah, to se pjevalo prije tridesetak godina.
Jasno, tada mi nije trebao post ;)

Komentari (13) - #

petak, 03.06.2016. - 07:25

* Krumpirova torta s mljevenim mesom i povrćem ... kalorije: > 1000





Ovu sam porciju "torte" neplanirano dobio na poklon ;)

Ide mljevena junetina, luk, mrkva, krumpir, ...

Originalni recept:


U odnosu na original izbačen je grašak, mljeveno meso je kombinacija junetine i piletine, više je lisnatog tijesta i maslaca, napravljen je pire od krumpira koji nije instant i dodan je ribani polutvrdi sir. Ispalo je izvrsno, ali jasno, kalorije su itekako pređene u ponuđenoj porciji. Kao i uvijek, rješenje je ne pojesti sve odmah. Ovdje je dobra mjera bila točno pola. Ovo je primjer kako to rade stare i iskusne kuharice. Iz bilo kojeg recepta koji vide negdje na televiziji ili čuju od nekoga, uzmu osnovnu ideju i jednostavno sve naprave po svom.

Napomena:
Izračunate kalorije se odnose na ponuđenu porciju
(1/4 od originalnog recepta + dodaci + procjena)

Komentari (9) - #

četvrtak, 02.06.2016. - 17:32

* Lešo teletina, grašak, mrkva i peršin ... kalorije: 470




15 dag srednje masne teletine
20 dag mladog graška
10 dag mrkve
10 dag korijena peršina
sol, papar, češnjak

- u slanu kipuću vodu ubaci krupno rezanu teletinu s kostima, kuhaj dok ne omekša
- dodaj povrće i kuhaj koliko je njemu potrebno, začini, na kraju dodaj list peršina

Ovako "neznalice" rade jela, valjda,
to što ispadnu izvrsno, priča je za sebe ;)

Meso se polako kuhalo preko sat vremena i bilo je mekano kao putar. Povrće mlado i podatno, milina. Peršina vjerojatno puno previše, ali ako u nečem mogu pretjerivati bez griže savjesti onda je to začinsko lišće. Naravno, od svega ovoga je bila i više nego pristojna juha.

Komentari (6) - #

četvrtak, 02.06.2016. - 07:31

* Gurmanska pljeskavica, pomfrit, seksi rajčica i luk ... kalorije: > 1000




dostava: Restoran Rustica

Ne znam točan sastav i količine, ali pljeskavica je juneća i pretpostavljam punjena sirom ili kajmakom, a pečena je u maramici. Vrlo je sočna i ukusna, a ima je poprilično. Po mojim kriterijima za 3 - 5 porcija. Ovaj puta sam je podijelio samo na 2. Bila je ukusna i drugi dan, hladna, ali ipak ne kao topla. Uz nju je došao pomfrit, luk i kruh. Dostava je sasvim prihvatljivo brza. Naručiti ću ponovno od njih, ali u naprijed ću računati da su porcije za velike, a ne za "manekene" mog tipa, tako da će male porcije, koje imaju za mnoga jela, biti znatno primjereniji izbor za mene.

Maramica: membrana koja obavija trbušnu šupljinu i većinu organa koji se nalaze u njoj.

Mini rajčicu sam dodao čisto da malo razblažim kalorijsku gustoću. Ona nije dio narudžbe. To da je seksi je naravno samo plod moje dječačke mašte koja u svemu vidi razne simbole i prispodobe.

Uz ovakve obroke teško prolazi voda, pa se kalorije dodaju pivom, vinom, ili kao u mom slučaju gemištom. Ovakvi obroci ne ulaze u bazu i nemaju moju preporuku u svijetu dijete i Mediteranske prehrane općenito, ali samu gurmansku pljeskavicu iz ovog restorana mogu preporučiti nekome tko voli takva jela, a može si priuštiti masnije i količinu, tj. solidne kalorije.

P.S.
Eto, nije da više ne jedem meso,
ali u globalu ipak sve manje.

Komentari (6) - #

srijeda, 01.06.2016. - 19:10

* Mozzarella, blitva i špageti ... kalorije: 440




6 dag mozzarelle
5 dag integralnih špageta
20 dag mlade blitve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar

- skuhaj špagete u slanoj vodi, ocijedi
- kratko dinstaj blitvu na maslinovom ulju
- umiješaj špagete, blitvu i mozzarellu, začini

Ovo je uistinu lagan i dobar obrok ;)

Ne može jednostavnije. Stavio sam kuhati špagete. Blitvu sam oprao i stavio u wok tavicu na ulje i poklopio. Čim se poklopac zapario (stakleni je), promiješao sam i ponovno poklopio. Bilo je gotovo doslovce za par minuta. Ubacio sam u tavicu tjesteninu i sir, koji se otopio u trenu. Ovo jelo je savršeno za ove tople dane koji su krenuli.

Napomena:
Ovdje bi se dobro uklopio i češnjak, a možda i peršin, bosiljak i slično.


P.S. Nekima se možda čini da je malo, ali 5 dag tjestenine je uistinu meni prihvatljiva i zapravo već dugo standardna mjera. Uz više špageta, i nužno više kalorija, izgubilo bi se ono ostalo što se miješa s njima.

Komentari (10) - #

srijeda, 01.06.2016. - 07:24

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se