minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Pekmez od breskvi, tost, maslac, nektarina i jogurt ... kalorije: 500




4 dag pekmeza od breskvi
3 dag integralnog tosta
2 dag maslaca

2 dl jogurta

10 dag nektarina

Nekada se ovo zvalo: "Kruh, putar i pekmez!" ;)

Osnovna varijanta ovog obroka je bila čest doručak u mom djetinjstvu. Mnogi je i dan danas biraju u hotelima pored svih ostalih čuda koja se sada standardno nude. Pretpostavljam da i kod njih takav izbor ima veze s ugodom sjećanja na djetinjstvo. Dodatno, mi smo sve ovakve domaće uratke od voća zvali pekmezom, bili oni od šljiva, marelica, breskvi ili jagoda. Kasnije se to sve nešto pogospodilo pa došlo "nije burek nego pita", tj. marmelade i džemovi, a neki još i ekstra. Ne znam, meni je ovaj izvrstan i obzirom da je pravi domaći, i nije na prodaju, neću se opterećivati ni EU pravilima deklariranja. I ovdje vrijedi kao i u prošlom postu s masnijim grčkim jogurtom, potencijalni problem mi je slatki pekmez i masni maslac, a ne voće u obroku. Dobro je što ne pretjerujem s ovakvim obrocima, tj. niti su česti, a još manje obilni.


P.S. Hvala za podršku na prošli post. Htio sam opravdati zašto više ne odgovaram na komentare, ali kao i obično nije ispalo onako kako sam htio. Siguran sam da bi daljnjim obrazlaganjem sve bilo samo još gore, pa ću to ovaj puta preskočiti i ostati na zahvali na podršci i pohvalama.

Komentari (6) - #

utorak, 31.05.2016. - 20:33

* Namaz od sira i paprike, tost, nektarina, kivi i grčki jogurt ... kalorije: 450




5 dag integralnog tosta
5 dag namaza od sira i crvene ljute paprike
10 dag nektarine
5 dag kivija
1,5 dl grčkog jogurta

A što reći nego zanimljivo i odlično ;)

Radi se o svježem kravljem siru posebno začinjenom, kojem primarna namjena nije namaz, ali eto, meni paše i tako. Nerijetko smo pričali o voću izvan, ili uz obrok. Slažem se da je najbolje pojesti ga bar pola sata prije obroka, ili i s nekim većim razmakom, ali ... meni kao dijabetičaru, preporučeno je da ga jedem uz obrok, ako već jedem tri dnevna obroka. Uostalom, tako sam ga u više navrata svakodnevno dobivao i u bolnici. Istina, nije mi preporučen grčki jogurt, dapače, na popisu dozvoljenoga je sasvim suprotno, jogurt sa smanjenim udjelom masnoća od onog običnog. Što se tiče službene medicinske struke, to je već ozbiljniji argument za kritiku ovog obroka. Osobno, poštujem osobne izbore. Za mene, ovo je sasvim u redu obrok, uz malu napomenu, zapravo je tosta i namaza bilo duplo manje od navedenog u sastojcima. Nastojim objavljivati jela čija je računica bliže 500 kcal, što je moja osobna okvirna granica za svaki obrok koji smatram prihvatljivim.


P.S. Postoji opcija kritiziranja, tj. traženja zamjerki tome što se prezentira, a može se i navesti primjer onoga što sami jedete, i što je po vama i vašim kriterijima bolje, tj. u redu. Eto, svakome na izbor, uključujući i potencijalnu osudu,kao potpuno legitiman način odnosa prema iznesenom. Ja se u zadnje vrijeme uvjeravam da je sasvim u redu i ne reagirati na stavove koji ne podržavaju moje. Zašto ne. Svatko ima svoju logiku, vjerovanja, potrebe, afinitete i želje, kao uostalom i život kao posljedicu istih. Jasno da nisam mjerodavan procjenjivati opće dobro, ali trudim se bar idejno ocrtati ono što je za mene prihvatljivo. Zapravo obrazlažem zašto u zadnje vrijeme izostaju komentari na komentare. Eto, kao što sam nebrojeno puta napisao, ovo je obična svakodnevna prehrana, a ne najbolje od najbolje mogućeg, i ako je vaša standardna prehrana bolja, bravo vi, meni pravo, dapače.

Komentari (13) - #

utorak, 31.05.2016. - 07:26

* Špageti, umak od tune i maslina, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 490




10 dag umaka od tune i maslina
5 dag integralnih špageta
15 dag paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- dinstaj rajčicu na češnjaku i maslinovom ulju, začini
- skuhaj špagete, ocijedi, umiješaj rajčici, dodaj umak

Ovo je uistinu brzo pripremljen, a odličan obrok ;)

Ovo što ovdje zovem umakom od tune i maslina, neki dan sam objavio kao namaz, jer eto, baš tako i je. Mnoge namaze koje sam napravim koristim u obje svrhe. Rajčica nije išla kao salata zbog tisuću puta spomenutog likopena i njegove bolje iskoristivosti u termički obrađenoj rajčici. Ionako, od toga što imam, bar pola pojedem u sirovom obliku.


P.S. Dolaze dani jeftinog paradajza, i mene to veseli. Ovaj sam vikend kupio 2 kg uvoznog za 10 kn, a uzeo sam i one mini rajčice po 10 kn za kilu. Mom nestručnom oku i ostalim osjetilima djeluju prihvatljivo za početak sezone, vjerojatno u plastenicima, iako je ovaj mini imao sasušenu peteljku kojom je povezan, što bi valjda trebalo značiti da i nije baš netom ubran. Domaći prodavači na Dolcu imaju svu "domaću" robu znatno skuplju nego njihovi susjedi iz nekada nam bratskih republika i pokrajina, koji uglavnom nude"makedonsku" robu. Na žalost, ja kao kupac mogu samo vjerovati da je neka jagoda iz Vrgorca, mladi luk iz Zagorja, ili da su paprika, patlidžani i paradajz uistinu iz Makedonije. Da su baš skroz friški, za to mi treba nešto više vjere. Nude se i grožđe, a teško da sada igdje zrije. Za sigurniju kupnju onoga što želim, fali mi dodatna pouzdana informacija. Fiskalne blagajne nisu profunkcionirale na našim tržnicama. Račune ne daje baš nitko. Nije mi jasno zašto se to tržište baš nikako ne može urediti. Meni nije svejedno. Znam da je mnogima svejedno, ali ja volim znati od kuda je roba, tj. tko je proizvođač, koja je sorta, kada je ubrano i slično.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 30.05.2016. - 19:20

* Patka, azijski rezanci, umak od manga i salata od rajčice i mladog luka ... kalorije: 520




15 dag pačjeg mesa
5 dag azijskih rezanaca
5 dag umaka od manga
10 dag paradajza
5 dag mladog luka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, bijeli vinski ocat

Vrlo ukusno ;)

Patka je pečena u pećnici.
Umak od manga je slatko ljuto kiseli.
Ocat je slatko kiseli, pa se uklapa u obrok.

Komentari (12) - #

ponedjeljak, 30.05.2016. - 07:38

* Namaz od tune i maslina, tost, kisela paprika i acidofil ... kalorije: 460




3 dag integralnog tosta
3 dag namaza od tune i maslina
10 dag kiselih paprika
0,2 dl bučinog ulja
papar, list celera

2 dl acidofilnog mlijeka

Izvrstan namaz, a ni cjelina nije manje dobra ;)

Nabavio sam dvije teglice prvoklasne domaće kisele paprike. Nije nikakav problem jesti zimnicu i kada je zima daleko. Bučino mi je malo pobjeglo, tj. moglo je ići i duplo manje.


* Namaz od tune i maslina

50% tune
30% zelenih maslina
10% koncentrata rajčice
10% maslinovog ulja
sol, papar, list peršina
... 190 kcal / 10 dag

Uzeo sam konzervu tune u vlastitom soku, dobro je ocijedio i dodao 2 šake maslina punjenih paprikom, malo koncentrata rajčice, maslinovog ulja i začina. Sve sam samljeo u blenderu i bilo je odmah dobro, tj. nije trebalo ništa dodavati. Djelovalo je da će biti prerijetko, ali u frižideru se steglo i sada je taman. Jako sam zadovoljan kako je ispalo. Svega se osjeti dovoljno, a ničega previše. Milina od okusa. Ne mogu zamisliti da bi u ovako nešto stavljao pojačivač okusa.

Komentari (10) - #

subota, 28.05.2016. - 16:23

* Kozice, kruh i vino ... kalorije: 460

alt text
Gledam škampe po ribarnicama i pored kozica mi izgledaju bljedunjavi i skupi. Ne kažem da ne vrijede, ali eto, kozice su mi prihvatljivije za češće.
alt text

Komentari (15) - #

srijeda, 25.05.2016. - 20:12

* Sirova mlada cikla, pecivo, namaz ... kalorije: 530

alt text
Jedan od najboljih obroka koji sam jeo u zadnje vrijeme. Sirova cikla, i to kompletna, dakle uključujući korijen, stabljiku i list, prava je nutritivna bomba.
alt text

Komentari (9) - #

srijeda, 25.05.2016. - 07:29

* Kravlji sir, grčki jogurt i rajčica ... kalorije: 390

alt text
Tradicionalni grčki jogurt u svojoj izvornoj varijanti je namirnica između jogurta i sira po gustoći i nutritivnim svojstvima, uz zadržavanje okusa jogurta.
alt text

Komentari (19) - #

utorak, 24.05.2016. - 07:31

* Kupus i junetina ... 490 kcal

alt text
Bosanci ovo zovu kalja, ja ne znam kako bi nazvao, i zapravo, svejedno je. Bitno je da se meso dobro raskuha, i dobro je da je barem srednje masno ...
alt text

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 23.05.2016. - 07:29

* Vegetarijanske hrenovke ... 260 kcal / 10 dag





Sastojci: voda, pšenični gluten 25%, repičino ulje, začinski dodatak (rižino brašno, stabilizatori: prerađena morska alga Eucheuma, natrijev citrat; začini, šećer, kiselina: limunska kiselina, zgušnjivač: ksantan guma, bojilo: željezni oksid, ekstrakt začina), sojina bjelančevina, sol.

Cijena: 167 kn/kg

No comment ;)

Komentari (16) - #

subota, 21.05.2016. - 18:59

* Mozzarella, grašak i mrkva ... kalorije: 500

alt text
Legenda kaže da je mozzarella nastala kada su rimski legionari i trgovci bivolje mlijeko transportirali u kožnim vrećama, pa se tokom puta zbog topline, fermentacije i stalnog mreškanja, ...
alt text

Komentari (15) - #

petak, 20.05.2016. - 21:08

* Maline, pahuljice, grožđice i kefir ... kalorije: 400

alt text
Nekada su u malinama mogli uživati samo bogati, onda su došla vremena kada je malina bilo dovoljno i za malinovac, uz ljimunadu, Pipi i Cocktu, pića moje mladosti.
alt text

Komentari (22) - #

četvrtak, 19.05.2016. - 18:56

* Losos, pecivo, rajčice, masline ... kalorije: 450

alt text
Kome ne paše losos, i želi biti bliže Mediteranskoj prehrani, lako će ga zamijeniti slanim srdelama, filetima dimljenog brancina, skuše ili tune.
alt text

Komentari (15) - #

četvrtak, 19.05.2016. - 07:27

* Med, koštice marelice, tost, cimet ... kalorije: 200

alt text
O medu svi znamo sve, zar ne. Košticama marelica neki pripisuju magično ljekovita svojstva. Vitamin B17 je po jednima ...
alt text

Komentari (10) - #

srijeda, 18.05.2016. - 01:26

* Mediteranska prehrana i način života





Osnova dobre prehrane je

raznolikost, umjerenost i uravnoteženost,

uz pretpostavku da koristimo nutritivno vrijedne namirnice koje nismo uništili pripremom.

Mediteranska prehrana je dokazano blagotvorna za zdravlje i odgovara podneblju u kojem živim, pa je biram kao osnovu daljnje svakodnevne prehrane, koja silom prilika mora biti i dijetalna.

Često:
- svježe voće
- svježe ili minimalno obrađeno povrće
- mahunarke i integralne žitarice
- orašasti plodovi, sjemenke
- češnjak, svježi začini
- maslinovo ulje

Umjereno:
- mliječni proizvodi (sir, jogurt)
- riba i plodovi mora
- perad i jaja
- crno vino
- med

Rijetko:
- crveno meso

Kontinentalni dodatak:
- bučino, laneno i sezamovo ulje
- riječna riba

Svjetski dodatak:
- đumbir, kurkuma, cimet, ...
- kokosovo ulje

Univerzalno:
- redovna tjelesna aktivnost
- dovoljno odmora
- mentalni mir
- čista voda, zrak, ...

Umjerenost je ključna pretpostavka za većinu dijeta, pa tako i ove. To je razlog zašto prebrajam kalorije, kao što to uostalom čine nutricionisti u bolnicama, pri planiranju prehrane djece u školama, kod sportaša, ... tj. u svim oblicima sustavno usmjerene i kontrolirane prehrane.

Komentari (36) - #

utorak, 17.05.2016. - 07:31

* Juneći pikantni odrezak i njoki punjeni sa ...




junetina od buta
njoki punjeni sirom, ...
luk, sjeckana rajčica, slanina, brašno, ...

- meso natuci, pa ...
- serviraj uz njoke ...

Da, ovo je bio baš izvrstan obrok ;)

Ne znam precizno količine, pa čak ni točan recept, ali eto, baš sam uživao u ovom obroku. Sasvim sam siguran da je kalorijski vrlo umjeren, posebno zbog činjenice da je umjesto na dvoje, kako je planirano, ipak podijeljen na troje.

Komentari (20) - #

nedjelja, 15.05.2016. - 17:59

* Kupus flekice i repovi kozica ... kalorije: 530




15 dag repova kozica
5 dag tjestenine
15 dag mladog kupusa
0,1 dl suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi ružmarin

- skuhaj tjesteninu (flekice)
- dinstaj kupus na suncokretovom ulju, dobro zapapri
- očisti repove kozica, ispeci na naglo na maslinovom ulju, posoli

Spoj djetinjstva i izvodancije ;)

Vrlo ukusno jelo u kojem se slatkastog svih namirnica sasvim lijepo sljubila, a nešto više papra je ne guši, nego dapače, daje ravnotežu u kojoj sve pojedinačno dolazi dovoljno do izražaja. Da nešto mijenjam, uzeo bi nešto više kupusa, jer je malo dužim dinstanjem prilično nestalo.

P.S. Nekada su kupus flekice bile samostalno jelo, a ponekada je uz njih išao i faširanac. U njemu je uz mljeveno meso išao i kruh, možda jaja i mrvice, ne znam točno, ali znam da se nekada s mesom postupalo štedljivo. Danas kada nitko kao nema, ja si mogu povremeno priuštiti kozice, škampe, ... zubatca, a nisam dobio na lotu, dapače, dijelim sudbinu prosječnih. Istina, hrana mi je velik dio standardnih troškova, i ne gradim vikendicu kao nekada moji, ali za sve osnovno imam i više nego dovoljno, a ponekada si mogu priuštiti i mali iskorak. Ove su kozice zapravo poprilično skupe, jer na cijenu od 75 kn treba računati da smo pola bacili čišćenjem repova, pa u konačnici koštaju 150 kn kila. S druge strane, i jutros sam jeo namaz koji je napravljen još neki dan od graha i mesa koje se u njemu kuhalo, pa ukupno gledano dođem na neki razuman trošak prehrane.

Komentari (13) - #

subota, 14.05.2016. - 09:41

* Tuna, riža i brokula ... kalorije: 490




10 dag tune
5 dag integralne riže
20 dag brokule
0,5 dl vrhnja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, kurkuma, celer

- skuhaj rižu u vodi i brokulu na pari
- od dijela brokule i vrhnja napravi umak
- u rižu umiješaj list celera, prelij umakom
- serviraj uz tunu iz konzerve, možeš je malo i zapeći
- prelij s mješavinom maslinovog ulja, papra i kurkume

Nutritivno vrlo prihvatljiv obrok ;)

Tko će imati odrezak svježe tune, još bolje, ali i ovako je dobro.
Koristio sam tunu iz vlastitog soka, dakle, bez dodatnog ulja.

Komentari (14) - #

petak, 13.05.2016. - 07:18

* Tost, špek i ementaler ... kalorije: 640




5 dag integralnog tosta
3 dag mesnatog špeka
2 dag ementalera
2 dag koncentrata rajčice
2 dag maslaca
10 dag ajvara

- u tosteru malo zapeci špek
- namaži obje šnite maslacem
- složi špek, sir i koncentrat rajčice
- ispeci standardno u tosteru
- serviraj uz ajvar

Baš vrlo ukusna zakuska ;)

Vrlo često nađem već neku zamjerku svojim obrocima, tj. općenito, solidno sam kritičan prema svemu što sam do sada objavio. Kada gledam ovih dana sve oko sebe i na svim područjima svu tu silu primjedbi, zamjerki, prozivanja i nazovimo to konstruktivne kritike, koja je sve samo ne konstruktivna, odlučio sam pokušati biti blaži prema sebi. Stoga, da, ovo je bilo jednostavno izvrsno, i naravno, skroz jednostavno, što je po mojim kriterijima također izvrsno. Čim malo procvrlji, od dobrog špeka miriši cijela kuća.

P.S. Agresivnost, nesigurnost, pa i frustriranost,
nerijetko se krije iza apostrofiranja vlastite ultimativne ispravnosti.

Komentari (17) - #

četvrtak, 12.05.2016. - 07:25

* Namaz od suhog mesa i graha, tost i mladi luk





Svidjela mi se ideja paštete a la pašticada od neki dan, pa sam probao s namazom od klasičnog ričeta, tj. graha i ječma sa suhim mesom. kojeg smo danas jeli za ručak. Provukao se i ječam, ali on je ovdje manje bitan. Jednostavno sam ocijedio dio variva, očistio suha rebra od kosti i samljeo sve zajedno u blenderu. Ne znam točne količine, ali obzirom da nisam dodavao masnoću ovo je sasvim sigurno kalorijski vrlo prihvatljiv namaz. Integralni tost, mladi luk, papar i bučino ulje su se odlično uklopili uz ovaj namaz vrlo zanimljivog i dosta intenzivnog okusa. Još jedna potvrda da su namazi beskonačna igraonica kombinacija, i da ukoliko su namirnice u redu nema nikakve potrebe za pojačivačima okusa, dodatnim bojama i slično.

Komentari (14) - #

srijeda, 11.05.2016. - 07:24

* Lungić, špageti, paprika, rajčica ... kalorije: 650




10 dag svinjske pisanice
2 dag ementalera
5 dag integralne tjestenine
10 dag mini rajčica
10 dag paprike
5 dag mladog luka
5 dag rikole
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi vlasac, list celera

** količine su procijenjene (osim tjestenine)

- tjesteninu skuhaj
- meso i povrće dinstaj u woku

Meso i povrće su dobrim dijelom ostaci od vikenda ;)

Nedjeljni ručak je bio lungić i salata od rikole s mini rajčicom i mozzarellom. Gotovo svega je ostalo po malo. U današnjoj ženinoj porciji su bila i dva ćevapčića, isto ostatak od vikenda. Nije ostalo zato što smo previše pripremili, nego zato što više ni blizu ne jedemo kao nekada. Da, ostalo je i pileće grincajg juhe. Danas je riješena uz malo rezanaca. Imam plan i namirnice za doručke i gablece za cijeli tjedan. Da nije tako vjerojatno bi i neki namaz napravio. naravno, također od ostataka. To sve s ostacima možda pomalo ružno zvuči, ali nije, sve je to ispalo vrlo ukusno, a namirnice nisu odveć izgubile na kvaliteti. Količine su procijenjene, jer moja žena ne dijeli mišljenje da mjerkanje i prebrajanje ima smisla.

Komentari (13) - #

utorak, 10.05.2016. - 07:23

* Pašteta a la pašticada, pecivo i paprika ... kalorije: 510




3 dag paštete a la pašticada
4 dag taborgradskog trapista
6 dag peciva sa sjemenkama lana i sezama
15 dag paprike
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, svježi vlasac

Pašteta ima ugodnih 210 kcal / 10 dag. Napravljena je od kvalitetnog goveđeg mesa, pancete i suhih smokvi i šljiva. Proizvođač veli da je pripremljena za ljubitelje bogatog, punog i slatkastog okusa tipičnog za pašticadu. Mogu se složiti s time. Vele da je pašteta bez bojila i dodatnih pojačivača okusa. Vjerujem da će se ova pašteta svidjeti onima koji vole pašticadu. Naravno, oni izuzetno sigurni u svoju kompetentnost, mogli bi biti i najveći kritičari. Kako god, koga zanima, probat će. U svakom slučaju se radi o sasvim originalnom i zanimljivom uratku, koji je mene u potpunosti oduševio.

Komentari (14) - #

ponedjeljak, 09.05.2016. - 07:38

* Piletina s njokima, graškom i šampinjonima ... kalorije: 560




10 dag filea pilećih prsa
2 dag ementalera
10 dag krumpirovih njoka
10 dag mladog graška
10 dag zlatnih šampinjona
0,5 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
1 dag maslaca
0,05 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi vlasac

- na maslacu i ulju dinstaj meso i šampinjone
- umiješaj skuhane njoke i grašak, vrhnje i začine
- kod serviranja pospi s malo ribanog ementalera

Fino jelo, puno namirnica i nemalo kalorija ;)

Kada se mjerka i zbraja kalorije ovakva jela nisu odveć praktična, ali povremene iznimke samo učvršćuju smislenost pravila, a to je manje namirnica, tj. po jedna od svake grupe za koju želim da je zastupljena. Kako god, samo jelo je vrlo podatno i puno okusa. S placa sam donio mladi domaći grašak i svježi vlasac. Vrhnje je bilo neko eko, bio, bez ovoga ili onoga, maslac premium, ... sve u svemu dobre namirnice, priprema s ljubavlju i to je to.

Komentari (13) - #

nedjelja, 08.05.2016. - 09:13

* Nedjeljna juha od grincajga i piletine




grincajg (mrkva, koraba, celer, peršin, kelj, ...)
pileći hrbat i vrat
sol, papar, češnjak, vlasac

Skuhaj i uživaj u tome što si skuhao ;)

Za promjenu dodaj vlasac.

P.S. Volim nedjeljnu juhu pojesti u subotu.

Komentari (15) - #

subota, 07.05.2016. - 19:09

* Ćevapi u pecivu s kajmakom, rajčicom i mladim lukom ... kalorije: 540




10 dag junećih ćevapčića
5 dag bijelog peciva sa sezamom
2 dag mladog kajmaka
20 dag mini rajčice
5 dag mladog luka
sol, papar

Ovo je bar duplo manje od standardne porcije ćevapa ;)

Ćevapčići su od junetine i pečeni su 10 minuta na teflonskoj tavici bez dodatne masnoće, prema preporuci prodavačice u mesnici koja prodaje isključivo proizvode pripremljene za gril. Meso je ispalo odlično, ali dok se radilo dimilo se kao ludo. Bijelo pecivo, grijeh mjeseca. Pristojna količina svježeg povrća i malo mladog kajmaka lijepo je upotpunilo ovaj obrok. E sad, što su radili s rajčicom, i da li su kravice živjele u nehumanim uvjetima, uistinu ne znam. Nije da me nije briga, ali ne znam, i ne znam kako bi znao. S obzirom na to da je cijena bila pristojna pretpostavljam da je i kvaliteta sukladna, od završne, tj. samog mesa, sve do njegovih početaka, tj. uzgoja.

Slika koja govori više od tisuću riječi može biti istinita, ali i ne mora. U tom kontekstu je bijelo pecivo bilo solidan ćorak, jer je bilo suho. Običaj da peciva po marketima stoje u košarama praktički na otvorenom dovede do toga da kada popodne kupite pecivo koje je ispečeno u jutro, dobijete to što sam dobio ja, suho pecivo, a to sasvim sigurno nije ono što si želi čovjek koji tek vrlo povremeno poželi uživati u finom bijelom pecivu. Uz pecivo, i sol bi vas mogla slikovno zavarati. Uopće je nema tako puno kako možda izgleda, a himalajska je osjetno slabija od uobičajene kamene ili morske, pa je bilo taman za pokupiti lukom i rajčicom.

Neovisno o nekim manjkavostima, ovo je bio odličan obrok. Ukusan, ne pre obilan i tek s manjim odstupanjem od standardne preporuke.

P.S.
Budi iskren, i nećeš imati lažnih prijatelja,
a možda i nikakvih, ako imalo pretjeraš.

Komentari (14) - #

subota, 07.05.2016. - 11:25

* Džem od aronije, tost, posni kravlji sir i jogurt ... kalorije: 290




2 dag džema od aronije (ekološki, ekstra)
10 dag posnog kravljeg sira, 1,5% m.m.
3 dag integralnog tosta
1,5 dl jogurta, 2,8% m.m.

Na prvu pomalo neobično, na kraju, odlično ;)

Malo intenzivno slatko grkog plus nešto više neutralnog i rezultat je jedna sasvim ukusna, izbalansirana, nutritivno prihvatljiva i zanimljiva, te neosporno vrijedna kombinacija.

"Aroniju kao hranu i lijek su prvi počeli upotrebljavati sjevernoamerički Indijanci. Kako plodovi aronije dugo vremena ostaju na grmu i ne kvare se, Indijanci su se hranili njime, plodove su sušili i mljeli, te miješali sa životinjskom mašću i osušenim mesom. Aronija čisti krv, jača cirkulaciju, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno. Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada (dvostruko više od borovnice ili crnog ribiza)." ... wikipedija


Komentari (10) - #

petak, 06.05.2016. - 11:08

* Vegetarijanstvo, hrana egu ili ...





Poštujem tuđe izbore, dok se ne nameću drugima ;)

Priroda je ustrojena tako da jedna vrsta jede drugu, dok je istovremeno ona sama hrana nekoj trećoj, prije ili kasnije. U prirodi, ništa ne ostaje neiskorišteno, neprerađeno. Život je vječna promjena, ciklus, evolucija je opstanak. Organizam čovjeka je spremniji za meso nego za žitarice, antropološki, jednostavno je tako. To naravno ne znači da žitarice ne treba jesti, ili da su ljudi koji ih jedu manje vrijedni od onih koji su zaključili da njima ne trebaju. Mogli bi se vratiti prapočecima, prije poljoprivrede, pa čak i prije lova i ribolova, u vrijeme skupljača, kada se jelo što se nađe u okruženju, uključujući i kukce, ali ... mislim da većina današnjih prehrambenih filozofa svoju prehranu podređuje pretpostavci da će tako kako jedu duže i zdravije živjeti, što je sasvim prihvatljiv argument, ali s moralnošću koju često "prodaju" nema blage veze. Dodatno, mnogima nasušno treba biti drugačiji, pa onda vole naglašavati svoj poseban način prehrane, i naravno, traže od okoline da to uvaži, zapravo tražeći pažnju i hraneći time vlastiti ego. One sklonije brzopletom zaključivanju, zamolio bio da još jednom akceptiraju uvodno apostrofiranu misao, a to je: jedi što hoćeš, ali ne budi toliko nedvosmisleni bezveznjak da to namećeš drugima kao jedino ispravno. To naravno vrijedi za sve. Oni koji pak vegetarijanstvo vežu za silinu brige za ekologiju, nadam se da će se vratiti na grane s kojih smo i krenuli, one bukvine, tj. grane u bukvalnom smislu. Znači, ne, ne struja, ni komp, ni bicikl, kamoli gradski prijevoz, mobitel, tenisice, ... ništa, čista arhetipska ekologija od golo sirove prehrane do ... zna se što je na kraju. Završno, dragi vegetarijanci, želim vam dobro zdravlje i uživajte u svom načinu prehrane, meni je to sasvim u redu, dapače, i u tom smislu u potpunosti prihvaćam i podržavam vaš način prehrane kao vaš osobni izbor. Nadam se da će se većina vegetarijanaca prepoznati tek u ovoj prethodno izrečenoj misli, jer bogu hvala, velika većina vegetarijanaca i jesu uviđajni i dragi ljudi koji uistinu brinu o sebi i svima i svemu oko sebe. Onima drugima, puno glasnijima, agresivnijima, pa čak i zločestima, mogu samo reći, možda bi već odavno bio vegetarijanac da ste taj način prehrane prezentirali kao nešto pozitivno, lijepo i prihvatljivo, a ne da ste stalno fokusirani na pljuvanje i omalovažavanje svega što vam ne paše kod onih drugih i drugačijih, a da otužnu patetiku moraliziranja i patroniziranja ne spominjem, još jednom.

Zaključno, ne, nismo to što jedemo,
nego smo ono čime hranimo svoj ego ;)

* Ričet (grah i ječam), suha rebra i mladi luk,
... nakon što odstoje par dana, još su bolji.

Komentari (29) - #

četvrtak, 05.05.2016. - 07:06

* Ričet (grah i ječam), suha rebra i mladi luk





Evo, malo sam na brzinu počistio jela koja su bila u pripremi. Ne znam točno što sam htio ovime reći. Možda će i meni sutra, ili za koji dan., biti jasnije. Kako got, koga zanima u zadnjih par postova ima prijedloge za, po mojim kriterijima, sasvim pristojne obroke.

Naravno, grah je bio za bogove.
Eto, tako to već ide kod nas u metropoli ;)

Komentari (18) - #

nedjelja, 01.05.2016. - 22:29

* Lungić, riža, grašak, mrkva, paprika i rikola





Ovdje je zanimljivo da je rikola pržena na ulju. Neki znalci su to preporučili, pa sam htio probati. Ispalo je dobro, iako pomalo i neobično. Koristilo se dosta ulja, koje je uglavnom ostalo u tavici, ali svejedno, ovaj puta neću obračunavati kalorije. Inače, ono osnovno, lijepo povrće i kvalitetno meso, provjereno su dobra kombinacija ;)

Komentari (3) - #

nedjelja, 01.05.2016. - 22:04

* Lungić, patlidžan i paprika ... kalorije: 520




20 dag svinjskog filea
20 dag patlidžana
20 dag paprike
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

Ne izgleda ovo jelo onako dobro kako je, ali ne treba ni cjepidlačiti. Da je paprika crvena, da patlidžanu nije oguljena kora, bile bi neke druge boje, ali eto, uz svu važnost vizualnog doživljaja, kada se o tome ne vodi dovoljno računa, ponekada manje ili više podbaci. Dakle, da, ovo je bilo baš jako fino ;)

Komentari (0) - #

nedjelja, 01.05.2016. - 21:35

* Namaz od maslina, badema i maslinovog ulja, ...




80% maslina
10% badema
10% maslinovog ulja
sol, papar

Ovakvu paštetu uistinu nije problem napraviti, ali eto, kome se ne da ima i gotovih. Miješana salata mi je jedan od dražih izbora. Čvršća je nego klasično ukiseljeno povrće. Uglavnom je začinim svježe mljevenim paprom i bučinim uljem.

Komentari (2) - #

nedjelja, 01.05.2016. - 20:59

* Jaja, poriluk, kruh i vlasac ... kalorije: 530 kcal




2 jaja (10 dag)
5 dag kruha (crni, raženi, ...)
15 dag poriluka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, vlasac

Dođeš doma s posla, i pojeo bio nešto prolazno, a ne baš komplicirano.
Jaja su oduvijek bila vrlo prihvatljiv izbor ;)

Komentari (3) - #

nedjelja, 01.05.2016. - 20:31

* Piletina, patlidžan, paprika i kopar ... kalorije: 460





Sve je rađeno na pari.
Ispalo je vrlo zanimljivo i ukusno.
Na piletinu je išao curry, a na povrće kopar.

Komentari (5) - #

nedjelja, 01.05.2016. - 18:16

* Tema tjedna: Paštete / Namazi

Jedete li ih? Koje kupujete? Radite li ih? Kako? Zašto?

Komentari (30) - #

nedjelja, 01.05.2016. - 11:49

* Pureća pljeskavica, brokula, paprika, mrkva i kopar ... kalorije: 410




10 dag puretine
10 dag brokule
10 dag paprike
10 dag mrkve
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, kopar

Varijanta a:
- samelji meso purećeg zabatka, začini (sol, papar, češnjak), oblikuj pljeskavicu, ispeci na roštilju
- na pari skuhaj brokulu, papriku i mrkvu, kod serviranja začini i prelij maslinovim uljem
* sve povrće nabavi iz domaće eko proizvodnje, a puricu iz prirodnog uzgoja
* za ulje preporučujem: mlado ekstra djevičansko od sorte Rosinjola

Varijanta b:
- kupi gotovu pureću pljeskavicu i ispeci je na tavici
- povrće dinstaj u woku na maslinovom ulju
* sve kupi u obližnjem marketu

Komentari (8) - #

nedjelja, 01.05.2016. - 11:49

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se