Osnova dobre prehrane je
raznolikost, umjerenost i uravnoteženost,
uz pretpostavku da koristimo nutritivno vrijedne namirnice koje nismo uništili pripremom.
Mediteranska prehrana je dokazano blagotvorna za zdravlje i odgovara podneblju u kojem živim, pa je biram kao osnovu daljnje svakodnevne prehrane, koja silom prilika mora biti i dijetalna.
Često:
- svježe voće
- svježe ili minimalno obrađeno povrće
- mahunarke i integralne žitarice
- orašasti plodovi, sjemenke
- češnjak, svježi začini
- maslinovo ulje
Umjereno:
- mliječni proizvodi (sir, jogurt)
- riba i plodovi mora
- perad i jaja
- crno vino
- med
Rijetko:
- crveno meso
Kontinentalni dodatak:
- bučino, laneno i sezamovo ulje
- riječna riba
Svjetski dodatak:
- đumbir, kurkuma, cimet, ...
- kokosovo ulje
Univerzalno:
- redovna tjelesna aktivnost
- dovoljno odmora
- mentalni mir
- čista voda, zrak, ...
Umjerenost je ključna pretpostavka za većinu dijeta, pa tako i ove. To je razlog zašto prebrajam kalorije, kao što to uostalom čine nutricionisti u bolnicama, pri planiranju prehrane djece u školama, kod sportaša, ... tj. u svim oblicima sustavno usmjerene i kontrolirane prehrane.