minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Rižoto od repova kozica i prženi celer ... kalorije: 520




15 dag repova kozica
5 dag integralne riže
15 dag korijena celera
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin, curry

- skuhaj integralnu rižu u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj kozice na češnjaku i maslinovom, začini
- celer nareži na ploške, ispeci na maslinovom, začini

Ove su kozice uhvaćene u čistom moru, i to mrežom, bar tako tvrdi deklaracija, ali eto, ne baš oko Jabuke, pa onda ništa od hvaljenja.

Jasno je da ovo nije rižoto, ali koga briga za terminologiju. Od začina, sve se solilo i paprilo, u rižu je išao peršin, a na celer curry. Zašto? Ne znam, ali tako mi se htjelo. Jasno je da sa začinima treba raditi onako kako nam paše. To što znalci kažu da mora baš ovako ili onako, mogu sebi i onima koji ih moraju slušati, a ja ću baš kako mi paše, što predlažem i vama. Uz afinitet nije zanemariva i raspoloživost. U ovo bi jelo stavio list celera, da ga nisam dan ranije stavio u juhu, pa ga više nisam imao.

Naziv originala: Risotto aux crevettes et le céleri frit

Komentari (18) - #

petak, 29.04.2016. - 20:11

* Artičoka, šparoge i lokarda ... kalorije: 480





Po mnogim karakteristikama super obrok ;)

Povrće sam skuhao na pari, a filete ribe ispekao na malo maslinovog ulja iz spreja. Kod serviranja je sve preliveno maslinovim uljem. Na povrće je išao svježi kopar, a na ribu ružmarin. Artičoka je uistinu specifična, šparoge standardno dobre, a o plavoj ribi i maslinovom ulju svakodnevno slušamo pjesme.

Komentari (25) - #

srijeda, 27.04.2016. - 07:26

* Artičoka s piletinom, mrkvom, mladim lukom ...





- ispeci u pećnici, otvoreno

Artičoka zvuči baš značajno, pače, i otmjeno ;)

Originalan recept je od Ane Ugarković. Dodan je samo krumpir. Vjerujem da njoj sva jela uspiju, ali isto tako mi se čini da drugima počesto i ne ispadne baš prema očekivanjima. Uz njeno neosporno profesionalno znanje i vještinu kuhanja, da li u receptu fali neka sitnica, ili ona barata boljim namirnicama i priborom za kuhanje, stvarno ne znam, ali ovo jelo nije ispalo za pohvalu.Artičoka je zanimljiva, ali ova se posušila i potamnila. Samo je u sredini bila jestiva, i taj je dio bio zanimljiv i ukusan. Ni mladi luk baš ne ljubi pečenje na otvorenom. Mrkva je ispala sasvim u redu, a piletina i krumpir su standardno super. Moj bi zaključak bio: ispeci piletinu i krumpir u pećnici, pa serviraj uz svježu salatu, a može i od artičoke, mrkve i mladog luka.

Jedete li vi artičoku?
Kako kod kupnje prepoznati dobru?
Što radite s njom da vam opravda investiciju?

P.S. Zanemarite moje prenemaganje oko linkova, broja posjeta i ostalih bedastoća koje se očito tiču samo mene i mog doživljaja smislenosti toga što ovdje radim. Kako ću dalje? Ne znam, vjerojatno kako god mi se bude dalo. Za sada ne odustajem ni od bloga, ali ni od web-a, samo će vjerojatno imati potpuno odvojeni život. Blog je prvenstveno za druženje i evidentno mu nije potreban detalj, dok će na web ići sve ono što zapravo zanima mene samoga, a možda će privući i nekoga tko se nađe u sličnoj životnoj, tj. zdravstvenoj situaciji kao ja. Kladim se da ovu temu neću neko vrijeme više spominjati, tj. što se mene tiče, rekao sam što sam imao, a vama svima hvala na razmišljanjima, koja su mi, uz činjeničnu statistiku, uistinu pomogla u odluci o smjeru kojim planiram nastaviti.

Komentari (20) - #

ponedjeljak, 25.04.2016. - 18:59

* Špek, kruh i paradajz ...





... doručak rudara ili treba sagledati i količine?

Hvala na komentarima prošlog posta.

Imate pravo,
idemo se igrati,
da ne velim "delati" ;)

Vidi li itko link?

Ne morate kliknuti, samo pitam.

* Komentar komentara prošlog posta:

@ ...: Hvala ;)

P.S. Bilo mi je zadovoljstvo pročitati razmišljanja nekih dragih ljudi s kojima se nisam neko duže vrijeme čuo. Neću nikoga posebno isticati, ali neke sam si komentare posebno izdvojio i više puta ih pročitao. Iskrena kritika, pa čak i tako svim općenito nedobrodošli savjeti (jer kroz njih se čini da mi sami ne znamo što i kako) meni su sasvim dobro došli, dapače, puno više od pohvala koje nedvojbeno gode egu, ali ... Eto, nisam ni umoran, ni zasićen. Pokušavam samo realno sagledati stvari. Nikada se nisam kitio ni kulinarskim, ni fotografskim umijećem, pa neću ni nadalje. Pisati na blogu nešto što nitko neće čitati može samo osoba koju ću ja teško razumjeti. Inače, u tom prošlom postu se uopće nisam žalio na broj posjetitelja, i nedostatku pažnje, dapače. Drugo sam apostrofirao, sadržaj i bit jela, tj. sastojci koji određuju kalorije, sam recept i recenzija namirnica, pripreme i finalnog rezultata, to je ono što sam izdvojio na drugu stranicu i što je ispalo manje zanimljivo od fotografije, naslova i usputne doskočice ostavljene u postu. Statistička činjenica koja je potvrdila pretpostavku koja se u startu činila neprihvatljiva je ono što me otrijeznilo. Kao što rekoh, sve u redu, idemo se igrati, tko već i kako hoće. Nema, niti je bilo ikakve zamjerke, i pomalo mi je žao što sam ispao plačljivac, ali b(l)ože moj, kako sam zakuhao, tako sam i kusao.

Komentari (30) - #

subota, 23.04.2016. - 15:10

* Priznajem, šokiran sam ...


Da, iznenađen, još kako,
ali ipak, ne i uvrijeđen, baš nimalo ;)

Standardno pristojna posjećenost ovog bloga u potpunosti je zasjenjena otužnim brojem posjeta web stranici s detaljima prošlog objavljenog posta (to je ono ... više), tj. sastojci, recept i komentari samog obroka. Samo 3% posjetitelja bloga je kliknulo na detalje koje sam stavio na web. Da vam bude zornije, radi se o točno 4 posjetitelja weba u danu na 120 jedinstvenih posjetitelja bloga (preciznije, do navečer, ali i do ponoći se neće ništa bitno promijeniti). Dakle, čak ni pola komentatora nije pogledalo o čemu se zapravo radi, tj. što imam kao reći na temu. Ispada da sam godinama objavljivao nešto što zapravo nikoga uopće ne zanima, osim mene samoga. Sada mi je jasan onaj podatak o 5 sekundi prosječnog zadržavanja na ovom blogu po postu. Sve u svemu, zaključak: za blog, dovoljan je naslov, fotografija i tri usputne riječi. Da, da, uistinu sam šokiran. Naravno, ne vama, no svojom zabludom, i naivnošću. Neću ovaj tren obrisati blog, prespavati ću prvo, bar dan, ili dva, ali današnji rižoto s kozicama i čips od celera, uz još nekoliko postova u pripremi, potpuno su izgubili smisao, pa ću si ih ... uistinu nije bitno. Sada pomalo shvaćam kada blog urednici na nas gledaju kao na jadnike željne pažnje, jer ova katastrofalna statistika na moju žalost potvrđuje tu tezu. Nema ljutnje, samo suočavanje s činjenicama, vjerujem da je to sasvim u redu.

Eto, neću ostavljati nikakve mudrosti,
pjesmuljke (tj. linkove), kamoli jelo, ili fotografiju,
slijedi pauza dok se ne opravim od ove neočekivane pljuske ...

Komentari (38) - #

četvrtak, 21.04.2016. - 22:30

* Piletina, šparoge i špageti ... kalorije: 540





Kada gledam na televiziji što sve ljudi kombiniraju, a i moji komentatori su najvećim dijelom dio tog svijeta naprednih kuhara amatera, lako je pretpostaviti da bi neki dodali špek ili parmezan, curry zamijenili bosiljkom, mladi luk češnjakom, a mogao bi ići i losos ili jastog umjesto piletine, tj. da, moglo je svašta, ali nije. Složeno je baš ovako kako je, i kao ideja se nudi svakome tko će u njoj naći bar nešto za sebe. Ja sam ovim jelom vrlo zadovoljan.

Komentari (11) - #

četvrtak, 21.04.2016. - 07:27

* Pileća jetra i povrće ... kalorije: 520




10 dag pilećih jetra i srca
15 dag mladog krumpira
10 dag mrkve
10 dag brokule
5 dag mladog luka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar

- povrće skuhaj, začini i prelij s malo maslinovog ulja
- jetra prži na mladom luku i ulju, začini na kraju

Ovo je ispalo kao suhi čušpajz,
ako me razumijete ;)

Nije ovo bilo loše jelo, dapače, ali nije baš ni nešto što bi pod obavezno trebalo ponoviti. Na kraju sam sve pomiješao, jer povrće je bilo neslano, a jetra preslana. Eto, desi se. Za sve one koji ne jedu filtere izbor je sasvim lak. Jetra jedem povremeno, i ne u velikim količinama, različitih vrsta i iz različitih izvora, pa se nadam da će mi učiniti više dobra nego zla. Ovaj je mladi domaći krumpir koštao dva-tri puta više nego stari, i dobar je, ali ipak, cijena je više odnos ponude i potražnje, nego stvarne vrijednosti, naravno, po meni, i za mene.

Komentari (13) - #

srijeda, 20.04.2016. - 07:26

* Oslić, tjestenina, kupus, maslinovo i vlasac ... kalorije: 520




15 dag oslića
5 dag integralne tjestenine sa sjemenkama konoplje
20 dag crvenog kupusa
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, vlasac

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi
- skuhaj oslića u slanoj vodi, filetiraj
- dinstaj kupus na malo ulja, posoli
- kod serviranja začini paprom i vlascem
- prelij s još malo maslinovog ulja

Super večera, i da, hajdmo reći da je lagana ;)

Pola kile tijesta daje deset ovakvih porcija, pa se ne treba čuditi što se ponavlja, valjda. Slično vrijedi i za kilu smrznutog oslića. Kupus je prvobitno kupljen za salatu u jednom drugom jelu, ali eto, završio je i u nekim drugim jelima, pa i ovom. Kao što rekoh sto puta, svakodnevna kuhinja uvažava stanje smočnice i frižidera, a to što bi nešto pasalo bolje, može ostati kao ideja za tv šou, ako nas već snađe, ili da se malo pravimo važni, jer mi kao znamo što s čime ide i što je baš dobro.

Komentari (11) - #

utorak, 19.04.2016. - 07:39

* Sir, vrhnje, rotkvica, kopar i bučino ulje ...





Ovo je moj omiljeni gablec.
Često ide bez ulja, ali to nije bit ...


Komentari (11) - #

ponedjeljak, 18.04.2016. - 00:09

* Bulgur, blitva i kare ... kalorije: 480





Bulgur je ...
koga zanima saznat će ;)

Maknuo sam sve peteljke i sredinu od blitve. Lišće je kuhanjem gotovo nestalo. Žena me špotala što slušam gluposti s bloga. Da ni njena mama, ni nitko nije bacao peteljke, a kamoli pravio ikakvu famu od špinata, blitve, ...

Ne znam, nisam pametan, ali sve mi se nekako čini da mi je kuhinja sve više tijesna.

Komentari (13) - #

nedjelja, 17.04.2016. - 20:27

* Lovačka kobasica i povrtno varivo ... kalorije: 480




10 dag nemasne lovačke kobasice
10 dag mladog graška
10 dag batata
10 dag mrkve
10 dag brokule
sol, papar

- skuhaj povrće, dio samelji za gustoću, začini
- serviraj uz kuhanu lovačku kobasicu

Varivo je opravdalo očekivanje, a kobasica, koju ostali ukućani nisu htjeli ni pomirisati, je ispala izvrsno. Obećao sam da neću objaviti od čega je. Samo mogu reći da je znatno manje masna, a time su i kalorije osjetno skromnije nego je to slučaj kod standardnih kobasica.

Komentari (11) - #

subota, 16.04.2016. - 15:51

* Svježi sir, tjestenina, špinat i vrhnje ... kalorije: 510




15 dag svježeg kravljeg sira
5 dag integralne tjestenine
20 dag mladog špinata
1 dl vrhnja,
sol, muškatni oraščić

- kratko skuhaj špinat, zgnječi ga
- serviraj uz sir, vrhnje i tjesteninu

Iskreno, očekivao sam više ;)

Vjerojatno je upravo to i bio problem.

Nutritivno, sasvim korektno jelo.

Komentari (11) - #

petak, 15.04.2016. - 20:42

* Lokarda, slanutak i špinat ... kalorije: 520




10 dag lokarde
10 dag slanutka
20 dag mladog špinata
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- lokardu očisti, ispeci/skuhaj, filetiraj, začini
- dinstaj špinat na malo maslinovog ulja, začini
- dodaj kuhani slanutak i ribu, prelij s malo maslinovog

Nisam se usudio jesti neobrađeni mladi špinat ;)

Sasvim korektan obrok. Filetiranje traži dodatno vrijeme u pripremi, ali daje komociju kada se jede. Špinat sam dobio jako jeftino, a stvarno je dobar. Slanutak je iz konzerve.

P.S. Je, i ovo je napravljeno od ostataka jela od prethodnog dana.

Komentari (14) - #

četvrtak, 14.04.2016. - 21:40

* Oslić, tost, rajčica, vlasac ... kalorije:480




10 dag oslića
5 dag integralnog tosta
20 dag mini rajčica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, vlasac

- oslića očisti, skuhaj i filetiraj

Vrlo ukusan obrok ;)

P.S. Koliko često jedete ovakva jela,
tj. ribu izvan glavnog obroka,
i još uz svježe začine?

Komentari (12) - #

srijeda, 13.04.2016. - 20:46

* Lokarda, krumpir i mahune ... kalorije: 520




10 dag lokarde
15 dag krumpira
20 dag mahuna
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, bijeli vinski ocat

- krumpir i ribu peci u pećnici
- mahune skuhaj, začini i serviraj kao salatu

Moglo se sve i kuhati, ali eto, nije ;)

Zbog boje sam krumpir okrenuo s donjom stranom prema gore. Kada je manje ulja lako se zapeče, ali taj mi je dio i najbolji.

Komentari (6) - #

srijeda, 13.04.2016. - 07:32

* Džem od smokve, tost, maslac i kivi ... kalorije: 490





Slatko, slatko, ..., preko moje mjere,
ali da je fino, bome je ;)

Možda će vas iznenaditi,
ali ovo je bila večera, a ne doručak.

Komentari (9) - #

utorak, 12.04.2016. - 00:28

* Skuša, kapare, slanutak, rotkvice i vlasac ... kalorije: 490





Na povrće je išlo bučino ulje, a na ribu maslinovo.

Svetogrđe miješanja dva svijeta?

Možda, za nekog drugog, za mene ne ;)

Komentari (13) - #

nedjelja, 10.04.2016. - 14:22

* Masala čaj ... kalorije: 0





Kada piješ čaj bez šećera, mlijeka, ...

Lijep poklon iz Šri Lanke ;)





Masala čaj i ribani đumbir ... odlična kombinacija!


P.S. Odbaciti sve suvišno,
nije manje važno od raspoznati potrebno.

Komentari (18) - #

subota, 09.04.2016. - 18:20

* Oslič, batat, poriluk i vlasac ... kalorije: 530





Kako najlakše kontrolirati kalorije?
Upravo običnim kuhanjem!

Što učiniti kada se povrće prekuha?
Napravi pire i pravi se da je tako baš planirano ;)

Komentari (12) - #

petak, 08.04.2016. - 20:39

* Sirnica ... 387 kcal / 10 dag





Baš ukusno i taman za obrok,
uz 2 dl kefira, jogurta, ...





Gotov proizvod koji treba staviti u pećnicu na 10 minuta.
Radi se o lisnatom tijestu s punjenjem od sira i vrhnja.


Komentari (16) - #

četvrtak, 07.04.2016. - 19:57

* Uskrs je gotov




Janjetina s crvenim kupusom, mladim lukom, kuhanim grahom i svježim vlascem. Meso je prvo pečeno, a onda više puta podgrijavano u raznim naknadnim jelima, tako da je ovo ostatak ostatka ostataka. Tekstura se malo izgubila, ali što se okusa tiče, da je loše, nije, dapače, izvrsno je.

Nemam više ni šunke, ni jaja, francuske, ...

Komentari (15) - #

srijeda, 06.04.2016. - 20:34

* Idem dalje, zašto ne




... migration: in progress .............. arhiva bloga


Statistika:




















... zaključci, poprilično jednostavni, pače, i jednoznačni ;)


  

Mogli su i drugi, ali eto, nisu, bože moj, desi se,
neka smo mi živi i zdravi, lako za blog, zar ne,
naći će se za svakoga, sa mnom, kao i bez ;)


ponedjeljak, 04.04.2016. - 21:50

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se