minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Kozice, janjetina, jagode i ...





Kozice, kruh, rikola ... izvrsno





Janjetina, kruh, mladi luk i ... izvrsno





Jagode, šlag, ananas i kupinovo ... izvrsno

Komentari (14) - #

četvrtak, 31.03.2016. - 00:48

* Šaran, grah i kelj ... kalorije: 540




15 dag šnicla šarana
15 dag kuhanog graha
15 dag kelja
0,15 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- dinstaj kelj na češnjaku i maslinovom ulju, dodaj grah, začini
- ribu posoli i ispeci na malo ulja iz spreja, zapapri

Da, i opet izvrsno ;)

Kome se da neka šarana ispeče na rašljama,
to je način kojim se iz šarana izvuče ono najbolje.

Komentari (4) - #

srijeda, 30.03.2016. - 21:49

* Namaz od skuše, kapara i sezama, tost, kisela paprika i kefir ... kalorije: 450




5 dag namaza od skuše, kapara i sezama
5 dag integralnog tosta
10 dag kisele paprike
šareni papar, peršin
+ 2 dl kefira

* Namaz:
50% skuše
20% sezama
20% maslinovog ulja
10% sol, papar, peršin, kapare, sok limuna

0% konzervansa, umjetnih boja, pojačivača okusa, ... ;)

Dobro?

Ne, ... Izvrsno ;)

Komentari (5) - #

srijeda, 30.03.2016. - 21:00

* Skuša, sezam, tjestenina, tikvice i maslinovo ulje ... kalorije: 540




10 dag filea skuše
1 dag sezama
5 dag integralne tjestenine sa sjemenkama konoplje
20 dag tikvica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- dinstaj tikvice na češnjaku i maslinovom ulju, začini
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, umiješaj u tikvice
- skušu filetiraj, pospi sezamom, peci na malo ulja iz spreja

Zanimljivo i ukusno jelo ;)

Dobro:
- skuša nije preskupa, pa si mogu dozvoliti filetiranje
- tikvicama je izgleda cijela godina sezona
- tjestenina djeluje kao neka baš zdrava
- sezam je zgodan dodatak
- baš ukusno jelo

Loše:
- teško se peče na par kapi ulja
- koristi se jedan lonac i dvije tavice
- tjestenina sa sjemenkama konoplje je skupa

Idući puta:
- napraviti bez sezama, pa na kraju dodati još malo maslinovog ulja
- zarezati kožu skuše



A ovo je ...?

Komentari (4) - #

srijeda, 30.03.2016. - 19:29

* Puretina, krumpir, blitva i vlasac ... kalorije: 490




20 dag filea purećih prsa
20 dag krumpira
20 dag mlade blitve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi vlasac

- blitvu i krumpir skuhaj, začini vlascem, prelij maslinovim
- meso ispeci na naglo na malo ulja u spreju, začini

Dobro:
- nutritivno vrlo prihvatljivo
- vrlo jednostavna i brza priprema
- mlada blitva, svježi vlasac i maslinovo ulje

Loše:
- puretina je malo prazna

Idući puta:
- ako bude love uzmi kovača umjesto puretine

Komentari (7) - #

srijeda, 30.03.2016. - 01:17

* Puretina, krumpir, mladi luk, rajčica i čili ... kalorije: 530




20 dag filea purećih prsa
20 dag krumpira
10 dag mladog luka
10 dag sjeckane rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, čili

- u ekspres lonac stavi meso i povrće, začini, prelij vodom, kuhaj 20 min.
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

Dobro:
- nutritivno prihvatljivo
- jednostavna i brza priprema
- dobio sam i juhu
- ukusno jelo

Loše:
- mladi luk se prekuhao

Idući puta:
- krčkaj u običnom loncu i dodaj redom kad što treba
- zamijeni mladi luk porilukom

Komentari (8) - #

utorak, 29.03.2016. - 19:18

* Hobotnica, tjestenina i mladi luk ... kalorije: 550




20 dag hobotnice
5 dag tjestenine sa sjemenkama konoplje
10 dag mladog luka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, bijeli vinski ocat

Ovo je napravljeno na salatu.
Moglo je biti toplo, ali eto, nije.

Zanimljiva tjestenina, zapravo integralna, i to je to ;)

P.S. Lako je s kozicama. Kupiš pola kile, to je jedan zajednički ručak ili večera i to je to. Ako kupiš hobotnicu od 1,4 kg i stavljaš po 20 dag u porciju, jednostavno imaš 7 porcija, i ako je jedu dvije osobe, normalno da se onda neki obroci i ponavljaju. Naravno, mogao bi to i ne objavljivati, ali kao što sam više puta naglašavao, ovo nije reprezentativna kuhinja, nego najobičnija stvarna i realna prehrana u kojoj ima i vrlo sličnih jela, i namirnica koje se provlače u nizu, ima i poprilično nedorečenih jela, i pogrešaka, ali nadam se da se nađe i ponešto zanimljivo. Imam 3 dana za redom hobotnicu, ali onda je nema mjesecima. Slično je i s bundevom, i bakalarom, i ... Dodatno, malo previše obroka zabilježim kamerom, i onda idu na blog s velikim zakašnjenjem. Hobotnica je na meniju bila prije tjedan i još koji dan. Iza nje je bila puretina, pa skuša, šaran i tuna, tek onda zubatac i kozice u dane neposredno pred Uskrs. I gle sad, znam ja da je odrezak svježe tune na gradelama specijalitet prve vrste, ali eto, ja sam imao onu iz konzerve. Zubatac nije ulovljen kod Jabuke, niti je tamo odmah ispečen. Ponavljam, ovo je realna sasvim obična svakodnevna kuhinja i nije razumno očekivati provjereno najbolje kombinacije. Eto ovu sam hobotnicu probao s tjesteninom na salatu, prošla je bila s kruhom, a sva je zapravo kuhana, pa ispečena u pećnici, za što kada radim poklopljeno volim reći da je pod pekom. Da bi imao vremena i volje za nabavljati ribu od ribara, prave gradele i peku u četvrtak nakon posla vjerojatno mi ne bi ostalo ništa slobodnog vremena osim za baviti se hranom, a to ipak ne bi bilo u redu, jer koliko god da je hrana važna nije jedini smisao života. I da, morao bi se preseliti bliže moru, i imati svoj vrt, životinje, ... što meni ne bi teško palo, dapače, ali trenutni razvoj životne situacije će me vjerojatno ostaviti u mnogima "ljubljenoj" metropoli, gdje ima svega, samo ne vremena napretek, i zato se valja snalaziti najbolje što se zna. Ostaje želja za umjerenim i raznolikim, a financijska, vremenska i ostala ograničenja prisutna su kao i u svemu ostalom.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 28.03.2016. - 22:31

* Hobotnica, mladi luk, rotkvice i kruh ... kalorije: 480




20 dag hobotnice
5 dag crnog kruha
10 dag mladog luka
5 dag rotkvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, bijeli vinski ocat

Eh da, kada je bila hobotnica pod pekom,
naravno, ostalo je još, bar za obrok ili dva.

Ovo je jelo za gušte, ... pa tko voli ;)

Idu li ovakva jela uz vodu?



Naravno, ali ...

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 28.03.2016. - 10:29

* Sretan Uskrs!


Sretan Uskrs!


Sretan Uskrs!


Sretan Uskrs!


Sretan Uskrs! Sretan Uskrs!

Komentari (17) - #

nedjelja, 27.03.2016. - 17:26

* Zubatac, krumpir i rukola ... kalorije: 510 kcal




20 dag zubaca
20 dag krumpira
5 dag rukole
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar

- posoli, lagano naulji i peci u pećnici oko 50 min. na 200 st.
- kod serviranja krumpir pomiješaj s rukolom, začini

Teško je ne primijetiti, tj. 107,99 kn za kg je malo neobična cijena, ali eto, već ga duže gledam, a nikako da uzmem. Mjerkao sam i puno veće primjerke, onih naših, ali ti su oko 250 kn za kilu. Uzeo bi koji puta i takve, ali mi je žao što ne mogu sa sigurnošću procijeniti da je baš onaj pravi, a za toliko love ipak ne bi eksperimentirao.





Viđao sam ih crvenih, zlatnih i srebrnih. Ne znam o čemu to točno ovisi.

Sama porcija je bila pola zubaca.





E sad, ovaj je bio odličan, ali ne baš tako poseban kako sam očekivao. Okus mesa je vrlo sličan oradi. Iako je ovo mali zubatac, od tek 60 dag, s kostima kod jela nije bilo apsolutno nikakvih problema. Robusni i rijetki središnji češalj, i to je to.

Kako god, drago mi je da sam probao, jer neovisno što nije bilo čarolije koju sam osjetio još u djetinjstvu, kada sam jeo netom ulovljenog zubaca od preko 3 kile s gradela, bio je ovo sasvim pristojan i ukusan obrok.

Komentari (17) - #

subota, 26.03.2016. - 09:20

* Bijela riba ... 80 kcal / 10 dag





Nisam danas jeo hobotnicu, školjke, ni kozice, ...
ali jesam ribicu, i to dobru, baš dobru.




Koju, znate li ;)

Komentari (11) - #

petak, 25.03.2016. - 21:27

* Umaci ... po narudžbi





* Štuka, umak od bundeve i vrhnja, riža i grašak ... kalorije: 610
* Fileti jadranske skuše i špageti u umaku od rajčice … kalorije: 520
* Pastrva, grašak i tar-tar umak s koprom ... kalorije: 500
* Piletina, umak od oraha, sira i bosiljka, tjestenina, paprika i maslinovo ulje … kalorije: 570
* Puretina, njoki i umak od bundeve ... kalorije: 550
* Oslić, bundeva u umaku s vrhnjem i tjestenina … kalorije: 480 kcal
* Šnicli, popečci od kukuruza i salata s umakom od jogurta i limete ... kalorije: 430 kcal
* Skuša, patlidžani i riža s umakom od tamarinda i začina ... kalorije: 500
* Lokarda uz rižu u umaku od tikvica … kalorije: 460
* Pirovi integralni špageti u umaku od tune i vrhnja uz kisele krastavce … 620 kcal
* Pureći medaljoni u umaku od naranče, kurkume i kima s rižom i mrkvom ... kalorije: 550
* Lignje u umaku od crnila, riža, grašak i mini rajčice ... kalorije: 593
* Tortelini s pršutom u umaku od tikvica, gauda sira i maslinovog ulja … kalorije: 555
* Tortellini s ricottom i špinatom, i umak od crnih maslina i rajčica … kalorije 490
* Pureća pljeskavica i batat u umaku od kelja i kiselog vrhnja ... kalorije: 471
* Pileća prsa i tjestenina u umaku od bukovača i kiselog vrhnja s vlascem … kalorije: 462
* But, njoki i umak od prokulica i vrhnja s koprom ... kalorije: 509
* Pureći odrezak, hren s brusnicama, riža, smeđi umak, prokulice i maslinovo ulje … kalorije: 454
* Krumpir punjen špekom, šampinjonima i sirom, ražnjići od pilećih prsa umotani u špek i tar-tar umak ... kalorije: cca 849
* Vijetnamski som, riža i umak od cikle, vrhnja i hrena + kivi ... kalorije: 450
* Pečena piletina, krumpirovi njoki u azijskom umaku od šljiva, paprike i čilija uz mini rajčice … kalorije: 520
* Lešo bakalar, čičoka i kelj pupčar u bijelom umaku od vrhnja, prokulica i čičoke … kalorije: 500
* Svinjska pisanica (lungić), riža i salasa umak … kalorije 470
* Marinirani losos, sirova čičoka, blanširana čimula, maslinovo ulje i umak od kopra ... kalorije: 434
* Pileća prsa sa žara i riža u umaku od šampinjona i vrhnja ... kalorije: 640
* Sardina s povrćem u umaku od rajčice, kruh, rajčica i limunada ... kalorije: 532
* Namaz od piletine i Dijon senfa na kukuruznom kruhu s mrkvom i umakom od vrhnja i kokosa ... kalorije: 480
* Juneća pisanica i raštika s umakom od mrkve i krumpira ... 490 kcal
* Namaz od paprike, maslina i lana na integralnom pecivu uz zelje i jogurt salatni umak ... 500 kcal
* Salata od bijele piletine, njoka, korabe i salatnog jogurt umaka ... 420 kcal
* Zlatni šampinjoni i krumpirovi njoki u umaku od vrhnja, brie sira i kopra ... 500 kcal
* Dimljeni laks kare, tortellini sa sirom, krastavci i salsa umak ... 480 kcal
* Špageti u umaku od fete, maslina i paradajza ... 480 kcal
* Guacamole umak na kruhu uz mozzarellu i paradajz ... 370 kcal
* Pastrve u umaku od vrhnja uz rižu sa šafranom ... 720 kcal
* Mol, umak od bosiljka i kisela paprika ... 540 kcal
* Špageti i umak od bosiljka ... 490 kcal
* Tortellini s ricottom i špinatom uz cvjetaču u slatko ljutom tamarind umaku ... 510 kcal
* Dagnje u crvenom umaku s rižom ... 330 kcal
* Matovilac, piletina i umak od cikle, hrena, majoneze i paradajza ... 520 kcal
* Umak od cikle i hrena s dimljenom purećom šunkom i tostom, uz acidofil ... 510 kcal
* Gorgonzola i riža s umakom od paprike ... 520 kcal
* Salata od dimljenog sira, graha i krastavaca u pikantnom umaku od rajčice ... 460 kcal
* Zeleni rezanci u pikantnom umaku od rajčice s gorgonzolom ... 460 kcal
* Pileća prsa sa žara i umak od brokule i vrhnja ... 510 kcal
* Namazi: (losos ... 500 i pileća srca ... 510 kcal) & Jetrica u pikantnom umaku ... 500 kcal
* Špageti s umakom od tune, graha i rajčice ... 420 kcal
* Puretina i riža u bijelom umaku ... 690 kcal
* Njoki u umaku od tikvica s kimom i Grana Padano sirom ... 500 kcal
* Špageti u umaku od teletine s povrćem ... 530 kcal
* Sečuanski čili umak od rajčice s integralnim špagetima i feta sirom ... 490 kcal
* Purica i mlinci sa umakom od brusnica ... 590 kcal
* Pureći medaljoni i njoki sa umakom od blitve i vrhnja ... 490 kcal
* Som, tjestenina sa mrkvom i umak od repe ... 470 kcal
* Laks kare i žganci u umaku od luka i rajčice ... 490 kcal
* Šenon i batat u umaku od šenona, batata i vrhnja ... 560 kcal
* Pljeskavica od svinjetine i šampinjona sa batatom u umaku od brusnica ... 580 kcal
* Puretina i njoki u umaku od povrća ... 490 kcal
* Trapist i špageti sa grahom u umaku od paradajza sa čilijem ... 650 kcal
* Puretina na maslacu sa špagetima u umaku od cvjetače ... 490 kcal
* Fileti haringe u umaku od hrena i vrhnja sa ječmom ... 580 kcal
* Morski pas i proso u umaku od paradajza ... 430 kcal
* Špageti sa haringom u umaku od crnoga vina ...580 kcal
* Tortilja sa filetima haringe u umaku od paprike ... 520 kcal
* Azijske nudle, bambusovi izdanci i slatko-kiseli umak ... 420 kcal
* Tjestenina sa umakom od avokada i mozzarellom ... 520 kcal
* Lungić i proso u umaku od mahuna i maslaca sa koprom ... 490 kcal
* Umak: Pileća prsa, njoki i šampinjoni ... 480 kcal
* Palačinke sa sladoledom u umaku od šumskog voća
* Puretina u umaku od vrhnja i kopra ... 500 kcal
* Kranjska kobasica, grah i pelati u salsa umaku ... 410 kcal
* Tjestenina u crvenom umaku ... 420 kcal

@ Riba zvana Lucija: Nadam se da ćeš naći što te zanima ;)

Komentari (10) - #

petak, 25.03.2016. - 17:26

* Hobotnica s mladim krumpirom i lukom ispod peke ... kalorije: 510




20 dag hobotnice
20 dag mladog krumpira
10 dag luka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

* pred priprema: hobotnicu očisti, zamrzni, odmrzni, skuhaj, ohladi

Priprema:
- hobotnicu i povrće posoli i lagano naulji
- peci u pećnici poklopljeno 40 min. na 200 st.
- kod serviranja umiješaj peršin, zapapri
- prelij s još malo maslinovog ulja

Kvalitetne namirnice i jednostavna priprema,
dobar su recept za vrhunski obrok ;)

Komentari (15) - #

četvrtak, 24.03.2016. - 21:52

* Pašteta s pačjim mesom i tartufima, namaz od lososa, pecivo, cherry paprika ... kalorije: 530




5 dag namaza od pačjeg mesa i tartufa (327)
5 dag namaza od dimljenog lososa (191)
10 dag kukuruznog peciva (260)
5 dag cherry papričica (24)

Koga baš zanima okus paštete,
Ipak će je morati sam probati ;)

Ovim postom objavljena je i zadnja, šesta pašteta iz serije. Odlična je, ali kada se osvrnem na sve njih moram priznati da okusi ipak nisu toliko prepoznatljivi, bar ne meni. Da nema deklaracije tek bi ponešto pogodio, a ni u to ne bi bio sto posto siguran. Kako god, zanimljivo iskustvo.

Namaz od dimljenog lososa je izvrstan. On ima nedvojben okus, baš kao što je to bio slučaj s bakalarom iz prošlog posta. Razlog je veći udio osnovne namirnice, koja je još i sama po sebi intenzivnija.

Cherry papričice su ljuće nego sam pretpostavio, pa sam ih i pojeo tek nekoliko.

Komentari (14) - #

srijeda, 23.03.2016. - 17:25

* Prepeličja pašteta, namaz od bakalara, trapist, srijemska, pecivo, salata, pjenušac ... kalorije: 1000




3 dag paštete od prepeličjeg mesa s grožđicama (310)
3 dag namaza od bakalara i maslinovog ulja (480)
3 dag srijemske kobasice (490)
3 dag trapista (390)

10 dag integralnog peciva (240)

3 dag miješane azijske salate (10)
5 dag kiselih krastavaca (10)
0,1 dl bučinog ulja (900)
bijeli vinski ocat, čili

2 dl pjenušca – bakarska vodica (80)

* Namaz od bakalara:

50% bakalara
49% maslinovog ulja
1% začina (sol, ružmarin)

1000 kcal je lakše nakupiti nego se čini,
ali dobro, ako je to iznimka, prolazi ;)

Ako se netko pita pravim li se i ovim obrokom važan, i opet ću reći ne, jer sve su ovo namirnice koje su većini pristupačne kada se uzimaju i troše u manjim količinama, i povremeno. Naravno da je ovo nešto skuplje jelo od onih kakve najčešće objavljujem, ali kada se uzme u obzir da se radi o fešti i da ću kroz cijeli tjedan doručkovati po šnitu integralnog tosta, namaz od ostataka nedjeljnog ručka, nešto malo kiselog povrća i jogurt, kako nutritivno, tj. kalorijski, tako i financijski, sve je u najboljem redu. Ovaj je obrok, zajedno s pjenušcem, koštao oko 40 kn, kolika je cijena jedne naručene pizze. Pašteta od prepelice ima nekih 20% same prepelice, uz to je uzeta u kompletu s još 5 drugih sličnih pašteta i to u danima kada su ti proizvodi bili nešto povoljniji. Da skratim, sama pašteta je koštala nepunih 9 kuna.

Komentari (12) - #

utorak, 22.03.2016. - 20:02

* Tjestenina konoplje ... kalorije: 369 kcal / 10 dag


68,41 ugljikohidrata
15,49 bjelančevina
2,43 masti

3,17 vlakna
Sastav:
pšenična krupica T-400,
krupica iz durum pšenice,
voda,
sjeme konoplje 10%

Probali, iskustvo, mišljenje, ...?

Komentari (16) - #

utorak, 22.03.2016. - 07:22

* Topljeni sir s tartufima, tost, cikla, probiotik i bučino ulje ... kalorije: 410




5 dag topljenog sira s tartufima
5 dag integralnog tosta
10 dag kisele cikle
1 dl probiotika
0,1 dl bučinog ulja
šareni papar, peršin

Vrhunski užitak
i sasvim prihvatljive namirnice, dapače ;)

Okus tartufa se osjeti vrlo pristojno, i to ovaj sir čini neupitno posebnim. Naravno, vrhnje ili grčki jogurt bi puno bolje pasali u salati s ciklom, ali eto, meni je u tom obroku na red došao baš probiotik. Onako u kratko, sve sam već rekao u uvodu, izvrstan obrok, prepun ugodnih okusa i nutritivno sasvim u redu. Bučino ulje je jedno od boljih, ali uglavnom kao i kod svega drugoga, neću reklamirati proizvođača, iako to okusom, bojom i mirisom zaslužuje.

Količine su malo zaokružene, jer tosta je zapravo bilo 2,5, sira 3,5, cikle 11 dag, a probiotika 1,5 dl. Dio probiotika sam popio. Bučinog je koliko i piše. Obzirom da sam zaokružujući napisao malo više, stvarnih kalorija je nešto manje, ali kome se da cijepati dlake samo neka to čini, meni je baš dobro ovako, jer predstavlja smisleno zaokruženu i prihvatljivu cjelinu, vrlo blisku stvarnosti.

Na priču o tome kako se topljeni sir radi od otpadaka neću se pretjerano osvrtati, ali ipak, imam potrebu još jednom istaći par detalja. Milijun sam puta objasnio da valja gledati na globalne vrijednosti neke ili nečije prehrane s jedne strane, a s druge strane, zapravo se sve radi od mrtvih životinja, ubijenih biljaka, uškopljenog mlijeka u prahu, industrijski se prerađuje, dodaje se svašta itd. Zrak ni voda nisu čisti kao nekada, suce prži kroz ozonske rupe, interne, kao i državne kontrole su upitne, a potreba za zaradom često je primarna. Ja kao pojedinac u sve to osobito duboko ulaziti ne mogu. Ono za što vjerujem da mogu je nastojati jesti umjereno i raznoliko. Evidentno je da je taj sir zdravstveno ispravan, da sadrži određenu količinu bjelančevina i ostaloga, a to je ono što naš organizam pita. Sir u trokutićima se jede i u vrtićima i školama i hotelima i bolnicama. Naravno, ne jede se ovaj s tartufima, ali to vam ja ionako samo malo vadim mast, kao što i neki drugi to isto ponekada meni rade. Zbog tih par zrna tartufa košta duplo više nego i inače oni skuplji, ali 10 kn viška definitivno ne znači da sam Rockefeller ili da svu lovu spiskam na klopu, pa nemojte izvlačiti glupe zaključke, osim ako baš morate. Zapravo, mogu si priuštiti nešto skuplje namirnice od kada bitno manje jedem, a još uvijek radim, i to je sve.

Usput, tj. vezano za prošli post, često se provlači teza da je danas teško naći dobru pečenicu, kulen, ... ili neki drugi proizvod. Ne slažem se uopće. Ljudi uz tu konstataciju ne kažu cijelu rečenicu, a to je: "Teško je naći dobru pečenicu, čija će mi cijena biti prihvatljiva!". Pečenica iz prošlog posta je zapravo istarski žlomprt i košta oko 200 kn za kg, a to je mnogima previše, i tu nastaje problem. Dobar kulen košta oko 300 kn. Rijetki žele izdvojiti 250 kn za pravi pršut ili vrhunski sir, 150 kn za uistinu dobro maslinovo ulje, ili preko 200 za hladno prešano bučino, ... da, tako je to, kvaliteta košta, i tu nema pomoći. Druga je stvar što se svi volimo zavaravati, pa uzmemo lažni kavijar, lažni šampanjac, lažni losos, ..., pa i tako već gore spomenuti kulen, pršut, ... ili pečenicu koji nisu to što bi trebali biti. Brljanje s nazivima je priča za sebe, ali o tome neki drugi puta.

Komentari (13) - #

nedjelja, 20.03.2016. - 11:01

* Pečenica, dimljeni sir, grčki jogurt, krastavci i bučino ulje ... kalorije: 490




2 dag pečenice
10 dag svježeg dimljenog sira
3 dag integralnog tosta
1 dl grčkog jogurta
5 dag kiselih krastavaca
0,1 dl bučinog ulja
peršin, čili

Što reći nego izvrstan obrok ;)

Komentari (13) - #

subota, 19.03.2016. - 08:22

* Namaz od puretine, maslina, ..., tost, šampinjoni ili kisela paprika ... kalorije: 470




5 dag namaza od puretine, ...
5 dag integralnog tosta
10 dag šampinjona ili 5 dag kisele paprike
0,1 dl maslinovog ili bučinog ulja
češnjak, peršin, papar

2 dl kiselog mlijeka ili jogurta




* Namaz od puretine, ... kalorije: 250 / 10 dag

40% puretine
20% maslina
20% kiselih krastavaca
20% maslinovog ulja
sol, papar, peršin


Kao kod mnogih sličnih namaza, bitno je dobiti podatnu teksturu, pa mjere valja uzeti s rezervom. Prvo se samelju osnovni sastojci, počevši od tvrđih, pa prema mekšima. Nakon namirnica koje daju masu dolazi masnoća koja se dodaje po malo dok se ne dobije lako maziva smjesa. Završno, dodaju se začini. Kušanje je nužno. Valja računati da će se namaz u frižideru dodatno stvrdnuti. Ako ispadne prerijetko može se koristi kao umak.

Za ovaj namaz je korištena puretina koja se pekla u pećnici, i to s drugim povrćem i poklopljeno, pa je bila sočnija nego da se ispekla direktno na tavici. Dakle kao i obično, osnovna namirnica je bila ostatak nekog drugog jela. Masline i krastavci su mi bili pri ruci i zato sam ih stavio.

Često jedem ovakve namaze za doručak, jer su izuzetno praktični. Kada vidim da mi trošenje ide polako, doradim ih u umak i umiješam tjestenini, njokima, riži i sličnom.

Komentari (15) - #

utorak, 15.03.2016. - 07:31

* Pureća prsa, mladi krumpir i prokulice pod pekom ... kalorije: 530




10 dag purećih prsa
20 dag mladog krumpira
20 dag kelja pupčara
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

- složi sve u vatrostalnu i peci koliko već treba
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Da je dobro, malo je reći, jer eto, izvrsno je ;)

Puretina, kao prividno glavna komponenta, zapravo, najslabija je karika ovog jela, ali samo u gastronomskom smislu. Nutritivno, sve je savršeno.

Ne mogu ovakva jela oduševiti, niti se radi o nedjeljnom reprezentativnom ručku, ali u svakodnevnoj kuhinji, ovo je primjer jela koja zaslužuju pažnju.


P.S. Uh, tako je lako sebi samome dati veći značaj no što je to nužno. Stvarno sam svašta krivo pomislio. ali nekako vjerujem da me zadnji tjedan sasvim otrijeznio. Da li znam što slijedi? Mislim da znam, i to je baš ono što me veseli. Onako usput, sav sadržaj bloga sam migrirao u vlastitu bazu, i to bi moglo biti baš dobro. Kao novina, ovaj je obrok prvo ušao u bazu, a tek nakon toga je objavljen na blogu. Slijedi i web objava cijele baze, kada to još malo dovedem u red. S druge strane, jedan od problema koji me dugo mučio je to što sam objavljivao vrlo umjerene obroke, dok sam istovremeno jeo ipak nešto više od toga. Svidjeti se, ljudski je, ali i glupo. Naravno, to je samo moj problem. S treće strane, napokon, ovo radim uistinu zbog sebe.

Komentari (22) - #

nedjelja, 13.03.2016. - 20:19

* Tuna, losos, pecivo, maslac, rikula, mozzarella, masline, rajčice, papričice ...




tuna carpaccio ... žutoperajna dimljena tuna
hladno dimljeni losos
bijelo pecivo
maslac
rikula
mozzarella
crne masline
cherry rajčice
peppadew papričice
ekstra djevičansko maslinovo ulje
roza himalajska sol, šareni papar, vinski ocat

Nije ih previše, ali kalorije ovaj puta nisu bitne ;)

Pravim li se važan?

Naravno, ali ...
iskreno vjerujem da i ne,
jer nije ovo nedostupno svima koje poznajem.

Ovo su namirnice u kojima se uživa polako i po malo,
pa eto, tko voli ...

Ako se netko pita da li je i uz ovaj obrok išao pjenušac,
odgovor je očekivano da.
Živjeli ;)

Tu je i lijep prikladni poklon koji sam dobio upravo ovih dana. Oni koji se bar malo razumiju, lako će prepoznati. Da, skupo je, ali i vrlo kvalitetno, pa uz malo sreće dugo ćemo se družiti. Hvala vam dragi moji.



Uz glavni poklon stigla su i dva baš dobra punjenja.






P.S. Mogao bi ja ovako do besvijesti, jer eto, puno je obroka, da ne kažem gotovo baš svaki, koji su u osnovi sasvim u redu, valjda. Naravno, čistunci će uvijek naći zamjerku, tj. nije se rodio tko bi svima ugodio, ali eto, nije se baš tako teško ni ipak pomalo i umoriti. Nisam pobornik forsiranja kvantitete, pa čak ni uz značajnu natruhu makar i samoumišljene kvalitete, ali ipak sam se malo preširoko prostro, tj. zamor je sasvim lako objasniti, gotovo i opravdati, bar pred sobom, najjednostavnije rečeno, pomanjkanjem motiva za nastavak u istom tempu.



Upadate 1. Nedjeljni doručak: svega po malo




pašteta s pačjim mesom i smokvama
pašteta sa svinjskom jetrom, crvenom paprikom i maslinama
losos Carpaccio ... tanko narezani suho soljeni atlantski
naribani sir ParmigianoReggiano
preljev Vinaigrette ... ekstra djevičansko maslinovo ulje, ...
pecivo, gorgonzola, slatki krastavci, ...
i naravno, šampanjac ...



Update 2. Nedjeljni ručak: tuna, ...




odrezak tune
zelena salata, ...
široki rezanci sa špinatom
umak od paprike, komorača. artičoke, cvjetače, ...
maslinovo ulje, šareni papar, ...



Update 3. Večera ... Kupinovo vino




Vrhunska punoća okusa.
Preporuka.



Update 4.
Nije svaki dan nedjelja ;)

Komentari (19) - #

nedjelja, 06.03.2016. - 09:16

* Vratina, njoki, poriluk i mrkva ... kalorije: 580




10 dag svinjske vratine
10 dag krumpirovih njoka
10 dag poriluka
10 dag mrkve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar

- očisti vratinu od kosti, nasjeckaj na kockice
- očisti povrće, nasjeckaj poriluk, naribaj mrkvu
- dinstaj meso i povrće, podlij vodom, začini, pirjaj
- skuhaj njoke u slanoj vodi, ocijedi, umiješaj mesu i povrću

Jako ukusan obrok. Zanimljiva nota slatkog od mrkve, ugodno mašnjikavo, ali nikako previše, jer mesa je baš malo (jedan šnicl na dvije porcije). Poriluk nesumnjivo spaja sve u vrlo ugodnu cjelinu. Bojao sam se da će njoki ostati malo na suhom, ali ispalo je baš dobro. Ništa egzotično, atraktivno, pa čak ni posebno, ali baš dobar svakodnevni obrok.

Komentari (13) - #

subota, 05.03.2016. - 14:20

* Dimljena salama s tartufima, cheddar, pecivo i peppadew papričice s mozzarellom ... kalorije 450




3 dag dimljene salame s crnim tartufima
2 dag cheddar sira
5 dag bijelog peciva
1 dag majoneze
5 dag peppadew papričica
2 dag mozzarelle
šareni papar

Sve je odlično, a kalorije su prihvatljive ;)

Eto, moglo je biti nešto više povrća, ali peppadew papričice su vrlo posebne, intenzivno slatko ljutog okusa. Mozzarella ih lagano ublažava.

Cheddar, proizvođač veli, škotski zreli sir, manje je poznat na ovim prostorima, ali radi se o vrlo cijenjenom siru u svijetu, posebno u Engleskoj odakle u originalu i dolazi.

Dimljena salama s crnim tartufima, delicija je za sebe.

Komentari (5) - #

subota, 05.03.2016. - 08:00

* Puretina, ječam, poriluk i maslinovo ulje ... kalorije: 630




20 dag tamne puretine bez kosti i kožice
5 dag ječma
20 dag poriluka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak, peršin

- dinstaj meso narezano na kockice, začini
- dodaj narezani poriluk, začini, dinstaj
- skuhaj ječam, ocijedi, umiješaj u meso i povrće

Još jedan obrok koji je ukusniji nego to slika možda govori. Nerijetko, tako je kada je sve izmiješano, ali dobro, to sam apsolvirao. Eto, slika je priča za sebe, ukus je nešto sasvim drugo.

Osnova recepta je ideja Gurmanke u kojoj su ječam i poriluk.

Komentari (7) - #

petak, 04.03.2016. - 19:32

* Puretina, tjestenina, rajčica i ribani sir ... kalorije: 680




20 dag tamne puretine bez kosti i kožice
2 dag ribanog tvrdog sira
5 dag širokih rezanaca sa špinatom
20 dag sjeckane rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak, peršin

- dinstaj mljeveno meso, začini, dinstaj sjeckanu rajčicu, začini
- umiješaj tjesteninu, posipaj parmezanom

Još jedan obrok koji je ukusniji nego to slika možda govori. Nerijetko, tako je kada je sve izmiješano, ali dobro, to sam apsolvirao. Eto, slika je priča za sebe, ukus je nešto sasvim drugo.

Komentari (6) - #

četvrtak, 03.03.2016. - 21:13

* Meso ...




Izdvojeni komentar
nisam pristalica konzumacije mesa, a posebno ne divljih životinja, no bilo kako bilo - ima ljudi koji konzumiraju meso, naravno, pa i ono od divljih životinja...



Zanimljivo razmišljanje, i nemam ništa protiv njega, baš kao ni ostalih prehrambenih osobnih izbora. Ipak, bilo bi možda zgodno kada bi se malo i dodatno obrazložilo, jer ovako samo za sebe djeluje nedorečeno. Na primjer Indijanci, koji nisu bili vegetarijanci, poštivali su životinje koje su ubijali radi vlastite prehrane. Uz razne obrede, imali su običaj i direktno se ispričavati i zahvaljivati svojoj lovini. Malo su dramili oko svega. Time su uljuljkavali vlastitu savjest, valjda, ali lovom i ribolovom su se bavili oduvijek, kao i cijeli ljudski rod. Općenito, cijela je priroda zasnovana na tome da se jedna vrsta hrani nekim drugima. Ako Bog u tome ne vidi problem, pitam se što ljude vodi tome.

Moralne dvojbe su kao i uvijek dvojbene, i teško ih je generalizirati.

Oko nehumanog postupanja, uplitanja kemijom, genetikom, ... o tome bi se dalo, ali nekako ispada da je po zlu krenulo upravo od kada je čovjek ozbiljnije uveo poljoprivredu i počeo proizvoditi i konzumirati svu silu škroba i šećera, a na to se evolucijski uistinu nije stigao navići. S time se poklopila i veća dostupnost mesa, a ono pak apsorbira sve ono loše iz moderne intenzivne poljoprivrede, plus još što dobije dodatnu porciju ljudske intervencije direktno u vlastitom uzgoju i proizvodnji (kemikalije, antibiotici, hormoni, ... umjetno ovo i ono). Vrlo je vjerojatno da i životinje koje su svoj obol dale navedenim paštetama nisu baš skroz divlje, dapače, puno je vjerojatnije da su iz čisto kontroliranog uzgoja.

Završno, netočna je tvrdnja da vegetarijanci žive duže i kvalitetnije. Točno je da tjelesno aktivniji ljudi koji dugi period vode računa o svojoj prehrani i zdravim životnim navikama općenito, te imaju bolje životne uvjete, žive duže i kvalitetnije. Da je dovoljno samo ne jesti meso siromašna Afrika bi imala najduži životni vijek, ali eto, upravo je suprotno.

Kako god, ja ću se i opet vratiti svojoj staroj mantri,
a to je: "Raznoliko i umjereno!", a vi kako hoćete ;)

Komentari (11) - #

četvrtak, 03.03.2016. - 09:29

* Paštete od vepra i srnetine, pecivo, rotkvice i bučino ulje ... kalorije: 450




3 dag paštete od divlje svinje i kestena
3 dag paštete od srnetine i francuskog cognaca
5 dag bijelog peciva
10 dag rotkvica
0,1 dl bučinog ulja
sol, šareni papar

Vrlo ukusan obrok, dapače,
radi se o pravim specijalitetima ;)

Cijena nije ubitačna, pa je tako jasno da sastav krije i pokoju začkoljicu. Kako god, ukusno iskustvo. Iz paketa, ostalo je još četiri sasvim posebne paštete.

U mom svijetu, kao povremena iznimka, fino i podatno svježe bijelo pecivo je poželjna pratnja ovakvih delicija.



Ako bi birao ono što me je više impresioniralo, izbor bi pao na namaz od srnetine.

Što je ispod rotkvica, neću otkriti, kamoli preporučiti. Tko se razumije u šumsko bilje prepoznati će, a drugima je ionako bolje da se klone namirnica od kojih se, ako se pogriješi, može i doslovce umrijeti.

Komentari (10) - #

srijeda, 02.03.2016. - 18:05

* Losos, tvrdi sir, zeleni rezanci, bundeva, vrhnje i maslac ... kalorije: 1160




15 dag filea lososa
2 dag ribanog paškog sira
8 dag tjestenine sa špinatom
20 dag muškatne bundeve
1 dl kiselog vrhnja
4 dag maslaca
sol, šareni papar, češnjak, peršin

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi
- losos očisti od kože i kosti, nareži na kockice
- dinstaj ga na maslacu i češnjaku, dodaj peršin, posoli
- dodaj bundevu narezanu također na kockice, posoli, zapapri
- pod kraj umiješaj kiselo vrhnje i tjesteninu
- završno dodaj ribani tvrdi sir

Imao sam dva odreska lososa. Jedan sam pripremio ja. Objavio sam ga neki dan. To je onaj čiju sam sliku natuknicu dao par dana prije objave posta. Niste mogli pogoditi o čemu se točno radi, kao što ni naknadno, na temelju kompletne slike i navedenih sastojaka niste mogli znati kako je jelo ispalo u smislu okusa. Eto, nije ispalo ni blizu fino kao ovo današnje jelo.

Drugi odrezak, ovaj iz ovog posta, pripremila je žena, potpuno po svom. Ona nije zbrajala kalorije nego je gledala gastronomsku stranu. Zamolio sam je da samo vagne sve što troši, pa sam naknadno zbrojio kalorije. Kako sam i pretpostavio, jelo joj je ispalo izvrsno.

Nakon mog obroka je izjavila da je ostala gladna, nakon ovog svog je bilo sasvim drugačije. Ovaj mali eksperiment mi je zorno pokazao zašto sam s vremenom lakoćom nakupio desetke kila viška.

P.S. Dobio sam ozbiljnu kritiku na račun micanja komentara,
a obzirom da se radi o osobi koju osobito cijenim, poslušati ću je.
Rekao bih, naravno, to nije bio jedini savjet vezan za blog i blogiranje.
Lijepo, i gotovo utješno je što i čovjek mojih godina može učiti.
Kako god, živi bili, pa vidjeli. Ne zamjerite na nesnalaženju.

Komentari (9) - #

utorak, 01.03.2016. - 21:29

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se