minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Pršut, tvrdi sir, kukuruz, bundeva i đumbir ... kalorije: 480




3 dag pršuta
2 dag ribanog Grana Padano sira
10 dag kuhanog kukuruza
20 dag muškatne bundeve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak, peršin

- na maslinovom ulju prži bundevu narezanu na ploške, posoli
- makni bundevu i kratko dinstaj pršut, kukuruz, peršin i đumbir
- kod serviranja pospi ribanim tvrdim sirom, malo zapapri

Prženje u dubokoj masnoći se ne preporučuje, a vjerojatno ni ovakvo u plitkoj, ali baš je nezgodno kada se ovako često dobije jako dobar rezultat. Rekao bih da je bitno da se ovakav način pripreme hrane koristi tek povremeno, a nikako da je pretežit.

Realna kuhinja poštuje situaciju. Ovdje je bio ostatak konzerve kukuruza, ostalo se nadovezalo. Đumbir je eksperiment. Uistinu je specifičan. Volim vjerovati da je zdrav i volio bi da je češće uključen u obroke koje jedem.

Koristio sam i bundevu, koja je jeftina, vrlo ukusna, a lako se čuva, te brzo i jednostavno priprema. U zadnje vrijeme je bundeva cijenjena namirnica kod onih koji o gastronomiji znaju nešto malo više.Usput, nekada se ni bučino ulje nije cijenilo, a danas si rijetko tko može priuštiti ono baš kvalitetno.

P.S. Slažem se, googo uvijek ima pravo, ...

Komentari (0) - #

ponedjeljak, 29.02.2016. - 22:07

* Losos, tjestenina sa špinatom,rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 450




15 dag filea lososa
5 dag širokih rezanaca sa špinatom
20 dag pelata rajčice
0,5 dl bijelog vina
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak, peršin

- očisti losos od kože i kosti, nareži na kockice
- kratko isprži na maslinovo ulju, posoli, izvadi ribu
- dodaj protisnuti češnjak, odmah zatim sjeckane pelate i sok od rajčice, posoli, zapapri, dodaj peršin i bijelo vino, dinstaj dok se umak ne zgusne
- serviraj uz zelene rezance

Uspio sam losos očistiti tako da nije ostala ni jedna jedina košćica. Taj dio posla je bio najosjetljiviji. Nemam kuharsku pincetu, ali snašao sam se nekako rukama i nožem. Losos nisam pržio duže od 5 minuta. Lagano sam protresao wok tavu, ali sam si pomagao i s parom širokih drvenih kuhača s kojima sam nježno okretao pojedine komade ribe.

Ne bi pogriješio da sam sve na kraju prelio s još jednim čepom maslinovog ulja. Imao sam u pripremi i tvrdi paški ribani sir, ali poučen pričom iz tv kulinarskih emisija da ne treba miješati dominantne namirnice intenzivnijeg okusa, odustao sam od njega i dozvolio lososu da bude glavna zvijezda ovog jela.

Pogađanje zadano prije par dana u pitanju ispod i nije išlo baš tako lako, pa priča da slika vrijedi više od tisuću riječi i opet pokazuje moć uvriježene šablone bez osobitog pokrića, ali eto, gotovo uvijek zgodno zvuči.

Ovaj puta je slika nešto šira, a i par bitnih riječi je tu, tj. točno znate što je u ovom jelu. Kako se to odražava na vaše mišljenje o ukusu ovog jela, tj. što mislite kako je ispalo u čisto gastronomskom smislu?

Mala digresija, da ne bi bilo zabune, tjestenina je ona skuplja, losos sam kupio skroz svjež, maslinovo ulje je ekstra djevičansko, vino s oznakom kvalitetnog, peršin friški, češnjak domaći, jedino su pelati iz konzerve.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 29.02.2016. - 07:30

* Svinjska jetra, kukuruz i špinat ... kalorije: 460




10 dag svinjskih jetra
10 dag kuhanog kukuruza
20 dag mladog špinata
0,1 dl suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak

- dinstaj jetra na suncokretovom ulju, začini
- špinat dinstaj na maslinovom ulju, dodaj kukuruz, začini

Ukusan obrok, nutritivno izbalansiran ;)

Kao što rekoh, nisu bitne iznutrice, ili teletina, buča, ječam, riba, škampi, ...
ali raznolikost, i umjerenost, to je ono što bi moglo biti skroz prihvatljivo,
i upravo to je ono čemu uporno pokušavam dati naglasak na ovom blogu.

Komentari (6) - #

nedjelja, 28.02.2016. - 17:29

* Dimljeni svježi sir, ječam, špinat i laneno ulje ... kalorije: 530




10 dag dimljenog svježeg sira
5 dag ječma
20 dag mladog špinata
0,1 dl lanenog ulja
sol, šareni papar

- skuhaj ječam u slanoj vodi, ocijedi, ohladi
- špinat pofuri u vreloj slanoj vodi, ocijedi, malo stisni
- serviraj uz svježi dimljeni sir, zapapri, prelij s lanenim uljem

Ovaj post je dokaz da komentari imaju smisla ;)

Komentari (1) - #

subota, 27.02.2016. - 16:40

* Meki kozji sir, tost, ajvar, suhe lisičarke i bučino ulje ... kalorije: 470




5 dag mekog kozjeg sira
5 dag integralnog tosta
10 dag ajvara
0,1 dl bučinog ulja
suhe lisičarke

Što mislite, da li je ovo dobar obrok, ...
ali da, što vrijedi sud bez zajedničkih kriterija ;)

Ma ne, ne, nisu bitne iznutrice, sir ili teletina, buča, ječam, riba, škampi, ...
ali raznolikost, i umjerenost, to je ono o čemu godinama pjevam,
i sasvim mi je ugodno to si predstaviti stepenicom iznad ...

Komentari (0) - #

subota, 27.02.2016. - 11:01

* Svinjska jetra u kukuruznoj krupici, crni kruh i zlatni šampinjoni ... kalorije: 490




10 dag svinjskih jetra
1 dag kukuruzne krupice
5 dag crnog kruha
15 dag zlatnih šampinjona
0,1 dl suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- jetra uvaljaj u kukuruzno brašno, peci na suncokretovom ulju
- dinstaj šampinjone na maslinovom ulju, posoli, zapapri
- serviraj uz crni kruh, začini jetra, dodaj češnjak

Ukusno jelo, ali eksperiment s kukuruznom krupicom nije dao osobito dobar rezultat. Moja žena inzistira da se jetra uvaljaju u već neko brašno, najvoli standardno pšenično, dok ih ja ostavim takva kakva jesu. Njoj pršče uvijek, meni nikada, jer ih jednostavno poklopim. Šampinjoni su ispali izvrsno. Ovi zlatni imaju mrvicu okusa više i zato ih kupim kada sam u prilici birati između njih i običnih bijelih. Kruh kao prilog je priča za sebe, ali svakako je pasao, a i vrijeme pripreme je skroz prihvatljivo,. Ne, nisam radio svoj crni kruh, samo sam odrezao šnitu kupljenog.

Komentari (0) - #

petak, 26.02.2016. - 23:20

* Piletina, ječam i mahune na maslacu ... kalorije: 510




15 dag filea pilećih prsa
5 dag ječma
10 dag mahuna
2 dag maslaca
sol, šareni papar, peršin

- skuhaj mahune i ječam u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj piletinu na maslacu, posoli, začini peršinom
- promiješaj mahune i ječam u tavi na kojoj se radila piletina
- kod serviranja začini netom mljevenim šarenim paprom

Vrlo ukusno i zdravo jelo ;)

Tko si može/želi priuštiti još malo maslaca za mahune i ječam, sigurno će uz kalorije dobiti i na podatnosti i ukusu.

Svojevremeno, sasvim pristojno mi je ispalo:





Hvala vam na dobrim prijedlozima za jela s ječmom.

Izdvojiti ću:
@ Gurmanka:
- ječam i poriluk

@ zen zi:
- ječam, salata i sir,
- ječam, jogurt i banana



U međuvremenu sam isprobao kombinaciju ječma, špinata i dimljenog svježeg sira (prema ideji zen zi). Ispalo je izvrsno. Slijedi i post, ali čim dođe na red (ima ih par ispred u pripremi).

Komentari (0) - #

četvrtak, 25.02.2016. - 15:52

* Mliječni namaz, crni kruh, šunka, krastavci i bučino ulje ... kalorije: 380




5 dag mliječnog namaza s paprikom i čilijem
5 dag crnog kruha
5 dag kuhane šunke
10 dag kiselih krastavaca
0,1 dl bučinog ulja

Milina od okusa. Ovi su krastavci slatkasti, što daje poseban štih cijelom obroku. Namaz je vrlo ukusan, šunka dijetalna sa svega 90 kcal na 10 dag, a crni kruh je potvrđen kao onaj koji je sasvim dobar i drugi dan. Bučino ulje je nutritivna kruna ovog odličnog doručka.

Komentari (0) - #

srijeda, 24.02.2016. - 19:25

* Pileća juha, meso i povrće iz grincajga (mrkva, kelj, koraba, celer, peršin) ... kalorije: 490




10 dag filea piletine od hrbata
30 dag povrća iz grincajga
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, celer, peršin

2 dag rezanaca za juhu
1 dag pileće masnoće

- skuhaj pileći hrbat i grincajg
- ukuhaj rezance i serviraj juhu
- odvoji meso i serviraj s povrćem
- zapapri i prelij s malo maslinovog ulja

Prvo ide odlična juha,
a onda meso i povrće ;)

Trebala je to biti juha u sklopu nedjeljnog ručka,
ali ipak je ostalo za dan kasnije kao samostalan obrok.

Odlična večera, ukusna i potpuna u skoro svakom pogledu.

Količine masnoće koje je piletina pustila u juhu su procijenjene.

Komentari (0) - #

srijeda, 24.02.2016. - 08:41

* Pileća krilca, krumpir, paprika i šampinjoni ... kalorije: 620




10 dag pilećih krilca
20 dag krumpira
10 dag paprike
10 dag zlatnih šampinjona
0,2 dl suncokretovog ulja
sol, papar

- ispeci krilca i krumpir u pećnici
- dinstaj papriku i šampinjone u woku

Šampinjone ne treba presitno rezati, jer onda nestanu, dok se ovako baš lijepo osjete. Zlatni šampinjoni su tek koju kunu skuplji i kada ih ima radije ih uzmem nego obične. Nije vrijeme paprike, tj. dosta je skupa ovih dana, ali okus i miris su joj odlični. Kada po krumpiru kapa mast od krilca ne treba se bojati da će biti suh. Da su se krilca pekla još 10 min. dobila bi lijepu zlatno rumenu boju, ali ovako su bila dovoljno termički obrađena i vrlo podatna, tj. ugodno mekana i sočna. Pileća krilca računam 220 kcal, što je točno duplo više od filea prsa, i razvidno je što bi bio pravi dijetni izbor, ali eto, nije svaki dan nedjelja.

Komentari (10) - #

utorak, 23.02.2016. - 07:27

* Roquefort, pačja mast na tostu i turšija ... kalorije: 460




5 dag Roquefort sira
3 dag integralnog tosta
2 dag pačje masti
10 dag turšije
čili

Original je original.


Možda naoko čudna ili barem neobična kombinacija,
ali kome je poznato o čemu se radi vjerujem da uopće nije.

Roquefort (Francuska) - Najslavniji sir na svijetu prati ova legenda: mladi pastir koji je čuvao ovce sklonio se u pećinu kako bi tamo u miru pojeo kruh sa sirom. Iznenada je u polju ugledao krasnu djevojku, zaboravio na glad i otrčao za njom ostavivši za sobom hranu. Poslije nekoliko tjedana kada je navratio do pećine, ugledao je pljesniv sir. Usprkos izgledu, odlučio ga je probati i na svoje veliko iznenađenje, oduševio okusom. Roquefortom se danas može označavati samo sirevi nastali u pećinama u blizini mjestašca Roquefort-sur-Soulzon u departmanu Aveyron, na južnim obroncima Cevennes gorja. ... wikipedija


Naravno, i meni bi bilo draže da sam otrčao za kakvom zlatokosom,
ali eto, svako vrijeme nosi svoje. Sada je na redu dobar sir ...
tj. kada već jedeš malo, lakše si je priuštiti vrhunsko.

Komentari (12) - #

nedjelja, 21.02.2016. - 10:05

* Štuka, umak od bundeve i vrhnja, riža i grašak ... kalorije: 610




20 dag štuke
5 dag integralne riže
10 dag mladog graška
15 dag muškatne bundeve
0,5 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
0,05 dl suncokretovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- u slanoj vodi skuhaj rižu, grašak i bundevu
- ribu posoli, lagano naulji i ispeci u pećnici (30 min. na 200 st.)
- bundevu samelji, umiješaj vrhnje i peršin, zgnječeni češnjak, zapapri




Malo sam se bojao da će štuka biti presuha, ali nije, bila je izvrsna. Umak od bundeve bi bio bolji da se dinstalo na maslacu, ali i ovako je masnoće nešto više nego inače. Općenito, izdašnije korištenje masnoga jelu često donosi bolji okus, ali eto, ovo je igra u kojoj se kalorije broje prije nego li se gleda na gastronomski doživljaj.

Komentari (14) - #

subota, 20.02.2016. - 12:23

* Som, batat, rajčica, luk i maslinovo ulje ... kalorije: 570




20 dag filea soma
20 dag batata
20 dag sjeckanih pelata rajčice
5 dag luka
0,15 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, čili

- dinstaj luk, rajčicu i ribu na maslinovom ulju, dodaj češnjak, začini
- skuhaj batat, zgnječi ga u pire, začini i dodaj malo maslinovog ulja





Som je iz Draganića, i vjerojatno je najbolje da na tome i ostane, tj. da ne objašnjavam zašto mu treba 27 st. Celzijusa da bi preživo, zašto mu je meso crveno i zašto ... sve u svemu, vrlo je ukusan i solidno konzistentan, što je svakako praktično. Varijanta za koju ne znaš je li brudet ili fiš prolazi za svu ribu koja se baš neće raspasti kuhanjem. Kao što sam već insinuirao, ova nije, dapače. Pasao bi svježi peršin, ali eto, nemam ga doma baš uvijek. Tu je i batat, izvrsna namirnica, zdrava i ukusna. Nebitno je što se od njega napravio pire. Bitno je da njegova slatkoća ipak nije pasala ovom jelu, i da bi mnogi drugi prilozi bili puno bolji izbor, ali dobro, čemu cijepati dlake, bilo je ovo sasvim pristojno i vrlo ukusno jelo.


P.S. Jasno da će riba nekoga asocirati na opjevani riblji petak, za koji bi meni bilo žalosno da je jedini dan za ribu, ali eto, evidentno je da sam ovog soma jeo bar koji dan ranije nego danas. Nema veze, dobro je da svatko uredi svoju prehranu kako misli da je prihvatljivo, a mislim da je riba u redu što češće, pa makar bila i rjeđe nego to preporučuju nutricionisti. Za one koji pak jedu samo morske ribe, što reći, valjda isto najbolje ništa, ili tu negdje. Morske ribe su super, i veseli me činjenica da ih jedem češće od većine južnjaka koje znam. Istina, moja najdraža Slavonka se malo buni na učestalost ribe na našem stolu, ali što se može, nitko nije savršen ;)

Komentari (8) - #

petak, 19.02.2016. - 07:30

* Dimljeni losos, pecivo, maslac s tartufima i krastavci ... kalorije: 570




5 dag dimljenog lososa
10 dag peciva sa sezamom
10 dag kiselih krastavaca
2 dag maslaca s tartufima
1 dl šampanjca

Žena i ja iz mjeseca u mjesec slavimo dan na koji smo se upoznali. Jučer je bio jubilarni 444-ti zajednički 17-ti. Zadnjih par desetljeća i sin slavi s nama.
Život je lijep, kada nisi slijep ;)

P.S, Cijena ovog obroka je točno 25 kn,
pa nema smisla pričati o nedostižnosti.

Komentari (13) - #

četvrtak, 18.02.2016. - 07:25

* Pierina, tjestenina, bundeva i maslinovo ulje ... kalorije: 570




10 dag tamne piletine
5 dag integralne tjestenine
20 dag muškatne bundeve
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin, kurkuma

- na malo ulja dinstaj meso, posoli, dodaj bundevu, pa češnjak i peršin, posoli, zapapri
- kod serviranja posipaj kurkumom, prelij s malo maslinovog ulja

Još jedan vrlo ukusan obrok :)

Kada vjeruješ da ne treba baš ništa mijenjati zapravo znaš da je dobro. Naravno, usprkos istinitosti navedenoga, već sljedeći puta će bar nešto biti drugačije, jer to je igra koju volim. Uvijek slobodno, ali ipak i u dobrim granicama.

I ovdje je bundeva zapravo u glavnoj ulozi.
Jeftina, podatna i nutritivno vrijedna, ...
i ne, ni ovo jelo ne može bez nje.

Komentari (8) - #

srijeda, 17.02.2016. - 20:17

* Piletina, grašak i bundeva ... kalorije: 530




10 dag flea tamne piletine
20 dag mladog graška
20 dag muškatne bundeve
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- dinstaj sve na češnjaku i malo ulja, začini
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Jako, jako dobar obrok ;)

Komentari (11) - #

utorak, 16.02.2016. - 07:32

* Jaja na špeku i luku uz ajvar i kukuruz ... kalorije: 490




10 dag jaja (2 kom., manja)
2 dag špeka
5 dag kuhanog kukuruza
5 dag ajvara
5 dag luka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

- dinstaj, ... uživaj

Istina, radi se o ostacima nekih drugih planova, ali, ...

Svakodnevna kuhinja podrazumijeva kompromise.


P.S. Vrijeme jeftine pažnje uvijek prođe, jer eto, ...
život se pobrine da shvatImo i ono što nam se baš i ne sviđa ;)

Komentari (3) - #

utorak, 16.02.2016. - 00:43

* Panirani oslić i krumpir ... kalorije: 460




15 dag paniranog oslića
20 dag krumpira
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin, vinski ocat

- na malo ulja ispeci paniranog oslića
- serviraj uz krumpir salatu

Smrznuti panirani oslići se mogu pripremiuti u tavi ili u pećnici. U pećnici je lakše štedjeti na ulju, ali i u tavici se može napraviti na malo ulja iz spreja.

Salatu sam napravio od dijela krumpira koji je ostao iz kombinacije s bakalarom i porilukom. Zato po sebi i ima komadiće poriluka i peršina. Dio krumpira iz gornjeg sloja se slabije skuha, pa ga je dobro malo dokuhali.

Volim meso, ali u puno obroka ga nemam, i uopće mi ne fali. Ne bi baš volio onoga tko bi me prisilio da ribu jedem samo petkom. Nastojim je jesti barem svaki drugi dan.

Netko možda smrznute panirane osliće i ne smatra pravom ribom, što mi uopće ne smeta. Ima svega za sve, pa neka bira tko si što želi ili može priuštiti.

Često vidim strah od ribljih kosti kod ljudi, ali eto, tako je to, tko se vatre boji, slabo će se ogrijati, kao i tko zazire od pokoje koščice, neće se baš ribe nauživati. A čujte, to je jednostavno tako, nisam to ja izmislio ;)

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 15.02.2016. - 20:39

* Feta sir, poriluk i kukuruz ... kalorije: 500


Carsko mso, batat, kelj, ...
5 dag feta sira
10 dag kuhanog kukuruza
15 dag poriluka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar

- dinstaj poriluk na maslinovom ulju, posoli, zapapri, pod kraj dodaj kuhani kukuruz
- kod serviranja dodaj feta sir i prelij s još malo maslinovog ulja

Jednostavno i perfektno, naravno, meni ;)

Slatkasto slano, s izraženim ukusom poriluka, dobrom dijelom na račun količine u odnosu na ostalo.

Komentari (10) - #

nedjelja, 14.02.2016. - 18:46

* Bakalar s porilukom i krumpirom … kalorije: 470




15 dag filea bakalara
15 dag krumpira
15 dag poriluka
3 dag koncentrata paradajza
0,5 dl bijelog vina
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

Jelo je rađeno sa fileom svježeg bakalara.


- očisti i nareži povrće i ribu
- u tavu (wok) za kuhanje stavi prvo krumpir


- na njega stavi poriluk, posoli, zapapri
- prelij s malo maslinovog ulja


- dodaj narezanu ribu, posoli, popapri
- zgnječi češnjak po ribi


- kao zadnji sloj stavi ponovno krumpir, posoli
- posipaj sjeckanim svježim peršinom
- umiješaj koncentrat rajčice i vino, prelij po svemu


- dolij vode da prekrije sve namirnice
- stavi na vatru, poklopi
- kada zakipi makni poklopac i kuhaj 30 min.


Recept potpisuje Tomislav Špiček, poznati kuhar i tv kulinarski sudac. Obzirom na česte bar naoko stroge primjedbe kandidatima, išao sam baš provjeriti koliko vrijedi njegov recept. Bio sam mu spreman reći nešto u stilu onoga kako on i njegove kolege stalno podbadaju amatere koje ocjenjuju: „Poriluk se prvo mora prerezati uzdužno, da bio se mogla očistiti zemlja, a tek onda na polukrugove!“, „Čemu rezati ribu na male komade kada imaš priliku servirati lijep komad fileta!“, „Pa ne možeš jednako dugo kuhati krumpir, poriluk i nježnu bijelu ribu!“, „Zašto posebno miješati koncentrat paradajza i vino kada će se ionako izmiješati u jelu!“, „Mislio sam da svi znaju da se vino ne stavlja na početku, nego pod kraj kuhanja!“, „Pa ne treba svako jelo s morskom ribom imati maslinovo ulje, peršin i češnjak!“, itd., itd., ali, … ovo je bilo skroz ukusno jelo, i mislim da ne treba baš ništa mijenjati. Bravo Tomek, i bravo mojoj ženi koja je sve odradila prema originalnim uputama i dobila baš odlično jelo.


Dobar tek i živjeli ;)

Komentari (10) - #

petak, 12.02.2016. - 07:29

* Brza pita s porilukom … kalorije: 550


Carsko mso, batat, kelj, ...
Sastojci za kompletno jelo (6 porcija):
50 dag poriluka
25 dag brašna
2 dl mlijeka
25 dag feta sira
4 jaja
1/2 vrećice praška za pecivo
10 dag špeka
0,3 dl ulja
sol, mljeveni papar

sveukupne kalorije: 3300
porcija je 1/6: 550 kcal

Poriluk narežemo na polukrugove i ispržimo ga na zagrijanom ulju. U brašno dodamo prašak za pecivo, jaja i zagrijano mlijeko. Promiješamo sastojke te dodamo izgnječeni feta sir, isprženi poriluk, sol, papar i miješamo sastojke. Kada se smjesa ujednači prebacimo je u okruglu posudu za pečenje premazanu uljem. pečemo 30-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 st. C.

Jelo je napravljeno po receptu iz časopisa „Hrana i vino“. Razlika je to što je kod njih navedeno 4 dl mlijeka, nije mjereno ulje i nema špeka.

Usprkos tvrdnji da se radi o brzom jelu, ono ipak izlazi iz okvira koji su meni prihvatljivi. Previše je sastojaka i nije dovoljno jednostavno za moj ukus. Samo jelo je ispalo odlično, i zato sam ga zabilježio.

Komentari (14) - #

četvrtak, 11.02.2016. - 20:07

* Puretina, grašak i bundeva s koprom … kalorije: 560


Carsko mso, batat, kelj, ...
15 dag filea tamne puretine
(batak bez kosti i kože)
15 dag mladog graška
15 dag muškatne bundeve
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, kopar

- na ulju dinstaj češnjak i meso, dodaj grašak i buču, posoli, zapapri, podlij vodom po potrebi, pod kraj dodaj kopar
- kod serviranja prelij s malo ulja

Ne izgleda atraktivno,
ali vrlo ukusan obrok ;)

Kod ovakvih složenaca koji se rade u woku čest je slučaj da u konačnici izgledaju nekako neugledno, ali srećom, jednako je često da su posebno ukusni. Nutritivno, sve je zastupljeno, omjeri su prihvatljivi, jedino je mrvicu više maslinovog ulja, ali to je zato da na kraju bar dio dođe u termički neobrađenom obliku. Očekivano, ulje je donijelo i koju kaloriju više. Mladi grašak je naravno bio mlad kada je ubran pa zaleđen. Bundeva je ona fina, muškatna. Kopar se savršeno uklopio.

Bundeva je hrana za pametne. Nutritivno je vrlo vrijedna, ukusna je i podatna za pripremu, a cijena joj je povoljna, zahvaljujući upravo svima onima koji je podcjenjuju i široko lučno zaobilaze. Što se mene tiče, neka tako i ostane.

Komentari (14) - #

srijeda, 10.02.2016. - 19:39

* Namaz od srdela, tost, majoneza i turšija … kalorije: 480




5 dag namaza od srdela
5 dag integralnog tosta
2 dag majoneze s čilijem
10 dag turšije

* Namaz od srdela:
60% srdele
30% maslinovog ulja
10% limuna, peršina
sol, papar

Srdele sam kuhao neki dan, pa sam malo izdvojio za namaz. Namazi su bolji kada je riba suša, tj. kada se priprema tako da jednim dijelom dehidrira.

Turšija je ukiseljeno miješano povrće (krastavci, zeleni paradajz, paprika, luk, feferoni, … sve sirovo, tj. bez termičke obrade.

To što sam nabavio od turšije ne znam sve prepoznati, većinu da, ali sve ipak ne.

* Na fotografiji je nešto manje tosta i namaza nego je navedeno u sastojcima, čisto da ne pretrpam tanjur. S druge strane, količine koje sam naveo kompletiraju obrok u smislenu cjelinu, iako, pojeo sam upravo ovo što je bilo na tanjuru, dakle nešto manje upravo osnovnih namirnica, time i kalorija.

Komentari (11) - #

srijeda, 10.02.2016. - 07:24

* Kare, rizi-bizi i cikla s kimom i bučinim uljem ... kalorije: 600




10 dag karea bez kosti
5 dag integralne riže
10 dag graška
10 dag cikle
5 dag luka
0,1 suncokretovog ulja
0,1 bučinog ulja
sol, papar, češnjak, jabučni ocat, kim

- na malo ulja zaprži sirovu rižu, dodaj vode, posoli, skuhaj, ocijedi
- na ulju dinstaj luk, posoli, dodaj grašak, na kraju dodaj rižu
- ispeci meso na ulju iz spreja, posoli, popari, posipaj češnjakom
- serviraj uz ciklu, začini octom, kimom i bučinim uljem

Za razliku od prošlog,
ovo je sasvim pristojan obrok ;)

Cikla je u gornjem dijelu tanjura i gotovo se ne vidi jer je tamna.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 08.02.2016. - 16:10

* Carsko meso, batat, kelj, maslinovo ulje i kopar ... kalorije: 690


Carsko mso, batat, kelj, ...

10 dag carskog mesa
20 dag batata
20 dag kelja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, kopar


- nakon što si naoštrio nož preko svih granica, gornju (ili donju, stvar pozicije) kožu zareži preduboko, posoli i dobro zamotaj u aluminijsku foliju

- peci pola sata na 200 st., odmotaj, peci još pola sata na 200 st., okreni, ...

- zaspi, ... zzz..., probudi se kada se upali protupožarni alarm

- istovremeno prekuhaj batat i kelj, ocijedi, obzirom da više ne možeš izdvojiti batat, sve zajedno izgnječi kao za pire

- prepečeno meso popapri, ali prvo odreži sve ono skroz crno

- nedefiniranu povrtnu smjesu začini koprom, i dodaj malo maslinovog ulja, baš kao da je sve u najboljem redu

- otvori prozore da se dim izvjetri, pusti Norah Jones i nasmij se





Svima koji ti kažu nešto protiv ovog uratka okreni tanjur, i koliko te volja pojedi sam. Dio koji ne možeš odmah podijeli na nekoliko dodatnih obroka. Prvi pojedi drugi dan, kao gablec, bez da priznaš da si zeznuo stvar, a ostalo baci, jer uistinu ne valja, i nikoga više nije briga.

Zaspati kada se radi jelo mogu samo oni čiste savjesti ;)

P.S. Psss...

Komentari (8) - #

nedjelja, 07.02.2016. - 19:23

* Carsko meso, batat, prokulice, maslinovo ulje i kopar ... kalorije: 760




10 dag carskog mesa
15 dag batata
25 dag prokulica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, kopar

- povrće skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- meso samelji i posoli, oblikuj u pljeskavicu
- ispeci pljeskavicu na tavici na malo ulja iz spreja
- kod serviranja meso zapapri, povrće začini koprom i prelij maslinovim uljem

Nutricionisti za carsko meso vele da ima čak 520 kcal u 10 dag. Računao sam ga 340, što je možda isto previše, jer puno se masti iscijedilo, a nije se pojela u tom obroku. Sama pljeskavica nije djelovala uopće premasno.

Za razliku od srdele, ispada da je ovo meso za rudare,
a ne za bika koji sjedi cijeli dan.


P.S. I u prošlom postu je u igri kopar,
baš kako to piše u sastojcima i tekstu.

Komentari (10) - #

subota, 06.02.2016. - 09:59

* Gablec: Sir, vrhnje, rotkvice i kopar … kalorije: 450


Sir, vrhnje i rotkvice
15 dag svježeg kravljeg sira
20 dag kiselog vrhnja, 12% m.m.
10 dag crvenih rotkvica
kopar

Omiljena vrsta gableca:
sir, vrhnje, svježe povrće i začin.

Krenuo sam na plac s namjerom da kupim paradajz ili papriku, ali bile su vrlo skupe, a ono što je bilo jeftinije tako je i izgledalo. Baš sam se razveselio kada sam ugledao rotkvice. Zapravo, ovih dana ih ima, ali sam u prvi mah zaboravio na njih. S koprom je bilo nešto teže. Njega ima na rijetko kojem štandu, ali imao sam sreću pa sam dobio dojavu kada i gdje će ga biti, i bilo je.


Kopar

Koristite li svježe začine?

Komentari (9) - #

petak, 05.02.2016. - 19:41

* Srdela, batat, prokulice, češnjak, peršin i maslinovo ulje … kalorije: 510


Srdele
15 dag srdela
15 dag batata
15 dag kelja pupčara
0,15 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- kuhaj očišćenu ribu i povrće 10 min. u slanoj vodi
- začini i prelij maslinovim uljem kod serviranja

Vrlo zanimljivi okusi.

Batat sam kuhao s kožicom. Kao šteta je baciti vlakna i što već tu ima.

Da mi je slabije kipjelo ne bi se srdela ovako otužno raspala. Žena je svoj dio pržila na ulju, i naravno, takve su cijele, ljepše i ukusnije, ali …

Kulinarski jednostavno, ali i nedorečeno, nutritivno, poprilično dobro.

Gradele jesu izvan konkurencije, ali nije baš vrijeme za njih. Tko želi kontrolirati prehranu i uštedjeti koju kaloriju češće treba kuhati, ili jesti sirovo što se već može, a svakako rjeđe pržiti na ulju. Peći u pećnici s manje masnoća, negdje je između, pogotovo ako se priprema poklopljeno, pa se zapravo pari u vlastitim sokovima. Kako god, ovako pripremljena riba ne traži nužno ni vino.

Komentari (10) - #

petak, 05.02.2016. - 00:39

* Srdela … kalorije: 120 / 10 dag


Srdele
Masti: 5,2
Proteini: 18,3
Ugljikohidrati: 0

- domaća vrhunska riba, nije skupa
- bogata omega-3 masnim kiselinama
- probavljive i iskoristive bjelančevine
- makronutrijenti, vitamini, minerali, ...

Dobra mjera za veličinu srdela je 24 komada u kili.

Potrošnja ribe po glavi stanovnika:
Hrvatska ... 8,5 kg
Grčka ... 21 kg
Italija ... 25 kg
Francuska ... 34 kg
Španjolska ... 44 kg
Portugal ... 57 kg
Island ... 90 kg
prosjek EU ... 21 kg

Nutricionisti vele da bi bilo dobro bar jednom tjedno jesti plavu ribu.

Kakva je situacija kod vas,
tj. koliko često jedete plavu ribu?

Kako pripremate srdelu?

Komentari (21) - #

srijeda, 03.02.2016. - 18:35

* HAH: Zdravo ili otrovno?


Za mnoge se namirnice moramo pitati upravo to pitanje. Stijenka konzerve rajčice spomenute u prošlom postu uistinu sadrži plastiku u sebi, a koja je u određenim dozama najkraće rečeno otrov. Stručnjaci se ne slažu oko toga da li se ona otapa u proizvod u mjeri opasnoj za zdravlje. Neki kao prihvatljivo rješenje preporučuju kemijski neaktivnu staklenu ambalažu. Tragom informacije o nesretnoj kemikaliji „bisfenol A“ iz konzervi, malo sam potražio što piše o svježim rajčicama koje se prodaju na policama naših trgovina. Ni tu sve nije kako bi mi voljeli. Rajčica je zbog svoje učestale neispravnosti (uglavnom ostaci štetnih spojeva iz procesa proizvodnje i uskladištenja) na listi namirnica koje treba posebno kontrolirati. Kao usporedbu nutritivnih vrijednosti našao sam i podatak da je rajčice iz konzerve u blagoj prednosti u odnosu na svježe, jer prema objašnjenju autora sadrže više blagotvornog likopena. Kako god, jako je puno članaka koji pišu o potpuno suprotnim rezultatima ispitivanja, tj. testiranja navodno istih namirnica. Jedna institucija, studija ili znanstvenik dokažu superiornost neke namirnice, drugi pak utvrde da šteti zdravlju. Na internetu može svatko pisati što hoće, pa ga nije logično uzeti skroz ozbiljno. Masa je tekstova gdje se nešto prepiše, proizvoljno izmijeni u interpretaciji i servira pod svoje. U pravilu se okite i zvučnim naslovima, koji su pak nerijetko jedino što površni čitatelj primijeti. Tu je i vječno plašenje utjecajem genetskog inženjeringa, tj. modificiranja koje nema prirodne biološke temelje.

Malo sam prošao kroz knjigu Kemijske i fizikalne opasnosti u hrani, koja je nastala na inicijativu Znanstvenog odbora za biološke, kemijske i fizikalne opasnosti Hrvatske agencije za hranu (HAH). Jedna od temeljnih zadaća HAH-a je kontinuirana edukacija potrošača. Za rajčicu sam našao problem nerazgradivih lektina, pa inhibitore probavnih enzima, vazoaktivne amine, ftalimide (fungicidi širokoga spektra djelovanja), ostatke pesticida, aluminij iz ambalaže, anorganske spojeve kositra (posebno tetravalentni), zaštitni biofilm kao produkt nanotehnologije, te krivotvorenje i lažiranje deklaracija kod prerađevina.

Jasno mi je da zakon ultimativne zarade ne brine o mom zdravlju, ali mislim da ne treba pretjerivati sa strahom od svega i svačega. Kao što sam nebrojeno puta rekao, jasno je da sve što se proizvede kao domaće, eko, bio, u čistoj zemlji, na čistom zraku, s čistom vodom, bez kemikalija i raznih čuda, biti će bliže svom izvornom obliku, tj. sastavu, a time i prirodnoj blagotvornosti, ali …

Umjereno i raznoliko,
pa i u onom naoko idealnom,
kao i u onome što to vrlo vjerojatno nije,
rješenje je koje mi se i dalje čini najprihvatljivije ;)


Ovo će možda bit postovi, a možda i recepti na web stranici, ne znam, ali eto, to je ono što jedem ovih dana.


Lešo puretina, batat, mrkva i kelj, s maslinovim uljem i češnjakom


Gablec: Sir, vrhnje i mini rajčice


Patka


Patka, mlinci i ajvar


Pačja jetra i srce na pačjoj masti, kruh, cikla i peršin



P.S. Pomalo se gubim u blogu koji je namješten, u postovima ili komentarima iz kojih izbija silina želje da se ostavi dojam, tj. da se nahrani ego i sebe same, kao i druge, uvjeri u tu neku pretpostavljenu privlačnost i neupitnost vlastite ispravnosti i prihvatljivosti. Naravno, ni približno me to ne muči kod vas, koliko kod mene samoga. To da svi imamo neiscrpno vrelo izgovora, tumačenja i dokaza da upravo mi nismo tašti i namješteni, nego samo svoji i baš pravi, onemogućuje čak i ozbiljan razgovor o tom problemu, ako se prema ovakvim neizbježnostima uopće i možemo odnositi kao prema onim problemima koji to nisu, mislim neizbježni. E sad, kako ne biti tašt, zna li itko? Sudeći po standardnoj količini podrške svakojakim bedastoćama, trivijalnostima, kao i lažnim važnostima, nitko pojma blagog nema što je život, istina, ..., jer ona može biti sve samo ne puka jednosmjerna ulica koja vodi u zadovoljenje uvodno spomenutog i u konačnici neizbježno razočaranog i tužnog ega. Hoću reći, dok ja shvatim da nisam „ja“ ode život, pa ne bi bilo tak loše uvesti i pokoji filtar, jer sve se ne može, i ne stigne, sve i da se kao hoće.

Komentari (16) - #

ponedjeljak, 01.02.2016. - 21:41

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se