* Fileti jadranske skuše i špageti u umaku od rajčice … kalorije: 520
7 dag skuše
5 dag pirovih špageta
20 dag pelata rajčice u soku od rajčice
0,1 dl biljnog ulja (ostatak iz ribe)
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

- otvori konzervu fileta skuše i ocijedi sve ulje
- otvori konzervu pelata, usitni ih i kratko dinstaj
- serviraj uz pirove špagete, zapapri, pospi peršinom
- završno prelij s malo maslinovog ulja

Krasni i jasni komadi ribe, i još jadranska ;)

Kupiš skušu i moraš je čistiti, pa pripremati, i obično je ima više nego treba za jedan obrok. Otvoriti konzervu, tako je jednostavno da je baš teško odoljeti. Konzerva pelata, posebno vrijedi u vrijeme kada je "sviježi" paradajz više manje nikakav. O pirovim špagetima sam već više puta govorio, i što opet reći nego koga interesiraju neka ih proba, ali računajte da uz svu posebnost sigurno neće pasati svima. Ulje nije skroz transparentno. Precizno sam izmjerio koliko sam ga ocijedio. Ako je deklaracija točna u ribi je ostalo točno onoliko koliko sam i naveo.

Fileti skuše nisu skuplji od tune, i zaista su fileti ribe, dok je tuna češće u komadićima nego komadima, neovisno što proizvođač deklarira. Ne znam, možda su konzerve veliko zlo, ali ja ih koristim. Svakom je jasno da je netom upecana divlja riba iz čistog mora nutritivno i gastronomski superiorna, kao i paradajz dozrio na suncu zalijevan čistom vodom, rastao u dobroj zemlji i na nezagađenom zraku, i to baš u najboljem trenutku sezone, ali …

Zazirete li vi od konzervi?

Komentari (10) - # nedjelja, 31.01.2016. - 19:49


* Panirani riblji štapići i brokula ... kalorije: 460
10 dag paniranih ribljih štapića
20 dag brokule
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, limun

- brokulu skuhaj i preli s malo maslinovog ulja
- riblje štapiće isprži na malo ulja, zapapri, ukiseli

Gradacija je velika, možete kupiti vrlo skupe riblje štapiće, ali i skroz jeftine. Naravno, možete sve odraditi i sami, od pecanja ribe, mljevenja žita u mlinu, branja maslina, pa ... i sve do ...

Ribljim petkoljupcima na volju ;)

P.S. Osobno, ribu sam jeo danas (srijeda), kada sam ovo slikao,
pa i jučer, što je sutra u odnosu na srijedu, a objavit ću sutra,

Gotovo naravno, i danas (petak) sam jeo riblje, tj. lignje,
s krumpirom, blitvom i tar tar umakom, ali u restoranu,
pa ništa od objave, jer mi glupo slikati u društvu,
a ne znam ni točne mjere, pa kako onda ...

A ti, kako ti stojiš s ribom ?

Naknadno dodano:

Ovi panirani riblji štapići čiju sam deklaraciju fotkao koštaju nešto preko 50 kn za kilu, a na tržištu ima i onih čija cijena značajno prelazi 100 kn. Nema logike da takav proizvod uspoređujete s ribljim štapićima koji za kg koštaju tek nešto malo preko 10 kn. I ne, ne pretjerujem, ni za višu, ni nižu cijenu. Upravo sam danas vidio takve na koje se najčešće referencirate, paketić koji košta 3,5 kn. Pa jasno da takav ima ribe u tragovima.Eto, ovi drugi su iz jednog aktualnog kataloga, koštaju oko 130 kn kila. Od tog proizvođača uzmem ponešto i to vrlo povremeno, jer sve im je skupo, iako, ako se gleda kvaliteta, vjerojatno baš toliko i vrijede.To je onako na brzaka od proizvoda koji se nude na našem tržištu, a ne tako daleko možete nabaviti panirane štapiće od čistog lososa i sto drugih čuda, ali za ta čuda treba izdvojiti koju kunu ili ojro više. I opet ne kažem da se u vlastitom aranžmanu ne može sve napraviti i bolje i jeftinije, ali kao i sve drugo, i vrijeme ovih dana ima neku svoju vrijednost, pa čovjek troši što i koliko već može.

Komentari (14) - # petak, 29.01.2016. - 15:59


* Pileća jetra i srca, kruh i ajvar ... kalorije: 440
10 dag pilećih jetra i srca
5 dag crnog kruha
10 dag ajvara
0,1 dl suncokretovog ulja
sol, papar

- dinstaj jetra na ulju, na kraju posoli i popapri
- prepeci kruh na ulju i tekućini od jetrica
- serviraj uz blago uprženi ajvar

Brzo i fino, nutritivno prihvatljivo ... naravno, meni ;)

Inicijalno, trebao je ići pire od batata i umak od kelja i kiselog vrhnja, ali na kraju je komocija i želja za brzim obrokom učinila svoje. Ovako je ispao vrlo ukusno, čak i iznad očekivanja. Vizualno, pasao bi list peršina, celera, vlasac, ... ili već nešto zeleno, ali kod obroka bez pravog plana i pripreme obično bude tako da se lampica pali naknadno. Kao jelo, i nutritivno, sasvim je dobro i ovako. Dodatno, da mi je mast pala prije na pamet ne bi se koristilo ulje. Eto, to kao ideja ostaje za neki drugi puta.

P.S. Zdravlje značajno ovisi o prehrani, ali ne samo o njoj.
Loše se može naći u svemu, ali baš u svemu, baš kao i dobro.
Osobno, ostajem na raznoliko i umjereno, koliko god to već mogu.

Komentari (10) - # četvrtak, 28.01.2016. - 20:54


* Tamna piletina i krumpir uz kukuruz i ciklu s đumbirom i peršinom … kalorije: 520
15 dag tamne piletine
10 dag krumpira
5 dag kuhanog kukuruza
10 dag kisele cikle
0,1 dl ulja
sol, papar, peršin, đumbir

- nasoli piletinu i krumpir, ispeci u pećnici (50 min, na 200 st.), zapapri
- serviraj uz salatu od kisele cikle, kuhanog kukuruza, ribanog svježeg đumbira i peršina

Nedjeljni ručak: akcijska piletina, nemladi krumpir, kukuruz kuhan na pari (tako piše na konzervi), odlična kisela cikla i malo začina. Ručak za pet. Nije skup, vrlo je ukusan, a ima i svega po malo.

U zadnje vrijeme forsiram đumbir. Navodno je dobar za puno toga. Snižava šećer i poboljšava cirkulaciju, i meni dosta. Najčešće ga ribam u jela, a dobar je i čaj.

Komentari (11) - # ponedjeljak, 25.01.2016. - 21:57


* Nedjeljni burek, Maksimir, Dolac, gradonačelnik, ...

Po meni, najbolji burek u gradu. Taman podno tržnice Dolac, na središnjem platou s desne strane. Okolo, sve je puno bušilica i ostalog alata. Osim stare dobre buregdžinice sve pored nje se uglavnom renovira, mijenja, dorađuje, uređuje, jer eto, vrijeme je reformi, gdje nadam se forma neće toliko biti u fokusu.

Kada dan započnem šetnjom imam puno razloga za zadovoljstvo, a kada je izbor Maksimir, još i više. Led se još uvijek igra sa suncem, i tim ostacima vegetacije, i sve je tako mirno, i tiho, baš kako treba i biti.

Oni koji uistinu vode računa o svom zdravlju trče prema njemu.

U nastavku. šetnja Zagrebom, jer blizu Trga, nemoguće je parkirati, osim u javnim garažama, a ne želim da me burek košta kao tri.

Stižem do Dolca. Pušlek mladog luka je 7-8 kuna. Principijelno ga ne uzimam, jer kod mene, na periferiji, dovoljno je izdvojiti 5 tih istih životinjica.

Dok su neki možda još spavali, ili pili prvu kavicu, neki su šetali, a eto, neki bome i delali. Sveprisutni gradonačelnik nije rijetkost u ovom gradu, dapače, i nije mu bilo teško prekinuti to što je već radio i na trenutak pozirati.

Završno, uzeo sam malo cica-maca za najdražu ženicu, iako znam, bureku će se više veseliti, (... i baš tako bi).

Komentari (10) - # nedjelja, 24.01.2016. - 18:47


* Salata: Tuna, kukuruz, cikla, maslinovo ulje, đumbir i kivi ... kalorije: 490
10 dag tune
10 dag kukuruza
10 dag kisele cikle
0,2 dl maslinovog ulja
đumbir

10 dag kivija

Jedan hladan obrok. Zanimljiv i nutritivno vrlo vrijedan. Gastronomska komponenta ovdje nije na nekom osobitom nivou, dapače, ali kao što sam rekao, već nebrojeno se puta ponavljajući kao papagaj, ovo nije reprezentativna nego sasvim obična i realna svakodnevna kuhinja, s velikim naglaskom na jednostavnost koja mi je prihvatljiva po više kriterija. Ne nastojim vas impresionirati svojim kulinarskim umijećem, maštovitošću i znanjem. Moje su mogućnosti skromne, tj. taman takve da su dostatne za ono za što imam vremena i volje. Ovdje su u igri dvije konzerve i staklenka, i to je nešto što teško mogu izbjeći u bar nekom od tri dnevna obroka. Najbolje recepte i najbolje kombinacije valja potražiti negdje drugdje. Ovdje eventualno možete prepoznati raznolikost i tendenciju prema umjerenosti, što je sasvim zgodan prehrambeni moto.

Nastojim u svojim glavnim obrocima imati zastupljene osnovne grupe namirnica.

Meso i zamjene: meso, riba, sir, jaja, ...
Kruh i zamjene: kruh, krumpir, riža, tjestenina, grahorice, ...
Lagano povrće: salate, paradajz, paprika, brokula, mrkva, ...
Masnoće: maslinovo i bučino ulje, maslac, vrhnje, ...
Voće: jabuka, kruška, šljiva, ... grejp, kivi, ...

Doručak uključuje lagane mliječne proizvode: jogurt, kefir, probiotik, ...

Voće je često negdje između, a ne uz obrok.

Ovaj eko kivi je išao nešto prije salate. Grožđice su gratis.

Komentari (10) - # nedjelja, 24.01.2016. - 08:55


* Jaja na špeku, luku i masti uz grašak i ajvar ... kalorije: 660
10 dag jaja (2 kom.)
2 dag špeka
10 dag kuhanog graška
10 dag ajvara
5 dag luka
2 dag svinjske masti
sol

- na masti dinstaj luk i špek, posoli, dodaj umućena jaja
- ugrij ajvar, a kuhani grašak dodaj ajvaru ili jajima

Probao sam s manje masti po porciji, ali jaja su s lakoćom upila prvi dio, pa sam još malo dodao kada i grašak. Fino i nutritivno solidno korektno. Zastupljene su standardne kategorije namirnica i količine se nisu pretjerano otele kontroli. Iako je nešto više kalorija, a ima i špeka i masti, ovo nije osobito težak obrok. Kuhani grašak iz konzerve je dao malo neobične slatkoće. Naravno, moglo se i sve izmiješati, ali to ne prakticiram, jer bi tako izgubio kontakt s pojedinim okusima, a mislim da i vizualno ne bi bilo toliko privlačno. Možda sam pogriješio što nisam dodao papar ili čili, pa čak i peršin.

Znam, netko bi radije ovo ili ono umjesto bar nečega. Ja bi jastoga na buzaru, s domaćim kruhom i vinom, ali to onda ne bi bila realna kuhinja. Luk je ostao od jela od neki dan, ajvar se već malo povlačio po frižideru, zato sam ga prokuhao. Čak je i špek bio jedan sasvim mali ostatak koji se zaobilazio. Teško je to objasniti, ali štošta je jako interesantno kada uđe u kuhinju, tj. smočnicu, ili frižider, ali ipak ubrzo bude zanemareno. To je samo potvrda da nam ničega u tom smislu ne fali, ma koliko se žalili da bi moglo i moralo biti bolje.

Komentari (11) - # subota, 23.01.2016. - 00:52


* Slučajni obroci, … možeš si misliti, ali eto, da, desi se

Debrecinke i senf uz salatu od graha, paprike i mladog luka. Vrlo ukusno. malo je tu domaćega, i ne znam koliko je točno čega, vjerojatno previše, ali eto, desi se.
U ovom jelu s gotovim pesto genovese umakom, integralnim špagetima i domaćim dimljenim laks kareom uz domaću hrastovu i običnu zelenu salatu, i luk s bučinim uljem nije baš sve mjereno, iako je evidentno da je previše kalorija, ali eto, kao što već rekoh, desi se.

Bio je i obrok s palačinkom, ili više njih, u dva navrata.
Prvi puta s džemom od marelica.

Drugi puta sam po naputku sina pomiješao svježi kravlji sir i već spomenuti džem. Ova je kombinacija izvrsna, baš pravo otkriće. Ni tu nije sve mjerkano.
Navodno sam ove palačinke baš ja poželio, ali ne mogu se toga sjetiti, mada ako i jesam, sigurno nisam poželio više od dvije, ali dobro, što je, tu je, tj. kao i s brojanjem kalorija koje izostane, eto, desi se, valjda ;)

Komentari (21) - # četvrtak, 21.01.2016. - 20:17


* Gablec: Sir, vrhnje, grašak i paprika … kalorije: 480
20 dag svježeg posnog kravljeg sira
20 dag kuhanog graška
10 dag rog paprike
1 dl kiselog vrhnja
sol, šareni papar, list peršina

Ovo je bio gablec. Prvo je složen na tanjur za fotografiranje, a onda je završio u plastičnoj kutijici u kojoj nosim obrok za posao. Za takve obroke je bitno da su što neutralniji mirisom, jer kada sam ponekada uzeo nešto žešće znalo je biti neugodnih komentara. Moji kolege u pravilu jedu u restoranima, pa želim time što donesem što manje skretati pažnju na sebe, kada sam već i ovako iznimka od pravila.Kombinacija sira i vrhnja s graškom je malo neobična, ali zapravo skroz prolazna. Bilo mi je bitno da imam zastupljeno sve skupine kao i obično. Kruh koji bi se bolje uklopio nije praktičan, jer traži dodatnu vrećicu, mrvi se i treba ga loviti rukama. Zgodnije je ovako kada se sve stane u predviđenu kutijicu i može se pojesti žlicom.

P.S. Prihvaćam savijet pametna i iskusna čovjeka, i obećajem si
da ću se pokušati doživljavati manje ozbiljno, kamoli važno.

Komentari (19) - # utorak, 19.01.2016. - 20:45


* Piletina, grašak, grincajg i maslinovo ulje … kalorije: 570
20 dag tamne piletine
10 dag graška
20 dag povrća iz grincajga
0,1 dl maslinovog ulja
sol, peršin, celer, šareni papar

- skuhaj piletinu i povrće, začini
- ocijedi (svu tekućinu od kuhanja baci)
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

Kuhalo se oko pola sata i bilo je dovoljno. Korišten je već kuhani grašak iz konzerve. On se dodao pod kraj. Kožice i kosti nisam pojeo, tj. težina sirovog mesa je bila nešto veća. Nisam dodao čili, čak ni kurkumu, curry ili đumbir, jer bi bilo šteta umanjiti sklad koji ova kombinacija povrća i začina daje sama po sebi. Da se radilo za goste išla bi Vegeta umjesto soli. Tada bi to bilo kao da je radio pravi kuhar koji zna što radi, i svi bi hvalili. Ovako, još jednom je odsutnost kulinarske zahtjevnosti, tj. blažena jednostavnost, iznjedrila izvrstan obrok, koji se savršeno uklapa u moju svakodnevnu prehranu. Naravno da bi bilo zanimljivije da sam umjesto piletine ubacio jastoga, ali …P.S. Želiš li dobar okus, nemoj štedjeti začine,
Želiš li izvrstan, moraš pogoditi baš dobru mjeru ;)

Komentari (12) - # ponedjeljak, 18.01.2016. - 20:11


* Sir, tjestenina i kelj ... kalorije: 580
5 dag edamera
5 dag integralne tjestenine
10 dag kelja
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, čili

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- pirjaj kelj na maslinovom ulju, podli vodom, začini
- kod serviranja posipaj ribani sir i malo maslinovog ulja
- tjesteninu, a može i sve, završno začini čilijem

U wok stavi ulje, ugrij, dodaj oprani i narezani kelj, poklopi i pirjaj na laganoj vatri, tresi, miješaj, što već ide. Začini solju i paprom. Brzo dodaj vode kako bi se zapravo pario. Idealno je ako voda ispari kada je kelj gotov. Za malu kolčinu je sasvim dovoljno 15 do 20 minuta. Kelj je bio više slučajan odabir, mogao je biti i poriluk, mladi luk, zelje, blitva, ...

Od navedenog ulja pola ide u pirjanje, a s drugom polovicom se na kraju sve prelije. Jasno da uz ove količine ništa neće plivati u ulju, i to je upravo ono čemu i težim, malo masnoće, ali kvalitetne.

Naravno da je mogao i neki drugi sir. Još jedna mogućnost je i to da se na kraju svi sastojci pomiješaju u woku, pa se servira čim se sir krene topiti.

Sve u svemu, vrlo podatno jelo, ugodne teksture i nježnih nijansi okusa, uglavnom do čilija, ali s njim treba vrlo umjereno i onda se savršeno uklapa. Čili manje intenzivne ljutine mi se pokazao značajno lakši za korištenje.

P.S.
Pomalo se nazire nova web stranica,
ali sve u svoje vrijeme, valjda.

Komentari (21) - # subota, 16.01.2016. - 15:03


* Slanina, grah, kisela paprika i mast ... kalorije: 520
5 dag mesnate slanine
10 dag kuhanog graha
15 dag kiselih paprika
1 dag svinjske masti
sol, papar, češnjak, peršin

- isprži slaninu na masti, makni je sa strane
- na istoj masti dinstaj češnjak i papriku, dodaj grah, začini

Tko je na dijeti, bolje da ne kupuje slaninu, ali ... ;)

Grah je iz konzerve, paprika iz staklenke, pa je najveći posao bio očistiti i nasjeckati češnjak i peršin. Slanine je malo, pa se nareže brzo.

Kada bi čovjek mogao uvijek biti umjeren, i kada bi kupovao i pripremao planski i racionalno, mogao bi jesti sve, a s kilama ne bi bilo problema. Kada je prisutna pohlepa, dobra slanina je nerijetko malo preveliki izazov. Isto vrijedi i za dobru svinjsku mast. Čudim se kako mi ova toliko traje, a kvalitetna domaća i baš ukusna. I da, ovo je bio odličan obrok, ali eto, kao što rekoh, oprezno sa slaninom.

Komentari (15) - # petak, 15.01.2016. - 07:17


* Tuna, špageti, rajčica i maslinovo ulje … kalorije: 510
10 dag tune
5 dag špageta od pira
20 dag rajčice
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj špagete u slanoj vodi
- dinstaj češnjak i pelate na maslinovom ulju, začini
- serviraj uz tunu, prelij s malo maslinovog ulja

Šablonski jednostavno,
nutritivno i gastronomski izvrsno ;)

Tuna u vlastitom soku nema onu punoću koju ima kada je konzervirana u ulju, ali eto, svakome valja odlučiti što mu je primarno.

Komentari (19) - # srijeda, 13.01.2016. - 11:36


* Kečiga s krumpirom i paprikom u pećnici ... kalorije: 460
20 dag kečige
20 dag mladog krumpira
15 dag rog paprike
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

- složi krumpir i papriku, na njih stavi ribu, začini i poulji
- peci 30 min, na 200 st. pokriveno aluminijskom folijom
- malo primiješaj krumpir i peci još 20 min. otkriveno

* kečiga s fotke je podijeljena na dvije porcije
Ukusno, saftno i lijepo. Malo vanjske krljušti, pa hrskavice i tek pokoja kost oko glave. Slatkasta paprika nekako je baš pasala slatkovodnoj ribi.

Ovo je jelo radila žena i kao što se može primijetiti začina je manje nego je to kada ja radim, ali moram priznati, ispalo joj je izvrsno, i osjetno bolje nego moj brudet fiš paprikaš kombinacija iz prošlog posta.
Eto, eksperiment kečiga je ispao iznad očekivanja. Bilo je još par vrlo zanimljivih i izgledno dobrih recepata u konkurenciji, ali ostat će za neki drugi puta. Naravno, ovo je specifična riba i neće se svidjeti svakome, pa tko nije na tu stranu bolje da je zaobiđe. Bilo je prije par dana i štuke na ribarnici. Bila je preko kile i pol pa je nisam uzeo, ali hoću sljedećom prilikom, pogotovo ako bude manjih komada. Bilo je i soma kojeg dugo nisam jeo. Standardno, ni morske nije falilo, dapače, a bilo je i razne egzotike kao tigrastih škampa i hlapova. Ne znam kako je kod vas, ali u Zagrebu je ponuda ribe izvrsna, na moje veliko zadovoljstvo. Istina, velikim dijelom se radi o ribi iz uzgoja, ali tako je to po gradovima.


* Kečiga ... 87 kcal / 10 dag

bjelančevine: 17,2
ugljikohidrati: 0
masnoće: 2


* Riba za carski stol

Znajte da je u Grčkoj kečiga važila za najplemenitije jelo, u Kini su je spremali za carski stol, a u Engleskoj, Francuskoj i Rusiji pravo na meso kečige imali su prvenstveno vladari i plemstvo. Pa, vrijedi kušati.

Komentari (12) - # nedjelja, 10.01.2016. - 20:21


* Fiš paprikaš od kečige s palentom ... kalorije: 470
15 dag kečige
5 dag kukuruzne krupice
20 dag pelata paradajza
10 dag luka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, vinski ocat, peršin, češnjak, lovor
slatka mljevena paprika, ljute papričice
kim (za palentu)

Krenuo sam raditi brudet, i kada je bio gotov,
dodao sam mljevenu slatku papriku
i ljute papričice i dobio fiš ;)

* Brodet (brudet, brujet) jelo je od morske ribe. Najčešće se priprema od ugora, grdobine i škarpine, a najbolji je brodet od miješane ribe.

Priprema
U plićoj i široj posudi najprije se na maslinovom ulju popirja nasjeckani luk i kad počne mijenjati boju na njega se položi riba i kratko poprži na jednoj strani. Potom se dodaju začini: sol, papar, nasjeckano peršinovo lišće, češnjak, rajčice i malo octa (brašno se može dodati ako se želi gušći umak). Prelije se vodom tek toliko da se prekrije riba i stavi zakuhati. Potom se nepoklopljeno kuha na vrlo umjerenoj vatri duže vrijeme, bez miješanja (posuda se samo povremeno protrese). Tijekom kuhanja može se dodati nekoliko lovorovih listova.

Brodet se uobičajeno poslužuje s palentom.


* Fiš paprikaš
Fiš paprikaš je specijalitet slavonske i baranjske kuhinje, a priprema se od najmanje dvije vrste riječnih riba. Obično se služi uz domaće, široke rezance.


Koža kečige se super lako čisti nakon što se riba na kratko umoči u vrelu vodu. Ja sam je vjerojatno držao i malo predugo, pa se koža raspadala gotovo sama od sebe. Čini mi se da sam pogriješio što sam pofurio cijelu ribu. Bilo bi bolje da sam je prvo očistio i odrezao bar glavu, ali dobro, to su već nijanse. Da bi mi bilo lakše raditi s njom kod čišćenja držao sam je kuhinjskom krpom, jer nije da nije ljigavo skliska.

Kostiju nije bilo uopće. Nisam ništa posebno filetirao, ali kod jela sam našao tek malo hrskavice ili tako nečeg i to je sve. Tekstura i okus su odlični, iako se riba kuhala preko mjere. Koristio sam wok.Poslušao sam savjet za brudet s wikipedije i malo požalio. Naime šira posuda bi imala smisla za puno ribe, za ovo moje je bila krivac da je išlo previše vode kojom je trebalo prekriti ribu, pa je trebalo oko 50 minuta da ishlapi sav višak. Bilo bi idealno da je posuda taman takva da se sva riba rasporedi cijelom površinom.

Sve u svemu, vrlo specifična i ukusna riba, te odličan obrok.

Za ovakva jela svakako treba znatno više truda nego otvoriti konzervu ili odlediti filete, ali eto, sve ima svoju cijenu, ali i vrijednost, pa tko voli ...

Komentari (8) - # subota, 09.01.2016. - 21:56


* Kečiga, što s njom?

Danas sam ih nabavio. Htio sam ih večeras očistiti i pripremiti bar jednu, ali škrge im se još miču, a malo i rep. Fakat horor. Naviknut sam na meso i ribe, ali živo, to mi je ipak nekako malo previše. Ne kažem da nisam dvoličan ili ne znam što, ali valjda će se do sutra smiriti. Na ovakvu situaciju nisam navikao.

Nego, što sam vas ono htio pitati, ... e da:

Kako pripremiti kečigu?


Ima recepata po netu, ali nekako su mi nedorečeni. Zanimljiva mi je ideja da se umoči u vrelu vodu, i onda joj se kompletno oguli koža. Bome ni to još nisam radio.

U tom kontekstu, sjećam se kada je otac svojevremeno kupio žive kuniće. trebalo ih je ubiti, odrezati glavu i cape, oguliti kožu, rasporiti trbuh i očistiti iznutrice. Bilo je tu nekih udaraca dlanom u potiljak, ali nije baš svaki bio uspješan, dapače, jedan je kunić uspio i pobjeći. Sjećam se da ga je majka zapravo tjerala kada smo ga tražili po dvorištu i vrtu. Rekao sam joj da ako neće završiti u našem loncu, u nečijem već hoće, ali nije me mogla čuti. Nikada ga nismo našli, i ona je bila sretna zbog toga. S druge strane, moja je baka kokošima zavrtala vrat samo tako, pa neka onda trče okolo koliko hoće, dugo neće. Sudjelovao sam u ubijanju svinje. Bilo je to stresno iskustvo, ali bilo je to jedno od najboljih mesa koje sam jeo. Držao sam i žive jastoge u rukama, čak su mi i raskrvarili ruke udarajući repovima, a ja ih refleksno to više stiskao. Nakon par minuta stari morski vuk ih je rasjekao nekom mačetom, a njegova žena, on ju je zvao baba, napravila je najbolju buzaru koju sam ikada jeo. Uz do malo prije živog jastoga, domaći češnjak, peršin, maslinovo, ... kruh i vino, lijepo je biti za stolom.

Eh što ti je život i hranidbeni lanac.

I da, još jednom:
Kako pripremiti kečigu?

Komentari (13) - # petak, 08.01.2016. - 22:04


* Novogodišnje blog/web odluke!


Blogo godina je zanimljivo počela, i nije mi trebalo puno vremena da izredam cijeli arsenal standardnih pogrešaka koje radim još od kada sam ušao u ovaj svijet. Ali dobro, i b(l)ože moj, da sam pametniji ne bi bio što jesam, pa stoga, neću si osobito ni zamjerati, a vama još i manje. Što se mene tiče, standardnih gluposti je sasvim dovoljno, i u Novoj, red je dati šansu i nekim novima.

Novogodišnje blog/web odluke:

1. Otvori i vodi svoju web bazu „Kalorijski restoran“
2. Blog vrati u formu internet dnevnika, što i je
3. Prioritet je upotrebljivi sadržaj
4. Druženje ostavi za zadnje u planu
5. Biraj društvo, i bez obveze uzvraćanja
- zaobiđi ljude kržljavih ušiju i preduga jezika
- mani se isključivih i agitatora
- ignoriraj provokatore
- poštuj kritiku
6. Uvijek radi po savjesti, i ne boj se pogriješiti
- ostani svoj, pa što bude
- nemaš se kome što pravdati
- ostani iskren, pa makar ostao sam
- ne okolišaj, nemaš sve vrijeme ovog svijeta
7. Čitaj i komentiraj samo ono što te zanima
8. Zaviri i u tuđe kuhinje, ima se što vidjeti
9. Drži se kuhače, i kuharice, a zaobiđi ...

P.S. (za 10. ili ...)
Ne traži svaki lonac poklopac,
pa ne moraš ni ti ;)

Aloha!

Neplanirano otkazano slavlje pravoslavnog Božića dovelo me danas u situaciju da jedem što već imam. Nije bilo lako odlučiti, i nisam htio slikati sve, jer bi bilo evidentno da se pravim važan, iako se tako uopće ne osjećam. Preskočio sam losos, krastavce i sir, ali nije ni toga bilo nešto puno. Inače sam se cijeli dan čuvao za slavlje, ali nije ni ovako ispalo loše, a nije bilo ni previše, što mi se istinski sviđa. Na fotografiji su tri sasvim zanimljive i eksluzivne paštete.

A la San Rocco (chif Teo Fernetich, Hrvatska):
- juneća pašteta sa šparogama

A la Dvorec Zemono (chif Tomaž Kavčič, Slovenija):
- pašteta od lososa s ružmarinom i anisom

A la La Subida (chif Alessandro Gavagne, Italia):
- pašteta od jelena s pistacijama

a tu je i rog paprika, kruh i dimljeni fileti brancina.

Ni s odabirom vina nije bilo tako lako.Kao glavno sam izabrao jedno četvrto ...

Komentari (26) - # četvrtak, 07.01.2016. - 22:26


* Dagnje, maslinovo, ... grašak, mahune, mrkva, cvjetača, brokula i misno
Recimo da je ovo nešto kao na buzaru,
a što je točno, ma kome je bitno, osim meni, i ... ;)

P.S. Hvala, i to nije poštapalica,
ja to uistinu živim, a vama, do vaše vjere.

@ Domenico:
Ma lako bi ja tebe spriječio, ali čemu, kada mi treba tvoje toplo rame ;)
P.S. Šalim se, ali i ne, tj, kada nema linka na komentare uzalud ti trud.
To što vidim što ti radiš, naravno, godi mi, i zahvalan sam, ali ... da.

Komentari (0) - # srijeda, 06.01.2016. - 22:01


* Južno voće i med ...

Jedite voće kada god hoćete, ili nemojte,
isto vrijedi i za med, pa i ... ;)

P.S. Da, propustili ste štošta, pa što,
ni prvo ni zadnje, ni vama, ni meni,
bude li sreće, biti će i manje,
jer eto, život ide, i ide, i ...
pa i kada spavamo.

Komentari (1) - # srijeda, 06.01.2016. - 20:16


* Namaz od sira, vrhnja i rajčice, uz tost i slatke krastavce ...
O dragi ljudi moji, ima ili ovo smisla?

Dajte si na volju, ja ne mogu ...

Ode na glupost još jedan zapravo sasvim dobar post,
bar po meni, al ispada, koga briga, zar ne ;)

P.S. Hvala ...
i to što sam istinski tužan,
i nimalo uvrijeđen, uistinu, nebitno je,
ali komentar ovdje više ne mogu ostaviti ni ja ;)

Komentari (0) - # srijeda, 06.01.2016. - 18:38


* But, mahune i riža: kalorije: 470
15 dag svinjskog buta
5 dag integralne riže
20 dag zelenih mahuna
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, kurkuma, čili

- stavi kuhati rižu u slanu vodu, pod kraj dodaj mahune
- za to vrijeme nareži meso, ispeci ga na naglo na malo ulja
- rižu i povrće začini kurkumom i čilijem, prelij s malo maslinovog
- kada je gotovo, meso posoli i zapapri

Ovaj sam obrok radio oko 20 minuta,
i to me čini baš zadovoljnim ;)

Istina, mahune su bile smrznute, ali to je dobrim dijelom povrtna realnost ovih dana. Pretjerao sam s kurkumom, pa riža izgleda kao da je začinjena šafranom. Puno kurkume ne daje ugodan okus, ali tješi to što je navodno ultra zdrava. Naravno, kako sam radio baš ja, pretjerao sam i s čilijem. Zavrnuo sam mlinček tek nekoliko puta, ali kako u njemu nije krupan čili koji je išao uz original, lako prevari, jer ovaj sitni je bar deset puta jači. Kako god, zanimljiv obrok, gastronomski ispod očekivanja, zdravstveno znatno bolji, ali eto, iako prihvatljivo, stvarno bi moglo i bolje.

P.S.
Da li je život pravedan, i hoćemo li dobiti istom mjerom kojom dajemo,
ne znam, ali uistinu djeluje skroz pošteno i itekako prihvatljivo,
pogotovo zato što sebe uvijek gledamo kao pozitivce ;)

Komentari (8) - # srijeda, 06.01.2016. - 13:07


* Tuna, grah, ajvar, češnjak, peršin, maslinovo i bučino ulje ... kalorije: 510
10 dag tune
10 dag kuhanog graha
10 dag ajvara
0,1 dl maslinovog ulja
0,1 bučinog ulja
šareni papar, češnjak, peršin

Ovo se može jesti kao hladna varijanta, a može i sve ugrijati, a mogu se i te dvije kombinacije spojiti, što sam ja i učinio tako da sam zagrijao samo ajvar. Nakon što sam probao sve pojedinačno pomiješao sam i imao sam ugodno mlako jelo. Nekome će biti neobična kombinacija zlaćanog bračkog maslinovog ulja s lijeve strane, crnog podravskog bučinog s desne, i ajvara kao mosta u sredini, ali eto, kod mene se nema tko dogovarati i pregovarati hoće li s lijevima ili desnima nego bude kako ja velim, a meni je baš pasalo ovako. Istina, dok nisam pomiješao sve se pojedinačno bolje osjećalo, ali s druge strane, u cjelini se na primjer izgubila suhoća ribe i intenzitet češnjaka. Inače ovaj domaći hoće truliti, klijati i sto čuda, a okusa baš kao u pričama o češnjaku. Dakle da, sjever i jug, crveni i crni, toplo i hladno, plavi i bili, kiselo i ljuto, ... sve to može ići zajedno samo kada čeljad nije bijesna i narav malo tijesna. Naravno, kada je o prehrani duha i tijela osjetljivih skupina riječ, nije na odmet i konzultacija s već nekim liječnikom, tj. to je ono što istinski možemo birati, pa dalje kako nam bude.

Eto, dvije obične konzerve i staklenka,
i uz malo podmazivanja i dobre začine,
pravi nutritivno gastronomski vatromet ;)

P.S. Politička kuhinja itekako zna prisjesti,
ali češće onima koji je kusaju no onima koji kuhaju ;)

P.P.S. Kako si zamislimo, baš tako nam i bude,
i zato valja biti oprezan već u vlastitoj glavi.

Komentari (12) - # utorak, 05.01.2016. - 20:21


* Pileća juha s mrkvom, tjesteninom i peršinom ... kalorije: 240
20 dag mrkve
2 dag tjestenine za juhu, zvjezdica
0,1 dl masnoće od pilećih kožica
sol, papar, češnjak, peršin

- ubaciš sve u vodu, skuhaš, začiniš i to je to

Masnoća je procijenjena, jer ne mogu znati koliko je točno pustila piletina. Radi se o ostacima od filetiranja zabataka, dakle uglavnom kosti i kožice. Gledajući masnoću na površini siguran sam da se ne radi o količini većoj od jednog čepa ulja po porciji. Sama juha bi bila slično kalorična da su se kuhali i cijeli komadi mesa, pa na kraju maknuli.

Sama juha je ispala izvrsno ;)

P.S. Uistinu želim da mi ljudi čine što i ja njima.
Taj princip nikako ne bi trebao vrijediti za piliće, prasiće, konje, ...

Komentari (10) - # utorak, 05.01.2016. - 09:56


* Suha konjska kobasica, sir, tost, ajvar i bučino ulje ... kalorije: 500
2,5 dag suhe konjske kobasice
2,5 dag integralnog tosta
10 dag posnog svježeg kravljeg sira
10 dag ajvara
0,1 dl bučinog ulja
1,5 dl probiotika
šareni papar, vlasac

- umiješaj probiotik u sir, začini, namaži na tost
- serviraj uz ajvar i suhu konjsku kobasicu
- završno prelij s malo bučinog ulja

Moja žena dvoji voljeti čovjeka koji jede konje,
s razlogom ili ne, ne znam, ali eto, ja ih jedem ;)

Plakao sam da je prošli namaz bio previše postan, ovaj puta ću plakati što su me prevarili za bučino ulje, jer nema gustoću, boju i okus koju je za tu cijenu trebalo imati. Volio bi živjeti u državi gdje pohlepni gadovi i lopovi završe u zatvoru. Na stranu politika, ovo je bio izvrstan obrok. Ajvar je jeftin, makedonski, upržen i blago ljut, vrlo ukusan. Konjetina je skupa, i posebna, i čak kada se mrvicu deblje odreže može se prožvakati, stoga, vjerujem da je u nju išlo samo kvalitetno meso, a ne razne žlundre i nadomjesci što je prečest slučaj kod mnogih svinjskih suhih kobasica, pa i onih renomiranih proizvođača. Ne znam kako bi ovo uopće zvao, kobasica, salama, zimska, što već, ali mislim da se dovoljno vidi iz fotografije.

Složio sam se sam sa sobom da su mi ograničenja raznih dijeta prestroga, te ih slab kakav jesam ionako prekršim prije ili kasnije. Sviđa mi se ideja da jedem sve što mi je dobro, ali što je manje moguće. Kao primjer, ovu konjsku kobasicu sam kupio prije mjesec dana i još je nisam slistio, a nije bilo više od pola kile, valjda, i odlična je, to nije valjda, tj. u to sam siguran. Iza nedavnog i istog ovog namaza od posnog sira i jogurta nisam stajao, i to nije u redu. Nadam se da ću u buduće biti iskreniji u onome što ima osnova za opstati u mojoj vlastitoj prehrani. Dakle, ne samo za slikanje, pa popuštanje, nego na duži rok, u obliku u kojem već je.

P.S. Životne mogućnosti uvelike premašuju moju maštu, ali i tvoju, i sviju ;)

Komentari (10) - # ponedjeljak, 04.01.2016. - 16:40


* Gusta juha od rajčice ... kalorije: 130
20 dag pasiranog paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
šareni papar, češnjak i peršin

- na ulju dinstaj češnjak, dodaj pasirani paradajz i peršin, zapapri, čim prokrčka gotovo je

Mogao je ovo biti umak,
a mogao sam paradajz i ovako popiti,
ali eto, ispalo je nešto što sam nazvao gusta juha ;)

Po krupnom češnjaku se da zaključiti da nisam imao pomoć oko ove juhe. Usput primjećujem da razne gastro emisije u kojima se obroci pripremaju za dvadeset minuta, a u sebi imaju češnjak, peršin i slično lažu, jer samo za pripremiti namirnice, tj. očistiti i nasjeckati, često treba bar pola tog vremena.

P.S. Ljubav nema mana, pa eto, kako da budemo ljubav.

Komentari (8) - # ponedjeljak, 04.01.2016. - 12:41


* Namaz od sira, tost, jogurt i kivi ... kalorije: 360
10 dag svježeg kravljeg posnog sira
5 dag integralnog tosta
2,5 dl jogurta, 0,5% m.m.
10 da kivija
šareni papar, vlasac, cimet

- u sir umiješaj malo jogurta kako bi bio maziviji
- začini šarenim paprom i vlascem, namaži na tost
- u jogurt umiješaj malo cimeta
- serviraj uz kivi

Posno, posno i posno ... ;)

Malo masnoće, i malo ukupnih kalorija.
Pravi dijetni doručak, tj. upravo ono što mi trenutno treba.

Cimet bi trebao biti dobar za šećer, tlak, kolesterol, ...

P.S. Bez kristalno jasnih uputa, lako je skrenuti s pravog puta.

Komentari (0) - # nedjelja, 03.01.2016. - 16:48


* Playboy praline (Whisky, Mocca-Rum, Espresso) ... kalorije: 550
Da li znate prepoznati kvalitetu, bez da pročitate deklaraciju,
ili vidite koliko košta, tj. da li ste spremni platiti kvalitetu?E da, lako je dobiti na poklon,
pa se praviti važan, a možda i nije, ja ne znam, a ti ;)P.S.
Treba li vladati sobom, svijetom, ...
ili je tajna u prepuštanju i opuštanju ;)

Komentari (13) - # subota, 02.01.2016. - 19:58


* Šampanjac, kavijar, losos, sir, pecivo i francuska salata ... kalorije: 690
3 dag kavijara
3 dag hladno dimljenog lososa
3 dag tvrdog sira
3 dag svježeg masnog sira s paprikom i paprom
3 dag kukuruznog peciva
10 dag francuske salate

1,5 dl šampanjca

Novogodišnji doručak ...

Eto, ponekada si vrijedi malo i priuštiti, iako,
nije to baš tako skup kavijar, ni šampanjac,
pa je lako povući sasvim krive paralele ;)

Komentari (22) - # petak, 01.01.2016. - 16:35


* Sretna Nova 2016 ;)
Komentari (10) - # petak, 01.01.2016. - 00:42


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se