minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Pršut pašta (špageti, pršut, rajčica, maslinovo) … kalorije: 490




5 dag pršuta
5 dag integralnih špageta
20 dag pelata rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak, peršin

1. Skuhaj tjesteninu u slanoj vodi
2. Dinstaj rajčicu na češnjaku i maslinovom ulju
3. Pod kraj zabiberi, dodaj peršin i pršut narezan na trakice

Napomena:
Očišćene rajčice u vlastitom soku su najpogodnije za ovakvu vrstu jela.


Mali biser mediteranske prehrane podređen suvremenom zahtjevu za minimalizam u smislu načina i brzine pripreme, uz ugodan dašak prošlosti sadržan u integralnoj tjestenini od pira. Ovo jelo zapravo predstavlja matricu koja se može primijeniti na cijeli niz namirnica, pa tako umjesto pršuta može ići slanina, tuna iz konzerve ili različite vrste sireva. Naravno, i špageti mogu biti neki sasvim drugi, iako su ovi pirovi posebno podatnog okusa koji lagano vuče na orahe.

P.S. Svoj gastro svijet stvaramo sami.
Dobro je kada smo gazde u njemu, valjda.

Komentari (8) - #

četvrtak, 31.12.2015. - 08:58

* Pekmez od manga, maslac, integralni tost, klementine i kefir ... kalorije: 420




1,5 dag maslaca
1,5 dag pekmeza od manga
2,5 dag integralnog tosta
15 dag klementina
2,5 dl kefira

Pekmez je vrlo ukusan, i eko, bio, ...
s velikim udjelom voća i agavinim sirupom ;)

Odličan obrok, iako, tijekom dana sam imao pomalo problema sa želucem. Možda se sasvim slučajno poklopilo, a možda se pokazalo da kombinacija mliječnih proizvoda i egzotičnog voća ipak nije najbolja, baš kako neki tvrde.

* Ovaj pekmez uz sve dobro ima i samo 120 kcal na 10 dag.

P.S. Svoj svijet stvaramo sami.
Dobro je kada smo gazde u njemu, valjda.

Komentari (9) - #

srijeda, 30.12.2015. - 07:32

* Puretina, slanutak i zelje … kalorije: 430




10 dag purećih prsa
10 dag kuhanog slanutka
10 dag kiselog zelja
2 dag masti
sol, šareni papar, češnjak, mljevena slatka crvena paprika

- na masti dinstaj češnjak, pa kiselo zelje, začini
- serviraj uz pečenu puretinu i kuhani slanutak

Dobrim gospodarenjem su moguće značajne uštede ;)

Puretina je ostala od Božića. Nabavljena je u marketu, povoljno. Slanutak je iz konzerve. Zelje nisam ja kiselio, kupljeno je gotovo. Češnjak i mast su pravi domaći. Češnjak se pomalo kvari, što se s Kineskim nikada nije dešavalo. Taj bi eventualno znao nestati, tj. ostala bi samo opna, za što uistinu ne znam kako mu je uspijevalo, ali trulio nije nikada. Pureća prsa su solidno suha, a slanutak u konzervi u pravilu ostavlja dojam da nije kuhan do kraja. Da li je trebala mljevena crvena paprika u kiselo zelje, ne znam, ali htio sam dodati bar malo boje. Mast je izvrsna. Sveukupno, ovo nije bio loš obrok, dapače. Prihvatljiv je i gastronomski i nutritivno, ali i cjenovno.

Utorak, 29.12.2015
Doručak: integralni tost, putar, pekmez od manga, klementine i kefir
- čaj (zeleni, ginseng, …)
- jabuka
Gablec: tuna s čilijem, kuhani grah, kiseli krastavci, maslinovo ulje
- čaj (crni, …)
- multimineralna šumeća tableta
- kava s mlijekom
Ručak/Večera: pršut, integralna tjestenina od pira, rajčica, češnjak, peršin, maslinovo ulje i čaša crnog vina
- voda

P.S. Stereotipi pomažu da nešto brže spremimo u krivu ladicu,
s naglaskom na to da nam je zapravo bitno da je nama lakše ;)

Komentari (8) - #

utorak, 29.12.2015. - 18:22

* Topli sendviči (tost, sir, šunka, jaje, vrhnje, mlijeko) ... kalorije: 350




5 dag integralnog tosta
3 dag mozzarelle
3 dag pureće dimljene šunke
3 dag jaja (1/2 kom.)
0,3 dl kiselog vrhnja 12% m.m.
0,3 dl mlijeka
šareni papar, origano, kečap

- natopi tost s malo mlijeka, posloži u lagano nauljeni protvan
- pomiješaj sir, šunku, jaje i vrhnje, zapapri, dodaj origano
- prelij tost smjesom, peci u pećnici 10 min. na 200 st.

Ideja je to što ovaj obrok čini zanimljivim ;)

Ukusno i podatno, dovoljno jednostavno i provjereno, ali i sasvim zamjenjivo, tj. kombinirati se može do mile volje. Ovo je zapravo samo još jedna poprilično upotrebljiva šablona. U originalu ide i Vegeta, ali …

ponedjeljak, 28.12.2015

Doručak: tost, konjska salama, kiseli krastavci, bučino ulje i kefir
- zeleni čaj, čaj od jabuke, šipka, limuna, cimeta i ginsenga
- mandarine
Gablec: dimljena pureća šunka, slanutak, kiseli krastavci, maslinovo ulje
- crni čaj
- multivitaminska šumeća tableta
- kava s mlijekom
Ručak/Večera: puretina, slanutak, kiselo zelje, češnjak, mast i čaša Merlota
- voda

Od ukiseljenog povrća sam jutros u „smočnici“ našao samo krastavce. Konjske salame imam puno, a nitko je neće jesti osim mene, iako je vrlo ukusna. Oni vole konje, i ne vjeruju da ih i ja volim. Konzervu slanutka sam podijelio na dva obroka. Puretina je ostatak od Božića. Eto, tako je to išlo do sada, i danas, ali već sutra, ili za koji dan, sve će biti po planu i makar za nijansu osmišljenije, bar se tome nadam, tj. tako planiram. Iako, gastronomski, nije ovo uopće loš dan, dapače.

Komentari (10) - #

ponedjeljak, 28.12.2015. - 17:51

* Namaz od pastrve i majoneze, tost, ajvar / krastavci i maslinovo / bučino ulje ... kalorije: 350/250




2,5 namaza od pastrve i majoneze
2,5 dag integralnog tosta
10 dag ajvara
0,1 dl maslinovog ulja

ili / i




2,5 namaza od pastrve i majoneze
2,5 dag integralnog tosta
10 dag kiselih krastavaca
0,1 dl bučinog ulja

Namaz:
2/3 pečene pastrve
1/3 majoneze
sol, šareni papar, peršin, sok limuna

Teško da može jednostavnije ;)

Uistinu mi je važno da ne provodim sate u kuhinji, i ovaj namaz, kao i cijeli obrok, ne traže puno, a daju poprilično. Domaći ajvar daje notu koje ovdje nema, jer nije domaći. Istina, ni pastrvu nisam upecao u kristalno čistom jezeru, nego je iz uzgoja. U primjeru broj 2 su krastavci iz teglice koju sam kupio u marketu. Eto, to je moja realnost, i nisam nezadovoljan, dapače. kao što se može primijetiti u ovim obrocima kalorijski ima prostora za jogurt, kefir ili slično, ako su za doručak, ili čašu rozea, na primjer, ako su za večeru.

Komentari (14) - #

nedjelja, 27.12.2015. - 14:12

* Pastrva, grašak i tar-tar umak s koprom ... kalorije: 500




10 dag pastrve
15 dag kuhanog graška
5 dag tar-tar umaka
sol, šareni papar, kopar

I u svečarske dane, ima svega, pa i običnoga,
jer eto, svakodnevna kuhinja je u pravilu kompromis ;)

Pastrva je od badnjaka, grašak je ostao kao višak od Francuske, tar-tar sam po sebi i nije bio neki, a kopar je već predugo u frižideru. Sve zajedno, izvrsno. Hoću reći, nije sve u namirnicama, ima nešto i u želji da se dobije dobar i ukusan obrok.















Svakog gosta tri dana dosta, pa i mene ;)

Komentari (12) - #

subota, 26.12.2015. - 17:03

* Francuska, šunka, sir, mini rajčice i bazgino vino ... kalorije: 510




3 dag sušene šunke
2 dag Ementalera
15 dag Francuske
- krumpir, grašak, mrkva, krastavci, majoneza, ...
10 dag mini rajčica (šareni papar)

1 dl bazginog vina



Radostan, miran i blagoslovljen vam Božić ;)

Komentari (20) - #

petak, 25.12.2015. - 16:24

* Šaran, krumpir, kiseli krastavci, špek i vino ... kalorije: 580




15 dag šnicla šarana
15 dag krumpira
10 dag kiselih krastavaca
2 dag mesnatog špeka
0,1 dl suncokretovog ulja
0,5 dl bijelog vina
Vegeta, papar

- u protvan složi krumpire, kisele krastavce i špek
- ribu stavi odozgo, sve začini Vegetom i lagano naulji
- peci u pećnici oko 50 minuta na 200 stupnjeva,
- na pola, okreni ribu i podlij bijelim vinom

Recept je iz prve Vegetine kuharice,
pa je logično da je i Vegeta prisutna ;)

Recepte koje nađem uvijek gledam kao ideju. U svojoj kuhinji, napravim po svom i ne opterećujem se suviše gastronomskim pravilima. Iako mi špek gotovo uvijek i u svemu paše, ovdje bi se mogao izostaviti, čisto zbog toga što je takav kontrast šaranu. Vegeta je to što je, i nisam njen pobornik, ali činjenica je da mononatrijev glutaminat efikasan i da svakom jelu pojača okus. Nemojte se iznenaditi ako vam netko kaže da ste u najboljim jelima imali upravo nešto na toj bazi. Tu mislim na hranu po restoranima, osobito Kineskim, ali i na jela koje rade brižne i vrijedne domaćice, posebno za goste. Nisu one krive što im ljudi jela s Vegetom hvale više od onih u kojima je nema. Nije to toliko mala tajna velikih majstora kuhinje, koliko velika tajna ljudske psihologije.


P.S.
Franjo: "Ovde se samo priča, a niš se ne pije." :)
...
Franjo:"No od šarana se ne mora tak uzdisati! To nije tak teško jelo."
Fulir: "Ne uzdišem ja od hrane."
Ana: "Pa čovek ima i osjećaja, a ne samo želudac."
Franjo:"Pa i ja imam dosta osjećaja, a zato ipak ne uzdišem ko baba.
Ja sam ko od železa."
...
Ernest u akciji :))
...
Sablja :)))

Promjene nerijetko vode tek izostanku očekivanoga ;)

Komentari (15) - #

utorak, 22.12.2015. - 01:51

* Juha


Jedete li juhe, kako ih pripremate, ...?

Komentari (16) - #

ponedjeljak, 21.12.2015. - 20:18

* Grah, suha rebra, prokulice, rajčica i mast … kalorije: 520




5 dag suhih rebra
15 dag mladog graha
15 dag prokulica
10 dag paradajza
1 dag svinjske masti
sol, papar, češnjak, peršin

- skuhaj grah i suha rebra, pred kraj dodaj prokulice
- na masti i češnjaku dinstaj paradajz, dodaj ocijeđeno povrće i peršin

Inicijalno se radilo grah varivo, ali kako nisam ljubitelj ideje zaprške, svoj sam dio odvojio i završio ga na wok tavici. Ispalo je izvrsno. Kako nije bilo samo za jednu porciju, ostalo se kasnije podgrijavalo, a prokulica to ne voli previše, pa se na kraju sva raskuhala. Inače, nisam je stavio kao neki prvi izbor, nego zato što sam je imao, tj. bila je na redu. I paradajz je došao iz iste priče. Bio je već skroz mekan, a ispravan, i trebalo ga je negdje iskoristiti. Jasno je da bi neko korjenasto povrće za kuhanje bilo prikladnije. Ovaj obrok je još jedan pravi predstavnik realne, nenamještene svakodnevne kuhinje.

Neko veli da uvijek sprema zelenčec, jer je najbolji. Drugi preferira krupni tetovac ili nešto treće. Meni je najbolje šarati i svaki će doći na red. Ovaj je navodno bio niski trešnjevac, kupljen od kumice na placu koja je imala prepoznatljive proizvode za malog proizvođača. Možda me vanjština prevarila, a možda i nije. Kako god, grah je bio odličan.

Komentari (7) - #

ponedjeljak, 21.12.2015. - 20:18

* Teleća jetra, kruh i pečena paprika … kalorije: 480




10 dag telećih jetra
1 dag oštrog brašna
5 dag kukuruznog kruha
10 dag pečene paprike
0,1 dl suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- jetra očisti, nareži, uvaljaj u brašno i ispeci u tavici na suncokretovom ulju, na kraju posoli, kod serviranja zapari
- serviraj uz kruh i pečenu papriku, dodaj češnjak, prelij s malo maslinovog ulja

* Kod telećih jetra je bitno da su friška i da se kod pripreme očisti opna i vidljive žilice. Ako se narežu na tanje dovoljno im je vrlo malo da se ispeku.

Jetra se u brašno umaču da bi manje prskala
i da se dobije makar mrvica hrskavosti korice ;)


Jednostavno i gastronomski nedorečeno jelo, ali brzo gotovo, nutritivno prihvatljivo i vrlo ukusno, što uopće nije loš rezultat za klasu: "Sasvim običan svakodnevni obrok!". Kada kupite pola kile jetra, a u porciju vam ide 10 - 15 dag logično je da će se jesti bar dva dana za redom, pa je eto isti niz i na blogu. To je ono što uporno pokušavam okarakterizirati kao realnu kuhinju.

Jetra primarno nisu skladište toksina, ona ih čiste. Dodatno, tu su i vitamini A, D, E, K, B12 i folna kiselina, te minerali kao što su bakar i željezo. Kalorijski su u rangu srednje do manje masnog mesa.


P.S. Jučer, u malom i ugodnom društvu, povela se rasprava o kvalitetnom maslinovom ulju i termičkoj obradi. Svako je na netu ili već negdje našao podatke i primjere koje idu u korist njegove teze. Brzo sam odustao od branjenja ideje da nakon pečenja na tavici i maslinovo i suncokretovo malo vrijede. Naravno, mišljenje nisam promijenio, dapače, još sam uvjereniji u njega. Eto, tome vode rasprave, pojačavanju vjere u ispravnost onoga što smo mislili i prije rasprave.



Samo slatko je nutritivno bezvrijedno, ali eto, fino je.

Komentari (11) - #

nedjelja, 20.12.2015. - 09:26

* Teleća jetra i prokulice … kalorije: 530




20 dag telećih jetra
1 dag brašna (valjda oštro)
20 dag kelja pupčara
0,05 dl suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- skuhaj prokulice u slanoj vodi, ocijedi, kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja
- jetra očisti, nareži, uvaljaj u brašno i ispeci na tavici, na kraju posoli, kod serviranja zapari i dodaj češnjak

Skroz ukusna jetra,
i od njih potpuno drugačije,
ali baš ništa manje fine prokulice ;)

Kod telećih jetra je bitno da su friška i da se kod pripreme očisti opna i vidljive žilice. Ako se narežu na tanje dovoljno im je vrlo malo da se ispeku.

Dobra prokulica je kao nacrtana, jedra i čvrsta, s različitim živim nijansama od svjetlo zelene do ljubičaste. Ona lošija, industrijska i odavno ubrana, više je blijeda, ili pak neprirodno zagasitih pastelnih boja, često je namreškana, vanjski listovi joj otpadaju, a donji dio bivšeg spoja s biljkom je tamniji.


P.S. Ljudi koji ne jedu „filtere“ će se gnušati na ovakav obrok, što mi je potpuno u redu, jer ja znam zašto povremeno jedem ovakva jela, a sasvim sam siguran da i oni koji ih preziru isto tako dobro znaju zašto to čine. Da vam sada pričam priče o tome da je telić bio iz Zagorja, i da bi u nekom sretnom svijetu i danas trčkarao prelijepim zelenim livadama i pio čistu vodu iz potoka oko kojeg rastu tratinčice i zeko ne traži svoju mamu, ne bi imalo smisla, zar ne. Svako će si ionako misliti svoje, i raditi kako već hoće, mora ili može, uvjeravajući se da je to baš ono što i kako treba.

Komentari (8) - #

subota, 19.12.2015. - 09:18

* Pileća prsa u ovitku, integralni tost, probiotik i grejp ... kalorije: 370




5 dag pilećih prsa u ovitku
5 dag integralnog tosta
2,5 dl probiotika, 1,5% m.m.
20 dag crvenog grejpa
kopar

Da koliko toliko zavaram suhoću tosta bez nekog namaza, i cijelom obroku dodam okusa, prelio sam ga s malo umaka od probiotika i puno kopra. I da, fino je tako, ali ne kažem da s maslacem, majonezom i trapistom ne bi bilo ukusnije, i potpunije uz domaći ajvar, pečenu papriku ili masline sa strane, ali ... eto, trenutno je upravo ovo moj izbor, i to s dobrim razlogom. Što se voća tiče, uz ovako oskudne obroke ono je najmanji problem, pa makar ide i zajedno uz ostalo, ali dobro, svakome na volju, tj. molim vas da ovaj blog shvatite kao svjedočanstvo, a ne preporuku. Za preporuku predlažem liječnike, interniste, nutricioniste, ...

P.S. Za sve odgovore koje mogu dati izvan postova: minus40kg@net.hr

Komentari (8) - #

petak, 18.12.2015. - 07:30

* Klementine, kivi i med … kalorije: 250




15 dag klementina
15 dag kivija
3 dag meda

Mogla je ovo biti voćna salata,
ali eto, ovaj puta je baš ovako ;)

Vitamini i ostale blagodati voća,
I opjevani med, mit ili stvarnost,
gotovo svejedno, ako vjerujemo.



* Aktinidija ili kivi, je voće nekoliko vrsta biljaka iz roda Actinidia porijeklom iz južne Azije, a u Kini je više od 2000 godina poznato kao ljekovito.

Jedem voće i solo, ali dijeta koju mi je propisao liječnik uključuje voće uz obroke, naravno, ne toliko, i ne baš uz med, ali ...

Komentari (5) - #

četvrtak, 17.12.2015. - 20:35

* Janjetina, riža, luk i rukola … kalorije: 500




10 dag janjetine od buta
5 dag luka
0,05 dl suncokretovog ulja
sol (ili Vegeta), papar u zrnu

5 dag riže
sol

5 dag rukole
0,05 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, jabučni ocat

- komade mesa posoli i kratko peci na ulju
- dodaj vodu, glavice luka rezane na pola i papar u zrnu
- kuhaj dok meso ne omekša (brže je u ekspres loncu)
- serviraj uz kuhanu rižu i salatu od rukole

Da se jede rukama, bilo bi za prste polizat ;)

Meso se kuhalo oko sat i pol na skroz laganoj vatri. Na kraju je bilo mekano kao putar. Zadržalo je punoću okusa, a bome ni saftu ga nije baš ništa manjkalo, dapače. Luk se kroz toliko vremena skroz raskuhao i kao namirnica gotovo nestao. Dao se sav u saft. Riža kao riža, po meni bi bila integralna, ali dobro, bio je ovo nedjeljni ručak, a veći dio obitelji baš i nema neke osobito integralne aspiracije. Malo salate je sasvim lijepio upotpunilo obrok.

Ovaj post je odgovor na pitanje kako od robusnog i dominantno intenzivnog janjećeg mesa doći do nenametljivog, gotovo nježnog okusa i teksture, uz odgovarajući prilog koji će poduprijeti punoću cjeline jela.

Znam da je mnogima janjetina meso koje se obavezno peče u pećnici, ili oni koji imaju uvjeta i novca za cijelo, na ražnju. Jeo sam i jedno i drugo, i to ne baš jednom, ali oni koji nisu probali ovako kuhanu ne znaju što propuštaju. Naravno, može se ukuhati i raštika, ili zelje, a može i …, a nije ni manje vjerojatno da ćete kuhanom janjetinom biti razočarani, i nije to nešto čudno, ta različiti smo, stoga, obavezno po svom.

Komentari (11) - #

četvrtak, 17.12.2015. - 07:28

* Piletina, umak od oraha, sira i bosiljka, tjestenina, paprika i maslinovo ulje … kalorije: 570




10 dag filea pilećih prsa
5 dag integralne tjestenine
5 dag pesta s orasima, sirom i bosiljkom **
5 dag paprike
0,1 dl maslinovog ulja
sol

- dinstaj piletinu i papriku
- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- sve pomiješaj s pestom

Brzo i vrlo ukusno, ali … ili ... ;)



** Pesto:
ukiseljene sušene rajčice, maslinovo ulje, Ricotta sir, orasi, Grana Padano
... 350 kcal / 10 dag

Gotov umak, bogatog okusa i lijepih sastojaka, kao i svaki ima ponešto i viška, valjda, iako E-ovi nisu navedeni. Kako god, u ova brza vremena teško je naći prostor da bi se baš svaki umak, zimnica, kruh, … napravili u svom vlastitom aranžmanu. Kada bi išli u krajnost, trebali bi i svoju zemlju, vrt i voćnjak, svoj luk, krumpir, masline, … kravicu, svinju, pile, … klaonicu, siranu, uljaru, … Tko sve to može, bravo za njega. Ja ću i dalje nastojati raznoliko i umjereno, a to povremeno podrazumijeva i pokoji iskorak od idealnih nutritivnih ili gastronomskih rješenja.

P.S. Pametnome ne moraš ni riječ reći, shvatit će sve kako treba,
a budali možeš crtati sto godina s upitnim ishodom ;)
Naravno, „pametan“ je tko misli što i ja,
a „budale“ su svi oni drugi :)))
Eh da, ali i ne baš …

Komentari (12) - #

utorak, 15.12.2015. - 21:06

* Špek, kruh, mladi luk i bučino ulje ... kalorije: 680




5 dag špeka
10 dag kukuruznog kruha
10 dag mladog luka
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar

Ovime završavam masnu trilogiju, valjda ;)

Kruh je pravi domaći, onako težak i gust, grubog zrna i slatkast. Kupljen na Dolcu od bakice koja ga radi po starinskoj recepturi. Špek je iz okolice Drniša, navodno. Mladi luk je iz tu negdje, a bučino je iz Podravine. Jednostavno ne znaš što je bolje leglo uz što.

Mala ilustracija mog improviziranog foto kutka.



Ovaj špek je bio nedjeljni doručak, za ručak janjetina,
a za večeru ću malo i zasladiti, ali time se ne bi trebao hvaliti,
pa tako ni slikati, jer ako nešto ne smijem, to je onda upravo slatko ;)

Komentari (11) - #

nedjelja, 13.12.2015. - 19:04

* Kruh i mast s čvarcima uz kisele feferone ... kalorije: 550




3 dag svinjske masti
1 dag čvaraka
5 dag kukuruznog kruha
10 dag kiselih feferona
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar, crvena mljevena paprika, češnjak, peršin

Puno začina, i boja, da prevarim savjest ;)

Okusi djetinjstva. Kruh i mast sam jeo na selu kod djeda i bake. Naravno, nije bilo ovako kićeno, ali bilo je jako fino, jer kao što svi znamo reći: "Domaće je domaće!". Češnjak navodno dovodi mast u ravnotežu, u smislu utjecaja na organizam.



I mršavi jedu čvarke i mast, zar ne.

Komentari (9) - #

nedjelja, 13.12.2015. - 09:34

* Ražnjići od čvaraka, kruha i mladog luka ... kalorije: 490




5 dag čvaraka
5 dag kruha
5 dag mladog luka
0,1 dl bučinog ulja
sol, papar

Ljudi bi rekli hrana za rudare, ali ... ;)

Uvijek valja obratiti pažnju na količine, ali i opet ali ...



Nije sve kako izgleda. Ova je porcija bila odlična, ukusna i kalorijski umjerena, ali uvijek dođe neki ali. Kada se kupe fini čvarci, oni su živa napast i nekako nema mira dok se svi ne riješe, a usputna grickalica ovakvog tipa kalorijski sasvim sigurno ne vodi u umjerenost. Dodatno, nakon ovakvog jela je čovjek žedan, a voda baš nekako i ne ide na masno i slano.



Krenuo sam sve nabadati na štapiće, ali svaki drugi čvarak se raspao, pa sam brzo odustao i ostalo servirao samo tako. Kada je bal, dodao sam i čep bučinog ulja.

Komentari (9) - #

subota, 12.12.2015. - 10:03

* Namaz od srdela, na tostu s feferonima … kalorije: 520




10 dag namaza od srdela
- 40% srdela
- 30% jaja
- 20% kiselih krastavaca
- 10% maslinovog ulja
- sol, papar, vinski ocat
5 dag integralnog tosta
10 dag kiselih feferona
0,2 bučinog ulja
šareni papar, češnjak, kopar

Izvrstan obrok, prije svega nutritivno ;)

Malo je previše namirnica i začina u igri, i riblji namaz i bučino ulje nisu baš najbolji spoj, ali u odnosu na dobre strane, a to su prije svega vrhunske namirnice, ove sitnice ću s lakoćom zanemariti, te iako znam da gotovo uvijek može bolje, samo ću poželjeti što više ovakvih obroka.

Komentari (14) - #

četvrtak, 10.12.2015. - 20:48

* Avokado, kumquat, kivi, grejp, klementina, cimet i med ... kalorije: 40-160





Borbene zimske komplete možemo sastavljati od raznih namirnica, pa i supernamirnica. Ovo je mali niz meni u ovom trenutku raspoloživih. Nutritivno bogatstvo voća, uz mitski ljekovitu kombinaciju cimeta i meda, zaokružuju blagotvorno zdravstvenu i gastronomski superiornu cjelinu.

Avokado (160 kcal / 10 dag): tropsko voće, zreli je mekan, osnovna je namirnica čuvenog meksičkog umaka Guacamole, prepun je zdravih monozasićenih masnoća, jedan od najboljih izvora vlakana među svim voćem i povrćem , smanjuje rizik od visokog tlaka, srčanog udara, regulira probavu, normalizira šećer u krvi, sprječava razne vrste karcinoma, ...

Cimet (280 kcal / 10 dag ): začin koji se dobiva od cimetovca, malog tropskog grmolikog drva iz porodice lovora, cejlonski je zakon, pomaže kod upala i infekcija, suzbija širenje leukemije i limfoma, ublažava probavne smetnje, regulira količinu šećera u krvi, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, ...

Grejp (40 kcal / 10 dag): agrum gorkog okusa, jača imunitet, štiti od prehlade, upala, radikala, tj. tumora i raka, reducira kolesterol, pomaže u mršavljenju, ali oprezno u kombinaciji s nekim lijekovima, ...

Kivi (50 kcal / 10 dag): podrijetlom Kinez, prepun vitamina i minerala, dijetalnih vlakana, pročišćava, dobar za žile, srce, oči, ...

Klementina (50 kcal / 10 dag): citrus, mješanac naranče i mandarine, sočna, slatka, puna vitamina, zdrava za zube, dobro raspoloženje, jetru, ...

Kumquat (70 kcal / 10 dag): citrusno voće ovalnog oblika s jestivom korom, grko, slatko i kiselog okusa, pojačava imunitet, štiti od kancerogenih oboljenja, dijabetesa, upala, ...

Med (300 kcal / 10 dag): nektar cvjetova, najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam, lista blagotvornog djelovanja gotovo da nema kraja, ali ipak, ne treba zanemariti da umjerenost i kvaliteta, tj, prirodnost daju najbolje rezultante, ...

* Med i cimet se kao lijek koriste stoljećima u drevnim tradicionalnim kineskim i ayurvedskim sustavima. Imaju neosporno blagotvorna svojstva, koja, ako se pomiješaju, daju prirodni lijek izvanredne moći.





Eto, svakome na volju ;)

Ne podcjenjujem jabuke, nar, ... dapače,
i njih imam, ali ne mogu o svemu baš od jednom.

Komentari (6) - #

srijeda, 09.12.2015. - 01:13

* Piletina, batat, kelj i maslinovo ulje ... kalorije: 480




10 dag tamne piletine
20 dag batata
20 dag kelja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, (kurkuma)

- očisti i skuhaj povrće i meso u slanoj vodi
(meso kuhaj pola sata, kelj 15 min. i batat 10 min.)
- kod serviranja zapapri i prelij s malo maslinovog ulja

Osjećaj je da je jelo lagano, i to je nedvosmisleno,
ali sve su standarde grupe i uobičajene kalorije tu ;)

Meso stavi u kipuću vodu želiš li sočno i ukusno meso. Vode može biti i više i manje. Ako je manje obavezno poklopi, kako bi se ono iznad razine kuhalo u pari. Ako je više biti će i dobre juhe. Nakon mesa, redom stavljaj kelj, pa batat. Vrijeme kuhanja ovisi i od veličine komada mesa i povrća. U ovom slučaju je bio cijeli zabatak s kožicom, a kelj i batat su dosta usitnjeni, pa su bili kuhani do vrlo opuštene teksture. Volim kada je čvršće, ali nisam ja radio, a i nisam sam, pa ne može sve biti samo po mom, bogu hvala.

Iako vrlo ukusni, nisu spektakularni, ali ovakve kuhane obroke je najsigurnije raditi, a i kalorije je skroz lako kontrolirati. Sve u svemu, rođeno za dijetu.

Ako se netko pita gdje je kurkuma, odgovor je jednostavan. Iz nekog neobjašnjivog razloga sam je zaboravio staviti prije slikanja, ali sam to obilato nadoknadio kod samog jela. I opet je bila opjevano ljekovita kombinacija kurkume, papra i maslinovog ulja. Istina, papar nije bio samo crni, nego u više boja, ali nećemo sad diskriminirati po toj osnovi.

Komentari (10) - #

ponedjeljak, 07.12.2015. - 21:59

* Pizza: tijesto, sir, šunka, šampinjoni, rajčica, maslinovo i origano ... kalorije: 790




10 dag brašna, oštrog
5 dag šunke
5 dag sira
3 dag šampinjona
10 dag rajčice, pasirane
0,1 maslinovog ulja
sol, kvasac, origano

E da, izvrsna je, ali uvijek, i baš uvijek,
pizza je prekalorična, više ili manje, amen ;)

Tko pazi na kalorije zaobilazi pizzu, ali eto ... ljudi smo :)))

Komentari (13) - #

nedjelja, 06.12.2015. - 20:48

* Kupus flekice i srdele ... kalorije: 520




10 dag srdela
5 dag integralne tjestenine, mašnice
20 dag kupusa
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar

- dinstaj kupus na maslinovom ulju
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- serviraj uz srdelu iz konzerve, ocijedi ulje

Zašto srdela iz konzerve? Pa zato što je višak svježe nakon friganja otišao u namaz. Zezam se, ali i ne. Prisiljen sam biti u kući ovih par dana, nije bilo uobičajene kupovne, i složio sam to što sam imao, tj. to je i inače izrazito česta situacija, kombiniram baš ono što imam. Sve komponente su tu, i ja sam zadovoljan, ali ako me pitate da li je to najbolja kombinacija koja može biti, samo ću se nasmijati, jer bi takvo pitanje bilo krajnje neozbiljno. Da li ste probali jastoga netom izvađenog iz mora, sasječenog živog pred vašim očima i pripremljenog na buzaru, uz domaće maslinovo ulje, domaći češnjak i peršin, domaći kruh i pravo domaće vino, i to na Biševu, ispod stoljetne masline, uzgred, i sasvim nedaleko od veličanstvene Modre špilje? Ja jesam ;)

P.S.
Kad imam, imam, a kad nemam, isto imam,
ali eto, vrijedi i obrnuto, navodno.

Komentari (7) - #

nedjelja, 06.12.2015. - 18:20

* Topljeni sir, tost, ajvar, bučino ulje i probiotik ... kalorije: 510




5 dag topljenog sira
5 dag integralnog tosta
10 dag ajvara
0,1 dl bučinog ulja
1,5 dl probiotika
peršin, šareni papar

Ovaj je obrok izvan standardnih šablona koje koristim u prehrani, ali nije ni daleko. Zanimljiv je, nutritivno uravnotežen, ima sasvim lijepih namirnica u njemu, a ni bogatih okusa ne manjka.

Komentari (8) - #

nedjelja, 06.12.2015. - 10:36

* Srdele, šampinjoni i kupus ... kalorije: 520




10 dag srdela
2 dag brašna
20 dag šampinjona
10 dag kupusa
0,2 dl maslinovog ulja
0,12 dl suncokretovog ulja
sol, papar, vinski ocat

- srdele uvaljaj u brašno i peci na malo suncokretovog ulja
- šampinjone dinstaj na maslinovom ulju, začini
- serviraj uz salatu od ribanog kupusa i maslinovog ulja

Srdele za koje su na ribarnici tvrdili da su još danas plivale u moru mogu samo reći da su bile izvrsne. Nije mi zapravo jasno zašto su tako jeftine. Šalim se, razvidno je u potpunosti, iako ih nisam ja čistio. Šampinjone volim, a ribani svježi kupus daje malo konkretnosti ovom jelu.

Komentari (14) - #

subota, 05.12.2015. - 14:28

* Divlja orada, krumpir, blitva, maslinovo ulje, češnjak i peršin … kalorije: 520




20 dag orade, divlje
20 dag krumpira
20 dag blitve
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, list peršina

- skuhaj krumpir i blitvu, začini
- ribu ispeci u pećnici

Baš sam htio probati pravu divlju ribu, pa onda i jesam ;)

Gledao sam na ribarnici onu iz uzgoja i navodno divlju, jednu uz drugu. Vidio sam razliku i prihvatio da je upravo to pod što se prodaje. Kako uglavnom jedem onu jeftiniju varijantu iz uzgoja, a u svjetlu nedavne rasprave, baš sam htio kušati, tj. pažljivo testirati divlju. Jasno, na temelju iskustva s par riba bilo bi glupo zaključcima dati neku osobitu vrijednost, ili konačnost, ali eto, ljudi smo i jako nam godi uvjerenje da nešto kao znamo. Uglavnom, ne vjerujem onome tko mi kaže da će sa sigurnošću prepoznati koju jede samo po okusu komadića već pripremljene ribe. Bez da joj vidi boju i ljusku dok je friška, pa drob, zube, peraje, većina će zastati i eventualno osjetiti da li je skroz friška ili ne, i to je sve. Ne kažem da zbog toga treba kupovati samo onu jeftiniju, to nikako, dapače, podržavam raznolikost i prilagođenost afinitetu, ali i debljini novčanika. Bilo bi zgodno da čovjek ipak zna prepoznati bar toliko da ga oni nepošteniji ne muljaju, pa mu uvaljuju onu iz uzgoja pod divlju, ali to često nije tako lako, jer nemate dva primjerka jedan uz drugi da bi ih direktno usporedili. Vidio sam ovih dana po ribarnicama baš krasnih ribica. Neka košta 20, neka 70, 80, pa preko 100, a ima i one od 250 kn i više za kilu. Što se mene tiče, bistre oči, jarke škrge, elastična koža, sjajna ljuska, kompaktno meso, … to kao pokazatelj svježine prije svega, a dalje prema financijsko gastronomskom raspoloženju, i svakako umjereno i raznoliko.



Kako se na ovom blogu između ostaloga ozbiljnije bavim i kalorijama, to „divlja“ najviše apostrofiram upravo zbog njih, a ne da bi se pravio važan, šmeker ili znalac. Velika je razlika divlje u odnosu na uzgojenu, 80 prema 170 kcal na 10 dag, i to je teško zanemariti.

Inače, da sve bude čisti mediteranski standard kao prilog je išao krumpir i blitva s češnjakom, peršinom i maslinovim uljem. Nije slučajno da se neke kombinacije smatraju gastronomskom klasikom. Ovo je uistinu bio vrhunski obrok.

Komentari (13) - #

petak, 04.12.2015. - 10:13

* Sipice, riža, šampinjoni i maslinovo ulje … kalorije: 560




20 dag sipica
5 dag integralne riže
20 dag šampinjona
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak, list peršina

- rižu skuhaj u slanoj vodi
- šampinjone nareži i dinstaj na malo maslinovog ulja, posoli, zapapri
- sipice operi i posuši na papiru, dinstaj na češnjaku i maslinovom ulju, posoli, dodaj peršin i papar
- izvadi kosti koje ispadnu iz sipica

Savjet iskusnog morskog vuka je bio:
„Ne čistiš, frigaš, makneš kost kad ispadne i uživaš!“ ;)

Poslušao sam i nisam pogriješio, jer prikupio sam vrijedno iskustvo, ali samo jelo nije ispalo kako je moglo. Sipice je ipak trebalo očistiti prije pripreme, neovisno što su uglavnom bile doista male. Istina je da je veliki dio kosti sam ispao i da se lagano pokupio žlicom, ali ta poneka što je ostala, kada je zagrizeš ostavljala je neugodan okus u ustima. Dodatno, oči su bile tvrde. Nekoliko sipica je u sebi imalo pomalo grku nedefiniranu smjesu, vjerojatno ostaci od planktona kojim se hrane, a našlo se i pokoje zrno pijeska ili mrvica od centralne leđne kosti. Od najavljene delicije zbog ovih neugodnih detalja ispalo je ispodprosječno jelo. Sipice su pustile dosta crnila i krajnji rezultat je zapravo bio crni rižoto. Pretpostavljam da je najveća razlika u friganju, tj. u tome što se u originalu sipice uvaljaju u brašno i prže u dubokom ulju, a u mom slučaju je ulje bilo plitko, a brašno nije uopće korišteno. Tako da nije barba ništa kriv, nego bi ja bio sit, a kalorije na broju, što često baš i ne ide zajedno.


Komentari (9) - #

četvrtak, 03.12.2015. - 21:17

* Njoki s pršutom, parmezanom, rajčicom i maslinovim uljem … kalorije: 540




2 dag pršuta
4 dag parmezana
10 dag krumpirovih njoka
20 dag paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, list peršina

- skuhaj njoke u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj paradajz na češnjaku i maslinovom ulju, začini
- umiješaj njoke i ribani sir, završno začini listom peršina

Vrlo ukusno jelo, skoro kao … ;)

Ovakva jela su pomalo šablonska, pa će se sličan okus naći u mnogim kombinacijama. Eto, netko će staviti tjesteninu ili će ispeći tijesto, a itekako dobro mogu proći i njoki. Šalša je česta u mediteranskoj prehrani, a volimo je i mi kontinentalci koji prehranu baziramo upravo na njenim principima, i to nerijetko dosljednije od samih autohtonih Mediteranaca, ma što to značilo.

Komentari (4) - #

četvrtak, 03.12.2015. - 12:00

* Salata: Jaje, mozzarella, njoki, rukola, rajčica … kalorije: 480




5 dag jaja
5 dag mozzarelle
10 dag njoka
10 dag paradajza
5 dag rukole
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, jabučni ocat, kurkuma

- skuhaj jaje i njoke, ohladi, serviraj uz sir i povrće, začini

Odlično, i to je to ;);)

Da bi bile zastupljene sve uobičajene komponente uzeo sam njoke. Uvaljao sam ih u smjesu kurkume, papra i maslinovog ulja. Navodno se radi o vrlo zdravoj, pače, ljekovitoj kombinaciji. Iako mnogima ovakva jela ne izgledaju kao punopravni „veliki“ obroci, ona to svejedno jesu. Osjećaj da se radi o nečem laganom i dijetalnom, je također samo osjećaj. Ovaj obrok zadovoljava sve kriterije koje uobičajeno postavljam. Tko si može priuštiti koju kaloriju više, neka svakako doda još bar jedan čep maslinovog ulja.

Komentari (6) - #

srijeda, 02.12.2015. - 21:40

* Namaz od losos pastrve i rajčice na kruhu s kiselim paprikama … kalorije: 330




5 dag kukuruznog kruha
5 dag namaza od lososa i pastrve
10 dag kiselih paprika
0,1 bučinog ulja
češnjak, list peršina

Namaz … 200 kcal / 10 dag
60% pečene losos pastrve
30% šalše od paradajza
10% maslinovog ulja
sol, papar, bosiljak

- ribu ispeci, paradajz dinstaj, sve samelji u blenderu
- dodaj maslinovo ulje, začini po ukusu

Za divno čudo ovakav namaz još nisam radio, valjda ;)

Šalša se zapravo radila za sasvim drugo jelo, ali učinilo mi se da bi baš pasala u riblji namaz, koji sam u originalu planirao raditi samo od ribe i maslinovog ulja. Ispalo je odlično. Inače bi stavio i nešto kiselo, ali popustio sam želji da bude drugačije. Zato je tu uskočila kisela paprika, prava domaća, čvrsta i prepuna okusa, a kiseline joj definitivno ne fali, što je čak ispao i mali problem. Cijeli je obrok preliven s malo bučinog ulja, ali čim sam zarezao papriku, pustila je tekućinu u kojoj je ukiseljena. Omjer je bio takav da se bučino više uopće nije osjetilo, tj. od njega su ostale samo tamno zelene mrlje, a i kruh je odmah odozdo povukao svoj dio. Zaključak je da je ipak bolje odvojiti ukiseljeno povrće i staviti ga na drugi tanjurić ili zdjelicu. Ako se netko pita zašto sam koristio bučino ulje, a ne maslinovo koje bi se kao bolje stopilo s ostalim namirnicama. Odgovor je jednostavan. Zabunom, jer flaše su često slične, uglavnom tamne i kockaste. Posegnuo sam za krivom, a kada sam natočio bilo je kasno. Svejedno, sasvim je lijepo pasalo, dapače, ovo je nutritivno prilično kvalitetan obrok, a ni gastronomska komponenta ne zaostaje.

Komentari (8) - #

utorak, 01.12.2015. - 19:41

* Jaje, tost, jogurt i kivi ... kalorije: 280




5 dag jaja, kokošje (1 kom., manje)
2,5 dag integralnog tosta (1 šnita)
2 dl jogurta, 1,5% m.m. (čašica)
10 dag kivija (2 kom., manji)
vlasac

- skuhaj jaje, posoli
- serviraj na tostu uz jogurt
- od voća izaberi kivi, ako ga imaš

Što vidiš, to platiš ;)

Dobar doručak bez masnoće i povrća, mali je izazov, ali eto, rješenja ima, gdje ima i dobre volje. Po matrici koju tjeram voće ide uz obrok. Ipak, češće ga jedem odvojeno, ali to se odnosi na obroke gdje imam priliku za to. Kod doručka prije posla nema vremena pojesti voće, pa obrok za pola sata, i eto, zato ide zajedno. A i fotka bi bila pusta bez njega. Ovaj sam kivi platio nešto skuplje, kao neki premium, i bome se osjetila razlika. Bio je skroz zreli, pun okusa, a bojom je bježao prema žutoj. Neispečeni tost uglavnom je suh, ali kada se malo natopi jogurtom sasvim je druga priča.

Komentari (12) - #

utorak, 01.12.2015. - 07:26

* SADRŽAJ BLOGA:

... lista linkova svih postova

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se