minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Losos pastrva, kelj, njoki, vrhnje i vlasac … kalorije: 540




15 dag losos pastrve
10 dag krumpirovih njoka
20 dag kelja
0,5 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
sol, šareni papar, vlasac, sok limuna

- ribu posoli i ispeci u pećnici na malo ulja iz spreja
- skuhaj kelj, ocijedi, samelji, umiješaj vrhnje i vlasac
- kod serviranja na ribu iscijedi malo limunovog soka

Ova ribica je očišćena imala 1,5 kg ;)

Riba se dijagonalno protezala cijelim protvanom i još je virila. Da bi stala odrezan joj je rep. Trebala se peći na papiru za pečenje, ali na žalost nije, pa se odozdo malo primila. To se ne bi desilo da se koristilo i više ulja. Kako god, riba je bila izvrsna, s vrlo krupnim kostima, pa nije bilo nikakvog problema u miru uživati u njoj. Zanimljivo da se kod riječne ribe masnoća više osjeća nego kod morske. Ova riba je nešto malo manje kalorična od brancina i orade iz uzgoja, ali svejedno nekako ostavlja masniji utisak. Kelj kao umak je bio pratnja njokima. Nema smisla objašnjavati zašto je bila baš takva kombinacija. Jednostavno, bila je, i sasvim je dobra.


Dobra je to riba. Kvalitetni proteini, bogatstvo omega 3 masnih kiselina, inzulinsko djelovanje, …

Komentari (6) - #

ponedjeljak, 30.11.2015. - 19:39

* Riba, tjestenina i salata ... kalorije: 580




Obzirom da slika uvijek govori više od tisuću riječi,
nema potrebe objašnjavati od koje je ovo ribe rep,
da li je tjestenina integralna ili ne, te što je u salati ;)

Komentari (9) - #

nedjelja, 29.11.2015. - 20:28

* Debrecinke, senf, mini rajčica, luk, bučino ulje i peršin ... kalorije: 380




5 dag debrecinki
20 dag mini paradajza
5 dag luka
0,2 dl bučinog ulja
sol, papar, jabučni ocat, peršin, senf

- skuhaj debrecinke
- serviraj uz senf i salatu od rajčice, luka i bučinog ulja

Eto, fali krušna grupa, i odmah je i kalorija manje ;)

Ovo je slab obrok, pa i skroz lagan, neovisno što su u njemu kalorične kobasice. Proizvođač tvrdi da u njima nema "ovoga i onoga", kao štetnoga ili prevarantskog, ali naravno na deklaraciji se vidi da ima nekih drugih loših "ovoga i onoga". Osobno, preporučujem preskakanje ovakvih industrijskih namirnica. Tko želi nutritivno vrjedniji obrok lako će ih naći u prošlim postovima, ali eto, povremeno na red dođu i ovakva jela.

P.S. Sve mi više smetaju mudrovanja oko bloga, a u širem kontekstu i tematike dijeta, a posebno kulinarstva. Ne kužim, zar je tako teško izabrati tko već što želi i šlus. I oko klope, neka jede tko što, kako i koliko hoće, pa to bar danas većini nije problem.

Komentari (10) - #

nedjelja, 29.11.2015. - 11:10

* Gulaš: Junetina, krumpir, luk i rajčica ... kalorije: 620




10 dag junetine, srednje masne
20 dag krumpira
10 dag luka
20 dag paradajza
0,1 dl suncokretovog ulja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, list peršina, čili

- dinstaj meso na luku i ulju, dodaj vodu i krumpir, začini
- kuhaj pola sata u ekspres loncu, makni višak tekućine
- u woku na maslinovom ulju dinstaj paradajz, začini
- dodaj skuhano meso, krumpir i luk, te peršin i čili

Krenulo je u pravcu variva, i prvi dio je radila žena, a kasnije sam ja preuzeo. Od suvišne vode sam napravio juhu, a ostalo pogustio dinstanim paradajzom. Željenu jačinu sam postigao čilijem.

Nešto masnije meso i dva puta korišteno ulje donijelo je i svoje kalorije. Meso je bilo skroz mekano i vrlo ukusno. Kupljeno je kao nešto skuplje u svojoj klasi, a dodatni plus je sigurno bio i jednodnevni pac od ulja, papra i soli. Inicijalno, u pac je išlo da bi kao svježe lakše prebrodilo dodatni dan u frižideru. Nerijetko mi se događa da nešto što kupim ide koji dan kasnije nego sam planirao. Jedan od češćih razloga za to je što netko od ukućana preskoči neki obrok, pa se onda to ja neplanirano jedem dva dana. Upravo se ulja od paca iskoristilo za uvodno dinstanje luka i mesa.

Sve u svemu, ovako iskombinirano dobio se izvrstan obrok. Inače, meso je nakon kuhanja u ekspres loncu bilo nešto mekše, kalavije, nego nakon što je još neko vrijeme provelo dinstajući se u paradajzu, ali je još uvijek bilo vrlo ugodno mekano. Peršina je bilo baš puno, a meni to jako paše. Čili je možda bio višak, ali okvirna ideja dorade je bila gulaš, a nisam imao tucane ljute crvene paprike.

Komentari (10) - #

subota, 28.11.2015. - 15:16

* Pileća prsa, tjestenina, šampinjoni i vrhnje ... kalorije: 470




10 dag filea pilećih prsa
5 dag integralne tjestenine
20 dag šampinjona
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
sol, šareni papar, češnjak, peršin

- na ulju iz spreja malo peci češnjak i piletinu
- dodaj šampinjone, podlij vodom, posoli, dinstaj
- kada ostane tek malo tekućine ocijedi meso i gljive
- u tekućinu dodaj peršin i kiselo vrhnje, zapapri

Piletina na bijelo djeluje kao lagano jelo,
ali kalorijski, slično je kao i cijeli niz drugih jela ;)

Puno je lakše kuhati kada se ne vodi računa o masnoći. Tko želi pripaziti na kalorije upravo će s njima biti oprezan. Eto, što da se radi, i nije to zapravo pitanje, nego više utjeha, u stilu, što moraš, moraš. Naravno da će netko naći primjere ljudi koji jedu koliko i što hoće i imaju dobru liniju, ili će naglašavati provjerenu i dokazanu blagodat tjelesne aktivnosti, ali svi mi sve znamo, a što možemo, to je već neko sasvim drugo pitanje.

Komentari (11) - #

četvrtak, 26.11.2015. - 21:48

* Šunka, tost, jogurt i grožđe … kalorije: 420




5 dag šunke
5 dag integralnog tosta
2,5 dl jogurta, 0,9% m.m.
10 dag grožđa

Doručak prema dijabetičkoj dijeti Kliničke Bolnice Dubrava od 1300 kcal ne ostavlja puno prostora za kreativnost, ali onako u globalu, sigurno je da rezultat neće izostati. Da ne bi bilo nikakve zabune, ne nagovaram ja nikoga ni na što. Ionako će svatko jesti onako kako hoće ili misli da mora. Samo želim naglasiti da u većini dijeta postoje sasvim jasne odrednice, pa i mnoge granice. Nastaviti po starom, a rezultat je loš, nema se logike nadati ićem boljem. Eto, da, svakome na volju, ... na žalost, ili sreću.

P.S. Slika ne prati navedene količine,
kao što ni svaka slika ne govori tisuću riječi.

Komentari (7) - #

srijeda, 25.11.2015. - 18:44

* Purica, mlinci, zelena salata i maslinovo ulje ... kalorije: 490




10 dag tamne puretine, s kožicom
5 dag mlinaca
10 dag zelene salate
0,15 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, jabučni ocat

- ispeci pureći batak u pečnici
- na ulju koje pusti meso zapeci mlince
- serviraj uz zelenu salatu, začini
i dodaj malo maslinovog ulja

Dobar nedjeljni ručak ;)

Sve štima, a moglo bi i bolje, naravno, kao i uvijek.

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 23.11.2015. - 22:30

* Brancin, riža, kelj i maslinovo ulje … kalorije: 720




25 dag brancina (iz uzgoja)
5 dag integralne riže
20 dag kelja
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, ružmarin

- ribu ispeci u pećnici, koristi ulje u spreju i papir za pečenje
- skuhaj rižu i kelj, začini, prelij s malo maslinovog ulja kod serviranja

Za divlju ribu treba izdvojiti dosta novaca ;)

Da je brancin divlji ova bi porcija imala punih 200 kcal manje, ali eto, nema. Riba je bila super, integralna riža je kao i obično pružala lagani otpor, a kuhani kelj s malo maslinovog ulja je vjerojatno vrlo zdrav, ali u svakom slučaju nije neka gastronomska ludnica. Uz malo kvalitetnijeg planiranja i odlučnosti kod samog jela ova bi riba bila dostatna za dvije porcije, i kalorije bi bile u uobičajenim granicama.

P.S. Svojevremeno, renomirani domaći restoran je testirao ugledne goste, međunarodnu grupu gastro znalaca dajući im na kušanje vrhunsku divlju i ribu iz uzgoja. Kao i obično, problem je bio što nisu znali što točno jedu, tj. koju probaju. Uzgojena je pokupila više pohvala, i češće je prepoznata kao divlja, iako to nije. To mu valjda pomalo dođe kao divlji zec i kunić.

Komentari (18) - #

ponedjeljak, 23.11.2015. - 19:08

* Brancin, lubin, ...





Teoretski, mogao bi narasti do metra, pliva brzo i smatraju ga pravim morskim vukom. Grabežljiv je, radoznao, ali i proždrljiv, navodno inteligentan, lukav i oprezan. Živi u manjim skupinama ili sam. Najlakše se ulovi na crva, kozicu ili račića. Meso mu je odlična okusa i kod znalaca je na dobroj cijeni.

E sad, ovaj moj je cijeli svoj vijek proveo u zarobljeništvu, u pustom kavezu, hranili su ga čime su oni htjeli, mada se hvale da je organski, ma što to značilo, i firma je iako naša navodno među najjačima u svijetu, i eto, što je to sada, riba od formata ili tek fizički klon istinskog prirodnog potencijala i više ili manje neiskorištenih mogućnosti?

Divlji jadranski brancin ima oko 70 kcal,
ovaj uzgojeni, isto jadranski, oko 150.

Da li da povučem paralelu nas ljudi i ribe iz uzgoja?

Ma neću, ipak, život je to, prije svega ;)

Komentari (6) - #

nedjelja, 22.11.2015. - 22:44

* Pašta šuta: puretina, tjestenina, rajčica, sir ... kalorije: 560




5 dag mljevene tamne puretine
5 dag integralne tjestenine
2 dag tvrdog sira
20 dag paradajza
5 dag luka
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, bosiljak, peršin

- filetiraj pureće tamno meso, samelji u blenderu
- dinstaj meso na malo luka, dodaj paradajz, začini
- kod serviranja posipaj ribanim tvrdim sirom
- dodaj peršin i malo maslinovog ulja

Dobra stara pašta šuta,
ali ne od svinjetine nego od puretine ;)

Neću se opterećivati nazivima, jer ono osnovno je tu, tjestenina, paradajz, bosiljak i maslinovo ulje. Ostalo, ma kako glavno izgledalo, ipak, tek je pratnja, u nekom nazovimo to duhovnom smislu, ako tako možemo reći kada govorimo o hrani. Jednostavno i vrlo ukusno jelo. Puretina je sasvim pristojna zamjena za svinjetinu, dapače. Ovo je reprezentativno jelo mediteranske prehrane.

Komentari (7) - #

nedjelja, 22.11.2015. - 18:02

* Krvavice, kiselo zelje i maslinovo ulje ... kalorije: 320




5 dag krvavica
10 dag kiselog zelja
0,1 dl maslinovog ulja
šareni papar

Nema namirnice koja je kalorički problematična, sama po sebi, ali kombinacija s količinom lako sve odvede u ovom ili onom pravcu, da ne kažem, dobrom ili lošem. Zima nije ni došla, a eto, stereotipno "zimska" jela su tu ;)

Komentari (11) - #

subota, 21.11.2015. - 21:57

* Namaz od puretine, tost, kisela paprika i maslinovo ulje ... kalorije: 290




5 dag namaza od puretine
2,5 dag integralnog tosta
10 dag kisele paprike
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi list celera

Sam namaz je objavljen prije nekoliko postova, pa koga zanima može potražiti u arhivi. Volim jesti raznoliko, ali ovi moji namazi me nerijetko tjeraju da cijeli tjedan jedem jedno te isto, bar za doručak, jer eto, ako uzmeš 5 dag po obroku, a imaš ga oko 30 u startu, računica je jednostavna. Srećom, radi se o vrhunskom namazu, a može se i lijepo kombinirati što će ići uz njega. Sve u svemu, ovo je mali obrok, ali poprilično dobar. Kalorijski, ostavlja prostor za duplo, ili neki jogurt i slično. Ja sam se ovaj puta odlučio za limunadu s medom.

Komentari (10) - #

subota, 21.11.2015. - 14:11

* Varivo: Piletina, grašak, krumpir, mrkva, rajčica ... kalorije: 420





10 dag filea pilećih prsa
10 dag graška
10 dag krumpira
10 dag mrkve
10 dag paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi peršin

- skuhaj, na kraju dio povrća samelji da dobiješ gustoću

Volim jednostavna jela na žlicu ;)

Variva su jela sa zaprškom, ali tako je bilo nekada.
Danas svako jelo možeš zvati kako god hoćeš.

Komentari (3) - #

subota, 21.11.2015. - 11:11

* Sendvič: Tost, šunka, sir, rajčica, krastavci, maslac i maslinovo ulje … kalorije: 580




3 dag šunke (260 kcal / 10 dag … 80 kcal)
3 dag sira, gauda (370 kcal / 10 dag … 110 kcal)
5 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag … 120 kcal)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
10 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag … 10 kcal)
2 dag maslaca (750 kcal / 10 dag … 150 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, šareni papar, list celera

Sendviči daju prostor za puno igre ;)

Komentari (10) - #

četvrtak, 19.11.2015. - 19:19

* Wok: Pileća prsa, grah i poriluk ... kalorije: 480 kcal




10 dag filea pilećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag kuhanog graha (90 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
20 dag poriluka (50 kcal / 10 dag ... 100 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 kcal ... 180 kcal)
sol, šareni papar, mljevena čili papričica

- dinstaj poriluk na ulju, dodaj meso i grah, začini
- podlijevaj vodom i tekućinom od kuhanog graha
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Ukusno, i snažno, uglavnom zbog začina ;)

Piletina je bila iznenađujuće meka, sočna i podatna, šareni grah izvrstan, a poriluk dovoljno omekšao, iako teksturom još uvijek skroz konkretan. Ovaj je bio evidentno mlad, tek nešto veći od mladog luka, s dosta intenzivno zelenih listova, domaći. Pasali su jači začini.

Ovdje najviše kalorija dolazi od ulja, iako se površno gledano uopće ne radi o nekoj osobito velikoj količini. Zapravo hoću reći da tko pazi na kalorije prije svega treba što preciznije mjeriti ulje i slične namirnice, jer često u receptima vidim da se navodi svašta, i onda se čak i zbroje kalorije, a ulje ide pod kategoriju "malo ulja" bez navedene konkretne količine i udjela u zbroju kalorija, što je u principu glupost u startu.

Komentari (7) - #

srijeda, 18.11.2015. - 00:23

* Salata od karea, njoka, rajčice, mladog luka i bučinog ulja … kalorije: 490




10 dag karea, bez kosti (110 kcal / 10 dag … 110 kcal)
10 dag krumpirovih njoka (160 kcal / 10 dag … 160 kcal)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag … 20 kcal)
10 dag mini paradajza (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, šareni papar, vinski ocat, list celera

Niti jedna navedena namirnica nije kupljena sa svrhom da uđe baš u ovaj obrok, dakle, moglo bi se reći da se radi o jelu od ostataka, jer meso je od nedjeljnog ručka, paket njoka je otvoren još prije par dana, mladi luk je kupljen za jučer, ali smo ga zaboravili servirati uz ručak, domaći mini paradajz je namijenjen gablecima, uz sir i vrhnje, ali se počeo lagano kvariti, pa treba požuriti s njim. Bučino standardno imam, a ostalo ide u skupinu začina. Tu je kako već ispadne. Jučer sam na placu tražio vlasac, ali ispalo je da sam se vratio s koprom, peršinom i celerom.

Kakav je obrok, ako se netko pita?

Odličan, jer namirnice su sasvim u redu, kao i omjeri,
a ono što uobičajeno podrazumijevamo začinima je prvoklasno ;)

Komentari (9) - #

utorak, 17.11.2015. - 07:28

* Namaz od puretine na tostu s bučom i bučinim uljem, plus jogurt ... kalorije: 480




3 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag ... 70 kcal)
5 dag namaza od puretine (260 kcal / 10 dag ... 130 kcal)
20 dag buče (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (90 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
2,5 dl jogurta (60 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
sol, papar, svježi kopar

Namaz od puretine ... 240 kcal / 10 dag
40% puretine od zabatka (pečeno)
30% kiselih krastavaca
20% ulja od pečenja
10% soka limuna
sol, papar

Vatromet okusa i nutritivno savršenstvo ;)

Dobro je kada se pokoja namirnica može pojesti u svom originalnom obliku, bez ikakve kemijske (industrijske) ili termičke obrade. Ovdje je to buča. Eto, tek naribana. Sasvim je ukusna i zanimljiva. Kopar je došao samo zato što danas na placu nisam našao svježi vlasac. Dobro bučino je lijek, a ovo to je, i nema se tu što puno dodati.

Ova se puretina pekla u pećnici. Namaz je napravljen po gotovo istom receptu kao i prošli. Umjesto vinskog octa je išao limun, a umjesto maslinovog ulja sam iskoristio ulje koje je meso pustilo tijekom pečenja. Ovo je meso bilo s kožicom i zato je bilo masnije, a time i kaloričnije.

Komentari (10) - #

nedjelja, 15.11.2015. - 17:57

* Namaz od puretine na tostu s kiselom paprikom i grčkim jogurtom ... kalorije: 470




2,5 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
5 dag namaza od puretine (240 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
10 dag kisele paprike (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
1,5 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (90 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar, svježi peršin

Namaz od puretine ... 240 kcal / 10 dag
40% puretine od zabatka (pečeno)
30% kiselih krastavaca
20% maslinovog ulja
10% vinskog octa
sol, papar

Vatromet okusa i nutritivno savršenstvo ;)

Vrlo kvalitetan i ukusan namaz, potvrđeno dobar integralni tost, prvoklasna domaća kisela paprika, odličan jogurt i kao točka na i, ekstra djevičansko maslinovo ulje u svom najboljem obliku.

Puretina se pekla na ulju iz spreja u prošlom obroku. Ideja je bila napraviti namaz od viška puretine, octa i maslinovog ulja, ali meso je bilo suho, pa da ne pretjeram s uljem, dodao sam i kiseli krastavac, koji se na kraju savršeno uklopio. Sam namaz je bio nešto kiseliji, ali meni to paše.

Komentari (8) - #

subota, 14.11.2015. - 13:40

* Puretina, njoki i umak od bundeve ... kalorije: 550




15 dag filea purećeg zabatka (140 kcal / 10 dag … 210 kcal)
10 dag krumpirovih njoka (160 kcal / 10 dag … 160 kcal)
20 dag bundeve (20 kcal / 10 dag … 40 kcal)
0,15 dl maslinovog ulja (90 kcal / 10 dag … 135 kcal)
sol, papar, peršin

- skuhaj njoke u slanoj vodi, ocijedi, lagano naulji, umiješaj peršin
- skuhaj bundevu u slanoj vodi, samelji, dodaj papar i maslinovo ulje
- puretinu posoli i ispeci na malo ulja iz spreja, zapapri kod serviranja

Nježno i ukusno ;)

Šablonski, i bez posebnosti, bar u intenzitetu okusa, ali sve skupa gledano, vrlo ukusno i podatno jelo. U ovakvim kombinacijama je velik prostor za začine. Ovaj puta sam išao više na sigurno.

Kupovni njoki kao polugotov proizvod su zbilja jednostavni za pripremu. Bundevu sam kuhao 15 minuta i još je bilo previše. Opet je bilo juhe, ali ovaj puta skroz prazne. Meso je ispalo sočno, ni premekano, ni prečvrsto, tj. sasvim u redu, iako je bilo na granici prema nepečenom. Pekao sam ga nešto manje od 10 minuta.

Istovremeno sam radio i dio mesa za namaz i to sam meso ispekao nešto više obzirom da će u frižideru odstajati koji dan prije nego se pojede.

I da, mala digresija oko pečenja na ulju iz spreja. Nije sve baš tako bajno kako bi netko mogao pomisliti. Ulja je vrlo malo, a meso pusti i svoj sok, i to onda lagano sagorijeva, posebno na praznom dijelu tavice koji nije pokriven mesom. Tavica nakon pečenja ne djeluje lijepo, a ni miris nije prva liga. Nisam naišao na tavice u kojima se to ne dešava, a isprobao sam i teflonske, i keramičke, i inox, i ... i to ne samo one jeftine. Idući puta ću meso izrezati skroz tanko, tako da bude maksimalno brzo gotovo. Ovaj puta sam pratio same komade mišića i meso rezao na dijelovima gdje nije spojeno samim mesom nego laganom vlaknastom masnoćom.

Komentari (11) - #

petak, 13.11.2015. - 07:34

* Oslić, bundeva u umaku s vrhnjem i tjestenina … kalorije: 480 kcal




15 dag oslića (80 kcal / 10 dag … 120 kcal)
5 dag integralne tjestenine (360 kcal / 10 dag … 180 kcal)
20 dag bundeve (20 kcal / 10 dag … 40 kcal)
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag … 140 kcal)
sol, papar, peršin

- skuhaj ribu, tjesteninu i bundevu
- napravi umak od bundeve i kiselog vrhnja

Jednostavno, ukusno i zdravo ;)

Kuhao sam ribu i bundevu zajedno, oko 20 minuta. Standardno, kuhalo se u slanoj vodi. Kada sam sve ocijedio zapaprio sam, dodao peršina, malo lisičarki u prahu i maslinovog ulja i servirao kao bistru povrtno riblju juhu s okusom gljiva. Ta juha nosi dodatnih 100 kcal i zapravo je mali višak u kontekstu onoga što nastojim postići u prehrani, kao i prezentaciji na ovom blogu, ali eto, nisam mogao odoljeti.



Lešo bijela riba je specifična i dobro joj peše limun, češnjak, peršin i maslinovo ulje, ali ovaj puta sam išao u jednom drugom pravcu.

Umak od bundeve je ispao odlično. Samljeo sam bundevu, koja se u tih 20 minuta potpuno raskuhala, zapaprio, dodao kiselo vrhnje i umiješao peršin.

Kupio sam komad bundeve na tržnici. Koštao je duplo skuplje nego prošla tikva koju sam uzeo u marketu. Ova je bundeva kao cijela imala preko deset kila.


Bundeva, buča, tikva, … puno je vrsta i naziva. Ovo je navodno baš bundeva. Znam, nekada se davala svinjama, ali u ta vremena su mi se rođaci na selu ispričavali kada bi imali samo crno ulje za salatu. Danas se bučino ulje tretira kao lijek, pa ga plaćamo skuplje nego mnoga maslinova. Razuman čovjek u svakom slučaju neće podcjenjivati blagodati koje bundeva nudi.

Komentari (9) - #

srijeda, 11.11.2015. - 07:30

* Lungić, tikva i riža ... kalorije: 530 kcal




10 dag svinjske pisanice (130 kcal / 10 dag ... 130 kcal)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag butternut tikve (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, češnjak

- na češnjaku i maslinovom ulju dinstaj na ploške narezanu tikvu, posoli
- meso nareži, nalupaj, posoli i peci na tavici na malo ulja iz spreja
- integralnu rižu skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- kod serviranja rižu prelij s malo bučinog ulja, zapapri meso i tikve

Gastronomski i nutritivno i više nego prihvatljivo ;)

Sličan recept kao neki dan, ali ipak malo dorađen. Riža je integralna, a umjesto kobasice je svinjska pisanica, čime je reduciran višak kalorija. Meso je pečeno kratko, pa je ostalo sočno, integralna riža je uobičajena i lijepo joj je pasalo bučino ulje, a ova vrsta tikve je i dalje vrlo ugodno iznenađenje. Specifična je po tome što joj ne treba puno za pripremu, ugodnog je okusa, boje i teksture, a pomalo je i slatkasta što jelo čini malo drugačijim od standardnih. Neobičnosti doprinosi i kombinacija maslinovog i bučinog ulja unutar istog obroka.

P.S. Tko može sam proizvoditi ili nabavljati domaće i kvalitetno, sigurno je u prednosti pred onima kojima je kupovanje iz standardne trgovačke ponude nužnost. Jednako tako je super svima koji nemaju potrebu vagati i mjerkati svaku namirnicu. Bilo bi dobro da o hrani govore baš oni koji znaju s hranom, ali eto, ...

Komentari (9) - #

ponedjeljak, 09.11.2015. - 19:02

* Jaja, tost, pikolo rajčica, origano i maslinovo ulje ... kalorije: 420




10 dag jaja (150 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
5 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
20 dag pikolo rajčice (30 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, origano

Savršeno ;)


P.S. Ispada da baš sve što kažem,
osim kada zdušno hvalim, suviše je.

Komentari (11) - #

nedjelja, 08.11.2015. - 08:41

* Kobasice, tikva i riža ... kalorije: 690 kcal




10 dag debrecinki (290 kcal / 10 dag ... 290 kcal)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag butternut tikve (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, češnjak, bosiljak

Što se kalorija tiče, svejedno je kako se radi ;)

Kobasica je kuhana. I riža je kuhana, u slanoj vodi. Tikva je dinstana na češnjaku i maslinovom ulju. Kod serviranja je završno začinjeno bosiljkom i preliveno s još malo maslinovog ulja.

Vrlo ukusne kobasice, a rižoto od ove tikve je prvoklasno iznenađenje, apsolutno ugodno.

Komentari (9) - #

subota, 07.11.2015. - 15:07

* Šaran, grah, luk i bučino ulje … kalorije: 520




20 dag odreska šarana (140 kcal / 10 dag … 280 kcal)
15 dag kuhanog graha (90 kcal / 10 dag … 135 kcal)
5 dag luka (30 kcal / 10 dag … 15 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, šareni papar, peršin, vinski ocat

- šarana posoli i ispeci u pećnici
- serviraj uz grah salatu

Kontinentalna varijanta ribljeg petka ;)

Šarana sam stavio na središnju rešetku pećnice. Nisam ništa uljio. Pekao sam ga dobro preko sat vremena na 130 st., tj. skroz lagano. Ispod sam stavio protvan na koji je kapalo i to je ispalo mali problem, jer to što je kapalo direktno je sagorijevalo i slalo poruku da je riba zagorjela, a nije. Istina, držao sam je predugo u pećnici, pa se skroz iscijedila i posušila. Idući puta ću peći kraće i vjerojatno staviti vodu u taj donji protvan, a ribu ću ipak malo nauljiti. Inače, ideja je bila dobiti nešto slično šaranu na rašljama. To nije prošlo, a zapravo nije ni moglo, jer fali miris dima koje ostavlja pravo drvo. Čak ni tekstura nije bila pogođena, ali na tome se još može poraditi.

Grah salata je bila izvrsna. Na sreću, i žalost, zbog ljudi poput mene bučino ulje je sve skuplje i skuplje. Ne bi to mene toliko mučilo kada bi imao povjerenja u proizvođače i one koji bi trebali kontrolirati što se nudi, a što deklarira i naplaćuje.

Obzirom da sam kupio odreske očišćenog šarana i da sam koristio grah iz konzerve, ovo je bio jednostavan obrok koji nije tražio puno angažmana ni radnog vremena, a bio je ukusan i nutritivno prilično prihvatljiv. I da, nakon škarpine u utorak, ovog šarana sam jeo u srijedu.

P.S.
Da uz ovo paše čaša dobre graševine, ili gemišt,
moglo bi biti, ali taj dio neću reklamirati.

Komentari (5) - #

subota, 07.11.2015. - 00:21

* Lešo škarpina, krumpir i kelj … kalorije: 500




10 dag škarpine (80 kcal / 10 dag … 80 kcal)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag … 160 kcal)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag … 80 kcal
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, češnjak, peršin, limun

- skuhaj ribu i povrće u slanoj vodi, ocijedi
(namirnice stavljaj prema vremenu pripreme)
- kod serviranja povrće prelij s malo maslinovog ulja,
a ribu limunom i umakom od češnjaka, peršina i maslinovog ulja

Nutritivno i gastronomski izvrsno,
kulinarski jednostavno i lako kontrolirano ;)

Ovakvom pripremom svaka namirnica dolazi do punog izražaja. Vrijednost plave ribe se u zadnje vrijeme pojačano medijski eksponira, ali mnogima je bijela riba uvijek bila i ostala nešto posebno. U kvalitetnoj i pametnoj prehrani će mjesta imati i jedna i druga, baš kao i riječna. Što se tiče pripreme, onako općenito, u kuhinji se može sto čuda izvoditi, kao što često možemo vidjeti u raznim varijantama polu ili skroz profesionalnih prezentacija, ali bome i ne mora. Za mene, ovo je još jedna vrlo primjenjiva šablona: „Kuhana bijela riba, krumpir i lisnato povrće“ .

P.S.
Sklonost kompliciranju proporcionalna je želji za dokazivanjem.
Ali eto, jednostavnost je tako neodoljivo privlačna.

Komentari (16) - #

četvrtak, 05.11.2015. - 17:57

* Mozzarella, tjestenina, paprika, celer i maslinovo ulje … kalorije: 520




5 dag mozzarelle
5 dag širokih rezanaca sa špinatom
10 dag rog paprike
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, celer

- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj papriku na češnjaku i maslinovom ulju, začini
- na kraju umiješaj tijesto, mozzarellu i list celera
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

Još jedan sasvim običan i čisto dobar obrok u nizu ;)

Prilično šablonsko jelo. Tjestenina sa sirom i sezonskim povrćem. Obzirom da mozzarella sama po sebi ne plijeni okusom, dobro je došao češnjak i celer. Paprika je već standardno zamirisala cijelu kuću, iako se dinstala samo jedna. Sveukupno, kalorija je previše, ali to je jedna sasvim druga priča, koja ovaj puta neće biti ispričana.


P.S. I dobro, kada je u malo dužem nizu postaje uobičajeno i obično, a širem auditoriju to je sve manje zanimljivo. Ljudi danas stalno traže nešto novo, neobično i već na neki način izazovno. Mediji nude toliko dobrih recepata, vrhunskih općih i specijaliziranih kuharica, odličnih fotografija i video zapisa, da je u osnovi sve skupa već više ili manje dosadno. Novo, drugačije, provokativno, … neovisno o tome što ima znatno bitnijih karakteristika, prirodno privlače više pažnje, ali …

Komentari (9) - #

utorak, 03.11.2015. - 19:48

* Mozzarella, šunka, tost, miješana salata i maslinovo ulje ... kalorije: 530




5 dag mozzarelle
2 dag šunke, suhe
5 dag integralnog tosta
10 dag miješane salate, kisele
0,2 dl maslinovog ulja
šareni papar, celer

- na tavici rastopi nadjev, ugrij tost
- serviraj uz ukiseljenu miješanu salatu
- lagano prelij s maslinovim uljem, zapapri

Lijepo, šareno, jednostavno i fino ;)

Radi se o nutritivno sasvim prihvatljivom obroku.
Ima svega, a nije previše kalorija.

Komentari (12) - #

utorak, 03.11.2015. - 07:25

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se