minus40kg - kalorijski restoran

* Oslić, bundeva u umaku s vrhnjem i tjestenina … kalorije: 480 kcal




15 dag oslića (80 kcal / 10 dag … 120 kcal)
5 dag integralne tjestenine (360 kcal / 10 dag … 180 kcal)
20 dag bundeve (20 kcal / 10 dag … 40 kcal)
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag … 140 kcal)
sol, papar, peršin

- skuhaj ribu, tjesteninu i bundevu
- napravi umak od bundeve i kiselog vrhnja

Jednostavno, ukusno i zdravo ;)

Kuhao sam ribu i bundevu zajedno, oko 20 minuta. Standardno, kuhalo se u slanoj vodi. Kada sam sve ocijedio zapaprio sam, dodao peršina, malo lisičarki u prahu i maslinovog ulja i servirao kao bistru povrtno riblju juhu s okusom gljiva. Ta juha nosi dodatnih 100 kcal i zapravo je mali višak u kontekstu onoga što nastojim postići u prehrani, kao i prezentaciji na ovom blogu, ali eto, nisam mogao odoljeti.



Lešo bijela riba je specifična i dobro joj peše limun, češnjak, peršin i maslinovo ulje, ali ovaj puta sam išao u jednom drugom pravcu.

Umak od bundeve je ispao odlično. Samljeo sam bundevu, koja se u tih 20 minuta potpuno raskuhala, zapaprio, dodao kiselo vrhnje i umiješao peršin.

Kupio sam komad bundeve na tržnici. Koštao je duplo skuplje nego prošla tikva koju sam uzeo u marketu. Ova je bundeva kao cijela imala preko deset kila.


Bundeva, buča, tikva, … puno je vrsta i naziva. Ovo je navodno baš bundeva. Znam, nekada se davala svinjama, ali u ta vremena su mi se rođaci na selu ispričavali kada bi imali samo crno ulje za salatu. Danas se bučino ulje tretira kao lijek, pa ga plaćamo skuplje nego mnoga maslinova. Razuman čovjek u svakom slučaju neće podcjenjivati blagodati koje bundeva nudi.


11.11.2015.
komentiraj (9)


* Lungić, tikva i riža ... kalorije: 530 kcal




10 dag svinjske pisanice (130 kcal / 10 dag ... 130 kcal)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag butternut tikve (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, češnjak

- na češnjaku i maslinovom ulju dinstaj na ploške narezanu tikvu, posoli
- meso nareži, nalupaj, posoli i peci na tavici na malo ulja iz spreja
- integralnu rižu skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- kod serviranja rižu prelij s malo bučinog ulja, zapapri meso i tikve

Gastronomski i nutritivno i više nego prihvatljivo ;)

Sličan recept kao neki dan, ali ipak malo dorađen. Riža je integralna, a umjesto kobasice je svinjska pisanica, čime je reduciran višak kalorija. Meso je pečeno kratko, pa je ostalo sočno, integralna riža je uobičajena i lijepo joj je pasalo bučino ulje, a ova vrsta tikve je i dalje vrlo ugodno iznenađenje. Specifična je po tome što joj ne treba puno za pripremu, ugodnog je okusa, boje i teksture, a pomalo je i slatkasta što jelo čini malo drugačijim od standardnih. Neobičnosti doprinosi i kombinacija maslinovog i bučinog ulja unutar istog obroka.

P.S. Tko može sam proizvoditi ili nabavljati domaće i kvalitetno, sigurno je u prednosti pred onima kojima je kupovanje iz standardne trgovačke ponude nužnost. Jednako tako je super svima koji nemaju potrebu vagati i mjerkati svaku namirnicu. Bilo bi dobro da o hrani govore baš oni koji znaju s hranom, ali eto, ...


09.11.2015.
komentiraj (9)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>