minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Panirani odrezak purećih prsa, pomfrit, kisela paprika i kopar ... kalorije: 420




10 dag paniranog odreska purećih prsa
15 dag krumpira
10 dag kisele paprike
0,1 dl suncokretovog ulja
sol, kopar

- skuhaj, peci, prži, ... radi što i kako već želiš ;)

Komentari (9) - #

subota, 31.10.2015. - 21:11

* Panirani odrezak pilećih prsa, mladi grah, paprika, kopar i bučino ulje ... kalorije: 480




10 dag paniranog odreska pilećih prsa
10 dag kuhanog mladog graha
10 dag rog paprike
0,2 dl bučinog ulja
sol, šareni papar, kopar

- ispeci panirani odrezak na malo ulja iz spreja
- papriku puni mladim grahom, začini, prelij bučinim uljem

Vrlo ukusno i začas gotovo ;)



Odrezak je kupljen kao pretpripremljen.
Polugotovi obroci imaju svojih prednosti i mana.
Svatko će vagnuti što mu u kojem trenutku treba, ili ne.


Komentari (7) - #

subota, 31.10.2015. - 11:48

* Svinjski but, mladi grah, rajčica, mladi luk, maslinovo ulje i peršin … kalorije: 540




10 dag svinjetine od buta (130 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
15 dag mladog graha (110 kcal / 10 dag ... 170 kcal)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, šareni papar, list peršina

- meso stavi dan ranije u pac (sol, ulje), peci na naglo
- kuhaj mladi grah u slanoj vodi (oko pola sata), ocijedi
- dinstaj mladi luk i paradajz na maslinovom ulju, začini
- kod serviranja dodaj peršin i prelij s malo maslinovog ulja

Mladi domaći grah je poslastica sama za sebe ;)

Izvrstan grah koji okusom neodoljivo podsjeća na kesten. Rajčica je također domaća, pa je u par dana omekšala u frižideru i trebalo se požuriti s njom. Mladi luk je ostao od recepta za popečke od kukuruza od neki dan. Meso je ponovno bilo odlično. U pac je išlo toliko ranije samo zato što je u frižideru neplanirano odstajalo nekoliko dana. Vjerujem da bi i par sati bilo dovoljno. Kako god, odličan obrok, još jedan u nizu koji nastaje kao posljedica realnog stanja u frižideru, a ne kombinatorike onoga što bi s čim išlo bolje, i što je na vrhu ljestvice nutritivno najprihvatljivijih namirnica.


P.S. Nekome će se možda činiti da provociram nakon objave da je crveno meso totalna katastrofa, što samo po sebi neću sporiti, niti ulaziti u ozbiljnu raspravu što je zdravo, ili štetno, a što pak ne, ali molio bi one kojima je to zapelo za oko i zasmetalo da obrate pažnju na količine i biti će im jasno zašto mi traje tri dana za redom. Bila bi mi draža riba, i to ona koju sam ulovim, ali eto, to čak niti ne sanjam.

Komentari (11) - #

petak, 30.10.2015. - 18:13

* Posni svježi kravlji sir ... kalorije: 69

Jedete li ga?
Često?
Gdje ga nabavljate?
Kako ga pripremate?
Obraćate li pažnju na to da li je posni ili ne?

Komentari (40) - #

četvrtak, 29.10.2015. - 13:22

* Svinjski but, krumpir, prokulice, šampinjoni, maslinovo ulje i peršin … kalorije: 430




10 dag svinjetine od buta (130 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag ličkog krumpira (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
10 dag prokulica (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
10 dag zlatnih šampinjona (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar, list peršina
1 dl vode

- meso stavi u pac par sati ranije (sol, ulje)
- složi povrće i meso u vrećicu za pečenje, začini
- prelij vodom, zaveži vrećicu, izbuši rupu s gornje strane
- vrećicu stavi u pleh za pečenje, a između papir za pečenje
- peci u pećnici 50 min. na 200 st. (stavi u potpuno zagrijanu pećnicu)
- kod serviranja dodaj peršin, malo zapapri i prelij sve s malo maslinovog ulja


Izvrsno jelo, nutritivno i gastronomski ;)


… ako je više povrća, lakše ga je začiniti u nekoj većoj posudi nego u samoj vrećici



… nisam štedio papir za izolaciju, i ovaj puta vrećica nije pukla


Ovo je zapravo kuhano na pari i u vlastitim sokovima. Istovremeno su se radile dvije porcije plus nešto dodatnog krumpira. Nisam koristio ulje od paca kod pečenja da bi uštedio kalorije, tj. ostavio prostor za maslinovo kod serviranja. Meso sam slagao između slojeva povrća. Ispalo je iznad svih očekivanja. Jasno, u gastronomskom smislu, pisanica ili nešto masnije meso bi ispalo još bolje, ali svjesno biram posnije kada god mogu. Šampinjoni su ostavljeni cijeli, osim onih baš jako velikih, ti su prepolovljeni. Prokulice nisu usitnjavane. Sve povrće je zadržalo okuse. Peršin je išao na kraju samo zato što sam ga zaboravio staviti odmah zajedno s ostalim. Na ovaj način se okusom nije uvukao u same namirnice, ali izvana je izuzetno lijepo obogatio cijelo jelo svojim posebnim okusom. Kada god mogu koristim svježe začine, jer su ugodnijeg i intenzivnijeg okusa, a i vizualni doprinos je itekako primjetan.


Tko misli da se radi o maloj porciji, u pravu je, ali …


P.S. … što je malo, a što veliko, kao i dobro ili loše, ili …
nije toliko pitanje koliko dogovor u okviru pretpostavljenih odnosa.

Komentari (13) - #

četvrtak, 29.10.2015. - 07:29

* Doručak


Znate li što ćete sutra doručkovati?

Komentari (18) - #

četvrtak, 29.10.2015. - 07:29

* Šnicli, popečci od kukuruza i salata s umakom od jogurta i limete ... kalorije: 430 kcal




10 dag svinjetine, but
5 dag kuhanog kukuruza
malo brašna, mlijeka, mladog luka ...
5 dag zelene salate, puterice
0,5 dl jogurta
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, ...

- natučeni šnicl peci kratko na ulju iz spreja, posoli, zapapri
- napravi popečke od oštrog brašna, praška za pecivo, jaja, mlijeka, mladog luka, kuhanog kukuruza i maslinovog ulja, od začina stavi sol, papar, korijander i čili, peci na maslinovom ulju
- serviraj uz salatu putericu i umak od jogurta, limete i korijandera

Ako nešto nemaš stavi što imaš ;)




Količine su dobrim dijelom procijenjene, ali tu je to negdje.


P.S. Priznajem, opuštenije je i ugodnije, a ugoda nije za podcjenjivanje.

Komentari (13) - #

ponedjeljak, 26.10.2015. - 21:27

* Teletina, krumpir, prokulice, šampinjoni i maslinovo ulje ... kalorije: 410




10 dag teletine od buta (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag ličkog krumpira (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
10 dag prokulica (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
10 dag zlatnih šampinjona (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar, list celera

- složi začinjeno meso i povrće u vrećicu za pečenje
- peci u pećnici na 200 stupnjeva 50 minuta

Izvrsne namirnice, dobar način pripreme,
i dobro jelo, ali ne ide u kuharicu, niti u bazu.
Ovdje treba još nešto mijenjati, jer bilo je presuho.

Original je objavljen kao * Peka - teletina i povrće ... 450 kcal ;)

Radio sam dvije porcije. Trebalo mi je 25 minuta da pripremim meso i povrće. Krumpir je oguljen i narezan na relativno krupne ploške, šampinjoni su samo oprani i ostavljeni cijeli, kao i prokulice. Celeru sam samo počupao listove, i nisam ih dodatno usitnjavao, Malo sam posolio, popaprio i prelio s dva čepa ulja. Šnicl teletine sam malo usitnio, kako bi ga lakše podijelili. Gdje je otišlo 25 minuta, pojma nemam, ali eto, je.

Nadopuna: Vrećica mi je pukla s donje strane i dio sokova od mesa i povrća je iscurio i bespotrebno se posušio u protvanu. Idući puta ću staviti papir za pečenje između vrećice i protvana. Možda ću isprobati opciju s dodatnom vodom, a i malo vina bi moglo lijepo upotpuniti ovaj obrok. Vjerujem da ću uz navedeno zaslužiti ući uži izbor boljih jela.


P.S. Eto, usporio sam, i godi mi.

Komentari (18) - #

subota, 24.10.2015. - 21:19

* Voće - varivo - zasićenje




- šipak
- kruška
- mandarina


* Varivo




- krumpir
- mahune
- mrkva


Paše malo i sa žlicom, dapače.


P.S. Teško pratim tempo koji sam si nametnuo,
uporno ne radim ono za što vjerujem da trebam,
a osjećam da je došlo i do određenog zasićenja.


Komentari (20) - #

srijeda, 21.10.2015. - 22:14

* Puretina, rajčica, paprika, zelena salata i maslinovo ulje … kalorije: 420




20 dag puretine, zabatak
10 dag paradajza
10 dag paprike
5 dag zelene salate
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, jabučni ocat

- ispeci puretinu u pećnici, serviraj uz miješanu sezonsku salatu
* baci fino ulje koje je purica ispustila pečenjem, ili …

Kombinacija samo mesa i povrća je nekima pravilo ;)




Čim nema klasičnog priloga puno je lakše s kalorijama, a čak ima prostora i za nešto više mesa. Ovakav obrok je zapravo na tragu brojnih proteinskih dijeta. Nalazimo ih pod različitim nazivima, ali osnovna ideja je ista, meso i lagano povrće, tj. sa što manje ugljikohidrata. Većina nutricionista ne smatra da je to dobar standard svakodnevne prehrane, pa ni dijete.

Preporuka za dijetu po mišljenju struke:

1. DASH - ograničava unos soli i masnoća, kao i kalorija, kvalitetni …
2. TLC - namirnice bogate vlaknima i složenim ugljikohidratima …
3. Mayo - voće i povrće, naglasak na kvaliteti i vrsti namirnica, a ne …
4. Mediteranska - zdrave masnoće (masline, riba, …), mediteranska …
5. Weight Watchers - raznoliko, ograničeni bodovi, tj. kalorije, grupna …
6. Flexitarian - na tragu vegetarijanstva, voće, povrće, žitarice, …
7. Volumetriks - namirnice s većim volumenom, ali s manje kalorija …

Zaključak: RAZnoliko i UMjereno ;)

E sad, kako to provesti u obilju koje nas okružuje?

Tu već ključnu ulogu igra psiha, …

Kakva je vaša svakodnevna prehrana?
Imate li iskustva s dijetama?

Komentari (9) - #

utorak, 20.10.2015. - 20:41

* Grožđe … kalorije: 120




20 dag grožđa (60 kcal / 10 dag)

Uvodim bar jedan redovni voćni međuobrok ;)

U tom me kontekstu zanima prilika da nabavim kvalitetno voće. Puno puta smo pričali oko domaćeg ovog ili onog, i nutritivne superiornosti, ako ništa drugo zbog toga što nije tretirano svim i svačim. Vjerojatno većini promiče na prvoj slici, ali ovakvi mali „trkači“ na grožđu koje sam dobio na poklon su najbolji dokaz da je proizvod pravi domaći. Grozdovi različite veličine, nasumično nerazvijene bobice, ili pokoja ispijena, dodatno to potvrđuju.





Puž je skroz mali, neuobičajeno spretan, i zaigran, da ne velim brz. Iako sam poslovično spor i odrješito neodlučan, nije mi pobjegao, nego sam ga odnio u naš cvjetni vrt. Vjerujem da se snašao u novom okruženju.

I da, grožđe je bilo izvrsno.

Imam jabuke s jedne male plantaže s preporukom, i kivija tko zna od kuda. Dobio sam jučer uz grožđe i domaće kruške, Danas mi je stigao šipak i mandarine s eko OPG-a iz doline Neretve.


P.S.
Tko nije odveć zauzet davanjem odgovora, na pitanja koja nitko nije postavio,
Ima šanse da možda jednom postaviti i uistinu pravo pitanje.

To naravno nisu ova koja ja postavljam, ali … ;)


Gdje nabavljate voće, jedete li ga često, ...
odvojeno ili uz obrok, prije ili poslije, …?
Znate li kakvu posebnu zanimljivost, ...
imate li kakvu provjerenu informaciju, …?


Komentari (20) - #

ponedjeljak, 19.10.2015. - 19:33

* Narudžba: Teletina u somunu s lukom ... kalorije: 920




30 dag nemasne teletine
20 dag somuna (lepinje)
10 dag luka srebrenca
0,05 dl ulja
sol

Ponuđač navodi količinu mesa, dok somun, luk i ulje procjenjujem.

Balkanske gril pečenjare uglavnom nude svinjetinu, miješano meso, ... ali teletinu rjeđe, pa sam iskoristio priliku da probam. Bilo je bolje nego sam očekivao. Neću direktno reklamirati renomiranu obitelj mesara iz Dubrave koji su uz par mesnica otvorili i pečenjaru, a čujem ovih dana i restoran, ali da je bilo dobro, bilo je, i nadam se da će zadržati kvalitetu. Žena je naručila ćevape i bili su isto odlični. Dostava je bila u vremenu koje su rekli, kao i cijena. Sve je bilo vruće. Eto, to mi se sviđa, dobiti i platiti ono što smo dogovorili.

Teletina je bila nemasna, ali bez ikakvih žilica, kosti ili bilo čega što bi smetalo. Somun nije plivao u ulju, dapače, bio je friški i tek neznatno nauljen. Luk, kladio bi se, srebrenac, sočan, ukusan i ugodno jak.

Naravno, pasao bi tu kajmak, ajvar, ..., ali i ovako su kalorije otišle u nebo.


P.S. Drago mi je da neka jela i teme potaknu raspravu, kao što mi je drago da nitko nikome ne nameće ništa. Dobro ja znam da činim cijeli niz pogrešaka. tj. da štošta može bolje, ali bilo bi licemjerno da glumatam gastro čistunca, kada to jednostavno nisam. Dodatno, nisam jedini, jer da jesam propala bi većina ugostitelja, ali i marketa, tržnica, ... kakve već znamo. Jasno je da ovakva jela nećete naći u preporukama nutricionista, i znam da ću platiti cijenu za sve pogreške, ali eto, ljudi smo ... i da, ovo je ipak iznimka.

Dodatno, ovo jelo je fotografirano pod svijetlom s male udaljenosti jedne lampe sa štednom žaruljom od 24 W (ekvivalent 120 W standardne) i 6400 K (danje svijetlo), što se čini samom donjom granicom za prihvatljiv izvor kontinuirane foto rasvjete, naravno, u svijetu amaterske fotografije. Tu mislim na jačinu, ne na toplinu, ona je mislim skroz u redu.


Što vi naručujete iz pečenjara, pizzerija, restorana, ... koji imaju dostavu?

Komentari (14) - #

nedjelja, 18.10.2015. - 18:43

* Sir, tost, rajčica, vlasac i bučino ulje (+ kefir) ... kalorije: 470




4 dag ribanog tvrdog kravljeg sira
2,5 dag integralnog tosta
10 dag rajčica
0,1 dl bučinog ulja
sol, šareni papar, vlasac

+ 2 dl kefira

Paški je, ali nije ovčji, nego kravlji, blažeg je okusa, ali vrlo ugodan. Ne želim da svaki sir bude vrhunski ovčji ili tipa Grana Padano, iako su nesumnjivi autoriteti u ovoj kombinaciji. Kao i sve, ni sireve ne kupujem isključivo one najbolje.

Tost sa standarda od dva komada sve češće smanjujem na samo jedan. Kada ga je manje, ono što je na njemu više dolazi do izražaja. U ovom slučaju je to prije svega bilo bučino ulje, koje bi se na više tosta vjerojatno ipak izgubilo. Čep ulja, tj. 0,1 dl je mala količina i to je tako.

Ovo je bio doručak, a iako po zadanoj osnovnoj matrici ne ide, povrće mi baš paše.

Namjerno sam u dosadašnjem dijelu teksta prešao preko činjenice da u originalu ide maslinovo ulje, ali eto, taman sam kupio novo bučino, i zanimljivo je, pa ga nešto više forsiram. Mala neobičnost je što je više zelenkasto nego crno. Ne znam o čemu to točno ovisi. Vjerojatno je razlika u samim košticama. Okus je odličan, i u potpunosti se sljubio s ostalim namirnicama.

Jedete li ovakve obroke?
Radite li nešto drugačije?
Koji sir koristite, i zašto?

P.S. Kuharicu je teže napraviti nego sam mislio, pogotovo kada je čovjek neodlučan i kompliciran kao ja. Nova ideja je pročešljati blog, izvući šablonske obroke i te izdvojiti u bazu, tj. web kuharicu. Ovo je upravo jedan od takvih. Vrsta sira, kruha, povrća, ulja i začina, može se kombinirati do mile volje, ali ostaje ta osnovna ideja i okvirne količine. Eto, ovaj obrok ide kao prvi u novi ciklus izrade kuharice, pod kategoriju vikend doručaka.

Komentari (11) - #

nedjelja, 18.10.2015. - 10:30

* Lokarda, riža i špinat ... kalorije: 500




10 dag lokarde (filet)
5 dag integralne riže
25 dag mladog špinata
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak

- filetriraj ribu, ispeci je na tavici na ulju iz spreja (ili još bolje u pećnici)
- skroz kratko kuhaj mladi špinat, posoli, ocijedi, malo ga stisni
- serviraj uz rižu, na kraju prelij s malo maslinovog ulja

Petak je dan za ... ;)

Nisam pobornik petka kao ekskluzivnog dana za jela s ribom. Malo mi je samo jedan takav dan u tjednu.

Lokarde se navodno ne uzgajaju, pa bi trebale biti vrjednije zbog toga, valjda. Sam okus možda neće privući one izbirljivije i zahtjevnije, ali meni, koji preferiram raznolikost, sasvim prolazi, dapače, pogotovo što vjerujem da je bila skroz friška, što bi se reklo "noćašnji ulov".

Mladi špinat je bio jedar, pomalo hrskav i uistinu mlad. Mogao se jesti i sirov, ali ovako se nekako bolje uklopio u jelo. Uostalom, tko zna čime je tretiran, pa malo kuhanja može učiniti i sasvim dobru stvar.

Riža ko riža, ako je integralna, uvijek nekako na rubu kuhanosti, što meni odgovara.

Da je riba zalivena toćem od maslinovog ulja, češnjaka i peršina, ne bi bila više suha, ali to ide u neku drugu priču, a ne ovu koju ja ovdje promoviram. Tako se na ribi našao samo češnjak, a to malo ulja koje se koristilo je išlo na špinat i rižu kod serviranja.

Kako god, ovo je primjer obroka kavi mi trebaju.


P.S. Ako mi komentirate tek da više volite zubaca, škarpinu, srdele, ... te da bi bolje pasao ružmarin kao začin, a blitva i krumpir kao prilog, uistinu neću znati što da vam odgovorim, pa onda i neću, ali ako imate kakvo zanimljivo iskustvo izvan osnovnih postavki ili kakvu dodatnu informaciju o lokardi, kao ribi ili načinu pripreme, ili pak mladom špinatu, to bi me već itekako zanimalo. Naravno, komentirat ćete što vam se prohtje, ili nećete, i tako je pošteno, ali eto, probao sam natuknuti što bi me veselilo. čisto kada smo već tu kao ekipa koja se druži na svekoliko nam zadovoljstvo. Dakle kako vi pripremate lokardu, što radite s mladim špinatom, ...?

Komentari (15) - #

subota, 17.10.2015. - 18:14

* Špek, sir, vrhnje, kruh, paradajz, vlasac i bučino ulje ... kalorije: 650




3 dag špeka
10 dag svježeg kravljeg sira
5 dag kukuruznog kruha
10 dag paradajza
1 dl kiselog vrhnja
0,1 dl bučinog ulja
sol, vlasac

Kontinentalni doručak ;)

Poprilično kvalitetne namirnice, ali naravno, može i bolje.


P.S.
Tako se ugodno tješiti da je manje više,
iako ponekada i je baš tako.

Komentari (21) - #

petak, 16.10.2015. - 15:30

* Orada, tjestenina, krastavci i grčki jogurt ... kalorije 480




10 dag orade (meso)
5 dag integralne tjestenine
10 dag svježih krastavaca
1 dl grčkog jogurta
sol, šareni papar, češnjak, peršin

- ribu skuhaj, ili peci, ... meni je ostala od pečenja neki dan
- naribaj krastavce, dodaj tjesteninu, prelij s grčkim jogurtom, začini

dobri sastojci + jednostavna priprema = dobar obrok




Naravno, sve je uvjetno, jer od ribe iz uzgoja, i to još pečene neki dan, ima bolja, od reckanja češnjaka i peršina ima jednostavnije, ali i od gubljenja vremena na puno objašnjavanja i pravdanja ima pametnijeg ;)




P.S. ...

Komentari (9) - #

četvrtak, 15.10.2015. - 12:48

* Pileća prsa, žuti sir, grah, rajčice i vino ... kalorije: 540




10 dag pilećih prsa u ovitku
5 dag sira Podravca
10 dag kuhanog graha
20 dag paradajza
0,1 dl maslinovog ulja
0,5 dl kiselog bijelog vina
sol, šareni papar, ljute papričice

- dinstaj meso na ulju, dodaj rajčice, začini
- dodaj grah s tekućinom iz konzerve i sitno rezanu papričicu
- pod kraj dodaj vino, dinstaj dok tekućina ne ishlapi
- na samom kraju umiješah sir i peršin

Kaubojski grah od ostataka ;)

Rješavao sam se pilećih prsa u ovitku, ali naravno da može i čista piletina ili bilo koje drugo meso. Nekom potencijalnom originalu bi vjerojatno najbliže bio špek. Ukusno je prije svega zato što je dobro začinjeno, a niti jedna namirnica nije ništa kvarila. Imao sam malo vina u flaši koje je ciknulo. Za ovo je bilo savršeno, jer niti je vino, niti ocat, a ugodne arome nije nedostajalo.



Naravno, mali je milijun kombinacija i načina za bolje obroke, ali eto, meni je i ovaj imao svoje mjesto i smisao, i to baš ovakav, i zapravo, sasvim sam zadovoljan kako je ispao.

P.S. Ljudi koji ištu baš najboljeg jastoga, ili već neku sličnu "školjku",
često ostanu gladni pored punog stola uistinu vrhunskih srdela, pa ti vidi.

Komentari (21) - #

srijeda, 14.10.2015. - 17:09

* Svinjska pisanica, krumpir i paprika ... kalorije: 450




15 dag svinjske pisanice
20 dag krumpira
10 dag rog paprike
0,1 dl suncokretovog ulja
Vegeta, šareni papar

- u protvan složi povrće, pa meso, začini Vegetom
- peci u pećnici 40 min. na 220 st., na pola okreni meso

Korektan obrok, bez previše petljanja,
a sasvim ukusan i nutritivno gotovo skroz prihvatljiv ;)

Što se tiče cijene, lungić je jeftiniji od orade.
Ova porcija me došla negdje oko 10 kn.

Zapaprio sam kod serviranja.

P.S. Tko zna, radi to što zna,
tko ne zna, pita, ako želi baš to što ne zna ;)

Komentari (9) - #

utorak, 13.10.2015. - 14:11

* Orada, krumpir, paprika, češnjak, peršin i maslinovo ... kalorije: 700




20 dag orade (čisto meso)
20 dag krumpira
10 dag rog paprike
0,2 dl maslinovog ulja
sol, češnjak, peršin

- u protvan složi povrće, pa ribu, posoli i lagano naulji
- peci u pećnici 40 min. na 220 st., na pola okreni ribu
- kod serviranja dodaj peršin, češnjak i maslinovo ulje

Nedjeljni ručak, eto što je ... mada, ... ;)

Bijela riba je nekada bila lagano meso, danas je to samo mit, jer kupujemo ribu iz uzgoja koja je i više nego duplo kaloričnija od divlje. Znam da će mnogima zvučati nevjerojatno, ali ova orada ima više kalorija na 10 dag od prošlog šarana, koji je kod mnogih na zlu glasu upravo zbog osjećaja izraženije masnoće.

Valja uzeti u obzir da je gotovo 100 kalorija došlo od naknadno stavljenog maslinovog ulja, koje je išlo uz češnjak i peršin.

Ovakav način pripreme je jednostavan, a jela su ukusna, pa se ne opterećujem ako se češće ponovi. To s kalorijama ću ubuduće morati uzeti u obzir.


P.S. Ako svatko voli bijelu ribu, točno je i da nitko ne voli bijelu ribu.

Komentari (16) - #

ponedjeljak, 12.10.2015. - 20:03

* Kesteni i portugizac ... kalorije: 250




10 dag kestena ... 170 kcal
1 dl portugisca ... 80 kcal
sol

- zareži kestene jednim potezom s gornje strane nožem za kruh
- ubaci u hladnu vodu, posoli, kuhaj samo dok ne zavrije, ocijedi
- peci 15 min. na 220 st. u pećnici, otklopljeno
- zamotaj u krpu i ostavi da odleži 10 min., očisti koru

Recept je pokupljen s neta ovih dana i vjerojatno je dobar, ali ukupan rezultat i nije bio baš najbolji. Kesteni su bili nekako suhi, iako ukusni i zdravi. Kako god, sasvim zanimljiv vikend međuobrok i nutritivno vrlo prihvatljiva osnovna namirnica. O ovoj drugoj neću, jer eto, budi uspomene i podsjeća na neka bolja vremena kada smo kestene pekli na otvorenoj vatri u društvu koje, silom neumitnosti životnih principa, više nije zajedno.

Ove sam kestene na placu platio 15 kn kilu. Tko mi je kriv što sam se na marune od 45, 50 i 60 kn za kilu samo nasmijao.


P.S, Nije sramota loše ispeći kestene, ili ne voljeti ih,
ali biti lijen da ih kupiš i ispečeš, to bi već moglo biti.


Komentari (15) - #

ponedjeljak, 12.10.2015. - 08:58

* Pečeni šaran, krumpiri i kiseli krastavci ... kalorije: 470




15 dag šarana
20 dag krumpira
5 dag kiselih krastavaca
0,1 dl suncokretovog ulja
Vegeta

- nareži povrće, složi u protvan, ribu stavi odozgo
- peci otklopljeno pola sata u pećnici na 220 st.

Jako ukusno i jednostavno jelo ;)

Od začina je korištena samo Vegeta. Recept je iz jedne stare Vegetine kuharice, pa nismo mijenjali ni začin. Naravno da je tako i sve ukusnije. Rijetko jedem Vegetu i drago mi je da je korištena baš u ovom obroku, jer od ovog obroka u mojoj kući je još jedan član kojemu se šaran sviđa.

Komentari (13) - #

nedjelja, 11.10.2015. - 13:16

* Salata od rikule sa svježim kozjim sirom i maslinovim uljem ... kalorije: 220




5 dag rikule
10 dag svježeg kozjeg sira
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, bijeli vinski ocat

Izvrsna kombinacija, baš za ponoviti ;)

Očito su mi se svidjeli međuobroci.

P.S. Tko neće po svom, prije ili kasnije će biti nezadovoljan.

Komentari (10) - #

subota, 10.10.2015. - 20:25

* Salata od matovilca s mozzarellom i bučinim uljem ... kalorije: 200




5 dag matovilca
4 dag mozzarelle
0,1 dl bučinog ulja
sol, šareni papar, bijeli vinski ocat

Vrhunski međuobrok ;)

Jedna od dobrih preporuka nutricionista je i ovakav tip obroka.

Komentari (6) - #

subota, 10.10.2015. - 13:42

* Namaz od lososa, crni kruh, masline, pikolo rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 460




5 dag namaza od lososa
5 dag crnog kruha
10 dag pikolo rajčice
5 dag maslina s paprikama
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar

- preli malo maslinovog ulja preko svega

Namaz od lososa
70% lososa
20% maslinovog ulja
5% lista svježeg peršina
5% bijelog vinskog octa
sol, šareni papar
... 310 kcal / 10 dag


Izvrstan namaz, a i cijeli obrok je baš pravi ;)

Čim je bio losos neki dan, oni koji me prate, tj. znaju, vjerujem da su s lakoćom pretpostavili da će uskoro biti i namaz. Da je bilo malo više ulja u njemu ne bi škodilo, jer bi dobio na mazivosti, ali sasvim je dobro i ovako.

Predjelo, međuobrok, desert, ili ...



... sir sa slatkim brusnicama, grožđe, razno, i kivi

P.S. Dobro je razmisliti, ...
ali slabo to vrijedi ako ne napraviš ono što si već smislio.

Komentari (11) - #

petak, 09.10.2015. - 07:22

* Pileća prsa u ovitku, sir, tjestenina, paprika, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 580




10 dag pilećih prsa u ovitku
3 dag edamera
5 dag integralne tjestenine
10 dag paprike
10 dag rajčice
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak, list peršina

- dinstaj povrće i naribana pileća prsa na češnjaku i ulju, začini
- pod kraj umiješaj ribani sir i skuhanu integralnu tjesteninu
- kod serviranja prelij s još malo maslinovog ulja

Nije neka ludnica, ali sasvim korektan obrok ;)

Razlog zašto su se našla pileća prsa u ovitku je jednostavan. Imao sam ih previše i trebalo je malo ubrzati potrošnju. Što se tiče okusa, ispalo je sasvim u redu, dapače.



Edamer se nije rastopio kako sam očekivao, i nije osobito doprinio okusom, ali jasno da sir koji sam platio nešto preko 30 kn na akciji i oni iznad 100 nisu ista namirnica. I pileća prsa sam uzeo na akciji, i to malo više, pa su se upravo zato duže zadržala u frižideru.

P.S. Jasno mi je da bi ovo jelo bilo bolje s jastogom i paškim sirom, ali kao što rekoh, ovdje prezentiram stvarnu, svakodnevnu i sasvim običnu kuhinju, pa koga to zanima dobro je došao, a tko pak traži najbolje kombinacije s najboljim namirnicama i vrhunskom pripremom, definitivno je promašio adresu.

Komentari (17) - #

četvrtak, 08.10.2015. - 11:27

* Lungić, grah, daikon, rajčica i bučino ulje … kalorije: 480




20 dag svinjske pisanice
10 dag kuhanog šarenog graha
10 dag daikona
10 dag mini rajčica
0,1 dl bučinog ulja
sol, šareni papar, bijeli vinski ocat

- ispeci medaljone mesa na ulju iz spreja, posoli, zapapri
- serviraj uz salatu od graha, ribanog daikona i paradajza

I opet, vrlo ukusno i podatno jelo ;)

Nemam tu što puno dodati. Meso je ukusno, nije masno ni odveć kalorično. Salata od daikona, graha i bučinog ulja je izvrsna. Bijeli vinski ocat je specifičan i jako mi se sviđa, jer lagano mijenja okuse na koje sam navikao. Naravno, ne pada mi na pamet koristiti samo njega, niti ta usputna i pomalo neobična slatkoća svemu paše, ali u zadnje vrijeme ga koristim češće, jer ga tek od nedugo i imam.

Za bučino sam pročitao da na kratko može podnijeti temperaturu od maksimalno 75 stupnjeva, inače počne gubiti svojstva zbog kojih se smatra blagotvornim za zdravlje. Eto, možda griješim, ali bučino ulje koristim isključivo kao hladno, jer vjerujem da tada baš sve dobro iz njega dolazi do punog izražaja.

Mala digresija oko pečenja mesa na tavici. Djeluje jednostavno, ali zapravo je nevjerojatno kako treba imati dobar osjećaj za temperaturu i vrijeme da bi sve ispalo baš kako treba. Vakula vjerojatno peče najbolje, ali mi koji se slabije snalazimo s tim osnovnim atmosferilijama lako pogriješimo, pa nerijetko zeznemo vrhunski komad mesa. Već i prije početka, rezanje mesa na pretanko, iz straha da će unutra ostati sirovo, jedna je od češćih neutemeljenih pretpostavki onih koji se slabije snalaze u kuhinji. Ako imate pouzdano kvalitetno i svježe meso, za to uistinu nema potrebe. U startu pečenja, stavljanje na hladnu tavicu će potaknuti izlučivanje ukusnih sokova iz mesa, što je prava šteta. Predugo pečenje će ga također bespotrebno isušiti, pa makar ulili i deci ulja. Zapravo uopće nije potrebno puno ulja, dapače. Ako se peče dugo i više na suho, a k tome i vrlo naglo, sasvim je za očekivati da će meso bar jednim dijelom zagorjeti, neovisno koliko kvalitetnu tavicu imamo. Ne treba ga ni svaki čas okretati. Ovakvo meso ne treba dugo peći, ali treba sve odraditi uz dužnu pažnju kako bi iz njega izvukli najviše što možemo. Teško ćete to naučiti iz tuđih iskustava, valja skupiti svoja, naravno, ako vam to nešto znači u životu. Raditi salatu ili nešto treće u isto vrijeme mogu samo oni najbolji, tj. najiskusniji i najspretniji. Nakon što meso ispečem volim poklopiti tavicu, ili ga prebaciti u poklopljenu vatrostalnu posudu, kako bi se do serviranja malo odmorio i dodatno dinstalo u vlastitom soku, i tako postiglo idealnu teksturu. Ostavi li se neko vrijeme na tavici, otklopljeno, i servira gotovo hladno, to više neće biti isto meso.

Dakle, kvalitetno meso, dovoljno debelo narezano, ubaciti na ugrijanu tavicu, uz minimalno ulja, na srednje do jakoj vatri, s par okretanja, ne peči predugo, završni odmor, i to je to.

P.S. Eto, pravim se kao da nešto znam, ali zapravo vrlo često zeznem, pa me ne treba uzimati odveć ozbiljno. Najbolje je ono meso koje imamo u svom tanjuru, a ako ga još pripremi netko drugi, onda je gotovo savršeno. Tu je naravno i začkoljica. Hvaleći nešto što nije kako bi trebalo biti povećava šansu da ćete takvo isto dobiti i sljedeći puta, ali s druge strane, svaki prigovor vrijednoj domaćici ili domaćinu itekako uvećava šansu da idući puta ne dobijete ništa ili će vam već negdje i zbog nečeg biti servirana i jezikova juha, jer eto, niti je itko savršen, niti sve možemo i želimo raditi sami, pa treba dobro balansirati između težnje prema ugodi za stolom i tako sveprisutne taštine svih nas, i to na baš svakom području. Zapravo je uistinu tragično koliko nam svima ego krade životni šou. Šteta, ali eto, ljudi smo …

Napomena: Fotografija ne prati navedene količine. To je samo mali dio koji sam izdvojio kako bi mogao odmah za stol, a fotografiranje obaviti kasnije u miru. Tako vrlo često radim kod zajedničkih obroka ili kada ne želim da mi se jelo ohladi dok se ja bavim „umjetnošću“. Kada sam palio reflektor od 500 W više se grijalo nego hladilo, ali sada koristim puno slabije i hladnije žarulje.

Komentari (9) - #

srijeda, 07.10.2015. - 18:53

* Losos i salata od graha i daikona s bučinim uljem … kalorije: 500




15 dag odreska lososa
10 dag kuhanog graha
15 dag daikona
0,1 dl bučinog ulja
sol, šareni papar, peršin, bijeli vinski ocat

- ispeci ribu na malo ulja iz spreja
- serviraj uz salatu od graha i ribanog daikona

Vrlo ukusan obrok, nutritivno kvalitetan,
i ne odveć skup, kako bi se na prvu moglo pomisliti ;)

Losos i grah u predrasudama često imaju težinu, ali uz ovakve količine, više se radi o osjećaju koji baš i nema temelja u stvarnosti. Ali dobro, svi znaju što je za njih dobro, te kako i što osjećaju.

Dobio sam ovdje na blogu preporuku za šareni grah. Obično koristim crveni, valjda zbog lijepe boje. Šareni, za koji je ispalo da je smeđ, ugodno me iznenadio. Uistinu je posebno ukusan, što znači da će biti češći gost mojih obroka nego do sada.

Vidim da je daikon za mnoge ipak egzotična, čak i nedostupna namirnica, pa ga neću forsirati, osim ove ture, ali kao što rekoh, s običnom domaćom povrtnicom (crnom rotkvom) ima puno dodirnih točaka. Općenito, prehrana koja apostrofira neke potencijalno bolje izbore ima pomalo neobičnosti u sebi, pa tako rjeđe nailazimo na daikon, čičoku, ćimule, … a tu se već ubraja i raštika, patišon, šenon, batat i neke druge namirnice koje ni programi za kontrolu gramatike uglavnom ne prepoznaju.

Komentari (7) - #

utorak, 06.10.2015. - 21:01

* Daikon, rajčica, kruh, pileća prsa u ovitku, senf Dijon i bučino ulje … kalorije: 370




5 dag pilećih prsa u ovitku
5 dag raženog kruha
5 dag daikona
10 dag paradajza
0,2 dl bučinog ulja
sol, šareni papar, Dijon senf

- naribaj sirovi daikon, začini




Daikon (japanska duga bijela rotkva)

Čisti organizam, diuretik, razgrađuje masnoću, snižava kolesterol, regulira šećer …

17 kcal
Bjelančevine: 1,1
Ugljikohidrati: 2,7
Mast: 0,2


Ako je svjež, korijen je tvrd i hruskav kada se riba. Lagano je ljutkast i najviše liči na našu povrtnicu, tj. crnu rotkvu.

Tko mrzi zdravo, zaobići će daikon u širokom luku ;)

Osobno, nastojat ću što više izbaciti industrijske salame iz svakodnevne prehrane, pa tako i ova dijetalna pileća prsa, i njima slične kao fit proizvode. Vjerujem da je to nutritivno najslabija karika u ovom obroku. Upravo zato što mi ne odgovara njihov umjetni okus, dodao sam Dijon senf.



Zrnati senf rađen prema tradicionalnoj recepturi iz grada Dijona u Francuskoj. Svjetlije je boje i oštrijeg okusa, a priprema se od smeđih sjemenki gorušice, soli, začina, vode i bijelog vina ili, više tradicionalno, soka od nedozrelog grožđa.

Raženi kruh je vrlo ukusan i vjerujem da je vrijedna namirnica. Nije se posušio odmah nakon što je načet, kako se to često dešava s bijelim kruhom. Paradajz je gotovo kao domaći, slično kao i daikon. Cijene paradajza polako idu gore i sve češće prelaze 10 kn, one mini i znatno više. Pušlek daikona od ˝ kg sam platio 5 kn, što je sasvim prihvatljivo, zapravo povoljno.

Na bučino ulje ovaj puta neću trošiti puno riječi. Ako se netko pita da li bi bolje pasalo maslinovo, odgovor je ne, ovdje bučino odgovara savršeno. Maslinovo mi je ionako u 90 % obroka, pa želim li nešto od blagodati bučinoga uzeti ću ga pod obavezno upravo u ovakvim kombinacijama.

Kalorijski, ovaj obrok bi savršeno nadopunila čaša kefira, jogurta, acidofila, probiotika ili već nekog sličnog mliječnog napitka.

Usputni razgovor s placa.

Pošto kesteni?
- To su maruni!
Pošto su kesteni?
- Maruni su 45 kn!
Hvala, onda ništa ;)

Na drugom štandu sam ih vidio po 50. Obožavam preprodavače profesionalce na placu. Nikada ne propuste priliku naglasiti da cijenu formira ponuda i potražnja, pri čemu oni koji nude nemaju ni mrvicu srama iskoristiti svaku moguću situaciju u svoju korist. Da mogu, i imaju koristi od toga, utopili bi nas u žlici vode. Veliki lanci su za njih humanitarci.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 05.10.2015. - 20:01

* Ječam


Imam ječam. Što s njim, a da ne ide uz grah?

Komentari (19) - #

nedjelja, 04.10.2015. - 10:41

* Ovčja skuta, kruh, paprika, rajčica i pečene masline ... kalorije: 510




5 dag ovčje skute
5 dag kruha
10 dag paprike
10 dag paradajza
5 dag pečenih maslina
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, peršin

Ovakve obroke baš volim ;)

Jasno, ovčja skuta ima specifično izražen okus,
i neće se dopasti svakome, ali može se zamijeniti.
Prvo mi na pamet pada običan svježi kravlji sir,
koji je sasvim sigurno blažeg i tišeg okusa.

P.S. Stihija nije moj đir ... a ovdje,
puno je i previše slučajnih kombinacija.

Komentari (15) - #

nedjelja, 04.10.2015. - 10:41

* Tuna, kruh, poriluk, paprika, rajčica, bijelo vino i maslinovo ulje ... kalorije: 480




5 dag tune
5 dag kruha
10 dag poriluka
10 dag paprike
10 dag rajčice
0,5 dl bijelog vina
0,2 dl maslinovog ulja
sol, pareni papar

- dinstaj povrće na maslinovom ulju
- dodaj vino, dinstaj dok ne ishlapi
- umiješaj tunu iz konzerve
- serviraj s kruhom

Zanimljiv i ukusan obrok, zamirisao je cijelu kuhinju ;)



Kuhanjem, pogotovo kada se namirnice miješaju, i boje se gube, tako je od originalno intenzivnih krajnji rezultat bio s više pastelnih nijansi.




Obzirom da mi se nije dalo raditi i neki klasičan prilog, uzeo sam kruh, kao i s nedavnim kozicama i ombolom. Eto, kruh, ko kruh, praktičan i paše uz ovakve obroke, naravno, onima koji ga jedu.

Ako se želi kalorije držati pod punom kontrolom treba pripaziti oko ulja. Ako se koristi tuna u salamuri, nema problema. Ako je u ulju, pa se ocijedi, nešto je nepreciznije, ali može biti tu negdje, pod uvjetom da se to odradi kako treba. Kada sam otvarao tunu pukao mi je dio na poklopcu koji se poteže, pa je trebao otvarač. Još jedan mali dodatak uvijek nosim sa sobom, švicarski nož, koji naravno ima i otvarač za konzerve.



Još je ostao samo jedan neobjavljeni morski obrok i taj će valjda ići sutra, pa više neću zbunjivati s tim vremenskim odmakom od tjedan dana.

Komentari (7) - #

subota, 03.10.2015. - 19:15

* Ombolo (svinjski kare), kruh i francuska salata … kalorije: 750




15 dag laks karea
5 dag kruha
20 dag francuske salate
0,1 dl maslinovog ulja

- ispeci meso na ulju, serviraj uz francusku salatu

Gotovo za desetak minuta, ukusno i … ;)

Inicijalno, trebalo je biti meso i francuska, ali onda je žena kruhom pomacala ulje s tavice. Slab kakav već jesam, pristao sam na isto. Na početnih 540 dodano je otprilike još 210, čime je obrok došao na previsokih 750 kcal. Eto, kako na moru nismo imali ulje u spreju ili neko drugo nego maslinovo, ovo je bilo jedino rješenje. Istina, moglo se peći i na manje, a moglo se i baciti. Nutritivno, bio je to skroz promašeni dodatak, gastronomski, neka ljepša priča, ali upravo to je ono što čini razliku između prihvatljivog obroka i onog koji to nije. Da sam bolji karakter mogao sam kruh i ulje pojesti kao sljedeći obrok, uz povrtnu salatu, na primjer.



Čisto meso od svinjskog karea u Istri zovu ombolo. Kupljen je kod mesara kao mariniran, tj. u naprijed začinjen, zato nisam ništa dodavao. Francuska salata je također kupljena gotova, industrijska. Nekome se sviđa, nekome ne. Meni je ona koju sam radim bolja, ali i plivanje mi je bolje nego znojiti se u kuhinji, pa je izbor kakav već je.

Komentari (10) - #

petak, 02.10.2015. - 19:23

* Kozice na buzaru, kruh, tikvice, rajčica, češnjak, maslinovo ulje … kalorije: 500




20 dag kozica
5 dag kruha
10 dag tikvice
10 dag paradajza
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, češnjak, svježi peršin

- dinstaj kozice na češnjaku i maslinovom ulju, dodaj peršin
- dinstaj povrće na češnjaku i maslinovom ulju, posoli, zapapri

Ovo je bila prava mala domaća fešta,
i vizualno, i okusom, a ni mirisa nije falilo ;)



Korištena je pikolo rajčica, pa je uz odličan okus bilo i kožica koliko hoćeš, ali eto, ovaj puta uopće nisu smetale. Kruh je standardno praktična pratnja, čisto da se malo uštedi na pripremi krumpira ili nečeg sličnog.



Skuplje kozice su veće, a time i zgodnije za pripremu i jelo. Ako i nije baš tako, čovjek se nekako bolje osjeća kada si nešto priušti. Krupni škampi su bili neznatno skuplji, ali su bili vrlo blijedi, pa sam se odlučio za kozice.

Komentari (11) - #

četvrtak, 01.10.2015. - 07:33

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se