* Brazilski restoran

Volim Zagreb, i probao sam,
ali na „neviđeno“, preporučam Ljubljanu ;)

dimljeni losos, šparoge, sušeni paradajz, masline, salata ...
svinjetina (lungić, rebarca, ...), biftek, goveđa „grba“, janjetina, piletina, ...


Komentari (8) - # utorak, 29.09.2015. - 21:36


* Ribani tvrdi sir, kruh, rajčica, paprika, krastavci, maslinovo ulje … kalorije: 590
5 dag tvrdog sira
5 dag kruha
10 dag paradajza
10 dag paprike
5 dag krastavaca
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, bijeli vinski ocat

- naribaj sir na kruh, prelij s malo maslinovog ulja
- serviraj uz salatu od svježeg sezonskog povrća

Kada se jede malo nije problem izdvojiti za kvalitetniji sir. Kada si bliže izvoru, može se nabaviti i još povoljnije. Upravo je to slučaj s ovim odličnim tvrdim kravljim sirom. Povrće je domaće, a ocat i maslinovo kupljeni, ali među skupljima u svojim kategorijama.

Malo više kalorija dolazi od ulja kojeg je duplo u odnosu na moj standard, ali u salatu ide kao i uvijek, dok na ribani sir toliko paše, da bi bilo šteta ne staviti ga. Meni bi ovdje išao češnjak, vjerojatno i peršin ili bosiljak, ali u tom trenu nisam imao ništa od navedenog. Kako god, okusa nije falilo, dapače.Kako sam već pričao, i ovo je obrok s mora, od prije tjedan dana, ali baš i jutros sam doručkovao u osnovi isto, jer ovo je jedan od mojih dražih obroka.

Komentari (11) - # ponedjeljak, 28.09.2015. - 20:36


* List sa žara, krumpir i blitva uz sezonsku miješanu salatu ... kalorije: 570
15 dag lista
20 dag blitve
20 dag krumpira
20 dag miješane sezonske salate
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, ocat
limun

Nutritivno, znatno bolja narudžba, ali ... ;)

Ovaj puta sam u restoranu gdje uobičajeno jedemo pizzu naručio ribu i povrće. Uzeo sam i vino umjesto pive. Sve je bilo izvrsno, ali cijena nije usporediva, pa tko tako može češće, blago njemu.
Malo o dizajnu. Sama porcija ribe, krumpira i blitve, pa solo salata, jedna su priča, ali zajedno, nešto ipak sasvim drugo, naravno, gledano mojim očima.Dodatno, oni koji pažnju poklanjaju estetici primijetit će i ovakve detalje.

Komentari (18) - # nedjelja, 27.09.2015. - 12:01


* Slika govori više od tisuću riječi
Što je na ovoj fotografiji, petak ili ...?


Komentari (15) - # nedjelja, 27.09.2015. - 12:01


* Slanina, poriluk, rajčica, paprika, krastavci, bijeli vinski ocat i maslinovo ulje … kalorije: 510
5 dag mesnate slanine
20 dag poriluka
10 dag paradajza
5 dag paprike
5 dag krastavaca
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, bijeli vinski ocat

- lagano ispeci slaninu
- dinstaj poriluk na maslinovom ulju, začini
- serviraj uz salatu od svježeg paradajza, paprike i krastavaca

Vrlo ukusan obrok,
čak i nutritivno gotovo prihvatljiv, valjda ;)

Slanina i kontrolirana prehrana ne ide baš skupa, i ja to itekako razumijem, pa i općenito gledano podržavam, ali evo i malog objašnjenja. Imam sreću da sam na moru, u apartmanu gdje boravim, okružen nekim dragim dlakavim lajavcima i volim i njih malo počastiti, a osim psećih kolačića koji u sebi valjda imaju nešto nalik drogi, najviše se vesele dobrom špeku, i eto, zato se našao i u mom tanjuru, naravno, ne u osobito velikim količinama. Psi vole kada im špek malo zapržim, ili bar ugrijem na tavici.Ponuđeno foto aparatu privuklo je i ovog letećeg stvora. Nehajno odlučnim, ali i opreznim pokretom ruke, pokazao sam da ovaj obrok neću dijeliti s još jednim predstavnikom životinjskog svijeta.

Energetska vrijednost 100 g slanine iznosi 417 kcal/1744 kJ. Od toga sadrži 12,6% bjelančevina, 1,3% ugljikohidrata i 39,7% masti. U mnogim kalorijskim tablicama se uglavnom navode više vrijednosti, ali to nije baš lako utvrditi, jer neka slanina je masnija, neka pak više osušena, a ima i one kuhane. Ova je bila mesnatija i kuhana, pa ću uzeti ovih 420 kcal na 10 dag kao prihvatljiv podatak.Povrće je s kontinenta. Iznenadni odlazak na more je i njega donio sa mnom.

Ovdje sam kupio morski „borbeni“ komplet za salate.- šareni papar s mlinčekom
- bijeli vinski ocat
- maslinovo ulje
- sol
Da li ste ikada probali bijeli vinski ocat?

Meni je baš zanimljivi i ukusan, i vrlo je vjerojatno da će biti dio standardnog kućnog izbora. Nisam ga do sada primjećivao u dućanima.


Update: Ovo jelo sam jeo točno prije tjedan dana, dok sam još bio na moru. Ne objavljujem postove isti dan, nego redom kako slikam, pa složim i objavim čim stignem. Ovakve postove ne mogu pripremiti za par minuta, treba vremena i za tekst, izbor fotografija, pa su između objavljivanja odgovori na komentare i posjete vama, čitanje s tendencijom razumijevanja, svima komentari, a ponekada se i zaigramo. Moj način blogiranja traži solidno vremena, a na moru su bili neki drugi prioriteti, pa su postovi išli sporije, i zato su se malo nakupili. Imam još pet obroka s mora u pripremi, tek onda će doći prvi slikani nakon povratka doma ;)

Komentari (18) - # subota, 26.09.2015. - 09:41


* Pizza, morska: škamp, lignje, dagnje, … sir, rajčica

Kako jesti na moru?

Ponekada je sasvim zgodno otići van. Zanemariti cijenu, za mene nije prihvatljivo, zato je i pizza u igri. Još jednom, pokušavao sam ženu nagovoriti da uzmemo svaki po pola, ali nije se dala. Veli, ti pojedi što i koliko hoćeš, ja hoću svoju, i to cijelu. Naravno, kao i uvijek, baš tako i bi.

E sad, da se igram prigodnosti uzeo sam nešto kao morsko. Sve bi to bilo super da je baš to u prvom planu, ali zapravo, nutritivno svaka pizza je puno tijesta, tj. brašna, i malo svega ostaloga, gledano u omjerima. Naravno da sam se zasitio, pače, i prejeo, i da je bilo fino, ali odlučio sam da drugi puta ne naručim pizzu. Puno je tu kalorija, ali na žalost, uglavnom praznih, i teško je to nadoknaditi plivanjem i ostalim rekreativnim aktivnostima.

Iako odavno nisam klinac, još uvijek nisam toliko slobodan da pojedem koliko mi paše, a ostalo ostavim ili da tražim da mi spakiraju za odnijeti sa sobom. Inertno i indolentno, odradim ono što pretpostavljam da se od mene i očekuje, pojedem sve, a kada poslije stanem na vagu, onda mi se plače. Znam da zvuči glupo, ali tako je kako je.

Procjena je da ova pizza ima oko 1400 kcal, što je kada sam uspješno skidao kile bilo nešto preko ukupnog dnevnog unosa, ali su kalorije dobrim dijelom dolazile iz voća i povrća, a znatno manje iz ugljikohidrata. Dakle, nutritivno, ovo je svakako vrlo loš izbor za mene, ali …

Uz pizzu sam uzeo i pivu, a kuća je počastila i s malo žestice. Time su kalorije otišle na uistinu potpuno neprihvatljivih 1700 kcal u jednom obroku. Već sam rekao, znam da zvuči glupo, i da nema odveć smisla plakati nad prolivenim mlijekom, koje ionako ne pijem, ali valjda je ovo psihička priprema za bolju odluku idući puta, pa utoliko možda i ima smisla.

Naknadno je ispalo dobro da je to bio jedini obrok u danu, eto, bar to. Prije nisam jeo, jer ne volim jesti pred put, na putu još manje, a kasnije sam puno plivao, i navečer bio umoran i zaspao prije nego mi je klopa uopće pala na pamet.Na prelazu godišnjih doba prikladna je i pizza sa sva četiri, naravno, kao i u bilo koje drugo vrijeme, ako tako izaberemo, a moja bolja, ljepša, pametnija, … polovica je upravo baš tako izabrala ovaj puta.


Komentari (19) - # četvrtak, 24.09.2015. - 19:31


* Pileća srca i jetra na poriluku s rajčicom ... kalorije: 450
15 dag pilećih jetra i srca
15 dag mladog poriluka
15 dag paradajza
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar

- dinstaj iznutrice na poriluku i ulju, dodaj paradajz. začini

Često kupujem piletinu, a povremeno uzmem i iznutrice.Ne vjerujem da su otrovne, bar ne u količini u kojoj ih jedem, dapače, vjerujem da će mi sasvim dobro doći. Prihvaćam i drugačije mišljenje, tj. ultimativno odbijanje, zašto ne, izbor je uistinu širok. Ovo je nedorečeno jelo, i rezultat je prije svega stanja u frižideru i svekolike situacije. Puno je lošijih izbora od ovog, a ovo je ispalo sasvim ukusno. Eto, zbog naglog odlaska na more iznutrice nisu završile u namazu.

Baš me zanimalo hoću li objaviti ovaj obrok ;)

Komentari (15) - # srijeda, 23.09.2015. - 20:58


* Pileća pašta šuta (piletina, špageti, rajčica, sir) ... kalorije: 490
10 dag filea tamne piletine
1 dag tvrdog sira
5 dag integralnih špageta
20 dag pelata
5 dag luka
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, bosiljak

- faširaj piletinu, posoli
- dinstaj meso i luk na ulju, dodaj pelate, začini
- serviraj uz špagete, naribaj malo tvrdog sira

Uvijek pašta šutu radim sa faširanim mesom, ali do sada je to bilo ili svinjetina ili miješano s junetinom. Na tragu nekih pokušaja u zadnje vrijeme, i tamna piletina je napokon došla na red. Po svim bitnim kriterijima ovo jelo prolazi i nutritivno i gastronomski, dapače. U tom kontekstu, ne bi me iznenadilo da pokušam s ribom ili tko zna čime još.


P.S. U zadnje vrijeme, prije stanke, malo sam počeo izvoditi i komplicirati. To je privuklo pozornost i bilo je ugodno u tome uživati. Uhvatio sam sebe kako već o sljedećem jelu razmišljam kroz prizmu toga da se svidi i posjetiteljima komentatorima, ali i onima čija pažnja donosi značajno veću posjetu kroz naslovnice. Otrijeznio me jedan možda duhovit, a možda i tek zloban komentar, tj. post o "trudnom blogu" koji ističe kako se previše forsira žderancija. Oko njega neću ulaziti u dubinu, ali meni je baš dobro došao. Zadnje vrijeme dosta plivam, plutam, buljim u more, sunce, ... što već, a to je izvrsno vrijeme za razmišljanje. Tipično atraktivna i kompleksna jela nisu dio mog đira, a nadam se da ni ubuduće neće biti, jednostavno zato što ja za to nemam vremena, a često ni volje. To govorim za svakodnevnu prehranu, a to je ono što prezentiram ovdje već par godina. Eto, meni trebaju jednostavna jela koja se lako i brzo naprave, a kalorijski su kontrolirana. Koliko će se to svidjeti bilo kome, nije mi svejedno, jer i ja redovno hranim svoju taštinu, pa i ovdje, ali iskreno se nadam da to nikada neće biti primarno. Što se pak tiče komentiranja, kao i inače, zanimaju me ideje i o njima sam voljan razgovarati.

Komentari (26) - # ponedjeljak, 21.09.2015. - 11:45


* Bijela piletina, kuhani grah, rajčica, mladi luk, rikola, maslinovo ulje ... kalorije: 480
10 dag filea bijele piletine
10 dag kuhanog graha
15 dag paradajza
10 dag mladog luka
5 dag rikole
0,2 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, vinski ocat

Malo mesa ili ribe i povrće na salatu,
Kombinacije su uistinu beskonačne ;)

Piletina mi je ostala od ručka prije. Kada odstoji u frižideru izgubi boju.Već sljedeća kombinacija je bila nešto drugačija.

Komentari (13) - # petak, 18.09.2015. - 10:54


* Pileća prsa, njoki, mahune i maslinovo ulje … kalorije: 480
15 dag fileta pilećih prsa
10 dag njoka
20 dag mahuna
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, list celera, bosiljak

- file prsa ispeci na malo ulja iz spreja, posoli, začini bosiljkom
- dinstaj mahune na malo maslinovog ulja, posoli, zapapri
- skuhaj njoke i pomiješaj s mahunama, dodaj celer

Nježno jelo koje ne plijeni intenzitetom boja,
ali okus i nutritivne vrijednosti su skroz prihvatljive ;)

Mahune su domaće. Brane su na vrijeme, pa nemaju konca i općenito su vrlo ugodne teksture i okusa, pogotovo kada se dinstaju, jer tada postaju i blago hrskave. Njoki kao njoki, kupljeni gotovi, fini. Piletina iz manje domaće farme, svježa i podatna. Prsa su kupljena nefiletirana, pa se ostatak dodao hrptu i ostacima filetiranja bataka i zabataka. Uz grincajg bilo je i odlične juhe. Maslinovo ulje, skupo kao da je kvalitetno, pa ću onda baš tako i vjerovati. Začini su onakvi kakve sam imao pri ruci.

Komentari (13) - # srijeda, 16.09.2015. - 20:12


* Sir, vrhnje, špek, mladi luk, ljuta papričica, rajčica, celer, vlasac, kruh … kalorije: 500
10 dag svježeg kravljeg sira
0,5 dl kiselog vrhnja, 20% m.m.
2 dag slanine, masne
5 dag kukuruznog kruha
5 dag paradajza, šljivar (valjda)
5 dag mladog luka
sol, ljuta papričica, list celera, vlasac

Nakon dobrog placa puno je lijepih namirnica ;)

Za sve kupljeno me jako zanima kakvog je okusa, pa u prvom obroku bude nešto više namirnica nego je uobičajeno.

Kada mogu, odem do starog placa u Dubravi gdje je većina kumica koje prodaju svoje domaće proizvode. To je jedna od rijetkih tržnica koja radi samo subotom, bar mislim da je tako. Domaći sir i vrhnje su punijeg okusa, i masniji su, a ispod pulta se ponekada može nabaviti i dobar špek. Gledao sam i hrgu domaćeg maslaca, ali sam ipak odustao. Uz ovo gore, uzeo sam još i jaja, mahuna, poriluka, krastavaca, paprike, lijepe jedre zelene i one starinske male žute i stisnute oko pune sredine s puno koštica. Kupio sam i teglicu meda od kestena od čovjeka u kojeg imam povjerenja. Godinama prodaje na istom mjestu. Uzeo sam i domaćeg grožđa. Navratio sam i do novog placa, tamo sam naišao na zanimljiv komadić štanda gdje je djed Slavonac prodavao domaće suhomesnate proizvode. Od njega je ova izvrsna dimljena slanina koju sam poetski i prigodno nazvao špek, da se bolje uklopi u cjelinu. Dobra slanina se može gristi, nije žilava i puna je okusa, a uglavnom ni masnoga ne fali, dapače. Obzirom da je obrađena s kostima uzeo sam komad koji je imao oko kile. Simpatični čovjek mi je nudio i domaću šljivu, veli 3 godine odstajala u hrastovim bačvama, pa je kao malo skuplja. Uzeo sam litru u medicinske svrhe, a nije zanemariva ni činjenica da mi je žena Slavonka, pa sam malo slab i na ostale ljepote tog izuzetnog kraja. Uz sve, uzeo sam i malo domaćih zagrebačkih smokava. Odlične su. Mogli su mi lagat da su s Hvara, ali nisu. Naravno da nije nemoguće da sve to što sam kupio nije baš toliko domaće i rađeno „kao za sebe“ koliko si ja umišljam, ali duboko vjerujem da ipak u solidnoj mjeri je. Uz sam izgled i okus, razlika je to što svi oni koji prodaju svoje uglavnom daju uistinu dobru vagu, dok su preprodavači bliže apotekarskoj mjeri,

Komentari (8) - # srijeda, 16.09.2015. - 00:55


* Četiri vrste sira (Gorgonzola, Mozzarella, Gouda Pesto, Grana Padano) na paprici i tjestenini ... kalorije: 610
2 dag Mozzarelle
2 dag Goude Pesto
2 dag Gorgonzole
2 dag Grana Padano
5 dag širokih rezanaca sa špinatom
15 dag paprike
5 dag ljutike
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar

- dinstaj ljutiku i papriku na maslinovom ulju, posoli, zapapri
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, umiješaj u povrće
- dodaj četiri vrste sira, zapeci kratko u pećnici (da se sir otopi)

Ovaj je obrok napravljen od ostataka,
poglavito mislim na sir, ali eto, da se i ovako ;)Puno sastojaka, puno mjerkanja, pa kuhaj, pa dinstaj, pa zapeci, pa se i kalorija skupi. Nije to moj đir, ali ponekada si dozvolim malo izaći iz osnovnih okvira, pogotovo za vikend. Da su se ovi zanimljivi sirevi pomiješali izgubili bi se prepoznatljivi okusi, koji su zagrijavanjem dobili na intenzitetu. Nije nemoguće da bi ispalo super, ali ovaj puta nisam htio riskirati, a niti narušiti osnovnu vizualnu ideju, iako moram priznati da ako postoji kič u gastronomiji ovo jelo bi mu moglo biti na sasvim solidnom tragu.Da bi zadržao formu, kod pečenja u pećnici sam koristio papir za pečenje, kako bi jelo mogao prenijeti na tanjur, a da zadrži punu formu. Papri nisam uspio maknuti, pa sam ga obrezao ispod jela toliko da se ne vidi. Malo sam ga prekrio s dodatnim tijestom i povrćem, zato porcije izgledaju nepravedno podijeljene. Sira je identično na obje. Eto, druga porcija često ima nešto manju pažnju, ali to se nikada ne odnosi na sadržaj.Komentari (14) - # ponedjeljak, 14.09.2015. - 19:55


* BundevaDa li je bundeva sastavni dio vaše prehrane?
Kako je pripremate, i uz što je jedete?
Da li bi neko jelo preporučili?

Komentari (4) - # nedjelja, 13.09.2015. - 12:18


* Namaz od patlidžana, vrhnja i majoneze na kruhu uz rikolu, mozzarellu i maline ... kalorije: 480
5 dag namaza od patlidžana
5 dag kukuruznog kruha
5 dag mozzarelle
5 dag rikole
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar

+ 5 dag malina

Namaz od patlidžana:
50% patlidžana
20% kiselog vrhnja, 12% m.m.
20% majoneze
10% maslinovog ulja
sol, papar, češnjak
... 190 kcal / 10 dag

- patlidžane nareži i posoli, ostavi pola sata, ocijedi, dinstaj na maslinovom ulju
- samelji u blenderu, dodaj češnjak, vrhnje i majonezu, zapapri

Vrlo ukusan namaz,
znam to najbolje o tome kako ga brzo smažemo ;)

Ova rikola je ljuta. To mi je novo iskustvo, malo zbunjujuće.
Mozzarella je tek standardno neutralna pratnja.Naravno, može i bez malina ...

Komentari (13) - # nedjelja, 13.09.2015. - 12:18


* Tamna piletina, integralni špageti, patlidžani, rajčica, ljutika i maslinovo ulje … kalorije: 460
10 dag fileta tamne piletine (bez kožice)
5 dag integralnih špageta
10 dag patlidžana
10 dag paradajza (pelata)
5 dag ljutike
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, peršin

- nareži patlidžane na kockice, posoli, neka odstoje pola sata, ocijedi
- samelji piletinu, dinstaj na ulju, dodaj ljutiku, pa patlidžane i pelate, začini
- serviraj uz tjesteninu

Makaroni na sicilijanski su na neki način bili slični, i ovo je bio popravni ispit za dio tog recepta. Razlika u namirnicama je poglavito skupi sir, koji je ovaj puta zamijenila jeftina piletina. Makaroni su zamijenjeni špagetima, isto su integralni, češnjak ljutikom, a od začina je izbačen bosiljak, a peršina je u tragovima. Umjesto skupih svježih mini rajčica su korišteni jeftini pelati iz konzerve. Kožice nije bilo, a nisam baš nešto ni koštice primijetio. Sve navedeno još uvijek nije glavna razlika. Ono što je ovaj puta uspjelo je to da je jelo kao cjelina bilo izvrsno, za razliku od sicilijanskih makarona koji su bili tek prolazno dobri. Ovo sam jelo htio raditi sa klasičnim miješanim mljevenim mesom od svinjetine i junetine, s čim najčešće radimo pašta šutu, ali palo mi je na pamet da bi tamna piletina mogla sasvim dobro proći, i bome je. Namjerno nisam koristio kožice, i uopće nisu falile. Eto, ispada da su neki od komentatora sicilijanskih makarona znali o čemu govore. Hvala, evo, to je ono što u osnovnoj temi ima smisla i vrijedi.

Dovoljno jednostavno, nutritivno korektno,
i još istinski gastronomski doživljaj.
Eto, skoro pa savršeno ;)
Mali prikaz razlika onoga što vidite u medijima, pa i na ovom blogu i standardne kućne varijante. Isto jelo, jednako dobro i ukusno, samo je sve pomiješano i servirano je u običnom tanjuru, na stolnjaku koji već je. Mojoj ženi je prioritet sadržaj, dok sam ja više pozer, pa uz ostalo držim i do forme.

Komentari (12) - # subota, 12.09.2015. - 12:05


* Tuna i ražnjići od kruha, paprike i mini rajčica na „žaru“ … kalorije: 470
20 dag odreska tune
5 dag kukuruznog kruha
10 dag paprike
10 dag mini rajčica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, ljutika

- složi ražnjiće od komadića kruha i povrća
- nareži ljutiku, nasoli tunu
- sve ispeci na roštilju
- kod serviranja zapapri i prelij s malo maslinovog ulja
Tuna je riba, pače, ribetina prava,
ali pomalo vuče i na meso, i to baš neko fino ;)


Opet sam se malo igrao i ispalo je odlično. Neki savjetuju da se tuna peče 2,5 min. s jedne strane, pa 1,5 min, s druge, kako bi ostala sočna i puna okusa. Dužom termičkom obradom, pogotovo na višoj temperaturi, lako ju je isušiti i od delicije napraviti ispodprosječno jelo. Naravno, preduvjet je skroz svježa riba. E sad, kako da ja znam da je baš tako friška da se može jesti skoro pa sirova? U gradu u kojem živim i s izborima koji su mi raspoloživi, baš nikako. Uz vizualnu procjenu, mogu pročitati deklaraciju s datumom ulova i rokom upotrebe, i vjerovati da je prvoklasna, i to je sve.
Dakle, pekao sam je bar duplo duže od preporuke, rukovodeći se bojom. Kada su se pojavile karakteristične crte od roštilja pretpostavio sam da je tu negdje, i bila je. Ražnjiće sam pekao paralelno, pa koliko je bila riba na ploči, bili su i oni. Na kraju sam samo kratko ispržio ljutiku.
Sve u svemu, bio sam jako zadovoljan rezultatom,
a i ostali ukućani su uživali u ovom šarenom i ukusnom obroku.
Komentari (21) - # četvrtak, 10.09.2015. - 22:54


* Zeleni sir (Gouda Pesto), roze grožđe bez koštica i tamno plave bio šljive … kalorije: 230
4 dag gaude
5 dag grožđa
6 dag šljiva

Umak od maslinovog ulja, češnjaka, začina i svježeg bosiljka zazelenio je sir. Možda je bilo i pinjola i još poneka sitnica, ali to uistinu ne znam. Kako god, ugodno glatka i kremasta tekstura gaude i prepoznatljiv okus umaka uistinu ga čine posebnim.

Kombinacija s grožđem je uobičajena za tvrde aromatične sireve, ali nikada me pravila u gastronomiji nisu sputavala da probam što god mi se učini zanimljivim, pa je tako ovaj puta degustiran meki sir. Po istom principu opuštenog pristupa je i šljiva ušla u ovaj međuobrok. Prodaju se kao bio, pa su osjetno skuplje. Grožđe je vrlo ukusno i zaista nema koštica, pa je isto očekivano skuplje. Sir je obogaćen karakterističnim okusom zelenog umaka, a tu je i neobična boja, pa je također znatno skuplji od svoje meke žute braće. Apostrofirao sam nešto višu cijenu, jer se radi o iznimci. Moja svakodnevna prehrana uglavnom uključuje sasvim obične namirnice, kakva su i sama jela koja prezentiram. U kulinarskom smislu su često i ispodprosječna, tj. krajnje pojednostavljena. Pokušavam predstaviti mogućnost uživanja u hrani bez znanja i vještina kakve posjeduju gastronomski profesionalci ili napredni i daroviti amateri, a sve uz lako dostupne namirnice i ograničene količine. Povremeno se zaigram nekom kombinacijom ili serviranjem i to je to. Eto, i bojama u naslovu sam se malo zezao, iako su baš takve kakve jesu, a i količine su prilagođene revijalnom tonu, iako su smislene i okvirno daju navedene kalorije ;)

Komentari (25) - # srijeda, 09.09.2015. - 18:35


* Namaz od skuša, kruh, masline, rajčice, kiseli krastavci i maslinovo ulje … kalorije: 430
5 dag namaza od skuše
5 dag crnog kruha
5 dag maslina s paprikom
5 dag paradajza
4 dag kiselih krastavaca
0,1 dl maslinovog ulja
šareni papar, svježi peršin

Namaz od skuša (280 kcal/ 10 dag):
50% skuše (pečene na malo ulja iz spreja)
20% kiselih krastavaca
15% maslinovog ulja
10% sjemenki sezama
5% vinskog octa
sol, papar, peršin

- lagano zapeci sezam na maslinovom ulju
- samelji u blendrru sve sastojke, probaj i začini po ukusu

Zanimljiva kombinacija s nešto više namirnica.

Namaz je dobro ispao, solidno intenzivnog i prepoznatljivo ribljeg okusa. Užitak je grickati sjemenke sezama. Osnovna ideja je bila skuša, sezam i maslinovo ulje. Kiseli krastavci i ocat su doprinijeli laganijoj teksturi, meni ugodno kiselkastom okusu i kao poželjni konzervansi, jer eto, opet ću imati namaza za cijeli tjedan. Nakon niza standardnog integralnog tosta, crni kruh je došao kao lijepa promjena. Ovaj puta se nije radilo o doručku, pa nisam imao mliječno kao napitak, što je stvorilo kalorijski prostor za čep maslinovog ulja koje je išlo na povrće. Ako pretpostavljate da sam popio čašu vode uz ovo jelo, otprilike ste 87% u pravu, ali to je jedna sasvim druga priča ;)

Komentari (9) - # srijeda, 09.09.2015. - 00:51


* Makaroni na sicilijanski način (patlidžani, rajčica, ribani tvrdi sir) … kalorije: 490
4 dag tvrdog sira
5 dag integralnih makarona
10 dag patlidžana
10 dag rajčica
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, češnjak, bosiljak, peršin

- patlidžane operi, nareži na kockice, posoli i ostavi stajati pola sata
- na maslinovom ulju dinstaj češnjak i patlidžane, dodaj rajčice, začini
- umiješaj kuhane makarone, posipaj sve s ribanim tvrdim sirom

Ovakvom pripremom patlidžani izgube svoju karakterističnu gorčinu. Samo jelo od kada sam vidio recept na netuzvuči odlično i očekivanja su bila velika. Na žalost, iako nisam škrtario, pa sam uzeo vrhunski Grana Padano ribani sir, jelo nije bilo tako posebno dobro. Pretpostavka je da je malo ulja i puno začina ubilo gastronomsku ljepotu. U originalnom receptu se patlidžani nakon namakanja suše, a rajčice gule od kožice i vade im se sjemenke. Nikada ne radim tako nešto, i ne vjerujem da je to pokvarilo okus ili teksturu. Kako god, sasvim korektan obrok nakon kojeg ostaje želja da se ponovi, uz nastavak očekivanja da može ispasti bolje.

Komentari (23) - # ponedjeljak, 07.09.2015. - 20:39


* Skuša, patlidžani i riža s umakom od tamarinda i začina ... kalorije: 500
10 dag skuše
5 dag integralne riže
20 dag patlidžana
0,2 dl maslinovog ulja
sol, umak od tamarinda i začina

- ispeci skušu na čemu hoćeš, samo da ne upije puno ulja
- dinstaj patlidžane na maslinovom, skuhaj rižu, dodaj umak

Patlidžan je grk,
a ni skuša nije daleko, dapače, pa što ;)

Prilično obično jelo, čak gastronomski nekako nedorečeno,
ali zato nutritivno skroz prihvatljivo.

Komentari (17) - # nedjelja, 06.09.2015. - 12:53


* Tuna, kiselo vrhnje, maslinovo ulje, integralni tost, paprika, vlasac ... kalorije: 470
2,5 dag tune
5 dag integralnog tosta
10 dag paprike
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m.
0,15 dl maslinovog ulja
sol, vlasac

- pomiješaj tunu iz male konzerve s maslinovim uljem i vrhnjem, posoli, dodaj vlasac

Volim kada me neka kombinacija iznenadi, a ova baš je. Količine možda djeluju neobično, ali radi se zapravo o maloj konzervi tune i čaši vrhnja koji su podijeljeni na dvije porcije. Uz svaku idu dvije šnite tosta i po jedna paprika. Na fotografiji je tek dio jedne porcije.


P.S. Meni je bitna ideja, tvoja, moja, svejedno,
a onda ću po svom, koliko već mogu i smijem, a ti ;)


Komentari (18) - # subota, 05.09.2015. - 12:53


* Namaz od puretine i …, tost, paprika, bučino ulje i acidofilno mlijeko … kalorije: 470
5 dag namaza od puretine
5 dag integralnog tosta
15 dag paprike
0,1 dl bučinog ulja
2 dl acidofilnog mlijeka
sol, bosiljak

Namaz od puretine i …:
25 % pečene puretine
25% kuhanih jaja
15% pečene paprike
15% kiselih krastavaca
15% maslinovog ulja
5% vinskog octa
sol, papar

Ovaj puta je namaz složeniji nego inače. Inicijalna ideja je bila iskoristiti malo puretine i paprike što je ostalo od pečenja u pećnici. I inače namaze najčešće radim upravo tako, tj. kao ostatak od nekog obroka, jer na taj način su gotovo usputni. Imao sam i kuhana jaja, a znam da ona lijepo idu u namaze. Zbog toga što neće stajati samo jedan dan u frižideru poželjno je i malo kiseline, a kiseli krastavci su se pokazali kao odlični u tu svrhu. Desilo se da sam ih imao samo dva ne velika komada, pa sam dio kiseline nadomjestio odličnim domaćim vinskim octom. Ulje ide standardno kako bi se dobilo na maznosti. Eto, i tako je nastala ova pašteta koja u sebi nema ništa umjetno, tj. ni jedan jedini E, a nema ni pojačivača okusa ili sličnih kemikalija i konzervansa.

Već smo pričali o recepturi, ali eto, ja ostajem kod toga da mi je iz recepta bitna samo ideja, a ostalo ću dobiti tako da dopunim onim što imam, a pretpostavljam da će pasati. Završno, gledam i probam kako ispada, pa ako je još zrnato i suho dodam ulja, i još meljem dok ne bude dostatno glatko i mazivo, ako fali kiseline dodam octa ili limuna, za okus neki začin i tako svaki puta ispadne solidno drugačije, i to me baš veseli. Uz osnovne namirnice, bitno je malo razmisliti, gledati kako ispada i svakako kušati.

Što se tiče okusa, ovaj puta se zbog više namirnica izgubio prepoznatljivi okus bilo koje od navedenih u sastojcima, osim možda tek mrvicu dominantnijeg octa. Obzirom da volim kiselo, meni je savršena.

Što se tiče cijelog obroka, namaz mi puno bolje paše na tost nego bilo što od skroz suhih narezaka. I ovaj puta je tost takav kakav je, tj. nije pečen. Paprika je jeftinija, pa je sve češće u mojim obrocima. Za razliku od nje, bučino ulje stalno po malo poskupljuje i sada je cijenom znatno prešlo mnoga kvalitetna maslinova ulja. Ovo koje zadnje koristim košta oko 150 kn litra i nema mi druge nego tretirati ga kao lijek. Do nedugo ga nitko nije htio jesti, ali eto što ti je marketing. Mnogi ga još uvijek ne koriste, pa se pitaju kako ide s ovim ili onim. Za mene u prehrani nema točnog odgovora kakva je koja kombinacija, pogotovo kada se uključe netipične namirnice. Neki imaju alergiju na bučino bez da su ga ikada i probali, neki ga pak obožavaju s bilo čime, dok će oni nešto zahtjevniji tražiti kombinacije u kojima dodatno dolazi do izražaja, nadopunjuje ili se perfektno sljubljuje i slične finese višeg gastronomskog nivoa. Ja nisam znalac, i ne podržavam profesionalne kuhare i medijske gurue koji tvrde da ovo ili ono ide samo s nečim, dok je sve drugo svetogrđe. Nije, svatko treba probati i jesti što želi, ili ako baš mora iz nekog razloga, onda mora, ali sve što je u domenu osobnog izbora i afiniteta po meni je prihvatljivo. Dodatno, stvarno sam puno puta rekao da nema dileme da su neke kombinacije bolje od drugih, ali da mi na kraj pameti nije jesti jedno te isto samo zato što je to kao baš najbolja kombinacija, ali dobro, svakome na volju, s tim uistinu nemam problema.


P.S. … čovjek ne prihvaća činjenice kao takve, on ih uvijek tumači

Može nas razumjeti onaj koji zna barem koliko i mi,
ali eto, njemu nemamo što reći, jer on već zna.
Govoriti onome tko nas ne može razumjeti,
traćenje je vremena, i svog i njegovog.
Zašto onda ipak stalno govorimo?

Zato što niti što znamo,
niti razumijemo,
pa govorimo sebi, uvjeravajući sebe
u ono što nam je prihvatljivo vjerovati, o sebi ;)


Komentari (11) - # petak, 04.09.2015. - 20:13


* Pršut, gorgonzola, tost, paprika i bučino ulje … kalorije: 540
5 dag nemasnog pršuta
5 dag gorgonzole
5 dag integralnog tosta
10 dag paprika
0,1 dl bučinog ulja
sol

Nema tajni oko hrane. Oni koji jedu taman imaju i liniju koja je taman. Cijeli ovaj blog, sva pravila i sve dijete svijeta bi se mogle svesti na:

Jedi gladan!

Ali ne možemo pričati samo o vremenu ;)

P.S. Kao što su neki ispravno naslutili,
hrana uistinu ima važnu ulogu u dobroj prehrani.


Komentari (7) - # četvrtak, 03.09.2015. - 20:19


* Priprema hrane

Kalorijski kontrolirana prehrana podrazumijeva ograničene količine namirnica, pogotovo masnoće, pa je poželjno, ponekada i nužno, tim uvjetima prilagoditi i načine pripreme. Što može ići sirovo, super, ali ipak se i više nego često namirnice trebaju termički obraditi.


Kuhanje:

- u vodi je najjednostavnije, dok je na pari nešto zahtjevnije, ali nutritivno vrlo prihvatljivo, u express loncu je, naravno, ekspresno
- sama priprema može ići i potpuno bez masnoće, pa ako se malo doda kod serviranja dolazimo u poziciju da kvalitetno maslinovo, bučino, laneno, … ulje svojom blagotvornošću dođe do punog izražaja
- često se može raditi u jednoj posudi, a namirnice se mogu dodavati sukladno vremenu koje im treba da se skuhaju


Peka (pečenje u poklopljenoj vatrostalnoj posudi ili u vrećici za pečenje):

- jedan od prikladnijih načina pripreme, jer će se nutritivne vrijednosti i okusi dobrim dijelom sačuvati
- sve se radi odjednom i ne treba stalno miješati i bdjeti nad jelom
- mala količina masnoće će biti dovoljna da se jelo pripremi zbog sokova iz namirnica na dnu i pare koja kruži u posudi
- poželjno je koristiti namirnice s većim postotkom vode, a može se i malo podliti vodom


Wok tavica:

- hrana koja lagano dehidrira je ukusnija
- sve se radi u jednoj posudi, a namirnice se dodaju prema vremenu pripreme
- uvijek se lako podlije vodom ako se krene primati
- treba dosta miješati, tj. biti prisutan cijelo vrijeme pripreme


Roštilj ili gril/teflonska/keramička tavica:

- dobiju se okusi koje nekako intuitivno volimo
- od masnoće je dovoljno skroz malo ulja iz spreja, koje će uglavnom sagorjeti na ugrijanoj površini, pa se nema što računati u kalorijskom smislu, što ostavlja prostor za dodavanje termički neobrađenog kvalitetnog ulja kod serviranja
- nešto je uži krug namirnica koje se tako mogu pripremati, ali meso i riba svakako da
- roštilj zahtjeva specifičnu pred pripremu, pa nije za svaki dan


P.S. vrijeme, energija, dobra volja, … kvalitetan život
Sve ima svoju cijenu, a time i vrijednost,
pa i ono što je naoko besplatno.


Komentari (6) - # četvrtak, 03.09.2015. - 10:09


* Pečena purica s paprikom i krumpirom … kalorije: 530
10 dag purećeg bataka
20 dag krumpira
20 dag paprike
0,1 dl ulja
sol, papar

- u pliticu, na papir za pečenje, složi krumpir i papriku, pa meso odozgo, sve posoli i lagano naulji, peci u pećnici oko 1 sat i 10 min. na 200 st., zapapri kod serviranja


Nije ovo purica s mlincima, ali nije loša ni ovako ;)

Jednostavno i dostatno ukusno jelo, ali uz generalnu prihvatljivost, ipak ima i par manjih zamjerki. Puretina je nešto slabija s okusom, pa je dobro da se nasoli ranije kako bi sol prodrla bar malo u dubinu. Ovo je jedan od dva osnovna načina rada u pećnici, otvoreno. Tako se dobije jelo koje je više suho nego kada se radi poklopljeno, kada se uz pečenje sve dinsta i kuha u vlastitim sokovima. Ovako je paprika baš onako karakteristično pečena i to je odlično, da je bilo poklopljeno bila bi više kao kuhana. Manjak masnoće se kod ovog načina pripreme više osjeti. Obzirom da je meso bilo s kožicom, bar se ona iscijedila na povrće. Krumpir je bio dosta suh i primio se za papir za pečenje. Zapravo mu je toliko pečenja bilo previše, ali nije se moglo skratiti zbog puretine.


P.S. … sloboda u sada
Što su očekivanja manji prioritet,
šansa za život u sada je veća i realnija.
Sloboda je izbor, koji naravno ima i svoju cijenu ;)


Komentari (12) - # srijeda, 02.09.2015. - 17:55


* Kandirano voće … kalorije: 320 u 10 dag

Povremeno dobijem ovakve poklone,
ali iz petnih žila se trudim ne pretjerivati ;)

Slatko kao šećer, jer uglavnom i je šećer, ali ne može se osporiti da je ukusno. Ovi su tragovi ananasa, kivija, jagode, ,,, stigli iz bliskog i prijateljskog nam Beča, velikog uzora mom najdražem, najvrjednijem, naj… Milanu, jabuci sa grane. Kandiranu jabuku nisam dugo vidio, ali na pokondirenu bome često naiđem, i to već u rano jutro u ogledalu :)))

P.S. Volim kada sam odlučan i znam što hoću,
to što je to svaki čas nešto skroz drugo, sitnica je ;)

Komentari (12) - # utorak, 01.09.2015. - 19:49


* Namaz od slanutka i kapara, pogača, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 530
5 dag jaja (1 kom.)
5 dag brašna (graham, integralno, ...)
5 dag namaza od slanutka i kapara
10 dag mini rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, šareni papar, peršin, slane srdele

Namaz:
60% kuhanog slanutka
10% kapara
30% maslinovog ulja
sol, papar

- na malo ulja iz spreja ispeci pogaču od brašna, vode i jaja, namaži namazom od slanutka i kapara, dodaj rajčice, peršin i maslinovo ulje, posoli, zapapri

Ovaj puta nema toliko zbunjujućeg voća, a nema ni ...

P.S.
Tko ne zna bolje, pametnije, ... šuti, valjda ;)
Eto, ja baš i nisam među takvima.

Komentari (14) - # utorak, 01.09.2015. - 07:22


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>