* Lubenica i borovnice ... kalorije: 200
40 dag lubenice
20 dag borovnicaSavršen ljetni međuobrok ;)P.S. Značenje nekih misli ne prelazi prvu asocijaciju, ali da, ugodno je tražiti više.

Komentari (11) - # petak, 31.07.2015. - 21:31


* Kiklop pašta (dagnje, špageti, tikvice) … kalorije: 480


     
  

10 dag mesa dagnji
5 dag integralnih špageta
20 dag tikvica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, kim

- naribaj tikvice na tanke ploške, posoli, dinstaj na ulju i kimu
- na pola dodaj meso dagnji
- umiješaj kuhane špagete
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

     

 P.S. Ne znati često i nije toliko problem, ali vjerovati da znaš, a ne znati, e to već zna biti nezgodno. 

Komentari (12) - # petak, 31.07.2015. - 09:27


* Post br. 1000


Okrugli brojevi nekako prirodno vuku na promjenu ;)


P.S.
Idemo dalje, zašto ne, ali ...

Aloha :)))


Komentari (23) - # ponedjeljak, 27.07.2015. - 18:37


* Sir u teranu s grahom, paprikom, rajčicom, teranom i vlascem ... kalorije: 480

5 dag tvrdog kravljeg sira u teranu (400 kcal / 10 dag ... 200 kcal)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,5 dl terana (80 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
sol, vlasac

- dinstaj povrće, pod kraj dodaj teran i vlasac, a na samom kraju ribani sirZnam da ne djeluje tako, ali ovo je zapravo mrak jelo ;)


Jedna od bezbrojnih varijanti u kojoj je glavno dinstano povrće, grah i sir. Susjedna inačica je s tjesteninom umjesto graha. Crno vino daje malo trpkosti, a ovaj puta se savršeno uklapa sa sirom. Moglo bi i od začina ići svašta, pogotovo češnjak, ali na žalost često mi ga se ne da čistiti.P.S. Ne prezentiram svoju kuhinju za "prodaju", niti želim nekoga impresionirati vještinom i znanjem. Kao što nebrojeno puta rekoh, radi se o najobičnijoj svakodnevnoj kuhinji, koja je stjecajem okolnosti u granicama nužde. Obroci koji nisu objavljeni su vrlo slični. Razlika je u tome što neki nisu servirani na crnom tanjuru i većina ih nije slikana, ali i oni su kombinirani prema istim načelima kao i ovi koji su se našli na blogu. Neman sve u frižideru, smočnici, vrtu, ..., niti si općenito mogu priuštiti baš sve što poželim, ali volim šarati koliko već mogu, i eto, rezultat je ovih 999 postova pred vama. Zakon prelaska kvantitete u kvalitetu je jedan od tri Hegelova zakona dijalektike u filozofiji apsolutnog idealizma. Svaka faza u razvoju ideje predstavlja oblik kvalitete, dok frekventnost promjena doživljavamo kao kvantitet. Nagomilavanjem kvantitativnih promjena nužno dolazi do preobražaja u novu, višu kvalitetu, veli Fridrich, ali ono što je bitno, a to je ideja, mora doživjeti spoznaju kroz svijest. Puko repliciranje bez svjesnog iskoraka ne donosi ništa osim pogreške koja može imati potencijal napretka, ali češće on ipak nije prisutan. Priroda ima vremena čekati da se od svih mogućih kombinacija održe samo one koje vode evoluciji, ja baš i ne.

Komentari (12) - # nedjelja, 26.07.2015. - 14:37


* Lokarda, integralna tjestenina, kiseli krastavci i vlasac ... kalorije: 460


10 dag lokarde (170 kcal / 10 dag ..., 170 kcal)
5 dag integralne tjestenine (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
20 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, vlasac

- skuhaj tjesteninu, ispeci ribu, serviraj uz kisele krastavce i vlasac, prelij maslinovim uljemTjestenina traži umak, nešto slično, ili pak ne?


Meni, dovoljno je malo ulja i začina, i tjestenina sasvim je dobra, dapače. odlična. Riba je još iz prošlog obroka, milina. Kiseli krastavci su se tako dobro uklopili kao da sam to baš tako planirao, a nisam. Vlasac nekako nije prirodni pratilac ribe, ali u ovoj hladnoj kombinaciji, ide savršeno.P.S. Gdje je jedna lokarda, tu su i dvije, pogotovo ako su manje, ali ni to uopće ne mora biti. Hoću reći, prigodnost nije toliko vezana za samu pojavnost, koliko za naše iskustvo i doživljaj, da ne kažem odnos, pa onda svaka poslovica, doskočica, uzrečica ili misao istovremeno i može biti, ali i ne mora. Fora mi je kada ostavim komentar za koji vjerujem da odskače, ali reakcija je totalno ignoriranje. To trijezni bolje od boze, iako zapravo i ne znam što je to točno boza. Kukam, i dramim, više ili manje? Pa naravno, i ja sam samo čovjek :)))

Komentari (13) - # subota, 25.07.2015. - 21:15


* Lokarda uz rižu u umaku od tikvica … kalorije: 460

10 dag lokarde (170 kcal / 10 dag … 170 kcal)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag … 180 kcal)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag … 40 kcal)
0,5 dl kiselog vrhnja 12% m.m. (140 kcal / 10 dag … 70 kcal)
sol, papar, češnjak, kopar, wurze

- ispeci lokardu na malo ulja iz spreja
- skuhaj rižu u slanoj vodi, začini wurze umakom
- skuhaj tikvice, ocijedi, samelji u blenderu, dodaj vrhnje i začine
Još jedno jelo koje je običnije nego bi to trebalo biti. Umak od tikvica je ukusan, ali iz nekog razloga prerijedak. Možda ga je trebalo završno reducirati, tj. prokuhati nakon cijeđenja i mljevenja, a prije dodavanja vrhnja. Moglo je ići i masnije vrhnje. Kopar paše, ali da je svjež umak bi bio bi još življi i podatniji. Riba bi svakako bila ljepša da je pečena i servirana s glavom. Riža je pak baš takva kakva se dobije kuhanjem, uz tek mali dodatak wurze umaka koji ne daje odmak od standarda nego kao i s karijem ili solo kurkumom ispada skroz uobičajena. Sada kada sam ovo jelo lagano popljuvao, tj. ako izbacim tipičnu ljudsku sitničavost, mogu reći da je ovo u cjelini bio izvrstan obrok, i to po više meni bitnih kriterija.


P.S. Današnji mediji favoriziraju senzaciju i provokaciju, te prividnu površnost i nedorečenost, ali prigodno upakirano. Bitno je da se puno klika, lajka i komentira, sve ostalo je u drugom planu. Jasno, nisu mediji sebi sami svrha. Istinski poslodavci nameću sadržaj sukladno svojim interesima, a sami konzumenti sugeriraju optimalnu formu. Ta prirodna simbioza involuiranih donosi čitanost i sponzore, a uspješnost u tome je trenutno jedini bitan faktor za preživljavanje. Lako je bilo kada je sve išlo po babu i stričevima, pa daš prostor onome tko ti je srcu ili nečem trećem mio, i u potpunosti ignoriraš potencijalnu reakciju. Ponekada i nenamjerno pogriješiš, pa daš šansu nečemu što je sasvim u redu. Danas svi rade za iste nevidljive gospodare, pa i oni koji ne rade. Izlaza iz tog začaranog kruga nigdje na vidiku, pa ili si unutar njega ili izvan, kako već izabereš. Ideja da će se nešto globalno promijeniti na bolje nema baš neku perspektivu. Zato Ana kupa piletinu u čokoladi, u kolač stavlja latice šafrana, Barbieri koristi ugorovu pancetu, janjeće jezike, jelenju mekač, a Jamie Oliver napravi nekoliko vrhunskih jela za pola sata. To što svakodnevno radi kuma Bara u obližnjoj menzi, ili ja, pa koga to zanima. Možda o tome i ozbiljnije razmislim, ali ne prije 1000-tog posta :)))

Komentari (7) - # petak, 24.07.2015. - 23:13


* Orada, rajčica, krastavci i maslinovo ulje … kalorije: 470

15 dag fileta orade (160 kcal / 10 dag … 240 kcal)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag … 40 kcal)
10 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag … 10 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, papar, vinski ocat

- filetiraj ribu, ispeci je na malo ulja iz spreja
- serviraj uz salatu od paradajza i krastavaca
Filetiranje krupnije ribe je vrlo jednostavno, imate li dobar nož i malo iskustva. Uzeo sam dugi valoviti i vrlo oštar nož-pilu za rezanje kruha. Odrezao sam glavu i rep, pa cijelom dužinom zarezao paralelno kod hrbata prema glavnoj kosti. Nakon toga ide uzdužni rez od (bivše) glave prema repu, uz odizanje donjeg dijela, tj. trbuha i lagano pritiskanje onog dijela gdje se reže. Nož se i kod paralelnog i uzdužnog rezanja lagano naginje prema kralježnici. Slična priča se odradi i s drugom stranom. Nakon toga se završno izvade krupnije kosti iz samog filea. Tako pripremljena riba se s lakoćom jede, a što je u ovom slučaju još važnije, pečenje traje znatno kraće nego je to potrebno kod cijele ribe. Jasno, otpada je više, ali sve ima svoju cijenu.P.S. Mislim da je sasvim u redu govoriti ono što mislimo, pod pretpostavkom da smo fokusirani na teme koje imaju bar neki realan značaj, pogotovo ako postoji prostor da time doprinesemo bilo čemu pozitivnom. Bavljenje tuđom osobnošću uglavnom ne spada u tu kategoriju, osim kada je to baš od neke životne važnosti. Često mi je teško razdvojiti ono što se govori od onoga tko govori, pogotovo kada glavnu riječ ima taština, ali eto, radi se o sasvim prihvatljivom izazovu.

Komentari (8) - # četvrtak, 23.07.2015. - 16:53


* Pileća prsa, grah i kelj ... kalorije: 450

15 dag filea pilećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 170 kcal)
10 dag graha (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, češnjak

- ispeci piletinu na malo ulja iz spreja, posoli
- skuhaj kelj u slanoj vodi, ocijedi, dodaj kuhani grah, češnjak, papar i maslinovo uljeLjudima na dijeti pileća prsa svi preporučuju, pa i ja ;)


Da je bilo dobro, bilo je, da je masno, e to nikako nije. Nedavno sam objavio slično jelo, ali s carskim mesom. Razlika je značajna. Ovo jelo nisam dijelio s psom, kao prošlo. Grah je iz konzerve, a za kelj ne znam od kuda je, ali dobar je i to mi je dovoljno. Eto, radi se o još jednom sasvim jednostavnom jelu iz svakodnevne kuhinje koje je lišeno baš svake posebnosti, osim što je ukusno i kako bi se to uvriježeno reklo „lagano“.


P.S. Odustajem od pokušaja mućenja bistre vode poveznicom u kojoj su lagano i teško neodvojivi od konteksta količine, omjera u kombinaciji s ostalim grupama i namirnicama, načina pripreme i slično. Isto vrijedi za „zdravo“, „dobro“, … Da, izgleda da je pošteno da svatko proglasi što i kako već želi, sukladno kriterijima procjene, a zapravo ne mora ni to, dovoljan je osjećaj ili kao što već napomenuh poslovična uvriježenost kao podloga osobnog uvjerenja koje se ne provjerava argumentacijom, niti podliježe dodatnom promišljanju, jer eto, štogod, tako i takvo je kako svatko od nas proglasi da je. Naznačena sveprisutnost stereotipa, kao prihvatljivih životnih prečaca, osnovni je razlog zašto je propala moja ideja rasprave o carskom mesu, baš kao i sve ostale prije i poslije nje. Činjenice valja uvažavati, ali eto, tako je lako odgovarajuću neistinu podmetnuti kao činjenicu, pa i s „činjenicama“ valja biti itekako oprezan, naravno, ako nam se da time zaokupljati. Ako imamo što treba, uvijek možemo napraviti i popit limunadu s medom, i time pridonijeti svom zdravlju i užitku ;)

Komentari (7) - # srijeda, 22.07.2015. - 17:40


* Tvrdi sir u teranu, tjestenina, patlidžan i rajčica na češnjaku i maslinovom ulju … kalorije: 490

4 dag tvrdog sira (400 kcal / 10 dag … 160 kcal)
5 dag integralne tjestenine (360 kcal / 10 dag … 180 kcal)
15 dag patlidžana (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- dinstaj povrće na češnjaku i maslinovom ulju, posoli, zapapri
- umiješaj kuhanu tjesteninu i ribani sir, završno začini bosiljkomTvrdi sir u teranu je izvrstan solo, ali i ovako u jelima punoća njegova okusa sasvim lijepo dolazi do izražaja. Integralna tjestenina je za nijansu čvršća nego obična što ovdje baš paše. Ovo je samo još jedna varijanta tjestenine, sira i povrća kakve su mi uobičajene u danima kada ima jeftinijeg svježeg sezonskog povrća.

Naravno, ne bi u jelu sa sigurnošću prepoznao da je to baš taj sir, ali to ionako vrijedi za mnoge namirnice koje ne možemo prepoznati vizualno.


P.S.
Dobar izbor trenutka često daje punoću smisla toga što biramo.
Vrijedi to u kulinarstvu, a bome i puno šire.

Komentari (8) - # utorak, 21.07.2015. - 17:40


* Peka: Orada, krumpir, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 620 kcal

20 dag orade (160 kcal / 10 dag ... 320 kcal)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
25 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 50 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar

- ispeci ribu i povrće u peki ili poklopljenoj vatrostalnoj posudiOvo je po mnogim kriterijima izvrsno jelo, ali s malo previše kalorija, pa sam ga ja pojeo u dva navrata. Neko će se možda pitati kako se radi o samo 20 dag ribe kada cijela ima 60. Jednostavno, nešto malo otpada je u drobu i više u velikoj glavi, a donja polovica ribe koja se ne vidi uopće nije u mom tanjuru nego je u ženinom. Dodatno, zašto ovaj puta računam duplo više kalorija za oradu nego prošli puta? I opet jednostavno. Radi se o ribi iz uzgoja koja je duplo kaloričnija od divlje. U prošlom receptu je bio samo file bez ulja koje se iscijedilo, dok je ovdje u igri sva masnoća, i ona koja je ostala oko trbuha, i ona ispod kože, kao i ona koja je završila na povrću. Najveći minus ovog jela je to što nema dušu, tj. fale začini. S druge strane, to je i prednost, jer se više osjete značajke pojedinih namirnica. Inače, riba pripremljena pod "pekom" u kojoj ima vlažnog povrća je više kao kuhana na pari, pa joj i to daje dodatan osjećaj lakoće i ugodne sočnosti.

P.S. Nije sve što vidimo istina, a što je tek s onim što ne vidimo.

Komentari (11) - # nedjelja, 19.07.2015. - 12:23


* Lešo orada, žganci, vrhnje, krastavci, češnjak i kopar ... kalorije: 460

15 dag fileta orade (80 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
5 dag kukuruzne krupice (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
20 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
1 dl vrhnja, 12% m.m. (140 kcal / 10 dag ... 140 kcal)
sol, papar, češnjak, kopar

- skuhaj ribu i žgance
- serviraj uz salatu od svježih krastavaca i vrhnja, začiniKuhano nije isto što i pečeno, ali na neki način okusi same namirnice dolaze do punog izražaja. Kuhano ne potiče pohlepu, niti imaš što macati. Nema potrebe niti zalijevati. Ovo je izvrstan obrok za osobu koja pokušava jesti kontrolirano. Ako se vrhnje zamjeni jogurtom uštedjet će se još koja kalorija. Kopar je zanimljiv začin i iako to možda ne djeluje tako na prvu sasvim lijepo paše ovom jelu.


P.S. Voliš li sve, ne voliš ništa, ili ...?


Komentari (9) - # petak, 17.07.2015. - 16:57


* Pileći file, riža, paprika, rajčica i luk (đuveč) na maslinovom ulju ... kalorije: 490

15 dag filea pilećih prsa (110 kcal / 10 dag ... 165 kcal)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, bosiljak

- meso ispeci na malo maslinovog ulja iz spreja, posoli, začini bosiljkom
- dinstaj povrće na maslinovom ulju, začini, pod kraj umiješaj skuhanu rižuĐuveč je tradicionalno jelo na Balkanu. Radi se kao složenac od mesa, riže i sezonskog povrća. Kombinacije su bezbrojne. Netko će dodati patlidžan, tikvice, mrkvu, mahune ili grašak, a netko pak vino ili ocat. Kao začin može ići crvena paprika, peršin i štošta drugo. Ovo je recimo osnovna varijanta.


P.S.
Da li su kompromisi baš nužni?
Ne, ali sve ima svoju cijenu i to već je nužnost ;)


Komentari (9) - # četvrtak, 16.07.2015. - 11:45


* Šunka, tjestenina, rajčica, paprika i tvrdi sir ... kalorije: 530

5 dag šunke (260 kcal / 10 dag ... 130 kcal)
2 dag tvrdog ribanog sira (400 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- na ulju dinstaj češnjak, šunku, paradajz i papriku, posoli, zapari, dodaj bosiljka
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, umiješaj u povrće, dodaj ribani sirJednostavno, a neodoljivo fino ;)


Ničega nije previše, ni premalo, i svega se osjeti taman koliko treba.P.S. Pogled prema površini.

Nekako mi se na trenutak učinilo da bi mogli i ozbiljnije raspravljati o prehrani, možda i uz pokoji argument, ali ipak to ne ide kako sam si zamislio. Zapravo nikada i nije išlo, i ne samo vezano za klopu. Kako stvari stoje, moje je ponuditi ideju, a u konačnici će svatko i misliti i jesti što i kako hoće, ili pak mora, baš kao i ja, bez da se ikome opravdava osim možda sebi. U tom kontekstu uistinu ispada da nemam potrebe trošiti ničije vrijeme na dugu priču. Valja učiti od blogera koji svoje resurse ulažu puno optimalnije od mene, ali eto, lako je to reći, posebno kada se osjeća da se uvijek ima nešto za reći. Naravno, osjećajima ne trebaju argumenti, tj. takvi su kakvi već jesu. Kod izvrsnih domaćih namirnica i perfektnih jela i ja bi mogao reći (kao Annaboni, Pavle, ...) : "I tata bi sine!", ali eto, u stvarnom životu naglasak je na "bi". Stoga, živi bili pa vidjeli, i slobodno, opušteno i ugodno se družili, jer ipak, po svemu sudeći to je glavna svrha bloga, neovisno o našim dubljim namjerama ili željama, a ja tu činjenicu nadam se napokon, nakon svih ovih godina blogiranja, trajno uvažavam, tj. prihvaćam.


Komentari (17) - # srijeda, 15.07.2015. - 11:27


* Carsko meso, grah i kelj ... kalorije: 620

10 dag masne svinjetine (340 kcal / 10 dag ... 340 kcal)
10 dag graha (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag kelja (40 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, češnjak

- ispeci meso (možeš bez masnoće, jer će odmah pustiti svoju), posoli
- skuhaj kelj u slanoj vodi, ocijedi, dodaj kuhani grah, završno začini češnjakom i maslinovim uljemLjudima na dijeti carsko meso nitko ne preporučuje, pa ni ja ;)


Da je bilo dobro, bilo je, da je masno, i to je, ali eto, puno se iscijedilo na tavicu u kojoj se peklo, a to nije pojedeno odmah. Svejedno, obračunao sam ga u punom iznosu kalorija čisto kao upozorenje onima koji paze na taj dio nutritivnih vrijednosti, jer ovaj tip mesa je na samom vrhu popisa zabranjenog, što kao princip i ja podržavam, ali u konačnici, kao i kod pizze, i svega drugog, nije toliko problem u što, nego u kombinaciji što i koliko.

Dodatno, za one koji će prigovoriti "težini" carskog mesa molim da uz to što sam rekao iznad u obzir uzmu i činjenicu da sam ga podijelio s psom, tj. da nisam pojeo sve s ovog tanjura, o čemu više pod "P.S".

Grah je iz konzerve, a kelj ko kelj, iako pouzdano domaći, meni uobičajeno odličan, baš kao i onaj iz marketa.____

P.S. Kao što znamo, psi su dobri psiholozi, a njuh im je vrhunski. Još dok se peklo meso eto ti domaćinovog psa. Došao do ograde terase (prizemne, slika iznad), pa malo cvili, malo laje i pretpostavljam da si misli kako su čudni ti ljudi kada ne razumiju da ih pas jednostavno zove. Naravno, razumio sam ja njega, ali sam se pravio blesav, pijuckajući aperitiv uz sve četiri u zraku, dok je žena u miru, bez da joj smetam, pripremala obrok. Znam, nemaju sve žene tako uviđajne muževe, ali ovo nije priča o meni. Uglavnom, kada je bilo gotovo izašli smo na prije spomenutu terasu i išli jesti. Naravno, pas je bio tu, kod rešetkastih vrata, te je stalno poskakivao i vrtio se u krug od uzbuđenja. Nisam ja njega zaboravio i dao sam mu jeger kao i prethodnog dana. Taj dan ranije su bila dva psa (od domaćina) i gotovo su se tukli za svaki komadić sasvim pristojnog jegera koji sam im bacio. Gle čuda, danas pomiriši jeger i neće ni zagristi nego i dalje cvili kao da mu nisam dao ništa. Mislim si dobro, možda i nije gladan kako sam mislio. Vraga, on uporno cvili, gotovo jeca i tužno gleda svojim velikim očima (nisu mu velike oči, ali to je uvijek zgodna stilska figura, iako oči uistinu izgledaju veće kada su tužne). Bacim mu komadić pečenog carskog mesa. Nije ni dotakao pod već je bio u pasjim ustima. Zadovoljno ga je sažvakao i opet postavio tužnu facu broj 7. i naravno, nastavio s plačljivim cviljenjem. Reko, hajde, dati ću mu kožu i komade oko hrskavice s ponešto mesa, jer ću inače ostati i ja gladan. Kosti se nisam usudio, jer je pas mali, a pohlepan do boli, pa sve proguta u hipu. Kada je ubrzo smazao ono što ja ionako ne bi pojeo dijelili smo i čisto meso, baš do posljednjeg komada, koji je uzgred rečeno išao njemu. Na kraju je pas pojeo više nego ja. Za takvog vrhunskog žicera sam ja običan amater, iako i ja tu na blogu cvilkam i tražim koji komadić pažnje koji će malo nahraniti moj ego, pa mogu reći da ga gotovo i razumijem.

Pitanje 1:
Ako je pečeno masno svinjsko meso tako štetno,
od kuda psu poriv da za njim skroz poludi?

Nemojte mi pričati o tome kako ne treba uspoređivati psa i čovjeka, jer kao u ljudskoj prirodi nije jesti meso. To jednostavno nije točno. Arheološki nalazi pokazuju da se čovjek bavi lovom milijunima godina. Druga teza o intenzivnoj proizvodnji mesa u kojoj se koristi sve i svašta također nije osobit argument, jer se i u proizvodnji biljne hrane ne koristi ništa manje kemije, genetike i ostalih veselja modernog doba.

Pitanje 2:
Od kuda carskom mesu to "carsko",
ako je to kao hrana za sirotinju?

Ovo sam meso platio uistinu nevjerojatnih 15 kn za kilu. Istina, bila je to akcija, ali pod normalno se nađe za 20 kn. Meni se nekako čini da bi taj dio mesa bio jednako skup kao i lungić da je više različito i da ga je toliko malo u odnosu na sve ostalo. Nekada su i čvarci bili hrana za sirotinju, a danas idu u red delicija i često koštaju više nego pršut.


P.P.S. Ni ovim postom, ni dodatkom i pitanjima ne želim nikoga ni u što uvjeravati, kamoli nagovarati ili nametati kao ispravno i opće primjenjivo. Moj je pristup: "RAZnoliko i UMjereno!", što nikako ne znači da u konkretizaciji i pojedinačnoj realizaciji ne može i bolje, ali eto, samo glasno razmišljam, i pitam se. Ionako će svatko imati svoje odgovore, uvjerenja i radit će po svom koliko već hoće i može, a ovdje se tek družimo i malo pričamo, više uvjeravajući sebe u ispravnost vlastitog pristupa životu.
<(font>

Komentari (15) - # nedjelja, 12.07.2015. - 12:01


* Ribani tvrdi kravlji sir, grah, rajčica, krastavci, maslinovo ulje i bosiljak ... kalorije: 450

5 dag tvrdog kravljeg sira (400 kcal / 10 dag ... 200 kcal)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
10 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, bosiljakVrlo ukusan obrok, koji najviše ovisi o ukusu sira ;)


Skupi sirevi su naravno skupi, ali i ta činjenica može biti prihvatljiva kada su količine umjerene. Ovaj sasvim pristojan i lijep obrok je koštao oko 13 kn. To što je jednostavan i brz, dodatni je plus.

Dobra svakodnevna kuhinja ne podrazumijeva nisku jela kakva najčešće gledamo u kulinarskim emisijama. Niti imam sve namirnice koje poželim, niti osobito znanje i vještinu, a još manje vremena i volje provesti pola života u kuhinji. I zato tu ima i običnog kruha, putra i pekmeza, ponekada i kupljene paštete i raznih drugih konzervi, najobičnijih salata, jeftinog mesa na brzinu ispečenog na tavici, ... i sve to samo po sebi neće biti problem dok god jedemo raznoliko i umjereno. Savršeni, vrlo zahtjevni i složeni obroci nisu realnost mog uobičajenog okruženja, baš kao ni ultimativno ekološke namirnice. Kupovao sam i ovih dana u raznim marketima, i uz mene su bili i Nijemci, Talijani, ... a bome i poneki vrlo bogati Rus. Nutritivno kvalitetnije namirnice su uvijek poželjne, ali oni koji su se hranili po hotelima, restoranima, a pogotovo bolnicama, znaju da je u pravilu prisutna sasvim obična riža, tjestenina, krumpir, jer integralna riža i tjestenina, i više koštaju i zahtjevnije su za kuhanje, a na kraju i mnogima uopće neće pasati. Jednako tako ćete na svakom jelovniku naći krumpir, dok će batat biti rijedak gost, a čičoku nećete naći baš nigdje.

Kao što stalno tvrdim, ovo je jednostavno realnost, bez pokušaja da hranim svoj ego uljepšavanjem ili isticanjem samo onih jela za koja znam da su gastronomski ili nutritivno na višem nivou. Mogu si ja ponekada priuštiti jastoga ili zubaca, nešto češće domaće povrće, sir, vrhnje, putar, mlijeko. Teoretski, mogu i kupiti malo zemlje, pa ponešto i sam uzgajati, ali eto, živim u gradu, imam posao, nakon kojeg sam više ili manje umoran, i nešto slobodnog vremena koje je premalo za sve što bi htio, i što bi bilo dobro za mene.

Dakle, sve je ovo povrće tretirano tko zna čime, a sir možda nije zrio mjesecima, nego ga je moderna industrija hrane tko zna kakvim postupcima "stvorila" pet puta brže nego bi to trebalo samoj prirodi, i to ne od mlijeka krava s Velebitskih pašnjaka, ili ovaca iz Male Učke, nego od puno praktičnijeg mlijeka u prahu.

I što sad?

Gemišt od vina iz mog vinograda i mineralne vode s izvora Čikole?

Bome teško ;)

P.S. Zašto se svako malo opravdavam
i uvjeravam da je moja ideja prehrane prihvatljiva?

Izgleda da iz već nekog svog razloga imam baš takvu potrebu.

Komentari (23) - # četvrtak, 09.07.2015. - 18:19


* Greška: Pizza

- ribarska ...Da je dobra, dobra je, ali ...


Ma koliko se zavaravao netko tko bi morao paziti što i koliko jede, naručena velika pizza je uvijek previše, tj. greška. Podijeliti je s voljenom osobom zvuči skoro pa prihvatljivo, ali eto, moja najdraža i najzakonitija voli smazati svoju pizzu, pa meni ne preostaje drugo nego se zanositi prihvatljivošću evidentne neistine da onda i ja moram pojesti svoju. Za test, ipak sam je podijelio na pola i uistinu bi mi ta jedna polovica bila dovoljna, i to bez kore, ali eto, kao što rekoh bio sam "prisiljen" pojesti cijelu. Naime, uz moju jedinu i ljubljenu, koja je slasno mljackala ne pomišljajući stati prije nego sredi svoju pizzu do zadnjeg komadića, pored mene su stajala i dva opaka konobara s velikim novčanicima i pjevala neku domaću borbenu, a ja sam shvatio da se neću dobro provesti ako posao ne završim do kraja. Naravno, nisam se bojao ovih potencijalno zločestih dečki, ali podrugljiv pogled bolje polovice bi već teže prožvakao. Eto, i tako bi greška, i to cijela, a uz to još i crna piva, i ... ali na moru se nešto novca mora ostaviti i vrijednim domaćinima, jer kako će preživjeti cijelu godinu ako se mi turisti ne potrudimo u tih mjesec ili dva sezone ;)

Nadam se da ste shvatili poantu priče. Ja i dalje imam previše kila i razne probleme s tim, ali zapravo ništa nisam ja kriv, tj. kao i kod meni simpatičnog Zdravka ili dragog Hajduka, koji živi vječno (samo već dugo ne i prvi), pa i svekolike lijepe naše, na svim mogućim područjima, ili pak raspjevane i opuštene Grčke, koja je dužna kao Grčka još od Minoje i Mikene, preko Antike do današnjih dana, za sve probleme, eto, uvijek su krivi neki drugi :)))

Komentari (18) - # utorak, 07.07.2015. - 14:45


* Skuša, tost, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 520

10 dag skuše (180 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
5 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
solGdje može ovakav doručak bolje pasati nego na moru ;)

a) Upecaj skušu oko Palagruže, očisti u moru i namah pripremi. Integralni tost neka ispeče baka, one to znaju najbolje, naravno od svoje pšenice. Uberi paradajz u svom vrt. Obavezno je maslinovo koje su gazile najljepše čiste djevice s otoka nevinih i naivnih. Soli stavi taman toliko koliko nisi na rep onoj prvospomenutoj skuši.

b) Otvori konzervu, ocijedi skušu od originalnog ulja. Nareži paradajz iz marketa. Serviraj uz tost, malo posoli i prelij maslinovim, također iz marketa.

Vrijeme koje nećeš potrošiti na ribolov, pečenje kruha, okapanje paradajza i branje maslina iskoristi za kupanac i ostale uživancije.

Komentari (15) - # srijeda, 01.07.2015. - 09:52


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se