minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Namaz od lososa i slanutka na tostu uz mladi ovčji sir, krastavce, jogurt i borovnice … kalorije: 560





5 dag mladog ovčjeg sira (340 kcal / 10 dag … 170 kcal)
5 dag namaza od lososa i slanutka (220 kcal / 10 dag … 110 kcal)
2,5 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag … 60 kcal)
10 dag svježih krastavaca (10 kcal / 10 dag … 10 kcal)
1 dl jogurta (60 kcal / 10 dag … 60 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
10 dag borovnica (60 kcal / 10 dag … 60 kcal)
papar, češnjak, kopar

- naribaj krastavce, malo iscijedi, dodaj jogurt, češnjak i kopar
- namaz serviraj na tostu uz salatu od krastavca i jogurta
- dodaj mladi ovčji sir, začini ga svježe mljevenim paprom
- namaz i sir završno prelij s malo maslinovog ulja
- upotpuni obrok borovnicama

* Namaz od lososa i slanutka … 220 kcal / 10 dag
50% pečenog lososa
30% kuhanog slanutka
10% maslinovog ulja
10% limunovog soka
sol, papar

- samelji u blenderu



Losos i slanutak su ostali od obroka koji je bio objavljen neki dan. U namazu sam koristio ulje koje je ostalo na tavici nakon pečenja ribe. Radi se o malo maslinovog ulja iz spreja i uju koje je pustio losos tijekom pečenja. Omjer krastavaca i jogurta u salati bi mogao biti više u korist krastavaca, jer je ovako bilo dosta tekuće. Onima koji manje paze na kalorije sigurno će više pasati masniji grčki jogurt ili vrhnje. Da sam imao svježeg kopra ili vlasca rado bi ih stavio u salatu, a i u namaz bi pasali svježi začini. Sam namaz je lijepog okusa, ali pomalo suh, baš kao i mladi ovčji sir koji sam imao, pa im je pasalo malo dodatnog maslinovog ulja. Završne borovnice su savršeno upotpunile ovaj odličan obrok.

Sirovo ili kuhano, posebno paše ovih dana.






P.S, Nije sve u hrani, ima nešto i u piću, tj. ambijentu, društvu, ...
ali o tom, po tom.


Komentari (16) - #

subota, 27.06.2015. - 18:48

* Miješani ovčji i kravlji sir u kupus flekicama ... 570 kcal





5 dag tvrdog kravljeg i ovčjeg sira (430 kcal / 10 dag ... 215 kcal)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
20 dag mladog kupusa (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 135 kcal)
sol ,papar

- naribaj kupus, dinstaj ga na ulju, posoli, zapapri
- skuhaj tjesteninu (flekice) u slanoj vodi, ocijedi
- umiješaj ribani tvrdi ovčji sir i flekice u kupus



Fotografija to teško prati, ali ovo jelo je bilo apsolutno izvrsno ;)

Mladi kupus je dao osnovni okus, ali on je tek ugodno blag. Kvalitetni tvrdi sir je ovom jelu dao posebnost kroz punoću okusa i podatno ljepljivu teksturu kojom su sve namirnice savršeno sljubljene.

Vrlo često je sasvim prihvatljivo dati koju kunu više za vrhunske namirnice.

Komentari (18) - #

četvrtak, 25.06.2015. - 10:59

* Losos na zelenoj salati sa slanutkom … 640 kcal





20 dag lososa (180 kcal / 10 dag … 360 kcal)
15 dag kuhanog slanutka (120 kcal / 10 dag … 180 kcal
10 dag zelene salate (10 kcal / 10 dag … 10 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, vinski ocat, češnjak, bosiljak, limun

- odrezak lososa ispeci na malo ulja iz spreja, posoli, poli s malo limuna, završno začini bosiljkom
- serviraj sa zelenom salatom i kuhanim slanutkom, začini solju, paprom, češnjakom, vinskim octom i maslinovim uljem



Losos se može bez problema peči na mrvici ulja iz spreja, jer vrlo brzo pusti i svoju masnoću, pa je na kraju u tavici bude znatno više nego na početku. Ako netko misli da mi je ovaj odrezak ribe sa slike bio previše, u pravu je, od polovice sam napravio namaz, zajedno s ostatkom slanutka iz konzerve. Ovako je ljepše za slikanje, ali bolje je kada je salata skroz sa strane, jer se bespotrebno ugrijala od vruće ribe.

Samih kombinacija salate koja se mogla servirati uz lososa je mali milion. Ako imate svježu zelenu salatu logično je da baš nju pripremite, ako pak imate paradajz, papriku, krastavce … to će biti prvi izbor. Isto vrijedi za slanutak. U ovoj šabloni je mogao biti i grah, grašak ili leća.

Komentari (11) - #

srijeda, 24.06.2015. - 17:53

* Jaja na oko, pečena paprika, kukuruz i maslinovo ulje … kalorije: 490





12 dag jaja – 2 kom. (150 kcal / 10 dag … 180 kcal)
10 dag kuhanog kukuruza (110 kcal / 10 dag … 110 kcal)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, papar, češnjak

- na malo maslinovog ulja ispeci jaja na oko, posoli
- na češnjaku i maslinovom ulju dinstaj paprike, posoli, zapapri, dodaj kukuruz
- kod serviranja sve prelij s malo maslinovog ulja



Ne baš obično, pomalo slatkasto, ali sasvim ukusno ;)



P.S. Premalo vremena mi je ostalo da bi popravljao svijet. Aloha!

Komentari (11) - #

utorak, 23.06.2015. - 17:57

* Grah i mladi luk na maslinovom ulju uz svinjski but ... kalorije: 520





20 dag svinjetine od buta (120 kcal / 10 dag ... 240 kcal)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag)
20 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar

- ako ti se da dan ranije stavi meso u pac (posoli, lagano naulji)
- dinstaj luk i grah na maslinovom ulju, posoli, zapapri
- ispeci odreske na ulju od paca, zapapri



Ovakva jela ne traže dodatne začine. Kuhani grah iz konzerve je standard, a kakvo će biti meso prije svega ovisi o tome koliko se dobar komad kupi. Ovo je ispalo odlično. Sigurno je i pac doprinio. Mladi luk je ovih dana mješavina manje glavice luka i poriluka. Mislim da ga više ne bi smio zvati mladi luk. Sve u svemu, odličan i konkretan obrok, za koji ne treba odveć vremena i truda.

Komentari (11) - #

ponedjeljak, 22.06.2015. - 11:51

* Njoki sa špinatom u saftu od buta, rajčice, luka i peršina ... kalorije: 590





15 dag svinjskog buta (120 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
15 dag njoka sa špinatom (180 kcal /10 dag ... 240 kcal)
2 dl tekućeg paradajza (30 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, peršin

- dinstaj meso na luku i ulju, posoli, dodaj tekući paradajz, zapapri, dodaj peršin, serviraj uz njoke sa špinatom



Klasičan., brz i ukusan obrok ;)

Komad buta se očistio tako da se dobiju lijepi šnicli. Šnicli su išli u pac za sutra, a ostatak mesa u ovaj saft. Iako ima povrća, zelena salata će lijepo nadopuniti ovakav obrok, a donijeti će kalorija taman toliko koliko se ulja u nju stavi.


P.S. Naravno, nadobudni će sami napraviti njoke, neće koristiti pasiranu rajčicu nego će i to odradi sami, a gledajući ljude koje znam, svizac će sve ostalo.

Komentari (10) - #

nedjelja, 21.06.2015. - 17:24

* Kulenova seka, kajmak, tost, krastavci, bučino ulje i maline ... kalorije: 590





5 dag kulenove seke (380 kcal / 10 dag ... 190 kcal)
5 dag kajmaka (480 kcal / 10 dag ... 240 kcal)
2,5 dag tosta (240 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
10 dag svježih krastavaca (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar



Da sam naručivao, bilo bi drugačije, ali kada radim sam ne da mi se uvijek čistiti češnjak, sjeckati svježi peršin i tome slično, pa bude malo pustije, ali dobro, ovo je bio vrlo pristojan doručak.

Bučino ulje je sve skuplje i skuplje, valjda upravo zbog entuzijasta kao što sam ja, ali dobro, ne do bog većeg zla.

Ova kulenova seka je kupljena pod nazivom kulen, ali ... što bi rekli pravovjerni, ovo definitivno nije kulen, a čak je i pitanje da li je seka, ali dobro, što je da je, ukusno je. Što se cijene tiče, 70 kn, koliko kao vrijedi, bar je 4 puta jeftinije nego bi trebao koštati uistinu kvalitetan kulen.

Nisam zapravo imao pravi kajmak, ovo je neki mješanac kajmaka, sira i maslaca, i kalorijski je nešto slabiji. Čak ga ni na slici nema baš svih 5 dag, ali probavajući sam taman ispunio kvotu koju sam naveo.


P.S. Ovdje je značajan izvor svjetla bio iza objekta i zato je fotografija tako loša.


* Maline ... kalorije: 50 kcal / 10 dag





Eto,
da ne zbunjujem, maline sam odvojio,
baš kao što sam ih i jeo ;)


P.S. Kod ove fotografije sam se igrao s ručnim fokusom.

Komentari (11) - #

subota, 20.06.2015. - 18:13

* Dimljena skuša, paprika i rajčica sa žgancima ... kalorije: 640




10 dag fileta dimljene skuše (270 kcal / 10 dag ... 270 kcal)
5 dag kukuruzne krupice (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
10 dag paprike (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 135 kcal)
sol, papar, češnjak, peršin

- dinstaj ribu i povrće na češnjaku i ulju, posoli, zapapri, dodaj peršin
- serviraj uz žgance



Igra slučaja, ili samo igra, gotovo pa svejedno ;)


Ne bi dinstao skušu da joj nije prošao rok, ovako je ipak termički obrađena, čisto za svaki slučaj. Paradajz i paprika se taman našli, kao i svježi peršin. Češnjak uglavnom imam uvijek. Žganci su kao promjena dobro došli. Nije ovo neka ludnica, ali ispao je sasvim pristojan obrok.

Komentari (7) - #

petak, 19.06.2015. - 20:29

* Šampanjac, tvrdi kravlji sir u pasti od maslina i grožđe … kalorije: 430 kcal



5 dag tvrdog kravljeg sira u pasti od maslina (400 kcal / 10 dag … 200 kcal)
10 dag bijelog grožđa (70 kcal / 10 dag … 70 kcal)
2 dl šampanjca (80 kcal / 10 dag … 160 kcal)



Vrlo ukusan sir, i baš dobra kombinacija ;)

Pokušavam već par godina objasniti ulogu voća u mojoj prehrani, ali time što sam ga u više navrata navodio, prvenstveno zbog kalorija, i fotografirao s ostalim namirnicama u svrhu kompletiranja vizualnog doživljaja, samo sam stvorio zabunu. Voće najčešće jedem na početku ili na kraju obroka, a nerijetko bude i pola sata prije ili kasnije, ili pak rjeđe potpuno samostalno. Da zabuna ne bude manja u ovoj kombinaciji sam grožđe jeo baš zajedno sa sirom, a uz to sam po malo pijuckao pjenušac da zaokružim cjelinu.

Želi li netko od jela praviti zastave, za neke kombinacije i nije problem.





P.S. Uz ovaj sir kupio sam i onaj u dopu od terana i još nekoliko drugih tvrdih iz cjenovno nešto višeg razreda. Zapravo, što su bili skuplji, to sam više štedio, jer dobio sam 20% popusta na sve njih. Zamislite da dobijem 20% popusta na beluga kavijar, sigurno bi ga kupio 2,5 kg samo da što više uštedim. Nedugo sam tako dobio i 20% popusta na 12 l vina i još 3 l potpuno besplatno. Ne propuštam kada uz radgonski šampanjac poklanjaju još jedan promotivni. I tunu od neki dan sam kupio povoljno, čak je i pile bilo na akciji, i borovnice, i ... sve u svemu, mogao bi ostati i bez gaća od tih silnih popusta i povoljnosti. Hoću reći, valja biti oprezan, jer oči su velike i kada nisu u strahu. S druge strane, spašava me neumitnost prolaznosti, jer ne mogu potegnuti kao prije, pa se na kraju sve nekako nađe u prihvatljivoj, da ne kažem nužnoj, ravnoteži.

Komentari (14) - #

četvrtak, 18.06.2015. - 18:30

* Namaz od piletine, krastavaca i cikle na tostu uz trešnje i jogurt … kalorije: 270





2,5 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag … 60 kcal)
5 dag namaza od piletine, krastavaca i cikle ** (180 kcal / 10 dag … 90 kcal)
1,5 dl jogurta (60 kcal / 10 dag … 90 kcal)
5 dag trešnji (60 kcal / 10 dag … 30 kcal)



Vrlo zanimljiv namaz, time i obrok ;)


Kome je ovo malo, a malo je, lako dupla što već želi.





** Namaz od pečene piletine … 180 kcal/10 dag


50% piletine
20% kiselih krastavaca
15% kisele cikle
10% maslinovog ulja
5% jabučnog octa i začina
sol, čili



Što da kažem, imao sam što sam već imao.
Za dobar namaz treba dobar osjećaj za mjeru i probati.
Piletina je ostala od vikenda, ostalo se sasvim pristojno uklopilo.

Komentari (11) - #

četvrtak, 18.06.2015. - 07:16

* Pirovi integralni špageti u umaku od tune i vrhnja uz kisele krastavce … 620 kcal




10 dag tune (140 kcal / 10 dag … 140 kcal)
5 dag pirovih integralnih špageta (340 kcal / 10 dag … 170 kcal)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag … 10 kcal)
1 dl kiselog vrhnja, 20%m.m. (210 kcal / 10 dag … 210 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, češnjak, bosiljak

- očisti i nareži češnjak, usitni tunu (dok se grije voda za tjesteninu)
- skuhaj špagete u slanoj vodi, ocijedi (dok se priprema umak)
- ispeci komadiće tune na češnjaku i ulju, dodaj vrhnje i bosiljak
- serviraj špagete, prelij umakom uz kisele krastavce



Kuhanje nakon posla iziskuje vještinu optimizacije procesa ;)


Za ovo vrlo ukusno i zanimljivo jelo je dovoljno 15 minuta. Puno je namirnica koje se mogu koristiti umjesto tune, pa ovo ispada sasvim prihvatljiva šablona. Uz razne vrste usitnjenog mesa i ribe svakako bi se dobro uklopili i mnogi sirevi.

Špageti od cjelovitog zrna pira su mi posebno zanimljivi. Ne odskaču toliko okusom, ali nutritivno su na visokom nivou za namirnice te kategorije, a svakako unose i promjenu u svakodnevnu rutinu, što je u pravilu i više nego dobrodošlo. U umak je trebalo ići vrhnje za kuhanje, ali se ispostavilo da se pokvarilo iako je bilo u frižideru. Bilo je skroz dolje uz povrće gdje je najmanje hladno, frižider se često otvara, u kući je toplo i eto ti neplaniranog manjka osnovne namirnice za umak. Srećom, kupljeno je vrhnje koje je trebalo ići uz svježi sir, pa je ono zamijenilo ono za kuhanje. Pokušao sam ribu i češnjak ispeći na malo maslinovog ulja iz spreja, ali nije išlo, tj. počelo se primati i paliti, pa sam dodao čep standardnog maslinovog ulja. Nisam radio na teflonskoj tavi nego na inoxu, pa je i to zapravo bio dio problema, jer koliko god neki tvrdili da se za kvalitetan inox ništa ne prima i u situaciji kada je ulja izrazito malo, to jednostavno nije istina, bar ne u mojoj kuhinji. I da, od tog neplaniranog ulja dolazi i gro kalorijskog viška. Ostalo je od jačeg vrhnja.. Za povrće sam na izbor imao kiselu ciklu i miješanu salatu, te kisele krastavce. Definitivno sam izabrao namirnicu koja se za moj ukus najbolje uklopila u cijelo jelo. Sama tuna je zapravo ostatak tune od neki dan. Tih 10 dag nije falilo u ukupnoj masi prošlog obroka, a ovdje je od toga ispala sasvim lijepa porcija. Mogle su biti i dvije, ali nije bilo interesenata osim mene. Mislim da je to šteta, jer ovo jelo je ispalo izvrsno, baš kao da je planirano da se napravi točno na ovaj način.

Kao i uvijek, svježi bosiljak bi dao dimenziju više, ali eto, ovo je realan život, a u njemu nema baš uvijek sviježih začina.

Komentari (12) - #

srijeda, 17.06.2015. - 07:16

* Pečeno pile, krumpir i rotkvice … 580 kcal





20 dag tamne piletine s kožicom (170 kcal / 10 dag … 340 kcal)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag … 120 kcal)
15 dag rotkvica (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar

- ispeci pile na krumpiru u pećnici
- serviraj uz svježe rotkvice



Kao i u gotovo svim situacijama. Pile je kupljeno za nedjeljni ručak, rikola se ipak pokvarila, jer je stajala predugo, paradajz se neplanirano pojeo u nekom prethodnom obroku i našle su se rotkvice na koje nema neke osobite navale. Tako nastaje većina obroka na ovom blogu. Glavna namirnica se kupi smišljeno, ali i ona, kao i pod ostalo nerijetko uleti pod moraš kao nešto s čime se ne bi više trebalo čekati. Logično, često nedostaje neka namirnica koja bi se baš lijepo uklopila. Rezultat mojeg nevladanja vlastitom prehranom je upravo to što imate prilike vidjeti na ovim stranicama.

Onima kojima baš nikako ne odgovara ova kombinacija predlažem da pile zamijene tunom, krumpir integralnim špagetima, ulje vrhnjem za kuhanje, a uz to umjesto rotkvica neka serviraju kisele krastavce, ciklu ili miješanu salatu. Tako će dobiti sljedeći obrok koji planiram napraviti, a onda valjda i objaviti.



P.S. Nisam odveć inventivan, ali eto, život je često niz trenutaka manjeg značaja nego bi mi to možda voljeli. Slike koje slijede su iz par šetnji u zadnjih mjesec dana i baš mi ih se htjelo objaviti.











Srdačan pozdrav Nikoli i njegovim prelijepim curama, kao i svim neznankama koje tako spremno uđu u moj objektiv, pa i onda kada o tom blagog pojma nemaju. Naravno, iskreni naklon i hvala psima, cvijeću, … i prirodi kao takvoj.

Komentari (10) - #

ponedjeljak, 15.06.2015. - 19:24

* Tuna, grah, luk i bučino ulje ... 500 kcal



20 dag tune (140 kcal / 10 dag ... 280 kcal)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, vinski ocat

- tunu ispeci na malo maslinovog ulja iz spreja, posoli
- serviraj uz grah salatu s lukom i bučinim uljem



Jeo sam i boljih tuna, i u boljim kombinacijama, pa i boljem ambijentu, pa i s ... ali blože moj, ovdje nije naglasak na najboljem i jedinom, nego na tome što se u nekom trenutku realno može složiti. Naravno da bi išao peršin, da su omjeri ribe i povrća mogli biti drugačiji, da je mogao ići paradajz, rikola, ... ali eto, pretpostavljam da pretpostavljate da je bilo razloga zašto je napravljeno baš ovako.

O ovoj tuni ne znam puno, tek da je iz Španjolske. Da li je uzgojena, hranjena umjetnom smjesom, hormonima, ili je ulovljena negdje gdje je more zagađeno, ... ne znam, stvarno ne znam, ali jednostavno nemam mogućnosti uloviti je sam, i to u najčišćem dijelu Jadrana. Te ionako idu u Japan. Imam li razloga vjerovati da su svi u lancu odradili svoje i da je ta riba sto posto ispravna i baš prve kvalitete? Naravno da nemam, ali isto tako, nemam ni bitno više izbora od povremeno je kupiti ili ne, takvu kakva se već nudi, i vjerovati u to da mi neće naškoditi. Ovdje se radilo o baš lijepim odrescima ribe. Nije bila iskričavo ružičasta, ali nije bilo ni tamnih mrlja, a kamoli nekih neugodnih mirisa i slično.

I da, ako se pitate kakvog je okusa bila, mogu samo reći: "Izvrsna!" ;)

P.S. Što se bloga tiče, istina, uz bolju organizaciju se sve stigne. Odredio sam si vrijeme za blog. Eto, pisanjem ovog posta je uglavnom potrošeno, ali zavitiri ću na kratko i do vas.

Komentari (15) - #

nedjelja, 14.06.2015. - 12:20

* Lignje, ...




Danas, ne baš svojom voljom, ali ipak u sasvim ugodnoj atmosferi, razgovaram s osobom od struke, i veli mi on: "Zamisli, ima ljudi koji imaju kao neki virtualni život, pored prirode i ljudi do sebe, oni vise na internetu!". Htio sam mu reći nešto o svojih gotovo 1000 postova na ovom blogu i barem toliko ..., ali eto, odustao sam, znam, nema smisla objašnjavati, čak ni sebi. Nekada sam patio kada je blog bio par dana nedostupan, ovaj puta mi je bilo skoro pa čisto drago. Istina, još važem, ali valjda i ta prva reakcija nešto znači.

Komentari (7) - #

subota, 13.06.2015. - 00:07

* Rižoto od boba s ribanim paškim tvrdim ovčjim sirom … kalorije: 450




2 dag paškog tvrdog ovčjeg sira (450 kcal / 10 dag … 90 kcal)
5 dag integralne riže /350 kcal / 10 dag … 175 kcal)
10 dag boba (50 kcal / 10 dag … 50 kcal)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 135 kcal)
sol, papar, češnjak

- skuhaj bob i rižu u slanoj vodi, ocijedi
- dodaj ribani sir, češnjak i papar



Tko želi izvrsno kuhati,
i potvrditi se pred stručnim žirijem,
neka obavezno guli bob, ja bome neću ;)



Rižu i bob kuham odvojeno, i stavim više vode kako ne bi morao brinuti da će mi ostati na suhom. Dodatno, od boba je voda nekako crnkasta, pa mi se ne sviđa da se koristi za bilo što drugo.

Iako je tvrdi ovčji sir vrlo intenzivnog okusa, lijepo se osjeti i bob zahvaljujući velikom zrnu. Ugodno je kestenjast. Riža je ovdje tek pratnja, iako je ova integralna teksturom i okusom nešto življa nego ona obična. Ovaj puta namjerno nisam stavio kurkumu, ali i češnjak je u smislu ljekovitosti prva liga.

Možda netko nije primijetio, ali ipak sam očistio bob ovaj puta, i da, nema dileme, gastronomski je bitno prihvatljiviji od neoguljenog. Guli se relativno lako. Vreli bob sam naglo ohladio i kožica je bila smežurana. Bilo je dovoljno zarezati ili odsjeći komadić s bilo koje strane i istisnuti sredinu. Inače, nisam siguran da je ovaj bio baš toliko mlad, jer kada sam kuhao baš mladi nije se kožica tako smežurala i ne vjerujem da bi ga mogao ovako lako oguliti.

Ovo jelo je nekako blijedo i baš ni po čemu atraktivno, ali ima nutritivnog potencijala, dok gastronomski prati vizualan dojam. Od sira se najviše osjetila slanoća, a najizrazitiji okus je dao češnjak. Kako god, meni pravo.

Komentari (1) - #

srijeda, 10.06.2015. - 19:29

* Bob, šparoge i file pilećih prsa … kalorije: 540




20 dag filea pilećih prsa (110 kcal / 10 dag … 220 kcal)
20 dag mladog boba (50 kcal / 10 dag … 100 kcal)
20 dag šparoga (20 kcal / 10 dag … 40 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, papar, kurkuma, limunov sok

- skuhaj piletinu, bob i šparoge u slanoj vodi
- začini svježe ribanom kurkumom, paprom, maslinovim uljem i limunom



Nutritivno, skoro pa savršeno ;)

Gastronomski i nije neki osobiti doživljaj, ali ...

Komentari (9) - #

utorak, 09.06.2015. - 07:30

* Srce artičoka u maslinovom ulju, kulen, kruh i borovnice ... kalorije: 510




3 dag kulena (380 kcal / 10 dag ... 115 kcal)
5 dag kukuruznog kruha (230 kcal / 10 dag ... 115 kcal)
10 dag srca artičoke (70 kcal / 10 dag ... 70 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
5 dag borovnica (60 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
sol ,peršin, čili



Artičoke su ovdje glavne, zato je kulen ispod kruha ;)


Neobične su, ali okus je nešto slabiji nego sam očekivao. Zato sam dodao par zrna soli,l i to je bilo u redu, a onda sam dodao i čili, i sve zeznuo, jer sam pretjerao, pa je ljutina preuzela gro okusa. I kulen je ljutkast, ali onako ugodno. Vrlo ukusne borovnice su malo ublažavale i balansirale okuse, ali jak čili je baš nezgodan kada se imalo pretjera. Kako god, skroz zanimljiv i poseban obrok.



P.S. Prelijepi Maksimir i sve životne ljepote, ah.


Komentari (11) - #

ponedjeljak, 08.06.2015. - 00:38

* Kozice na buzaru, kukuruzni kruh, rajčice, masline, maslinovo ulje i malvazija ... kalorije: 720




15 dag repova kozica ** (80 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
5 dag kukuruznog kruha (230 kcal / 10 dag ... 115 kcal)
5 dag crnih maslina (150 kcal / 10 dag ... 70 kcal)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,3 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 270 kcal)
1 dag krušnih mrvica (30 kcal / 10 dag ... 35 kcal)
1 dl bijelog vina (80 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- na češnjaku i maslinovom ulju kratko dinstaj kozice, dodaj peršin, krušne mrvice, vino, zapapri, lagano prokuhaj
- serviraj uz kruh, paradajz i masline, dodaj par zrna soli i svježi peršin, prelij s malo maslinovog ulja

** za 15 dag čistih repova trebati će 30-35 dag svježih kozica



Puno su mi draže kozice koje imam,
nego veliki poluživi škampi kojih nemam,
a da baš mogu birati što hoću uzeo bi jastoga ;)



Odličan obrok. Komentirajući ovdje objavljena jela često se dodaje kategorija lagano. Uobičajeno bi i ovaj obrok mnogi okarakterizirali kao baš takav, ali ako gledamo same kalorije, ovo jelo ne zaostaje za mnogima koje nikako ne bi proglasili laganima, dapače, solidno ih prelazi. S druge strane, nije svejedno od čega te kalorije dolaze. Ovdje ih je pojedinačno najviše od maslinovog ulja, dijelom termički obrađenog, i barem toliko u sirovom obliku, pa eto i okusno i nutritivno, sve zadovoljeno. O vinu neću, jer mogao sam i ne računati taj deci malvazije, obzirom da je alkohol ishlapio, ali bilo bi to nepravedno obzirom da sam uz ovo jelo popio bar jednu dobru čašu, a nisam to ubrojio.



P.S. Gotovo je nevjerojatno koliko je velik broj raznih izričaja za koje vjerujem da su to zaslužili, ali ipak nisu kod onih kojima su upućeni izazvali baš nikakvu reakciju. Meni je to fora, jer je činjenica, i uočio sam je, a nadam se i napokon prihvatio. Za sve postoje razlozi, pa čak i za besmisao. Dobro je osvijestiti ono za što vjerujemo da vrijedi, jer to daje šansu da ćemo dobro izabrati, djelovati, ... da nećemo imati volje, vremena i energije za ono što ne vodi baš nigdje. U komunikaciji se čujemo, i dajemo već neku povratnu informaciju, ili to uopće nije komunikacija. Naravno, i ignoriranje je informacija, i zaslužuje sasvim adekvatan tretman. Do jučer me nije smetalo neslaganje sa mnom, dapače, sasvim sam ga uvažavao, ili bar to nastojao, a od danas tom popisu dodajem i izostanak jasno izražene želje za komunikacijom. Ako, tj. kada bude transparentno prisutna, možemo razgovarati ozbiljno, do tada, srdačno ćemo se pozdravljati i globalno voljeti, što uopće nije loše, dapače. Valjda hoću reći da mi je žao da svi moji pokušaji ozbiljnog pisanja nisu dali rezultat, što mene u mojim očima čini manjim, ali eto tako je kako već je. Ovo je prava buzara od kozica bez kelja, tj. udri brigu na veselje, grah i zelje, štikla, bikla, ... i tu ću stati, jer imam i kozje mlijeko i sasvim dobro crno vino, a biklu još nisam probao. Aloha.

Komentari (11) - #

subota, 06.06.2015. - 19:27

* Pileći ražnjići, integralna riža, mrkva i maslinovo ulje … kalorije: 510




15 dag pilećih prsa (110 kcal / 10 dag … 165 kcal)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag … 175 kcal)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag … 80 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, kurkuma, majčina dušica

- ispeci meso na malo ulja iz spreja
- skuhaj rižu i mrkvu u slanoj vodi, ocijedi
- kod serviranja prelij s maslinovim uljem, začini



Jako jednostavno jelo,
nutritivno prihvatljivo i sasvim ugodnog okusa ;)



Praktički, skoro pa ništa više i ne tražim od svakodnevnog obroka.

Od mesa sam koristio gotove marinirane ražnjiće. Vrlo su podatni i ne treba im puno da se ispeku. Mrkva daje neobičnu slatkoću, ali pomalo grko maslinovo ulje, kurkuma i majčina dušica sve nekako usklađuju i svojim okusima vuku na svoju stranu. Da se razumijemo, ovdje se radi o klasičnoj šabloni, i kulinarski, ovo nije neko ludnica jelo, ali sasvim je prolazno, dapače.


P.S. Kurkuma je moj nešto češći izbor u zadnje vrijeme, ali naravno da ništa nije nužno, kamoli neki začin u svakom drugom jelu. Dodatno, volim kada i sasvim obična hrana izgleda prihvatljivo lijepo. Zgodno je što su namirnice već same po sebi lijepe i zanimljive i zapravo je jedina briga da taj inicijalni prirodni nivo ne srozam svojim performansom, tj. poširanjem, sotiranjem, reduciranjem, legiranjem, sljubljivanjem, … molekularnom gastronomijom i sličnim kulinarskim instalacijama i intervencijama.

Komentari (12) - #

subota, 06.06.2015. - 01:57

* Mozzarella, integralna tjestenina, bob, rajčica i maslinovo ulje ... kalorije: 530




5 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag ... 125 kcal)
5 dag integralne tjestenine (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag boba (50 kcal / 10 dag ... 100 kcal)
20 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- kuhaj bob 15 minuta u slanoj vodi, ocijedi
- skuhaj integralnu tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj paradajz na češnjaku i maslinovom ulju, posoli, zapapri, pod kraj dodaj bob, tjesteninu, mozzarellu i bosiljak



Ukusno i nutritivno vrlo prihvatljivo jelo ;)

Ovo je odličan obrok, ali ima i malu grešku, a to je omjer. U ovoj kombinaciji se mozzarella gotovo potpuno izgubila. Srećom, i uz to, radi se o sasvim dobrom jelu.


P.S. U međuvremenu sam nadam se riješio i neke svoje blogerske dileme. Tko me u buduće dobije na jeftinu dnevnu politiku plaćam piće, a onome tko me baš iznervira, i uspješno potakne da pišem dodatne niškoristi gluposti, častim ručkom ili večerom. Naravno, i ovo je kategorija kada Brod u boci nudi piće za dobar komentar, ili LQ žica da kažemo nešto lijepo, Annaboni zabrani komentare, da nas kao poštedi vlastite gluposti, a NF nabaci ideju i onda ignorira svaki komentar koji to nije, isto kao i one druge, jer eto, nije bitna reakcija, bitna je akcija. Hoću reći, podržavam ja to, časna pionirska, ali nemam više vremena biti pametan, valja dočekati sutra, po mogućnosti sa što manje otrova u tijelu i duši, jer da sam s nekim lošim navikama prekardašio, jesam, i znam, pola će mi se dodati na ovo priznanje, ali neka, pošteno sam zaslužio svoju pokoru, i to što ćete mi vi oprostiti, život neće. Završno, ispričavam se svima koje sam povrijedio svojom poganom jezičinom. Nastojati ću biti ugodniji, tako mi blog pomogao.

Komentari (11) - #

četvrtak, 04.06.2015. - 20:30

* Kozji sir, riža, mahune, kurkuma, bosiljak, češnjak i maslinovo ulje ... kalorije: 640




5 dag tvrdog kozjeg sira (450 kcal / 10 dag ... 225 kcal)
5 dag integralne riže (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag mahuna (30 kcal / 10 dag ..., 60 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, kurkuma, češnjak, bosiljak

- skuhaj rižu, umiješaj kurkumu i malo maslinovog ulja
- dinstaj mahune na maslinovom ulju i češnjaku, podlijevaj vodom, posoli, zapapri, pod kraj dodaj bosiljak
- kod serviranja, ili malo prije, dodaj ribani kozji tvrdi sir



Izvrsno, i nemam što osobito dodati ;)


Ako se sir izmiješa s ostalim, i ako je toplo, sve se nekako stopi.



P.S. Nevjerojatno je koliko sam sve lončića uspio pobrkati, ali ...

Komentari (12) - #

srijeda, 03.06.2015. - 20:47

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se