minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Uh, gdje sam, i što, ne znam, eto, izgubih se ...





Malo sam se prekapacitirao.
Pauza i sređivanje, nužni su, i neka su ;)



P.S. Kome se baš hoće može pogađati što je na fotografiji, ali ...

Komentari (12) - #

nedjelja, 31.05.2015. - 18:42

* Kotlovina: tamna piletina, grah, paprika, rajčica, mladi luk, pečurke i vino … kalorije: 530




10 dag fileta tamne piletine (120 kcal / 10 dag … 120 kcal)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag … 110 kcal)
15 dag paprike (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
15 dag rajčice (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag … 20 kcal)
2 dag svinjske masti (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
0,5 dl bijelog vina (80 kcal / 10 dag … 40 kcal)
sol, papar

- meso posoli, povrće očisti, operi i nareži, otvori konzervu kuhanog graha
- meso zapeci u wok tavici na masti (10-15 min.), makni ga i stavi u vatrostalnu posudu, poklopi
- u wok ubaci papriku, paradajz, mladi luk, posoli, zapapri, dinstaj 10-15 min.
- dodaj grah zajedno s tekućinom u konzervi,lagano dinstaj još 10-15 min.
- vrati meso u wok s povrćem, dodaj vino, dinstaj još 10-15 min., tj. dok se ne reducira (ostane bez suvišne tekućine), povremeno promiješaj, kušaj, pa po potrebi dodatno zapari
- završno začini pečurkama u prahu

* vrijeme pripreme ovisi o količinama, ja sam radio 3 porcije



Reći će netko da ovo nije prava kotlovina,
I nije mi se nikakav problem s time složiti,
međutim, ja ću reći da je ipak baš prava ;)



Nije napravljena u specifičnom tanjuru za kotlovinu, nema ni svinjskog mesa i kobasica, ali ima sasvim dosta elemenata koji ovo jelo čine kotlovinom. Znam to zato što sam ih jako puno napravio s uključenim svime i to u ne malim količinama, ali eto, to je vrijeme prošlo. Tanjur i kotao su na tavanu prekriveni paučinom. Sada su porcije manje, a umjesto svinjetine se koristi piletina.

Samo jelo je bilo izvrsno, podatno i prepuno okusa, pomalo i slatko, više kiselo, a dobrim dijelom i pikantno. Još nije vrijeme paprike i paradajza, ali za ovo jelo sam baš sentimentalno vezan i ne mogu se dočekati sezone. Najviše fešti koje sam ja organizirao bile su upotpunjene upravo kotlovinom i to onom pravom.


P.S. Od vina sam koristio mladi Kapistran, koji je okusom najbliži vinu koje sam u neka stara dobra vremena pio iz našeg vinograda. Dok je otac bio živ imali smo izvrsno vino. Kada je umro, ja sam preuzeo, ali uz obaveze oko posla i bitno manje energije nego je to imala stara garda, vrlo brzo smo došli u poziciju da si moramo priznati da je jedno uživati u vrhunskom vinu, a sasvim drugo sam ga proizvoditi. Tata, hvala ti još jednom. Uživaj u vječnom miru, zaslužio si.

Komentari (4) - #

nedjelja, 31.05.2015. - 13:56

* Svježi kozji sir, grčki jogurt, kiseli krastavci, kim, bosiljak, crvena paprika i kurkuma ... kalorije: 460




15 dag svježijeg kozjeg sira (100 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
1 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
kim, bosiljak, mljevena slatka crvena paprika, kurkuma



Zanimljiv obrok, posebno nutritivno,
iako i gastronomski pruža sasvim prihvatljiv doživljaj ;)


Niste mi baš pomogli kada sam vas pitao za kozji sir, pa se eto snalazim. Kuglice s različitim začinima su sasvim lijep vizualni dodatak. Iskreno, kurkuma mi je najmanje pasala u ovoj kombinaciji, ali nema veze, zdrava je. Kim i kiseli krastavci se vole. Naravno, neki svježi začin bi donio svježinu, ali eto, ovo je svakodnevna kuhinja u kojoj se nema sve što bi se u nekom trenutku htjelo, pa se treba snaći s onim što se ima.

Komentari (18) - #

srijeda, 27.05.2015. - 20:36

* Pileća jetra i srca na luku s krumpirom i mladim špinatom … kalorije: 555




15 dag pilećih jetra i srca (130 kcal / 10 dag … 195 kcal)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag … 120 kcal)
20 dag mladog špinata 820 kcal / 10 dag … 40 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, češnjak, peršin

- ispeci jetra i srca na luku i suncokretovom ulju, posoli, zapapri
- serviraj uz kuhano povrće, začini češnjakom i peršinom, prelij s malo maslinovog ulja



Jedan pravi svakodnevni obrok,
iako mi jetra vrlo rijetko dođu na red ;)


Valjda sam podlijegao komentarima mnogih koji na jetra gledaju podozrivo, pače, s gnušanjem, pa ih i ja rijetko jedem, a još rjeđe objavljujem. Meni su ukusna i svakako posebna. Ne vjerujem da su zdravstveno neispravna ili štetna više od cijelog niza drugih namirnica.

Kao i uvijek, moglo se ovo jelo napraviti i zanimljivije, ali eto, ponekada se dobro malo odmoriti od ugode privida vlastite kreativnosti. Ostajem kod toga da je raznoliko i umjereno dobar izbor u prehrani.


P.S. Nabavio sam malo kozjeg mlijeka, kozji svježi sir i kozji tvrdi sir.
Imate li kakvu dobru ideju što pripremit s bar nekom od navedenih namirnica?

Komentari (13) - #

utorak, 26.05.2015. - 21:03

* Istarski kravlji sir na rajčici, peršinu i integralnom tostu s maslinovim uljem, svježom kurkumom i paprom ... kalorije: 510




5 dag Istarskog kravljeg sira (380 kcal / 10 dag … 190 kcal)
5 dag integralnog tosta (240 kcal / 10 dag … 120 kcal)
10 dag rajčica (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
svježi peršin, svježa kurkuma, papar

- složi sve kako hoćeš, ali dio sira naribaj, a dio ostavi tek narezano
- očisti i naribaj svježu kurkumu, samelji papar, prelij maslinovim uljem



Odličan obrok, bez zadrške, za ponoviti ;)

Istarski kravlji sir, podatne teksture, blagog, izuzetno punog i prepoznatljivo ugodnog okusa, delicija je sama za sebe, ali kombinacija ovakvog vrhunskog sira, pogotovo kada je dio nariban, kvalitetnog maslinovog ulja i par zrna netom samljevenog papra pravi je gastronomski doživljaj.

Paradajz nešto koncentriraniji nego obično, svježi peršin, fini integralni tost, koji uopće ne treba peći i skroz specifična svježa kurkuma ovaj obrok čine skroz osobitim. Možda je peršin mali okusni višak, ali baš sam ga imao i bilo mi ga je žao ne staviti. Meni definitivno nije smetao, dapače, dodao je malo zelene boje i nije dao kurkumi da se razmaše svojim intenzivnim okusom, koja je ovdje ipak gost iz dalekih krajeva i uglavnom je još uvijek neobična našem nepcu.

Pročitao sam negdje da su maslinovo ulje, kurkuma i papar vrlo ljekovita kombinacija, tj. još bolje, učinkovita preventiva, i to je bila glavna ideja ovog jela. Integralni tost je standardno prisutan u mojoj kuhinji, a i Istarski sir se često nađe, baš kao i paradajz i već neki svježi začini.

Obzirom da je bio vikend, i kasniji doručak, priuštio sam si i čašu Malvazije, ali nju neću stavljati u popis sastojaka, to je bilo gratis. Zapravo, imao sam pripremljen jogurt, ali opcionalne slane srdele su učinile svoje.




... kome baš fali malo soli, par slanih srdela će se savršeno uklopiti, a tko pak želi čisti Istarski doručak, kurkumu će zamijeniti češnjakom ili vlascem, a peršin možda bosiljkom, tost nekim dobrim grubim kruhom, po mogućnosti domaćim, može i koja šparoga, maslina, tartufi, …

Komentari (15) - #

ponedjeljak, 25.05.2015. - 21:45

* Pastrva na šparogama, batatu i rajčicama ... kalorije: 645




20 dag pastrve (140 kcal / 10 dag ... 280 kcal)
15 dag batata (90 kcal / 10 dag ... 135 kcal)
15 dag šparoga (20 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
10 dag rajčice (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, papar

- očisti i usitni povrće, složi u pliticu na papir za pečenje*, posoli, lagano naulji
- očisti i posoli pastrvu, stavi je na povrće i lagano naulji, peci 50 min. na 190 st., na pola okreni ribu

* papira za pečenje treba biti toliko da dobro viri iz plitice kako bi se s gornje strane mogao savinuti i prekriti rubne dijelove na kojima nije riba



Hvala LQ, ideja se pokazala vrlo podatnom ;)

Ovaj puta sam imao šparoge koje su uzgojene, ali su veličinom bliže divljima. Ispale su odlično. Paradajz je dao malo kiseline i sočnosti cijelom jelu. Batatu zbilja ne treba puno, tako da je njemu ovo očekivano bilo i previše, ali on je mekan ovako i onako. Riba friška i fina. Sve u svemu odlično jelo.




P.S. Neki od vas su primijetili, nema me baš više kao prije, tj. ne uzvraćam više komentare. Idem tek malo na blogove s gastro tematikom i kod dvoje blogera koji su mi izvan konkurencije, neovisno o čemu pišu, i to je sve. Zbilja ne stignem sve što bi htio, i vjerojatno će me biti i još manje. Nadam se da se nećete previše ljutiti.

Komentari (4) - #

nedjelja, 24.05.2015. - 16:09

* Pureći medaljoni u umaku od naranče, kurkume i kima s rižom i mrkvom ... kalorije: 550




10 dag purećih medaljona (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
15 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20%m.m. (210 kcal / 10 dag ... 105 kcal)
1 dag maslaca (750 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
5 dag naranče (50 kcal / 10 dag ... 25 kcal)
Vegeta, sol, kurkuma, kim, peršin

- nareži meso, pospi ga Vegetom, prelij sokom i mesom naranče, ostavi 1 sat u frižideru
- peci samo meso na maslacu 10 min., dodaj marinadu, lagano dinstaj još 15 min.
- izvadi meso, u umak umiješaj vrhnje, naribanu svježu kurkumu i kim
- skuhaj mrkvu i rižu u slanoj vodi, ocijedi, začini peršinom



Nisam od onih koji rade po receptu, ali volim uloviti ideju ;)


original: Pureći odresci u umaku od naranče

Ovo je vrlo zanimljivo i ukusno jelo,
pa koga privlači neka ga napravi,
ili bar nešto slično, ako već nije.

Komentari (8) - #

subota, 23.05.2015. - 16:55

* Varivo: Puretina, bob, mrkva, luk, koncentrat rajčice, lovor, čili ... kalorije: 460




15 dag purećeg filea (110 kcal / 10 dag ... 165 kcal)
15 dag mladog boba (50 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
15 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
5 dag koncentrata rajčice (100 kcal / 10 dag ... 50 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, lovor, čili

- dinstaj meso na luku i ulju, posoli, dodaj povrće i lovor, prelij vodom, lagano kuhaj 30 min., na pola dodaj čili, povremeno promiješaj



Jednostavno odlično
i jednostavno za pripremiti, baš po mojoj mjeri ;)


U ovakvim jelima je najlakše kontrolirati kalorije, neće faliti ulja, i neće ništa zagorjeti, presušiti, ... samo valja nabaviti kvalitetne namirnice i začiniti s mjerom, i to je to. Variva su savršen način pripreme dijetalne hrane.

Komentari (9) - #

petak, 22.05.2015. - 20:36

* Orada na limunu i naranči uz mladi bob i rajčicu s koprom … kalorije: 600




20 dag mesa orade (185 kcal / 10 dag … 370 kcal)
20 dag mladog boba (50 kcal / 10 dag … 100 kcal)
20 dag rajčice (20 kcal / 10 dag … 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, češnjak, kopar, limun, naranča

- dobro operi i na ploške nareži limun i naranče
- u pliticu stavi papir za pečenje, voće i posoljenu oradu, ribu lagano naulji maslinovim uljem iz spreja, peci 30 min. na 180 st., na pola okreni ribu
- očisti mahune boba, skuhaj zrna boba u slanoj vodi (15-20 min.)
- kratko dinstaj paradajz na maslinovom ulju i češnjaku, posoli, pod kraj dodaj bob i puno kopra



Neobično?
Možda, ali … ;)


Naišao sam na ideju pečenja ribe i voća na internetu, samo su u originalu mandarine. One su nešto kiselije, saftnije i aromatičnije, ali eto, poslužile su i naranče. Rezultat je vrlo zanimljiv, Pečena orada je ukusna sama po sebi. Voće to nije promijenilo, zapravo, uopće se nije osjetila razlika. Kako je riba bila dijelom na voću taj dio kožice nije bio karakteristično hrskav nego više kao kuhan. Samo voće je uglavnom pocrnilo s donje strane, pa se nije moglo koristiti za jelo. Zanimljiv eksperiment s potpuno zadovoljavajućim rezultatom, a to je saznanje da ovo ne treba ponavljati, jer ne pridonosi baš ništa u gastronomskom smislu. Bilo bi bolje da je na kraju dodano malo limunovog soka po očišćenoj ribi. Žena je svoju ribu pekla standardno i s puno više ulja i ispala je odlično.

Mladi bob je delicija za sebe. Ni ovo nije standardna kombinacija, ali ispala je sasvim korektno, dapače. Žena je bila skeptična, ali na kraju joj se jako svidjelo. Mene je iznenadila razlika kožice i sredine. U ovoj ranoj fazi to zapravo i nije kožica nego nešto deblja umjereno čvrsta opna. Sredina je kestenasto podatna. Upravo zahvaljujući bobu ovo sam osjetio kao solidno zasitan obrok.

Divlja orada bi imala oko 80 kcal, dok ova uzgojena, prema podacima proizvođača, ima nevjerojatnih 185 na 10 dag. Naravno, razlika je u masti utovljene ribe koja se malo kreće i puno jede, iako, pečenjem dio toga ode ni u šta, tj. iscijedi se u pliticu. Ta bi činjenica trebala značiti da bi krumpir ispod ribe bio puno bolji izbor od voća, ali eto, šarenilo voća me ovaj puta kao ideja baš privuklo. Kalorije su solidne, otprilike u rangu perutnine s kožicom, ali očekivano oslobođena masnoća nije bila osobito vidljiva.

Kod ribe od 30 dag ispadne oko 10 dag otpada. Kod boba je bilo otprilike 20 dag čistog boba od pola kile mahuna. Porcija je koštala oko 45 kn što je iznimka kroz tjedan, ali eto, desi se.


P.S. Da ne bi mislili da odustajem od voća i mesa, nikako, već danas radim pureće medaljone u umaku od naranče, vrhnja i kurkume s rižom i mrkvom.

Komentari (6) - #

četvrtak, 21.05.2015. - 19:06

* Srnetina na lovački (srnetina, mrkva, luk, koncentrat rajčice, suhe šljive, crno vino, lovor, …) … kalorije: 680 kcal




20 dag srnetine od buta (120 kcal / 10 dag … 240 kcal)
5 dag mrkve (40 kcal / 10 dag … 20 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag … 20 kcal)
2 dag koncentrata rajčice (100 kcal / 10 dag … 20 kcal)
1 dag suhih šljiva (250 kcal / 10 dag … 25 kcal)
0,5 dl crnog vina (80 kcal / 10 dag … 40 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
Vegeta ili sol, list suhog lovora, crni papar

Za marinadu:
0,25 dl vinskog octa
0,25 dl vode
češnjak

Prilog:
15 dag krumpirovih njoka (150 kcal / 10 dag … 225 kcal)
sol

- srnetinu usitni i stavi preko noći u pac od češnjaka, octa i vode
- naribaj mrkvu, nareži suhe šljive, ocijedi meso, skuhaj njoke u slanoj vodi
- dinstaj luk i meso na ulju, dodaj mrkvu, šljive, listove lovora, mljeveni papar i Vegetu
- lagano kuhaj oko sat i pol u poklopljenoj posudi, podlijevaj vodom
- pod kraj umiješaj koncentrat rajčice i crno vino



Za moj ukus ovo je vrlo složen recept,
ali radi se o jednom od najboljih jela koja sam ikada jeo ;)


Srnetina je intenzivna, i općenito vrlo posebna. Vrijedi joj posvetiti dužnu pažnju, inače će biti ispodprosječno meso. Ovakvom pripremom sve su namirnice došle do izražaja, a s druge strne sljubile su se u savršenu cjelinu. Moglo se tu dodati i par bobica borovice ili borovnice, a kao prilog žgance, ali to su već detalji za možda neki drugi puta. Hvala srni, lovcu, njegovoj snahi koja nam je proslijedila izvrstan komad mesa, mome sinu koji je našao odličan recept i najdražoj ženici koja je završno sve odradila savršeno.

Ženo, srna je bila comme il faut!

Komentari (10) - #

utorak, 19.05.2015. - 18:38

* Puretina i povrće (zelena salata, rajčica, grah, mrkva, poriluk, klice mungo graha, grašak, bijeli kupus, cvjetača, izdanci bambusa, paprika, mu-err gljive, šampinjoni, mahune mladog graška, kandirani đumbir) … kalorije: oko 565




20 dag filea purećih prsa (110 kcal / 10 dag … 220 kcal)
30 dag raznog povrća (oko 55 kcal / 10 dag … 165 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, papar

povrće: zelena salata, rajčica, grah, mrkva, poriluk, klice mungo graha, grašak, bijeli kupus, cvjetača, izdanci bambusa, paprika, mu-err gljive, šampinjoni, mahune mladog graška, kandirani đumbir



Kalorijska vrijednost povrća je procijenjena, kao što su i količine svega tek procijenjene. Tanjur je bio lijepo popunjen, a sam obrok vrlo ukusan. Gro povrća se dinstalo, kao i meso. Grah je bio kuhan, a zelena salata i rajčica sirovi.

Ispada da često jedem puretinu. Ne bi to trebalo biti tako loše, valjda. Da je po mom češće bi bila riba, ali eto, nemam baš osobitu internu podršku za takav kulinarski smjer. Salata se jela zbog sina, razno dinstano povrće je izabrala žena, ja sam se odlučio za sve. I nije to baš rijetkost. Lako je kada se radi o više povrća, samo treba dobro kontrolirati ulje, jer sasvim se lako pretjera. Eto, čak je i ovako nevino jelo iz kategorije laganih napravilo (prihvatljivo) solidan račun u kalorijama.

Komentari (7) - #

ponedjeljak, 18.05.2015. - 18:40

* Dimljena skuša, ječam, tikvice, češnjak, maslinovo ulje i svježa kurkuma ... kalorije: 710




15 dag dimljene skuše (270 kcal / 19 dag ... 405 kcal)
5 dag ječma (350 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
20 dag tikvica (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, češnjak, svježa kurkuma

- skuhaj ječam u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj tikvice na maslinovom ulju i češnjaku, posoli
- pomiješaj tikvice, ječam i svježu kurkumu
- serviraj uz filetiranu dimljenu skušu



Veli proizvođač da je sastav skuša i sol,
što gotovo i predobro zvuči ;)



Svježa kurkuma nije obojila ječam prema očekivanju, ali pojačala je zdravu grkost koju je već imala i tikvica. Dimljena skuša je nadmašila očekivanja. Skupilo se nemalo kalorija. Eto, desi se. Neću puno spominjati čašu vinu, ali tko si može priuštiti, i voli, sasvim će upotpuniti ovaj obrok.

Skuša košta nešto malo manje od 50 kn za kg i to nije puno kada se gleda cijena sirove. Jedna je oko 15 kn. Kalorije, nakupe se kod dimljenog, ali eto, kome je previše pola skuše, lako uzme četvrtinu. U svakom slučaju, dobije se puno više nego u konzervama. Dodatno, uistinu je praktična. Dolazi u pakiranju očišćena, bez glave, dimljena i spremna za konzumaciju.

Ponekada se tikvice predugo dinstaju, pa malo nestanu, ali to su sitnice. Što se kalorija tiče, tikvice i slično povrće uopće ne trena vagati. Koliko ih se god uzme neće biti previše. S uljem na kojem se dinstaju je već sasvim druga stvar. Tu se ne treba bahatiti s jedne strane, a ako ga pak nema dovoljno, nije to to.

Komentari (6) - #

nedjelja, 17.05.2015. - 19:18

* Purica, mlinci i salata od svježih krastavaca i grčkog jogurta s koprom … kalorije: 930




15 dag purećeg zabatka (180 kcal / 10 dag ... 270 kcal)
10 dag mlinaca (350 kcal / 10 dag ... 350 kcal)
10 dag krastavaca (10 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
1 dl grčkog jogurta (120 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, češnjak, kopar

- puretinu posoli i naulji suncokretovim uljem, peci 1 sat na 200 st.
- na masnoći od purice zapeci mlince (prvo ih namoči u vrelu vodu ...)
- oguli i usitni svježe krastavce, posoli i malo stisni, dodaj jogurt, maslinovo ulje, začini



Ovo je primjer kako je lako poduplati uobičajene kalorije ;)

Ovo je primjer obroka koji sam nekada smatrao vrlo kontroliranim, tj. skromnim. U kombinaciji s laganim svježim povrćem i jogurtom, to je bilo "prezdravo" i na granici prihvatljivosti. Danas, nisam pojeo sve što je pripremljeno.

Komentari (10) - #

subota, 16.05.2015. - 07:45

* Pureća prsa, riža i mladi luk … kalorije: 490 kcal




15 dag filea purećih prsa (110 kcal / 10 dag … 165 kcal)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag … 175 kcal)
15 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag … 60 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, soja sos

- dinstaj u woku meso i mladi luk, posoli, zapapri
- skuhaj rižu, ocijedi, ubaci u wok, promiješaj
- kod serviranja umiješaj malo soja sosa



Ovo spada u red sasvim običnih obroka. Nema nekog karakterističnog odmaka, iako, mnogi bi prije koristili poriluk nego mladi luk, ili još radije neko sasvim drugo povrće, ali i ovako je i više nego u redu. Žao mi je jedino što se nisam sjetio da imam svježe kurkume. Naravno, dalo bi se ovo jelo značajno zakomplicirati, ali kome to treba, tj. oni koji to žele sigurno neće propustiti priliku, i ja protiv toga nemam baš ništa, dapače, slažem se da svi u miru rade, tj. jedu što već vole i žele. Živjeli ;)


P.S. Slijedeća riža ide sa svježom kurkumom, baš da vidim koliko će je obojati, jer do sada je ekspresno obojala i ribež, i tanjur, i moje prste, …

Komentari (11) - #

četvrtak, 14.05.2015. - 21:14

* Pureća prsa, blitva na češnjaku i maslinovom ulju s batatom na maslacu i kopru ... kalorije: 495




15 dag purećih prsa bez kožice (110 kcal / 10 dag ... 165 kcal)
15 dag batata (90 kcal / 10 dag ... 135 kcal)
15 dag blitve (20 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
1 dag maslaca (750 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
sol, papar, češnjak, kopar

- puretinu ispeci na naglo na ulju iz spreja
- batat skuhaj, lagano namaži s maslacom i začini svježim koprom
- blitvu kratko skuhaj, ocijedi, malo zgnječi i pirjaj na ulju i češnjaku



Ukusno, balansirano, dobre namirnice i začini.
Sve u svemu, izvrstan obrok ;)

Komentari (10) - #

četvrtak, 14.05.2015. - 07:34

* Domaći sir, vrhnje, rotkvice, mini rajčica, grašak, dimljena puretina, bučino i maslinovo ulje, svježi kopar ... kalorije




Svježi kravlji sir, polumasni … 127 kcal / 10 dag
Vrhnje, kiselo, 20% m.m. … 206 kcal / 10 dag
Rotkvice … 15 kcal / 10 dag
Mini rajčica … 26 kcal / 10 dag
Grašak … 77 kcal / 10 dag
Dimljena pureća prsa … 109 kcal / 10 dag
Bučino ulje … 900 kcal / 10 dag
Maslinovo ulje … 900 kcal / 10 dag
Kopar, svježi … 52 kcal / 10 dag




Ovako ponekada izgleda moji doručak, a još češće gablec.
Ovaj uslikani dvojac je dio današnjeg izbora.

Što je vama prvi obrok u danu?
Što jedete za gablec?

Komentari (11) - #

utorak, 12.05.2015. - 20:51

* Piletina, krumpir i zelena salata s rajčicom … kalorije: 645




20 dag tamne piletine (160 kcal / 10 dag … 320 kcal)
15 dag krumpira (80 kcal / 10 dag … 120 kcal)
10 dag mini rajčice (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
5 dag mlade zelene salate (10 kcal / 10 dag … 5 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, jabučni ocat

- krumpir nareži na ploške, stavi u pliticu na papir za pečenje, posoli, lagano naulji
- odozgo stavi posoljenu piletinu (kožica prema dolje), lagano naulji
- peci u pećnici 50 min. na 200 st., na pola okreni meso
- serviraj uz zelenu salatu s mini rajčicom, začini
(sol, papar, jabučni ocat, maslinovo ulje)



Klasičan, pust, nemaštovit i nezanimljiv,
ali živih boja i sasvim ukusan subotnji ručak ;)


Sve je bilo dobro, jedino je krumpir bio iznadprosječno fin. Većini ploški je jedna strana bila znatno više pečena nego druga i to mu je dalo baš poseban štih u rasponu od podatno mekanog (kuhanog) do zaigrano hruskavog (čipsa).


P.S. Drugi su krivi za naše izbore, taman koliko su i pravi.

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 11.05.2015. - 18:05

* Lignje u umaku od crnila, riža, grašak i mini rajčice ... kalorije: 593




12 dag lignji u umaku od crnila (176 kcal / 10 dag ... 211 kcal)
5 dag riže (352 kcal / 10 dag ... 176 kcal)
10 dag graška (77 kcal / 10 dag ... 77 kcal)
15 dag mini rajčica (26 kcal / 10 dag ... 39 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, bosiljak

- skuhaj rižu i grašak u slanoj vodi, ocijedi, pomiješaj s konzervom lignji u umaku od crnila, dodaj mini rajčice, začini bosiljkom i prelij s malo maslinovog ulja

Sastav: lignje (65%), rajčica, suncokretovo ulje, luk, bijelo vino, šećer, sol, crnilo (0,3%) i prirodne arome



Kupio sam konzervu lignji i zaključio da su to samo lignje, ali eto, nisu. Imaju crnilo i svašta nešto, pa nisu za jesti solo, kako sam pretpostavio, zato je u zadnji tren uletjela i riža. Kakve su? Zanimljive, i svakako intenzivne. Pretpostavljam da se većini ne bi svidjele. Ja sam negdje na granici. Cijela priča mi djeluje uvjerljivo, ali da se "miris čuje", čuje se ;)



P.S. Slobodan čovjek, s težnjom mudrosti,
prvo se odriče očekivanja, ali nikako ne ubija znatiželju.


Kako znati o čemu se radi s ovom konzervom lignji?
Pa eto, može se probati, pretpostavljati ili vjerovati nekom trećem.

Ima i jedno univerzalno rješenje,
a to je temu proglasiti nebitnom,
što je svakako prihvatljiv izbor.

Gdje je nabaviti?
Neću nikoga reklamirati (besplatno).
Ako naiđete, naiđete, ako ne, nije suđeno, valjda.
Kako god, ideja je tu, pa oni koji to žele ... znaju što će i kako.


Komentari (13) - #

subota, 09.05.2015. - 21:26

* Ribana jabuka, med i cimet ... kalorije: 152




12 dag jabuke (52 kcal / 10 dag ...62 kcal )
3 dag meda (300 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
cimet



Volim jabuku, i ona mene ;)

P.S.
Istinska ljubav ima samo jednu želju,
a to je voljeti još više.


Komentari (9) - #

petak, 08.05.2015. - 22:39

* Tortelini s pršutom u umaku od tikvica, gauda sira i maslinovog ulja … kalorije: 555




4 dag gauda sira (392 kcal / 10 dag … 157)
10 dag tortelina s pršutom (285 kcal / 10 dag … 285 kcal)
15 dag tikvica (15 kcal / 10 dag … 23 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- skuhaj torteline, ocijedi
- dinstaj naribane tikvice na češnjaku i ulju, posoli, zapapri
- samelji tikvice u blenderu, vrati u tavicu, dodaj sir, torteline i bosiljak



Ne djeluje atraktivno, ali ovo je vrlo ukusan obrok ;)


P.S. Kao i sve ove godine na blogu do sada, koristim što imam pri ruci i što si mogu priuštiti, pa nisam uzeo vrhunski Grana padano ili originalni Paški ovčji, jer eto, imao sam tek običnu gaudu. Hoću reći, svakodnevna kuhinja si ne može priuštiti najbolje izbore. Ova je Gauda kupljena na akciji po samo 25 kn za kilu, tj. u pola cijene. Nisam joj našao zamjerke. Akcija je bila stvarna, tj. viđam taj isti sir i po punoj cijeni. Upravo ovakvi obroci kakve objavljujem su moja svakodnevica.

Komentari (5) - #

petak, 08.05.2015. - 18:46

* Panirani riblji štapići i salata od graška, mrkve, kiselih krastavaca i majoneze … 675





10 dag paniranih ribljih štapića (220 kcal / 10 dag … 220 kcal)
10 dag graška (80 kcal / 10 dag … 80 kcal)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag … 40 kcal)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 dag … 10 kcal)
5 dag domaće lagane majoneze (510 kcal / 10 dag … 225 kcal)
0,1 dl repičinog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol

- ispeci riblje štapiće na ulju
- skuhaj grašak i mrkvu, kada se ohlade dodaj kisele krastavce i majonezu

* Lagana domaća majoneza:
6 dag jaja (1 kom.)
1 dl suncokretovog ulja
2 dag senfa (mala žličica)
sol, papar, sok limuna (1/4)

- u teglicu ubaci cijelo jaje (naravno, bez ljuske), umuti ga štapnim mikserom, dodaj ulje, miksaj s nekoliko laganih pokreta štapnim mikserom gore dolje po teglici, umiješaj senf i limunov sok, posoli i zapapri



Korištena je osnovna ideja iz Raulovog recepta za majonezu. Populariziran je u nedavno emitiranoj domaćoj tv kuharskoj emisiji, iako ga zapravo i neki strani kuhari navodno rade još od prije. Mogućnosti su beskonačne. Kako god, majoneza je zaista bila gotova za nekoliko minuta, dovoljno gusta, iako nešto malo rjeđa i manje kalorična nego standardna, i sasvim pristojnog okusa, dapače.





P.S. Bolje panirani riblji štapići na tanjuru,
nego svježi divlji jadranski zubatac u mislima i prazan tanjur,
ali … svakome na volju, … eto, ja uz navedeno biram i čašu dobrog Terana ;)


Komentari (7) - #

četvrtak, 07.05.2015. - 17:39

* Salata od bijele piletine, graha, rajčice i mladog luka s bučinim uljem … 450 kcal





10 dag pilećih prsa (110 kcal / 10 dag … 110 kcal)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag … 110 kcal)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, papar, vinski ocat



Ovakva salata pršti od okusa, ali zgodno je da malo odstoji u frižideru kako bi se još bolje proželi.


P.S. Jednostavnost je tako privlačna, jer vrlo često bit dođe do izražaja.

Komentari (11) - #

srijeda, 06.05.2015. - 17:29

* Prvomajski ričet (grah i ječam) s kranjskom kobasicom ... 820 kcal




10 dag kranjske kobasice (340 kcal / 10 dag ... 340 kcal)
2 dag suhog mesa (600 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
10 dag mladog graha (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
5 dag ječma (350 kcal ... 175 kcal)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,5 dag svinjske masti (900 kcal / 10 dag ... 45 kcal)
sol, papar, češnjak, list celera

- kuhaj grah, ječam, kranjsku i suho meso (pola sata)
- na masti zaprži češnjak, dodaj sjeckani paradajz i list celera
- izmiksaj dio graha, sve sastojke pomiješaj, kuhaj pola sata, zapapri


Iako je i odmah vrlo ukusno i podatno,
nakon par dana ovakvo varivo je prava delicija ;)


Ne dajte se zavarati samim popisom namirnica. Bez količina sve što objavljujem nema smisla. Ovo je prekalorično jelo za centralni obrok kakav je bio na sam 1. Maj, i to je ono što je navedeno u receptu. Ono što je ostalo podijelilo se za par sljedećih dana. Kobasica se narezala, pa je za naredne obroke ispao tek po koji komadić. Svakim sljedećim grijanjem varivo je sve gušće i koncentriranije. Suho meso je ovdje uistinu poglavito začin koji sve okuse daje varivu i sam ostaje pomalo prazan, ali bez njega, nije to, to. Eto, gledajući godine, ovakva jela imaju milijun varijanti, ali bit je u dobrom grahu, a ovaj je bio prva liga.



P.S. Šetnje Jarunom i Maksimirom itekako su obogatile ovaj produženi vikend. Prijeteći tamno nebo ostalo je samo to. Gdje god sam bio, crno je bilo negdje u daljini. Eto, potrefi se i tako. Naravno, bilo je zgodnih cura, ali u šetnji sam bio s najdražom ženicom, pa je pažnja, osim njoj, poklonjena tek općenitim ljepotama prirode.



Komentari (10) - #

nedjelja, 03.05.2015. - 19:39

* Kurkuma, ražnjići i francuska salata ... kalorije: 820




20 dag ražnjića od svinjske plećke (230 kcal / 10 dag ... 460 kcal)
20 dag francuske salate (180 kcal/ 10 dag ... 360 kcal ... 360 kcal)
sol, kurkuma

- ražnjiće ispeci na malo ulja iz spreja
- serviraj uz francusku salatu, dodaj ribanu kurkumu



Uzeo sam gotovu francusku i marinirane ražnjiće. Meso je bilo mekano, francuska dobra tko voli s više vrhnja. Osobno preferiram majonezu. Kurkumu sam prvi puta probao u sirovom obliku. Zanimljiva je i specifična, svakako intenzivna i neće se svakome svidjeti u ovakvom obliku. Sve skupa, odlično, tj. brzo i jednostavno, a sasvim pristojnih okusa.

Ovo je primjer kako je sasvim lako pretjerati s kalorijama, a da nam se čini da uopće nismo uzeli puno hrane, ali eto, vaga i matematika ne lažu.



P.S. Objavljujem sa zakašnjenjem, pa prvomajski grah tek slijedi.


Prutići pomalo slični đumbiru, ali znatno manji. Na mjestima se vidi unutrašnja narančasta boja.

Komentari (9) - #

subota, 02.05.2015. - 10:10

* Pečeni but i krumpirovi njoki u saftu od luka i paradajza s gauda sirom … kalorije: 720




15 dag buta, svinjetina (120 kcal / 10 dag … 180 kcal)
4 dag sira, gauda (400 kcal / 10 dag … 160 kcal)
15 dag krumpirovih njoka (160 kcal / 10 dag … 240 kcal)
15 dag paradajza (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, češnjak, bosiljak

- skuhaj njoke u slanoj vodi
- meso posoli i ispeci na naglo koristeći malo ulja u spreju
- na maslinovom ulju dinstaj luk, pa paradajz, posoli, zapapri, dodaj češnjak i bosiljak
- umiješaj njoke, serviraj uz meso, završno posipaj naribanim sirom

Jednostavno, šablonsko, skroz obično i svakodnevno, ali i sasvim ukusno jelo.

Naravno, sir je višak ukoliko se pazi na kalorije. U kontekstu matrice dijabetičke dijete i mesa bi trebalo biti manje.

Gastronomski, bilo je više kiselo nego bi trebalo biti, a meso se nije sljubilo s jelom. Vjerojatno bi bilo bolje da je narezano na kockice i rađeno zajedno s ostalim.

Nutritivno, kao što sam više puta naglašavao, tek termički obrađen paradajz daje mogućnost da iskoristimo ono najvrjednije u njemu.

Komentari (6) - #

petak, 01.05.2015. - 08:08

Arhiva:

06/17  • 05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se