* Šparoge, bučino ulje, sir i vrhnje ... kalorije: 460
10 dag svježeg sira (120 kcal / 10 dag … 120 kcal)
1 dl vrhnja, 12 % m.m. (140 kcal / 10 dag ... 140 kcal)
10 dag šparoga (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, šećer

- zakipi vodu, dodaj malo soli, šećera i šparoge, kuhaj 10 min.
- ocijedi šparoge, ohladi hladnom vodom iz pipe
- umiješaj u sir i vrhnje, dodaj bučino ulje
- neka odstoji 12 sati prije serviranjaObrok ko bog. Iako nema mesa, ni nekih posebnih začina, ovo je okusno vrlo uvjerljivo jelo. Šparoge kuhanjem nisu izgubile svoju karakterističnu gorčinu. Što se mene tiče, baš mi je drago da sam ih osjetio u svoj njihovoj gordosti. Sir i vrhnje su svojom neutralnošću ublažili potencijalnu pretjeranost u intenzitetu šparoga, koje su nesumnjivo ostale dominantne. Djelomično ih je ugrozilo bučino ulje, koje je svakako odmak od standarda, i oped neka je.

Nije ovo kombinacija koju ćete vidjeti na tv-u, ali iako je vjerojatno ni ja neću ponoviti, vidio sam je na svom tanjuru bar jednom i to me baš veseli.P.S. Psss ... naravno da ne mora odstajati 12 sati, a ne mora ni ...

Komentari (11) - # srijeda, 29.04.2015. - 20:43


* Šparoge, grašak i luk na jajima … 490 kcal
10 dag jaja - 2 kom., manja (150 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
15 dag graška (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
10 dag šparoga (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol

- skuhaj grašak u slanoj vodi, ocijedi
- na maslinovom ulju dinstaj luk i šparoge, posoli
- dodaj grašak, umiješaj jajaPod normalno, ovo je izvrsno jelo, naravno, ako vam nije odbojna specifična grkost šparoga, što meni srećom ne samo da ne smeta, nego mi je to baš zanimljivo, drugačije i u konačnici kao iznimka sasvim poželjno.


Šparoge su divlje, s putovanja Istrom. Kod kupovine, nekako sam tipično ženski bio zaveden na prvu vidjevši željeni plod kako ponosno i čvrsto stoji skroz uspravno, što bi rekla Nives „Kao dobra kita cvijeća“, iako nisu karanfili. Neke druge šparoge iz ponude Porečke tržnice su bile lagano savijene, i njih sam odmah okarakterizirao kao stare. Možda sam pogriješio, a možda i nisam, zapravo uopće ne znam birati dobre šparoge. Naknadno sam malo švrljao netom i naišao na neke znakove po kojima se mogu prepoznati šparoge koje je bolje izbjeći. Igrom slučaja ove nisu bile u toj kategoriji. Namjerno nisam htio drugih začina osim soli, da šparoge kao zvijezda ovog jela dođu što više do izražaja. Grašak se kao pratnja uklopio prema očekivanju, kao i luk, jaja i maslinovo ulje.
P.S. Prošli tjedan sam se skitao od Savudrije, preko Umaga, Novigrada i Poreča, do Opatije. Klopa mi je uglavnom bila švedski stol. Jeo sam obilno, i redovno, a nisam bio ni žedan (voda i vino, ne nužno tim redoslijedom, niti zajedno).

Ideja mi je bila pokušati s prehranom iz koje su izbačeni ugljikohidrati. Dakle, nisam jeo kruh, peciva, krumpir, tjesteninu, njoke, rižu, …, a također nisam pojeo ni jedan jedini kolač, palačinku ili sladoled. Za ručak i večeru sam pretežito jeo ribu i povrće. U par navrata je bilo i meso. Ribu, povrće i meso sam solidno zalijevao uljem (maslinovo i bučino, da, Istranima nije strano bučino ulje), i u par navrata tartarom ili majonezom. Zanimljiva je kombinacija majoneze i parmezana. Često sam počinjao ili završavao narescima. Za doručak sam uživao u pečenim jajima sa sirom, pečenom špeku ili kobasicama, svježem siru, vrhnju, raznim tvrdim sirevima, pršutu, pečenici, zimskoj, …

Niti u jednom trenutku u cijelom tom periodu nisam bio gladan, dapače, često sam bio još uvijek solidno sit na samom početku idućeg obroka, ali ga svejedno nisam preskakao. Ono gdje sam malo odstupio od principa ovakvog načina prehrane je voće, ali s njim nisam pretjerivao. Pojeo sam par kivija i krušku.

Svaki dan sam šetao 3 - 5 sati.

Kile su ostale iste.

Osjećao sam se dobro, iako je pred sam kraj došlo do određenih problema s probavom. Nisam siguran da se ne radi o slučajnosti, tj. nekoj sasvim drugoj koincidenciji. Kako god, ozbiljno ću razmisliti o dugotrajnijoj promijeni režima prehrane. Sasvim je vjerojatno da ću ipak odustati od svih namirnica koje nutricionisti uobičajeno zovu praznim kalorijama, jer u sebi ne sadrže gotovo nikakve nutritivne vrijednosti, ali kalorije ipak imaju, i to često ne baš male. Ne znam, nisam pametan, ali mi miriši na šansu za pozitivan iskorak u pravcu koji mi odgovara. Nije beznačajna činjenica da sam stalno bio sit i da ništa nisam mjerio, tj. vagao, dapače, sasvim sam siguran da sam značajno pretjerao sa samim količinama i kalorijama. Šetnja, iako je bila solidna, sigurno nije sama po sebi odnijela sav višak kalorija. Ima tu izgleda ipak neka dublja priča.
Komentari (14) - # utorak, 28.04.2015. - 00:36


* File pilećih prsa, tortellini sa sirom, krastavci i majoneza ... kalorije: 480
5 dag filea pilećih prsa, bez kožice (110 kcal / 10 dag ... 55 kcal)
10 dag tortellina sa sirom (265 kcal / 10 dag ... 265 kcal)
10 dag kiselih krastavaca (10 kcal / 10 kcal ... 10 kcal)
2 dag majoneze (750 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
sol, papar

- ispeci piletinu na malo ulja iz spreja, posoli, zapapri
- skuhaj tortelline u slanoj vodi, ocijedi
- serviraj s kiselim krastavcima i majonezomOvdje se radi o ostacima prethodnih obroka,
pa je u ovom konkretnom slučaju sve bilo hladno.
Svejedno, ovo je vrlo ukusan i sasvim korektan obrok.


Volim koristiti malu majonezu od 2 dag. Gledano prema količini skuplja je, ali pojedem točno 2 dag po obroku, što rijetko uspijeva uz veća pakiranja, pa u konačnici ispada da zapravo i nije skuplja.

Ovaj obrok po svojim karakteristikama ispunjava uvjete za večeru, ali eto, ispalo je da sam u njemu uživao za doručak.

P.S. Vikendom, Maksimir je moja crkva, bogu hvala, pa sve dok me noge služe nadam se da će i biti baš tako. Ulovio sam trenutak u kojem zgodna curu slika svog psa, tri sinkronizirane trkačice, patke, kornjače, cvijeće, ... ali nekako ispada da to nije smisao ovog bloga, pa što se onda truditi objavljivanjem ;)

Komentari (11) - # nedjelja, 19.04.2015. - 20:40


* Grgeč, krumpir i paradajz pod "pekom" … kalorije: 530 kcal
20 dag grgeča (75 kcal / 10 dag … 150 kcal)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag … 160 kcal)
20 dag paradajza (25 kcal / 10 dag … 50 kcal)
0,2 dl ulja kikirikija (850 kcal / 10 dag … 170 kcal)
sol, šareni papar, češnjak, peršin, mješavina začina za ribu

- vatrostalnu posudu lagano naulji, ubaci usitnjeno povrće, začini
- odozgo stavi posoljenu ribu, završno lagano naulji
- peci poklopljeno 50 min. na 200 st.


Uz dobru mjeru u začinima , biti će ovo sasvim dobar obrok ;)

Radi se o šablonskom jelu u kojem su „peka“, krumpir i paradajz zajednički nazivnik. Što će ići uz njih, stvar je izbora trenutka. Može meso, riba, mekušci, … samo ako je nešto što treba manje pripreme stavi se kasnije i to je to. Mogao se i grgeč manje peći, ili okrenuti na pola, ali to bi bila dodatne radnje. Ovako sam lijepo sjedio u fotelji, pijuckao kavu i čekao da zazvoni sat za kraj.

Ova vrsta "peke" daje jelo koje sliči kuhanom, jer od vlažnosti paradajza sve se cijelo vrijeme lagano pari. Okusi su bili zaista posebni, a završni saft je bio izvrstan spoj svega.

Da biram iz početka, izabrao bi filete bakalara umjesto grgeča. Ulje kikirikija bi zamijenio maslinovim. Pogađate, i ovo je jelo napravljeno od namirnica koje sam imao. To da nemam maslinovoga desi se jednom u 10 godina. Danas je bio baš taj dan. Da nisam u priči u kojoj jesam dodao bi pod kraj i čašu bijelog kiselkastog vina.

P.S. Danas sam u ribarnici gledao kako dotjerana gospođa s gnušanjem odbija vijetnamskog soma. Meni je to u redu kao izbor, tko ga neće, ima uistinu puno toga drugoga. Pitao sam je onako usput da li je zainteresirana za tanzanijskog nilskog grgeča. Samo se nekako neodređeno nasmijala, ignorirala me i pitala prodavača za treću ribu u tom dijelu pulta. Nakon dobivenog odgovora da se radi o lososu slijedilo je upit o porijeklu. Dalje nisam slušao, jer sam shvatio da gospođa blage veze o ribi nema, što je također sasvim u redu.

Komentari (9) - # petak, 17.04.2015. - 22:10


* Bučino ulje, riža, mrkva i mozzarella s kimom … kalorije: 650
10 dag mozzarelle (250 kcal / 10 dag … 250 kcal)
5 dag riže (350 kcal / 10 dag … 175 kcal)
15 dag mrkve (30 kcal / 10 dag … 45 kcal)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, kim

- skuhaj rižu i mrkvu
- kada se riža ohladi pomiješaj je s bučinim uljem
- na tavici na mrvici ulja iz spreja zaprži sjemenke kima i rastopi mozzarelu
- serviraj hladnoDobre namirnice daju nutritivnu vrijednost obroka,
dobra termička obrada daje dobru teksturu,
dok je izbor začina duša samog jela ;)Puno mi znači da je obrok zanimljiv i lijep, ali i dalje je primarna nutritivna vrijednost. Ovo jelo nije idealno, ali zadovoljava više dobrih kriterija. Jednostavno je, brzo se pripremi, ukusno je, zanimljivo i drugačije, a i nutritivno je dostatno prihvatljivo.

Rastopljen, pa ohlađeni sir je tvrd i gumen, ali nije loše da se ima osjećaj da se nešto jede, jer riža i mrkva nisu pružale gotovo nikakav otpor.

Razmišljao sam o sjemenkama buče umjesto kima, ali nije bilo prostora za dodatne kalorije, jer ionako sam solidno prešao uobičajenu kvotu. Kim je preuzeo okus sira, i to mi nije nimalo smetalo.

Naravno da je mozzarella mogla ostati takva kakva je, sirova, ili se i sve ostalo moglo složiti na toplo, ili se mogao koristiti neki drugi sir, ili umjesto kima …, ili … kao i gotovo tisuću puta do sada na ovom blogu, ovo su namirnice koje sam imao u tom trenutku i probao sam baš ovako.P.S. Netko ga obožava, netko tek voli, a netko pak uopće ne, ali većina meni poznatih gurmana u svakom slučaju cijeni bučino ulje. Prije svega zbog karakteristične arome, zanimljive boje, ali i neupitne nutritivne vrijednosti, tj. često naglašavanog blagotvornog učinka na zdravlje. Trudim se i dalje jesti raznoliko, pa će se tako u mojoj prehrani pored najčešće korištenog maslinovog naći i bučino, laneno, suncokretovo, repičino, kikirikijevo, …

Komentari (10) - # četvrtak, 16.04.2015. - 23:01


* Pečeni filet soma, kuhana tjestenina i dinstani kupus na kokosovom ulju ... kalorije: 540
20 dag fileta soma (129 kcal / 10 dag ... 240 kcal)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
10 dag kupusa (30 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
0,1 dl ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar, miks začina za ribu

- ribu posoli i ispeci na ulju iz spreja
- dinstaj kupus na kikirikijevom ulju, začini solju i paprom
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi, pomiješaj s kupusom i serviraj uz ribu


Mora li se baš raditi na ulju od kikirikija?
Naravno da uopće ne mora, gotovo ništa, pa ni to ;)


Kikirikijevo i repičino, navodno su dobra ulja za pečenje. Repičino je jeftino, dok je kikirikijevo znatno skuplje, ali ni blizu dobrom maslinovom ili bučinom. Nisam osjetio neki poseban okus, ali dobro, zanimalo me, i moja je radoznalost zadovoljena.

Kupus lako zagori, pogotovo ako je tanko rezan, a dinsta se na vrlo malo ulja. Ima tu i neka spika s karamelizacijom, ali čini mi se da će sve ostati tek na priči.

Nepovoljno kod ovog jela je potreba za dvije tavice i loncem, pa kada se još radi tek jedna porcija, ispada nekako i ne baš ekonomično.

Kikirikijevo ulje navodno ima oko 819 kcal na 10 dag. U receptu sam naveo standardnu vrijednost za ulje, jer vjerujem da će rijetko tko koristiti kikirikijevo, što vrijedi i za mene.

Komentari (7) - # srijeda, 15.04.2015. - 22:28


* Kunić, grašak i mrkva na lešo, tj. kako te volja … kalorije: 525
15 dag kunića (140 kcal / 10 dag ... 210 kcal)
15 dag graška (80 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
15 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, šareni papar

- sve usitni kako te volja i skuhaj, isto kako te volja
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja i začini kako te voljaUskrs je prošao,
zeko narastao, voda u loncu uzavrela i eto ti tužne priče ;)Kunić je skuhan u ekspres loncu, kao i povrće, i to je to. Nije ovo gastronomski vatromet, ali radi se o nutritivno sasvim korektnom jelu. To što sam sve prekuhao i nije osobito bitno. Naravno, idući puta će biti bolje, valjda, tj. ako će raditi netko drugi, ili se pak ja ipak malo više potrudim.P.S. Može li čovjek radi samo ono što voli. Imali smisla jesti samo ono za što mislimo da nam je najfinije ili su logičniji neki drugi kriteriji, kao i uvažavanje situacije u frižideru, smočnici, … novčaniku, glavi. Nema upitnika, zar ne.

Komentari (7) - # utorak, 14.04.2015. - 18:28


* Šunka, kuhani grah i mladi luk s bučinim uljem … kalorije: 590
10 dag šunke (260 kcal / 10 dag … 260 kcal)
10 dag kuhanog graha (110 kcal / 10 dag … 110 kcal)đ
10 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag … 40 kcal)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag … 180 kcal)
sol, šareni papar

- pripremi kao salatuIdealno je vrijeme za smanjiti klopu, a više šetati ;)


Slatka je briga jesti finu šunku nešto češće nego je uobičajeno. Moglo se raditi i u toploj varijanti, tj. sve dinstati, ali ne na bučinom nego na primjer na ulju od kikirikija. Mladi luk na placu sada košta kao i prije Uskrsa, 5 kn za pušlek. 10 dag je malo puno u odnosu na ostale namirnice, ali dobro, pojačao sam ulje, pa je moglo proći kao odličan vikend obrok.


Što reći, tko ima, tko mu kriv, a tko pak nema, nema …P.S.
Maksimir je bio uobičajeno ugodan i u Nedjelju,
iako znatno življi i osjetno manje miran nego inače.

Komentari (12) - # ponedjeljak, 13.04.2015. - 20:19


* Hladno dimljeni kare, kruh Agramer, kefir i ananas ... kalorije: 400
5 dag hladno dimljenog karea (120 kcal / 10 dag ... 60 kcal)
5 dag Agram kruha (290 kcal / 10 dag ... 145 kcal)
2 dl kefira (60 kcal / 10 dag ... 120 kcal)
15 dag ananasa (50 kcal / 10 dag ... 75 kcal)Tekstura hladno dimljenog karea podsjeća na losos, ali okus je bitno drugačiji. Obzirom da se radi o gotovo sirovom mesu neobično je mekano i podatno. Ovo je jedan od najboljih narezaka koji sam jeo u zadnje vrijeme, ako ovu deliciju uopće možemo svrstati u tu kategoriju.

Agram kruh je neobičan. Dosta je suh, a sastav mu je puno složeniji od kruhova koje sam ja radio.

Sastav Agram kruha (kruh produljene svježine s dodatkom prženog slada): pšenično brašno, voda, sjemenke suncokreta, raženo brašno, ražena prekrupa, sojina prekrupa, pšenična prekrupa, kvasac, pšenični gluten, sjemenke lana i sezama, zobene pahuljice, kuhinjska sol, prženi slad, emulgator: E472e, tvar za tretiranje brašna: askorbinska kiselina, konzervans: E282.

Naravno, kome više tako paše, uzeti će svježu i meku kajzericu od bijelog brašna. U toj će kombinaciji nježni hladno dimljeni kare još više doći do izražaja. Kada ne bi gledao na nutritivne preporuke svakako bi izabrao upravo ovu kombinaciju. Dapače, još bi na pecivo namazao i malo putra, ali eto, ovo je uglavnom ipak neka druga priča, valjda.

Čišćenje ananasa može biti umjetnost i istinska vještina, a može i onako zdravo seljački, rez gore, dolje, okolo sa strane, pa na šnite i onda još maknuti sredinu i to je to. Kako god, ovaj je bio zreo, sladak i pun okusa.P.S. Maksimirska špica, i okolica, nisu podbacile, kao i obično vikendom. Osim psa, kornija i mene, sve su imale tamne naočale.


Komentari (9) - # subota, 11.04.2015. - 20:16


* Salata za gablec: Kuhana jaja, grah, kisela paprika, list peršina i bučino ulje ... kalorije: 460 kcal
10 dag jaja (150 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
10 dag graha, kuhani (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
10 dag mini paprika (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,2 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
list peršina, šareni paparUskrs nije samo šunka, naravno, tu su i jaja ;)


U mojoj obitelji, kada nešto više nije interesantno, onda je to moja briga. To je ona priča da je nakon Uskrsa svima na vrh glave i šunke i jaja, bogu hvala na šansi za obijest. Bez obzira na to ovo je sasvim ukusan i prihvatljiv obrok. Mini paprike su poklon, pa ne znam puno o njima, ali uz kiselost, pomalo, ili više, ljute su, baš kako volim.


Umjesto voća, za gablec uglavnom popijem šumeću tabletu C vitamina ili vitaminski koktel.


Na tanjuru i u posudi za gablec isto je jelo, a na izgled ...P.S. Želja da nešto kažem proporcionalna je mojoj nesigurnosti u to što imam potrebu izreći. Jednom, moći ću biti miran, živ i šutjeti, ali daleko sam još od toga.

Komentari (6) - # petak, 10.04.2015. - 02:01


* Šunka, tjestenina i kiselo zelje … kalorije: 430 kcal
5 dag šunke (260 kcal / 10 dag … 130 kcal)
5 dag tjestenine (360 kcal / 10 dag … 180 kcal)
15 dag kiselog zelja (20 kcal / 10 dag … 30 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, češnjak, čili

- dinstaj šunku i kiselo zelje na češnjaku i ulju, začini
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijediUskrs na stolu obično potraje još koji dan ;)


Trebao je biti papar, a ne čili, pogotovo ne ovako jak, ali eto, tako je ispalo. Krepale baterije, i što sad. Mlinček za čili je ručni. Dinstano kiselo zelje nije ono što se dobije sa svježim, ali eto, imam viška baš kiselog. Sve u svemu sasvim konkretan i korektan obrok, iako ne traži repete.P.S. ... napišem komentar u kojem iskreno dajem dio sebe, a onda me "razveseli" činjenica da je autor zabranio komentiranje. To me još i ne pogađa toliko, jer šamar je bolan, ali trenutan i ne nosi iščekivanje. Puno je teža situacija kada ostavim komentar za koji vjerujem da vrijedi, pa dolazim kao pas nadajući se bar nekoj verbalnoj kosti, tj. reakciji, a ona tako često uporno i završno izostaje, što me istinski izluđuje. Bio bi totalni idiot da iz svega toga ne naučim bar nešto. Oni koji čitaju shvatit će, ostalima ionako nije stalo. Moram priznati da je tako i pošteno. To smo, što jesmo i tu smo, gdje već jesmo. Nema mi druge nego prihvatiti činjenice, i postaviti se prema njima najbolje što znam. Za sada mi pada na pamet samo jedan blog koji ću ubuduće redovno komentirati, bez ikakvih računica. Srećom, radi se o blogu koji ionako smatram najboljim na blog.hr-u. Ostalo, što uleti, uleti, bez reda, pravila i očekivanja. Hvala na pažnji, bilo mi je drago, a dati ću sve od sebe da tako i ostane, potpuno neovisno o reciprocitetu koji nije nikada do sada izostao u sličnim pokušajima, pa znam da neće ni ovaj puta. Ako dobri bog da, možda sam napokon za to i zaista spreman. Do sada, svaki sam puta, prije ili kasnije popustio, i nastavio po starom, ali eto, novi je dan, noć, ili što već. Živi bili, pa vidjeli.

Komentari (7) - # srijeda, 08.04.2015. - 20:43


* Kuhana šunka, jaja, mladi luk, mini rajčica, tost, hren s brusnicama i bučino ulje ... kalorije: 465

5 dag kuhane šunke (260 kcal / 10 dag ... 130 kcal)
5 dag jaja (50 kcal / 10 dag ... 75 kcal)
5 dag integralnog tosta (250 kcal / 10 dag ... 125 kcal)
10 dag mini rajčica (25 kcal / 10 dag ... 25 kcal)
5 dag mladog luka (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, hren s brusnicamaOva je šunka kupljena kao pečena, ali okus joj je kao da je dobra kuhana, i meni je to sasvim u redu. Imam i jednu dimljenu. Biti ću zadovoljan ako će okusom i teksturom pratiti ovu. Dvije su samo zato što se nisam mogao odlučiti koju ću uzeti.


Moram priznati da jako volimo ovakve obroke. Sve je fino, količine su vrlo umjerene, a ima i taj mali ekstra štih. Iako bi to očekivao od hrena s brusnicama, u ovom slučaju je to sasvim sigurno bučino ulje. Ovo je navodno hladno prešano i zato je skupo. Nadam se da i vrijedi. Po okusu ga ne bi znao razlikovati od standardnog bučinog ulja, tj. u tom smislu je jednako izvrsno.P.S. Volim Maksimir. Danas je bio osobito lijep. Očekivano malo ljudi, a puno mira, cvrkut ptica, cvijeće i ... kauboj.
Komentari (11) - # nedjelja, 05.04.2015. - 22:54


* Pureći mali batak od krilca, mladi krumpir i mladi matovilac ... kalorije: 515

15 dag purećih krilca (170 kcal / 10 dag ... 255 kcal)
20 dag mladog krumpira (80 kcal / 10 dag ..., 160 kcal)
5 dag matovilca (20 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, šareni papar, jabučni ocat, čili

- peci krumpir i pureća krilca sat i 15 min. na 200 st., na pola okreni
- serviraj uz salatu od matovilca, nježni mladi krumpir ubi u pojam čilijemKoliko je masnoće iz krilca, tj. kože, otišlo u krumpir, i koliko je ostalo na papiru za pečenje, tko bi to znao. Baš zato, u rijetko kojoj ozbiljnijoj dijeti ćete naići na pureća krilca. U životu, naići ćete na svašta. Da, znam, nakon gotovo tisuću postova sve više ili manje liči na nešto već viđeno, ali eto, ovaj obrok nije do sada prezentiran. Ukusno jelo, bez dvojbe.

Dok ja "mudrujem" na blogu vrijedna ženica mi je ofarbala jaja.

P.S. Matovilac nije nešto osobito mladi, ali učinilo mi se prigodno i njega počastiti već nekim opće poželjno prihvatljivim epitetom. I da, danas na placu, pušlek mladog luka i po 10 kn, a inače 5 ili manje. Pisanice, jaja od kunu obojena lukom, peršinom, ... 5 kn komad. Eto, da su kumice političari ili bankari, ne da bi ljudi ostajali samo bez kuće i auta, nego bi od onih koji prežive i gaće rijetki zadržali. Da, to je moja Hrvatska, pohlepna i žalosno uklopljena u opće trendove. Kada onima s dna hijerarhije daš šansu da pokažu tko i što su onda vidiš zašto ne smiju vladati. Nije lijepo što sam to primijetio, ali eto, jesam. Sretan Uskrs svima, pa i njima, ma tko se u tome našao, ja malo svog čisto ljudskog jada, a možda i jala, neprimjereno i neprigodno istresoh, ali eto, što kaže moja omiljena filmska rečenica: "Nitko nije savršen!", i znam, bog će mi i to oprostiti, jer njemu je zamjeranje strano, za razliku od ljudi, pa i onih kao što sam ja.

Komentari (6) - # subota, 04.04.2015. - 21:36


* Losos s češnjakom, peršinom, maslinovim uljem i limunom na integralnom tostu uz mini rajčice i mini paprike ... kalorije: 360

6 dag atlantskog lososa (182 kcal / 10 dag ... 109 kcal)
2,5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag ... 58 kcal)
4 dag mini rajčice (26 kcal / 10 dag ... 10 kcal)
6 dag mini paprika (26 kcal / 10 dag ... 16 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
1 dl Istarske malvazije (77 kcal / 10 dag ... 77 kcal)
sol, češnjak, list peršina, sok limuna

- ispeci odrezak lososa kako hoćeš i začini ga svime navedenim
- serviraj uz svježe mini rajčice i mini paprike
plan a) Kanadski divlji losos i Veralda, Malvazija Istarska Prestige, 2009


plan b) losos uzgojen tko zna gdje i Malvazija, Laguna, 2013


Ovo je primjer obroka iza kojeg stojim, vrlo osobno.

Svako protivljenje, zamjene ili kritika izazvat će tek osmjeh ;)

P.S. Aloha ...

Komentari (10) - # četvrtak, 02.04.2015. - 22:23


* Špageti, tikvice i feta sir ... kalorije: 450

5 dag feta sira (260 kcal / 10 dag ... 130 kcal)
5 dag integralnih špageta (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
25 dag tikvica (20 kcal / 10 dag ... 50 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, češnjak, šareni papar, list peršina, čili

- skuhaj špagete u slanoj vodi, ocijedi
- dinstaj tikvice na češnjaku i maslinovom ulju, posoli
- tikvicama dodaj špagete i feta sir, začini paprom i svježim peršinom
- kod serviranja dodaj i malo čilija


plan a) zanemari sve i napravi neki obrok skroz po svom

plan b) napravi otprilike kako je navedeno, samo nemoj pretjerati s čilijem

Kulinarski jednostavno, gastronomski i nutritivno, prihvatljivo ;)

Štopao sam vrijeme ulaska u kuhinju i izlaska s porcijom na tanjuru. Ispalo je 28 minuta, što je neobično obzirom da sam tikvicu dinstao u vrijeme dok su se kuhali špageti, a to je bilo 8 minuta. Dio vremena je otišao na zakuhavanje vode, a dio tko zna gdje. Htio sam reći, ne treba podcjenjivati vrijeme koje netko provede u kuhinji da bi nam napravio obrok, pa makar to bili i mi sami.

Ovakvom pripremom tikvice su polusirove, češnjak malo pogori, ... ali ako pretjerate s čilijem, sve to je potpuno svejedno.

Okrugla tikvica je štos, ali radi se o istoj namirnici. Možda je malo bučasta, s izraženijoj koštičavom sredinom. Forma može biti i kockasta, biti će to tu negdje, valjda.

Komentari (7) - # srijeda, 01.04.2015. - 20:35


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se