minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Patka, mini rajčica i matovilac … kalorije: 539 kcal ... pa mlinci, dimljeni sir, ajvar i čokoladne školjke





15 dag patke (276 kcal 10 dag … 276 kcal)
10 dag mini rajčice (25 kcal / 10 dag … 25 kcal)
5 dag matovilca (20 kcal / 10 dag … 10 kcal)
0,1 maslinovo ulje (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, šareni papar, jabučni ocat

- posoli patku i peci u pećnici otklopljeno 1 sat i 15 minuta na 200 st. *, na pola okreni
- serviraj uz salatu od matovilca i mini rajčica,standardno začinjenu

* ovo se odnosi na patku od 2,2 kg



Kalorije za patku se na netu protežu od otprilike 122 do 340. Popriličan raspon, i u ovom sam se slučaju odlučio za okruglih 276 iako sam poprilično uvjeren da to ne odgovara istini. Patka je ostavila puno ulja iza sebe. Ono nije konzumirano u ovom obroku. U sljedećem je tek vrlo mali dio išao u mlince, ali još uvijek ga je puno ostalo, i ne znam točno što ću s njim. I da, patka je bila izvrsna, a salata se savršeno uklopila.


Dan kasnije su išli mlinci s dimljenim sirom i ajvarom. Koristio sam malo ulja od patke. Ni taj obrok nije bio preobilan, ali nakupilo se više kalorija nego je trebalo, pa neće dobiti svoj post, a uostalom i nije neka posebna ideja, i rijetko tko će je uzeti kulinarski za ozbiljno. Kada gledam ove profi kuhare u žirijima raznih tv kuharskih emisija, ti bi me razapeli i utopili u toj žličici pačjeg ulja. Kako god, bilo je 5 dag dimljenog sira, pola malih mlinaca i par žlica ajvara, i ispao je sasvim pristojan obrok.


Volim školjke. Zanimljive su i ove čokoladne. Ne pretjerujem sa slatkim, dapače, zato mi ovakve sitnice traju danima. Ni Mozzart kugle i dukati nisu još riješeni, ma kako fini bili.







P.S. Aloha: Uoči dobro i slavi ga!
Djeluje jednostavno, i prihvatljivo, ali toga se i bojim,
jer toliko sam puta sasvim krivo definirao dobro. Svejedno: Aloha ;)




Komentari (10) - #

utorak, 31.03.2015. - 21:12

* Dimljeni losos, hamby pecivo, majoneza i mini rajčica + kivi ... kalorije: 490





5 dag dimljenog lososa (160 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
7 dag hamby peciva (250 kcal / 10 dag ... 175 kcal)
10 dag mini rajčice (25 kcal / 10 dag ... 25 kcal)
2 dag majoneze (750 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
... 450 kcal

+ 10 dag kivija (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)


Odlično, i to je to ;)

Može uz šampanjac, ili jogurt, a može i Maksimir.







Komentari (11) - #

ponedjeljak, 30.03.2015. - 18:29

* Vratina, krumpir i kiselo zelje pod "pekom" ... kalorije: 495





10 dag svinjske vratine (248 kcal / 10 dag ... 248 kcal)
15 dag krumpira (79 kcal / 10 dag ... 119 kcal)
15 dag kiselog zelja (25 kcal / 10 dag ... 38 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar

- peci poklopljeno u pećnici oko 1 sat i 15 minuta



Nekako se bolje osjećam kada objavljujem ovakva obična jela. Inače, vratinu ne kupujem zbog sebe, ali eto, tu je. U pravilu je uzimam u komadu i zamolim mesara da kompletno odvoji kost. Ovaj puta je na kosti bilo i nešto mesa. Zato sam se odlučio da je ne bacim, nego se pekla u poklopljenoj posudi u pećnici, uz krumpir i kiselo zelje. Ispalo je izvrsno. Ovo meso oko kosti je nekako mekše i sočnije. Meso je nasoljeno nekoliko sati ranije i to se pokazalo kao jako dobro.



P.S. Prije par sati je na stolu bio kavijar, hladno dimljeni kare, carpaccio od lososa s naribanom parmezanom uz preljev od maslinovog ulja i začina, i još par sitnica. Uz to, bila je i roze srebrna radgonska penina. Za desert smo uživali u ... desno je fotka.


P.P.S. Baš sam u dilemi. Objavljivati češće, ili rjeđe?


Komentari (14) - #

nedjelja, 29.03.2015. - 00:44

* Vratina, grah i kiselo zelje ... kalorije: 537





10 dag svinjske vratine (248 kcal / 10 dag … 248 kcal)
15 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag … 162 kcal)
15 dag kiselog zelja (25 kcal / 10 dag … 38 kcal)
1 dag svinjske masti (887 kcal / 10 dag … 89 kcal)
sol, šareni papar

- peci meso na masti u tavici, posoli, neka se zarumene obje strane
- dodaj kiselo zelje i grah iz konzerve zajedno s tekućinom, zapapri
- dinstaj dok se sva tekućina ne reducira


Ako se meso dan ranije posoli i stavi u pac od ulja i češnjaka, biti će mekše i ukusnije, ali već je i sama vratina odmak od osnovne ideje da se rade dijetalni obroci, pa je u tom smislu bolje da se zamjeni nekim posnijim mesom.
Razmišljao sam o pećnici, ali ovako je djelovalo kao jednostavnije rješenje. Kažem djelovalo, jer nije tako ispalo. Da bi meso dobilo boju trebalo je malo pojačati vatru, a to je vodilo „paljenju“ masti, pa sam povrće dodao prije nego sam planirao, a i onda sam ga morao stalno miješati da mi se ne prima. Da sam radio u pećnici, stavio bi sve i čekao da zazvoni jaje sat. Mali je promašaj što ovdje nije bilo češnjaka, ali tako je to kada se obroci rade zbrda zdola. Mogao je ići i list celera, ali eto, nije. Da ne bi bilo zabune, i bez dodatnog začinjavanja, ovo je bio izvrstan obrok. Ono što se ovdje ne vidi je to da je u unutrašnjosti mesa, na mjestima gdje je bilo nešto deblje, ostalo krvavo crvenkasto. Te sam dijelove narezao na rezance i dodatno ih ispekao.

Komentari (6) - #

petak, 27.03.2015. - 19:36

* "Peka": But, krumpir i mladi luk … kalorije: 472





15 dag svinjetine od buta (124 kcal / 10 dag … 186 kcal)
20 dag krumpira (79 kcal / 10 dag … 158 kcal)
10 dag mladog luka (38 kcal / 10 dag … 38 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, čili

- usitni, posoli, peci u pećnici 40 minuta na 200 st.



plan a) umjesto svinjskog buta koristi teletinu, janjetinu, a tko voli može staviti i svježeg jadranskog jastoga, hobotnicu, … ili taman ulovljenu zlatnu Gacku pastrvu, naravno, sve ide pod pravu peku od gusa koju pokrijemo dobrodržećim ugljenim žarom, završno, serviraj uz par kapi dobrog vina, ako je nekome Château Cheval iz 1947 malo skup može proći i Montrachet iz 1978

plan b) sve odradi u pećnici koristeći vatrostalnu posudu i namirnice koje su navedene

Bio sam gost u pećnici, pa nisam koristio vatrostalnu kako sam planirao. Svoju sam porciju stavio u malu pliticu i poklopio zgužvanom aluminijskom folijom, koju sam maknuo pod kraj pečenja. Ispod sam stavio papir za pečenje. Sve sam tek lagano pošpricao maslinovim uljem iz spreja. Kod serviranja sam povrće prelio čepom standardnog maslinovog ulja. Nije mi ovo baš najbolje uspjelo upravo zato što se nisam držao plana. Krumpir je bio odličan, a zeleni dio luka posušen, baš kao i meso. Gastronomski je malo podbacio, ali nutritivno sasvim korektan obrok.




P.S. Jelo prezentirano u postu je bilo na stolu jučer, ova hobotnica danas. Ostaci nesretne hobotnice će biti i sutra, ali na salatu. Svejedno, neće dobiti svoj post, jer nije ispunila makar minimalna očekivanja. Jasno vam je da ne mogu grditi kuharicu, pa ću reći da sam nabavio lošu hobotnicu. Eto, desi se.

Komentari (11) - #

srijeda, 25.03.2015. - 22:29

* Jetrena pašteta s medvjeđim lukom, tost i kisela paprika … kalorije: 274




5 dag jetrene paštete s medvjeđim lukom (265 kcal / 10 dag ... 133 kcal)
5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag … 115 kcal)
10 dag kisele paprike (26 kcal / 10 dag … 26 kcal)
češnjak, list celera, šareni papar, tri kapi maslinovog ulja



plan a) Uzgojiš pile na prirodnoj hrani do konzumne veličine, i onda ga dobrohotno pustiš u prirodu da uživa u punoj slobodi, Kada ti se izbezumljeno vrati doma, jer mu je život u šumi stresan, kokni ga i od jetra napravi malo odlične domaće paštete. Jetra dinstaj na ulju i luku. Umjesto ulja možeš koristiti i domaću mast. Kada se ohladi, dodaj kuhano jaje i kisele krastavce. Sve dobro samelji. Uz takvu paštetu je obavezan domaći kruh od žitarica cjelovitog zna, i naravno, iz eko uzgoja. Serviraj uz kisele paprike koje si sam uzgojio, također u čistom eko uzgoju i od njih napravio pravu prvorazrednu domaću zimnicu. Da bi bile bolje, neki vele da je paprikama dobro puštati harmoničnu i umirujuću muziku, osobito za puna mjeseca.

plan b) Kupi gotovu paštetu u marketu. Namaži je na dobar friški kruh, pecivo ili tost. Otvori staklenku kupljene kisele paprike, serviraj koliko ti se hoće, malo začini i uživaj. Ipak, ne pretjeruj s proizvodima tipa industrijske paštete. Ako ne svijetliš u mraku, znači da je sve u redu.

Nije ovo veliki obrok, ali nije ni sve na slici. Na kraju sam ovu šnitu tosta i paštete preklopio još jednom šnitom, što je ukupno dalo navedenih 5 dag tosta. Paštetu nisam razmazao tek tako, čisto da izgleda drugačije. U svrhu bolje fotografije sam sve malo pošpricao maslinovim uljem iz spreja, ali nisam dobio pozitivan efekt kakav sam očekivao. List celera i češnjak su došli nakon što mi se slika obroka bez njih učinila pusta. Eto, jedna takva je sa strane.

Inače, ovo je industrijska pašteta, povoljne je cijene, sigurno nije neke lude kvalitete, ali je baš ukusna. Medvjeđi luk je specifičan. Uz poseban ukus daje i nešto zanimljivu teksturu nego je to slučaj kod klasičnih pašteta. Imaju varijantu sa zelenim paprom i šunkom. Ta sa zelenim paprom je isto odlična i posebna. Kao i kod većine ovakvih proizvoda, nešto je više soli, pa će se dobro uklopiti jogurt, kefir, čaša mlijeka ili čaj.

I još mala sitnica, radi se o pašteti od svinjske jetre, ali meni se baš svidjela asocijacija na pileću. Možda zato što baš ovih dana uživam i u domaćoj pašteti od pilećih jetra po receptu iz plana a ;)



P.S. Još ću jednom istaknuti, ne promoviram ništa, tek svjedočim što u stvarnosti jedem. Jedan dan je to kavijar, losos, smuđ, … drugi pašteta, grah i zelje, … Vjerujem da je dobro jesti umjereno i raznoliko, pa nam možda ni one upitno primjerene komponente u hrani neće doći glave, ili bar ne tako brzo. Isto vrijedi i za same osnovne namirnice. Ja ne živim u nekom izoliranom kutku svijeta gdje su zrak i vode čiste, hrana iz mog vrta, vino od mog grožđa, a od stresa nema ni s, ne, dapače, živim u ljudskoj ludnici i dobro moram paziti kako prelazim cestu. Naravno, i meni je mobitel stalno na uhu, okružen sam elektronikom, žurbom, izborima i ponudom koju je nemoguće konzumirati, ma koliko ponekada htio i ma koliko se žurio da u jednom danu provedem dva. Moja realnost je život koji u mnogočemu podrazumijeva kompromise. Moje osobne mogućnosti, da ne velim ograničenja, također su integralni dio ove priče. U nekim drugim okolnostima, ili neki drugi ja, možda bi sve sasvim drugačije. Razumijem one kojima je privlačnije igrati se s ribama nego ih jesti, one koji ne podnose filtere tipa jetra, ili meso uopće, ili ako neće ništa što nije strogo eko, ili … ali obzirom da nisam liječnik, nutricionista, pa čak ni gastronomski ili životni revolucionar, ja ću probati još neko vrijeme ovako brljati, malo kao po starom, a može malo i po nazovi novom. Jedino čega bi se uistinu htio odreći su neumjerenost i jednoličnost.




* Dimljeni svježi kravlji sir i hladno dimljeni kare …


* Junetina na saft s njokima uz salatu od rikole, rotkvice i kukuruza …



Nemam točne sastojke, pa neću ni objaviti, ali eto, čisto kao ilustracija ideje.

Komentari (6) - #

utorak, 24.03.2015. - 20:03

* Kokos i mlijeko … kalorije: 376




10 dag kokosa … 376 kcal

- ošišaj dlake s kokosa (nožem ili gulilicom za povrće)
- svrdlom vadičepa probuši bar jedno od tri mala udubljenja koja kokos ima oko vrha
- tekućina koja je u njemu nije osobito ukusna, a možda nije ni ispravna, ako sumnjaš, baci
- lupaj ga tupim dijelom sjekirice kako bi pukao po sredini (prvo će napuknuti)
- razdvoji bijelo meso i tvrdu koru, oguli tanku koricu koja je između (gulilicom za povrće)
- naribaj meso kokosa, prelij ga kipućom vodom i pričekaj bar 30 minuta, ocijedi



plan a) sjedi pod kokosovom palmom, u hladu, da ne pogoriš, ali ne toliko blizu da bi ti kokos pao na glavu i čekaj, kada kokos napokon padne sredi ga mačetom u dva poteza

plan b) kupi kokos u merketu, promućkaj ga da znaš da u sebi ima tekućinu koju ćeš baciti, onda kreni s postupkom koji sam opisao u prostoru u kojem obično piše recept

plan c) kupi gotovo kokosovo mlijeko, ribani kokos, brašno, ulje ili što god hoćeš

Da sam bio siguran u svježinu kokosa popio bi njegovu svetu vodicu, ovako, tek sam je probao, a ostalo bacio. Obzirom da nije fina mogla bi biti baš zdrava. Ne znam zašto, ali iznenadila me masnoća, a čak i lagano slankast okus samog mesa. Ne treba podcijeniti njegovu čvrstoću, a pogotovo ne koru. Zdušno ih razdvajajući pukao mi je vrh noža, pa se cijena od par kuna, koliko je sam kokos koštao, znatno umnožila. Meso sam prvo naribao na ručni ribež, a onda sam ga još usitnio u blenderu.

Završno dobiveno mlijeko je pitko, ali treba biti oprezan s količinom vode kojom se prelije. Ja sam stavio oko pola litre i čini mi se da je to bilo previše, pa je mlijeko bilo nešto rjeđe. Ako vam to mlijeko odstoji u čaši izdvojiti će se tanki bijeli gusti masniji dio, dok će ispod ostati više vodenkasto. Ostali ukućani su ga jedva probali, i ne samo da ih nije oduševilo nego im je bilo bez veze. Meni koji sam sve odradio moralo je biti bolje. Kako god, bilo je zanimljivo upoznati se s ovako egzotičnim plodom.

P.S. Na komentare sve više i sve češće ne znam što bih rekao, pa malo apstiniram, nadam se da mi nećete previše zamjeriti. Kako ću sutra, uistinu pojma blagog nemam.
















P.P.S. Šetnja je u điru, gotovo svaki dan, ali vikendom sam u pravilu u Maksimiru, i to je nešto posebno lijepo, jer iako obožavam ono što svi podrazumijevaju kao Zagreb, asfalt i priroda, ipak, dva su svijeta različita. Ne čini jedna kornjača proljeće, ali eto, došlo je, definitivno.

Komentari (12) - #

ponedjeljak, 23.03.2015. - 21:30

* Skuša, grah, miješana salata i bučino ulje ... kalorije: 586





20 dag fileta skuše (182 kcal / 10 dag ... 364 kcal)
10 dag graha, kuhani (108 kcal / 10 dag ... 108 kcal)
10 dag kisele miješane salate (24 kcal / 10 dag ... 24 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, čili

- skušu filetiraj, posoli, ispeci na ulju iz spreja, začini čilijem
- serviraj uz miješanu salatu, kuhani grah i bučino ulje



plan a) upecaj skušu i odmah je pripremi na brodu na gradelama od čokota vinove loze, serviraj uz domaću salatu od miješanog povrća, kuhanog domaćeg mladog graha i ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobivenog mljevenjem maslina u kamenom mlinu

plan b) kupi skušu u marketu, frišku, ali na akciji, filetiraj je u 4-5 poteza, ispeci je na tavici, otvori konzervu graha i teglicu miješane salate, upotpuni pristojnim čistim bučinim uljem, da bi vizualno dobila malo živosti, skušu začini čilijem

Za filetiranje skuše koristim veliki nazubljeni nož koji je inače namijenjen rezanju kruha, i ide mi odlično. Odrežem glavu i rep, rasporim trbuh i s dva reza sa svake strane kralježnice dobijem lijepe filete. Od 40 dag koliko je bila teška neočišćena skuša, dobio sam 20 dag fileta. Cijena joj je bila oko 22,49 na akciji, što implicira da su fileti koštali oko 45 kn za kg. Ovaj vrlo ukusan obrok je koštao manje od 15 kn. Da sam skušu uzeo u meni uobičajenim količinama, tj. 10 dag po obroku, cijena porcije bi bila oko 10 kn. Obje kombinacije su mi prihvatljive.

Tko misli da ovakav filet nema kosti, zapravo nema pojma, a kome pak smeta svaka košćica u ribi, bolje da se ribe i ne laća. Ostali bi mogli sasvim lijepo uživati u ovakvom obroku ;)




Komentari (12) - #

subota, 21.03.2015. - 10:33

* Tortellini s ricottom i špinatom, i umak od crnih maslina i rajčica … kalorije 490





10 dag tortellina s ricottom i špinatom (293 kcal / 10 dag … 293 kcal)
5 dag crnih maslina (129 kcal / 10 dag … 65 kcal)
20 dag paradajza (21 kcal / 10 dag … 42 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, češnjak, list celera, čili

- skuhaj tortelline u slanoj vodi, ocijedi
- očisti i usitni paradajz, masline, češnjak i list celera
- na maslinovom ulju dinstaj masline i paradajz, posoli, dodaj češnjak i list celera
- kod serviranja samelji malo suhog čilija po tortellinima, pa ih prelij umakom



plan a) sami napravite svoje tortelline, koristite integralno brašno, svježi domaći špinat, Ricotta affumicata će biti dobar izbor sira (obavezno mora biti dimljen na dimu drveta kestena ili eventualno hrasta, nikako bukovina i klek), paradajz, naravno domaći, eko, za masline preporučam sortu Carbonera femmina di Dignano (Peroj, Fažana, BVodnjan)

plan b) kupi gotove njoke, nadaj se da je u njima više ili manje to što piše, i sve ostalo kupi u obližnjem marketu ili na placu, kako već ispadne, odradi to bez puno petljanja i uživaj u životu, jer kod osjećaja se ne radi o apsolutnim vrijednostima i činjenicama, nego o tvom odnosu prema njima


P.S. U svijetu mašte kakav možemo vidjeti u različitim profesionalnim tv kuhinjama, sve je tako lako. Što god poželimo je na dohvat ruke, i svega ima taman koliko nam treba, a na kraju sve uvijek ispadne fenomenalno. Ali eto, život je to osmislio malo drugačije. Ono što nam se nudi nije izbor iz snova, nego istinski izazov da stvarno dobivenim kartama odigramo dobru partiju. Lako je odbaciti sve što se smatra viškom, tj. nije teško u mislima izabrati jastoga netom izvađenog iz mora umjesto "prave" paštete, ili vrhunski domaći namaz na friškom integralnom pecivu umjesto starog kruha i tek kojeg zrna soli, ali, ali, ali ...

I da, za one koji će pročitati samo naslov i zadnju rečenicu, ili za one koji se ipak tek pitaju kako je ispalo ovo jelo, odgovor je jednostavan, izvrsno.



Ove zanimljive knjige su tu već neko vrijeme, ali nikako da im posvetim dužnu pažnju, a i priprema moje kuharice je malo zastala. Eto, ne ide puno stvari u isto vrijeme. Logično je filtrirati, selektirati i na kraju izabrati ono što je prioritet. Problem je što veći utjecaj ima komocija, inercija i indolentnost, nego zdrava logika, ali eto, ljudi smo, i nikada se ne zna nosi li idući dan nešto dobro i za nas.

Komentari (11) - #

petak, 20.03.2015. - 07:23

* Gablec: Mozzarella, tuna, grah, masline, kiseli krastavci i list celera ... kalorije: 497





5 dag mozzarelle (299 kcal / 10 dag ... 150 kcal)
5 dag tune (144 kcal / 10 dag ... 72 kcal)
10 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag ... 108 kcal)
5 dag crnih maslina, bez koštica (142 kcal / 10 dag ... 71 kcal)
5 dag kiselih krastavaca (12 kcal / 10 dag ... 12 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
list celera



Ponešto ostane od prethodnih obroka,
a nije teško ni dodati, i eto, gablec, koji to nije, tu je ;)



Recimo da je ovo bilo zamišljeno kao salata, a svakako je spremljeno i odneseno sa mnom na posao. Na kraju, igrom slučaja, vratio sam ovaj nesuđeni gablec doma netaknut. Podgrijao sam ga u woku. Dodao sam i list celera. Dosta okusa, čak malo i previše. Dobro da nisam dodao i češnjaka, a dvojio sam. Masline mi nisu najbolje, ali to vrijedi samo za one uzete direktno iz teglice. Te iste, ali malo dinstane, da ne velim pečene, sasvim su druga namirnica, u pozitivnom smislu. Celer je definitivno obogatio ovaj obrok, a za razliku od termički neobrađenog originala, rastopljena mozzarella je također prilično drugačija namirnica. Sol je obično u prvoj postavi začina, ali ovaj puta je nema, i nije falila. Tuna konzervirana bez ulja, rekao bih, bolja mi je od one standardne "pojačane". Neobično je ugrijati kisele krastavce, ali fakat paše, valjda za okusni kontrast.


P.S. Netko ne voli mrkvu,
i meni je to skroz u redu, ta ljudi smo, a ne zečevi ;)

Komentari (10) - #

srijeda, 18.03.2015. - 07:20

* Pizza … kalorije: u pravilu previše, ali …






P.S. Ako je iznimka, i ako se baš jako ne pretjera, i pizza može proći. Danas sam za doručak pojeo krišku (osminu) bez kore i bilo mi je sasvim dovoljno. Dan ranije, izašao sam s društvom malo van Zagreba. Pojeo sam pola pice, ove iste i isto bez kore. Bilo me je sram pojesti manje, jer su i cure od 50-tak kila pojele tu negdje. Veliki dečki su smazali cijelu. Eto, nekada sam bio među onima koji pojedu najviše u društvu, danas je to bitno drugačije. Čak i žena može bolje potegnuti od mene. Kako god, pizza je bila zanimljiva, ukusna, obilna i veća od standarda. Da nije bilo pokušaja prevare kod plaćanja, preporučio bi pizzeriju, ovako neću.

* Pizza ... 770 kcal
* Pizza (šunka, sir, rajčica) ... 800 kcal
* Pizza od tortilje sa sirom (i dimljenom ...) ... 500 kcal
* Pizza: Lisnato tijesto, mozzarella i sjeckana rajčica ... 450 kcal


Komentari (10) - #

ponedjeljak, 16.03.2015. - 19:09

* Mozzarella, grah, paprika, češnjak, list celera i maslinovo ulje ... kalorije: 451





6 dag mozzarelle (299 kcal / 10 dag ... 179 kcal)
12 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag ... 130 kcal)
20 dag rog paprike (26 kcal / 10 dag ... 52 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, češnjak, list celera

- očisti i nareži papriku, dinstaj je na malo maslinovog ulja, posoli
- očisti i nasjeckaj češnjak, dodaj paprici, dinstaj dok ne pusti miris
- dodaj grah iz konzerve, zajedno s tekućinom u kojoj je u konzervi
- kada se tekućina reducira dodaj celer i mozzarellu
- miješaj dok se sir ne otopi



Ne možemo i nećemo o ukusima,
a što je bolje, još je manje za raspravu ...


Ovo je obrok koji mene obara s nogu.

Prepun okusa, mirisa i ugode koju pruža.
Što više poželjeti, od nečeg tako trivijalnog,
kao što je hraniti i zadovoljiti osnovne potrebe.

P.S. Sve je trajalo tek oko 15 minuta, da, ...
nekoj i nekom malo, drugima aman taman.
Naravno da sam dvosmislen, kao i obično ;)


Komentari (14) - #

subota, 14.03.2015. - 19:03

* Vratina, batat i kelj s češnjakom i maslinovim uljem ... kalorije: 535





10 dag svinjske vratine, bez kosti (248 kcal / 10 dag ... 248 kcal)
15 dag batata (86 kcal / 10 dag ... 129 kcal / 10 dag)
15 dag kelja (45 kcal / 10 dag ... 68 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (90 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, češnjak, čili, kim

- meso posoli i ispeci na mrvici ulja iz spreja
- batat i kelj očisti, nareži i skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- kod serviranja povrće prelij s malo maslinovog ulja
- završno začini sjeckanim češnjakom



Osobni afinitet, da ne kažem ukus,
kao i raspoložive mogućnosti, jednostavno nisu za raspravu ; )


Batat, kelj i češnjak se ponavljaju iz prošlog obroka, ali je vrhnje zamijenjeno maslinovim uljem, a suha puretina masnijom svinjetinom. Zbog vrste mesa, ovo nije jelo koje bi se uklopio u standarde dijabetičke dijete. S druge strane, radi se o obroku s vrlo lijepim okusima, pa je gastronomski vjerojatno mnogima zanimljiviji.



P.S. Volim slobodu u kuhanju. Naravno, ponekada nam je nešto iz tko zna kojih razloga neprihvatljivo, pa uopće nije opcija, ali izbor je uistinu fascinantan. Jedina ozbiljnija prepreka smo mi sami, tj. naša mašta i dobra volja da nešto napravimo.

Komentari (9) - #

petak, 13.03.2015. - 19:34

* Pureća pljeskavica i batat u umaku od kelja i kiselog vrhnja ... kalorije: 471





10 dag mljevene puretine (138 kcal / 10 dag ... 138 kcal)
15 dag batata (86 kcal / 10 dag ... 129 kcal / 10 dag)
15 dag kelja (45 kcal / 10 dag ... 68 kcal)
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (136 kcal / 10 dag ... 136 kcal)
sol, papar, češnjak, čili, kim

- meso posoli i ispeci na mrvici ulja iz spreja, kod serviranja začini čilijem
- batat i kelj očisti, nareži i skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- kelj i češnjak samelji, pomiješaj s vrhnjem
- povrće završno začini kimom



Nutritivno, korektno jelo, ali rijetko će tko tražiti repete ;)


Zanimljivo je kako češnjak ojača kada se svjež samelje. Puretina je uobičajeno suha, ali to nije problem ako smo baš to svjesno izabrali. Batat je ovaj puta bio više bijeli, a ne narančast kako ponekada zna biti. Zelenilo kelja se izgubilo u bjelini vrhnja. Sve u svemu, blijed, ali i odličan obrok.



P.S. Manje je više.
Utjeha malih, ali i čista istina,
jer odnosi su prilično rastezljiva kategorija.


Komentari (11) - #

srijeda, 11.03.2015. - 22:48

* Pureće krilo, kukuruzni kruh, ribani svježi kupus i maslinovo ulje … kalorije: 470





15 dag purećeg krila (160 kcal / 10 dag … 240 kcal)
5 dag kukuruznog kruha (240 kcal / 10 dag … 120 kcal)
10 dag svježeg kupusa (20 kcal / 10 dag … 20 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, jabučni ocat

- pureće krilo posoli i lagano pošpricaj uljem iz spreja
- peci u pećnici 50 min. na 200 st., na pola okreni
- serviraj uz kruh i ribani svježi kupus na salatu



Ovo je bio test ulja u spreju u kombinaciji mesa i pećnice. U pliticu je stavljen papir za pečenje. Ništa se nije primilo, niti je zagorjelo. Potrošeno je oko 0,01 dl ulja, dakle uistinu zanemarivo, tako da je u salatu mogao ići uobičajeni čep maslinovog. Test je u potpunosti uspio.

Lijevo desno, gore, dolje, isto je, i to je to.



P.S. Fotografijom sljedećeg jela, tj. posta, možda nečeg novog, namirnice, ideje, ... ili pak ponekom crticom iz šetnje, htio sam malo dobiti na dinamici. Slično vrijedi i za efekte igre položaja i svijetla. Slučajni srebrni vatreni krugovi, ostadoše iza mene, valjda, ili bar više, a ne manje, jer eto, ispada da samo zbunjujem, bespotrebno odmičem od osnovne intencije i kompliciram skoro pa skroz bez veze. Dobro da nisam još i muziku vezao, što mi je već par puta palo na pamet. Kako god, lekcija apsolvirana.

Komentari (11) - #

srijeda, 11.03.2015. - 00:28

* Pureća prsa, rajčica, luk, peršin, maslinovo ulje i čili ... kalorije: 460 kcal





20 dag purećih prsa (109 kcal / 10 dag ... 218 kcal)
20 dag paradajza (21 kcal / 10 dag ... 42 kcal)
5 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, svježi peršin, čili

... pečeno, kuhano, ... svejedno ...
ovo su bili ostaci nekih drugih obroka ;)




Ostane puretina neki dan, pa u frižider. Onda se ne pojede salata od paradajza i luka. I sve me to dočeka drugi dan, hladno. Što nego na tavicu, bez dodatne masnoće, ali s puno svježeg peršina, dok čili daje žestinu.



Ovo desno, sa strane, nešto drugo je, ... pa što, nije lav.




P.S. Ponekada subjekt postane objekt, i nevidljivo vidljivo. Kolegica po leći, Olympus štuje, da bi riječ rekao, a djeca, manja, ili veća, svoja veselja imaju, bogu hvala. Život je lijep, ako nisi slijep, ili tu negdje. Poseban pozdrav mojoj najdražoj doktorici, prelijepoj Mariji, uz Južnjačku utjehu, a njenim dobrim sestrama uz okus badema, i ... moj iskreni naklon.

Komentari (7) - #

utorak, 10.03.2015. - 00:37

* Kolači, zabranjeno voće




Znam da je tu jabuka, pa keksi, čokolada, ... šlag ;)

Komentari (13) - #

nedjelja, 08.03.2015. - 22:00

* Pureća prsa i grah salata (grah, luk, bučino ulje) ... kalorije: 456





15 dag purećih prsa (109 kcal / 10 dag ... 164 kcal)
15 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag ... 162 kcal)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, jabučni ocat, svježi peršin, čili

- meso posoli i ispeci na naglo, na mrvici ulja iz spreja
- začini čilijem i serviraj uz salatu od graha, luka i bučinog ulja
- salatu još začini jabučnim octom, solju i netom mljevenim paprom



Kroz prizmu omjera, puno je luka, malo ulja. Gledajući pak zatvorenih očiju, puretina je suha, ali to se u dijetalnoj kuhinji ne smije reći, jer suho je dobro, i u redu, neka je.



P.S. Masno je slatko, ali ... što je krumpir dobar.
Carsko meso, za careve nije, ali za rudare, već i je.

Nutritivno, i stručnjaci se trzaju i ne znaju što bi preporučili, a ima tu i sasvim konkretna financijska komponenta, pureća prsa koštaju 60 - 70 kn, dok se carsko meso može nabaviti i za do 20 kn.

Komentari (9) - #

subota, 07.03.2015. - 22:23

* Filet skuše, integralni tost, masline, peršin, čili i maslinovo ulje ... kalorije: 450





5 dag fileta skuše (170 kcal / 10 dag ... 85 kcal)
5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag ... 115 kcal)
5 dag crnih maslina (140 kcal / 10 dag ... 70 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, svježi peršin, čili



Koliko je bitno kako se namirnice prirede?

Gastronomski, puno,
nutritivno, značajno manje,
kalorijski, uglavnom baš nimalo ;)



P.S. U popisu poslova koje valja odraditi naznačiti prioritete, jedno je, i dobro, ali napraviti popis po prioritetima, nešto je sasvim drugo, tj. izvrsno. Naravno, ako je dio prioriteta i to da se odrade. Hoću reći, prošli post je imao puno dobrog svjetla, ali ... ponekada fali tek češnjak.

Komentari (8) - #

petak, 06.03.2015. - 23:00

* Sendvič od kajzerice, pečenog karea i kečapa uz ledenu salatu … kalorije: 383





10 dag svinjskog karea bez kosti (110 kcal / 10 dag … 110 kcal)
6 dag peciva (256 kcal / 10 dag … 154 kcal)
2 dag kečapa (100 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
5 dag ledene salate (17 kcal / 10 dag ... 9 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, jabučni ocat




Sendviča ima raznih, pa tako i onih u kojima je sasvim konkretan komad mesa. U ovom je bio vrlo ukusan kare pečen na … pogađate, ulju iz spreja. Kečap, kao kečap, tu je poglavito da bi dao malo boje. Iceberg ili ledena salata, ugodno je hruskava, nešto bljeđa od svojih salatnih rođaka, kao da joj je mama svojevremeno bila na tulumu s nekim albino kupusom. Nije ovo na tanjuru sve od salate, ali eto, čisto da se vidi da je tu, a i da tanjur ne zjapi prazan.


Baš čitam ovih dana da nas masovno muljaju s maslinovim uljem, a mi baš pomislili da se vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje može kupiti za punih 35 kn. Uvijek je tako bilo, i biti će, dok god je profit mjerilo uspješnosti i sam cilj, a sredstva i učinak na ljude i prirodu tek sekundarni.


Kajzerica: pšenično bijelo brašno tip 550, voda, pšenično polubijelo brašno tip 850, kvasac, sol, zgušnjivač E412, pšenični gluten, djelomično očvrsnute biljne masti, šećer, margarin (biljne masti i biljna ulja, voda, sol, emulgatori (E322, E471), konzervans E200, regulator kiselosti limunska kiselina, aroma, bojilo E160a), sojino brašno, preželirano pšenično bijelo brašno tip 550, emulgator E472e, dekstroza, regulator kiselosti E341, enzimi, antioksidans E300.
Sadrži: gluten (pšenica) i soju.




P.S. U fokusu dijeta je najčešće restrikcija u prehrani, i to teško može imati ozbiljnu alternativu, ali tjelesna aktivnost je svakako odlično društvo svakome tko mršavi, a svi koji smo imali ili imamo probleme s kilama znamo da smo u tome više ili još više usamljeni, bar u bližem okruženju, jer eto, tko ima svaki dan vremena i volje slušati, tetošiti i biti podrška nekom neodgovornom svatu koji se neraskidivo vezao za neumjerenost i ostale slabosti koje su se našle pri ruci. Hinjenje da znamo, hoćemo i možemo ne može više zavarati nikoga, pa ni nas same, stoga ne bi bilo loše promijeniti taktiku i prestati pričati o dijeti, iako, uvijek je nekako zgodno raditi predstavu i bar malo dramiti. Tako je i meni lakše pričati o kuharici i dalje objavljivati neobavezne postove na blogu, jer znam, ljudi su u svojoj biti dobri, pa tako i ovdje. Uvijek će se naći netko tko će svakom mom cendranju dati podršku, iako bi bilo primjerenije da me se nalupa po turu. Hoću reći, opet sam bio u Maksimiru, i to pješke. Sobni bicikl sam ostavio doma da skuplja prašinu, osim onaj dio gdje sam okačio jaknu. Ove fotke nisu samo iz ove šetnje, nego i iz prethodne, od neki dan,. Eto, to je dobro, tj. šetnje su češće. Svi smo mi NF, naravno, koliko već možemo, i smijemo, prije svega, biti svoji, jer eto, ljudi, životinje i cvijeće, svuda su oko nas, a na nama je da ih uočimo i ugradimo u svoj svijet, ako to želimo.











Komentari (11) - #

srijeda, 04.03.2015. - 22:07

* Pileća prsa i tjestenina u umaku od bukovača i kiselog vrhnja s vlascem … kalorije: 462





10 dag filea pilećih prsa (103 kcal / 10 dag … 103 kcal)
5 dag tjestenine (359 kcal / 10 dag … 180 kcal)
10 dag bukovača (43 kcal / 10 dag … 43 kcal)
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (136 kcal / 10 dag … 136 kcal)
sol, papar, vlasac

- piletinu nareži na kockice i kratko zapeci na ulju iz spreja, dodaj narezane bukovače, posoli, zapapri, podlij vodom, dinstaj 15-20 min., dodaj kiselo vrhnje, serviraj uz tjesteninu, završno začini vlascem


Ovakvi su mi obroci baš dragi. Volim jednostavnu pripremu i kada se osjete pojedine namirnice uključujući i začine. Nježno jelo, nutritivno korektno, a još i ukusno. Predrasuda tipa „piletina i gljive su lagano jelo“ je u ovom slučaju ispunjena, ali da je išlo više ulja ili kockica maslaca, pa kaloričnije vrhnje, neki sir, … vrlo brzo bi se prešao zacrtani kalorijski prag. Naravno, ni od količina se u zbroju ne može pobjeći.

Osim doručka, ručka i večere, ponekada imam obroke koji su negdje između. Ponekada je to juha, a nerijetko i salata, koja je uglavnom laganije povrće s malo maslinovog, lanenog ili bučinog ulja. Kao izuzetak ponekada uleti i neki dodatak, kako je to upravo slučaj u ovoj salati sa strane. Kupljena je vrećica s već pripremljenom, tj. opranom i naribanom, mrkvom, kupusom i ciklom. Začinilo se klasično: sol, papar, jabučni ocat i maslinovo ulje. Pojačanje u kalorijama je došlo u obliku mozzarelle i okusno kao bosiljak.


P.S. Šetnja nije neka jaka tjelesna aktivnost, ali ...




Maksimir, 1. ožujka 2015.

Komentari (13) - #

utorak, 03.03.2015. - 08:46

* But, njoki i umak od prokulica i vrhnja s koprom ... kalorije: 509





10 dag svinjetine od buta (124 kcal / 10 dag ... 124 kcal)
10 dag krumpirovih njoka (161 kcal / 10 dag ... 161 kcal ... 161 kcal)
20 dag prokulica (44 kcal / 10 dag ... 88 kcal)
1 dl kiselog vrhnja, 12% m.m. (136 kcal / 10 dag ... 136 kcal)
sol, kopar

- krumpirove njoke skuhaj u slanoj vodi, ocijedi
- meso nareži na kockice, posoli, ispeci na malo ulja iz spreja
- prokulice skuhaj u slanoj vodi, ocijedi, samelji, umiješaj vrhnje, dodaj kopar



Nježno i ukusno, ali zanimljivo kako su se kalorije s lakoćom nakupile. Sasvim bi se dobro uklopila pileća prsa, ali naravno može i riba, sir, ... ali tako je to u svakom obroku koji objavim. Sve se može zamijeniti nečim drugim iz svoje skupine.

Evo, u obroku koji je slijedio, a fotografija mu je sa strane, bilo je masnije meso, pa njoki zapečeni na njegovoj masnoći s puno češnjaka i rikulom. Ona je tek pošpricana maslinovim uljem i ta je štednost malo kompenzirala kaloričnije meso.



P.S. Još ću jednom ponoviti, ovo nije tipičan gastronomski blog, iako objavljujem u toj kategoriji. Ovo nisu moja najbolja jela, prezentiram svoju običnu svakodnevnu kuhinju, koju sam malo uokvirio s par jednostavnih pravila. Zato je objavljeno preko 900 postova u ove 3 i nešto godine. Ne radim najbolje kombinacije, slažem obroke od onoga što već imam. Rijetko da uopće ponovim baš istu kombinaciju, bar ne namjerno. Eto, ali zato radim kuharicu gdje ću izdvojiti njih oko 100 koji bi trebali biti nekakvi predstavnici s kojima se može lako kombinirati sukladno vlastitim afinitetima i trenutku, pa i stanju u frižideru i smočnici, a sve u onim istim već prije spomenutim okvirima. Jedno vrijeme mi je ideja bila sve strogo definirati i isplanirati u naprijed, ali to nije baš išlo, jer jednostavno ponekada na placu nađete dobar poriluk, a drugi puta su to prokulice, ili je sezona paprika, pa su jedre i žive, a i jeftine, ili je na ribarnicu stigao svježi smuđ, a pastrvi koju sam planirao krvave oči kao da je tri noći lumpala, ... i tako to. Onda dođu periodi da se zabavljam kuhalom na paru, pa ekspres loncem, pa eto ovih dan uljem u spreju. Dodatno, tu su i ostali članovi kućanstva, pa je nerealno glumiti otok. Ponekada nešto kupim zbog njih, a nerijetko ih neka namirnica baš i ne oduševi, pa onda rješavanje postaje tek moj problem, jer uistinu mi nije lako bacati ispravne namirnice. Ponekada uleti i nešto sa strane i tako ... polako završavam još jedan krug izgovora i opravdavanja. Hvala na pažnji i razumijevanju, tj. posjeti, komentarima i podršci, i svima vama, kao i urednicima blog.hr-a. Eto, da, ja sam jedan od onih neskromnih kojima nije svejedno da li ga se čita i primijeti ili ne.

Komentari (10) - #

nedjelja, 01.03.2015. - 00:58

Arhiva:

05/17  • 04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se