minus40kg - kalorijski restoran

* Lungić s roštilja i gravče na tavče (grah, poriluk, rajčica) … kalorije: 424




10 dag svinjske pisanice (115 kcal / 10 dag … 115 kcal)
15 dag graha (108 kcal / 10 dag … 162 kcal)
10 dag poriluka (36 kcal / 10 dag … 36 kcal)
10 dag paradajza (21 kcal / 10 dag … 21 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, crvena slatka i ljuta mljevena paprika


- poriluk kratko dinstaj na maslinovom ulju, posoli, zapapri, dodaj kuhani grah iz konzerve zajedno s tekućinom u kojoj je bio, dodaj konzervu jezgre paradajza u soku od paradajza, smanji vatru, neka lagano krčka dok se sav višak tekućine ne reducira, povremeno promiješaj
- svinjsku pisanicu nareži na ne pretanke medaljone, posoli i ispeci na električnom preklopnom roštilju koristeći malo ulja u spreju, poklopi s gornje strane da se istovremeno peku obje


Gravče na tavče ima recepata koliko je i kuhara, kao i štošta drugo, ali ovo je sasvim dobra osnova. Neki imaju isključive uvjete koji se prvenstveno odnose na grah. Dobar bijeli krupniji grah tetovac je neupitno posebna delicija, ali i mladi nesušeni domaći bijeli, smeđi zeleni, ili šareni koje kupujem od kumica po zagrebačkim placevima kada im je sezona, također su izvrsni, ma kako ih tko zvao. Slijedno mojim očekivanjima i jeftini grah u konzervi je sasvim prihvatljiva zamjena u svakodnevnoj kuhinji. Ne smeta što je nešto sitniji, a u ovom slučaju i crveni. Kome ne paše naznaka slatkoće u ovom jelu treba biti oprezan s količinom crvene slatke mljevene paprike. Često u razna jela dodam čili, ali ovdje baš nisam htio. Inače, još od prošlog smuđa, ideja je bila napraviti zapečeni grah, koji je zapravo sve ovo isto samo što se završno radi u pećnici, a ne u tavici. Iz neutvrđenih razloga se pećnica ovaj puta nije palila.

Svinjska pisanica na roštilju je zapravo bio test ulja u spreju na roštilju. Nije prošao onako dobro kao tavica tj. ipak se u žljebovima dosta primilo. Meso je lagano ispuštalo svoje sokove što je rezultiralo skroz tamno zapečenim udubljenjima. Dio ploče koji je bio u kontaktu s mesom je bio u redu. Ispada da je bolje kada se meso pomalo kreće po skroz ravnoj površini, pa onda nekako pokupi sve to ulje i nema ni blizu toliko primanja, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da je temperatura roštilja znatno veća od one koja se dobije u tavici.

Volim malo sočnije meso, pa bi 5 minuta pečenja s obje strane istovremeno vjerojatno bilo dovoljno. Nezgodno je što nisam vidio kako se meso peče, a dimilo se poprilično, pa sam se oslonio na slobodnu procjenu u kojoj sam ga ostavio oko 8 minuta što je bilo u redu za vanjsku boju, ali sam ipak izgubio dio sočnosti. Roštilj se nije moglo samo prebrisati papirnatim ubrusom da bi odmah bio čist, dapače, sasvim se solidno primilo.





Sibirska kraljica zdravlja, njeno veličanstvo Aronija, i med.

P.S. Puno sam puta naglašavao da prezentiram svakodnevnu kuhinju i dvije su osnovne smjernice. Prvo je to da su jela raznolika i što bliže okvirima dijabetičke dijete, pa su uvijek zastupljene iste grupe namirnica, a količine su skromne. Poseban je oprez s masnoćom, koliko god je u zadnje vrijeme mnogi hvalili. Druga smjernica je da se jela naprave što jednostavnije i brže. Hoću reći, jako volim uživati u gastronomskim bravurama, ali primarna su mi nutritivna kontrola i jednostavnost pripreme. Eto, tko sve recepte doživljava jedino pod prizmom gurmanluka, taj ipak nije na pravom mjestu. Zato je smuđ bio tako jednostavan, zato nije bilo paca za ovo meso s roštilja, i to još električnog, a nije bilo ni suhog mesa ili slanine u grahu, ni … i mali milijun stvari koje su mogle biti, a nisu, niti će ih biti u buduće. Znam da vi koji dolazite redovito to dobro znate, ali kada se negdje promotivno istakne link na ove stranice (hvala uredništvu blog.hr-a) naiđe i pokoji putnik namjernik više, koji će sve pogledati tek letimično i lakonski izvaliti kako je nešto puno bolje napraviti ovako ili onako, a ponekada čak i obavezno baš ovako ili onako, kako već on veli, ili pak neki autoritet, a mnogi od nas znaju da to ipak nije tako. Svatko od nas ima svoje afinitete, prioritete, želje i mogućnosti, a o okusu ukusa da i ne pričamo.


24.02.2015.
komentiraj (11)


* Medaljoni od lažne svinjske pisanice, grah i brokula … kalorije: 444



10 dag mišića od buta (124 kcal / 10 dag ... 124 kcal)
15 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag ... 162 kcal)
20 dag brokule (34 kcal / 10 dag ... 68 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- mišić od svinjskog buta nareži na medaljone, posoli
- tavicu lagano zamasti uljem u spreju i ispeci meso
- očisti, nareži i skuhaj brokulu u slanoj vodi, ocijedi
- serviraj uz kuhani grah, zapapri, povrće lagano naulji



Opet dobar komad mišića, narezan na medaljone i kratko pečen na tavici uz korištenje ulja u spreju, koje se pomalo udomaćuje u našoj kuhinji. Meso prolazi odlično, danas ću valjda isprobati i ribu, pa javim rezultat kada dođe na red. Na 10 dag mesa je dovoljno do 2 g ulja što je zbilja kalorijski zanemarivo. Tako mi je i u ovom obroku ostalo prostora da povrće prelijem s malo termički neobrađenog ulja. Maslinovo bi bilo bolji izbor, ali dobro je i ovako. Žena je brokulu jela sa strane, a grah je začinila lukom i bučinim uljem. Nije slučajno što je takva salata nadaleko poznata.


P.S. Neću vas dalje zbunjivati navodeći voće za ručak ili večeru, to će ostati za kuharicu, jer ona ide prema zadanoj matrici. Za doručak će i dalje ići voće, jer je bez njega pust. Imam sada desetak sređenih jela i sada ću ih složiti u neku formu za objavu, i onda im po malo dodati još nekih devedesetak.

Iz domaće salate kupljene za vikend na placu je iskočio i ovaj skakavac. Na žalost, morao sam odbiti njegovu molbu da ga udomim, pa sam ga odnio u dvorište da se dalje sam snalazi.

Najdraži i dalje iskušavaju moju odlučnost. Nisam odbio ove kolače, a nisam ih ni bacio, nego sam ih ostavio za idući dan, pa uz jogurt smazao za doručak. Nije idealno, ali tako to već ima kakvog takvog smisla.


17.02.2015.
komentiraj (7)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>