minus40kg ... kalorijski restoran

blog

* Bakalar, slanutak i paprika s maslinovim uljem i ružmarinom … kalorije: 392





20 dag fileta bakalara (78 kcal / 10 dag … 156 kcal)
10 dag kuhanog slanutka (120 kcal / 10 dag … 120 kcal)
10 dag paprike (26 kcal / 10 dag … 26 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, ružmarin

- filet bakalara posoli, ispeci u tavici, koristi ulje u spreju
- serviraj uz kuhani slanutak i svježu papriku, posoli
- završno začini ružmarinom i maslinovim uljem



Jednostavna i brza priprema, odličan nutritivni sastav ;)


Ovaj puta sam koristio repičino ulje iz spreja za ribu, dok sam završno sve pošpricao maslinovim uljem, također iz spreja. Naravno, nije to nužno, ali zanimalo me kako će ispasti. Rezultat je zadovoljavajući u smislu količina i okusa, ali ipak bi bilo preskupo sve korištenje ulja svesti na sprejeve.

Riba mi se poprilično raspala. Nisam baš skužio zašto. Valjda je ona kriva.

Slanutak je bio iz konzerve. Filet bakalara je kupljen pod svježu ribu, a rog crvena paprika na tržnici. Zbog bakalara i ulja u spreju je ovo nešto skuplje jelo. Nije baš ni sezona paprike, pa i ona dosta košta, ali sve u svemu, uz ove količine, i kao iznimka, sasvim prihvatljiv obrok.



P.S. Znate li kako očistiti kokos?

Komentari (15) - #

petak, 27.02.2015. - 20:01

* Pureći odrezak, hren s brusnicama, riža, smeđi umak, prokulice i maslinovo ulje … kalorije: 454





10 dag purećih prsa (109 kcal / 10 dag … 109 kcal)
4 dag riže (352 kcal / 10 dag … 141 kcal)
15 dag kelja pupčara (44 kcal / 10 dag … 66 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
2 dag HP smeđeg umaka (120 kcal / 10 dag … 24 kcal)
2 dag hrena s brusnicama (119 kcal / 10 dag … 24 kcal)
sol

- skuhaj rižu u slanoj vodi, ocijedi, pomiješaj sa smeđim umakom
- skuhaj prokulice u slanoj vodi, ocijedi, kod serviranja prelij maslinovim uljem
- meso posoli, ispeci na tavici na malo ulja iz spreja, serviraj uz hren s brusnicama



Svašta je tu izmiješano, možda i, malo ili više, previše ;)

Pureće odreske sam pekao malo drugačije nego inače. Pročitao sam članak „… kako u 3 koraka do savršeno sočnih pilećih prsa“ i pokušao nešto na tragu iznesene ideje. Puretinu sam „izmasirao“ solju. Tavicu sam lagano poprskao uljem u spreju, pa pekao jednu stranu, okrenuo, poklopio i tako pekao drugu stranu. Kada sam otvorio poklopac iznenadila me količina tekućine u tavici. Nije ispalo loše, ali moj je postupak ipak suviše različit od onog kojeg je preporučio portal punkufer, pa ću ostati na konstataciji da su pureća prsa posno meso i da s tim valja računati, a ukoliko se rade na ovakav način kako sam ja radio dobije se nešto bliže kuhanom nego pečenom mesu.

U ovom hrenu s brusnicama je jak i kvalitetan hren, i to je dobro, ali eto, nježna brusnica se u takvom okruženju ipak gubi. Vidi se malo naznake boje u cijelom umaku, i pokoja intenzivnija ljubičasto crvena točkica, a da imam istančanije nepce možda bi prepoznao i okus, ali u mom slučaju ostaje, hren je pravi, a od brusnica šipak.

HP originalni smeđi umak sadrži ocat, rajčicu, datulje, tamarind i još ponešto. To je jedna od onih karakteristično nedefiniranih slatko kiselih mješavina koja podsjećaju na okus jela iz Azije. Pusto kuhana basmati riža je živnula uz mali dodatak ovog umaka. Naglasak je na malo, ako želimo okuse i kalorije držati pod kontrolom.



P.S. Prvo ulje u spreju sam kupio u dućanu Budi velik, Zagreb, Zavrtnica 17 (repičino, 80 kn), sljedeći originalni "PAM" (kanola, 100 kn), nabavio sam preko rođaka, koji ga je naručio iz Njemačke, a treći sprej sam kupio danas u Plodinama (ekstra djevičansko maslinovo), i taj je koštao svega 33 kn. Sva tri su slične količine, oko 200 ml ;)




Komentari (13) - #

četvrtak, 26.02.2015. - 00:38

* Kare i salata od mini rajčice i rikule … kalorije: 351





15 dag karea bez kosti (110 kcal / 10 dag … 165 kcal)
15 dag mini rajčice (26 kcal / 10 dag … 39 kcal)
5 dag rikule (24 kcal / 10 dag … 12 kcal)
0,15 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 135 kcal)
sol, papar, jabučni ocat, čili

- meso ispeci na tavici na malo ulja iz spreja, začini čilijem
- serviraj uz salatu od mini rajčice i rikule, standardno začini



Ovaj obrok je sasvim dobar, iako ne zadovoljava kriterije koje sam si zadao. Pretpostavljam da je najmanji problem preskočiti ugljikohidrate. Rikula je bila prepuna karakterističnog okusa, mini rajčice nešto manje, a meso je ispalo perfektno. Zbilja se dobro može raditi na toj mrvici ulja iz spreja. Sve navedeno maslinovo ulje se odnosi na salatu. I da, nije sva salata na tanjuru, dio je bio u zdjelici sa strane. Za ovakav obrok mi je dovoljno 10-15 minuta i to je vrlo prihvatljivo rješenje nakon dolaska s posla. Narežem i posolim meso. Nauljim tavicu sprejom, upalim plin, kada se zagrije nabacim meso i pečem ga po 3-4 minute sa svake strane. Za to vrijeme operem i začinim rikulu i mini rajčice koje samo prepolovim.

P.S. Gle sad kolače sa strane.
Eto, probao sam ih tek po komadić od svakoga i to je sve.

Komentari (11) - #

srijeda, 25.02.2015. - 00:07

* Lungić s roštilja i gravče na tavče (grah, poriluk, rajčica) … kalorije: 424





10 dag svinjske pisanice (115 kcal / 10 dag … 115 kcal)
15 dag graha (108 kcal / 10 dag … 162 kcal)
10 dag poriluka (36 kcal / 10 dag … 36 kcal)
10 dag paradajza (21 kcal / 10 dag … 21 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, crvena slatka i ljuta mljevena paprika


- poriluk kratko dinstaj na maslinovom ulju, posoli, zapapri, dodaj kuhani grah iz konzerve zajedno s tekućinom u kojoj je bio, dodaj konzervu jezgre paradajza u soku od paradajza, smanji vatru, neka lagano krčka dok se sav višak tekućine ne reducira, povremeno promiješaj
- svinjsku pisanicu nareži na ne pretanke medaljone, posoli i ispeci na električnom preklopnom roštilju koristeći malo ulja u spreju, poklopi s gornje strane da se istovremeno peku obje


Gravče na tavče ima recepata koliko je i kuhara, kao i štošta drugo, ali ovo je sasvim dobra osnova. Neki imaju isključive uvjete koji se prvenstveno odnose na grah. Dobar bijeli krupniji grah tetovac je neupitno posebna delicija, ali i mladi nesušeni domaći bijeli, smeđi zeleni, ili šareni koje kupujem od kumica po zagrebačkim placevima kada im je sezona, također su izvrsni, ma kako ih tko zvao. Slijedno mojim očekivanjima i jeftini grah u konzervi je sasvim prihvatljiva zamjena u svakodnevnoj kuhinji. Ne smeta što je nešto sitniji, a u ovom slučaju i crveni. Kome ne paše naznaka slatkoće u ovom jelu treba biti oprezan s količinom crvene slatke mljevene paprike. Često u razna jela dodam čili, ali ovdje baš nisam htio. Inače, još od prošlog smuđa, ideja je bila napraviti zapečeni grah, koji je zapravo sve ovo isto samo što se završno radi u pećnici, a ne u tavici. Iz neutvrđenih razloga se pećnica ovaj puta nije palila.

Svinjska pisanica na roštilju je zapravo bio test ulja u spreju na roštilju. Nije prošao onako dobro kao tavica tj. ipak se u žljebovima dosta primilo. Meso je lagano ispuštalo svoje sokove što je rezultiralo skroz tamno zapečenim udubljenjima. Dio ploče koji je bio u kontaktu s mesom je bio u redu. Ispada da je bolje kada se meso pomalo kreće po skroz ravnoj površini, pa onda nekako pokupi sve to ulje i nema ni blizu toliko primanja, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da je temperatura roštilja znatno veća od one koja se dobije u tavici.

Volim malo sočnije meso, pa bi 5 minuta pečenja s obje strane istovremeno vjerojatno bilo dovoljno. Nezgodno je što nisam vidio kako se meso peče, a dimilo se poprilično, pa sam se oslonio na slobodnu procjenu u kojoj sam ga ostavio oko 8 minuta što je bilo u redu za vanjsku boju, ali sam ipak izgubio dio sočnosti. Roštilj se nije moglo samo prebrisati papirnatim ubrusom da bi odmah bio čist, dapače, sasvim se solidno primilo.





Sibirska kraljica zdravlja, njeno veličanstvo Aronija, i med.

P.S. Puno sam puta naglašavao da prezentiram svakodnevnu kuhinju i dvije su osnovne smjernice. Prvo je to da su jela raznolika i što bliže okvirima dijabetičke dijete, pa su uvijek zastupljene iste grupe namirnica, a količine su skromne. Poseban je oprez s masnoćom, koliko god je u zadnje vrijeme mnogi hvalili. Druga smjernica je da se jela naprave što jednostavnije i brže. Hoću reći, jako volim uživati u gastronomskim bravurama, ali primarna su mi nutritivna kontrola i jednostavnost pripreme. Eto, tko sve recepte doživljava jedino pod prizmom gurmanluka, taj ipak nije na pravom mjestu. Zato je smuđ bio tako jednostavan, zato nije bilo paca za ovo meso s roštilja, i to još električnog, a nije bilo ni suhog mesa ili slanine u grahu, ni … i mali milijun stvari koje su mogle biti, a nisu, niti će ih biti u buduće. Znam da vi koji dolazite redovito to dobro znate, ali kada se negdje promotivno istakne link na ove stranice (hvala uredništvu blog.hr-a) naiđe i pokoji putnik namjernik više, koji će sve pogledati tek letimično i lakonski izvaliti kako je nešto puno bolje napraviti ovako ili onako, a ponekada čak i obavezno baš ovako ili onako, kako već on veli, ili pak neki autoritet, a mnogi od nas znaju da to ipak nije tako. Svatko od nas ima svoje afinitete, prioritete, želje i mogućnosti, a o okusu ukusa da i ne pričamo.

Komentari (11) - #

utorak, 24.02.2015. - 00:45

* Smuđ, grah i poriluk ... kalorije: 438





15 dag fileta smuđa (88 kcal / 10 dag ..., 132 kcal)
15 dag mladog graha (108 kcal / 10 dag ... 162 kcal)
15 dag poriluka (36 kcal / 10 dag ... 54 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, peršin, čili

- dobro očisti poriluk, ribu filetiraj
- filete smuđa posoli i ispeci na malo ulja
- skuhaj domaći mladi grah i poriluk u slanoj vodi, ocijedi
- serviraj povrće i ribu, začini čilijem, prelij s malo maslinovog ulja



Smuđ je odlična riba, a ovo je bio sasvim pristojan obrok ;)


Ipak, molim vas da nitko ovo što navodim ne uzima kao recept. Radi se o šturom opisu toga što smo napravili s ovom, inače nesumnjivo vrhunskom, ribom. Mene osobno je malo sram što sam na to pristao, pogotovo kada uzmem u obzir činjenicu da ga predugo nisam jeo. S druge strane, jednostavnost je tako često u konačnici istinsko zadovoljstvo, baš kao i podatnost linije manjeg otpora. Eto, upravo to sam i napravio. Kupio sam smuđa, i dobar poriluk od kumice na placu. Imao je zemlju u stapci što puno govori. Prvoklasni domaći mladi grah je već bio u zamrzivaču. Filetirao sam ribu, a sve ostalo sam prepustio najdražoj ženici, i to je to, tj, neću više stavljati soli na ovu ranu.

Malo matematike. Imao sam smuđa od 70 dag, nakon filetiranja ispala su dva šnicla, svaki od po 15 dag. Da sam ostao na tome. preračunato, čisto meso smuđa koštalo bi oko 200 kn za kg, što je svakako pristojna cijena. U ovakvim se situacijama pojavljuje predvidiv problem, kako tako skupu namirnicu učiniti vrijednom plaćenoga, ali zanemarujući da sam to što sam imao na stolu zapravo platio 50, a ne 200 koliko bi koštala kila fileta. Zašto 50? Riba nije bila od kile. Taj dan je bio popust od 20% na svu ribu. Smuđ je bio skroz friški, provjereno u knjigama ulaza robe, a u nenavedenom dućanu ionako visim skoro svaki dan, pa točno znam kada stigne nešto novo, a na smuđa sam posebno bacio oko, tj. oba. Naravno da ostatak ribe nakon filetiranja nisam bacio. Ispala je vrlo ukusna juha. Posebno su bili fini obrazi, čak i ovako samo kuhani.

Informacija koja mnogima neće značiti ništa, ali meni je sasvim u redu. Ribu sam filetirao dugim valovitim nožem za kruh. On je savršeno oštar, i tanak, a ponaša se pomalo kao pila, tako da je filetiranje išlo skroz glatko, i kroz meso, i kada su naišle kosti. Dobro, nije to baš običan nož. Dio je kompleta koji sam svojevremeno kupio uz navodni popust od 70%, a i uz to je cijena bila za moje pojmove paprena.

Smuđ je bio dužine oko 43 cm. Tijelo mi je vretenasto, što implicira da je brz plivač. a zubi pokazuju da nije bilo šale s njim, ali eto, svakom svane crni petak, samo ako dostatno poživi, što on nije, jer teoretski, mogao je narasti i do tri puta od navedenog.








P.S. Ako se netko pita zašto se ne izražavam skroz jasno i jednoznačno, da ne velim transparentno, mislim da je odgovor jednostavan, i to toliko da ga uopće neću ni reći. Završno, ma da, ovo je zapravo bio baš izvrstan obrok, ali ...

Komentari (8) - #

ponedjeljak, 23.02.2015. - 00:09

* Pačja jetrena pašteta, bijeli kruh, banana i jogurt ... kalorije: 470





4 dag pačje paštete (405 kcal / 10 dag ... 162 kcal)
6 dag bijelog kruha (240 kcal / 10 dag ... 144 kcal)
6 dag banane (101 kcal / 10 dag ... 61 kcal)
2,4 dl jogurta, 1% m.m. (43 kcal / 10 dag ... 103 kcal)



"Foie gras", ... da ne bi, ili ... ;)


Ovo je gotova pašteta, ne jeftina, ali opet ne ni blizu tako skupa kako bi mogla biti, pogotovo stoga što se ne radi o čistoj pačjoj ili gušćoj jetri nego o kombinaciji sa svinjskim mesom, koje je vjerojatno imalo ulogu davanja mase i upravo skidanja cijene. Original se radi od patke ili guske koja je forsirano utovljena kako bi joj jetra bila što masnija. Kutijica u kojoj je kupljena nije imala poklopac. Ova pašteta je bila zatvorena slojem otvrdnule masti. Dobro sad, nije samo to, izvana je cijela kutijica cijelim obujmom ipak bila i u najlonu.

Možda će netko tko zna manje od mene pomisliti da imam pojma o gurmanluku, pače, francuskoj i inoj elitnoj kuhinji, ali to naravno uopće nije slučaj, tek eto, nenametljivo se pravim važan izdatkom koji bi si mogao priuštiti svatko tko ... zapravo, jedina je bahatost da se više uopće ne sjećam koliko je ta pašteta koštala, samo znam da nije red veličine par sto kuna kakvih ima, čak i na policama naših dućana. Jednom sam tako previdio znamenku, pa odustao kada sam vidio da 5 dag paštete košta oko 250 kn. Eto, ova sasvim sigurno nije iz te kategorije, to bi mi ipak zapelo za novčanik, a valjda i za oko, pa i dva, bogu hvala.

Doručak koji zbog masne pačje paštete iskače iz zadanih okvira, ali to kao iznimka sasvim sigurno nije problem, dapače, zadovoljstvo je. Kakav je okus ove paštete? Prije svega specifičan, zanimljiv i poprilično drugačiji od svih ostalih. Meni je vrlo ukusna, iako bi se kladio da je po fensi-šmensi pravilima trebala biti servirana sasvim drugačije. S druge strane, baš bi ovu kombinaciju slatke banane i koketno slatkastog pačjeg namaza s daškom okusa badema sasvim lako mogao proglasiti upravo pogotkom u sridu. Kako god, oko ovakvih se stvari ne možemo svi složiti, pa čak vjerojatno ni većina. Meni je to sasvim u redu, štoviše, volim afinitete, sklonosti, ali prihvaćam i njihov izostanak kod nekih namirnica, kombinacija ili načina pripreme i serviranja. Eto, da, pomalo je gastronomski bizarno ovakvu delikatesu grubo uokviriti ni više ni manje nego nečim što bi trebalo predstavljati dijabetičku dijetu, ali sasvim ispravnih elemenata je ipak više nego onih koji odskaču, pa će mi nadam se biti oprošteno, bar na onoj višoj instanci, koja dobro zna što radi, naravno, za razliku od mene.



P.S. Iskoristit ću ovaj posao da se vratim i opjevanoj crvenoj banani. Nakon stajanja od skoro dva tjedna u zdjeli, tj. na sobnoj temperaturi, nakon što je izgledom bila za baciti, dobila se jestiva, dapače vrlo ukusna namirnica. Na skroz gornjoj slici je obična banana, ova sa strane, kupljena kao crvena, samo je asocijativno povezana u ovaj post. Ne očekujem od štovanih čitatelja da prate ovu zaigranu nit, pa se u naprijed mirim s komentarima koji će biti bazirani na prvoj i zadnjoj rečenici posta,ili već tu negdje.






Komentari (11) - #

subota, 21.02.2015. - 22:41

* Teletina na naglo s češnjakom, lešo krumpir i mladi kupus s maslinovim uljem ... kalorije: 400





10 dag telećeg buta (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
20 dag mladog kupusa (20 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, češnjak

- teletinu ispeci u tavici na naglo, koristi ulje u spreju, kod serviranja dodaj češnjak
- skuhaj krumpir i čimulu u slanoj vodi, ocijedi, zapapri, prelij s malo maslinovog ulja



Nutritivno, savršen obrok, gastronomski, ovisi o teletini i naravno, osobnom afinitetu. Ako je teletina teletina, a ne junetina, ako je friška i sočna, i ako nema žilica biti će joj dovoljno par minuta pečenja sa svake strane. Ovo je meso na tavici provelo točno pet minuta. Nije bilo predebelo, pa nije ispalo krvavo, iako ono što daje crvenu boju za koju intuitivno pomislimo da je krv zapravo i nije krv, ali to je jedna sasvim druga priča.

Komentari (12) - #

subota, 21.02.2015. - 11:52

* Nilski grgeč, čili, grašak, mrkva, kurkuma i maslinovo ulje … kalorije: 549





30 dag grgeča (75 kcal / 10 dag … 225 kcal)
20 dag graška (77 kcal / 10 dag … 154 kcal)
20 dag mrkve (40 kcal / 10 dag … 80 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, čili, kurkuma

- ribu ispeci na malo ulja iz spreja, začini netom mljevenim suhim čilijem
- povrće skuhaj u slanoj vodi, ocijedi, začini kurkumom, prelij s malo maslinovog ulja



Grgeč dolazi u nešto većim filetima. Lijepo se pekao na mrvici ulja iz spreja. Prema mom dosadašnjem iskustvu sprej doprinosi da riba i meso prije dobe boju, pa se zbog toga mogu nešto kraće peći, pri čemu ostanu sočni, a izgledaju sasvim lijepo. Čili je jak i malo će ubiti ribu, ali sasvim se dobro osjeti i ona. Grgeč je u kategoriji vijetnamskog soma, skuplji je, ali mi je i ukusniji. Kurkuma je ovdje čisto zbog pozitivne medijske propaganda o njenoj blagotvornosti. Neće se taj okus dopasti svima. Curry je sadrži tek jednim dijelom, pa će mnogima biti prihvatljivija opcija. Maslinovo je dalo završni štih ovom nutritivno izbalansiranom, zdravom i ukusnom obroku.



P.S. Viktorijino jezero je smješteno u središnjoj Africi između Ugande, Tanzanije i Kenije. Prije pedesetak godina nastanili su ga nilskim grgečom da bi prehranili stanovništvo. Navodno može narasti i do 180 cm, iako je očito da do nas dolaze fileti znatno manjih riba. Na žalost, grgeč je kao grabežljivac sredio puno drugih ribljih vrsta, koje su zbog njega u potpunosti izumrle. Zbog stalnih ratova, te razvoja poljoprivrede i industrije, i Viktorijino jezero je sve zagađenije, čime se u potpunosti uklapa u svjetske trendove.

Komentari (12) - #

četvrtak, 19.02.2015. - 21:52

* Paprika punjena posnim sirom, peršin i crni kruh s bučinim uljem … kalorije: 343





12 dag posnog sira (78 kcal / 10 dag … 94 kcal)
6 dag crnog kruha (222 kcal / 10 dag … 133 kcal)
10 dag paprike (26 kcal / 10 dag … 26 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
peršin



Malo neobičnosti sasvim lijepo upotpuni svakodnevnu prehranu ;)


Paprika je lijepo hruskava, sočna i ukusna, a vjerujem da ima i pokoji vitamin u sebi. Posni sir je izvrsna namirnica. Tu su lako dostupne bjelančevine, kalcij, fosfor, kalij, magnezij, … probiotičke bakterije povoljne za probavni sustav. Zdrav je, nema potrebe za termičkom obradom, vole ga sportaši, kao i svi koji vode računa o kalorijama. Kruh kao kruh, praktičan, a u kombinaciji s kvalitetnim bučinim uljem gastronomski i nutritivno je za još jednu dobru stepenicu iznad vlastitog standarda. Peršin je vitaminsko začinska kruna ove lagane, ukusne i lijepe večere.



P.S. U planu slijedi Nilski grgeč s Viktorijinog jezera u Tanzaniji, pa domaći teleći šnicli, svinjska pisanica s roštilja, zapečeni grah s porilukom, …, a trebalo bi biti i hrena s brusnicama, pačje paštete, …

Komentari (12) - #

srijeda, 18.02.2015. - 18:13

* Medaljoni od lažne svinjske pisanice, grah i brokula … kalorije: 444




10 dag mišića od buta (124 kcal / 10 dag ... 124 kcal)
15 dag kuhanog graha (108 kcal / 10 dag ... 162 kcal)
20 dag brokule (34 kcal / 10 dag ... 68 kcal)
0,1 dl bučinog ulja (900 kcal / 10 dag)
sol, papar

- mišić od svinjskog buta nareži na medaljone, posoli
- tavicu lagano zamasti uljem u spreju i ispeci meso
- očisti, nareži i skuhaj brokulu u slanoj vodi, ocijedi
- serviraj uz kuhani grah, zapapri, povrće lagano naulji



Opet dobar komad mišića, narezan na medaljone i kratko pečen na tavici uz korištenje ulja u spreju, koje se pomalo udomaćuje u našoj kuhinji. Meso prolazi odlično, danas ću valjda isprobati i ribu, pa javim rezultat kada dođe na red. Na 10 dag mesa je dovoljno do 2 g ulja što je zbilja kalorijski zanemarivo. Tako mi je i u ovom obroku ostalo prostora da povrće prelijem s malo termički neobrađenog ulja. Maslinovo bi bilo bolji izbor, ali dobro je i ovako. Žena je brokulu jela sa strane, a grah je začinila lukom i bučinim uljem. Nije slučajno što je takva salata nadaleko poznata.


P.S. Neću vas dalje zbunjivati navodeći voće za ručak ili večeru, to će ostati za kuharicu, jer ona ide prema zadanoj matrici. Za doručak će i dalje ići voće, jer je bez njega pust. Imam sada desetak sređenih jela i sada ću ih složiti u neku formu za objavu, i onda im po malo dodati još nekih devedesetak.

Iz domaće salate kupljene za vikend na placu je iskočio i ovaj skakavac. Na žalost, morao sam odbiti njegovu molbu da ga udomim, pa sam ga odnio u dvorište da se dalje sam snalazi.

Najdraži i dalje iskušavaju moju odlučnost. Nisam odbio ove kolače, a nisam ih ni bacio, nego sam ih ostavio za idući dan, pa uz jogurt smazao za doručak. Nije idealno, ali tako to već ima kakvog takvog smisla.

Komentari (7) - #

utorak, 17.02.2015. - 19:14

* Svježi posni kravlji sir i crni kruh + kefir + jagode … kalorije: 344





6 dag posnog sira (78 kcal / 10 dag … 47 kcal)
6 dag crnog kruha (222 kcal / 10 dag … 133 kcal)
mljevena slatka crvena paprika, svježi peršin

+ 2,4 dl kefira, 0,9% m.m. (42 kcal / 10 dag … 101 kcal)

+ 19 dag jagoda (33 kcal / 10 dag … 63 kcal)



U osnovi,
ovo što zadnje vrijeme prezentiram, bolnička je prehrana!



Iznimka je ovo malo crvenila i zelenila od začinske paprike i peršina, te ideja da se sir namaže na kruh. Sam kruh mi nije uvijek jedan te isti, nego se izmjenjuju crni, raženi, graham, kukuruzni, pa koje pecivo ili integralni tost i slično. U ovaj je obrok uključen manje kaloričan kefir umjesto bolnički standardnog manje kaloričnog običnog jogurta. Naravno, i jagode će se teško dobiti u bolnici, osim možda kada im je baš puna sezona, pa su najjeftinije. Ove su valentinovske, kupljene zapakirane u plastičnu kutijicu u obliku srca i zanimljivo je da su sasvim solidno ukusne. Dodatno, mislim da ih je bilo okruglo 17,5 dag. U ovom sam obroku naveo točne mjere kako se navode u samoj matrici, i to je ono što okvirno gađam, ali sasvim je jasno da to nije uvijek moguće, ali niti potrebno. Pretpostavljam da su autori kod zadavanja mjera bili u dilemi na više mjesta, a neke upućuju da je korištena i strana literatura gdje su standardne neke drugačije mjere nego je to kod nas. Ono što je bitno je to da se jede umjereno i raznoliko, uključujući sve osnovne grupe namirnica.



P.S. Ono što je bitno kod iznimaka je to da su odmak od pravila, pa u tom smislu i tamna čokolada s brusnicom nije ništa drugo nego iznimka. Naravno, i nju ćete u bolnici dobiti samo ako vam je netko prošverca.


ponedjeljak, 16.02.2015. - 19:20

* Bijela piletina, integralni špageti, ribana mrkva, maslinovo ulje i čili + naranča ... kalorije: 450




10 dag bijele piletine (116 kcal / 10 dag ... 116 kcal)
4 dag integralne tjestenine /355 kcal / 10 dag ... 142 kcal)
10 dag mrkve (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, čili

- skuhaj piletinu i tjesteninu u slanoj vodi (odvojeno), ocijedi
- serviraj uz ribanu mrkvu, začini čilijem, prelij maslinovim uljem

+ 12 dag naranče (52 kcal / 10 dag ... 62 kcal)

Jednostavno, posno, nutritivno korektno, gastronomski u kategoriji tako-tako, ili slabije. Da ne ružim stalno vlastita jela samo ću reći da pretpostavljam kako je svima jasno da sirova ribana mrkva nije isto što i mrkva dinstana na maslacu ili ulju, te da kuhano krto bijelo pileće meso na primjer nije isto što i batak s kožicom, pa još pohan i sve u dubokoj masnoći. Količine od 4 dag tjestenine neće izazvati ludovanje šećera, dok ćete se za stvarnih 0,1 dl ulja nakon prvog zalogaja pitati da li ste ga uopće stavili ili ne. Prioritet mi nije gurmanluk, na žalost, ali eto, tako je, kako je, pa tko očekuje recepte s kojima će omastiti brk, došao je na skroz krivo mjesto.

Naranča je navedena kako bi obrok bio kompletiran sukladno matrici dijabetičke dijete KBD od 1300 kcal, ali kao što sam već više puta rekao, voće slikam samo s doručkom. Da sam ga tu gurao na tanjur stvarno ne bi imalo smisla.

P.S. U neka prošla vremena često sam za vikend radio kotlovinu. U nju je uz neku masnu kobasicu obično išla vratina i tamna piletina. Ulje se nije štedjelo, kao ni povrće, često domaće, a pod kraj se ubacilo i vrhunsko domaće vino. Zaključno, od svega mi je najbolja bila upravo piletina i krumpir koji je upio sve okuse. Nije razumno od ovoga što sada radim očekivati taj okus.


nedjelja, 15.02.2015. - 19:34

* Pureća pljeskavica, batat, brokula, maslinovo ulje, đumbir i banana … kalorije:486





10 dag mlijeveme puretine (138 kcal / 10 dag ... 138 kcal)
15 dag batata (86 kcal / 10 dag ... 129 kcal)
20 dag brokule (34 kcal / 10 dag ... 68 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, đumbir

- začini mljevenu puretinu, oblikuj u pljeskavicu, ispeci na tavici koristeći mrvicu ulja u spreju
- batat i brokulu očisti, grubo usitni i krupno nareži, kuhaj u slanoj vodi 10 min., ocijedi
- kod serviranja naribaj svježi đumbir i povrće prelij s malo maslinovog ulja

+ 6 dag banane (101 kcal / 10 dag ... 61 kcal)


Meso je skroz posno, pa i suho što samo dodatno potiče osjećaj dijetalne prihvatljivosti. Ne previše obrađeno povrće je prva liga, a u kombinaciji s maslinovim uljem, naravno, djevičanskim, i netom ribanim đumbirom, priredilo je pravi mali nutritivni vatromet.

Jedan čep ulja, tj. 0,1 dl je količina koja praktički nestane na 35 puta toliko povrća, kako je to u ovom slučaju. Zato tko se uistinu želi držati propisanoga mora precizno mjeriti ulje, jer u protivnom će odokativnih malo ulja sasvim lako u stvarnosti postati neprihvatljivo puno.

Batatu i cvijetu brokule je 10 minuta kuhanja bilo dovoljno, dok je korijen brokule bio tvrd. Meni to nije smetalo, dapače, to malo otpora potkrijepilo je doživljaj konkretnosti jela.

Za pečenje mesa je korišteno ulje u spreju. Ono zbog čega je kupljeno, ispunilo je svrhu. Otišlo je vrlo malo ulja. Meso se dovoljno dobro ispeklo, bez da se primalo za dno. Vagao sam sprej prije i poslije. Za ovu pljeskavicu, tj. 10 dag mesa, otišlo je oko 3,5 g ulja, što je trećina onoga što bi inače koristio. Samo ulje je nešto malo manje kalorično i ova bi količina vrijedila oko 30 kcal, što je sasvim prihvatljivo, a čak se može i otpisati, jer meso ga sigurno nije upilo, a u tanjuru je završilo samo ono. Inače, u ovom spreju je repičino ulje za koje tvrde da je najbolje za toplinsku obradu na tavicama, roštiljima ili u pećnicama.

Zbog suhog mesa i malo ulja na povrću, ovo je jelo gurmanski tako-tako, ali nutritivno je gotovo savršeno. Za idući puta se može razmisliti i napraviti neki bolji izbor u kategoriji mesa i zamjena, ali nije nužno. Kako god, ovo je obrok koji s pravom zaslužuje ući u kuharicu.





P.S. Onima koji ne moraju, ili ne žele paziti na kalorije, količine, odnose, grupe, … vjerojatno će bolje biti neko podatnije meso, prženo u dubokom ulju, ili možda na masti, a na kraju može na njega ići i kajmak. Povrće se može i obilatije zaliti s maslinovim uljem, čisto da ga se pošteno osjeti. Čak se i u njega može dodati feta sir, možda neki mladi ovčji ili bar mozzarella. A onda može i …


subota, 14.02.2015. - 09:38

* Namaz od lososa, limuna i maslinovog ulja na kruhu uz kiselu miješanu salatu



Neću razrađivati ovaj obrok po stavkama. Prvo zato što nije mjeren dovoljno precizno, a drugo zato jer je napravljen sasvim drugačije nego je planirano, tj. ideju da napravim namaz bez imalo ulja kao osnovu za doručak nisam uspio realizirati. Mislio sam da će losos i limun biti dovoljno, na tragu ideje da se riba nakon pečenja začini limunovim sokom umjesto uljem, ali eto, nije prošlo. Smjesa je samo letjela na rubove blendera. Dodavanjem još limunovog soka ništa se nije mijenjalo. Odustao sam i počeo dodavati ulje. Tada je sve krenulo prema poznatom i ubrzo sam dobio teksturu namaza, tj. paštete. Neovisno što inicijalna ideja nije prošla, ovo je nutritivno vrlo vrijedan namaz. Okusom je malo zbrljan jer je previše limuna, ali dobro, neću sada cijepati dlake oko toga. Obzirom na sastav ovaj bi obrok mogao proći pod večeru, ali u kuharicu neće zbog miješanog povrća, obzirom da ću se držati jednostavnih namirnica. U smislu same dijabetičke dijete, koristiti kiselu miješanu salatu umjesto solo ukiseljene paprike, zelenog paradajza, kupusa … sasvim je u redu. Inače, ovaj je obrok uz jabuku za desert imao oko 450 kcal, što je kalorijski potpuno u planiranim granicama.



P.S. U međuvremenu sam koristio ulje u spreju. Zanimljiva opcija, ali o tome više u sljedećem postu.


četvrtak, 12.02.2015. - 21:00

* Pečena vratina i povrće (krumpir, grašak, mrkva)





Meso pripremi dan ranije. Natrljaj ga češnjakom, posoli i naulji. Peci u plitici poklopljeno aluminijskom folijom 50 min. na 200 stupnjeva Na pola okreni, a pod kraj zapeci otkriveno. U masnoći od mesa okupaj kuhano povrće.


Samo jelo je izvrsno, pravi nedjeljni ručak, ali takvim jelima sam uvijek korak dalje od svog cilja. Već sam ga objavio pod greškama, čak i s kalorijama. Ma koliko se trudio da je porcija prihvatljive veličine, ipak se radi o pogrešci, bar u ovom trenutku kada sam tako daleko od željenog rezultata. Vratina jednostavno nije na popisu prihvatljivih namirnica. Dodatno, precizan odgovor na pitanje koliko je masnoće korišteno je: „Dovoljno!“?

Nutricionisti predlažu, i savjetuju.
Na nama je da izaberemo, i primijenimo, ili pak ne.
Što god mi činili, prije svega sebi činimo,
opravdanja nemaju utjecaj ;)


Magične sprave za vježbanje, sofisticirani stimulatori, svemoguće tablete, netom otkrivene velike tajne pretpovijesnih dijeta, savršeni savjeti, prijedlozi, recepti, … sve će to tek nahraniti iluziju da će se nešto popraviti samo od sebe, a svi mi dobro znamo da neće. Ono s čime se ja borim je glupost, pohlepa, komocija, lijenost, inertnost, … i indolentnost, a ne s kilama.


P.S. Nabavio sam ulje u spreju, i sada će kao sve biti drugačije.


srijeda, 11.02.2015. - 20:18

* Mišić do buta na luku s tjesteninom i paradajzom + jabuka … kalorije: 493


10 dag buta, svinjetina (124 kcal / 10 dag … 124 kcal)
4 dag tjestenine s jajima (359 kcal / 10 dag … 144 kcal)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag … 40 kcal)
10 dag rajčice (21 kcal / 10 dag … 21 kcal)
0,1 dl suncokretovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, papar, bosiljak

- na ulju dinstaj luk i meso, posoli, zapapri, dodaj sjeckanu ili pasiranu rajčicu i bosiljak
- serviraj uz kuhanu tjesteninu

+ 10 dag jabuke (57 kcal / 10 dag … 74 kcal)

Jednostavan, nutritivno prihvatljiv i ukusan obrok. Kao i vrlo često, bitne su dobre namirnice, te malo strpljenja i vještine kod pripreme. Meso je bilo odlično, bez žilica, sočno i podatno, dok je kombinacija prženja luka pa mesa, ne slučajno, standard mnogih jela, baš kao i crveni umak od rajčice. Bosiljak i rajčica se vole, a u svaku umak opciju bez problema će se uklopiti i tjestenina, baš kao i u ovom jelu.



P.S. Ovaj način prehrane, gledano kroz postotke udjela, pretpostavlja solidnu zastupljenost ugljikohidrata, dok se masnoći prilazi dosta restriktivno. Kompletno gledano, same količine su za moje pojmove skromne, ali vjerojatno je upravo to razlog pouzdano pozitivnih rezultata. Svaki će sportaš, nutricionista ili doktor preporučiti i tjelesnu aktivnost sukladno osobnim mogućnostima kao djelatnu komponentu mršavljenja. Vraćanje kila nakon svih restriktivnih dijeta nije toliko u promjeni samog metabolizma, koji se u međuvremenu u određenoj mjeri naučio na manje, koliko u tome što se kod velike većine vraćaju i stare loše navike, a to su kalorične namirnice, obilniji obroci, dodatno slatko, grickalice, pića, … dok se redovno vježbanje brzo zapostavi. Onda se traže sva moguća „stručna“ objašnjenja, ali ne tamo gdje bi možda trebalo, i to u samom startu, a to je u području koje se bavi ljudskom psihom, tj. potrebom da si kratkoročno ugodimo, iako smo potpuno svjesni da će nam to dugoročno štetiti.


utorak, 10.02.2015. - 18:17

* Graham kruh, sir za mazanje i čili, jogurt s vlaknima, grejp … kalorije: 393


7 dag graham kruha (215 kcal / 10 dag … 150 kcal )
5 dag sira za mazanje, laganog (160 kcal / 10 dag ... 80 kcal)
čili

+ 2,4 dl jogurta s vlaknima (43 kcal / 10 dag ... 103 kcal)

+ 15 dag grejpa (40 kcal / 10 dag … 60 kcal)

Među namirnicama koje su praktične za doručak svakako je i lagani sir u trokutiću. Neću puno pisati o light mliječnim proizvodima. Ova ih dijeta stavlja ispred punomasnih, i toga ću se držati tijekom izrade kuharice. Sir ide u grupu mesa i zamjena, Ovaj obrok je u potpunosti sukladan zadanoj matrici.

Jogurt s dodatnim vlaknima je vjerojatno neki štos proizvođača, ali dobro, masnoća je smanjena, okusa mu ne fali i kao takav prolazi.

Kod grejpa je inicijalno zadano okruglo 19 dag, što je nesumnjivo neobična mjera, pa sam je, sukladno odnosu kalorijske vrijednosti namirnice i zadanog po grupi, zaokružio na 15. Nepisana poanta ove dijete je da nije problem prijeći grejp ili lagano povrće, ali treba pripaziti na masnoće i općenito kaloričnije namirnice. Dodatno, grejp je baš dobra namirnica i mnoge dijete ga vole. Dakle, moj zaključak je da se grejp ne treba ni vagati, pa da je i najveći. U ovoj varijanti dijete koja je meni preporučena, voće se jede zajedno s obrokom. To doprinosi da se njegov utjecaj na šećer ublaži s ostalim namirnicama. Zgodno je što je voće predviđeno za svaki obrok, jer ako nešto gotovo redovno preskočim u svakodnevnoj inerciji standardne prehrane, to je upravo voće.


ponedjeljak, 09.02.2015. - 21:02

* Mladi grah, mišić do buta, korijen i list peršina, mrkva i paradajz



Kako sada mladi grah?

Bome lijepo, o još kako,
kupljen je kada mu je bilo vrijeme,
pa odmah smrznut, i sada s mirom odleđen.

Ovaj obrok nema masnoće,
ali ima i jednu dobru namirnicu viška, ...
znam, znam, već sam dosadan, ali eto, nije to to,
nutritivno, izvrsno, neovisno što ne ulazi u zadanu matricu,
a i gastronomski, također prva liga, dapače, bez dileme za preporuku.



P.S. Nemam vremena za detaljnu obradu, i od sada ću vjerojatno propuštati sve one obroke koji ne ulaze u kuharicu. Eto, jednostavno se ne stigne sve, pa valja dobro birati.


ponedjeljak, 09.02.2015. - 00:49

* Crvene banane



Planirane su kao dodatak nekom od prvih dnevnih obroka. S idejama za doručak ionako ne stojim baš najbolje. Ali eto, ovaj puta, u svakom pogledu, ne radi se o nuli, nego o sasvim solidnom minusu, valjda zato što su očekivanja bila sukladna cijeni. Po onome što sam pročitao, trebale su biti ljubav na prvi pogled, jer kao, tko ove proba, obične više i ne pogleda. Da, možda negdje drugdje, ali ovdje, uvališe mi nezrelu i nejestivu namirnicu, po cijeni nekoliko puta većoj od one koja me dijeli od klasične, obične, ali i ukusne banane. Istina, majmun jesam, ali ovo neće ići. Ne volim reklamirati, još manje kuditi, ali eto, na ovu prevaru javno upozoravam. To što je meni prodano je čisti bezobrazluk neuke i bešćutne trgovačko mafijaške klike. Toliko sam razočaran da ih nisam htio ni vratiti lopinama koje su mi ih uvalili. Tješit ću se da nisu znali što čine, iako, kada sam ih prvi puta vidio bile su jedne cijene, a već drugi dan je cijena bila za punih 25% veća, jer očito je bilo interesa. Nakupcima i prekupcima mešetarenje oduvijek bolje ide. Uspješna prevara se u financijskim knjigama kratkoročno vidi kao plus, ali na duži rok, ničija do zore nije gorjela.



P.S. Malo dramim, ali na to ste već valjda navikli.
Ivice, ne zamjeri crvu što se šutke buni.



nedjelja, 08.02.2015. - 00:39

* Krumpir punjen špekom, šampinjonima i sirom, ražnjići od pilećih prsa umotani u špek i tar-tar umak ... kalorije: cca 849



Od ovog jela tek krumpir i šampinjoni kao namirnice ulaze u kuharicu. Od prije su tu pileća prsa i ulje. Špek, punomasni žuti sir i tar-tar će pričekati neku drugu zbirku recepata, a u njoj se onda možda nađe i ovo jelo. Kulinarski, bilo je izvrsno, ali eto ...



P.S. Naravno, i ovo je bio poklon, uobičajeno, pun dobre volje, rekao bih, i ljubavi. Hoće li vam ljudi pomoći kada ste na dijeti, ili će vas dovoditi u iskušenje puno više nego možete podnijeti? Iskreno, nebitno je što drugi čine, kod ljudi koji su višak stekli vlastitom slabošću, a tih je 99%, sve se svodi na to kako svakodnevno žive, tj. prvenstveno kakva im je prehrana, pa onda tjelesna aktivnost, ostale navike, i općenito, koliko i što rade, ili ne rade, za sebe i svoje zdravlje, sve ostalo su tek pusti izgovori.


subota, 07.02.2015. - 13:53

* Lešo iverak i salata od kuhanog batata i ribanog crvenog zelja + grejp … kalorija: 412


15 dag iverka (74 kcal / 10 dag … 111 kcal)
15 dag batata (86 kcal / 10 dag … 129 kcal)
10 dag crvenog kupusa (22 kcal / 10 dag … 22 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ,,, 90 kcal)
sol, papar, vinski ocat

- ribu pripremi na lešo, vodu u kojoj se kuha začini solju, paprom i vinskim octom
- batat skuhaj u slanoj vodi, kada se ohladi pomiješaj ga s ribanim crvenim kupusom, začini kao salatu (sol, papar, maslinovo ulje, vinski ocat)

+ 15 dag grejpa (40 kcal / 10 dag ... 60 kcal)

Proteina: 30,2
Ugljikohidrata: 47,15
Masti: 11,45

Lešo bijela riba je skroz u redu, oduvijek, ali malo je neobično da kod konzumacije ne bude prelivena kultnom mediteranskom mješavinom maslinovog ulja, peršina i češnjaka. Eto, dozvoljeno ulje za ovaj obrok je potrošeno za salatu od batata i kupusa, te je riba ostala takva kakva je nakon kuhanja. To nije doživljaj na koji sam baš navikao, ali odlučio sam odraditi ovih 100 obroka kako treba, neovisno što će mnogi obroci biti gastronomski nedorečeni. Zanositi se s lakonskom poštapalicom mnogih tv kuhara „i dodate malo ulja“, a na svoje oči vidim kako dodaje deci ulja, nema smisla, bar ne u ovoj dijeti.

Ulje mjerim posebnim čepom s oznakama za 0,05 i 0,1 dl. Dvije jedinice masnoće su upravo 0,1 dl, ali mora se priznati da je to za pripremu jela na ulju uglavnom nedovoljno. Eto, rješenje je u kuhanju ili sirovim varijantama, pa onda tek završno preliti uljem.

Imao sam dvije ribe. Prvu sam pokušao napraviti u pećnici bez dodatka masnoće. Nije uspjelo, riba se jako raspala, a sva koža se polijepila za masni papri. Možda je trebalo peći na nižoj temperaturi, a malo mi je sumnjiv i taj papir za pečenje koji sam kupio na nekoj akciji. Drugu ribu sam skuhao, i tu vam danas prezentiram. Obzirom da me u tom načinu pripreme nitko od ukućana nije htio pratiti, imao sam večeru i gablec za drugi dan.


* Obrok je kreiran sukladno matrici večere
Dijabetičke dijete KBD od 1300 kcal


P.S. Kalorije po jedinicama:
Meso i zamjene 73 (doručak: 1, ručak: 2, večera: 2)
Kruh i zamjene 72 (doručak: 2, ručak: 2, večera: 2)
Povrće 25 (doručak: 0, ručak: 2, večera: 1)
Mliječno 110 (doručak: 1, ručak: 0, večera: 0)
Voće 60 (doručak: 1, ručak: 1, večera: 1)
Masnoće 45 (doručak: 0, ručak: 2, večera: 2)

Sama matrica ima navedene količine za pojedine namirnice, složeno po grupama, ali kod mnogih se ne poklapa kalorijska vrijednost predviđena za tu grupu i kalorijska vrijednost koja se dobije prema jediničnoj vrijednosti same namirnice. Pretpostavljam da je tako složeno u svrhu pojednostavljivanja, ali obzirom da meni sve obračune radi računalo, odlučio sam malo korigirati matricu na način da u prvi plan stavim kalorije koje trebaju doći iz svake jedinice grupe. Tako sam u ovom obroku stavio malo više iverka i nešto manje batata. Ostalo se poklapa i po namirnicama i grupama.


petak, 06.02.2015. - 15:50

* Pileća prsa u ovitku, dijabet kruh, probiotik i naranča … kalorije 320


5 dag pilećih prsa u ovitku (87 kcal / 10 dag … 44 kcal)
5 dag dijabet kruha (220 kcal / 10 dag … 110 kcal)
2,4 dl probiotika, 2,4% m.m. (41 kcal / 10 dag … 98 kcal)
kopar

- na kruh naribaj pileća prsa
- pomiješaj malo probiotika s koprom, prelij

+ 13 dag naranče (52 kcal / 10 dag … 68 kcal)

Proteina: 25,87
Ugljikohidrata: 44,98
Masti: 4,08



* Obrok je kreiran sukladno matrici doručka


Preljev od probiotika i kopra bi trebao nadoknaditi namaze koji bi itekako pasali, ali eto, ne ulaze u zadane okvire. Tu prije svega mislim na maslac, sirni namaz ili majonezu. Sam kruh je suh, baš kao i pileća prsa u ovitku.

Dijabet kruh je gotov proizvod koji bi trebao biti bar nešto manjeg glikemijskog indeksa. Teško je to reći, jer takvi se podaci ne nalaze baš na deklaracijama naših proizvoda, pa ni ovog, ali vjerujem da su oni koji su mu dali takvo komercijalno ime ipak vodili o tome računa.

Naravno, gro probiotika sam popio sa strane. Naranča je bila sasvim ukusan dodatak ovom obroku.

Ovo je prvi doručak koji ulazi u kuharicu, ali možda ću ga još i ponoviti sa svježim koprom, a lako moguće da ću kruh malo ispeći u tosteru i odmah ga preliti s malo kopra i probiotika ili već nekog sličnog mliječnog proizvoda, pa tek onda na njega naribati pileću salamu.


četvrtak, 05.02.2015. - 18:43

* Marinirani kare i batat sa „žara“, salata od ribanog crvenog kupusa i jabuka … kalorije:473


10 dag mariniranog karea bez kosti (110 kcal / 10 dag ... 110 kcal)
20 dag batata (86 kcal / 10 dag ... 172 kcal)
20 dag crvenog kupusa (22 kcal / 10 dag ... 44 kcal)
0,1 dl lanenog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, papar, miješane začinske trave, ocat, čili

+ 10 dag jabuke (57 kcal / 10 dag ... 57 kcal)

Proteina: 29,2 g
Ugljikohidrata: 60,8 g
Masti: 12,6 g



* Obrok je kreiran sukladno matrici Dijabetičke dijete KBD od 1300 kcal

RUČAK:

2 jedinice … MESO i zamjene
2 jedinice … KRUH i zamjene
2 jedinice … POVRĆE
2 jedinice … MASNOĆE
1 jedinica … VOĆE


Neću pisati recept jer batat na žaru nije ispao dobar, dapače, katastrofa. Rezao sam ga jednako debelo kao i meso kako bi mogao ravnomjerno poklopiti električni preklopni roštilj. Kako sam pročitao da se može jesti sirov, mislio sam biti će mu dovoljno to malo na roštilju, ali samo je neznatno omekšao na plohama koje su bile prislonjene na vruće ploče dok je gro ostao vrlo tvrd. Dodatan je problem bio što se meso pečenjem po malo stanjivalo, a batat je ostajao potpuno iste visine. Vrlo brzo je stršao i narušavao planiranu ravnomjernu razinu za gornju ploču roštilja, pa sam morao odustati od istovremenog pečenja s obje strane. Meso je kupljeno već marinirano. Ono je ispalo odlično iako imam osjećaj da je na neki način bar dijelom već pred obrađeno. Batat sam naknadno očistio od tragova roštilja i skuhao. Tako je bio odličan. Tko sam riba crveno zelje držeći ga u rukama bolje je da stavi rukavice, jer će mu u protivnom prsti biti obojani. Ovo jelo neću objaviti u kuharici, ali kare, batat, kupus, laneno ulje i jabuka ulaze na njen popis namirnica.

Baš je veliki je problem napraviti obrok s jednim čepom ulja (0,1 dl), a da namirnice nisu kuhane ili sirove. Batat je bio skroz suh, a da ne pričam kako je to malo ulja nestalo u 20 dag ribanog kupusa.



P.S. Pretpostavljam da su oni koje to uistinu interesira primijetili da se ručak i večera razlikuju samo u broju jedinica povrća. I da ne bi bilo zabune. Potpuno mi je prihvatljiv da to ne zanima sve koji navrate. Svatko ima već neki svoj razlog, i sve pet.

Imate li možda kakvu dobru ideju za ručak prema zadanoj matrici?


srijeda, 04.02.2015. - 20:28

* Tamna piletina, riža, prokulice, maslinovo ulje i kivi … kalorije: 428


10 dag tamne piletine bez kožice (113 kcal / 10 dag … 113 kcal)
4 dag riže (352 kcal / 10 dag … 141 kcal)
10 dag prokulica (44 kcal / 10 dag … 44 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag … 90 kcal)
sol, češnjak, čili

- u vrelu slanu vodu ubaci piletinu, kuhaj 20 min.
- dodaj rižu i prokulice, poklopi, kuhaj još 10 min.
- kod serviranja začini češnjakom i čilijem

+ 5 dag kivija (40 kcal / 10 dag … 40 kcal)

Proteina: 27,28
Ugljikohidrata: 49,16
Masti: 13,56



* Obrok je kreiran sukladno matrici Dijabetičke dijete KBD od 1300 kcal

VEČERA:

2 jedinice … MESO i zamjene
2 jedinice … KRUH i zamjene
1 jedinica … POVRĆE
2 jedinice … MASNOĆE
1 jedinica … VOĆE

Iako naoko pusto, gastronomski, ovo je skroz prihvatljivo jelo. Meso sam ostavio u komadu, i išlo je u vrelu vodu, pa ga se osjetilo i teksturom i okusom, kelj pupčar je odličan kada se kuha, a riža se standardno dobro uklopi u ovakva jela. Uz malo dovijanja mogao bi ovo jelo zvati rižoto, ali ipak bilo je ovo sve tek kuhano. Višak vode sam ovaj puta bacio, jer je bio neprivlačno bijel.

Mala napomena za kuhanje. Namjerno nisam stavio puno vode. Prvo su išli meso, pa riža, i tek onda prokulice. Dio je ostao iznad razine vode. Zato sam poklopio da se i taj dio kuha na pari.

U ovom slučaju ne bi smetalo da je meso bilo s kostima, dapače, pogotovo da sam računao s juhom, ali eto, imao sam baš filetirano, na veselje ostalih ukućana, koji su ga jeli prženog na ulju uz prokulice i kus-kus.

U matrici večere laganog povrća ide samo 10 dag, a to je premalo da bi ga se dio dodatno mljeo za nešto kao umak, preljev ili kako bi to već nazvali.

Ovo je prvi od 100 planiranih obroka koji ulazi u kuharicu takav kakav je, iako ni to ne znači da ga neću ponoviti i u nekoj mjeri možda i izmijeniti do kraja. U ovom slučaju tu prvenstveno mislim na začine, sam koncept je skroz u redu.



P.S. Metodologija kojom dolazim do ovoga što sam objavio je to da se obrok sastavi i obračuna točno prema zadanoj matrici, a u pripremi se nastoji maksimalno pridržavati količina. Eto , jedan kivi će možda biti 7 dag, a dva 15, što oboje odstupa od zadanih 10, ali tu je negdje i najmanja je greška ako se malo pređe granica s namirnicama koje su niže kalorijske vrijednosti, a nutritivno su vrijedne. I da, voće ću slikati samo uz doručak, dok za ručak i večeru ostaje tek navedeno u sastavu i nutritivno pribrojeno. Format slika sam i ovdje u potpunosti prilagodio kuharici. Sada u početku sve malo detaljnije objašnjavam, čisto za one koje to više zanima. U kuharici bi to trebalo biti sažeto.

Večeru je puno lakše kombinirat nego doručak. Ovakvo kuhanje je najjednostavniji način pripreme hrane koji će s lakoćom zadovoljiti sve što je zadano. Sve su namirnice obrađene koliko im treba, masnoća se dodaje tek kod serviranja i ne može je biti premalo, kako se to često dešava kod drugih načina pripreme s ovako malim količinama. Naravno, što se tiče začina, ne mora biti čili, ni češnjak, u smislu matrice oni su nebitni.


Imate li možda kakvu dobru ideju za večeru prema zadanoj matrici?


utorak, 03.02.2015. - 17:25

* Pileća prsa u ovitku, integralni tost, probiotik i kruška … kalorije 312


5 dag pilećih prsa u ovitku (87 kcal / 10 dag … 44 kcal)
5 dag integralnog tosta (230 kcal / 10 dag … 115 kcal)
2,4 dl probiotika, 2,4% m.m. (41 kcal / 10 dag … 98 kcal)
10 dag kruške (55 kcal / 10 dag … 55 kcal)
čili

- na tost naribaj pileća prsa, začini

Proteina: 21,42
Ugljikohidrata: 45,3
Masti: 5,14



* Obrok je kreiran sukladno matrici Dijabetičke dijete KBD od 1300 kcal

DORUČAK:

1 jedinica … MESO i zamjene
2 jedinice … KRUH i zamjene
1 jedinica … MLIJEKO i zamjene
1 jedinica … VOĆE

Obrok je korektan, ali malo ću ga doraditi prije ulaska u kuharicu.

Imate li možda kakvu dobru ideju za doručak prema zadanoj matrici?



ponedjeljak, 02.02.2015. - 17:40

* Pečena ušata, krumpir i luk s ružmarinom ... kalorije: 580


25 dag ušate (80 kcal / 10 dag ... 200 kcal)
20 dag krumpira (80 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
10 dag luka (40 kcal / 10 dag ... 40 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
sol, ružmarin

- očisti ribu, posoli, očisti i nareži povrće, posoli
- u pliticu za pečenje stavi krumpir i luk, pa ribu odozgo,
- peci otklopljeno 20 min. na 200 st., pa izvadi iz pećnice
- promiješaj povrće, začini ružmarinom, ribu okreni
- peci još 20 min. na istoj temperaturi

Jednom riječju izvrsno ;)


E sad, ja volim ribu i ne smeta mi svaka košćica, ali znam ljude kojima se to itekako ne sviđa, pa uvodnu misao, koja liči na preporuku za ovakve obroke, svatko treba staviti u kontekst vlastitih afiniteta.

Ušata je bila oko 33 dag, tj 30 nakon čišćenja utrobe i ljuske. Nakon jela sam vagnuo glavu, kosti i rep, na što je otpalo dodatnih 5 dag, što znači da je mesa u svježem obliku bilo otprilike 25 dag što je sasvim pristojno i znatno više od normi iz kuharice koja je u pripremi ovih dana. To je ono što govorim o realnosti. Po matrici, trebalo bi doći 6 dag ribe u već obrađenom stanju, što je za ribu koja se peče otprilike 10 dag u sirovom. Ovdje je 2,5 x više. Mogao sam ribu podijeliti na dva obroka, ali s druge strane, ako se ičim može malo pretjerati to je onda bijela riba. Koliko znam, ušata se ne uzgaja, pa je to što je divlja samo dodatan plus.

Kako sam pričao na početku, ne sviđa se svakome sve, i uvijek, tako ženici ova ribica nije dobro legla, pa je još jedna gotovo cijela ostala meni. Očistio sam sve kosti i pripremio je s grahom i kiselim krastavcima za gablec idućeg dana. I u ovoj kombinaciji, i drugi dan, bila je također izvrsna. Naravno, pokoja koščica je ostala, iako sam je filetirao pečenu i to rukama, što je puno preciznije nego standardno koristeći beštek. Te košćice nisu baš praktične za obrok koji se jede u uredu, ali bože moj, ponekada se popusti s neke druge strane, a ovaj puta baš s ove.





Inače, priprema obroka od ostataka nekog prethodnog je često prisutna u mojoj prehrani. Tako je i špinat od neki dan, koji sam tek usput spomenuo, na kraju riješen dan kasnije u kombinaciji sa žutim sirom kojega sam ribanog ubacio u posudu u kojoj sam zagrijavao špinat i pire krumpir. Uzgred, i ovdje se radilo o posebno ukusnom obroku.







P.S. Znam da vas koji dolazite zbog druženja ne zanimaju ovi detalji, ali samo ću sam sebe podsjetiti da na 5 do 10 ljudi koji komentiraju svakodnevno dođe još njih 200 koji u tišini pogledaju što sam objavio. Povremeno mi se netko od njih zahvali mailom ili nešto komentira u stvarnom životu. Zbog svega skupa, nastavit ću to što radim, iako će naredni postovi biti uglavnom materijal koji ću koristiti u izradi kuharice. Obzirom da bi to trebali biti šablonizirani obroci, pretpostavljam da neće biti potrebe za previše priče sa strane. Jednako tako, komentari na moje postove zapravo ne traže neki direktan odgovor, pa ću i taj dio vremena nastojati preusmjeriti na primarne ciljeve. Isto vrijedi i za usputne fotografije iz Maksimira ili već negdje i nečega što sa samom temom ovog bloga nema blage veze. Oblik fotografija za kuharicu sam predvidio kao sliku cjelovitog jela, pa će i dosadašnja "umjetnička" komponenta fotografija otići u neki drugi plan. Eto, opet se opravdavam i duljim bez veze umjesto da se prihvatim posla, ali dobro, od sebe je teško pobjeći, valjda.


nedjelja, 01.02.2015. - 12:18

Arhiva:

04/17  • 03/17  • 02/17  • 01/17  • 12/16  • 11/16  • 10/16  •  9/16 •  8/16  •  7/16  •  6/16  •  5/16  •  4/16  •  3/16  •  2/16  •  1/16  •  12/15 •  11/15 •  10/15 •  9/15 •  8/15 •  7/15 •  6/15 •  5/15 •  4/15 •  3/15 •  2/15 •  1/15 •  12/14 •  11/14 •  10/14 •  9/14 •  8/14 •  7/14 •  6/14 •  5/14 •  4/14 •  3/14 •  2/14 •  1/14 •  12/13 •  11/13 •  10/13 •  9/13 •  8/13 •  7/13 •  6/13 •  5/13 •  4/13 •  3/13 •  2/13 •  1/13 •  12/12 •  11/12 •  10/12 •  9/12 •  8/12 •  7/12 •  6/12 •  5/12 •  4/12 •  3/12 •  2/12 •  1/12 •  12/11

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se